Şimdi Ara

schrödinger in kedisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
6.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bu deneyi bilen ya da kitabı okuyanlar sonuçlarını degerlendirebilir mi. bazı sorularım da olacak merak ettiğim. fizikçi arkadaslara özellikle

• Kuantum teorisinin bir düşünce deneyidir. Bu deney insanlara bir kuantum deneyimi kazandırmak için tasarlanmıştır. Çünkü kuantum dediğimiz şey genelde atomaltı parçacıklarda meydana geldiği için bunu gözlemlemek gayet zordur.

schrödinger in kedisi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icg -- 11 Kasım 2005, 16:43:20 >

• bu deneyi genelde nedenselligi-determinizmi cürütmek için kullanıyorlar ne düşünüyorsun
    kitabı okudun mu alev alatlı nın.
    Erwin Schrödinger'in tasarladığı bir düşünce deneyidir.
    Deneyde, bir kutu içine konulduğu varsayılan bir kediye,
    aynı kutu içindeki bir şişeden çıkacak olan bir gazın etki
    etmesi sonucu 1 saat içinde onu öldürmesi gerekmektedir.
    Kapalı olan kutunun içini göremeyeceğimiz için kedinin
    bu 1 saatlik zamanın herhangi bir anında ölü mü yoksa
    diri mi olduğunu bilemeyeceğiz. Kedi o anda ölü de olabilir
    diri de. Biz kutuyu açıp bakana kadar, yani olası sonuçları
    bire indirgeyene kadar kedinin ölü ya da diri olma olasılığı
    eşittir. Bu deney, belki de Kuantum Kuramına en ilginç
    kurallardan birini kazandırmış. BELİRSİZLİK...Zaten Einstein
    ile Schrödinger'in bu kuram içinde anlaşamadıkları ilk
    nokta da buydu. Schrödinger'de bir süre sonra Kuantum
    Kuramı'nın başka kurallarından dolayı bazı yerlerine karşı
    çıkmış hatta bir keresinde kuramın gelişmesine katkıda
    bulunduğuna pişman olduğunu bile söylemiştir. Ama Kuantum
    her iki bilimadamını da haksız çıkarmıştır.
    Bu deney aslında mikroskobik dünyada atomaltı
    parçacıkların davranışlarını anlamamız açısından olayların
    makroskobik
    ölçeğe uyarlanmış biçimidir. Tabii bu arada bu olayları
    anlayabilmek için gündelik hayatımızda sahip olduğumuz
    nesnel sağduyumuzu bir kenara bırakmamız gerekiyor.
    Bu arada; eğer Kuantum'u biraz olsun anlamak isteyen
    olursa
    Richard P.FEYNMAN'ı tavsiye ediyorum. İnanılmaz bir
    öğretici...(Kendisine hocaların hocası deniliyor) Bilimadamları
    içinde tek
    geçerim kendisini...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redstorm -- 10 Kasım 2005, 19:48:58 >

• quote:

Orjinalden alıntı: icg

Okumadım ama nedensellik niye çürüsün ki burdan? Sonuçta bu bozunmanın da gayet tabi bizim bilmediğimiz bir nedeni olabilir.

cünkü diyorlar ki a noktasından bakınca foton parcacık b noktasından ışın özelliği gösteriyo gerci ışında parcacıklardan oluşur ama. daha doğrusu bu deney ortamında maddenin iki özelliğini saptayamıyormuslar hızıyla dalga boyumuydu neydi. yani kesinlik yok görecelilik var diyorlar yani bilimi reddediyorlar.
    konuyu unutmuşum uzun zamandır ilgilen miyodum. bi arada söyle bi sey cıkarmışlardı. bi bilimadamı sürtünmesiz ortam bulmuş bu ortsma ışın girmeden çıkıyomuş sonradan bunun sacmalığı anlaşıldı gerçi de. yani sürekli öncelik sonralık determinizm le urasıyolar

içinde tek
    bu arada ilk defa duydum.

• quote:

Orjinalden alıntı: redstorm

Bu arada; eğer Kuantum'u biraz olsun anlamak isteyen
    olursaRichard P.FEYNMAN'ı tavsiye ediyorum. İnanılmaz bir
    içinde tek geçerim kendisini...

