Şimdi Ara

Nokia:Stratejiler & Finansal Sonuçlar | 11 Şubat | Microsoft-Nokia Strategic Partnership

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Nokia:Stratejiler & Finansal Sonuçlar | 11 Şubat | Microsoft-Nokia Strategic Partnership


    Geçtiğimiz yıl organizasyon yapısında çeşitli büyük değişiklikler yaşayan Nokia, yeni stratejilerinin ve daha önce açıkladığı 2010 yılı mali sonuçlarının
    değerlendirmelerini, Dünya Mobil Kongresi’nden 3 gün önce, 11 Şubat’ta Londra’da yapacağı bir brifingle açıklayacak.

    Aslında şirket kültürüne ve mali piyasalara hakim olan herkes için bu tip brifingler şaşırtıcı olmasa da, 2010 yılı finansal sonuçları pek parlak olmayan Nokia için etkinliğin; şirket için radikal kararların duyurulabileceği bir brifing olması pek de şaşırtıcı olmayacak gibi gözüküyor.

    2010 yılı mevcut finansal tabloların yayınlanmasının ardından, yatırımcıların Nokia üzerine fiyat beklentileri ise çeşitlilik arz ediyor. Örneğin, Barclays Capital analistlerinin öngörüsü target price için beklentilerin üzerinde gerçekleşerek $ 14 civarında yer bulurken; Jefferies & Co.’nun fiyat öngürüsü hisse başına $ 6,5 civarında karamsar bir fiyat bandında öngörülüyor. Referans olması açısından, örneğin Deutche Bank’ın beklentisi ise $ 8,0’dan $ 8,5 dolar seviyesine çekildi. Elbette bu rakamların 2011 yılına dair öngörüler olduğunu, ve muhtemelen 2011 yılı içerisinde pek çok kez revize edilebileceğini de hatırlatayım.
    Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s şirketin kredi notunu düşürmeyi düşündüğü ise bir diğer tartışma konusu.

    Peki ama, bu brifingde neler olacak?

    İşte bu noktada, -kesin olarak konuşulacak finansal konular dışında, örneğin değerlendirmeler ve ya yeni mali kararların yatırımcılarla paylaşılması- çeşitli spekülasyonlar yapılmaya başlandı.
    Örneğin şirketin son kullanıcıya yönelik mobil çözümlerinin yanı sıra, önemli bir gelir kaynağı olan, Nokia-Siemens Network ile ilgili açıklamaların yapılabileceği bunlardan bir tanesi.

    VEYA,

    Smartphone pazarındaki son dönem hızlı gelişmelere rağmen, özellikle işletim sistemi konusunda ciddi eleştirilere maruz kalan ve Symbian işletim sistemi üzerine planlarını değiştiren Nokia’nın Intel ile ortak geliştirdiği MeeGo platformu üzerine geliştirdiği cihazların 2011 yılı içerinde piyasaya süreceği beklentisi artık bir sır değil.

    Ancak pek çok piyasa analistinin yorumları, pazar payındaki lider konumuna rağmen karlılık oranları düşen şirketin (ki bu analiz için pazar büyümesi ve Pazar payının karşılaştırılarak, nominal rakamların karşılaştırılması gerekir) Windows ve ya Android işletim sistemi ile bir ortaklığa girişmesinin “Nokia’nın Kurtuluşu” olabileceği yönünde. Kaldı ki, şirketin CEO’su Elop’un daha önce ki açıklamaları ise “yoruma oldukça açık”

    “Nokia faces some very significant challenges. The game has changed from a battle of devices to a war of ecosystems and competitive ecosystems are gaining momentum and share. The emergence of ecosystems represents the broad convergence of the mobility, computing and services industries. In short, our industry changed, it’s time for Nokia to change faster.”

    Elop’un açıklamalarını Intel ile ortak yürütülen MeeGo platformu açısından yorumlamak da mümkün olmakla birlikte, diğer “olası” ortaklıklara da açık kapı bırakabilir şeklinde değerlendirmek de mümkün görünüyor.

    Tüm bunlar ışığında, Nokia’nın bu toplantıda olası bir Windows veya Android “evliğini” açıklaması olasılığı masada bulunuyor. Fakat bunlar arasında Windows ortaklığının “akla daha yatkın bir olasılık” olduğunu düşünmek mümkün.

