Şimdi Ara

Apple iPad 2 test edildi; Çift çekirdekli GPU ile grafik performansında fark yaratıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
11.954
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Apple iPad 2'nin satışa sunulmasıyla birlikte kapsamlı test sonuçları da gelmeye başladı. Birinci nesil iPad'den farklı olarak iPad 2'ye, yeni nesil A5 işlemcisi güç veriyor. Çift çekirdekli Cortex-A9 tasarımını esas alan A5 işlemcisi, Apple'ın iddialarına göre iki kat daha iyi işlemci ve dokuz kat daha yüksek grafik performansı vaad ediyor. Özellikle grafik performansı için iddia edilen artış bir hayli dikkat çekici. Peki bu ne kadar gerçekçi bir açıklama? Anandtech, resmi satışı dün başlayan iPad 2'nin grafik performansını masaya yatırdı.



    alt="Apple iPad 2 test edildi; Çift çekirdekli GPU ile grafik performansında fark yaratıyor"


    Bilindiği üzere Nvidia, Tegra 2 platformunu grafik performansı en yüksek SoC yani yongada sistem platformu olarak tanımlıyor. Ancal gelen ilk test sonuçlarına göre bu iddia, iPad 2 ile birlikte geçerliliğini yitirmeye başlıyor. Pek çok kez belirttiğimiz üzere hem Intel hem de Apple'ın ortak olduğu Imagination firmasının  PowerVR SGX 543MP2 grafik yongasını kullanan iPad 2, ilk test sonuçlarına göre hem iPad hem de Motorola Xoom'a ciddi oranda performansı farkı atmayı başarıyor. Ortaya çıkan performans sonuçlarına göre, iPad 2 ve iPad arasındaki grafik performansı farkı Apple'ın belirttiği gibi 9 kat olmasa da GPU tarafında çok ciddi bir sıçrama yapıldığı dikkatlerden kaçmıyor.


    Yapılan testlerde, Nvidia Tegra 2 platformunu temsilen ekran çözünürlüğü iPad 2'den daha yüksek olan Motorola Xoom'un tercih edildiğini görüyoruz. Aynı birinci nesilde olduğu gibi 1024 x 768 piksel ekran çözünürlüğüne sahip olan iPad 2 ile kıyaslandığında 1280 x 1024 piksel çözünürlüğüne sahip Motorola Xoom için yüksek çözünürlüğin performansa etki eden bir unsur olarak değerlendirilmesi gerekirken, işletim sistemleri arasındaki farkı da dikkatli bir şekilde ele almak gerekiyor. Ancak tüm bunlara rağmen mevcut koşullar altında iPad 2, yerini aldığı iPad'e kıyasla 7 kata, Nvidia Tegra 2 ile kıyaslandığında ise 3-4 kata varan daha yüksek grafik performansı sunmayı başarıyor.


    Çift çekirdekli PowerVR SGX 543MP2 GPU'sunu kullanan iPad 2 ile ilgili olarak bir diğer dikkat çekici detay ise CPU hızı. Çift çekirdekli Cortex-A9 tasarımını temel alan A5 işlemcisinin 1GHz'de çalıştığı tahmin ediliyordu ancak yapılan incelemeler sonucunda işlemcinin aslında 900MHz'de çalıştığı anlaşıldı. Öte yandan işlemci odaklı çeşitli testlerde de iPad 2'nin, Motorola Xoom ve birinci nesil iPad karşısında ciddi oranda hızlı olduğu görülüyor. Bu noktada iPad ile aradaki fark anlaşılabilir zira donanım anlamında ciddi bir gelişim söz konusu ancak Motorola Xoom ile oluşan fark özellikle yazılım tarafında, Honeycomb kod adlı Android 3.0'ın yol alması gerektiğini gözler önüne seriyor.



    alt="Apple iPad 2 test edildi; Çift çekirdekli GPU ile grafik performansında fark yaratıyor"


