Şimdi Ara

İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Hp DV6 1360et model laptop kullanmaktayım. Aldığım günden beri bir bela varki anlatsam kimse anlamıyacak eminim ama dayanamadım yardım istemek için konu açtım.

    Şimdi öncelikle, biosum çok sade. Bilindiği gibi laptop bioslarında hiçbir ayar olmuyor. O yüzden bios sıfırla ya da biostan işlemci hızını ayarlayan ayarı kapat falan gibi tekliflerde bulunmayın biosta hiç bir ayar yok işlemciye dair İşlemcim core 2 duo P7550


    Soruna gelecek olursak, bilindiği gibi laptoplarda 3 enerji modu var. Yüksek Performans, Dengeli Mod, Güç tasarufu...

    Yüksek perfromansta ve prize takılıyken sorun yok. Cpuzda kontrol ediyorum çarpan hep 8,5x.

    Prize takılı ve dengeli moddayken yine sorun yok. Çarpan 3,0x de kalıyor ihtiyaca göre yükseliyor.

    Prize takılı güç tasarufunda yine sorun yo. Çarpan 3,0x de kalıyor.

    Buraya kadar sorun yok. Yani prize takılyken laptop sorunsuzca kullanılyor...



    Asıl sorun prize taklı değilken oluyor. Çok saçma gelecek ama, dengeli moddayken işlemci çarpanı x0,5'e kadar düşüyor pc kullanılamaz halde yavaşlıyor. Bunun nedeni ise işlemciyi kullanmak. Yani işlemciye yük bindirecek en ufak bişey bir süre sonra işlemci çarpanının düşmesine neden oluyor. Yani işlemci çarpanı ihtiyaca göre artacağına düşüyor.


    Bu neden kaynaklanıyor bir türlü çözemedim. Mesela işlemciyi prize takılı değilken dengeli moduna alayım ve bir adet youtube videosu açayım işlemci çalışsın biraz... İşlemci hızı hızla 0,5x çarpana kadar düşüyor ve bilgisayar kullanılmaz hale geliyor. Prize takıyorum falan 15 dk sonra toparlıyor anca kendini. İnanmıyor musunuz işte buyrun kanıtı
     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)

     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)


     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)


    Yani bilgisayarı dengeli modda ve güç tasarufu modunda kullanamıyorum. Bu çarpan düşüşü nedir arkadaşlar bir türlü çözemedim.

    Windows home premium ve ultimate ikisinde de aynı problem var. İkiside orjian lisanlıdır korsan değil. HP nin kendi recoverysini kullanırken böyle bişey yoktu sanırım tam hatırlamıyorum ama ben kendi windwosumu kurmak istiyorum lisanslı ultimate'im var kullanamıyacak mıyım?

    Önceki laptopum 1115et de böyle bir problem yoktu. Onun işlemcisi p8600dü.

    Ben çok araştırıdm ama nette hiç bir bilgi bulamadım. Lütfen derdime derman olun



    Sorunun kaynağı ve çözümü,

    Herşey soğutma ilkesi ile alakalıymış. Etken ve edilgen diye iki durum var.

    Edilgen = Fan devir hızı artmadan önce işlemci hızını düşür
    Etken = İşlemci hızı düşmeden önce fan devir hızını arttır

    İlkeleri var. Bunu etken yaparsanız eğer soğutmaya geçmeden önce işlemci hızını düşürmüyor. İşlemciye nekadar yüklenirseniz işlemci çarpanı okadar artıyor bu modda. Fakat edilgen modda. İşlemciye yük binince işlemci ısınıyor, fan devir hızını arttırmadan önce de işlemci çarpanını düşürüyor sistem.

    Olay bundan ibaretmiş yani. Bir kaç test yaptım ve test başarılı oldu. Şu anda dengeli modda kullanıyorum ve hiç bir sorun yok birkere daha çözmüştüm bunu demekki tesadüfen soğutma ilkesini değştirmişim :) Çağatay hatırlatınca tekrar deniyeyim dedim ve gerçekten dediğinde haklıymış

     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)

