Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (22. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
616.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bizim apartmanda da hem bu sisteme geçmek istemeyen , hem de eğer geçilmezse yöneticiyi mahkemeye vereceğini söyleyen kişi var ... bizim gibi karşıt görüşlü olanların olduğu apartmanlarda cıngar çıkması ve ortalığın karışması içten değil ... bu durumda olan yine yöneticilere olacak ... hangibir mahkeme hemen ilk celsede karar veriyor ? hal böyle olunca her apartmanda olan 3-5 çatlak ses yüzünden bütün apartman sakinleri mağdur olacak gibi ... yönetici alın bildiğinizi yapın deyip istifa edecek , bu arada para ödenmediği için apartmanın gazı kesilecek ve millet kış ortasında sıkıntı yaşayacak ... bu durumu düzeltecek olan tabii ki devlet ... ama devlette olacakları görmezden gelip dediğim dedik çıkarttığım kanun uygulanacak diyecek olursa bu kış zor geçecek gibi görünüyor :( ...
  • Ben her an pek ummasam da bir erteleme beklemekten, saatlerimi internette bulabildigim her turlu ilgili yaziyi okumaktan ve dusunmekten bunaldigim icin, eger Eylule kadar bir isik goremezsem olaganustu bir toplantiyla istifa edecegim. Kanunu dogru bulmasam da devletine saygili biri olarak aslinda uygulacakken karsi karsiya kalacagim sacma sapan sorularla, sikayetlerle veya mahkemelerle ugrasmak istemedigimden. Dort yildir kimse talip olmadigindan mecburen surdurdugum yoneticiligi yine kimse istemeyeceginden, bir yonetici firmasini arastirip teklif edecegim, onlar ugrasirlar diye dusunuyorum. Kanunun ertelenmesi, su an bu konuda bir tasari olmadigindan, olsa bile alti aydan once yapilamazmis, belki kanun hukmunda kararname? Onlarin bu konuda hic kafa yorduklarini sanmiyorum, villada yasayan apartmanda o olmus, bu olmus ne bilir, ne ilgilenir. Korkarim konu mahkemelerle de sınırlı kalmaz, sakinler birbiriyle yumruk yumruga gelebilir, hatta taskin biri can kaybina sebep bile olabilir. Kanun aciklari her zaman vardir, ama kanun hic degilse temel kurallari enine boyuna dusunulerek yapilmali, vatandaslarin bu kadar karsi karsiya gelecegi belirsizlikler olmamali. Ayrica insanlarin ay sonunu zor getirdigi bir ortamda yasanirken, bu isin maddi boyutu da dusunulmeliydi. MMO'nun 2 mayıstan sonra yayinladigi bir yazida, bu tur islemler icin vatandaslara devlet destegi yapilmasi gerektigi kanaatindeyiz cumlesiyle biten bir yazisini okudum. Dogalgaz parasini odemeyen, pay olcer parasini mi odeyecek? Ama yonetici mecburen sirketle anlasmayi yapsin, sonra nasil odeyecegim diye kivransin. Taktirmam diyenin dairesine girilemedigine gore, yonetici ne yapsin? O kanun hazirlanirken kimse bu kadar basit bir seyi akil edemedi mi, anlamiyorum. Belki nasilsa mecbur olan o, ugrassin yapsin dediler, tabii ki aslinda yoneticinin bir mecburiyeti olmadigini goz ardi ederek.. Bana gore, medya da, ceza apartmana gelecek seklinde yansitmaliydi, boylece yaptirmam diyeceklerin hic degilse bir kismi onlenebilirdi, hani olsaydi ceza, odemesi yaptirmayanlara bolunecegi icin fikrini degistirip yaptirayim diyenler olabilirdi. Mantik ve hak hukuk bunu gerektirir, bana gore. Evet, kis zor gececek gibi gorunuyor, bu yuzden ben klima almaya karar verdim, kara kista durduk yerde baskalarinin duyarsizligi yuzunden sogukta kalip hasta olmamak icin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LeonarT

    Bizim yonetici de kapıya yazı asmış kıs ayında site olarak cumhur cemaat pay olcere geçiyoruz diye. Maximum aylık 350tl ödeyeceğim bu sitede cihaz takilinca ne olur bilmem.. ev 4.1 ve biz 3 odayı kullanmıyoruz, kar ederim herhalde.

    Kafama takılan, bu zimbirti odanın sıcaklığını olcecekse, benim bütün evim Full Gunes görüyor. Tutup cihazlar petekler kapalı yada kısık oldugunda günesin ısıtmasına para yazmasın, alaarlarsa yarattı demem o zavazingolari :)

    Adım geçmişte cumhur cemaat diye :) Bu cümle cümbür cemaat olacak, adımla ilgisi olmadığını belirtir üçüncü şahıslara duyurulur.:)
  • Lütfen ISI PAY ÖLÇER almadan önce bu satırları okuyunuz!

    Günümüzde basın ve yayın organlarınca ilanı yapılmış, malumunuz üzere Isı Giderleri Paylaşımı, kısaca Isı Tüketimini ölçen, okunmasını ve adil yasal paylaşımını sağlayan PAYAÇLARIN veya diğer bir adıyla PAYÖLÇERLERİN kullanılması, artık yasal bir mecburiyet ve yükümlülük halini almıştır. Bu durum son iki ayda ürün ve hizmete olan talebi ciddi boyutlara taşımıştır. İki ay içersinde bu ürünü ve hizmeti sunmak isteyen onlarca yeni firma ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde uzak doğu kökenli ürünler, Avrupa geçişli, Avrupa kökenli ürünler olarak ülkemize geçiş yapmaktadır. Ölçüm cihazlarında kaliteden ödün verilmemesi gerekir. Vatandaşlarımızın acele ederek, yanlış ürün seçiminden dolayı mağduriyetleri söz konusudur. Dikkat edilecek en önemli husus, ürünlerin eski veya yeni nesil ürünler olmasıdır. Eski nesil ürünler ile ısı giderleri paylaşımı hizmeti yaklaşık 5 seneden bu yana verilmekte ve arkasında önemli sorunlar bırakmış olmasına rağmen, halen satılmaya devam edilmektedir. Bu yönde yetkili mercilere yapılan şikayetler, itirazlar önemli sayıya ulaşmıştır. Burada bizi diğer ürünlerden farklı kılan, ürünlerimizin yeni nesil ürünlerden oluşmasıdır. Bu nesil ürünler ölçüm, okuma ve paylaştırma işlemlerini bina yöneticinizin de yapabilmesine izin verirler. Bu şekilde her türlü sorunuza anında ve yerinde cevap alabilmenize olanak tanınmış olur. Şirketten birinin gelerek size yardımcı olmasını beklemezsiniz. Eski tip ürün ve hizmet sunumunda bu özellik sunulmamaktadır. Bu şekilde yanlış ölçüm, yanlış okuma ve olası hatalar sonunda yüksek ve adil olmayan fatura ödemek zorunda kalmanızın önüne geçilmiş olunmaktadır. Bu farklılığımızı değerlendirerek, bizi tercih edeceğinize inanıyor, zararın neresinden dönülürse kardır diyoruz. Telsiz, sessiz, dertsiz ürün ve hizmet sunumumuz dan yararlanacağınızı ümit ediyor, enerji tasarrufuna, adil paylaşıma, sosyal sorumluluk ve doğaya olan inancınızın devamını diliyor, saygılar sunuyoruz.
  • 1A Enerji aynı yazıyı sürekli kopyala yapıştır şeklinde ve bizleri bunaltırcasına tekrar tekrar forumda yayınlamanız sizin ticari anlamda başarılı olmanızı sağlamayacağını belirtmek istiyorum.... tam tersine 1A Enerji kaynaklı tüm ürünlerden tiksinti bile gelebilir daha dikkatli ve sağduyulu davranın...
  • Ayni fikirdeyim. Forum, bir konuda farkli gorusteki kisilerin yaptiklari tartisma, en kisa tanimiyla. Insanlar fikir alisverisinde bulunup bir yerlere varmaya calisirken araya reklam girmesi gereksiz ve anlamsiz.
  • Arkadaşlar, bu konuda size cevap olabilecek, konu ile ilgili 14.08.2008 tarih 26847 mükerrer sayılı resmi gazetede yayınlanan Yönetmeliğin İkinci Bölümünde "Görev, Yetki, Sorumluluk ve Uygulamalar" kısmının 5. Maddesini aynen kopyalıyorum.

    MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik aşağıdaki giderlerin ısı veya sıhhî sıcak su sağlanmış bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasında uygulanır.
    a) Merkezî ısıtma sistemlerinin işletme giderleri,
    b) Isının ve sıhhî sıcak suyun bağımsız bölümlerce kullanım giderleri.
    (2) Isıtma ve sıhhî sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm kullanıcıları bu maksatla yapılacak iş ve işlemlere izin vermek mecburiyetindedir. Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm ekipmanlarına müdahale edemez.
    (3) Bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri, ısı veya sıhhî sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçer ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenler.
    (4) Merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde, tüketim ölçülmez. Kullanıma bağlı ısı veya sıhhî sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı dairesi ve benzeri mahaller için ise tüketimin ölçülmesi mecburidir.
    (5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.
    (6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.
    (7) Bağımsız bölüm ısıtma veya sıhhî sıcak su gider paylaşım bildirimlerinde aşağıdaki bilgilere yer verilir:
    a) Bağımsız bölüm kullanıcısının adı-soyadı ve adres bilgileri,
    b) Bağımsız bölüm mahalleri ve alanları ile ilgili bilgiler,
    c) Paylaşım bildirimi dönemi bilgileri,
    ç) Ölçüm okuma tarih bilgileri,
    d) Paylaşım bildirimi düzenleme tarihi bilgileri,
    e) Son ödeme tarih bilgileri,
    f) Isı ölçerlerdeki veya ısı sayaçlarındaki önceki ölçüm değerleri ve son tüketim ölçüm değerleri ile fark tüketim değerleri,
    g) Isıtma sistemi gider hesaplama çizelgesi,
    ğ) Sıhhî sıcak su sistemi gider hesaplama çizelgesi,
    h) Toplam gider hesaplama çizelgesi,
    ı) Bina ısıtma sistemi aylık toplam gideri tutarı,
    i) Bina ısıtma sistemi aylık toplam gideri tutarının ısıtma ve sıhhî sıcak su hazırlama olarak paylaştırılmış tutarları,
    j) Bina ısıtma giderinin sarfiyat ve sabit paylaşım oranları ile bu oranlara karşılık gelen tutarları, bu tutarlar üzerinden ilgili bağımsız bölüm kullanıcısına düşen tutarlar,
    k) Gerekli durumlar için açıklayıcı bilgi satırı.
    (8) Aylık veya belirli dönemlerde hazırlanan ısıtma veya sıhhî sıcak su giderlerine ait bağımsız bölüm paylaşım bildirimleri icmali, bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi veya yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri tarafından bina girişindeki ilan panosundan asgari üç gün süre ile liste halinde ilan edilir.

