Şimdi Ara

Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
0
Favori
20.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple geçtiğimiz gün yaptığı resmi açıklamayla 2011 model MacBook Pro modellerini duyurdu. Intel'in yeni nesil Sandy Bridge platformunu kullanan ve AMD'nin DirectX 11 destekli ikinci nesil mobil grafik yongaları ile desteklenen "yekpare" gövdeli MacBook Pro'lar, aynı zamanda Thunderbolt teknolojisiyle endüstride yeni bir dönemin ilk tesmilcisi olmayı başarıyorlar. Yapılan lansmanla eş zamanlı olarak satışa sunulan yeni MacBook Pro'ların 15-inç olan modeli, iFixit tarafından parçalarına ayrıldı. Bu çalışmanın detaylarına geçmeden önce dilerseniz, beş farklı konfigürasyon ile lanse edilen 2011 model MacBook Pro modellerini ve teknik özelliklerini bir kez daha hatırlayalım;



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"



    • 13-inç MacBook Pro - MacBook Pro ailesinin en küçük temsilcisi olan 13-inç boyutundaki model, sahip olduğu önemli avantajlara rağmen Core 2 Duo jenerasyonundan gelen işlemcisiyle eleştrilmişti. Bu sefer daha agresif davranan Apple, giriş seviyesindeki MacBook Pro modelini de Sandy Bridge ailesine dahil etti. Core i5 ve Core i7 serisi Sandy Bridge işlemcileriyle konfigüre edilebilen sistemin giriş seviyesindeki modeli, 2.4GHz'de çalışan çift çekirdekli Core i5 işlemci ve 320GB kapasiteli sabit disk ile 1199$ seviyesinden sunuluyor. 2.7GHz'de çalışan çift çekirdekli Core i7 işlemci ve 500GB kapasiteli model ise 1499$ seviyesinden lanse ediliyor. Apple, 13-inç boyutundaki modellerde harici ekran kartı kullanmak yerine Sandy Bridge işlemcilerle gelen HD 3000 grafik birimiyle devam etmeyi uygun görmüş. Intel HD 3000 üst seviye grafik performansı sunmasa da Intel tarafından geliştirilen en iyi grafik çözümü olarak günlük ihtiyaçların çoğunu karşılabilecek düzeyde performans verebiliyor.



    • 15-inç MacBook Pro - Apple, 15-inç boyutundaki MacBook Pro modellerinde ise işlemci seçeneği olarak Core i7'lere yer veriyor. Sadece Sandy Bridge serisi Core i7 işlemcilerle donatılabilen modellere Radeon HD 6000M serisi ekran kartları eşlik ediyor. Başlangıç modeli olan sistemde, 2GHz'de çalışan dört çekirdekli Core i7 işlemcisine, 500GB kapasiteli sabit diske ve AMD'nin Radeon HD 6490M çözümüne yer veriliyor. 1799$ seviyesinden sunulan konfigürasyona ek olarak Apple 2.2GHz'de çalışan dört çekirdekli Core i7 işlemciye, Radeon HD 6750M ekran kartına ve 750GB kapasiteli diske sahip seçeneği ise 2199$'a sunuyor. Ayrıca bu konfigürasyon için kullanıcılar, diledikleri veya bütçeleri el verdiği takdirde geleneksel disk yerine NAND flash tabanlı SSD depolama çözümüyle alabiliyorlar.



    • 17-inch MacBook Pro - 2011 model MacBook Pro ailesinin zirvesinde yer alan 17-inç'lik model, 15-inç modelin en yüksek konfigürasyonu ile benzer özellikler sunuyor. 2.2GHz'de çalışan dört çekirdekli Core i7 işlemciye, Radeon HD 6750M grafik birimine ve 750GB kapasiteli sabit diske sahip olan sistemin fiyatı ise 2499$.


    Yeni nesil MacBook Pro'ların en dikkat çekici özelliği, Intel tarafından Light Peak kod adıyla geliştirilen Thunderbolt isimli yeni bağlantı teknolojisi, USB 3.0 da dahil olmak üzere mevcut bağlantı teknolojilerinin yerini alacağı öngörülen bu teknoloji PCI Express ve DisplayPort bağlantılarını tek bir kablo üzerinden aynı anda gerçekleştiriyor ve Bakır kabloların kullanıldığı mevcut konfigrasyonu ile 10Gbit/saniye (1,25GB/sn) hızında veri aktarabiliyor. Papatya ziniciri halinde 7 adet donanıma ve iki adet görüntü bağlantısına destek sunan teknoloji, Apple'ın teknik iş birliği ile ilk defa 2011 model MacBook Pro'larla pazara sunulurken, zamanla diğer üreticilerin de adapte olması bekleniyor.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Apple, MacBook Pro'lar için Ekim 2008'den beri kullandığı model numarasınıa yeni modellerinde de devam ediyor; A1286.Fiziksel tasarım anlamında 2011 model MacBook Pro'ları önceki modellerden ayıran ciddi farklılıklar bulunmuyor. Bu noktada değinebileceğimiz belkide en önemli farklılık, Full HD çözünürlükte video olanağı tanıyan yeni FaceTime HD kamera. Şimdi isterseniz, tornavidayı elimize alalım ve MacBook Pro'nun içerisine girelim.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Apple'ın tasarıma verdiği önemi, bileşenlerin kasa içerisindeki diziliminde de karşımıza çıkıyor. İnce bir işçilik yerleştirilen donanımların iki ayrı bölgede toplanmış. Sabit disk ve optik sürücü kasanın sağ tarafına, anakart ve bataryanın ise kasanın sol tarafına konumlandırıldığını görüyoruz. Anakart ve batarya arasında bellek modülleri yer alırken, sistemde diğer 15-inç MacBook Pro modellerinde olduğu gibi iki adet fan kullanıldığını görüyoruz.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Dört çekirdekli Core i7-2630QM işlemcisinden güç alan 15-inç boyutundaki MacBook Pro'da, yeniden şarj edilebilir Lityum-İyon pil kullanılıyor. 10.95V-77.5 Watt kapasiteli pil ile yapılan bağımsız test sonuçları henüz yayınlanmasa da Apple'dan iddialı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yeni nesil enerji verimli işlemciler ve entegre video şifreleyicisine ek olarak 15-inç ve 17-inç modellerindeki otomatik grafik geçiş özelliklerinin pil ömrüne ciddi katkı yaptığını belirten Apple, gelişmiş kimya ve uyarlanabilir dolum gibi batarya kulalnım ömrünün geliştirildiğini, tipik dizüstü bilgisayar batarları ile kıyaslandığında üç kat daha iyi doldurma/boşaltma döngüsünü sunduğu belirtiyor.


    Apple pil testlerinde yeni, daha titiz ölçüm methodu kullandığını, örneğin bir kafede gerçekleştirilen internet gezintisi veya video izleme gibi gerçek dünya sonuçlarını ölçtüğünü belirtiyor. Firmanın açıklamalarına bakılırsa, 2011 modeli yeni MacBook Pro modelleri, tek bir şarj ile 7 saate kadar pil ömrü sunabildiklerini belirtiyor. Bu arada bir pil ile ilgili bir tasarım detayına daha değinelim. Çalışmaya konu olan 15-inç boyutundaki modelde, pil çıkartılmadan da devre dışı bırakılabiliyor.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Yeni MacBook Pro'da iletişim yongası olarak Broadcom firmasının BCM4331 çözümüne yer verildiğini görüyoruz. Broadcom tarafından açıklanan detaylara göre bu çözüm hem 2.4GHz hem de 5GHz bandında data transferi yapan iletişim çözümüyle ilgili olarak dikkat çekici bir detay olduğunu söyleyebiliyoruz. Daha önceki tasarımlarda kablosuz iletişim için üç tane anten kullanan Apple, yeni modellerde ise dört antene yer veriyor. Cuppertino merkezli firma anten yapısındaki değişiklikle ilgili olarak herhangi bir açıklama yapmasa da artan anten sayısı ile birlikte kablosuz iletişim performansının artmış olabileceği yönünde bazı tahminler de yapılabilir. Kablosuz iletişim kartıyla ilgili bir diğer değişiklik ise, daha önceki revizyonlarda plastik olan kelepçesinin artık Alüminyum olması.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, Apple'ın tasarıma verdiği önem kasa içerisinde de kendisini hissettiriyor. MacBook Pro'ların anakartı, fan takılıyken de çıkartılabiliyor. Bu hoş bir detay zira fan sadece gerektiği durumlarda çıkartılarak, anakartla ilgili herhangi bir durumda fanı da söküp yeniden termal pasta uygulamak zorunda kalmıyorsunuz.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Ve karşımızda 15-inç boyutundaki yeni nesil MacBook Pro'nun anakartı! Sade göründüğüne aldanmayın, soğutucu altına gizlenmiş dört çekirdekli Sandy Bridge işlemcisi, AMD'nin DirectX 11 destekli grafik yongası ve giriş/çıkış birimlerinin olduğu kısımdaki plakanın altında yer alan Thunderbolt kontrolcüsü henüz sahneye çıkmadı.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Ve ısı borularının fanlara bağlandığı ana soğutucu bloğunu kaldırdık. İlerleyen kısımlarda daha detaylı bir şekilde göreceğimiz AMD'nin Radeon HD 6000M serisi mobil grafik yongası ve Intel'in dört çekirdekli Sandy Bridge işlemcisinin yakın bir şekilde konumlandırıldığını görüyoruz. Hemen bir altta yer alan görüntü ise bize çipseti gösterecek.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Şu an karşımızda duran yonga, Intel tarafından Sandy Bridge tabanlı yeni nesil mobil işlemciler için hazırlanan HM65 yonga seti. 25mm x 25mm paket boyutuna ve 3.9 Watt güç tüketim seviyesine sahip olan çipsetin üreticilere maliyeti 40$. 12x USB 2.0 ve 6x SATA portuna destek sunan çipset, DVI ve HDMI gibi görünü arabirimlerini de destekliyor.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    İlk defa ve şu an için sadece Apple'da; Thunderbolt teknolojisinin merkezindeki kontrolcü!. Apple'ın donanım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Bob Mansfield tarafından "büyük bir buluş" olarak nitelendirilen Thunderbolt teknolojisi ile uyumlu cihazlar arasında 10Gbps hızında dosya aktarım hızı mümkün olabilecek.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    İşte MacBook Pro'ya güç veren temel bileşenler; Turuncu çerçeve içerisinde AMD'nin Radeon HD 6490M GPU'su, sarı çerçeve içerisinde Intel'in Core i7-2630QM işlemcisi, kırmıcı çerçeve içerisinde Intel'in HM65 yonga seti, mavi çerçeves içerisinde Intel'in Thunderbolt kontrolcüsü, mor çerçeve içerisinde Parade PS8301 U08FUC yongası, yeşil çerçeve içerisinde Broadcom'un entegre Gigabit Ethernet ve hafız kart kontrolcüsü, Siyah çerçevede ise TDK 6T213HF 1045 H çipinin olduğunu görüyoruz.