     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 30 Kasım 2010; 20:39:21 >







  • Bahsettiğin değişim hem intel hemde amd işlemciler için yapılmış bir özellik. hemde oldukça yaralı bi özellik. işlemci yükte değilken daha az voltaj ve hızda çalışıyor . hem daha az ısınıyor hemde az ısındığı için işlemci fanı daha sessiz çalışıyor. yükte çalışırkende olması gereken hıza yükseliyor. bu özellik yüzünden performansda bi kayıp yaşamazsın. superpi testini yaparsan test sırasında işlemcinin sürekli stabil olduğunu görürsün. dolayısıyla bence müdahale etmene hiç gerek yok. yok illa stabil olsun sürekli diyorsan bunu biostan bir özelliği disable ederek yapıcaksın..Power kısmındaydı sanırımm..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi €rsin -- 30 Kasım 2010; 5:18:06 >
  • Hocam özelliğe lafım yok zaten. Ama bak örneiği ayrıntılı vereyim,

    Şimdi diyelimki evden çıktım dışarda biraz işim var laptopumda yanımda. İşim uzun sürecek dengeli modda çalıştırayımda pilim çabuk bitmesin dedim diyelim aldım dengeli moda işleme başladım.

    Dengeli moda geçtikten sonra işlemciye yük bindiği anda işlemci çarpanı artacağına aksine hızla düşüyor ve x0,5e kadar iniyor. Yani tarayıcın açık nette dolaşıyorsun, milliyetins ayfasına girdin ve işlemcin doğal olarak işlem yaptı, işte işlemci çalışmaya başlayınca çarpan düşüyor, işlemciye %100 yükleniliyor. 133mhz de nasıl kullanılır bilgisayar. Zaten kulalnılaıyor kitlenip kalıyor Tek çare Reset atmak yada prize takıp bilgisayarın harici güce bağlandım bol keseden kullanayım diyip işlemci çarpanını arttırmasını beklemek ama oda 10 dk sürüyor tabi. Hatta demin yine test edeyim dedimki pc toparlanamadı yemin ediyorum reset attım mecburen.
    Hatta ek olarak şunuda belirteyim, açarken bile dondu pc. Windows açılırken yine çarpan düştü ve kitlendi kaldı. Pc yi kapattım pili çıkartıp sadece şarja takılı olarak açtım anca öyle açıldı windows.


    Eğer bu güzel özellik böyle bişeyse ben istemiyorum bunu diyecem ama bu özelliğin ne olduğunu biliyorum Önceki laptopumda da wind7 kullandım sorunsuzca ve her güç modunda sağlıklı bir şekilde çalışıyordu. Böyle bir olayı ilk defa bu laptopta görüyorum.




  • Teknik servislerle uğraşa uğraşa bende onlar gibi düşünmeye başladım. Hocam bir Bios güncellemesi yap bence
  • Biosta güncellendi dün akşam F41 vardı F42 çıkmış. Onuda yükledim ama değişen bişey yok. Dün akşam yabancı kaynakalrda bios modlamaya baktım baya ama düzgün bir bilgi bulamadım. Daha doğrusu kendileri bişeyler yapmışlarda paylaşan yok. Adamlar assembly dilinde program yazıyor yav helal dedim valla. Biri HP laptopunda bir sürü bios ayarı açmış. Bende 3tane var

    Yani bu dediğim olay sadece dengelide oluyor. Yüksek performanstayım şimdi pilde kullanıyorum. Hiç bir çarpan düşmesi falan olmadı, x3,0 de duruyor gerektiğinde yükseliyor x8,5'a kadar. Fakat dengeliye alınca x3,0 oluyor yine ama işlem yapınca çarpan artacağına x1,0 / x0,5 diye düşüşe geçiyor ve en son x0,5 de kalıyor.

    Elimdeki windows arızalı desem mümkün değil, bu windowsu diğer hp laptoptada kullanmıştım. MSDN sürümü son sürüm çıktığında indirmiştim ve sürkeli güncelleştiririm.




  • Öncelikle durum biostan mı yoksa bilgisayarın parçasından mı kaynaklandığını bulmak lazım..
    1-Bisota çarpanlar auto'dur ve sürekli değişir. Sürekli değişim sırasında sizde kullanılmaz bir hal alıyor..Biosta cool n Qeites var sanırım..Adını tam hatırlayamadım ama öyle birşeydi.Bunu disable etmen gerekiyor..
    2-Bilgisayarın parçasından dolayı oluşan bir sorunda olabilir..Mesela bir arkadaşım bios pilini değiştirmiş ve senin durumun aynısı olmuş.(örnek değil)

    Ayrıca bu olay çok sık olarak intel değilde amd lerde görülür..Çünkü bu şekilde çıkar ve sonradan amd ler sorun çıkarırlar..Ama intel olduğu için pek rastlamadım.. Ve sorun gerçekten karmaşık




  • Notebook'unuzda çarpan düşmesi herhangi bir sorunu teşkil etmemektedir. Tüm bunların haricinde farklı bir sorun mevcutsa donma sorunları yaşamanız normaldir.