    Yeni gelişmelerle ilgili bilgi bulabildiğim takdirde, burada paylaşmaya devam edeceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BruceVanWayne -- 11 Şubat 2011; 10:14:41 >







  • Mobil teknolojiler piyasasını heyecanlandıran (aslında belki de son iki günün trendy kelimesi “ısıtan” demek daha doğru olur) Nokia etkinliğine sayılı saatler kala, konuyla ilgili değişik haberler ve yorumlar gündeme gelmeye devam ediyor. (ki bu okuyacağınız derleme haber daha çok “olası” Microsoft-Nokia birlikteliği ile alakalı)
    Bugün WSJ'de gördüğüm makale ise oldukça eğlenceli...

    Haberi ve konu olan “latifeli” yaklaşımı özetlemeden önce; biraz geçmişe, 2005 yılına geri dönelim... O dönemde mobil piyasadaki aktörler bugünkünden daha farklıydı. 2007 yılından beri piyasaları sallayan “iphone” ve onunla beraber yükselen “dokunmatik” ekranlı telefonlar için birkaç ay daha beklemek zorundaydık.
    Neyse lafı fazla uzatmayalım...
    Tüm bunlar yaşanırken, o zamanların yükselmeye aday yıldızı “Benq”, çeşitli nedenler ötürü piyasada pek de “tutunamayan” Siemens’in mobil cihazlar bölümünü devralmıştı. O dönemde endüstrideki tepkileri tam bilemesem de, olumlu bir beklenti olduğunu tahmin etmek güç değil. İşte tam bu noktada, o zamanlar Nokia yöneticisi olan Anssi Vanjoki durumu şu ifadelerle özetlemişti:
    “two turkeys do not make an eagle”

    Dün ise, bu açıklamalrdan 6 yıl sonra, Google yöneticilerinden Vic Gundotra –ki kendisi eski bir MS çalışanı idi- aynı eleştirel yaklaşımla hatta bir miktar “dalga geçerek” aynı sözleri benzer şekilde tweetlemiş.
    #feb11 “Two turkeys do not make an Eagle”

    Gündem de sıcaklığını koruyan “Nokia-Microsoft görüşmeleri” dedikoduları süre dursun, yarın Londra’da muhtemelen “iki hindinin bir kartal olup olamayacağını” ve ya “kartalın yeni stratejilerinin gerçekte neler olabileceğini” göreceğiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BruceVanWayne -- 10 Şubat 2011; 15:14:13 >




  • Evet arkadaşlar, uzun süredir söylentiler halinde ortalıkta dolaşan Nokia-Microsoft evliliği resmen açıklanıyor.

    Devam eden etkinlikte şu ana kadar;

    *Windows Mobile Çözümlerinin bulunduğu telefonlar Nokia'nın temel stratejileri dahillinde yer alacak... (bunu sadece windows 7 olarak düşünmemek gerekir, örneğin Bing servisleri de bu ortaklığa dahil.) Yani uzun süredir hayal olan "Windows Mobile işletim sistemli Nokia'lar artık gerçek olacak

    *Ayrıca MeeGo projesinin açık kaynaklı olarak sürdürüleceği, ve bu yılın sonunda ilk cihazın piyasaya çıkacağı belirtiliyor...

    Yeni bilgiler edindikçe, burada yayınlayacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BruceVanWayne -- 11 Şubat 2011; 10:13:09 >




  • Yuh... MeeGo lu cihaz bu yılın sonunda mı gelecek?
  • Nokia CEO'su Elop'un hayali gerçek oldu, eski şirketi ve yeni şirketini birleştirdi.
    .
    Hayırlı olsun demek lazım ama birbirlerini umarım iyi tamamlayabilirler. Yoksa Elop yüzünden Nokia'nın tepe taklak olmasını istemem...
    .
    Bu arada Bruce'un da belirttiği gibi iki şirketin servisleri karşılıklı kullanılabilecekmiş, örnek olarak Windows'un konumlama ve harita programı Ovi Maps olacak, nokia telefonlarda artık quick office değil de Ms office olacak gibi...
    .
    Symbian ipi zaten çekilecek ama Meego gibi geliştiricilerin de dört gözle beklediği işletim sistemi de sakat doğacak, ilgi görmeyecek kesinlikle. windows OS'lu telefonlar daha hacimli satılacakken niye bikaç meego'lu telefona uygulama geliştireyim ki?...
    .
    Tekrardan hayırlı olsun, umarım başarılı olurlar. Bu arada, Nokia gibi bir firmanın işletim sistemi geliştiremeyecek olması ve dışardan destek alması gerçekten üzücü...




