Şimdi Ara

<<Matematik icatmıdır , keşifmidir ?>>

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
4.575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  <<Matematik icatmıdır , keşifmidir ?>>

Matematik İcatmıdır , keşifmidir sorusu yıllardır beyinleri kurcalar.

Acaba Matematik insanların yarattıgı bir semboller bütünümüdür ,
    yoksa zihinden bağımsız evrenin programlama dilimidir ????

Yorumlarınızı bekliyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zero01 -- 14 Kasım 2005, 19:22:42 >

• "üzerinde düşünmek isteyenlerin nelerin keşif nelerin icat oldugunu gözden geçirmelerinde turlu faideler bulunan problem.

kesif bilim icat da teknolojidir.

ampül icattır efendim.
    işleyişini doğadan alır, evrenin yasalarına uygun çalışır lakin düzenek insan tarafından tasarlanmış ve uygulanmıştır; bu sebeple icattır.

matematik keşiftir. insan tarafından tasarlanmamıştır. kimi zaman ayrı olarak ama çoğunlukla da başka disiplinlere ait kurallar ile birlikte keşfedilmiştir. big bang ile birlikte olusan kurallar bütününün bir parçasıdır ve hatta onların özüdür. zira yeterince derin bir bakış açısı, tüm diğer doğa bilimlerin matematiğin birer alt kümeleri oldugunu düsünebilir - fiziği örneğin - matematiksel bir özel durum olarak algılayabilir.

matematiğin icat oldugunu söylemekte komik baska bir yön daha var:
    bir an için onun gerçekten icat oldugunu, tamamının insanlar tarafından uydurulduğunu farzedelim. o zaman bizler ne kadar ulviyiz ki uydurduğumuz türev tam da hız ile ivme arasındaki bağıntıdır. ne kadar kudretliyiz ki oldurduğumuz integral kuvvet, yol ve iş arasındaki bağıntıyı verir. bizler ne yüce varlklarız ki icadımız tüm kainatı açıklamaya yeterlidir!

matematiğin soyut akıl yürütme olması, sizlere onun aklın araçlarını dinbilimine uygulayan felsefe ile yanyana durduğu düşündürtmesin.
    ya da düşündürtsün, ama bunu sağda solda söylemeyin; matematik bilmediğinizi düşünebilirler." - sirius

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=matematik+kesif+mi+icat+mi+sorunsali

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 14 Kasım 2005, 19:32:59 >

• Bu tanımlara göre matematik keşif değil icat oluyor. Ancak somut bir icat değildir. insanın soyutlama yeteneğinin muazzam bir şekilde ortaya çıkışı ve insanlığa yepyeni bir dünyanın kapılarını açan soyut bir icattır. Matematiğin çıkış kaynağı "sayma" işlemidir. Örneğin beş tane elmadan bahsederiz. Bu cisimlerin birbirleri ile eşdeğer ve özdeş oldukları soyutlaması ile yola çıkılmıştır. Oysa bu elmaların ne şekilleri birbirinin aynıdır, ne de büyüklükleri ne de renk tonları tamamen eşdeğerdir ama eşdeğer kabul ederiz. Doğru deriz, nokta deriz, düzlem deriz, iki boyutlu deriz. Oysa hayatımızda gerçek anlamda ne doğru görmüşüzdür ne de nokta. Doğru; iki nokta arasındaki en kısa yoldur. Nokta ise uzunluğu, alanı ve hacmi olmayan birşeydir. İki nokta yan yana gelir yine uzunluğu, alanı ve hacmi yoktur. Bu noktalara ne kadar nokta eklersek ekleyelim yine uzunluğu, alanı ve hacmi yoktur. Oysa bir birim uzunluktaki doğru parçasında sonsuz tane nokta vardır. İki birim uzunukta da sonsuz sayıda nokta vardır. Şimdi o sonsuz o sonsuzdan büyük olmuyor mu? Peki siz hiç nokta gördünüz mü? ya da bir doğru parçası?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 14 Kasım 2005, 20:32:01 >

• Matematiğin semboller bütünü olduğu ortada. O zaman matematik icattır. Ama matematik ile keşifler yapılır. Mesela "yol=hız x zaman"
    Ama kullanılan yöntem icattır. Kaotika nın dediği gibi soyut bir icat...

