Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (37. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
617.020
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • takip...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MICROBE

    quote:

    Orijinalden alıntı: serhanglm

    Ben de merkezi sistemle ısınan bir apartmana geçtim. Sisteme alışana kadar termostatik vana ayarını 4. kademede tuttuğum için 15 gün için 132 tl fatura geldi. Benim aklımı kurcalayan apartmandaki 32 dairenin sabit kullanım ücretinin her daire için aynı hesaplanarak yansıtılmış olması. Ancak apartmanda 3 farklı metrekarede daireler mevcut. Benim dairem 116 m2, 167 m2 olan komşumla aynı sabit gideri ödüyorum. Bu bana adaletsiz göründü.

    Ek olarak yatak odamdaki petek boyu 60 cm ancak oda 23 m2 ve petek boyunun kucuk olduğunu düşünüyorum. Bunu büyütmemin ne gibi bir avantaj/dezavantajı olur? Değer mi?

    Radyatörlerde danfoss marka termostatik vana var, bunun dışında başka bir sıcaklık kontrol ekipmanı veya tasarruf ekipmanı yok. İnternetten araştırdığımda her oda için programlanabilir radyo kontrollü termostatik vanalar ve dijital programlayıcısı olduğunu gördüm. Bunu kendi evime uygulayabilir miyim?



    Herkese merhabalar;

    Öncelikle ben kalorimetre kullanılan bir sitede oturuyorum, okuma sisteminizi bilmiyorum ama kalorimetre yöntemine göre; farklı metrekaredeki dairelerin ortak ödemesi gereken tutar farklıdır.

    1) Gelen faturanın %30' u hesaplanır.
    2) Apartmanın toplam metrekaresi hesaplanır.
    3) Faturanın %30' luk kısmı, toplam metrekareye bölünür. Böylelikle birim metrekare maliyeti hesaplanmış olur.
    4) Son olarak her dairenin metrekaresi birim metrekare fiyatı ile çarpılır. Ortak pay her daire için hesaplanmış olur.

    Bu konuda, sizde anlaşılan o ki bir adaletsizlik var.

    Kalorimetre sisteminde petek boyunu büyütmek/küçültmek faturaya aynı şekilde yansır. Çünkü uzun petekte suyun sistemde kalma süresi ve ortama yayacağı enerji artacağından, buda faturaya tabiii ki yansıyacaktır. Ne kadar yansır derseniz, ben öyle dikkate değecek bir artış olacağını sanmıyorum. Çok çok çok basit bir hesaplama örneği vereyim. Benim faturam 182,5 TL geldi. (Termostatik vana yoktu) Evde 5 adet petek var. Petek başına ortalama 36,5 TL' lik kullanımım olmuş. Şimdi ben bu peteklerin birisini daha büyüğü ile değiştirsem, değiştirdiğim petekde %50 bile fazla giderim olsa o petek ortalama da 54,75 TL yakacak. Toplam faturam da 200,75 TL olacak. Yani faturaya göre 18 TL daha fazla. Eğer yatak odası gerçekten ısınmıyorsa, bana bu fark koymaz. Tabii ki bu hesaplamayı yaparken, bende biliyorum her peteğin boyu aynı değil, her peteğin ayarı aynı değil vs vs sadece örnek olması için yazdım.

    Ancak şu varki benim evimin salonuda net 25,5 m2 ve 2 adet 60 cm' lik petek var. ancak bunun 1 tanesi sürekli kapalı olmasına rağmen, diğeri son derece yeterli ısıtıyor. Yani bu olay biraz verimle alakalı, çokça yalıtımla alakalı vs vs

    Radyo kontrollü vanalar, sistemler hakkında bir bilgim yok. Yanıltmayayım sizi

    Saygılar

    Teşekkürler cevabınız için. Açıkçası yatak odası yeterince ısınıyor hatta tüm evin ayarlarını 4 ten 3 e çektim. Hala yeterince sıcak ev. Ben petek boyunu büyüterek tasarruf sağlayıp sağlayamayacağımı merak etmiştim, görünüşe göre daha da kaybım olacak gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MICROBE

    quote:

    Orijinalden alıntı: pandorad

    Merhaba,
    Çok uzunca bir araştırmadan sonra. Forumları araştırmaktan tutunda, bu sistemi yapan firmaların tamamına yakınından teklif almaya kadar. Bu sistemi TECHEM firmasına kurdurduk. Apartmanımız 10 daire. Ben tam orta katta güneş alan cephede oturuyorum. Kaloriferler yanmaya başladığı zaman kafadan 2 peteğimi kapatan biriyim. Buna rağmen binada az ısınıyoruz şikayetleri bitmiyordu. Kimisi az ısınıyoruz diyor bizler petek kapatıyoruz. Öncelikli olarak sıcaklık olayı biraz göreceli bir kavram bunu anladım :-) Yöneticiliğim sırasında ( Şu an yönetici değilim) ısınmadığından yakınan bir daire sakinine evinizde termometreniz var mı diye sordum var olduğunu öğrenince bakmasını rica ettim. Okuduğu değer 25 derece idi. Benim evim 24 derece idi. bana göre sıcaklık gayet iyi onlara göre düşüktü. Netice itibariyle merkezi sistemde paylaşım yokken çok ısınmaktan ve az ısınmaktan şikayetçi daireler var idi. Hatta bazı daireler gece kaloriferin yanmamasını bazılarıda aralıksız yanmasını istiyordu. Bu arada Binamız eski bir bina değil 7-8 yıllık. merkezi sistemimizin geçmiş aşaması böyle .
    Payölçer araştırmalarım sırasında birçok firmadan teklif aldım. Bu firmaların bazıları binaya payölçer cihazları dışında gprs ile çalışan bir merkezi ünite koyup bu ünite verileri onlara gönderecek onlar ordan okuyacak şekilde teklif verdiler ve bu cihazın parasını da bizden talep ettiler ayrıca uıçuk rakamlardı. Böyle yapmalarının sebebi bulunduğum ilde okuma hizmeti verecek bayilerin bulunmamasıydı. İlimizde okuma hizmetini bayileriyle verebilecek 3 firma vardı TECHEM ( Alarko -Techem var birde ) - SIEMENS - DAF. Diğer firmaları kafadan eledik. Hem fiyatları yüksek hem de okuma hizmetleri bize uymadı. Techem Firması herşey dahil petek başına ( termastatik vana, cihaz montaj vs.) 95 TL - Siemens 95 TL DAF 100 TL Fiyat verdi. Biz öncelikli olarak Siemens tercih etmiştik ancak, yapacak firma siz ödemelerinizi önce tamamlayın sonra sözleşme yaparız vs deyince vazgeçtik. Firmanın tutumu bize uymadı. Yönetim olarak sözleşme yapınca zaten biz ödemeyi üstlenmişiz demektir. Sözleşme yapmak ve işi yapmak için herkesin ödemesini tamamlanmasını bekleyecekmişiz vs. Biz Ödedikten sonra senin firmanın işi yapıp yapmayacağını nerden bilelim ki? Siemens markasını yaptırmaktan vazgeçtik. DAF firması Fiyatını düşmedi fiyattan onu da eledik. TECHEM kaldı. Taahüt firmasıyla sözleşme yaptık. Onlar işi zamanında yaptılar, bizde ödemelerimizi. Sistem kuruldu.
    Sistemle ilgili birçok kuşkularım vardı doğru okur mu ? firma bu cihazları takarken karıştırdıysa mesel 470 numaralı cihaz 3 numaralı dairede iken 5 numarada tanımlandıysa vs. vs. Akla gelebilelcek birçok kuşku. İlk faturamız düşük geldiği için onu ortak ödedik. Kasım ayı faturası gelince servisi arayıp okuma hizmetini başlatmalarını istedik. Servis gelip okumuş ama faturalar merkezden düzenlenip geliyormuş. Orda baya bir sorun yaşadık faturalarımız gelmedi. Bu ay sorun var gibisinden şeyler duyduk. Kendimiz okuyup paylaşalım dedik, bir kişi tüm dairelerdeki değerleri okudu bizde oturduk %30 ortak kalan % 70 ide toplam okunan birime bölüp herkesin kullandığı birimle çarparak değerler elde ettik. Bana göre çok doğru değerler çıkmıştı ancak çıkan değerlere itirazlar oldu. Bizde Doğalgaz faturasını ödeyerek, paylaşım faturası için tekrar girişimlerde bulunduk. Nihayetinde yetkili birine ulaştık sorun için özür diledi ve faturalarımı düzenleyip e-posta ile gönderip faturaları kargoya verdirdi. Faturalardaki değerler ile bizim okuduğumuz değerler arasında sadece 1- 2 lira oynuyordu. Bizim hesaplarmızda doğruymuş :-) Faturalarda cizhazların seri numaraları zaten vardı ve her oda için ayrı değerler belirtilmişt.. Kuşkularımız kalmamıştı.
    Fatura tutarlarına gelince bence en önemli kısım burası ki en az çıkan daire ile en çok çıkan daire arasında 4 kat fark var. Zaten bizim okuduğumuz değerlerde bunu gösteriyordu.
    pek bir kısıtlamaya gitmeyen daireye 212 TL fatura çıktı. Yani biz bu sisteme geçmeseydik gelecek fatura 2bin liranın üzerinde olacaktı. ( Toplam 10 daireyiz) fakat bizim faturamız 1136 TL. Sistem kesinlikle ve kesinlikle toplamda tasarruf sağlıyor. Baştada söylediğim gibi ben kaloriferler yanmaya başlayınca 2 peteğimi zaten kapatıyordum. Ayrıca Dairesinde sürekli oturmayanlar vardı. Genel aklımda kalan fatura rakamları şöyle : 43 -55 -57 -60 -65 -111- 140-190-202-212. Görüldüğü gibi herkes yaktığı kadar ödüyor. Zaten herkes genel olarak ne kadar kullandığını biliyor. Payölçer sisteminden önce olsaydı bu fatura 2000 lira gelcek ve daire başına 200 TL ödeme yapılacaktı. Buna göre zaten ısınmıyorum diyen full kullanan daire 200 lira civarında ödüyor. En azından kullanmayanlar az ödeme yapmış ve genel tüketimi azaltmış oluyor. Sistem maliyetide 2-3 yılda çok rahat amorti edilebilir gibi görünüyor.
    Bu sistemle ilgili birçok yazı okudum kötüleyenlerde var , övgü ile söz edenlerde. Bu sistemi araştırarak şüphelerle kurdurmuş bir kişi olarak, sistemin adaletli olduğunu, kesinlikle tasarruf sağladığını , merkezi sistemde komşuluk ilişkilerini olumsuz etkileyen ısınma problemlerini çözmede büyük rolü olacağını düşünüyorum. Sistemi yaptırdığımızda karşılaştığımız okuma problemi hariç pişman olmadık ve gayette menununuz.
    saygılarımla,


