Şimdi Ara

DH Özel: GeForce GTX 590 hakkında resmiyet kazanan bilgiler!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
0
Favori
19.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • alt="DH Özel: GeForce GTX 590 hakkında resmiyet kazanan bilgiler!"


    AMD bugün yaptığı açıklamayla çift grafik işlemcili yeni amiral gemisi olan Radeon HD 6990 modelini pazara sundu. Cayman XT GPU'sunun çiftine sahip olan ekran kartıyla AMD, Radeon HD 5970 sayesinde uzun süredir sahip olduğu performans liderliğini pekiştirmiş oldu zira HD 6990, HD 6970 Crossfire ve GTX 580 SLI haricinde en hızlı sonuçlara yani tek PCB üzerinde en hızlı ekran kartı olmayı başarıyor. Ancak Fermi mimarisi ile birlikte çift grafik işlemcili yeni bir model sunacağı uzun süredir konuşulan Nvidia da sonunda sessizliğini bozmaya hazırlanıyor. Firma az sayıda basın mensubuna CeBIT 2011'de gösterdiği GeForce GTX 590 modelini kullanınma sunmaya hazırlanıyor.


    Hatırlanacağı üzere Radeon HD 6990'ın teknik özelliklerine ilişkin resmiyet kazanmış tüm detayları Donanım Haber olarak dünyada ilk defa yayınlanmıştık. Bu defa da GeForce GTX 590'a ilişkin dökümanlar elimize ulaştı. Nvidia tarafından gizli gizli seviyesinde geliştirilen ekran kartına ilişkin resmi olarak dağıtılan ilk bilgileri açıklıyoruz. Çift slot tasarıma sahip olan GeForce GTX 590, 3072MB GDDR5 bellek ile geliyor. Nvidia'nın ilk dökümanlarında bellek veri yolu hakkında çok fazla bilgi olmasa da, 1536MB GDDR5 bellek kapasitesine sahip GF110 dikkate alındığında GeForce GTX 590'ın 2x 384-bit bellek veri yolu desteğine sahip olması ve 1024x paralel işlem birimiyle sunulması bekleniyor.


    Nvidia tarafından "dünyanın en hızlı DirectX 11 grafik kartı" olarak lanse edileceği belirtilen yeni modelin, çoklu GPU kurulumları için ölçeklenebilirlikte çıtayı yukarı taşıyacağı ve Quad-SLI formunda iki kata varan performans kazanımları sunacağı belirtiliyor. Saat hızları konusunda Nvidia'nın çalışmaları sürüyor. Özellikle Radeon HD 6990'ın çıkışını bekleyen Nvidia'nın, önümüzdeki birkaç gün içerisinde saat hızlarını netleştireceği belirtiliyor çünkü elde ettiğimiz bilgilere göre "örnek kart" dağıtımları bir hafta içerisinde başlayacak. Ancak bu noktada AMD'nin "anahtarlı hız aşırtma" sistemi, performans ve güç tüketimi açısından Nvidia adına problem olabilir.


    Bilindiği üzere AMD'nin Radeon HD 6990 modelinde bir anahtar bulunuyor. Standart olarak 830MHz'de görev yapan GPU'lar, kullanıcının anahtarı ikinci moda getirmesiyle birlikte otomatik olarak 880MHz'e çıkıyor ve hatırı sayılır performans artışı yaşanmış oluyor. Bu noktada performans ile birlikte güç tüketimi de artarken, AMD bunu bir seçenek olarak sunduğu için baz spesifikasyon açısından 830MHz'de çalışan kartın ısıl tasarım gücünü öne çıkarabiliyor. İşte bu noktada Nvidia'nın nasıl bir adım atacağı merak konusu. Radeon HD 6990 gibi 300 Watt sınırının üzerine çıkacak olan GeForce GTX 590, tahmin edebileceğiniz üzere Radeon HD 6990'dan daha fazla da güç çekecek.


    GeForce GTX 590'ın kesinleşen özelliklerinden bir diğer de, giriş çıkış birimlerindeki güncelleme. Radeon HD 5000 serisi ile birlikte ekran kartlarında aynı anda en az üç monitörün kullanımına olanak tanıyan Eyefinity teknolojisini pazara sunan AMD'ye karşı Nvidia muhafazakar davranmış ve çift DVI + HDMI portlarıyla devam etmişti. Ancak GeForce GTX 590 ile firma bunu değiştiriyor. Yukarıdaki GeForce GTX 590 görselinden de anlaşılabileceği üzere referans tasarım ekran kartında, üç adet DVI ve bir adet Mini DisplayPort olacak. Nvidia'nın yeni amiral gemisi için kesinleşen bir diğer önemli detay ise güç konnektörleri üzerine zira kart, iki adet 8pin güç konnektörü ile gelecek.