Matematiğin çıkış kaynağı "sayma" işlemidir.

hiç alakası yok diyorum. matematik 4 işlemden ibaret olmuş olsaydı, kesin katılırdım ama.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 14 Kasım 2005, 21:29:12 >
  • doğadaki bir çok şeklin modellemesi fraktal geometri ile kolaylıkla yapılabilir ancak fraktal geometri Gaston Julia'nun bi icadı demek yanlış olur. sonuçta o bunları açıklamadan önce de kar taneleri aynı şekilde oluşuyordu, çiçekler aynı geometri ile açıyordu.

kepler yasaları ortaya atılmadan önce gezegenler kafalarına göre mi dönüyolardı. yani kepler yasaları icad edildi, gezegenler de rahata mı kavuştu. kepler sadece bağıntıları ortaya koydu tıpkı gaston julia gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 14 Kasım 2005, 23:23:56 >
  • Bence matematik ihtiyaçtan doğan ve gelişen bir bilim dalıdır. Yani önceleri sayma veya dört işlem insanların işini görürken artık bunlar yetmez olduğu için geliştikçe gelişerek bu hale gelmiştir. Yani zaten var olan kuralları insanlar ihtiyaçları doğrultusunda sırayla bulmuşlardır. Keşif de desek olur icat da. Ama keşif daha yatkın gibi. İlk insan pi sayısını bilmese bile öyle bi sabit vardı hep.

Keşşaf Cin Ruhu
  • Matematiğin keşfedilmesi ya da icat edilmesi sorunsalı insanların Tanrıya bakış açılarını da gösterir.
    İcat edildi diyenler insanın icat ettiği bu sistem ile diğer varlıklar arasındaki ilişkileri açıklamaya çalıştıklarını, keşfedildi diyenler ise zaten varolan matematiksel düzenin insanın beyninin gelişmesiyle daha da ileri götürülerek diğer varlıklar arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalıştıklarını söylerler. ( Bir tür tüme varım ya oa tümdengelim sorunsalıdır bu)

• matematik, insanın doğayı anlama çabası olan fizik biliminin yardımcı bir aracıdır. Tekrar ediyorum, "Matematiğin çıkış kaynağı sayma işlemidir" yani insanlar ilk olarak sayı kavramını geliştirdeiler böylece matematik doğdu. İnsanlar çevrelerindeki cisimleri daha doğrusu doğayı idealleştirdiler, bu daha iyi soyutlama yapmalarını sağladı. İnsanlar meyvalar topladılar hepsinin şekilleri ve renkleri tam olarak birbirinin aynı değildi, bunlar aynı olmalı dediler sayı kavramını yarattılar. Yuvarlak şekiller gördüler, mükemmel bir yuvarlak şekil olmalı dediler ona da çember dediler. Düz çizgiler gördüler mukemmel bir düz çizgi olmalı dediler ona da doğru dediler. İnsanlar çember diye bir kavram yaratmasalar, doğru diye bir kavram yatatmasalar ve de en önemlisi sayı diye bir kavram yaratmasalar ne pi sayısı olurdu ne de kök iki sayısı.

Örümceğin diferansiyel hesap bilmesi zaten çok garip olurdu. Örümceğin diferansiyel hesap bilmemesi gayet doğaldır, ama ağı o şekilde yapması da doğaldır. Gerçekte ağ diferansiyel denklemler sayesinde örülmüyor. Bunun arkasında başka bir sır var ki ona doğa diyoruz. İnsanlar onun diferansiyel denklemlere uyduğunu keşfediyor belki de kendisi benzer bir ağ örmeye kalksa diferansiyel denklemleri kullanabilecek ama örümcek ağını bizim kullandığımız diferansiyel denklemleri kullanarak örmüyor.

Matematik doğanın kendisinde bizim algıladığımız şekilde zuhur etmez. Biz sadece matematiğin yansımalarını görürüz. Son yüzyılda fraktal geometri diye bir kavram çıktı, bu klasik geometrinin doğadan uzak idealleştirilmiş yapısında ortaya çıkan muazzam eksikleri kapatmak için çok etkilidir fakat fraktal geometri, matematiğe yeni bir boyut kazandırsada doğanın kendisi yine değildir, sadece matematiği bir adım öteye götürür.

