Şimdi Ara

ÇOK ACİL CEVAP !!!! ELİM YANDİ NE İYİ GELİR

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
120.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Buzun çok ilginç bir etkisi var, buzu tuttuğun sürece neredeyse hiç acı hissetmezsin, buzu kaldırdığın anda buz koymadan önceki acının 2-3 katı büyüklüğünde acı hissedersin.
  • arkadaşlar çok yazamiorum sicak ampule elim degdi ve yandi inanilmaz bi aci var şuan ne iyi gelir acil cvp lazim.. gerçekten acil










    Açmiş oldugum bu konuya Cevap yazmiş olan TÜM arkadaşlara Teşekkür ediyorum..

    Arkadaşlar internette Geniş bi bilgi sayfasi buldum.. Eger olurda benim durumuma düşerseniz (Allah düşürmesin) bu bilgiler işinize yarayabilir..




    YANIKLAR

    1. Yanık Nedir?
    2. Isı Yanıkları
    3. Kimyasal Yanıklar
    4. Elektrik Yanıkları

    Yanık Nedir?

    Isı, ışın, elektrik veya kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda deri ve derialtı dokularda meydana gelen bir çeşit yaralanmadır.

    Yanıkların değerlendirilmesi : yanıkların şiddetini 5 ETKEN belirler.

    1-Derinlik


    1. derece yanıklar: Derinin sadece en üst tabakasının zedelendiği yanıklardır. Kızarıklık, gerginlik ve ağrı görülür. Örnek: güneş yanıkları.

    2. derece yanıklar: Derinin üst ve değişen oranlarda alt kısmının etkilendiği yanıklardır. Kızarıklık, gerginlik, ağrı ve su toplanması (bül) ile karakterizedir.

    3. derece yanıklar: Tüm deriyi kapsayan; derialtı dokularına, derin dokulara ve hatta kemiklere kadar ulaşan yanıklardır. Deri kuru kayış gibi olabilir veya renk değişikliği görülebilir (kömür gibi, beyaz veya kahverengi olabilir ). Şiddetli yanıklarda, yüzeysel sinir uçları ve kan damarları zedeleneceğinden yanık alanda his kaybı olabilir, buna karşın çevredeki daha az yanmış olan doku aşırı ağrılı olabilir.

    2- Yüzey miktarı : Dokuzlar kuralı ile belirlenir.

    3- Kritik alanların yanması : Eller ayaklar, yüz ve cinsel organlar.

    4- Hastanın yaşı : Çok genç veya çok yaşlı olma.

    5- Hastanın genel sağlık durumu : Diğer yaralanmalar veya hastalıklar (diabet, kalp, kronik böbrek hastalığı vb gibi).

    HAFİF YANIKLAR:

    Vücut yüzeyinin,

    % 2 sinden az olan 3. derece yanıklardır.

    % 15 inden az olan 2. derece yanıklardır.

    ORTA ŞİDDETLİ YANIKLAR

    Erişkinlerde vücut yüzeyinin,

    % 2-10 u arasındaki 3. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)

    % 15-25 i arasındaki 2. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)

    % 50-75 i arasındaki 1. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)

    Çocuklarda vücut yüzeyinin,

    % 10-20 si arasındaki 2. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)

    Bebeklerde, tüm 1. derece yanıklar (el, ayak, yüz, cinsel organ hariç)

    ŞİDDETLİ YANIKLAR

    Erişkinlerde vücut yüzeyinin,

    % 10 undan fazla olan 3. derece yanıklar ve 3. derece el, ayak, yüz, cinsel organ yanıkları.

    % 25 inden fazla olan 2. derece yanıklar.

    Çocuklarda vücut yüzeyinin % 20 sinden fazla olan 1. derece yanıklar

    Bebeklerde, tüm 3. derece yanıklar.
    Başa Dön
    Isı Yanıkları

    Yaş ısı (buhar, her türlü kaynayan sıvı -su, yağ) ve kuru ısı (sıcak metaller, ütü, alev, güneş) ile meydana gelirler.

    İlkyardım:

    Yanma sürecini sona erdirerek daha fazla yaralanmayı önlemek gerekir ; alevi söndürmek, kızgın metali uzaklaştırmak, yaş ısıya maruz kalmış giysileri çıkarmak vb gibi. (DİKKAT: alev yanığında sentetik giysiler deriye yapışmışsa dokunulmaz; kaynar sıvı yanığında eğer olayın üzerinden zaman geçmişse giysiler soğuk suya tutulmadan önce çıkarılmaz aksi halde yapışan deride çıkar)


    1. derece yanıklarda

    * ASLA yoğurt, salça, diş macunu, zeytinyağı vb. şeyler SÜRÜLMEZ !

