Almış olduğum ödev Solar Motorlar (Güneş enerjisi ile çalışan motorları) her hangibi bir Uzaktan kumandalı arabaya güneş enerjisi devresi ile çalıştırmam gerekiyor pil yatağının çıkarılması vb. Ama nasıl yapılacağını bilemiyorum lütfen bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
- Neler yapmam gerektiğini - Malzemeler neler alınması - Nelere dikkat etmem gerektiği
önce şunu bilmelisinki güneş enerjisi yada bu tip yenilenebilir enerji kaynakları direk olarak kullanılmaz. akü tarzı bir şeyi şarj edip dolaylı olarak kullanılır bunun nedeni bu güneş enerjisinin anlık çalışmalarda yeterli gücü üretememesidir. yani pil yatağını çıkarmamalısın oraya şarjlı pil koyarak güneş enerjisi ile o pilleri sürekli şarj durumunda tutmalısın. böylece motorların kullanılmadığı zamanda ürettiğin enerjiyi depo etiş olursun ilerde kullanmak üzere.
sana gereken en azından 3-4 voltluk gerilim üretebilcek bir solarcell bunu gerilim düzenleyici bir devre ile (ödevin çok önemli değilse direk de bağlıyabilirsin) pillere bağlamak
alman gerekn malzemeler: güneş paneli, kumandalı bir araba ve şarjlı pil. (aldığın kumanlakı arac kaç pil ile çalışıyor ise 1.5 x pil sayısı kadar gerilim üreten bir güneş paneli almalısın)
dikkat etmen gereken noktalar:güneş panelinin kutuplarına dikkat ederek şarjlı pillere paralel olarak bağlamak
quote:
Orijinalden alıntı: reflection_91
önce şunu bilmelisinki güneş enerjisi yada bu tip yenilenebilir enerji kaynakları direk olarak kullanılmaz. akü tarzı bir şeyi şarj edip dolaylı olarak kullanılır bunun nedeni bu güneş enerjisinin anlık çalışmalarda yeterli gücü üretememesidir. yani pil yatağını çıkarmamalısın oraya şarjlı pil koyarak güneş enerjisi ile o pilleri sürekli şarj durumunda tutmalısın. böylece motorların kullanılmadığı zamanda ürettiğin enerjiyi depo etiş olursun ilerde kullanmak üzere.
sana gereken en azından 3-4 voltluk gerilim üretebilcek bir solarcell bunu gerilim düzenleyici bir devre ile (ödevin çok önemli değilse direk de bağlıyabilirsin) pillere bağlamak
alman gerekn malzemeler: güneş paneli, kumandalı bir araba ve şarjlı pil. (aldığın kumanlakı arac kaç pil ile çalışıyor ise 1.5 x pil sayısı kadar gerilim üreten bir güneş paneli almalısın)
dikkat etmen gereken noktalar:güneş panelinin kutuplarına dikkat ederek şarjlı pillere paralel olarak bağlamak
Vermiş olduğun bilgiden dolayı teşekkür ediyorum Yok mu başka yardım edebilecek?
Güneş enerjisi ile bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
ya bence durasel al göstermelik panelide yerleştir olsun bitsin sonuçta panel ile direkt çalışmayacaksa pilin şarz olup olmaması kimin umrunda :D
çok eskiden haberlerde görmüştüm hesap makinelerinin panellerini yan yana birşeştirip (baya fazlaydı ama :D) araba çalıştırmışlardı.tabi arada yine bir bataraya olması gerekiyor sanırım :P
Yada daha pratik bir yolla al bunu bir uzaktan kumanda sistemi kur bitti.
Pil olarak kondansatör tipli şarj olabilen piller var. En azından pil görünümünde değildirler... Tıpkı kondansatöre benzerler ama şarj edilebilirler...
resmi de böyle birşey. Düşük amperli motorları da çalıştırması mümkün. Yada iki kalem pille çalışan uzaktan kumanda devresini kullanabilirsin...
bakırköy capacity'nin alt katında, model uçaklar ve maketler satan bir yer açıldı. orada demonte bilimsel deney kitleride satılıyor. aslında buda hile yapmak sayılır, ama yukarıdaki tavsiyelerden daha makul sayılır. ama en azından kullanım kılavuzunda yazanları direkt kağıda geçirmeyin.
güneş enerjisiyle çalışan oyuncaklar çocukların ilgisini çekiyor. bu ilgi sayesinde kolayca öğrenebiliyorlar.
Ben 4.v güneş enerjisi aldım mekanizmasıyla beraber ama mekanizmada 3 tane kablo var bunu oyuncak araba motoruna nasıl balalaya bilirim ? Kabloların rengi kırmızı. siyah. ve sarı lğtfen yardım edin !!!!!.
Güneş enerjisi aldım derken Solar hücrelerin Genelde artı ve eksi ucundan başka bir ucu olmaz.Nasıl bir devreden bahsediyoruz acaba. Bende bu aralar güneş enerjili Bir tekne Yapımına başlayacağım ebatları biraz büyük olacağından Yaptığınız proje ile eşleşmiyor tabiki 20watt panel ve yük altında maks. 2-3A lik 2 motor.10mil hız bana yeterli geliyor. Yaklaşık Akü ile 5-6kg yu geçecek Sizin projenizde En önemli şey Ağırlık.Aldığınız küçük hücreler motora direk bağlandığında motoru çalıştıracak bir değere sahip olduğunu düşünmüyorum.Şahsen evde bu konuda bir çok deneme yaptım.100Ma hücre 100ma lık küçük motorları bile zar zor çeviriyor malum kalkışta yüksek akım çekmeye çalışıyor. Arkadaşların dediği gibi.Suan var olan bir Kumandalı aracınız var sanırım.Pil yatağını sökmeyin.Kalem pil yada diğer adı ile AAA boy pil varsa adet sayısına göre Seri yada paralele şekilde şarj sistemi için gerekli olan paneli söyleriz. Yada 3.7v li ion şarjlı piller var bunlardan 2 adet kullanırsanız 7-8v arası bir gerilim olur seri ve dolu hali ile.Sisteme seri olur hem hafif hemde Amper konusunda sıkıntı çekmezsiniz.şarj da paralel bağlı pilleri 4-5 tane paralel bağlı 4.2v solar hücreler var piyasada karaköyde falan görebilirsiniz.araya bir diyot koyarak İşi çözebilisiniz.Uzun vadede pilleri öldürür ancak ödev konusunda işinizi görecektir.Uzun vadede çok işe yaramaz kesici devre olmadığından ama devreye voltajı tam geldiği için pek sorun olmayacaktır.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme