Şimdi Ara

Kasa içi soğutma - havalandırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ek olarak 3 adet fan aldım, yarın elime geçecek

ENERMAX Apolish-M
    http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=2652

GELID FN-FW12-15-B
    http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=2960

NOCTUA NF-P14 FLX
    http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=2588

Ekran kartının fanları güç kaynağına bakıyor. Güç kaynağının bir miktar ısı yaydığını düşünelim. Arada ses kartı var, o da bir miktar ısı yayıyordur. Bir de FAN 4 ile HDD'lerin ısısı o bölgeye toplanıyor. Dolayısı ile ekran kartı ister istemez sıcak hava çekiyor.

Ayrıca yan kapakta bir fan daha var, onu şimdilik dışarı hava çekmesi için çalıştırıyorum. Ekran kartı boşta 50 derece.

İlk düşüncem FAN 4'ü ters çevirmek (vidaları öyle bir sıkmışlar ki, açmak mümkün değil...) ve HDD'lerin diğer tarafına bir fan daha eklemek. İkisi dışarı doğru üfleyecek. İçerdeki fan o boşlukta biriken sıcak havayı HDD'ler ile birlikte dışarı üfleyecek, 140mm'lik FAN 4'te yardımcı olacak.

Başka tasarım varsa öğrenmek isterim; güç kaynağını ters çevirmem olası değil. Zaten ses kartına bakacağı için bir faydası olmayacak, ayrıca kablolar ucu ucuna yetişiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 23 Ocak 2011; 20:25:00 >

• kasa modelin ne dir?

3 adet fan almışsın ama kasanda yer yok gibi. sakın öndeki fanı ters çevirme o dğru. psu alttan çeker ve arkadadn dışarı atar orda da sorun yok. yan kapak içeri üflemeli.

normal dizilim şu şekildedir. ön ve yan kapak içeri üst ve arka dışarı hava atar.

2 adet 12 lik ve 1 adet 14 lük boş yerin var mı ? ben nereleri olduğunu göremiyorum. yan kapakta yerin varsa 12 likleri oraya takabilirisin. 14 lük te sanırım yukarısı için düşünülmüş. yukarda yerin varsa egsoz olarak onu da oraya takabilirsin.
  • Kasa CM Storm Scout

FAN 3'ün arkası boş ve geniş; oraya bir destek takabilirim.

FAN 4'ün tam karşısına aynı şekilde bir fan atabilirim (kabloları çekerek) Ama her ikisi bu sefer dışarı üfleyecek İşlemcide prb. yok. Onun hem kendi fanı hem de çekenleri fena değil.

Tek sorunum HDD'lerden gelen sıcak havanın güç kaynağı ile birleşip ekran kartına gitmesi. Yan kapağa sadece 1 tane takabiliyorum, işlemci soğutucusu 2.yi takmamı engelliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 24 Ocak 2011; 0:04:46 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cybernoid

Kasa CM Storm Scout

FAN 3'ün arkası boş ve geniş; oraya bir destek takabilirim.

FAN 4'ün tam karşısına aynı şekilde bir fan atabilirim (kabloları çekerek) Ama her ikisi bu sefer dışarı üfleyecek İşlemcide prb. yok. Onun hem kendi fanı hem de çekenleri fena değil.

Tek sorunum HDD'lerden gelen sıcak havanın güç kaynağı ile birleşip ekran kartına gitmesi.

hdd konusunda o kadar endişelenmenize gerek yok. 2 fanı da dediğiniz gibi takın ama ön taraftaki fanların yönleri ile oynamayın. kasanın içerisine hava çeken fanları değiştirmeyin. yan lapağa 12 likten bir tanesini takın. 1 yada 3 numaralı yere de diğerlerini yerleştirin derim ben. ama bana sorarsanız 14 lük fanı boşuna almışsınız.

edit: yan kapağa da takamıyormuşsunuz sonradan gördüm. yerleşim biraz sıkıntılı olacak sizin için. 1 ve 3 numaraya fanları yerleştirin ama 14 lü ğe yer kalmıyor gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saintroyo -- 24 Ocak 2011; 0:10:02 >

• Hepsini takmaya çalışmayacağım zaten. Ama elimizde bulunsun, belki lazım olur :) Fan 3 arkası boş ve oraya 14'lük sığacak büyük ihitimal. Vida ile tutturma şansım yok, kablo bağı ve yan malzemeler ile deneyeceğim. Zaten ordaki fan öyle çalışıyor :)

• quote:

Orijinalden alıntı: cybernoid

Hepsini takmaya çalışmayacağım zaten. Ama elimizde bulunsun, belki lazım olur :) Fan 3 arkası boş ve oraya 14'lük sığacak büyük ihitimal. Vida ile tutturma şansım yok, kablo bağı ve yan malzemeler ile deneyeceğim. Zaten ordaki fan öyle çalışıyor :)

bunlarda olur. bir de kırtasiyelerde satılan hamur gibi olan ama aynı zamanda yapışkanlık özelliği de olan şeyler var onlardan da alabilirisiniz.