    alt="Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modeli parça parça edildi"


    Şimdi de anakartın arka kısmına bakalım. Kırmızı çerçevesinde Radeon HD 6490M GPU'su tarafından kullanılan, her biri 128MB kapasiteli iki adet GDDR5 bellek yongası. Mor çerçevelerde ise Intersil tarafından geliştirilen PWM voltaj düzenleyicilerini görüyoruz. Sarı çerçeveler ise MSC'nin USB 2.0 merkez kontrolcü ailesi. Mavi çerçevede ST Microelectronics 6640 N053'ün yongası, siyah çerçevede Cypress CY8C24794-24L yongası, turuncu çerçevede Cirrus 4206ACNZ ses kontrolcüsü ve Yeşil çerçevede ise Lattice Semiconductor tarafından geliştirilen  LFXP2-5E kodlu FPGA (Field-programmable Gate Array) yongasına yer verildiğini görüyoruz.








  • madem bu kadar teknoloji , işçilik ve rekabet seviyorsun ELMA = neden SSD için ayağını sürtüyorsun? !!!
  • guzel.
  • Bana verseler parçalamam.


    İçini görmüş olduk iyi oldu güzel inceleme
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bukalemun

    madem bu kadar teknoloji , işçilik ve rekabet seviyorsun ELMA = neden SSD için ayağını sürtüyorsun? !!!


    bir ssd kaç para senin haberin var mı ayrıca adamlar opsiyonel olarak sunuyor zaten 512gb a kadar ssd seçeneği var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gayrısafi milli hasıla -- 26 Şubat 2011; 19:12:59 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bukalemun

    madem bu kadar teknoloji , işçilik ve rekabet seviyorsun ELMA = neden SSD için ayağını sürtüyorsun? !!!


    Buyuk bir ihtimalle zaten mac os x hızlı bir sistem bildigim kadarı ile modellerin cogunda disklerde halen 5400 rpmleri kullanıyorlar yanlıs biliyorsam duzeltsin arkadaslar yani performansı yeterli goruluyorki ssd koyulsa maliyeti artıcak sistemin zaten pahalı olan bir makine bir sekilde dengeliyorlar hem tasarım hem malzeme zaten pahalı oluyor donanım ucretleride belli birde en ust seviye donanım kullanmak fiyatın daha yukselmesi anlamına gelecektir.Buda hali hazırda apple alamayan insalar daha yuksek fiyat etiketiyle hiç alamazlar.

    SAYGILARLA
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gayrısafi milli hasıla

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bukalemun

    madem bu kadar teknoloji , işçilik ve rekabet seviyorsun ELMA = neden SSD için ayağını sürtüyorsun? !!!


    bir ssd kaç para senin haberin var mı ayrıca adamlar opsiyonel olarak sunuyor zaten 512gb a kadar ssd seçeneği var



    ssd kullanıyorum masaüstünde, apple ın ürünlerini - fiyatlarını - TR daki piyasasını bilmiyorsun demek ki? SSD ucuz bir teknoloji elbet değil ama BMW ye binip KLİMA açmamak gibi bir durum bu

    APPLE ın ürünlerini ve PİYASAKİ ürünleri / markaları incelersen SSD ye ayıracağı bütçeyi milletten zaten alıyor :)) , OPSİYONEL olarak sunulan şeylere bel bağlamaya gerek yok, apple piyasada 5mp camera / AF / Flash/LED ışık varken bile ÜRÜNLERİ koymamıştı bununda mı? nedeni maliyet ?