    UMARIM FAYDALI OLUR.
  • Arkadaşlar, ben 40 daireli bir sitede oturuyorum. Dairem güney yöne bakıyor ve ara kat. Yani altımda zemin kat daire, üstümde de başka bir daire var. Şimdiye kadar, kat malikleri toplantısında aldığımız kararla, her daire ısınan alanlarının orantısında yakıt masrafına katılıyor idi. Bu sistem bizce o günün şartlarında adil kabul ediliyordu. Gerçi, yakıt tasarrufu yapsak da ölçülenemediği için, bir menfaatimiz olamıyordu.
    Yeni ısı pay ölçer sistemine göre,diğer dairelerle aynı ısınsam da, ben çatı katı, kuzey cephedeki ve zemin kat dairelerden daha az yakıt parası ödeyeceğim. Bu durumun adil olmadığını düşündüğüm için beni rahatsız ediyor. Zira, yeni sistem kombi gibi, kullandığım enerji orantısında ödememi öngörüyor. Çatı, kuzey ve zemin kat dairelerin günahı ne ki benden fazla para ödesinler. Bildiğiniz gibi, binadaki ısı izolasyon giderleri tüm kat maliklerini ilgilendirir. Binanın ısı izolasyonunun olmaması veya az olması bu dairelerin suçumudur.
    Bu konuda bir çözüm bilgisi olan arkadaşların cevabını rica ediyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EFES12

    Arkadaşlar, ben 40 daireli bir sitede oturuyorum. Dairem güney yöne bakıyor ve ara kat. Yani altımda zemin kat daire, üstümde de başka bir daire var. Şimdiye kadar, kat malikleri toplantısında aldığımız kararla, her daire ısınan alanlarının orantısında yakıt masrafına katılıyor idi. Bu sistem bizce o günün şartlarında adil kabul ediliyordu. Gerçi, yakıt tasarrufu yapsak da ölçülenemediği için, bir menfaatimiz olamıyordu.
    Yeni ısı pay ölçer sistemine göre,diğer dairelerle aynı ısınsam da, ben çatı katı, kuzey cephedeki ve zemin kat dairelerden daha az yakıt parası ödeyeceğim. Bu durumun adil olmadığını düşündüğüm için beni rahatsız ediyor. Zira, yeni sistem kombi gibi, kullandığım enerji orantısında ödememi öngörüyor. Çatı, kuzey ve zemin kat dairelerin günahı ne ki benden fazla para ödesinler. Bildiğiniz gibi, binadaki ısı izolasyon giderleri tüm kat maliklerini ilgilendirir. Binanın ısı izolasyonunun olmaması veya az olması bu dairelerin suçumudur.
    Bu konuda bir çözüm bilgisi olan arkadaşların cevabını rica ediyorum.


    Bu güney cephe, orta katı alırken ne kadar fazla para ödediğinizi öğrenmekle başlasak daha iyi olur. Zira zemin kat, kuzeye bakan bir daireye göre epey yüksek bir bedel ödemişsinizdir.

    Çatı katına gelince, çatı izolasyonu da zorunlu bir harcama artık. Çatı katında oturan kişi ben yazın yanıyorum, kışın donuyorum dediğinde gerekli yalıtımı yaptırmak, çatı aktığında tamirini yaptırmak tüm apartmanın sorumluluğu.

    Zemin kattaki gariban kalan kişi için de zemin yalıtımı söz konusu olmalı. Ama alt katınız boş ise genel bir ücret uygulanması konulmalı. Boş katta oturan olmadığında sizin ısı maliyetiniz artacaktır. Eski usulde ise ısınmaya katkıda bulunması zorunlu idi. Bir alt harcama katkı payı limiti belirlenerek yine tahsil edilmeli ve kaloriferlerinin açık kalması sağlanmalı. Bazı konular tam manasıyla düşünülmeden çıkarılmış bir yönetmelik olduğunu düşünüyorum.

    Enerji tasarrufu konusunda olumlu bir yaklaşım. Kişilerin bütçelerine göre ısınmalarını sağlamaları akıllıca. Bazı ev sahipleri kim bilecek diyip kapı pencere açıp kaloriferi de sonuna kadar açarak ısınma eğilimindeler. Bunun önüne geçebilen bir sistem.