  • Ne yani MeeGo dan vaz mı geçildi?
  • Nokia'nın "Üçüncü Ekosistem" olarak duyurduğu bu birlikteliğin geleceğini kestirmek şimdilik güç...

     Nokia:Stratejiler & Finansal Sonuçlar | 11 Şubat | Microsoft-Nokia Strategic Partnership


    Gelelim bu ortaklığın detaylarına, coversations.nokia.com’dan kısaca özetlendiği kadarıyla;

    • Windows Phone Nokia’nın akıllı telefonlar segmentinde birincil stratejisini oluşturacak. (Yani üst seviye telefonlar Windows Phone)
    • Nokia, Windows Phone’un geliştirilmesi ve geleceği konusunda etkin bir biçimde rol alacak. Windows Phone ise güçlü olduğu coğrafik lokasyonlarda ve market segmentlerinde bu birlikteliğe katkı sağlayacak. (Bu özellikle Nokia’nın zayıf olduğu Amerika pazarı için önemli)
    • Nokia ve Microsoft bu birlikteliği güçlendirmek için sıkı ve yakın bir birliktelik içinde olacaklar.
    • Bing Servisleri Nokia’ya adapte edilecek. (reklam konularını v.s. kapsayacakmış ayrıca)
    • Nokia Maps, Microsoft’un map servislerinin önemli bir parçası olacak, ve geliştirilecek.
    • Nokia’nın operatörlerle yürütülen kampanyalarında tüketiciler yönünde atılacak adımlar...
    • Microsoft geliştirme araçları Nokia Windows Phone için de söz konusu...
    • Ve Microsoft’un bulut işletim sistemleri üzerine yatırımları devam edecekmiş...
    • Nokia’nın uygulama mağazası ise Microsoft Marketplace’e entegre edilebilirmiş.

    Şimdilik bu kadar...




  • Hocam MeeGo ile ilgili haberleri henüz teyit edemedim... Ancak sanıyorum Intel "kendi başına" MeeGo'lu cihazlar (tabletlet, netbooklar) çıkarmayı hala stratejinde önemli buluyor... Ancak zaten geçen yılın sonunda çıkması beklenirken, bu yılın sonu dedikoduları açıkcası oldukça karamsar bir hava yaratıyor... Kısacası MeeGo konusunda adımları ne olacak bilemiyorum...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BruceVanWayne

    Hocam MeeGo ile ilgili haberleri henüz teyit edemedim... Ancak sanıyorum Intel "kendi başına" MeeGo'lu cihazlar (tabletlet, netbooklar) çıkarmayı hala stratejinde önemli buluyor... Ancak zaten geçen yılın sonunda çıkması beklenirken, bu yılın sonu dedikoduları açıkcası oldukça karamsar bir hava yaratıyor... Kısacası MeeGo konusunda adımları ne olacak bilemiyorum...

    Anladım. Ama bu Nokia için bence büyük hata. Windows hamlesi de bence çok yanlış IOS un kısıtlamalarından yakınırken Windows aynı şeyi yapıyor. Bence yazık olur MeeGo lu cihaz gelmezse.
  • E ama yok artık bu kadar da olmaz ki?Yılın sonu ne demek yahu?Eğer MeeGo'lu cihazlar dedikleri yılın sonunda gelecekse Nokia artık pazar payını daha da fazla azaltıyor demektir.Her geçen gün gözümdeki değerini yitiyor.Hele ki şu büyük beklentilerle çıkan N8'den sonra.

    Nokia'nın pazar payı % 28'e gerilemiş.Bu çok kötü işte.Daha da azalacak bu gidişle.