    Bahsi geçen özellikler İntel cephesinde ''Speed-Step'' dir. AMD cephesinde ise ''Cool & Quiet'' dir. Her iki firmanında güç ve enerji tasarrufu çalışmaları sonucu bu teknoloji geliştirilmiştir.

    Notebook BİOS'ları sizinde dediğiniz gibi oldukça basit yapılıdır. Herhangi bir O/C menüsü yer almamaktadır. Ancak BİOS'a girdiğinizde, menüler arasında gezinerek ''Always Fan on AC Power'' ve ''İntel Speed-Step'' seçeneklerini görebilirsiniz. Fan seçeneği adı altındaki menüyü ''Enabled'', Speed-Step seçeneği adı altındaki menüyü ise ''Disabled'' konuma getirip, F10, ENTER, ( BİOS 'u kaydedip, çıkar. ) komutlarını girerseniz. Sorununuz ortadan kalkacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 30 Kasım 2010; 16:59:19 >




  • €rsin , vallaha elimde bi pc daha olsa vericem servise garanti devam ediyor hiç değilse değşim falan alırım Ama niye kullanılamıyacak kadar düşüyor bu çarpan bende anlamıyorum. Bios pili ilginçmiş , gerçek bir olay mı elimde fazladan pil var c2032 model pil uyarsa takayım bakim

    makedonn , Hocam biosta öyle bir ayarım yok malesef. Herşey kapalı, sadece always fan on var okadar birde boot ayarı ile c6 mı ne öyle bişey var ama onda da kapalı yada açık bişey farketmiyor. Modlu bios falan olsa keşke bir çok ayar olan onu yüklesem ama bulamadım. :( Biosun fotosunu çekip ekleyeceğim birazdan

    Bios ayar ekranım

     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)
     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)
     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)
     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 30 Kasım 2010; 19:07:30 >




  • arkadaşlar, yazılımcı yük altında artacağına düşüyor diyor, siz hala speed-step diyorsunuz. işlemcilerin farklı kademelerde hız değişimi özelliği olarak geliştirilen speed step ya da cool-n-quiet sistemi de olsa en ufak yük altında en azından çarpanı x1.00 dan x2.00 yapar, ancak 0.5 e düşürmez.

    eğer herhangi bir overclock ya da undervolt işlemi yoksa, ki bu olsa bile işlemcinin belli bir alt değeri vardır, onun altına düşürülmez, hiç bir zaman 0.5 e düşmez bu çarpan.

    inteli uzun zamandır kullanmıyorum, ama soruyu açan arkadaş kendisi de bilir benim bilgisayarımda başıma geleni 1 yıl boyunca, hatta acer gemstone kullanıcıları da bilir. şöyle bir durum söz konusu. eğer bilgisayarın soğutma durumu iyi değilse, (bendekinde olduğu gibi fanın hava çekme ızgarası kapalı unutulursa, fabrika tarafından ) ya da soğutma özelliği, gerek pad ler olsun gerek fan ya da pasif bakır soğutucu, böyle bir sorun olabiliyor. eskiden bilgisayarlar aşırı ısındıklarında kapatırlardı kendilerini bu tip bir durumda, ancak şimdikiler (iş yerinde kullandığım toshiba dahil), kendilerini aşırı pasif ve donuk bir moda alıyorlar. 0.5 e düşüyormu o durumda bilmiyorum ancak, bilgisayar bir kaç saniyeliğine neredeyse kullanılamaz hale geliyor, bu süre zarfında yaklaşık 30 derece kadar sıcaklık düşüp normal duruma geliyor.

    tahminim böyle bir durum. ayrıca güç ayarlarının detaylarına girilip minimum işlemci seviyesini ve fan kontrolünün aktif soğutma/pasif soğutma seçeneğini kontrol edilmesi lazım.