    Başlangıç daire maliyeti konusunda daha fazla ödeme yaparken diğer ucuza giden dairelerin başlangıç maliyetleri düşük ve ısınma maliyetleri yüksek olacağı için az tüketen sıfır bir araba almak yerine benzini su gibi içen eski bir araba almak gibi bir durum var burada. Tamir bakım ve yakıt maliyeti konusunda sahibine ilerde çok sıkıntı çıkartacaktır. Yani bir suç değil, adalet sağlanmaya çalışılmış.
  • site de tartışılan konuya ek olarak su bilgiyi vermek isteriz:

    Doğru bilnen yanlış -1

    ısı pay ölçerler tasarruf sağlar ve adil tüketimi gerçekleştirir. YANLIŞ!!

    ısı pay ölçer kendi başına asla tasarruf sağlamaz çünki bu yönde binada ki ısı tesisat sistemine etki edecek bir teknolojiye sahip değildir.,( ısı sayacı-kalorimetre de aynı şekilde bu teknolojiye sahip değildir ) ısı payölçer sadece takıldığı radyatör üznerindeki ve radyatörün hemen önündeki havanın sıcaklık değerini ölçer ve bunu hafızasında kayıt eder.Yani bir veri kayıt cihazı gibi çalışır.

    Peki bu durumda nasıl tasarruf sağlanır ?

    Aslında cevap çok basit. Radyatörlere takılan Termostatik Radyatör vanası esas tasarrufu sağlayan cihazdır. Bu sayede radyatör gerekli ve yeterli ısıda çalışır ve en son derecede sürekli yanmaz.
    Isı payölçer sayesinde her dairenin enerji tüketimi hesaplanığı ve daireler radyatörlerini ne ölçüde açık bıraktıkları oranda yakıt parası ödedikleri içinde ısı payölçerler kullanıcıları tasarrufa yönlendirirler..

    Tabi burada dairelerin ölçümünü yapmadan daire sakinlerinin radyatörlerinin sıcaklıklarını düşüreceğine , sıcak olduğu zaman pencereleri açmayacağına güvenen ve inanan var ise bu sistemleri almaya gerek yok. Ancak unutulmamalıdır ki ölçemediğinizi yönetemezsiniz.yönetmek için de ölçüm yapan cihazlara gerek vardır.

    Bu cihazları kanuni zorunluluk olduğu için değil Enerjide tasarruf yapmak için almak gerekli...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1A Enerji


    Bu cihazları kanuni zorunluluk olduğu için değil Enerjide tasarruf yapmak için almak gerekli...



    Çok doğru bir tespit ama kanun varken bile bu kadar aykırı ses direnç varken kanun olmasa daha en az 100 sene batıl fikirlerle kulaktan duyma söylentilerle bunların yanından bile geçen olmaz..Çünkü bizim için mantık, akıl yürütme önemli değildir..İşi akıl süzgecinden geçirmeden önce başkalarının söylemlerine daha fazla önem veririz..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1A Enerji
    Bu cihazları kanuni zorunluluk olduğu için değil Enerjide tasarruf yapmak için almak gerekli...
    enerjide tasarruf yapmanın en önemli şartı; bilinçli ve kültürlü bir toplum olmak ve bunun yanı sıra dürüst bir tutum sergilemektir
    direkt veya endirekt olarak enerjide tasarruf sağlayan cihazları manüple ederek veya sistemi yanıltarak kendi çıkarları doğrultusunda kullananlar olduğu sürece sizin tasarrufunuz sadece sözden ibaret olacaktır....bu cihazları çok kolay bir şekilde aldatma imkanı olduğundan ve ne şekilde yapıldığından daha önce bahsedildi, bilmiyorsanız o yazıları okumalısınız...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EFES12
    Çatı katına gelince, çatı izolasyonu da zorunlu bir harcama artık. Çatı katında oturan kişi ben yazın yanıyorum, kışın donuyorum dediğinde gerekli yalıtımı yaptırmak, çatı aktığında tamirini yaptırmak tüm apartmanın sorumluluğu.