    * En az 10 dakika soğuk suya tutulur.

    * Gerginliği azaltmak üzere yağlı krem veya ağrısını almak ve gerginliği azaltmak üzere yanık merhemi sürülebilir.

    * Geniş yanıklarda, kişi kendi içebilecek durumdaysa bol sıvı içirilir.

    2. derece yanıklarda tedavi 1. derece yanıklarla aynıdır. İlave olarak;
    büller ASLA PATLATILMAZ ! Gerekiyorsa hastaneye götürülerek steril koşullarda pansuman yaptırılır. Eğer bül geniş bir alanı kapsıyorsa, üstteki deri ASLA SOYULMAZ ! Eğer patlamışsa, o zaman içindeki sıvı boşaldıktan sonra o kısım antiseptikle silinip üzeri steril gazlı bez ile kapatılıp sargı beziyle sarılır. Zira flaster yanıklı dokuyu zedeleyebilir.

    3. derece yanıklarda hastanın mutlaka bir yanık merkezine veya hastaneye götürülmesi gerekir. Hasta bilinçli (kendi içebilecek durumda) ise bol sıvı içirilir. ALKOLLÜ ve ASİTLİ içecekler İÇİRİLMEZ!

    * Açık yanık yarası hava ile temas ettiği sürece ağrıya neden olacağından, yaranın hemen hava ile teması kesilmelidir, bunun için yara nemli steril gazlı bez ile kapatılır. Böylece enfeksiyondan da korunmuş olur.

    Kızgın madde sıçraması:

    Kızgın yağ, katran, zift gibi maddeler vücuda sıçradığında, yakıcı etkileri soğuyana kadar devam eder. Bu nedenle bunların sıçradığı kol ya da bacak hemen soğuk su içerisine sokularak uzun süre bekletilmelidir. (Güler, Ç., Bilir, N.; Herkes için İlkyardım. Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 18)

    YANGINDAN VE YANMAKTAN KURTARMA

    Alev nedeniyle yanan kişi ayakta durursa oluşan gazlar ve dumanlar kolaylıkla solunum yollarına gider, saçlar tutuşur. Tutuşan bir kişinin hemen yere yatırılması ve kendi çevresinde yuvarlanması sağlanmadır. Bu yangının sönmesini sağlayacaktır. Alevler çoğu kez bu şekilde ya da kişinin hemen bir battaniye ya da halıya sarılmasıyla söndürülebilir.

    Alevler söner sönmez yanan elbiselerin hepsinin hızla çıkartılması gerekir. Çıkartırken sıyırarak çıkartılmamalı gerekirse kesilerek çıkartılmalıdır. Sıyırarak çıkartılmaya çalışırken alttaki yanık doku daha fazla zedelenir ve

    zarar görür.

    Yanan bölgeye beş dakika içerisinde soğuk su ya da soğuk uygulayarak yanma derecesi ve aşırı ağrı engellenebilir.

    Ayrıca geniş ve derin yanıklarda tetanoz aşısı yaptırmakta yarar vardır.

    Kimyasal Yanıklar

    Kuvvetli asit veya bazlarla meydana gelir. Çoğunlukla endüstri, laboratuar veya fabrikalarda görülür. Sadece kimyasal maddeler değil onların oluşturduğu gazlar ve buharlar da kimyasal yanıklara (özellikle solunum yolunda) neden olurlar. Bu gibi iş yerlerinde normalde gerekli önlemlerin alınmış, kişilerin eğitilmiş olması gerekir. Bu kişilerin yönlendirmeleri ile yardımcı olunması, ilk yardımcının kendisini koruması açısından önemlidir.

    İlkyardım:

    • Kendinizi korumayı sakın ihmal etmeyin.

    • Hastanın kimyasal madde ile teması kesilmelidir. Kimyasal madde;

    KURU (TOZ) ise: Toz kimyasal madde, önce bir fırça veya kuru bezle (en doğrusu elektrik süpürgesi ile) iyice vücuttan uzaklaştırılır, ondan sonra bol akan su ile yıkanır. Öncelikle fırçalamanın nedeni: toz halindeki kimyasal madde su ile karşılaştığında aktive olarak ciddi yanıklara yol açmaktadır.