    Peki GeForce GTX 590 ne zaman pazara sunulacak ? Elimize ulaşan resmi dökümanlarda bulunabilirlik tarihi olarak 22 Mart tarihi belirtiliyor. Yani son kullanıcılar 22 Mart itibariyle GeForce GTX 590'ı teknoloji mağazalarında (en azından yurt dışı için) bulabilecekler. Bu tarihten hareketle GeForce GTX 590'ın en kötü ihtimalle 22 Mart'ta daha iyi bir ihtimalle de bu tarihten daha önce lanse edilmesi beklenebilir. Ülkemize giriş tarihleri hakkında da bir takım bilgiler edinmeyi başardık. GeForce GTX 590'ın ülkemizde Mart sonuna doğru raflardaki yerini alması beklenebilir. Beklenildiği üzere ilk etapta sınırlı sayıda kart gelecek ancak ulaşılabilir adet sayısı zamanla daha da arttırılacak.








  • Ortalık karışıyor Sonu kötü olacak bu işin

    Watt şavaşları
  • Nvidia tarafından "dünyanın en hızlı DirectX 11 grafik kartı" olarak lanse edileceği belirtilen yeni modelin...

    Demek ki Nvidia da HD6990'dan daha performanslı bir kart yapamayacağının farkında. Onun yerine DX11 daha doğrusu tessellation performansını ön plana çıkaracak. Tabi bu durumda kullanıcılar yine beğendikleri markayı alacaklardır.
  • ben 6990ı gececeğini düşünüyorum eğer şekilde olursa nvidia bırakasın bu işi uğraşmasın artık..seve seve gececek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hdmi girişi yok mu şimdi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NECROCYBER


    ben 6990ı gececeğini düşünüyorum eğer şekilde olursa nvidia bırakasın bu işi uğraşmasın artık..seve seve gececek


    hıhı bıraksın. birinin pazar payı %60 larda diğerininki 30 larda ve nvidia bu işi bıraksın öyle mi ? Bu işler amiral gemileriyle yürümüyor.
  • crysis2 çıkış tarihiyle aynı
  • Money talks :D
  • @balerefone

    HDMI dönüştürücüleri mevcut.
  • mantıklı davranıyor Nvidia GTX590'la HD 6990'ı geçebilir %3-5 performans farkıyla ön plan'a çıkar diye düşüyorum GTX580'de kullandığı GPU'yu Kullanırsa Tek GPU'da Lider Zaten, Çift GPU ilede AMD'in önüne geçer ama TDP konusunda bir önlem bulamıyorlar tahminen kullandığı kapasitörler ve dirençler yüzünden olsa gerek....
  • 590 nın çıkış tarihiyle crysis 2 nin çıkış tarihleri kesişiyor acaba kutu içeriğinde verirlermi :D
  • bu kadar geçikmeden sonra hd6990'un gerisinde kalması hayal kırıklığı olur; yılların üreticisi rekabetin ne olduğunu biliyordur.. crysis 2 ye bu kadar yatırım yapmaları şaşırtıcı olsa gerekki crysis 2 ile gtx590'nın çıkış tarihini aynı güne denk getirdiler..
  • Karta ait başka bir görsel yokmu acaba?
  • 69xx serisinin scaling başarımı daha yüksek ve zaten 6970 cf 580slı ile yarışır düzeyde performans gösteriyor..

    Gtx590'da 6990 gibi saat hızlarını kırpmadan üretilirse belki 6990 birazda olsa geçebilir ancak aynı güç tüketiminde geçmesi mümkün değil..

    bu çift gpulu kartların çıkması çok iyi oluyor gtx580'in fiyatı böylelikle düşer (çift gpulusunu 2000tl'den satacak halleri yok)

    çift gpulusunu zaten 1200-1300liradan yukarı çıkamaz böyleliklede 1000tllik 580'in alınabilirliği kalmaz fiyatı revize edilir..

    iyi forumlar
  • arka panele bakarsak radial fan yerine GTX 295 tek pcb'li kart gibi axial fan ile gelmesi olası
  • @Ashes
    6990 iki tane 6970'e yakın bir fiyattan lanse edildi. 590 da iki tane 580'e yakın bir fiyattan lanse edilecektir.

    @MFA
    Her zamanki gibi güzel bir tespit GPU bloklar birbirinden ayrı ve radial fanlar zaten iki yönlü hava üfledikleri için güzel bir çözümdüler. Nvidia'nın geleneklerini bozmak istememesi iyi mi kötü mü acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Man From Atlantis

    arka panele bakarsak radial fan yerine GTX 295 tek pcb'li kart gibi axial fan ile gelmesi olası


    Bu sefer tost olmayacak ama gösterilen prototiplere göre. Axial 3 tane 8-9cm fan mı takacaklar acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Man From Atlantis

    arka panele bakarsak radial fan yerine GTX 295 tek pcb'li kart gibi axial fan ile gelmesi olası

    O Allah'ın emri zaten. Aynı hatayı (tost kart) GTX295'ten sonra tekrarlamaz herhalde. Tek PCB ile çift PCB arasında 15-20C sıcaklık farkı vardı. Tek PCB yapar artık. Sonuçta eşek değil ya bu Nvidia...
  • gtx 260 gtx 460 kaldırmadığı oyunlar var her halde iki firmada durmadan ekran kartı cıkarıyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alpa07

    gtx 260 gtx 460 kaldırmadığı oyunlar var her halde iki firmada durmadan ekran kartı cıkarıyor?

    Evet var.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.