• Fan'lar geldi. Öncelikle Inventus'a teşekkürler. Son derece sağlam paketlemişler ve ürünler sağlam. Ayrıca 4 farklı ürün almama rağmen, hepsiburada vs. siteler gibi "tedarik sürecinde, kargoya verilecek" vb. saçmalıkları yaşatmadılar. 2 günde teslim ettiler.

Öncelikle (yukardaki resme göre) Fan 4'ü ters çevirdim. Hemen karşısında kabloları düzenleyerek bir boşluk açtım ve oraya daha önceden elimde olan Mavi ledli Xilence fanı taktım (çok güçlü değil) O da yine aynı şekilde dışarı doğru üflüyor.

Yan kasadaki fanı ters çevirip içeri üflemeye aldım (thermaltake - sessiz ve güçlüdiyebiliriz). Dolayısı ile o boşlukta biriken sıcak hava artık dışarı gidiyor. Ekran kartı daha serin bir hava çekiyor.

Fan 3'ün olduğu yerdeki Xilence aşağı gittiğinden, yerine Gelid'i taktım. Gelen paket içerisindeki en güçlü ve sessiz fan olduğunu söyleyebilirim. O içeri doğru üflüyor. Onun önüne (yani kasanın dışına doğru) Enermax'ı taktım. Janjanlı bir fan ama en zayıf olanı o. Dışardan güzel görünüyor, ama etkisi çok değil. Ancak yine de Gelid'i destekliyor ve serinlemiş bir hava gönderiyor. Dıştan görünüşüde gayet güzel :)

Noctua şimdilik boşta. Belki daha sonra kasanın alt önündeki fan 4 ile değişebilirim. Güçlü ama nispeten sesli bir fan olduuğu için yedek tutuyorum.

Ekran kartında 7-8 derecelik bir düşüş oldu. 47-49 arası geziniyor boşta iken. Daha önce 57-58 dereceye kadar çıkıyordu.

İşlemcide de yine 2-3 derecelik bir düşüş yaşandı.

Ayrıca eklemekte fayda var; Fan 4'e elimi yaklaştırdığımda, dışarı ciddi bir ılık hava geliyor. Bu da daha önce, içeride nasıl bir ısı biriktiğinin göstergesi.

Özet geçersek;

Gelid en güçlü ve sessiz olanı. Led yok, ancak kontrol birimi, vida, plastik aparat vs. gibi yan ürünleri bol.

Noctua güçlü ama herhangi bir şeyin önüne arkasına taktığınızda doğal olarak güçlü bir rüzgar sesi yaratıyor. Yuvarlak tasarımından ötürü, 140mm bir fan olmasına rağmen, 120mm yuvalarına takılabiliyor. 140mm bir yere takmak isterseniz, küçük metal aparatları mevcut. Ayrıca bir kaç kablo dönüştürücü ve uzatma mevcut (moleks - 3 pin vs.)

Enermax zayıf ama ledleri çok güzel. Ayrıca ledi açıp kapatmak mümkün, üzerinde özel bir butonu mevcut. 1700rpm ve 71 cfm yazılmış ama öyle bir üfleme hissetmedim?

Ben tüm fanları anakart üzerindeki fan yuvalarına taktım. Bir tek Xlince'ı moleks olarak taktım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 24 Ocak 2011; 22:37:07 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    --Kasa içi aydıntlatma--
    21 yıl önce açıldı
    912 Haf kasa için sıvı soğutma
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bir düzeltme yapayım; Enermax'ın zayıf olduğunu söylemiştim. Üzerindeki termal sensörü farketmemişim. Yaklaşık 15 cm uzunluğundaki bu kablonun ucunu avucuma aldığımda fanın birden hızlandığını farkettim. Dolayısı ile bu uzantıyı kasanın nispeten sıcak yerlerinden birine konumlandırırsanız, fan otomatik olarak hızlanıyor.