  • çok ilginç bir durum eve gidince bende bakayım acaba bende nasıl merak ettim simdi
  • ccaparli , oh be sonunda derdimi anlatabildim Arkadaşlar şu anda dengeli moddayken bir iki işlem yapmaya kalktı bilgisayar ve dengeli moda alınca x3,0 da sabit kalan çarpan bir anda x2,5 x2,0 x1,0 diyerek düşmeye başladı ve işlemcie %100 bindi. Ama işlemlerde hiç bişey yapılıyor gözükmüyor. Hemen bir SS gelsin...

     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)

    Yani diyeceğim bu nasıl bir sistem. Eğer dediğiniz gibi bu normalsa böyle berbat bi sistem olmaz. Siz annenize diyorsunuz ki anne bu işi yapamıyorum karnım aç bana yemek lazım. Ama anneniz size yemek vermek yerine dahada fazla aç bırakıp sizi halsiz duruma düşürüyor. Bu durum aynen buna benziyor.

    Diyorsunuz ki bu özellik sayesinde güç tasarufu falan oluyor. Tamam boşteyken düşsün x1,0 'a ama neden işlemciye %100 yük bindiriyor kendi kendine ve pc yi kullanılmaz hale getiriyor. Hadi getirdi diyelim, ben bir internet tarayıcısı açmak istesem bile çarpanın artıp benim yapacğaım işleme katkıda bulunması lazım. Ama bende aksine işlem yaparken çarpan düşüyor.




  • normalde, işlem altında bilgisayar işlemcide

    %70 yük görüyorsa o çarpanda bir kademe yukarı çeker, devam ederse %70 üzeri tutunma, git gide artırarak çarpanları dengelemeye çalışır. sende tersi oluyor

    2. viteste 5000 devirde giden arabanın otomatik vitesinin 3 e değil, 1 e atması gibi aynen. biosu güncelledikten sonra, çipset ya da (nadirdir genelde ama) işlemci driverı nı güncellemeyi denedin mi? birde biosu fabrika ayarlarına almak lazım, alakasız çözümler gibi ama temel konular denemekte fayda var
  • bu arada SS te işlemler de "tüm işlemleri göster" kutusunu işaretleyip bi SS yollarsan ne olduğuda çıkar ortayi ama yine işlemciyle alakası olmaz, ama fikir verebilir.
  • Şimdi şu güç seçeneklerini kurcalıyorum tek tek bakalım hangi ayarda ne tekip verecek pc. Bide şu chipset ve işlemci driverı dedin aklıma geldi yüklemedim sanırım onları. bi yükliyeyim bakalım. Şu soğutma ayarı yüksek performansta etken seçiliyken dengelide edilgenmiş. Onu değiştirdim bakalım biraz yükleneyim işlemciye yine düşecek mi çarpan.
  • get a mac
  • Sorun çözüldü arkadaşlar Herşey soğutma ilkesi ile alakalıymış. Etken ve edilgen diye iki durum var.

    Edilgen = Fan devir hızı artmadan önce işlemci hızını düşür
    Etken = İşlemci hızı düşmeden önce fan devir hızını arttır

    İlkeleri var. Bunu etken yaparsanız eğer soğutmaya geçmeden önce işlemci hızını düşürmüyor. İşlemciye nekadar yüklenirseniz işlemci çarpanı okadar artıyor bu modda. Fakat edilgen modda. İşlemciye yük binince işlemci ısınıyor, fan devir hızını arttırmadan önce de işlemci çarpanını düşürüyor sistem.

    Olay bundan ibaretmiş yani. Bir kaç test yaptım ve test başarılı oldu. Şu anda dengeli modda kullanıyorum ve hiç bir sorun yok birkere daha çözmüştüm bunu demekki tesadüfen soğutma ilkesini değştirmişim :) Çağatay hatırlatınca tekrar deniyeyim dedim ve gerçekten dediğinde haklıymış

     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)

     İşlem yaparken, işlemci çarpanın 0,5x'e kadar düşmesi? (Çözüldü)



    asil windows forever




  • iyi iyi güzel

    ama neden 0.5 e düşürüyosa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ccaparli

    iyi iyi güzel

    ama neden 0.5 e düşürüyosa


    onu anlamadım bende Yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlara da teşekkür ediyorum.




  • Yeni birşey daha öğrenmiş olduk
    Bu arada Windows7 yi gerçekten takdir ediyorum xp ye nazaran nerdeyse 10 kat donanımlara daha hakim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.