Bu bilim adamı bildiğim kadarıyla o kadar çok dalla uğraşmış ki sen de biliyorsundur sanırım.Maya hiyerogliflerini bile çevirmiş, kuantum elektrodinamiğinde çığır açmış, aynı zamanda kendisi bir öykü yazarı, öğretmen ve müzisyen de.Adamda yok yok.Ancak tek bir olumsuz yanı var ki o da bu bilim adamının atom bombasının geliştirilmesine katkıda bulunmuş olması.Bilimin ne kadar faydalı olduğunun yanısıra bazen katliamlara da -belki istemeyerek- yol açtığını görmek üzücü.

Bu arada kaynak da sunayım da kafadan atmış gibi olamayayım.

http://www.feynman.com/

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yukarıdaki deney anlatımı doğru olmakla birlikte vakit darlığından ötürü eksiktir:

Doğrusu şöyledir:
    Kutunun içerisinde bir kedi(Schrödinger'in kedisi), zehirli gaz dolu bir şişe ve bir radyoaktif atom ve atomdan radyoaktif parçacık yayılırsa şişeyi kıracak bir düzenek vardır. Kutu öyle bir izole edilmiştir ki içindeki ses, ısı vs. hiç bir şekilde dışarıdan hissedilemez. İşte burada deney başlar; Eğer radyoaktif atom parçalanırsa düzenek bunu algılayıp şişeyi kıracak ve kediyi öldürecektir. Ama bir radyoaktif atomun bozunma olasılığı kuantum denilen fizik koşuluna bağlıdır ki burada atom hem bozunmuş hem bozunmamış kabul edilir. Bu durumda da kedi hem çlü hem de diridir İşin aslı şudur ki gerçek dünyada geçerli olan fizik yasaları atomaltı dünyada değişmeye başlar.

• "1964 A.Einstein Ödülü ve 1965 Nobel Fizik ödülünün sahibi Prof. Richard Feynman sadece fizik yasalarının bugünki kavranışına yaptığı katkılardan değil, fiziği fizikçi olmayanlar için deçekici kılma yeteneğiyle tanınır" diyor kitabının arka sayfasında. Ben sadece bu kitabını okudum ve fizikçi olmadığım halde aynen bahsedildiği gibi bir çırpıda okuduğum çekici bir kitap.
    Fizik Yasaları Üzerine, Richard Feynman,Tübitak 1.4YTL süper fiyat ve kalite
  • quote:

Orjinalden alıntı: dasdasq

içinde tek
    bu arada ilk defa duydum.

Richard P.Feynman 1918-1988 yılları arasında yaşamış, 1965'te Nobel Fizik ödülü almış ve Feynman Diagramları adıyla bilinen ve Kuantum Elektrodinamiği'nde kullanılan diagramları bulmuş, şu anda bütün dünyada üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan Feynman Lectures konferansları ile meşhur bir bilimadamı. Fizikçi olmayan sıradan insanlara bile fiziği ve Kuantum Mekaniği'ni anlatabilme özelliği onu diğer bilimadamları arasından sivriltmiştir.

Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman
    Altı Kolay Parça
    Fizik Yasaları Üzerine
    Kuantum Elektrodinamiği (KEDİ) ya da (QED)

gibi kitaplarından yararlanabilirsin.

• quote:

Yukarıdaki deney anlatımı doğru olmakla birlikte vakit darlığından ötürü eksiktir:

Doğrusu şöyledir:
    Kutunun içerisinde bir kedi(Schrödinger'in kedisi), zehirli gaz dolu bir şişe ve bir radyoaktif atom ve atomdan radyoaktif parçacık yayılırsa şişeyi kıracak bir düzenek vardır. Kutu öyle bir izole edilmiştir ki içindeki ses, ısı vs. hiç bir şekilde dışarıdan hissedilemez. İşte burada deney başlar; Eğer radyoaktif atom parçalanırsa düzenek bunu algılayıp şişeyi kıracak ve kediyi öldürecektir. Ama bir radyoaktif atomun bozunma olasılığı kuantum denilen fizik koşuluna bağlıdır ki burada atom hem bozunmuş hem bozunmamış kabul edilir. Bu durumda da kedi hem çlü hem de diridir İşin aslı şudur ki gerçek dünyada geçerli olan fizik yasaları atomaltı dünyada değişmeye başlar.

son cümleye ben de katılıyorum. zaten püf noktası burası makrokosmosla mikrokosmosun yasaları farklı. bizim bildiğimiz makro fizik.
    ayrıca kuantum alt parçacık demek degil mi sen ortam demişsin
    bu arada pro determinizmle ilgili bilgisi olan var mı. selam

• quote:

Yukarıdaki deney anlatımı doğru olmakla birlikte vakit darlığından ötürü eksiktir:

Doğrusu şöyledir:

Teşekkür ederim...

