Şimdi Ara

AMD: 8 çekirdekli Bulldozer işlemcisi, Core i7 950'den %50 daha hızlı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
428
Cevap
1
Favori
94.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • alt="AMD: 8 çekirdekli Bulldozer işlemcisi, Core i7 950'den %50 daha hızlı"


    AMD'nin uzun süredir merakla beklenen yeni nesil Bulldozer işlemci ailesi için artık son dönemece girilmek üzere. Geliştirme çalışmaları 2005'ten bu yana devam eden Bulldozer kod adlı yeni mikroişlemci mimarisi, AMD adına firma tarihinin en önemli yatırımı olarak gösteriliyor. İlk etapta Phenom II işlemci ailesinin yerini alacak modellerde kullanılması beklenen mimari ile AMD, en yüksek performans segmentinde rekabetçi çözümler sunarak pazar payını arttırmayı ve farklı segmentlerde liderlik adayı çözümler sunmayı amaçlıyor.


    Bulldozer mimarisinin pazara giriş yapacağı ilk işlemciler, daha önceki pek çok haberimizde de belirttiğimiz üzere Zambezi kod adını taşıyorlar. 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve Soket AM3+ formunda olan işlemcilerin dört, altı ve sekiz çekirdekli versiyonları olacak. En üst segmentte 8 çekirdekli doğal tasarıma sahip işlemciler sunacak olan AMD, yeni mimarinin avantajları ve 32nm üretim teknolojisinin getirilerini değerlendirerek 3GHz+ hızında çalışan ve ısıl güç tasarımı 125 Watt olan 8 çekirdekli Bulldozer işlemcilerini pazara sunacak.


    Peki AMD'nin Bulldozer tabanlı yeni nesil işlemcileri, performans noktasında ne kadar iddialılar? Açıkçası şu ana kadar yayınlanmış herhangi bir test sonucu bulunmuyordu zira mühendislik örneği Bulldozer işlemcileri geçtiğimiz ay içerisinde tamamlanırken, üretime aday yani saat hızları da dahil olmak üzere detayları kesinleşmiş işlemci örneklerinin Şubat ayı içerisinde hazır olması ve Mart sonu ya da Nisan başı gibi başlayacak üretimi takiben AMD'nin yeni nesil işlemcilerini endüstrinin beğenisine sunması bekleniyor.


    Yukarıda da belirttiğimiz gibi henüz detaylı test sonuçları olmasa da Donanım Haber olarak AMD'nin resmi performans dökümanına ulaşmayı başardık. Bu döküman içerisinde AMD, 8 çekirdekli Bulldozer işlemcisini (model ismi ve saat hızı bilgisi verilmemiş ancak performans segmenti olduğu belirtilmiş), 6 çekirdekli Phenom II X6 1100T ve Core i7 950 ile kıyaslıyor. Dökümanda yer verilen tahmini sonuçlar, işlemcileri üç farklı kategori (medya, render ve oyun) altında kıyaslarken, genel değerlendirmede 8 çekirdekli Bulldozer işlemcisinin Core i7 950'den %50 daha hızlı olduğu vurgulanıyor. AMD'nin performans tablosu dikkatlice incelendiğinde ise 8 çekirdekli Bulldozer işlemcisi özellikle oyun ve render testlerinde fark yaratıyor.


    Bulldozer tabanlı yeni nesil AMD işlemcileriyle ilgili özel haberlerimiz devam edecek.


    Editörün Notu: AMD hesaplanan performans öngörüsünün, piyasaya çıkan modellerde değişiklik gösterebileceğine dikkat çekiyor.








