Şimdi Ara

Kullanıcı incelemesi: MSI P67A-C45 ve Intel i5-2500K 'Sandy Bridge'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
4.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Foruma ilk kez yazıyorum; donanımla ilgilendiğimi bilen bir arkadaş tarafından yurtdışından hediye olarak Sandy Bridge işlemci almamın üstüne böyle bir inceleme yapmaya ve bunu bir iki başka forumla beraber zaman zaman takip ettiğim, ve sıklıkla da çeşitli sorunlarıma çözüm bulduğum donanımhaber forumu ile paylaşmaya karar verdim. Acemiliğim ve bir süredir donanıma uzak kalışımın kusuruna bakmayın; inceleme biraz da bu sebeple hatalar içerebilir. Yakın zamanda kurduğum i7-950 tabanlı sistemimden bazı parçaları geçici olarak bu sisteme taşıyarak bu incelemeyi yaptım. Biraz da bu yüzden standart bir incelemeden çok tecrübe paylaşımı oldu.

Sistem şu parçalardan oluşuyor:

Intel i5-2500K "Sandy Bridge" (HS/F: Thermaltake Jing)
    MSI P67A-C45
    Corsair AX850
    ATI Radeon 4870 1GB
    OCZ DDR3 1333 4GB

Özellikle oldukça eski bir disk kullanmam ve üç kanallı kullandığım 6GB hafızanın Sandy Bridge sistemin çift kanal desteği dolayısıyla 4GB'sini kullanmak durumunda kalmamın performans olarak belli durumlarda sınırlayıcı faktörler olduğunu sanıyorum. Bunun yanısıra artık oldukça yıllanmış olan Radeon 4870 1GB pek çok testte CPU'yu gerektiği kadar test edemememe neden olacağından düşük çözünürlükte testler yapmaya da çalıştım. i7 sistemimle önceden yaptığım birkaç test hariç bir karşılaştırma yapamadım ama eğer mümkün olursa ilerde aynı testleri o sistemde de yapmayı deneyeceğim.

İşlemci gördüğünüz gibi resmi adıyla i5-2500K; bu 3.3GHz standart saat hızında çalışan işlemci Turbo Boost yani tek çekirdek ağırlıklı çalışırken 3.7GHz'ye çıkıyor. Bu işlemci Sandy Bridge masaüstü işlemcilerinden 3.4GHz saat hızında piyasaya sürülen i7-2600K ardından geliyor. Büyük ağabeyinin aksine hyperthreading desteği bulunmamakta. "K" eki işlemcinin saat çarpanının kilitsiz olduğunu belirtiyor; anladığım kadarıyla bunun sebebi bu nesilde Intel'in "clock generator"'ı işlemciye entegre etmesi ve bu da overclock seçeneklerini, en azından eski metodları, kısıtlıyor. Bu nedenle Intel ufak bir farkla sattığı ve "K" ekiyle isimlendirdiği çarpan kilitsiz işlemcileri overclock etmeyi düşünenler için sunmuş. (Daha fazla bilgi içinhttp://www.anandtech.com/show/4083/the-sandy-bridge-review-intel-core-i7-2600k-i5-2500k-core-i3-2100-tested/3). Benim kişisel tecrübem bunun daha sonra değineceğim diğer başka şeylerle biraraya gelmesiyle overclock "korku eşiği"nin oldukça düşeceği ve pek çok kişinin daha cesurca overclock etmeyi deneyeceği.

İşlemci ile ilgili son bir şey: Elimdeki 1366/1156 destekli Thermaltake Jing fanı sorunsuz kullanabildim. İnternette gördüğüm yorumlar da 1156 için yapılmış fanların vida yerleri aynı olduğundan 1155'te kullanılabileceği yönünde, yani aklınızda böyle bir soru varsa içiniz rahat olabilir.

Anakart olarak yeni sistemde Bostancı Vatan Bilgisayar'dan 149$+KDV'ye satıldığını gördüğüm MSI'ın yeni 1155 soket giriş seviyesi P67A-C45 anakartında karar kıldım; P serisi bu anakart H serisinin aksine bütünleşik Sandy Bridge grafik ünitesini kullanmıyor veya Crossfire veya SLI desteklemiyor ancak ihtiyaçlarınıza göre Vatan'da MSI'ın bunları destekleyen anakartları da seçebilirsiniz. Ben uzun süre sonra hiç SLI/Xfire kullanmadığıma karar vererek tek PCI slotlu bu anakartı seçtim.

Çok derli toplu bulduğum bu kartta aynı zamanda birkaç beklemediğim sürprizle karşılaştım. İlk olarak sistem toplarken ilk adımım olan hamur sehpasında (gerçekten vaktinde hamur açmak için kullanılan bir sehpa) kullanacağım komponentleri düzüp bir araya getirdim. Buradaki montajın son aşamalarında DVD sürücümü takmak istediğim anakartta hiç PATA portu olmaması beklemediğim bir durumdu. En az kullandığım sistem komponeneti DVD sürücüsü olduğundan çok uzun süredir değiştirmemiştim ve anladığınız gibi SATA değildi. Ancak bu sürpriz, DVD sürücü eksiğini gidermemle, uzun yıllardır asabımı bozan belki de "20.yy'dan kalma son arayüz" olan PATA ve kelimenin her iki anlamıyla da katlanılmaz olan kablosundan kurtulma coşkusuna dönüştü diyebilirim - üretim maliyetini kısmanın en doğru yolu belki de bu şekilde olmalı; bu sayede ben de son antikadan kurtuldum. MSI'ın bu nesilde eskiyle bağları koparma ve ileriye dönük bir diğer atılımı bir süredir çoğumuzun duyduğu ve muhtemelen bazılarınızın tecrübe ettiği UEFI olarak karşıma çıktı. Yeni sistemi ilk açmamla beraber 1990'ların başında tanıştığım BIOS'un yerini mouse destekli bir grafik arayüzünün aldığını görmem içimden bir kez daha 'sonunda' dememe neden oldu. UEFI'nin gördüğüm en önemli farkı POST hızı; sistemin açıldıktan sonra Windows yükleme ekranına varış süresi BIOS tabanlı sistemlerle karşılşatırılamayacak kadar iyi. Boot sürücüsü olarak bir SSD ve UEFI'nin beraberliği ile, sistem restartları ve tuvalet molalarını çakıştırmak tarih olabilir. Bunun yanısıra daha önce bahsettiğim mouse desteği her zaman klavye kadar kullanışlı olmasa da bir artı. Ayrıca MSI'ın (eksikler olsa da) Türkçe desteği sunması takdir edilecek bir durum.

Intel 6 serisi anakartlarda olması gereken SATA3 desteği bu anakartta da var ancak SATA3 diskim olmadığından deneme fırsatım olmadı. Bu 2 SATA3 portu yanısıra 4 adet de SATA 2 portu bulunuyor. MSI 5 serisinde pek çok anakart üreticisinin yaptığı gibi Intel'i beklemeyerek bu anakarta da bir USB3 controller eklemiş. Giriş seviyesi olan bu anakartta eSATA portu bulunmuyor ve daha önce belirttiğim gibi tek PCI-e 16x slotu mevcut. Bütünleşik network adaptörü ve Realtek ses mevcut. Şu montajı kolaylaştıran ince ayrıntı (belki başka anakartlarda da vardır fakat ben ilk kez karşılaştım) da paylaşmaya değer:

Yazılımlara gelince: Açık konuşmak gerekirse MSI yazılımlarının çoğunun uzun süredir gördüğüm en faydalı anakart yazılımları olduğunu söyleyebilirim. Gigabyte'ın 'işe yarar' yazılımlarının ardından MSI'ın OCGenie/Control Center yazılımları ve LiveUpdate'i sistemi hem donanım hem yazılım olarak denetleme ve kontrol için çok iyi. Ufak sorunlar var tabii, hatta bazı yan uygulamaların bu yeni anakartta çalışması için yama beklemek gerekecek gibi, ve kullanıcı arayüzü iyileştirilebilir ancak tüm ana komponent yazılımlarını bir programla otomatik kontrol etmek ve gerçekten her seviyede kullanıcı için overclock kontrolü güzel imkanlar. Herhangi bir kullanıcı sadece OCGenie'yi açarak sistemini normalden farksız, sadece daha hızlı kullanabilir. Eğer daha ileri bir kullanıcıysanız Control Center ile daha çok seçeneğe sahipsiniz. Tabii daha önce bahsettiğim UEFI/ClickBIOS da işleri eskisine göre kolaylaştırıyor denebilir.

Bendeki sistemde OCGEnie sistem hızını gerektiğinde 4.2 GHz'ye kadar sorunsuz çıkardı. Testler için OCGenie'yi kapatarak saat hızı ve voltajı kendim kontrol ettim. Henüz çok zorlamak istemediğimden ulaşabildiğim yarı stabil hız 4.6 ve stabil hız 4.5 oldu. Ancak daha iyi soğutma, komponent, tecrübe, cesaret ve bilgi ile daha yüksek hızlara sorunsuz ulaşılabileceğini sanıyorum.

Test:

Bu kısım biraz yavan olacak. Pek grafik hazırlama becerim olmadığından, ofis programlarını henüz yüklemediğimden ve karşılaştıracak pek bir şey olmadığından idare etmenizi rica edeceğim:

_____________________| i5-2500K.........|.....i5-2500K@4.5GHz

wPrime (32M).................11,029 s...........|...8,362 s (düşük daha iyi)
    HyperPi0.99b(1M)..........12,199-12,293 s..|...9,829-9,953 s(en hızlı-en yavaş)

CineBench 11.5 (64-bit)
    OpenGL...........................78,56 FPS........|... 83,57 FPS
    CPU ................................6,33 pts.........|.....7,09 pts
    CPU (single core)..............1,48 pts..........|.....1,81 pts

Passmark PT7.0 CPU MArk: ..6973,8..........|.....9000,6

Gördüğüm kadarıyla gerek OC'li gerek OC'siz yapay CPU testlerinde Intel 6 serisi anakart ve Sandy Bridge işlemci iyi performans verdi. Ancak bu verileri başka sistemlerle karşılaştıramadığımdan sizler ihtiyaçlarınıza göre inceleyerek ve sizin veya başkalarının sonuçlarıyla karşılaştırarak daha anlamlı sonuçlar çıkartabilirsiniz.

3d Mark Vantage'de ekran kartımın eski nesil ve ATI üretimi olması nedeniyle ve muhtemelen GPU sürücüsü kurulumundaki bir sorundan dolayı P11405'te kaldı. GPU skoru 9792, CPU skoru ise 22543 oldu.

Oyun olarak CPU'yu yorduğunu bildiğim GTA4 ve popüler olduğu için Starcraft 2 denemek istiyordum ancak 'teknik sorunlar' nedeniyle maalesef mümkün olmadı. (GTA4 diskini bulamadım, Starcraft II de biraz pahalı.) Crysis, Empire Total War, RUSE ve Just Cause 2 gibi oyunlarda bekleneceği gibi performansta bir sorun yaşamadım ancak belli bir standart olmadığından ve eski sistemimde bunları test etmediğimden buraya bunları koymanın pek anlamı olmadığını düşünüyorum. Ancak standart test olarak STALKER: Call of Pripyat Benchmark skorunu ekliyorum (ki tahminen bu da GPU ile sınırlı performans verdi):

Ciddi bir test olarak karmaşık yapay zeka, balistik hesaplamaları ve uzun görüş mesafesi ile CPU kullanımının yüksek olduğunu bildiğim ARMA2'deki (son yama, combined Operations) pek çok sisteme diz çöktüren 'Benchmark 02'yi kullandım. Ayarlarda CPU'ya yük yaratmayacak herşeyi minimuma aldım, 6424 metre görüş mesafesi terrain quality'de maksimumu seçebilmenin üst sınırı olduğundan 10000'e arttırmadım. Bunu i7 950 sistemimde de test etmiştim, aynı zamanda 4 serisi nVidia grafik işlemcisi ile bir başka 1156 tabanlı i7'de de test edildiğini ve 10 kare/sn'yi yakalayamadığını gördüm. Daha eski ekran kartına rağmen i7 950 sistem daha yüksek bir framerate yakalamıştı.

____________|....i7 950........i5-2500K............i5-2500K@4.5GHz
    Benchmark 02:....13 FPS........17 FPS...............19 FPS

ARMA2'de diğer benchmarkları da yapmıştım ve sonuçları şuydu:

____________|....i7 950........i5-2500K............i5-2500K@4.5GHz
    Benchmark 01:.....33 FPS........39 FPS...............48 FPS
    E08 Benchmark:...51 FPS.........59 FPS...............63 FPS

(640*480, Terrain Dist: 6424, Terrain Quality: V. High, Shadows: V. High, Obj. Detail: V. High, kalan herşey minimum)