    İlk test sonuçlarına göre iPad 2 ile Apple ileriye dönük önemli bir adım atıyor. Zira iPad'in en ciddi rakibi olarak gösterilen Motorola Xoom, yukarıdaki test sonuçlarının yanı sıra beklenenden daha yüksek fiyat ile pazara giriş yaparken, iPad karşısındaki en güçlü argümanlardan birisi olan Flash desteğine de henüz (resmi destek 18 Mart'ta gelecek) sahip değil. Öte yandan incelik, pil süresi ve yazılım konularında da iPad 2'nin sahip olduğu avantajlar yadsınamaz. Tabi iPad 2'nin önemli eksikleri olduğu da su götürmez bir gerçek. Bugün hala dijital kameramızdaki SD kartı doğrudan iPad'e takamıyor ya da USB cihaz bağlayamıyoruz ancak tüm bu eksiklerine rağmen iPad 2 ile Apple, pozisyonunu pekiştiren güçlü güncellemeler ve fiyat stratejisi ile (iPad 2 yerini aldığı birinci nesil iPad ile aynı fiyat seviyesinden sunuldu) uzunca bir süre daha yerini koruyacak gibi görünüyor.


    Detaylı test sonuçları için;


    http://www.anandtech.com/show/4216/apple-ipad-2-gpu-performance-explored-powervr-sgx543mp2-benchmarked/2

    http://www.anandtech.com/show/4215/apple-ipad-2-benchmarked-dualcore-cortex-a9-powervr-sgx-543mp2/2









  • Bu durum bize mobil platformların ne kadar hızlı geliştiğini ve önemini gösteriyor. Masaüstü PC'lerin ömrü çok uzun olmayacak gibi. Ama ben hâlâ her daim yanımızda taşıyabileceğimiz, güç tüketimi yönünden çok çok iyi olan ve performansı yüksek platformların esas iş yapacak taraf olduğunu düşünüyorum. Bunların hepsi de akıllı telefonlarda mevcut özellikler. Gerçi Apple orda da Iphone'la topluyor piyasayı ama orada yapılacak daha çok iş. Açıkcası yanımda her zaman netbook yahut tablet bulundurmak istemem. Ellerim serbest olmalı ve bana yük yapmamalı yanımdaki cihaz. O nedenle bir süre sonra tabletlerin de piyasadan yavaş yavaş kaybolacağını düşünüyorum.

    Şuan tabletlere oldukça büyük ilgi var. E tabi ilk heves...




  • Xoom'un sistemi daha iyi beyler.
  • Flash çalışmadıktan sonra neyleyim ben senin performansını boşa....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: K0rkunc

    Flash çalışmadıktan sonra neyleyim ben senin performansını boşa....

    Flash çalışmasa da birçok site direk olarak destek veriyor Apple ürünlerine.
  • Alete o kadar güç koy ama çözünürlüğünü aynı tut... 5 para etmez. iphone 4 gibi retina display bekliyodum ben bundan ama gelmedi. şu anki çözünürlüğü çok kötü, eski iphone gibi görünüyor pikselleri...
  • Artık tablet bilgisayarlar istenilen performansın üstüne çıktılar. Bundan sonra iş yazılıma bakar. Apple bu yüzden şanslı. iPad zamanından kalma uygulamalar üstüne iPad 2 içinde yazılacak uygulamaları düşününce gerçekten bazıları için ne kadar hayal kırıklığı olsa da benim için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Artık dönem donanım yapıp satmak değil, yazılımı satmak olacak. İstediğin kadar yüksek donanıma sahip cihazlar üretilse de bunu kullanan bir yazılım olmadıkça bir anlamı yok.

    Apple bu işin hakkını veren firmalardan biri.

    Google ise yapabileceği en uç noktadaki işi işletim sistemin native çalışmasını sağlamak mantıklı olur. Sanal makina üzerinde çalışması bazı eksiklerinin olmasına sebep oluyor ve bu hız ve performansı etkileyen bir etken. Google için çok umutluyum ama daha MeeGo'lu mobil cihaz bile etrafta yokken MeeGo'ya umudum daha büyük.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: K0rkunc

    Flash çalışmadıktan sonra neyleyim ben senin performansını boşa....


