Şimdi Ara

2011 ile birlikte ekran kartı pazarında değişim rüzgarları esmeye başlayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
5.945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ekran kartı pazarı yeni yılda daha önce görmediğimiz kadar sert değişiklikler yaşayabilir. Endüstrinin radikal değişikliklere hazırlandığı 2011 yılı, ekran kartı pazarı için de kilometre taşı olmaya aday gibi görünüyor. Kısaca özetlemek gerekirse entegre grafik özellikli yeni nesil işlemciler, Apple faktörü, netbook/tablet bilgisayar ve akıllı telefonlar, dengeleri değiştirebilir.


    Masaüstü ekran kartı arenasında yakın gelecek için "radikal" değişiklikler beklenmese de firmaların geleceği açısından bazı segmentlerde ciddi gelişmeler yaşanacak. Dilerseniz entegre grafik özellikli işlemcilerden başlayalım. Intel'in Sandy Bridge ve AMD'nin Fusion kod adlı işlemcileriyle birlikte, masaüstünde olmasa bile dizüstü bilgisayarlardaki giriş seviyesi harici ekran kartına olan ihtiyacın yavaş yavaş ortadan kalkması bekleniyor. Bu önemli çünkü AMD ve Nvidia için bu segment hacimli satışlar ve ciro açısından önem taşıyor.


    Intel'i ayrı bir başlıkta değerlendirmek gerekirse, yaşanacak bu değişim daha çok Nvidia'nın pazar pozisyonunu etkileyebilir. Zira AMD'nin giriş seviyesi harici GPU pazarında kaybedeceği payı Fusion işlemcileriyle kapatması mümkün ancak Nvidia'nın en azından görünür planları arasında bu durumu telafi edebilecek bir argümanı [işlemci] şu an için bulunmuyor. Zira haberimizde yer verdiğimiz skor tablosundan da görülebileceği üzere Sandy Bridge işlemcisindenki entegre grafik birimi, örneğin GeForce GT 320M'e olan gereksinimi ortadan kaldırabilir.


    Harici bir ekran kartı yerine işlemciye entegre bir çözüm kullanmak hem üretim maliyetleri hem de pil tüketimi açısından üreticilerin öncelikli tercihi olmaya aday. Tabi belirttiğimiz bu noktalar giriş seviyesi için geçerli zira orta ve üst segment mobil sistemlerde, harici ekran kartına olan ihtiyaç uzunca bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.


    Nvidia'nın durumundan bahsetmişken bir diğer önemli detayın daha altını çizelim. Henüz resmi kanallar vasıtasıyla doğrulanmış olmasa da Nvidia'nın, Apple cephesinde pazar kaybedeceği iddia ediliyor. iPhone ve iPad satışlarındaki artışa bağlı olarak Mac satışları da yükselişe geçen Apple'ın, giriş seviyesinde Sandy Bridge işlemciler ve bu işlemcilerdeki entegre grafik birimini, orta ve üst segmentte ise AMD'nin mobil GPU'larını tercih edeceği, 2011 sonuna doğru ise Fusion tabanlı bazı MacBook'lar sunacağı iddia ediliyor.


    Peki bu kadar gelişme karşısında Nvidia nasıl bir strateji izleyecek? Quadro ve Tesla serisi profesyonel grafik çözümleriyle ilgili segmentlerde açık farkla lider olan firma, GeForce 500 serisi ile masaüstündeki pozisyonunu koruyacak. 2011'de başlayacak değişim sürecinin ise farklı alanlarda uygulanacak yeni stratejilerle aşılması muhtemel.


    Nvidia geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile Sandy Bridge tabanlı yeni nesil mobil işlemciler için 200 civarında tasarım kazandığını belirtmişti. Bu gelişme mobil pazarda özellikle de orta ve üst segmentte, harici GPU çözümlere olan ihtiyacı gözler önüne seriyor. Giriş seviyesinde ise Nvidia, Tegra ve ION ile pozisyon kazanabilir.