    En acısı Nokia'nın bile durumu kabullenmesi oldu.Bilirsiniz geçenlerde şöyle demişlerdi : " iPhone 2007'de çıktı ama bizim hala ona yaklaşabilecek tecrübemiz yok "

    Çok acı...Bir zamanların dev markasına neler oluyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NomadCRY -- 11 Şubat 2011; 11:14:14 >
  • Ana sayfa haberine şu yorumu yazmıştım;

    Kusura bakmayın ama haberde belki de en can alıcı noktaya yer verilmemiş. Buyrun;

    "Plans for a broad strategic partnership with Microsoft to build a new global mobile ecosystem; Windows Phone would serve as Nokia's primary smartphone platform."

    Yani, WP Nokia'nın akıllı telefonlardaki birincil işletim sistemi olacak. Önceliği, diğer Symbian, MeeGo dan fazla olacak işin özü. Bunun yanında Symbian ve MeeGo nun geliştirilmesine de devam edilecekmiş. Akıllı telefon platformunda 3 çeşit işletim sistemi olacak;
    -Windows Mobile
    -Symbian
    -MeeGo

    Bu kadar farklı platformu aynı anda nasıl idare edebilecek bilemiyorum. Doğal olarak birine ağırlık verecek. Onun da WP olacağını kestirmek zor olmasa gerek.

    @BruceVanWayne in görüşlerine katılmakla beraber bence de MeeGo nun geleceği Maemo gibi olacak. Her ne kadar devam edilecek deseler de bana pek samimi gelmiyor. Ama MeeGo açık kodlu olacağından geliştiricilerin bu alana daha çok yönelebileceklerini düşünüyorum. Tabi Nokia, MeeGo ya yeteri önemi gösterirse. Bunun yanında Nokia ya hiç bir şey katmayacak bir birliktelik. Nokia nın Microsoft a ihtiyacı yok, tam tersi Microsoft, Nokia dan faydalanacak burada. Böyle bir şeyin olacağı çok belliydi ama yine de ufak bir ümit farklı seçenekler tercih edilir diye bekliyordum.

    Symbian a öcü gibi bakan arkadaşlar, şu an ki haliyle WP, Symbian ın yarısı etmez. İnanılmaz yazılımsal kısıtlamaları var. Diğer firmalar gibi temel özellikleri sonradan ekleyip bakın ne büyük yenilik yaptık tarzı bir davranış içerisine girilecek gördüğüm kadarıyla bu da üzücü olan ayrı bir durum.

    MeeGo üzerine yoğunlaşıp detaylar verse, insanlarda heyecan uyandırsa çok daha iyi olurdu. Bir adım atıyorlar, sonra ertesi gün o adımı geri alıyorlar veya adımın üstüne ikinci bir adım atılmıyor. Nokia'nın geleceğini pek parlak göremiyorum.

    ----------------------

    Biraz önce gördüğüm, bugün Ceo tarafından sumunu yapılan slaytlarla beraber düşünceleriminde yanılmadığım ortaya çıktı. Symbian devri kapanıyor. MeeGo nun da fiili olarak olmayan payı! uzun vadede azalacak. Akıllı telefonlar artık Windows mobile taşıyacak. Geriye kalan telefonlar s40 temelinde üretilecek.

     Nokia:Stratejiler & Finansal Sonuçlar | 11 Şubat | Microsoft-Nokia Strategic Partnership

     Nokia:Stratejiler & Finansal Sonuçlar | 11 Şubat | Microsoft-Nokia Strategic Partnership




  • Symbian öldü kısacası

    Bakalım çıkıcak telefonları gördükten sonra yorum yapmak lazım WP7 hakkında. Ama uzun vadeyi bilemesemde kısa vadede zaten çok yüksek olan Android payı çok daha hızlı artıcaktır insanların kafasındaki soru işareti kalktı çünkü, 3 seçenek var artık; iOS(apple), Android(Samsung), WP7(Nokia).
  • @Al Pac,

    Katkılarınız için teşekkürler, isabetli yorumlarınıza ben de katılıyorum... Ayrıca, ilginç olanı Avrupa'da en çok R&D harcaması yapan Nokia'nın (bununla iligli bir araştırma internette pek çok yerde referans olarak yer aldı) kısa vadede "geri dönüş" alınamayacağını 'öngörmesi'; ve bu konuyu (R&D konusu)neredeyse tamamen "Microsoft"a devrediyor olması...

    Ayrıca pek çok işten çıkarma, küçülme veya şirket içinde pozisyon değiştirme yaşanacağı için, "şirket içindeki sinerji" de olumsuz yönde etkiyeceği aşikar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.