  • Hadi bakalım şahlanma zamanı gelmişti de ... fiyattan ne haber ?
  • 8 çekirdek bir işlemci 4 çekirdekten,(üstelik sandy bridge ten önceki bir 4 çekirdekten) sadece %50 hızlıysa bence bu bir başarı değildir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ooppss -- 13 Ocak 2011; 2:23:31 >
  • i7 950 zaten 4 çekirdekli. %50 az değil mi? Onun da 6-8 çekirdeklileri gelince ne yapacak bulldozer
  • renderda artık bir zahmet atsın yani biri 4 diğeri 8 çekirdekli.oyun performansı ise dikkatimi çekti.performans farkı gayet iyi fakat bence bu performans farkını amd 8 çekirdekli performans serisi işlemcisi ile değil 4 yada 6 çekirdekli işlemcisi ile yapmalıydı.sonuçta bi tarafta uzun zamandır piyasada olan 4 çekirdekli bir i7 işlemciden bahsediyoruz diğer tarafta senelerdir üzerinde çalışılan yepyeni bir mimari.bukadar şeyden sonra insan 8 çekirdekten değil 6 yada 4 çekirdekten o i7 işlemciye fark atmasını bekler.ben en azından öyle bekliyorum.
    teşekkürler.
  • İş çekirdek sayısına değil fiyatına bakar. Aynı paraya %50 daha iyiyim diyorsa bu başarıdır.
  • orası öyle tabi amd 8 çekirdekli işlemcisini 500-600den yukarı fiyatta satmazsa ozaman işler değişir ama en azından amiral gemisini fiyata değil performansa oynaması gerekiyor bu kadar emekten sonra.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dennjS -- 13 Ocak 2011; 2:32:44 >
  • 2005 yılından beri uğraşıldığına göre iyi bir şey olsa bari,o kadar emeğe yazık
  • @dennjS, AMD test sonucu verilen işlemciyi performans segmentinde gösteriyor. Eğer daha önce haberini verdiğimiz Bulldozer FX işlemcileri en yüksek performans segmentinde yer alacaksa, daha hızlı modellerin gelmesi kuvvetle muhtemel.
  • Bilgi için teşekkürler Erdi Bey umarım haklı çıkarsınız.
  • Feci bir haber ama biraz sandy bridge dalgasını kesmek için olabilir, hani böyle birşey varsa neden gizlensin? işallah maşallah filan...
  • intelin yolda olan 8 çekirdek işlemcileri var mı?
  • sandy bridge nin dahili gpu su giriş sewiyesi kullanacaklar dışında kimsenin işine yaramayacak içine gpu war die de ek para wermek pek mantıklı gelmio :(
    slı crosfire falan olsa neyse

    aynı paraya daha hızlıyım diosa bence başarmış
    yaza kadar ii bişiler yapsında alıım artık şunlardan birini :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hobar

    intelin yolda olan 8 çekirdek işlemcileri var mı?


    olsa ne olur

    6 çekirdekler hala 900 dolar

    8 çekirdek gelse herhalde 2900 dolar olur


    keşke şu anda amd 8 çekirdek olsaydı

    tamda işlemci değiştirme arefesindeyim ama muhtemelen beklemicem

    sandy bridge ler oldukça güzel


    amd çok çok geç kaldı

    intel resmen milleti sövüşlüyor

    adam benim 6 çekirdeklere rakip bile yok diyor ve fiyat düşürmüyor
  • smt özeliği sayesinde i7 ler yaklaşık %20 gibi performanslı oluyo,bulldozerdeki 1 modül 1 integer core vs 1modül 2 integer core arasındada %80 gibi performans farkı var deniliyo(nekadar doğru çıkınca görücez),şimdi 4 threadli uygulamada i7 nin performansına 100 desek 8 ve üstü threade sahip uygulamada performansı 120 desek,bulldozer i7den 8 threadli uygulamada %50 hızlı olduğunu varsaysak buda 180 yapıyo,4 threadli uygulamadada %80 olayına göre performansı 100 oluyo diyebiliriz

    özetlemek gerekirse:

    ..............4 threadli uygulama 8 threadli uygulama
    i7:......................100.....................120
    bulldozer:.............100.....................180

    bakalım tahminlerim doğru çıkıcakmı




  • %50 performans aslında FSB aktarım hızı düşünüldüğünde mükemmel sayılır.
    Aynı yoldan tıkanmadan 2 kat daha hızlı giderim diyor...
    Bu arada Intel'in 6 çekirdeklisi çıksa kesin AMD'nin 8 çekirdeklisi fiyatına satarlar. Yaptıkları rezalet sadece fiyatta değil. Koyuyorlar 12MB önbellekli işlemciye 3000Mhz FSB hızı tıkanıyor zavallı. yük çok bir de gidecek yol olsa...
  • Zamaninda cift cekirdek ferrari sayılırdı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMDnin neden çekirdek yarışına girdiğini zaten tahmin ediyorduk.. ancak bu şekilde intele kafa tutabilecekti.. yani 4 çekirdekli bir buldozer hiçbir şekilde 4 çekirdekli bir nehalemi geçemeyecekti çünkü.. birde yeni çıkan sandy bridgeleri hiç saymıyoruz bile.. AMD yıllardır performans noktasında baz olarak nehalemi dikkate aldı ki test sonucuda zaten bunu ispatlıyor. zaten olmayan sandy bridge işlemcilerinin baz olması muhtemel değildi..

    Bu kadar merakla beklenen AMD işlemcilerinin performans noktasında intelin gerisinde kalması büyük bir hayal kırıklığı yaratırdı. doğal olarak inteli geçmenin tek yolu saat hızını artıramıyorsan çekirdekleri artırmaktan geçiyordu. bunun içinde daha düşük üretim teknolojisine ihtiyaç vardı. bulldozer bu kadar gecikti çünkü gerekli olan üretim teknolojisi ile AMD henüz ne bir işlemci üretmişti nede bu imkana sahipti. 32nm üretim imkanı henüz doğduğu için AMD bulldozerini yeni çıkarıyor yoksa geç kaldığından da olmasa gerek. üretim teknolojisi geliştir çekirdek sayısı artır 8 çekirdekli işlemcin ile 4 çekirdekli inteli geç ve böbürlen!!!! bence bu tam bir hayal kırıklığı.. aynı saat hızında aynı çekirdek sayısı ve threat ile bir test yapılmalı ki gerçek manada her iki işlemcinin birbirine olan üstünlüğünü görelim.. yoksa 8 çekirdekli bir işlemci ile intelin 4 çekirdekli bir işlemcisini %50 geçmek başarı değil başarısızlıktır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: CeFurkan


    quote:

    Orijinalden alıntı: Hobar

    intelin yolda olan 8 çekirdek işlemcileri var mı?


    olsa ne olur

    6 çekirdekler hala 900 dolar

    8 çekirdek gelse herhalde 2900 dolar olur


    keşke şu anda amd 8 çekirdek olsaydı

    tamda işlemci değiştirme arefesindeyim ama muhtemelen beklemicem

    sandy bridge ler oldukça güzel


    amd çok çok geç kaldı

    intel resmen milleti sövüşlüyor

    adam benim 6 çekirdeklere rakip bile yok diyor ve fiyat düşürmüyor


    eğer intelin yakın zamanda 8 çekirdek planları yoksa bulldozer performans liderliğini oynar. Ama amd 8 çekirdek çıkardıktan hemen sonra intel milletin önüne 8 çekirdek işlemci atar ve performans lideri olursa prestij kaybı olur amd için. bir de işin güç tüketim boyutu var. intel 980x 32nm olmasına rağmen tdp si işlemci için kabul edilir sınırların ancak içerisinde kalabiliyor. 8 çekirdek intel için mevcut imkanları biraz zorlayabilir. hiçbirşey yapamasa çift sandybridgeyi bir araya getirir 8 çekirdek yapar ama onun da sadece bir tanesi 95w tdp ye sahip. neyse çıksın görürüz artık. benim asıl beklediğim 200$ altı oc ile en üst seviye işlemciye kafa tutan bir f/p ürünü




  • Şu performans testlerini birde gözlerimizle görsek, "AMD şöyle dedi" yerine... 5000 ve 6000 serisi kartlar AMD dökümanlarında Nvidia'da kart bırakmıyordu... Sonucu hepimiz gördük.

    Diğerlerini anlarımda, oyunlarda nasıl %50 gibi bir artış yakalamışlar bunu anlayamadım?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.