    SIVI ise: Hemen etkilenen bölgedeki giysiler çıkarılır ve etkilenen alan basınçlı su ile en az 10 dakika (ağrı dinene kadar) yıkanır.

    • Açık yanık yarası oluşmuşsa, hemen steril gazlı bezle kapatılıp hastaneye götürülür.

    Elektrik Yanıkları

    Elektrik yanıkları, düşük veya yüksek voltajlı akımla temas sonucu meydana gelir :

    0.9 - 1 mA etkisizdir

    1 -10 mA hafif etkilenme/ağrı

    10 -30 mA kol ve/veya bacakta kuvvet azalması

    30 -75 mA solunum durması

    75mA - 4 A kalp ritminde bozulma veya kalp durması

    4 A ve üstü, kalp durması ve ölüm nedeni olabilir.

    Ev aletleri yeterince ciddi yanıklara yol açabiliyorsa da, ciddi yanıklar genellikleyüksek voltajın bulunduğu fabrika ve yüksek gerilim hatlarında çalışanlarda görülmektedir.

    Elektriğin yanığa neden olabilmesi için, bir noktadan vücuda girip başka bir noktadan çıkması gerekir. Elektrik yanıkları sonucunda 2 önemli tehlike vardır:

    1. Doku hasarı, dıştan görülen kısmın küçüklüğünün tersine iç kısımda (derin dokularda) çok fazla olabilir. Giriş yarası küçük ama çıkış yarası tam tersine çok geniş ve derin olabilir. Yüksek voltajlı elektrik enerjisi kasları ve deriyi, organ amputasyonu gerektirecek ölçüde harap edebilir.
    2.Yanığa ilaveten (birkaç saat sonrasında bile) kalp durabilir. o nedenle yüksek voltajlı akıma kapılmış kişi mutlaka hastaneye götürülmelidir. Akıma kapılmış kişiye DOKUNULMAZ ! Öncelikle akım kesilir, bunun için şalter indirilir veya eski tip sigorta ise tamamen çıkartılır (gevşetilip bırakılmaz!). Eğer sigorta ve şaltere ulaşma olanağı yoksa o zaman, yalıtkan bir madde ile (kuru tahta, lastik, plastik gibi) kişi elektrik kaynağından, ya da elektrik kaynağı (kablo vb ) kişiden uzaklaştırılır. Aksi halde yardım etmek isteyen kişi devreyi tamamlayacağından kendisi de akıma kapılabilir. Elektrik yanıklarının, vücudun tümünün veya bir bölümünün elektrik kaynağı ile toprak arasındaki devreyi tamamlaması sonucu oluştuğu hatırdan çıkarılmamalıdır.

    DİKKAT: Akım kesildikten sonra kişiye ilkyardım yapmak üzere dokunmanın hiçbir sakıncası yoktur. Akım kesildikten sonra kişinin size elektrik aktarması (yani sizde de elektrik çarpması olması) söz konusu değildir. O nedenle dokunmaktan korkmayın.

    İlkyardım:

    * ABC değerlendirilir ve devamlılığı sağlanır. Gerekiyorsa TYD sağlanır. Unutmayınız ki elektrik akımına kapılma nedeniyle kalbi durmuş kişileri hemen başlatılan TYD ile hayata döndürme şansı çok yüksektir.

    * Yanık yaraları varsa kuru steril pansumanla kapatılır.

    * Olası kırıklar tesbit edilerek atellenir.

    * Tüm elektrik yanıkları hastanede daha ileri tedavi gerektiren ciddi yaralanmalardır.







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 28 Aralık 2010; 2:16:12 >



  • buz iyi gelir herhalde..

    alternatif yöntemler için bkz.jentin
  • bir tasa su koy elini de içine sok
  • arkadaşlar Gerçekten önemli bi sorun bu benim için şuan acisina dayanamiyorum eli yanan bilir şuan ne çektigimi..

    buz koydum ama acisini dahada arttirdi





    quote:

    Orijinalden alıntı: YodaTheMaster

    bir tasa su koy elini de içine sok



    Dediginizi hemen uyguluyrum inş bi etkisi olur...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 28 Aralık 2010; 1:07:54 >
  • Suyun içinde beklet geçer zamanla
  • Sakin buz koyma, daha kotu olur, elini soguk suda bekleticeksin, sonra sur bepanteni yat uyu

    edit: bepanten nasi yaziliyo



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prestor -- 28 Aralık 2010; 1:10:45 >
  • Yumurta vardır herhalde evde gidiosun onu kırıosun sonra beyazıyla sarısını ayırıosun bu kadar. Sürmüosun bile
  • Tetre otunu kaynatıp, soğumuş (ılık ) suyuna sok elini, yarın bişey hissetmezsin.