    1- Su an xoom'da da flash yok

    http://www.talkandroid.com/31120-xoom-available-for-pre-order-but-doesnt-have-flash-yet/

    2- Ileride olduktan sonra bile, IPad web sayfalarinin flash siz versiyonlarini aciyor direk, flash siz versiyonlari daha iyi oldugundan daha hizli ve verimli aciliyor web siteleri
    Onu da pacmag soyluyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Centauri -- 13 Mart 2011; 12:16:22 >




  • Çift çekirdekli PowerVR SGX 543MP2 bu kadar performans veriyorsa, psp2'de kullanılacak olan 4 çekirdekli modeli nasıl bir performans verir tahmin edemiyorum
  • Apple karşı bir antipatim vardı ama artık bu antipati sempatiye dönüştü, o kadar firma adamların bir yıl önce çıkardıkları ürünün muadilini çıkaramadılar, flash olayıda bence o kadarda önemli değil, varsın flash olmasın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: avatar78

    Çift çekirdekli PowerVR SGX 543MP2 bu kadar performans veriyorsa, psp2'de kullanılacak olan 4 çekirdekli modeli nasıl bir performans verir tahmin edemiyorum


    Çift çekirdek olan işlemcidir. SGX 543MP2 ise GPU'dur.
    edit: fx57'nin PowerVR SGX 543MP2 GPU'sunun çift çekirdekli tasarıma sahip olduğu yönünde uyarısı geldi.




    Bu andan sonra Android 2.2'ye geçişteki gibi bi performans atlaması yaşanır mı Honeycomb'ta, ya da Tegra'ların abartıldığı kadar iyi olmaması durumu mu söz konusu, ileride göreceğiz bakalım.

    Gerçi daha detaylı testler gerekli bu iş için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EXcom_Zkko -- 13 Mart 2011; 14:10:03 >
  • iPhone kullanıcılarına müjde! Apple'a Flash desteği geliyor!

    iPhone ve iPad kullanıcılarının en büyük derdi olan Flash sorunu, Adobe'un attığı son adımla bitmek üzere.

    Apple ile Flash konusunda bir türlü uzlaşamayan Adobe, sonunda kendinden beklenmeyecek bir adım attı ve Flash içeriği HTML5'e çeviren yeni bir aracı yazılım geliştiricilere ve reklamverenlere sundu.

    HTML5 desteğine sahip olan iPhone ve iPad'ler, bu araç sayesinde web sitelerinde yer alan tüm Flash içerikleri görüntüleyebilecek.

    Adobe, bu konuda Apple ile temasa geçmektense doğrudan Apple için uygulama geliştirilen yazılım geliştiricileri ve reklamverenlere yöneldi. Wallaby isimli bu format dönüştürücü araç sayesinde (Flash'tan HTML5'e) reklamverenler, reklam banner'larını (reklam bantlarını) Flash'tan HTML5'e çevirebilecek ve bu şekilde içerikte düzenlemeye gidebilecek. Bu sayede Apple engelini de bu cihazlar dahilinde aşmış olacak. Kullanıcılar ise hiçbir şey yapmadan, Safari web tarayıcısını kullanarak Flash içerikleri görebilecek.

    APPLE NEDEN FLASH'I İSTEMİYOR
    Apple'ın Flash içeriği dışlamasının birçok nedeni var. Flash içeriğin iPhone ve iPad bataryasını çok hızlı bir şekilde sömürmesi ve Flash uygulamaların Apple'ın AppStore mağazasındaki uygulamaları gölgede bırakabilme ihtimali, Apple'ın Flash'ı neden istemediğini de gösteriyor aslında. Özellikle uygulama konusu önemli; zira Apple asıl gelirini telefon veya iPad satışından değil, AppStore uygulama mağazasında bulunan yüzbinlerce uygulama için geliştiricilerden kestiği komisyondan alıyor.