Evet trackfind500;
    adamda yok yok. Sınıfa girişinde ve çıkışında bütün öğrenciler tarafından alkışlanan nadir öğretmenlerden biriymiş. (Şahsen ben ikinci birisini duymadım, belki vardır...) Ayrıca, Sibiryanın güneydoğusunda belki de bir çoğumuzun adını bile duymadığı ve tam bağımsız olmayan Tuva adlı bir ülkenin özgürlüğü ve dünyaya tanıtımı için uğraşmış bir adam. Tuva halkı, dini Şamanizm ve dili Türkçe olan Türkler!!!

• quote:

Orjinalden alıntı: redstorm

Evet trackfind500;
    adamda yok yok. Sınıfa girişinde ve çıkışında bütün öğrenciler tarafından alkışlanan nadir öğretmenlerden biriymiş. (Şahsen ben ikinci birisini duymadım, belki vardır...) Ayrıca, Sibiryanın güneydoğusunda belki de bir çoğumuzun adını bile duymadığı ve tam bağımsız olmayan Tuva adlı bir ülkenin özgürlüğü ve dünyaya tanıtımı için uğraşmış bir adam. Tuva halkı, dini Şamanizm ve dili Türkçe olan Türkler!!!

Amman sakın yanlış anlaşılmayayım.Bu bilim adamını karalamak gibi bir niyetim yoktu.Benim bu adamı karalamam için 10 bin 500 fırın ekmek yemem gerek.Ben sadece o sitede yazılanı aktardım.Bu adam o anda yapılması gerekeni yapmış olmalı.Nede olsa bilimde duygular bir kenara bırakılıyor.Bu bilim adamı özel hayatında ne kadar iyi olursa olsun bilim devreye girdiğinde yapması gerekeni yapıyor.Binlerce insanın ölümüne yol açabileceği bir bomba üzerinde çalışması ve onu geliştirmesi bile bilimsellik ilkeleriyle çakışmıyor.Bilimde nesnellik var ise duygular da bir kenara bırakılabiliyor.Ben bunu vurgulamaya çalıştım.Örneğin bilim günümüzde insanı da kopyalamaktan yana tavır koyuyor ancak bir kesime ait duygular buna engel oluyor.Bilim neyin doğru neyin yanlış olduğuna bilim çerçevesi içerisinde pek aldırmıyor anlaşılan.Bunu vurgulamak istiyorum.Yoksa haddim değildir, bilimi de bilim adamlarını da karalamak.Sadece bir tespit bu.

Bu arada takmayın beni siz.Şu kedi deneyiyle ilgili devam edin.Benim bugün nedense maydonoz olasım tutmuş.

• quote:

Orjinalden alıntı: trackfind500

Amman sakın yanlış anlaşılmayayım.Bu bilim adamını karalamak gibi bir niyetim yoktu.Benim bu adamı karalamam için 10 bin 500 fırın ekmek yemem gerek.Ben sadece o sitede yazılanı aktardım.Bu adam o anda yapılması gerekeni yapmış olmalı.Nede olsa bilimde duygular bir kenara bırakılıyor.Bu bilim adamı özel hayatında ne kadar iyi olursa olsun bilim devreye girdiğinde yapması gerekeni yapıyor.Binlerce insanın ölümüne yol açabileceği bir bomba üzerinde çalışması ve onu geliştirmesi bile bilimsellik ilkeleriyle çakışmıyor.Bilimde nesnellik var ise duygular da bir kenara bırakılabiliyor.Ben bunu vurgulamaya çalıştım.Örneğin bilim günümüzde insanı da kopyalamaktan yana tavır koyuyor ancak bir kesime ait duygular buna engel oluyor.Bilim neyin doğru neyin yanlış olduğuna bilim çerçevesi içerisinde pek aldırmıyor anlaşılan.Bunu vurgulamak istiyorum.Yoksa haddim değildir, bilimi de bilim adamlarını da karalamak.Sadece bir tespit bu.