    Zemin kattaki gariban kalan kişi için de zemin yalıtımı söz konusu olmalı. Ama alt katınız boş ise genel bir ücret uygulanması konulmalı. Boş katta oturan olmadığında sizin ısı maliyetiniz artacaktır. Eski usulde ise ısınmaya katkıda bulunması zorunlu idi. Bir alt harcama katkı payı limiti belirlenerek yine tahsil edilmeli ve kaloriferlerinin açık kalması sağlanmalı. Bazı konular tam manasıyla düşünülmeden çıkarılmış bir yönetmelik olduğunu düşünüyorum.

    vallahi çok güzel bir konuya değinmişsiniz

    - çatı katında ve en üst katta oturanın/ların; çatı akması, yazın pişiyorum demesi, kışın donuyorum demesi,
    - en alt katta oturanın; yağmur yağınca bahçeye bakan duvarlarının su alıp kabarması, zemin yalıtımı olmadığından kışın üşümesi

    apartmanın genel sorunudur!!!! ama çoğunlukla; banane, beni ilgilendirmez, o onun sorunu gibi cevaplar daha sık karşılaşılan cevaplardır.....

    ne yazıkki toplumumuzun çok büyük bir çoğunluğu toplu yaşamın gereklerini pek ipler bir halde değildir ya da sosyal bir toplum olmanın gereklerini pek anlamış/hazmetmiş değillerdir, egoizm ve insanlara duyulan saygısızlık hat safhadadır.... daha çok bananeci ve çıkar kavgası içinde başkasına saygısı olmayan tavırlar günlük yaşam içinde sıklıkla karşılaşılır hale gelmiştir.....

    sosyal bir toplumun bireyleri olarak insanların birbirine saygılı olması; bir eğitim, kültür ve ahlak sorunudur.... ne yazıkki sınıfta kaldığımız konular da bunlardır.....
  • bu başlık altına gelip de ben bu sistemi kullanıyorum ve çok memnunum diyen bir kişi bile hala yok.
    Kullananlar memnun değil. Hatta gazetelerin internet sayfalarında 3 mayısta çıkan haberlerin altına yorum yapanlardan bile memnun oldugunu yazan okumadım. Sistemi övenler ise sistemi henüz kullanmamış olan şahıslar veya bu sistemi kuran şirketler.
    Kendim başta inansam sistemşn güvenilirliğine ve tasarruf sağladığına mucadele ederim. Ama ben ikna olmadan apartmandakileri ikna edemem.
    Gelecek kış bu sistemi taktıran ve kullananların sayısı daha fazla olur sanırım. Umarım burda da okuruz kullanıcı yorumlarını. Ben özellikle x15 nickli kullanıcının yorumlarını bekleyecegim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emrahsnr

    bu başlık altına gelip de ben bu sistemi kullanıyorum ve çok memnunum diyen bir kişi bile hala yok.
    Kullananlar memnun değil. Hatta gazetelerin internet sayfalarında 3 mayısta çıkan haberlerin altına yorum yapanlardan bile memnun oldugunu yazan okumadım. Sistemi övenler ise sistemi henüz kullanmamış olan şahıslar veya bu sistemi kuran şirketler.
    Kendim başta inansam sistemşn güvenilirliğine ve tasarruf sağladığına mucadele ederim. Ama ben ikna olmadan apartmandakileri ikna edemem.
    Gelecek kış bu sistemi taktıran ve kullananların sayısı daha fazla olur sanırım. Umarım burda da okuruz kullanıcı yorumlarını. Ben özellikle x15 nickli kullanıcının yorumlarını bekleyecegim.

    Bu durumdan memnun kalmayan ancak adan sıcağını kışı zor geçen yerde hissetmek isteyen grup olabilir. Apartman yalıtımı ile birlikte yapılmadıkça hiçbir değer elde edilemeyen bir sistem. Zaten yalıtımla bu tasarrufu elde ediyorsunuz. Yanlız kalorifer üzerinde takılı olan pay ölçerler çok soruna neden olur. Bunun yerine giriş çıkış kalori farkı hesaplayan sistemler daha olumlu sonuçlar verir.