  • @Rock_Rage apple alıcı / kullanıcısı zaten bellidir , 100 / 200 dolar fark a bakmazlar ve bu bir engel , satışa kısıtlama değil, alacaklar bu ürünlerin çıkışı sonrası GERİ KALAN ürünleri ( fiyat inanılmaz düşecek ) alacaklar, piyasadaki boşluklar dolacak APPLE ürünü aldım kullanıyorum maliyet düşünürüm diyenin bu ürünle işi ne?!

    Thunderbolt teknolojisi İLK EKLEYEN bir firmanın, SSD için iyi bir nalaşma yapmaması ilginç , İNTEL de SSD üretmekte ve amaç HAFİFLİK / ISI / GÜÇ TÜKETİMİ / SAĞLAMLIK / giriş seviyesi çip ler bile olsa HIZ.

    ben 1 yıl önce aldığım ACER marka laptop um için sadece HDMI çıkışı olsun diye 200 / 350 TL kadar fazla para yatırdım....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bukalemun -- 26 Şubat 2011; 19:30:41 >
  • arkadaşlar neyin tartışmasını yapıyorsunuz anlamadım ki SSD açık bir şekilde maliyeti artırıyor bu belli bazı arkadaşlar ne dediklerinin farkında değiller ucuz ssd lerden kullanabilir gibi şeyler söylüyorlar Apple bu herşeyin en sağlamını en performanslısını kullanıyor hani piyasada 5 mp sensor varken onu bile kullanmadı diyorsunuz ya bi samsungun 5 mp kamerasına bakın birde iphone 4 de kullanılana bakın hem görüntü kalitesi hemde sensörün büyüklüğü olarak kıyaslanamaz bile şimdi samsung u savunanlarda çıkacak tabikide :D konudan şaştık konuya dönersek apple zaten apple store dan konfigurasyon seçeneğini sunuyor ve ssd de mevcut arkadaşların dediği gibi yani Apple ın politikası ya iyi ya hiç :D
  • @ zyka

    SSD nin maliyetinin , APPLE ürün fiyatı / satışına bakarsak , KULLANICI için maliyet oluşturmadığını düşünüyorum, ANDROİD bile bugün SSD lere kuruluyor diyebiliyorum, işletim sistemi / konfirigasyon üst seviyede tutup bu parça için iyileştirme yapmaması garip, seçenek sunmasıda. 16gb ıpod touch4 olmaması gibi,

    samsung sensörü - apple sensörü diye bakarsanız , LG / SİEMENS in berbat kamera seçimlerinide bilirsiniz sanırım. bu maliyetle açıklamanaz.
  • ne bu şimdi her yıl farklı farklı modellerin içini göstermekle ne oluyor ki?

    görsek ne olur görmesek ne olur bir tek çin lilerin işine yarar clonunu bile yapabileceğimiz teknolojiye sahip değiliz hayret
  • Şaşırtıcı bi inceleme. Teknoloji nerelere geldi
  • arkadaşlar saçma sapan yorumlar yapanlar olmuş ama apple zaten ssd'yi opsiyonel olarak veriyor. adamlar nie ssd koymasınlar iş paraya bakar. ssdli konfigure edip alabilirsiniz apple.com'dan. ben bu ürünün 3 jenerasyon öncesi yani alu kasalardan önceki son 17" mac book pro(Snow leopard yüklü) ile ssd denedim büyük fark yaratmadı. bu ürünlerde yarayacaktır diye düşünüyorum. bu arada unutulmasın macbook air sadece ssd seceneği ile geliyor. yani adamlar ssd takıyor. benim aklıma tek mantıklı gelmeyen bu cihazlar windows yüklüyken niye batarya performansları inanılmaz düşüyor. 13 inç macbook c2d 8600 var arkadaşımda mac os 7 saat gidiyor ama win7 max 2 saat.
  • SSD nin opsiyonel olması bence çok iyi olur ben alcal olsam hdd ile alırım ssd ucuzlayınca tak gitsin airlerde ssd kullanmışlardı fiyat baya artmıştı yani açıkcası applela gelecek bi ssd almaktansa dışarıdan almak daha ucuza gelecektir diye düşünüyorum
  • mbp almak istiyorum ya
  • bende blendera atan manyak blendera attı sanmıştım neyse okuyalım bi
  • içi de serinmiş
  • verseler parçalarım
  • Geri toplayabilmiş mi acaba ya da çıkardıklarını tekrar sığdırabildi mi?
  • Güzel inceleme olmuş.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.