    WALLABY NASIL ÇALIŞIYOR

    Adobe Wallaby, Flash içeriği HTML5 formatına dönüştürüyor. Bu şekilde Flash animasyonlar veya diğer çalışmalar HTML5 altında da görülebiliyor. Ayrıca Adobe Dreamweaver sayesinde de kullanıcılar dilediği gibi Flash içeriklerini HTML5 formatı altında düzenleyebiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.o.T.u.S -- 13 Mart 2011; 13:38:42 >




  • Bu aralar laptopum bozuldu yenisini almayi dusunuyorum.ama zaten is bilgisayarim var.acaba yeni laptop almak yerine bi ipad alip evde falan onlami takilsam diyorum.
  • @EXcom_Zkko, PowerVR SGX 543MP2 GPU'su çift çekirdekli tasarıma sahip.
  • demek ki , apple iphone 5 de bu işlemci + gpu ile ( belkide 1 gb ram ) cihaz bir çok konuda rakip tanımayacak :))

    ama yine FLASH desteği yok / oynatmıyor diyeceğiz .......

    son gelişmeler ile + fiyatı ile APPLE İPAD2 ( YENİ BİR ÜRÜN OLMASADA ) iyi bir özellik + donanım sunmakta.
  • Ekranada bi el atsaydılar süper olucaktı.Ülkemize bi gelsin bakalım fiyat ne olucak.
  • Anlamadığım, daha üst seviye işletim sistemleri donanımlar varken insanlar neden buna para verir.Normal bilgisayarların yapamadığı ama bunun yaptığı şey nedir?
    Prestij olsun diye para veren varsa itirazım yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sabe
    Anlamadığım, daha üst seviye işletim sistemleri donanımlar varken insanlar neden buna para verir.Normal bilgisayarların yapamadığı ama bunun yaptığı şey nedir?
    Prestij olsun diye para veren varsa itirazım yok.

    Suan iyi bir masaüstü dizmek isterseniz700$ a sadece ekran kartı alabilirsiniz.
    700$ a iPad 2 alabilirsiniz.
    Üstelik hafifliği elde taşınması sistem hızı almak icin cezbediyor.
    Fakat ekranda bir degisiklik yapılmamış bu Apple in taktik bu zaten piyasayı somure bildigi kadar somuruyor.
    Herkes şikayetçi USB si yok Flash i yok diye...
    Fakat en cok satan tablet yine iPad.
  • Benim bildiğim benchmark aynı işletim sistemi üzerinde farklı donanımları test ederken kullanılır. Farklı işletim sistemleri ve farklı derleyicilerle yazılmış benchmark programıyla nasıl oluyorda iki ayrı cihazın performansını test edebiliyorlar gerçekten çok ilginç...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jibe

    Benim bildiğim benchmark aynı işletim sistemi üzerinde farklı donanımları test ederken kullanılır. Farklı işletim sistemleri ve farklı derleyicilerle yazılmış benchmark programıyla nasıl oluyorda iki ayrı cihazın performansını test edebiliyorlar gerçekten çok ilginç...


    Ne farkeder arkadaşım. Sonuçta ölçülen şey sonuç değil mi?
    Sonuç olarak hangisi sayfaları daha hızlı yüklüyor? Hangisi daha fazla işlem gücüne sahip.
    Elbetteki işletim sistemleri farklı hatta donanımlar farklı. Ancak İşletim sistemleri ve donanımların amacı ortak değil mi?
    Burada o amacı en iyi yerine getireni ölçmeye çalışmışlar. Gayet mantıklı bir hareket.
    Sonuçta burada iki GPU yu karşılaştırmadılar. Yani Şu GPU bu kadar FPS aldı demediler. Cihazları karşılaştdılar.
    Ya da şöyle izah edeyim:

    Bu bir ekran kartı veya işlemci karşılaştırması değil. Bildiğin iki Notebook var, iki Notebookdan hangisi daha hızlı ve kaliteli karşılaştırmasıdır.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.