Bu arada takmayın beni siz.Şu kedi deneyiyle ilgili devam edin.Benim bugün nedense maydonoz olasım tutmuş.

Ol, ol...böyle iyi...
    Ha bu arada, sen değil de ben yanlış anlaşılmış olabilirim...Tuva halkından bahsederken ırkçı bir içgüdüyle falan hareket etmemiştim. Sadece bir bilimadamının farklı bir yönünü aktarmak istemiştim...Halkın Türk ya da Papua Yeni Gine'li olması fark etmiyor yani...

• quote:

Doğrusu şöyledir:

acaba şuan elimizde olan fizik yasalarını kullaranak atom altı dünyaya ulaşmaya çalışmak boşuna mı? ya da şuanki fizik kuralları ve kanunlar aslında tamamen geçerli değil mi? yani biz bilime göre bazı düşüncelerimizde ısrar ediyorsak o halde ısrar etmemiz saçmam mı? Yani herşeyde bilimi öne sürmek saçma o zaman? ya da.... benim kafam çok karıştı da.. kitabını mutlaka okuyacağım ama anlar mıyım? altyapı lazım mı?

• bilimi savunmak saçma değil. saçma olan bilimsel bilginin mutlaklığını savunmak.ve esas bilimin evrenin tüm hareketini kapsayan tek parça algılanması gerektiği halde insan beyninin kapasitesi yetmediğinden bunun parça parça incelendiğini bilmek.
    bence alev alatlı nın kitabı okunmalı. biçok bilgi yanlışı var bence ama yine de ufuk zorlayıcı.

bilimi savunmak saçma değil. saçma olan bilimsel bilginin mutlaklığını savunmak.ve esas bilimin evrenin tüm hareketini kapsayan tek parça algılanması gerektiği halde insan beyninin kapasitesi yetmediğinden bunun parça parça incelendiğini bilmek.
    bence alev alatlı nın kitabı okunmalı. biçok bilgi yanlışı var bence ama yine de ufuk zorlayıcı.

asıl sorun da bu zaten yani ben öyle görüyorum.. çünkü biliyosun evrim saçmalıkları bile, Allah'ı kanıtlamaya çalışmak bile garip bi çabaya dayanıyo.. neyse şimdi girmeyeyim hiç ona..sağol güzel bir konu

• quote:

Orjinalden alıntı: hayattakiler

quote:

bilimi savunmak saçma değil. saçma olan bilimsel bilginin mutlaklığını savunmak.ve esas bilimin evrenin tüm hareketini kapsayan tek parça algılanması gerektiği halde insan beyninin kapasitesi yetmediğinden bunun parça parça incelendiğini bilmek.

asıl sorun da bu zaten yani ben öyle görüyorum.. çünkü biliyosun evrim saçmalıkları bile, Allah'ı kanıtlamaya çalışmak bile garip bi çabaya dayanıyo.. neyse şimdi girmeyeyim hiç ona..sağol güzel bir konu

"evrim saçmalıkları" konusunda farklı düşünüyoruz ama neyse. ayrıca altyapı konusunda yanlış bakılıyo bence. ben de sayısalcı degilim ama meraklarımla basbasa oturmakta hoş degil. gelişim düz bi çizgi değil. sıçramalı da olabilir. selam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasdasq -- 11 Kasım 2005, 17:26:58 >

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: hayattakiler

quote:

"evrim saçmalıkları" konusunda farklı düşünüyoruz ama neyse. ayrıca altyapı konusunda yanlış bakılıyo bence. ben de sayısalcı degilim ama meraklarımla basbasa oturmakta hoş degil. gelişim düz bi çizgi değil. sıçramalı da olabilir. selam

ben bilinmezlikten yanayım o yüzden mutlak doğru yoktur dedim. yani evrim saçmalığı derken tek taraflı değildi yanlış anlama. teoriye lafım yok..

ama bu konu çok düşündürücü..

• İşin özeti şu şekilde, quantum teorisi şu anki bildiğimiz çoğu bilgi ile açıklanması çok zor olan yeni kavramlar ve konular karşımıza çıkarıyor.

Bir yerlerde okumuştum, "Quantum teorisi ile uğraşan bilim adamları, bir süre sonra felsefeci oluyor" diyordu.

Yani bu konuları kavramak gerçekten kolay değil.

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
    Kanuni Sultan Süleyman
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.