• matematik ne bilim dalıdır ne icattır nede bir buluştur. MATEMATİK BİR KANUNDUR.
    YAŞADIĞIMIZ DÜNYAYI AÇIKLAMA BİÇİMİMİZDİR, geleceğimizi kurmamızı sağlayacak bir sıçrama tahtasıdır, matematiği kendi içinde bir kalıpmış gibi kısıtlamak (bilim,buluş...vs) bence! yalnıştır.
    matematiği bir evren gibi düşünün sonu yoktur, başı yoktur, neolduğu ve nerden geldiği belli değildir.

teşekkürler saygılar herkese.
  • matematik evrenden bağımsızdır ve tam da bu haliyle keşiftir. misal, evrenin hacim bakımından 3 boyutlu olması matematiğin umrunda değildir. çünkü istersem 4-5-6-...-sonsuz boyutlu bi hacim matrisini de paşalar gibi tanımlayabilirim. insanın doğayı anlama çabası olan fizik, matematiğin bir uygulamasından başka bir şey değildir.

matematik keşiftir. matematik uğraşısının temeli de keşfetmektir. bu keşif için gerekli yöntemleri icat etmeniz gerekse bile durum böyledir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 15 Kasım 2005, 3:02:38 >

Orjinalden alıntı: uranium

matenaik ne keşiftir ne icattır..bir bilim dalıdır

+1
  • Matematiğin, doğanın düzeninin öğretisi olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu bir keşif oluyor galiba...Bunun sembolleştirilerek sistematiğinin çıkarılması da, bu keşfi kullanabilmemiz için yarattığımız bir icat oluyor kanaatindeyim. (Benimki biraz "ne şiş yansın ne kebap" oldu galiba)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redstorm -- 15 Kasım 2005, 11:24:25 >

• matematik evrenin kaleme döküldüğü denklemler bütünüdür dersek yanılmayız ...

matematiğin içeriğinin her zaman bir karşılığını evrende bulabiliriz.

evrende varolan bir ilmi kaleme dökerek geliştirmek olan matematik bir keşfe daha yatkındır.

hayattakilerin dediğine katılıyorum ...

ayrıca evrendeki sonsuz ilmi (fizik kimya biyoloji astronomi) yorumlamak da cidden çok gereklidir.

hiçbir fizik kanunu hiçbir biyoloji ve astronomi kanunu ne kendi içerisinde ne de matematikle çelişmemektedir ...

çelişmesi durumunda ise evrenin kanunlarla ayakta durması son bulacaktır ...

sizce de enteresan değil mi

fiziğin, matematiğin, astronominin, biyolojinin yüzlerce kanunu atomdan fezaya kadar heryerde geçerli olması vs.

Orjinalden alıntı: mewluth

İlk insan pi sayısını bilmese bile öyle bi sabit vardı hep.

O zaman bu türden bir akıl yürütmeyle şunu da ifade edebilir miyiz?

İlk insan harfi bilmese bile mutlaka bir harf var idi.

Burada sorgulamak istediğim dillerin de bir tür icat mı yoksa keşif mi olduğu.İnsanlar harfleri icat ettiler ve konuşma, iletişim günümüze kadar geldi.Eğer keşif gibi düşünürsek insan beyninin yatkın olduğu her şeyin aslında doğada daha önceden bir şekilde kodlanmış olduğunu söyleyebiliriz.İnsanın tek yaptığı bu gelişimlere bir isim vermek sanıyorum.Harfler, sayılar, semboller gibi.

Orjinalden alıntı: trackfind500

quote:

Burada sorgulamak istediğim dillerin de bir tür icat mı yoksa keşif mi olduğu.İnsanlar harfleri icat ettiler ve konuşma, iletişim günümüze kadar geldi.Eğer keşif gibi düşünürsek insan beyninin yatkın olduğu her şeyin aslında doğada daha önceden bir şekilde kodlanmış olduğunu söyleyebiliriz.İnsanın tek yaptığı bu gelişimlere bir isim vermek sanıyorum.Harfler, sayılar, semboller gibi.

Böyle bir akıl yürütme yaptığına göre sen Pi'nin adından bahsediyorsun. Harfi bilip bilmemek mesele değil ki, çok farklı bir lisan da kullanılabilirdi anlaşmak için. Harfleri insanlar rasgele çıkarmışlardır. Sayılar tamam bi mantık üzerine kurulmuştur ama o mantığı kullanmadan da her sayı çok farklı bir şekilde tanımlanabilirdi. Netekim her millet kendine göre harfler oluşturarak iletişimini sağlamıştır. Yani kafandan sen de bir alfabe üretebilirsin. Bu icat olur bence. Çünkü keşif değildir.

Pi'den kastım bir çemberin çapına oranının sabit olma olayı idi. Adı Pi olmaya da bilirdi. Adı başka bişey de olsa, bu oran sabit sonuçta. İnsan beyni yatkın olmasa da, bunu kimse bilmese de, bulan çıkmasa da, pi hep pi idi yüzyıllardır.