    Bilindiği gibi AMD'nin Fusion tabanlı ilk işlemci modelleri, netbook ve notebook'ları hedef alacak. Bu noktada kimi kaynaklar performans/fiyat dengesi ve gelişmiş grafik özellikleri sayesinde AMD'nin bu segmentlerde pazar payı kazanacağını öngörüyor. Intel ise güçlü olduğu netbook segmentinde pazar kaybetmemek adına Nvidia ile yakınlaşabilir.


    Sandy Bridge ile birlikte entegre grafik konusunda geleceğe dönük güçlü bir başlangıç yapmaya hazırlanan firma, Atom işlemci ailesi içinse 2012 öncesinde radikal bir güncelleme planlamıyor. İşte bu noktada Intel, AMD'nin Fusion tabanlı çözümlerine karşı, Nvidia ION ile güçlendirilmiş netbook'larla karşılık verme yoluna gidebilir.


    Nvidia tepe yöneticisi Jen-Hsun Huang bir süre önce yaptığı açıklama ile yonga seti geliştirme çalışmalarına son verdiklerini açıklamıştı. Ancak hatırlanacağı üzere, GMA3150 entegre grafik birimine sahip ikinci nesil Atom işlemcileri için hazırlanan ION2 platformu, bir yonga setinden çok sisteme dahil olan ayrık bir GPU tasarımını baz alıyordu.



    alt="2011 ile birlikte ekran kartı pazarında değişim rüzgarları esmeye başlayacak"


    Aslında bu tablo herşeyi anlatıyor. GeForce GT 320M veya muadili bir AMD çözümü olsun, entegre grafik özellikli işlemci çözümleri, hem genel maliyetleri düşürmesi hem de güç tüketimine olumlu katı yapması nedeniyle giriş seviyesinde dengeleri değiştirecek gelişme olarak yorumlanıyorlar.


    Bir süredir yeniden yakınlaşmaya başladıkları konuşulan Intel ve Nvidia arasındaki ilişki, AMD'nin Fusion çözümlerine karşı özellikle netbook pazarında ivme kazanabilir. Nvidia için 2011'in dinamosu olmaya aday belki de en güçlü iş kolu Tegra platformu olabilir. Akıllı telefonların durdurulamaz yükselişi, Tegra bölümünün rekor gelir elde etmesini sağlayabilir.


    Nvidia geliştirme çalışmaları için yıllarını verdiği ve milyar dolar seviyesinde yatırım yaptığı Tegra platformu için şimdiye kadar istediğini pek bulamamıştı. Birinci nesil Tegra platformunun kullanıldığı Zune HD medya oynatıcısı, Microsoft tarafından Amerika sınırları içerisinde tutulmuş, KIN serisi telefonlar ise iki ay bile pazarda kalamamıştı. Tegra 2 ise Nvidia adına büyük önem taşıyor. Dünyanın ilk 1GHz'de çalışan çift çekirdekli ARM Cortex A9 çözümü olan Tegra 2, Ocak ayında tanıtılmış ve mobil cihazlarda sükse yapacağı belirtilmişti. Açıkçası 2010, Tegra 2'nin piyasaya çıktığı bir yıl olmadı ancak 2011, patlama yapacağı bir yıl olarak önem kazanabilir.


    Başta LG olmak üzere pek çok firma, Nvidia Tegra 2 platformunu kullanacağını açıklamış durumda. Akıllı telefonlardan tabletlere kadar pek çok farklı alanda kullanılacağı belirtilen Tegra 2 platformu için en dikkat çekici gelişme ise, henüz doğrulanmasa da Google tarafından Android 3.0 işletim sistemi için referans platform kabul edildiği yönündeki gelişmeler.