    Eğer normal sistemde az öderken pay ölçere geçtiğimde fazla ödeyen olursa elbette memnun kalmaz. Normalde çok ödeyen (diğerlerinin payını da ödeyen) pay ölçerden sonra az öderse hiçbir sorun çıkartmayacaktır :)

    Pay ölçer sistemleri için hazırlık aşamasında büyük sitelerde yıllarca denendi. Bu sitelerde yakıt tasarrufu çok yüksek olduğu için bu sisteme geçildi. Nüfus artıyor ama enerji ihtiyacı daha fazla artıyor. Bu durumda üretim tüketimi dengelemek şart. Kim ne kadar şikayetçi olursa olsun illaki bu sisteme geçilecek. Hatta enerji üretimi çok daha fazla artsa bile geçilecek. Çünkü enerji tüketimine bağlı olarak küresel ısınma ile kışlar artık daha sert, yazlar da daha kavurucu oluyor. Biz daha fazla yakarken sonraki senelere daha da fazla yakıt harcama zorunluluğunu kendi kendimize ortaya çıkartıyoruz. Ankara da 45-50 derece sıcaklığı, yada bu sene -25 i bulan sıcaklığın -40,-45 derecelere inmesini gönülden isteyen tek bir kişi bile bulamazsınız. Yada deniz kenarında hortumlar, fırtınalarla boğuşmak isteyen kimse çıkmaz. Aşırı enerji tüketimi mevsimsel olayları tetikliyor.

    Burada kışı 20 derece daha soğuk, yazı 20 derece daha sıcak yaşamak isteyen bir kişi var mı onu soralım istersen.

    Onun için gayet mantıklı bir yaklaşım. Eksikleri olabilir, bunlarıda bildirip düzelttirebiliriz.
  • Orijinalden alıntı: goçhisar



    Bu durumdan memnun kalmayan ancak adan sıcağını kışı zor geçen yerde hissetmek isteyen grup olabilir. Apartman yalıtımı ile birlikte yapılmadıkça hiçbir değer elde edilemeyen bir sistem. Zaten yalıtımla bu tasarrufu elde ediyorsunuz. Yanlız kalorifer üzerinde takılı olan pay ölçerler çok soruna neden olur. Bunun yerine giriş çıkış kalori farkı hesaplayan sistemler daha olumlu sonuçlar verir.

    Eğer normal sistemde az öderken pay ölçere geçtiğimde fazla ödeyen olursa elbette memnun kalmaz. Normalde çok ödeyen (diğerlerinin payını da ödeyen) pay ölçerden sonra az öderse hiçbir sorun çıkartmayacaktır :)


    eski apartmanlarda tüm tesisat değişeceği için KALORİMETRE sistemi kurulmuyor. astarı yüzünden pahalı oluyormuş. pay ölçere razı geliniyor. elbette ki kalorimetre sistemi çok daha üstün. benim sorunum adı ısı pay ölçer olan ama aslında ısıyı pay eden değil, kalorifer peteğinin sağındaki solundaki sıcaklığı ölçerek vanayı aç-kapa yapan ve manipülasyona çok musait olan bir sistem...

    normal sistemle az ödeyen de çok ödeyen de bu sisteme geçtikten sonra memnun kalamadı. en azından memnun olduğunu söyleyen kimseye rastlamadım. aksine, daha çok ödediği halde daha az ısınanlar olduğunu okudum. siz bu arada bu başlığı baştan sona okudunuz mu?önceden çok ödediği halde ısı pay ölçere geçtikten sonra az ödeyen birine ait bir yorum okumadım hiç.

    yalıtım meselesi bambaşka bir konu. burdaki konuyla yalıtımın ne alakası var anlayamadım. ısı pay ölçer olsun olmasın, yalıtımın faydası-zararı bambaşka bir mesele. yalıtımın bir unsuru olan mantolamayla ilgili de bir başlık var. bu başlıkta gayet güzel anlatılıyor mantolama aslında yararlı mı zararlı mı. ben bu konuya girmiyorum çünkü burda sorun yalıtım değil.
  • Başlığı baştan sona okudum. İç dünyasında başkaca hesapları olmadan katkıda bulunanlara helal olsun.