Ayrıca Noctua'nın 3 pin olarak siyah ve mavi adaptörleri var. Bunları ana kablosuna takıp ardından anakarta taktığınızda, devirler sabitleniyor ve dolayısı ile ses seviyesi düşüyor. 750 ve 900rpm devirlerine sabitliyor.

Yani her 3 fandan da memnunum :)

CPU (x4 965 BE) 3995MHz'de çalışıyor. Occt ile yaklaşık 15 dakikalık bir CPU yüklenmesi yaptım; 52-53 derece arasında salındı. Kasa içi ısı doğal olarak yükselmesine rağmen, ekran kartı 50 dereceyi geçmedi.

Bir ekleme daha;

MSI'ın Afterburner yazılımı otomatikte. Kombustor'u çalıştırdım ve 70 derecede sabitlendi. Oysa daha önce 86-87 dereceye çıkıyordu. Ve çıktıktan sonra kartın eski ısısına dönmesi epey zaman alıyordu. Yüksüz 7-8 derecelik bir avantaj sağlarken, yük altında çok daha fazla ısı düşüşü gerçekleşti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 25 Ocak 2011; 0:03:58 >

• hayırlı olsun fanlarınızın istediğiniz şekilde elinize geçmesine ve de işe yaramasına sevindim.
  • Teşekkürler, ben de tam bir önceki mesajı düzenlemiştim :)

Yeni halinin fotoğrafını çekip koyacağım, kabloyu bulamadım. Artık yarına :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybernoid -- 24 Ocak 2011; 23:44:04 >
  • Anladığım kadarıyla ön üstteki fan içeri hava üflüyor bu hava işlemci soğutucusundan geçip arkadan çıkıyor. Aynı zamanda ön alttaki fan dışarı hava üflüyor ve hdd slotlarının arkasında da onu destekleyen aynı yönde bir fan daha var. Bu iki fana da yan kapaktaki fan hava sağlıyor..

Kasanın içinde iki farklı yönde hava akımı mevcut. Üst tarafta önden arkaya , alt tarafta yandan öne. Bu hava soğutma için kötü bir durum. İki farklı yönde hareket eden hava ortada (neredeyse tam olarak ekran kartının hava girişine denk geliyor) girdap etkisi oluşturur.. Sağlıklı olan tek yönlü bi hava aklımı oluşturmaktır. Aldığınız fanları bu şekilde bi sistem yaparak bağlarsanız eminim ki daha iyi sonuç alacaksınız..
  • Teoride dediğiniz gibi. Bir yerden serin hava girecek, o esinti ile tüm sıcak hava toplanıp bir başka yer ya da yerlerden dışarı atılacak. Ancak pratikte öyle olmuyor. 3 diskten biriken sıcak hava, güç kaynağı ve ses kartının ısısı ile birleşince; ekran kartına sadece sıcak hava çekmek kalıyor. Ekran kartı çift fanlı ve her ikiside sıcak hava çekiyor. Oysa ona direk serin bir hava gelmesi lazım ki, kendisini soğutabilsin. Gece NFS oynadım ve ilk kez 60 dereceyi görmedim. 58-59'u geçmedi. O boşluğa Noctua'yı yerleştirebilsem, çok daha serinleyecektir.

Fotoğrafı çekemedim ama şöyle

• kısmen haklısın hocam, şöyle ki dsiklerden gelen hava ekran kartı için hala serin sayılır.
    nedeni diskler en fazla 30-32C olur ki o da elran kartından en az 5C daha serin.
    bu durumda bence daha ağır basan nokta hava akımı oluşması zira harek ettikçe hava soğur ve ısı dağılır.

bence FAN4'ün dışarı hava atması iyi bir seçim değil, o hava akımının başlangıç noktası zaten.
  • Bu şekilde kasanın altı ve üstü birbirinden bağımsız çalışıyor. Mutlaka hava akımlarını karşılaştığı noktalar vardır ama, kendi adıma hem işlemcinin hem de ekran kartının daha serin çalıştığını söyleyebilirim. Üstelik henüz 140mm'lik Noctua'yı kasa içine almadım. Muhtemelen o içerdeki sıcak havayı daha iyi çekip FAN4'e göndercektir.

HDD'ler çok ısınmazmış gibi görünüyor ama, inanın kasanın dışından FAN4'e elimi yaklaştırdığımda atılan o ılık havayı hissediyorum.
  • cybernoid kardeş sen msı ekran kartından memnunmusun oyunlarda falan full cözünürlükte nasıl dirt 2 crysıs 2 gta4 gibi yardımcı olurmusun ben de almayı düşünüyorum da aynısını saol
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.