ARMA2'deki bu test beni gerçekten şaşırttı: performans artışı bekliyordum ancak kendisinden üst sınıfta piyasaya çıkmış bir işlemciye göre bu 'mainstream' CPU çok görünmese de 4 FPS (overclock ile 6) önde ki, %30 fark ARMA2 gibi CPU ağırlıklı sistemlerle huzura eren oyunlarda, özellikle de bu en düşük frame rate'i canlandırma senaryosunda çok önemli. Sandy Bridge i5/i7 kendi sınıfı CPU'lar için performansı oldukça arttırmış gibi. MSI P67A-C45 de Sandy Bridge'de karar kılanlar için güzel, yenilikçi ve ince ayrıntılara sahip başarılı bir anakart ve overclock etmeyi düşünmüyor iseniz bile size en risksiz ve eforsuz şekilde bu seçeneği sunuyor. Son olarak şunu eklemek istiyorum: Elveda BIOS, elveda PATA!

Detaylı CPU Mark:

Anakart arka bağlantıları:

• teşekkür ederiz ellerin saglık cok guzel ve degisikik bir o kadar da faydali bir inceleme olmus
    149$lık bir anakartla 3.2 mhz olan işlemciyi tek tusa(oc genie) basarak 4.2 ghz' overclock olması cok guzel olsa gerek
  • quote:

Orijinalden alıntı: azk

teşekkür ederiz ellerin saglık cok guzel ve degisikik bir o kadar da faydali bir inceleme olmus
    149$lık bir anakartla 3.2 mhz olan işlemciyi tek tusa(oc genie) basarak 4.2 ghz' overclock olması cok guzel olsa gerek

bu sadeleştirme olayı süper oldu overclock konusunda

basacan voltaji verecen coşkuyu
  • anneannem bile hız aşırtma yapar artık :)
  • Ya ben daha yeni i7 950 aldım bunlar nedir?

Yazı güzel olmuş üslubu özellikle beğendim

Ama bu yazıları okudukça içim gidiyor daha 2 hafta olmadı bi dünya para verdim i7 950'me ..
  • BU tek tuşla hız aştırma 1156daki H55 MSI anakartımda da vardı pek kararlı değil. Voltajı kendi veriyor ve sıcaklık haddinden fazla artabiliyor. Pc kapanıyor tekrar başlıyor vs. Biostan hız aştırmanın zevki zaten bambaşka.

Biraz daha sıcaklık, hızaştırma değerleri verirseniz tadından yenmez incelemeniz.
  • Kendim yazmışım gibi okudum, mantık ve yaklaşım güzelmiş.
    Eline sağlık emeğine sağlık.

Ben de SB sistem kurmak için işlemcilerin satışa çıkmasını bekliyorum, CF veya SLI engeli olan bir anakart almak düşündürüyor ama aslında haklısın, ben de yapacağımdan değil kısıtlanmış olmak düşüncesinden fazla para harcamaya meyilliyim.

149$ anakart da işimi görür, ne gerek var 220$ verip Asus pro almaya?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • performansı iyi
    birde bios'ta fsb (100 olan değer ) değişiyormu? bunu merak ettim değişmiyorsa overclock için sadece k serisi işlemci gerekecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi heatblast -- 6 Ocak 2011; 10:18:00 >
  • İnceleme-bilgilendirme için teşekkürler.MSI anakartların Türkiye distribütörü kim acaba?
  • Zamanında ve yerinde bir inceleme olmuş akılda kalan soru işaretlerinin bazılarına cevap vermiş.
  • meke firmanın birisi önsipariş geçmiş 9.01 de geliyor yazıyordu
  • Mascom ve Datagate
  • quote:

Orijinalden alıntı: azk

Mascom ve Datagate

Teşekkürler cevap için.
  • oc genie fsb yi artirarak mi yapiyor çarpanımı? merak ettigim pek oc dan anlamam bunları kendisimi ayarliyor yoksa sadece değerleri değiştirmeyemi yariyor.
  • Yorumlarınız ve olumlu tepkileriniz için teşekkür ederim. Sorulara bilgim ve şimdiye kadarki deneyimlerim dahilinde cevap vermeye çalışayım:

OCGenie kullanıldığında hiç bir ayar yapmıyorsunz, dediğim gibi Control Center veya UEFI/BIOS yoluyla sadece OCGenie'yi açık konuma getiriyorsunuz. OCGenie bu sistemde komponentleri ve yanılmıyorsam işlemci sıcaklığını dikkate alarak çarpanı ve sanırım voltajı değiştiriyor. Yani Turbo Boost ile 3.7 olan işlemciyi genelde 3.8-4.2 arasında çalıştırıyor. Sıcaklıklar açısından şunu söyleyebilirim, saat hızı ne olursa olsun sistem 'idle' iken çekirdek sıcaklıkları 28 ila 33 derece arasında seyrediyor; yük altında iken uygulamaya göre çok fark oluyor. Standart saat hızında 50 dereceyi geçtiğini çok az gördüm; OCGenie açıkken de tüm çekirdekler maksimum yük altında olduğunda (Prime95 Torture Test ile bunu uyguladım) çekirdek sıcaklıkları 53 ile 58 derece arasında seyrediyor, 4.5 GHz'de aynı testte 70 dereceyi buluyor. Fakat şunu söylemeliyim, genelde dört çekirdeğe birden bu kadar yük binmediğinden sıcaklıklar da izleyebildiğim kadarıyla ağır kullanımda dahi Prime95 torture test değerlerinden düşük oluyor.

Baseclock değiştirmenin PLL entegrasyonu nedeniyle çok güvenilir olmadığı söyleniyor; ben de bu sebeple biraz tereddütle denedim ve 105'e kadar sorunsuz çıktım; yüksek çarpanla beraber bu fena olmayan bir artış sağladı ancak daha ötesini denemeye henüz vaktim olmadı. 4.6 GHz'yi baseclock değiştirerek daha düşük çarpanla denediğimde de istediğim stabiliteye ulaşamadım. 4.7GHz denemelerimde başarısızlıklarım devam etti. Sanırım elimdeki işlemcinin sınırı aşağı yukarı bu. Eğer başarılı olursam yazarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chamot73 -- 7 Ocak 2011; 20:02:20 >

• Hocam anakartın overclock potansiyeli iyi mi, 4,5 Ghz'de kararlı çalışıyor mu?
  • İnceleme için teşekkürler.İşlemci gayet iyi açıkçası i5 2500'ün aynı fiyattaki dengi sayılacak X6 1075T ile (render hariç) normal testlerde nasıl başarım farkları var merak ediyorum.
    Birde hocam corsairin AX serisi güç kaynağıdamı yurtdışından geldi kendisi türkiyede bulunmayan sevdiğim PSU'lardan.Hani fazladan varsa
  • quote:

Orijinalden alıntı: heatblast

performansı iyi
    birde bios'ta fsb (100 olan değer ) değişiyormu? bunu merak ettim değişmiyorsa overclock için sadece k serisi işlemci gerekecek

Fsb yerine Bclk var artık. Sandy Bridge ile intel şöyle bir yenilik getirdi: MHZ arışı artık yok OC için k serisi kilitsiz işlemci alacaksınız ancak k serisi olmayan Core i5 2500 için de belki anakartta göre değişebilir ama 4 çarpan hakkı veriliyorve artı turbo boost ile Core i5 2500 de 4.1 GHZ gibi yeterli bir seviyede oc olabiliyor. Ancak k serisi olmayan 2500 ile 2500k arasında cok bir fiyat farkı yok diyebiliriz.

Bu arada p67 MSI anakartlarda taban frekansı artırma imkanı biosta var ama sanırım 10 KHZ gibi ufak adımlarla ve sınırlı olsa gerek. Popüler bir konu içindeyiz çok faydalı bir link:

http://www.pclabs.com.tr/2011/01/05/intelin-yeni-devrimi-2-nesil-core-mimarisi-sandy-bridge-incelemede/1/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setek01 -- 14 Ocak 2011; 15:16:43 >

• Hocam MSI P67A-G45 ve i5 2500k lı bir PC topladım.Henüz elime ulaşmadı ama çok tedirginim.Nedeni dehttp://forum.donanimhaber.com/m_48387983/mpage_1/key_/tm.htm bu konudaki yorumlar.Bu ikiliyi kullanan çoğu kişi şikayetçi.Yanlış bi karar mı verdik acaba ?
  • Bende aynı korkuyla MSI P67A-G45 yerine MSI Z68 G45 aldım...O kadar kişi söylüyorsa vardır bir durum dedim ama bazı üstadlar da bu sıkıntıyı yaşamadıklarını belirtmişler, bu sebeple bence olay sanki biraz şansa kalmış gibi...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.