Şimdi Ara

HAYIR HAYIR...SARI ZEYBEK!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 13 ekim 1925 günü İzmir Kız Öğretmen Okulu'nda Selim Sırrı Tarcan Bey'in öğrencisi Mualla Hanım ile oynarken Zeybek havasını seyretmekten büyük zevk almış ve sonrasında şunları söylemiştir:

''Hanımefendiler,beyler!
    Selim Sırrı Bey,zeybek havasını ihya ederken ona bir şekli-i medeni vermiştir.Bu sanaatkar üstadın eseri hepimiz tarafından kabul edilerek milli ve içtimai hayatımızda yer tutacak kadar tekemmül etmiş-belli bir şekil almıştır.Artık;Avrupalılara ''Bizim de mükemmel bir dansımız var'' diyebiliriz ve bu oyunu salonalrımızda,müsamerelerimizde oynayabiliriz.Zeybek dansı her içtimai salonda kadınla beraber oynanabilir ve oynanmalıdır...''

Atatürk Zeybek oyununu milli bir dans yapmayı çok istemiştir.Bu erkek oyununu cengaverane bir eda ve hareketlerle oynardı...

Zeybek için ''Bu oyun milletimizin erkek oyunu,kahraman oyunudur,bilmek lazımdır.'' demiştir.

Son zeybek oyunun 2 Şubat 1938 akşamı Bursa Belediyesi'nin verdiği suarede oynamıştır.Orkestradan Sarı Zeybek'in çalınmasını istemiş,dizlerini vura vura,adeta ölüme meydan okur gibi oynamıştır.Oyun bittiğinde:
    ''Zeybek'de insanın yorgunluğunu durduran bir kudret var.'' demiştir.

(Dr.Eren Akçiçek'in MUSTAFA KEMAL OLMAK adlı kitabından alınmıştır.s.42-43)

• İZMİR VE ŞAPKA İNKILABI

Yazar Falih Rıfkı Atay,İzmir gibi aydın çevreler darken,ilk şapkayı niçin Kastamonu'da giydiğini Gazi'yw sorar ve şu cevabı alır:

''İzmir tarafı halkı beni bir çok defa gördü.Eğer orada şapkayı giysem bana değil şapkama bakarlardı.Beni ilk defa görenler ise şapkamla olduğu gibi kabul ettiler''

Şapka Devrimi yıllarında 11-16 Ekim 1925 yılında Atatürk Karşıyaka'ya vapurdan başında hasır bir şapka ile çıkmıştır.İzmirliler kendisini başlarında şapka ile karşılamışlardır.Halk büyük bir istek ve sevinçle tedarik edebildiği şapka namına ne varsa başına geçirmişti.Silindir şapkalı hamallara bile ratlanmıştı.
    __________________________________________________________________________________

Şimdi MADEM BU KADAR ATATÜRKÇÜSÜNÜZ,NEDEN ŞAPKA TAKMIYORSUNUZ diyen bazı kişilere bu devrimin neden yapıldığını adamakıllı anlatmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1881 -- 29 Ekim 2005, 23:32:16 >

• www.ataturk.net de Atatürk'ün en sevdiği şarkılar kısmında vardı Sarı Zeybek şarkısı gerçekten çok güzel eski bir kayıttı hatta ama site şuan bakımda sanıyorum

Teşekkürler 57.Alay paylaşımların için..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Cehennemden_Cennete
    Teşekkürler 57.Alay paylaşımların için..

• Yorum yapan arkadaşlarıma teşekkürler.

1926 yılında İzmir'de Naim Palas'ta,alt kat taşlığında kurulan kalabalık sofrada perdelerin kapatılması üzerine ''Açın!Kapıları ardına kadar açın.Ne varsa millet görsün ve bilsin ki biz işte böyle yemek yiyoruz...Merak ederler,önce birikirler,bakarlar sonra görürler anlarlar ve kendi işlerine giderler'' demişti.
    ''Ben yaptıklarımı halktan gizleyecek biri değilim.Ayrıca burada yaptığımızla onların yaptıkalrından başka birşey değildir.Asıl perdeleri kapatmak suretiyle bizim onlardan başka,bildiklerinden başka bir şeyler yaptığımız kuşkusu uyandırıyoruz ki işte bu çok tehlikeli bir durumdur.Biz ne yaptıksa halkımızın karşısında yaptık,ne yapacaksak da yine halkımızın karşısında açık yüreklilikle yapacağız.Bizim yaradılışımızda açıklık vardır.Gizlilikten,halkın nazarından kaçmaktan nefret ederiz.Onlar bizi gerçekten etimizle,kemiğimizle,yaşantımızla kendilerinden biri gibi gördükçe daha fazla itimat ederler,daha çok bağlanırlar.''