    Bilindiği gibi Microsoft, Windows Phone 7 için farklı bir politika izlemiş ve Qualcomm'un Snapdragon platformunu üreticilere referans platform olarak sunmuştu. Honeycomb kod adlı Android 3.0 için Google'ın da benzer bir adım atacağı söyleniyor. Bu demek değildir ki Tegra 2 zorunlu tutuluyor ancak günün sonunda Nvidia hanesine önemli bir başarı olarak yazılacak gibi görünüyor.


    Tegra 2'nin yanı sıra Tegra 3 için de çalışmalarını tamamlamak üzere olan Nvidia'nın aynı segmentteki diğer firmalara göre ki bunlar arasında Texas Instruments, Qualcomm ve Samsung yer alıyor, güçlü bir yol haritasına sahip olduğu belirtiliyor. Birkaç yıl içerisinde gelirlerinin üçte birlik kısmını Tegra'dan elde etmeyi hedefleyen Nvidia için 2011, bu hedefin geliştiği bir yıl olabilir ve artan satışlarla birlikte giriş seviyesi ekran kartı pazarındaki gelir kaybını bu taraftaki kazanımlarla kapatabilir.


    Fusion işlemci ailesiyle entegre grafik özellikli çözümlerini pazara sunmaya hazırlanan AMD, bu alanda yüksek satış başarısı elde etmeyi hedefliyor. Digitimes'ın dizüstü bilgisayar üreticilerine dayandırarak verdiği bir habere göre AMD'nin dizüstü bilgisayar pazarındaki payı 2011 sonunda %15 seviyesine tırmanabilir, 2012'de ise toplam pazar payı %30'a ulaşabilir. Radeon HD 6200/6300 serisi grafik çözümlerine sahip Fusion işlemcilerinin hitap ettiği segmentteki sistemlere katma değer katacağını belirten AMD için önemli bir gelişme daha yaşanacak. Mobility Radeon HD 5000 serisi ile mobil GPU satışlarında liderliğe çıkan AMD için önemli bir gelişme daha bulunuyor.


    Bilindiği üzere Nvidia, Optimus adında bir teknolojiye sahip. Bu teknoloji ile işlemciye veya çipsete entegre grafik birimi ile harici Nvidia GPU arasında otomatik olarak geçiş yapılabiliyor. Benzer bir teknoloji [daha yazılımsal olmakla birlikte] Apple'da da bulunuyor. İşte bu AMD'nin elini zayıflatan bir detay zira firma benzer bir çözüme şu an için sahip değil ve entegre grafik özellikli yeni nesil işlemciler ve yüksek performanslı mobil GPU'ya sahip sistemler için böyle bir tekolojiye ihtiyaç duyuluyor.


    Örneğin yeni nesil Sandy Bridge işlemci ve GeForce GTX 480M ekran kartına sahip bir sistem, Nvidia Optimus teknolojisi ile basit email uygulamaları veya internette gezinti sırasında GeForce GTX 480M yerine işlemcideki entegre grafik birimine geçiş yaparak güç tüketimini aşağı çekebiliyor. AMD'nin bu yönde bir teknoloji için uzun süredir çalışma halinde olduğu biliniyor. 2011 yılında lanse edilmesi beklenen Dynamic SG kod adlı teknoloji ile benzer şekilde otomatik geçiş teknolojisi dizüstü bilgisayarlara sunulabilir.


    Intel cephesinde ise tüm gözler Sandy Bridge işlemci ailesine çevrilmiş durumda. Aslına bakılırsa firma, hali hazırda ekran kartı pazarının da lideri durumunda. Entegre grafik çözümleriyle genel pazarın neredeyse yarıdan fazlasını kontrol eden firma, Sandy Bridge ile birlikte şimdiye kadar sunduğu en güçlü grafik birmini pazara sunacak. Bu önemli çünkü firmanın gelecek planları arasında kullanıcılara daha fazla görsel işlem gücü sunmak ta yer alıyor ve bu açıdan Sandy Bridge önemli bir ilki temsil ediyor. Gelecekle ilgili bir not düşmek gerekirse, Sandy Bridge'deki DirectX 10.1 destekli entegre grafik biriminin, Ivy Brigde kod adlı 22nm işlemcilerde DirectX 11 destekli daha gelişmiş bir çözüm ile güncelleneceğini de belirtelim.