    Tabii Tetre bulmak zor olur
  • Soğan sür.
  • Yoğurt acısını emer. Kaymaklıysa da yerken acıyı düşünmezsin
  • Yağ sür acısını alıcaktır.
  • arkadaşlar Dediginiz gibi buza degil soguk suya koydum elimi farkedilir şekilde rahatlama oldu.

    bepanthene yok ama nivea nin bi tane nemlendirici kremi var onu sürsem olur mu bi yarari dokunurmu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 28 Aralık 2010; 1:16:32 >
  • Yanan yere zeytinyağı sür
  • quote:

    Orijinalden alıntı: baraks35

    Yumurta vardır herhalde evde gidiosun onu kırıosun sonra beyazıyla sarısını ayırıosun bu kadar. Sürmüosun bile

    tabii cannnıııımmm hatta yumurtaya bakması bile yeter
    ARKADAŞIM YUMURTANIN YAGINI CIKARTMASINI BİLEN BİRİ VARSA YUMURTANIN YAGINI CIKARTSIN O İYİ GELİR AMA BİRAZ ZOR VE UGRAŞTIRIR. BU ZOR OLUR DERSEN SOGANI RENDELE AZ Bİ SOGANIN İÇİNE BİRAZ ZEYTİN YAGI DÖK YANAN YERE SÜR HATTA BİRAZ KOY ÜSTÜNÜDE BEZLE FİLAN BAGLA ALIR BAYA ACISINI
    GEÇMİŞ OLSUN BU ARADA ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KARAPOYRAZ -- 28 Aralık 2010; 1:18:45 >
  • diş macunu
  • ya ben tek elle oldugu kadar araştirdim googleda da yumurta diş macunu yogurt benzeri şeyler falan sürmeyin sakin diyolar hele hele krem kesinlikle sürmeyin diyolar..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sedat.

    ya ben tek elle oldugu kadar araştirdim googleda da yumurta diş macunu yogurt benzeri şeyler falan sürmeyin sakin diyolar hele hele krem kesinlikle sürmeyin diyolar..

    YUMURTA DEMİYORUM ZATEN YUMURTA YAGI EGER ÇIKARABİLRSEN YUMURTA YAGINI İSTEDİĞİN İDDAYA GİRERİM ALIR ACISINI HEMDE 1 DK İÇİNDE



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KARAPOYRAZ -- 28 Aralık 2010; 1:24:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ÇayLaK KRaL

    Buzun çok ilginç bir etkisi var, buzu tuttuğun sürece neredeyse hiç acı hissetmezsin, buzu kaldırdığın anda buz koymadan önceki acının 2-3 katı büyüklüğünde acı hissedersin.


    aynen ya ilk olarak aklima o geldi bi kaç dkk buz tuttum tutmaz olaydim işkence gibi oldu şuan bana uzunsüre tutsam soguk die yaniyo az tutsam bibaşka yaniyo..

    Soguk Su iyi geldi şuan ama muhtemelen su toplayacak internette biri yanan yere tuz dökün diyo ne kadar mantikli bu.. guyya yanan bölgede tuz eksildigi için yaniyomuş tuz döksek 2 dk içinde aci dinermiş de tirsiyorum öyle bişiy yapmaya.. zaten zor dayaniyorum ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasin548

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sedat.

    ya ben tek elle oldugu kadar araştirdim googleda da yumurta diş macunu yogurt benzeri şeyler falan sürmeyin sakin diyolar hele hele krem kesinlikle sürmeyin diyolar..

    YUMURTA DEMİYORUM ZATEN YUMURTA YAGI EGER ÇIKARABİLRSEN YUMURTA YAGINI İSTEDİĞİN İDDAYA GİRERİM ALIR ACISINI HEMDE 1 DK İÇİNDE


    hocam yumurtanin yagini nasil çikarim ki pratik bi yolu varsa söyleyin denerim yeter ki bu acisi dinsin..
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.