    Bazı arkadaşlar merkezi sistemi kötülemiş. Başlayalım, 28 daireli 7 katlı bir blokta oturuyorum. Doğalgaz ile yanan bir merkezi kazanımız var. Kazanın açılma kapanma saati yok. Dış atmosfer sıcaklığına göre yanıyor yada sönüyor sürekli yani sürekli otomatik konumda. (Kalorifer su sıcaklığına göre otomatik olarak yanıyor veya sönüyor)

    2011/2012 kış döneminde toplam 6 faturada her bir dairenin ödediği TOPLAM ısınma bedeli 575,67 TL. Evet yanlış okumadınız 6 faturanın toplamı daire başına 575.67 TL.

    Ben daha önce kombili dairede de oturdum lütfen birşeyleri kötülerken destekli atalım. Bu arada merkezi sistem ile ısınan dairemde sıcaklık 23-24 derecenin altına asla düşmemekte bazı günler 25-27 dereceleri görmektedir.

    Hadi şimdi anlatın bana bu PAYÖLÇER'in bana ne katacağını? Benden öte bize, komşularıma herkese ne katacağını? 2-3 yıllık yakıt paramızı PEŞİN ödemenin dışında? Sonrada 15 yılda amorti ederiz.

    Geçen hafta Bloğun iletişim panosunda bir yazı okudum "Yönetim olarak ısı Pay Ölçer ile ilgili çalışmalara başladık. Konu ile ilgili gelişmelerden sizleri haberdar edeceğiz". Sitemizde 1000 daireden fazla konut var.

    Özetle: Sadece Termostatik Vana ve Değişken hızlı Kalorifer su pompasına EVET. Bunun dışında k, bütün Adil, adaletli, verimli, tasarruflu PAY, MAY, MONEY ölçerlere hayır.

    Herkes ile konunun bütün teknik, taktik, maddi, manevi, felsefi boyutunu tartışmaya hazırım.

    Kalın Sağlıcakla
    Bir daire sakini...
  • Kombi varken, artık günümüzde merkezi sistem geri kafalılık ve çapulculuktur.
    Yakarsan ödersin, yakmazsan ödemezsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senersongur -- 5 Ağustos 2012; 12:47:56 >
  • Ben geri kafalılık ve çapulculuğa devam edeyim. Siz bana 2011/2012 kış sezonunda ödediğiniz toplam gaz faturasından bahsedin. Yukarıda vediğim bilgiler açık ve net. Sizin sunduğunuz argumanlar çok bilimsel ve tecrübeye dayalı olmuş (geri kafalılık ve çapulculuk) Belki bunlarıda kabul ederim ama önüme adam gibi konulursa.

    Bu arada evim 3+1 134 m2 ve Doğu cepheli. 2004 yılında kombi ile oturduğum lokasyondan 4-5 km uzakta ve aynı büyüklükteki bir dairede sezonda 1000-1300 TL gaz faturası ödüyordum. Ve geri kafalılık yapıp merkezi sistemle ısınan bir lokasyona taşındım. Şimdi 500-600 ödüyorum, 8 yıl sonra ve daha kaliteli ısınarak.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cangon -- 5 Ağustos 2012; 17:27:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: senersongur

    Kombi varken, artık günümüzde merkezi sistem geri kafalılık ve çapulculuktur.
    Yakarsan ödersin, yakmazsan ödemezsin.

    hocam bence de kombi ÖZGÜRLÜKTÜR... aksini söyleyen bol keseden sallıyordur.... özgürlük gibisi var mı ya ???
  • 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.