    Entegre grafik özellikli yeni nesil işlemciler özellikle dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan mobil GPU'ların oluşturduğu pazarda ciddi bir etki yaratacak gibi görünüyor. Öte taraftan bu etki kendisini masaüstü bilgisayarlarda da gösterecek. Toplama bilgisayar çözümlerinde olmasa bile giriş seviyesi ekran kartlarının kullanıldığı pek çok markalı bilgisayarda, entegre grafik özellikli çözümlere geçilecek. İşte bu noktada Intel'in daha fazla pazar payı kazanması beklenebilir. Çünkü markalı masaüstü sistemlerde güçlü bir pozisyona sahip olan firma, 2011'in ikinci yarısına kadar AMD'den entegre grafik özellikli masaüstü çözüm gelmeyeceği için buradan elde edeceği pazar payı ile toplam GPU pazarındaki konumunu da yukarı taşıyabilir.


    Görünen o ki 2011 ile birlikte endüstri önemli bir değişim sürecine girecek. Bu değişimin etkileri belki 2011'de çok fazla hissedilmeyecek ancak özellikle 2012 ile birlikte dengelerin önemli ölçüde değişmesi ve yenilikçi yaklaşımların daha fazla önem kazanması bekleniyor.








  • wow yaşasın rekabet.
  • Yoruma bakınca birden AGP slotuna geçiş dönemi aklıma geldi. Intel başını çektiği oluşumda Savage chipleri ile zamanında Intel harici ekran kartı piyasasında Nvidia ve ATI den çok önce AGP slotuna geçmiş ve yaygınlaşmaya başlamasından çok kısa bir süre sonra harici ekran kartı birimini kapatmıştı. Daha doğrusu desteğini çekip firmanın kapanmasına neden olmuştu.

    Bu yapılanma içerisinde olan ve işsiz kalan mühendislerin büyük bir bölümünü de o zamanlar ATI sektörde tutmaya çalışmıştı. Daha sonrasında Larrabbe ve aslında kısa bir dönem öncesinde de ATI'nin AMD tarafından satın alınması ve Larrabbe fiyaskosunu kilometre taşı olarak sayabiliriz. Nvidia ise Ageia yı satın alıp Havok Fizik motoru yerine kendi geliştirdiği Fizik Teknolojisini CUDA ile beraber hayata soktuğunu söyleyebiliriz. Birde Tegra olayı var tabi.

    Entegre Grafik birimine sahip işlemcilerin piyasaya sürülmesi bunun yanında ION Platformu, Optimus Teknolojisi gibi yaklaşımlardan çıkarabileceğimiz sonuç aslında Nvidia'nın arzu ettiği GPU nun CPU dan daha fazla önem kazandığı bir bilgisayar dünyasının gerçekleştiğini ki en azından pazarın güçlü ve büyük oyuncularının bu duruma kayıtsız kalamayacaklarının göstergesi olduğunu söyleyebiliriz.

    Microsoft, Autodesk, Cisco, IBM gibi hem yazılım hem donanım sektörünün lokomotif firmaları GPGPU yaklaşımının CPU odaklı çözümlere göre hem daha ucuz hem de çok daha performanslı çözümler üretmeye başlaması CPU ve GPU üretici 3 büyük firmanın bu duruma kayıtsız kalamamasına neden oldu.

    Aslında Intel in en büyük derdi en büyük kazanç kapısı olan CPU nun aynı pozisyonda kalmasını istemekten başka bir şey değildi. Sandy Bridge ler ile beraber makalede belirtildiği gibi giriş seviyesinde bulunan harici ekran kartı piyasasındaki pazar dağılımının Intel lehine daha fazla gelişeceği fikrine tam olarak katılmıyorum.

    Bugün Grafik ihtiyacına olan gereksinim mevcut şartlarda SandyBridgelerin giriş seviyesi ekran kartlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilecek gibi gözükmesine rağmen SandyBridgeler ve Fusion genelde IGP ye olan ihtiyacı ortadan kaldıracak gibi gözüküyor.

    Zira sektörün kayar noktası aslında GPU ya olan bağımlılığın artışı yönünde. Bu durumda Entegre Grafik çözümüne sahip işlemcilerin istekleri ne kadar karşılayabileceği aslında pazar için daha fazla önem kazanıyor.

    Şahsen IGP ve giriş seviyesinde makale içerisinde geçtiği gibi veya benzeri bir durumda olsa bile Nvidia nın Tegra platformu ve Optimus gibi Teknolojik avantajları ile pazar kaybedebileceği noktalardaki cirosal zararların çok daha fazlası ile karşılayabileceğini düşünüyorum.

    Bu durumda aslında 69xx serisine gelene kadar AMD&ATI nin 3xxx serisinden itibaren uyguladığı küçük zar alanına sahip daha ekonomik gpular üretmesi özellikle Giriş & Orta Alt seviye gibi ekran kartı segmentlerindeki olan başarısını daha fazla etkileyebilir. Zira bu alanda küçük ama daha ekonomik çözümler sunan ve daha fazla rekabetçi olan AMD&ATI bu politikasından vazgeçecek çünkü iddia edildiği gibi ya giriş seviyesi dediğimiz seviye tarih olacak ve bu küçük GPU lar ile rakibi Nvidia nın orta ve üst segmentteki çözümlerine performans olarak ayak uyduramayacağı için 69xx serisindeki gibi zar alanını büyütmek zorunda kalacak ve bu anlamda Fiyat/Performans yaklaşımı Performans a doğru kayacak.

    Aslında ben belirsiz gibi gözüken bu sürece Intel, AMD - AMD&ATI ve Nvidia nın çok önceden beridir hazır olduğu düşüncesindeyim.

    Ancak Entegre Grafik birimine sahip işlemcilerin GPU aslında GPGPU söylemine ne kadar yetebileceği ve AMD&ATI nin özellikle zar boyutu politikasını nasıl şekillendireceği bence bizim bekleyip görmemiz gereken en önemli iki nokta olduğunu düşünüyorum.




  • AMD, sadece AMD. ati diye bişe yok artık. nvidia&3dfx desek nasıl olmuyorsa buda aynı şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaanhan -- 25 Aralık 2010; 14:38:29 >
  • Nedense içimde amd nin gpu alanındaki tecrübesine dayalı olarak entegre grafik birimine sahip işlemcilerinde özellikle giriş segmentinde intel e göre çok daha ucuz ve performanslı olacağı gibi bir his var. Intel herzamanki intel, giriş seviyesinde beş para etmez işlemcileri on paraya satacak.
  • Bakalım X Files'ın da dediği gibi amd küçük ve ekonomik zar alanından yakaladığı f/p başarısını en çok gelir sağladığı giriş ve orta seviye ekran kartlarının entegre grafik işlemcili yongalar tarafından safdışı bırakılmasının sonunda da devam ettirebilecek mi. Performans anlamında iyileştirmeler yapılmazsa amd yi yakında tek seride birden fazla çift gpu'lu kart çıkartırken görebiliriz gibime geliyor. Ya da mecburen zar alanını büyütüp bu sefer de f/p değil sadece p olma yolunda mı ilerleyecekler? Bu durumda nVidia'dan farkları kalmayacaktır ama yine de umarım fiyatlandırma politikası olarak değişime gitmezler gibime geliyor sonuçta intel'in entegre grafik yongası dx 10.1 destekli olacak ve amd dx 11 destekli entegre grafik birimiyle gelecek. Her ne kadar amd fusion'ı oturtana kadar intel mobil ve giriş piyasasını fethetmiş olacak olsa bile amd nin bu işten zararlı çıkacağını düşünmüyorum zira son bir senedir çizdikleri yükseliş tablosu ile beraber artan gelirleri bu başarıyı sağlamak için yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Tesla, tegra ve ion göz önünde bulundurulduğunda nVidia'nın tuzu kuru gibi görünüyor zaten en büyük gelirlerini kurumsal platformlardaki çözümlerinden elde ediyorlar bu yüzden son kullanıcıya çıkan ekran kartlarında ya da fiyatlandırma politikalarında bir değişime gideceklerini düşünmüyorum.