Gerçekten de söylediği gibi olmuştu,önce uzanıp bakmışlar sonra çekilip gitnişlerdi.Gazi resmi ve özel hayatında,itiyatlarını ve telakkilerini saklayıp gizlemek,olduğundan farklı görünmek için riya perdesine hiç ihtiyaç duymamıştır.Kusurlarını,eksiklerini,benimsenmeyecek taraflarını ''İnsanlardan biri'' olmanın doğallığına bağlamış,PERDELEMEK ihtiyacı duymamıştır.

• quote:

Orjinalden alıntı: DrFuchs[TURKEY]

Sarı Zeybek Diye Bi film Vardı Can dündar Hazırlamış. Atatürk ün hayatı diyebiliriz filme. Çok Güzel bi Çalışma idi.

Bende cd'si var...
    Her izledğimde ağlıyorum yaw
  • quote:

Orjinalden alıntı: Aguney

quote:

Orjinalden alıntı: DrFuchs[TURKEY]

Sarı Zeybek Diye Bi film Vardı Can dündar Hazırlamış. Atatürk ün hayatı diyebiliriz filme. Çok Güzel bi Çalışma idi.

Bende cd'si var...
    Her izledğimde ağlıyorum yaw

aynen valla bi kerede okulda izletmiştiler oturduğum yerde en sonuna gelince dayanamdım döküldü yaşlar gerçekten mükemmel hazırlanmış bir film
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yok artık Nihat Doğan da mı....
    12 yıl önce açıldı
    Pelin Batu neden bu kadar ateşli?
    10 yıl önce açıldı
    Yusuf Şimşek Hangi Takımlı
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ben de hep ağlarım...
    orda ağlatanın bir çok şey gibi bi anlık duygulanma olmadıgını hissederim hep...
    birikim,geçmiş,inanmak,emek ve en önemlisi gerçek....
    ve bunlar gibi insanın tüm benliğini saran ve sarsan bir birikimdir bu kültür...
    saol arkadaşım
  • ATATÜRK'ÜN KULLANDIĞI TAKMA ADLARI:

ŞERİF
    1911 yılında Trablus,Bingazi savaşı dolayısıyla Tobruk'a atanmıştı.Bu göreve gitmek üzere İstanbul'dan 15 Ekim 1911'de yola çıktı.21 Ekim 1911'de Mısır'a vardı.Mustafa Kemal bu göreve gizli gittiğinden dolayı Tanin Gazetesi yazarı Şerif Bey takma adıyla ve bu isme çıkarılmış pasaportla bir Rus vapurunda yolculuk yapar.

NUH

Mersinli Cemal Paşa'nın Harbiye Nazırı olduğu tarihten itibaren (2 Ekim 1920) Harbiye Nazırlığ'ndan ayrıldığı tarihe kadar (21 Ocak 1920) Mustafa Kemal Paşa ile muhabere etmiş ve elinden geldiği kadar milli hareketleri desteklemiştir.Çoğu zaman gizli olan bu yazışmalarında Mustafa Kemal NUH BEY,Cemal Paşa ise İsa Bey takmaadlarını kullanmışlardır.
  • Bu güzel konu bana başka bir konuyu hatırlattı,http://forum.donanimhaber.com/m_1806564/tm.htm
  • ATATÜRK'E HALK VE BASIN TARAFINDAN VERİLEN TAKMAADLAR

Osmanlı saray kadınları arasında genç ve yakışıklı kumandanın adı çok sık geçerdi.O'na,kendi aralarında SARI GÜL ismini vermişlerdi.
    Halk arasında ve absında Atatürk'e çeşitli adlar ve lakaplar verilmişti:

*Mustafa Kemal Paşa
    *Paşa
    *Sarı Paşa
    *Sarı Yüzbaşı
    *Sarı Bey
    *Gazi
    *Gazi Paşa
    *Atatürk

@cezve mükemmelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1881 -- 30 Ekim 2005, 1:22:27 >

• Ufacık tefecik bir hort bu...
  • evet bende cd sini izlemiştim sarı zeybekin
    57.ALAY saol güzel yazılar
  • ''Zeybek'de insanın yorgunluğunu durduran bir kudret var.'' demiştir

işte mükemmel olan bu...

Hatırları msar zeybek i izlerken (belgesel) kaç kere ağladığımı bilmiyorum....
  • Güzel konuymuş ya
  • Mustafa filminin tarih danışmanı bizim hoca.hocayı tanıyınca filmin niye bu kadar ses getirdiğini daha iyi anladım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.