Sen daha çok görselliği ön plana çıkardın sanırım, ben öyle anladım. Yani pi başka bişey de olabilirdi, insan sadece buna isim vermiştir dediğin için. Ama benim anlatmak istediğim matematikteki kanunlardı. Kanunlara isim verilmiş tamam ama önemli olan kanunu bulmaktır isimi vermek değil.

Keşşaf Cin Ruhu

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: trackfind500

quote:

Böyle bir akıl yürütme yaptığına göre sen Pi'nin adından bahsediyorsun. Harfi bilip bilmemek mesele değil ki, çok farklı bir lisan da kullanılabilirdi anlaşmak için. Harfleri insanlar rasgele çıkarmışlardır. Sayılar tamam bi mantık üzerine kurulmuştur ama o mantığı kullanmadan da her sayı çok farklı bir şekilde tanımlanabilirdi. Netekim her millet kendine göre harfler oluşturarak iletişimini sağlamıştır. Yani kafandan sen de bir alfabe üretebilirsin. Bu icat olur bence. Çünkü keşif değildir.

Pi'den kastım bir çemberin çapına oranının sabit olma olayı idi. Adı Pi olmaya da bilirdi. Adı başka bişey de olsa, bu oran sabit sonuçta. İnsan beyni yatkın olmasa da, bunu kimse bilmese de, bulan çıkmasa da, pi hep pi idi yüzyıllardır.

Sen daha çok görselliği ön plana çıkardın sanırım, ben öyle anladım. Yani pi başka bişey de olabilirdi, insan sadece buna isim vermiştir dediğin için. Ama benim anlatmak istediğim matematikteki kanunlardı. Kanunlara isim verilmiş tamam ama önemli olan kanunu bulmaktır isimi vermek değil.

Söylemek istediklerini anladım.Evet ben işin biraz da görsel yanına dikkati çekmek istedim.Aslında rakamların da insanlar tarafından farklı sembollerle gösterilmesi mümkün olabilirdi ki buna bir örnek Roma rakamlarıdır; X, IX, V.Bunlar üzerine işlemler yapılsaydı ve kurgulansaydı ya da böylesine farklı semboller kullanılarak (@@ || €# gibi.) günümüzdeki gibi bir matematik dünyası ortaya çıkar mıydı?Bu sorunun cevabı belki evet belki hayır olur bilemiyorum açıkçası.Belki de insanların ihtiyaçları doğrultusunda yine aynı sonuçları verecek bir matematik bilim dalı halini alırdı.Ayrıca diller farklı şekillerde olsalar da tek bir ortak paydada hareket ederler: İletişim.

Kanunu bulmak önemlidir diye bahsetmişsin buna katılıyorum.Örneğin yer çekimi kanunu keşfedilmeden önce insanlar havada değillerdi.Ya da suyun kaldırma kuvveti bilinmeden evvel gemiler batmıyordu öyle sanıyorum ki.İşte tüm bu kanunlar yaşamın birer parçasıydı ancak bu kanunları keşfeden Newton ya da Arşimet bunları tanımlayacak semboller bulamasalardı insanlara nasıl aktaracaklardı dertlerini?Evreka evreka sesleriyle çılgına dönen bilim adamı neyi keşfettiğini aslında neyi anlatmaya çalıştığını nasıl ifade edecekti?Benim burada aslında vurgulamak istediğim biraz da doğanın ardında yatan bu kanunlar veya özellikler bir buluş ya da keşif olsalar da bunları gelecek nesillere aktarabilmek veya tüm bunların kalıcı olmalarını sağlamak için iletişimi icat ettikleri gerçeğidir.Mesela pi yi anlatırken bile "bir çemberin çapına oranının sabit olma olayı" diye ifade ediyoruz.b-i-r-ç-e-m-b-e-r..../ a-c-i-r-c-l-e.....gibi harfler ifade gücümüzü belirliyor.

O halde dil işaret dili de olsa, matematiksel semboller de olsa, el kol hareketleri şeklinde de olsa tüm kanunların veya özelliklerin aktarımında temel pay sahibi olmasından ötürü ve insan beyninin buna yatknlığı nedeniyle keşif midir icat mıdır?

• Matematik tek degismez gercekliktir.
    Kuantum fizigi hep bu formullere dayaniyor sayilara temeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rainfall2535 -- 10 Eylül 2017; 1:36:21 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.