  • uzun güzel bir inceleme olmuş teşekkürler
  • 2011'e ilişkin bu öngörülerin çoğuna katılıyorum. Ayrıca uzun vadede ARM mimarisinin X86'ya alternatif olacak kadar güçleneceği muhakkak. Verimlilik ve mobilite arayışları, Wintel imparatorluğunun sonunu getiriyor. En azından poweruser olmayan pazarlar nezdinde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: apokoc

    uzun güzel bir inceleme olmuş teşekkürler

    Aynen inceleme çok güzel teşekkürler.
  • 2011 ne intel nede nvidianın yılıdır.. nvidia akıllı telefonlarda baş göstersede 2011 AMDnin yılı olacak!!!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batuist

    2011 ne intel nede nvidianın yılıdır.. nvidia akıllı telefonlarda baş göstersede 2011 AMDnin yılı olacak!!!


    bunu ancak görerek anlayabiliriz sağ gösterip soldan vurur onlar hepsi yeni hazırlıklar içindeler 28 nm çıksın o zaman belli olur her şey
  • 2012 de kesin kıyamet kopacak
  • atomda 2012 ye kadar bi degisim olmayacaksa intel piyasanin cogunu amd ye kaptirir tegrada kurtarmaz cunku islemci zaten kotu birde tegranin fiyati cok yuksek pil omrude dusuk buna karsilik amd nin netbook icin urettigi dusuk hizli islemcisindeki gpu bile piyasadaki bi cok entegre laptopdan daha iyi, yuksek pil omru ve dusuk maliyette cabasi
  • Kimse kusura bakmasın ama 2011 ARM'ın yılı olacak...

    Bir de Tegra2 veya 3 ile nvidia patlama yapabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: orheeen

    2012 de kesin kıyamet kopacak

    aynı filmdeki gibi :D
  • 2011 de amd grafik te intel işlemci pazarında birazdaha ön planda olacak..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocKing

    Kimse kusura bakmasın ama 2011 ARM'ın yılı olacak...

    Bir de Tegra2 veya 3 ile nvidia patlama yapabilir.

    bence eksik söyledin.. Zaten bundan sonra ki dönem ARMnin yani bunu sadece 2011 ile kısıtlayamayız. Bunadan sonrası için ARMnin artık koltuğunu iyice sağlamlaştıracağı bir yıl olacak. ama haberdeki konulara ARM dahil olmadığı için (segmenti farklı) ben konu ile alakalı AMDnin yılı olacak dedim. intel ve AMD x86 mimarisi ile rekabet ederken ARM farklı bir kulvarda. Artı akıllı telefon pazarında zaten ARMnin rakibi yok ki!! intel uzun bir süre de olamaz..
  • 2011 de masaüstü için çok önemli bir fark yok bu yazıdan çıkarılabilecek tamamen mobil ve taşınabilir platformlar üzerinde değişimler olacak gibi duruyor heleki bu yazıyı okudukdan sonra güç tasarufunda kım daha etkılı ise o önde olur gibime geliyor tabi pilin daha fazla dayanması ıcınde bir + bu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.