    Bu kadar ayrıntılı ve bence objektif anlattığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Hiç bir sistemin, yada yeniliğin bir kerede cuk oturacağına inancım yok tabiiki sıkıntılar olacaktır. Ama resme genel bakmayı bilmek gerek. Bizde de kalorimetre sistemi var ilk gelen faturalara göre 61 dairede en fazla ödeyen 10. daire olmama rağmen, eskiye göre daha tasarruflu bir sistem olduğunu düşünüyorum

    Saygılar

    Bizde techem firmasına yaptırdık ısı dagılım formunu bekliyoruz faturayı para toplayıp ödedik bu gecikmeler şirket güvenirligini biraz zedeledi düzeltirler diye düşünüyoruz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MICROBE

    quote:

    Orijinalden alıntı: han 10

    arkadaş takmışsın bi kalibrasyona. adamlar uzaya gitti sen hala kalibrasyon peşindesin. aldığın fırının kalibrasyonu varmı? aldığın çamaşırmakinası 60 derecediince 60 derece mi.? bu aletlerin içinde cip var yahu. sulu sistem civalı olsa dahi oynamassan bozulmaz. aldığın bilgisayarın hızını falan denetleyen kurum aramazsın ama bi pay ölçere taktın. savunduğun termostatik vananın kalitesi olsa tamam. 80 çeşit vana var , çinde üretileni var. onlara bak bence. bişey daha söliim bu pay ölçerler türk gümrüğünden giriyor. denetlenmeden girmesi çok zor . pay ölçeri çin de üretipte getiren firmayı bi araştır. adını vermiyeyim ama çok memnunuz dedikleri çin malı. çin malından memnunları var gerisini sen düşün

    Türkak' dan akredite an itibariyle 76 kalibrasyon laboratuarı var. Bunların 50 - 60 tanesi sıcaklık ölçer, data logger' dan falan akredite olsa bunlardan İstanbul' da faaliyet gösteren 3 bilemedim 4 firmayı laboratuarıma sokarım. Yaptığım işten dolayı kalibrasyon laboratuarlarını da (İstanbul' daki), gümrük işlerini de az buçuk bilirim. İnanın Türk gümrüğü falan bence hikaye, isteyen istediği herşeyi sokuyor. Gümrükteki bir zıtlıktan dolayı teknik üniversitedeki bölüm başkanı tarafından ben bizzat arandığımı bilirim, sonuç o ürünlerde benim laboratuarıma gelmeden ülkeye bir şekilde girdi. Diğer dediklerinize harfiyen katılıyorum, kalibrasyon falan diyen arkadaşlar umarım söyledikleri şeye hakimdirler. Kendi adıma TSE' nin bile kalibrasyonuna güvenmiyorum.

    Saygılar





  • @taneresin
    Techem firmasında aynı sorunu yaşadık. Ama daha sonra çözüldü , paylaşım faturamızı çıkarıp e-posta ile ve kargo ile gönderdiler. Taşındıklarını bu sebepten bu ay aksaklık olduğunu söylediler. Hatta okuma hizmet bedelini nereye ödeyeceğiz diye sorduğumda size ayrıca fatura göndereceğiz ama biraz gecikebilir onu geldiği zaman ödersiniz dediler. Ankara ve İstanbul her 2 ofisi de arayabilirsin. E-posta adresi veriyorlar oraya talebini ilettiğinde yerine getiriyorlar. Tabi Bulunduğunuz yerdeki servis okuma işini yaptımı önce oraya bir sormak gerek. Servis okuduktan sonra Techem fatura çıkartıyor. Gelecek aylarda böyle sorun yaşamamak isteğimiz.
  • Biraz ucuz diye el terminali ile okuma yapan firmanın pay ölçerini alırsanız, neticesi budur.

    Olayı hep beraber düşünelim.
    •Binaya doğalgaz faturasının geldiği gün, apartman görevlisi yöneticiye bilgi vermeye çalışacak,
    •Yönetici devamlı evde değil ya, aynı gün veya ertesi gün yönetici paylaşımı yapacak firmaya telefonla bilgi verecek,
    •Yetkili paylaşım şirketi, en erken haberi aldığı günden bir gün sonra okumayı yapabilecek,
    •Okumaları yapan servis görevlisi, aynı gün akşamı firmasına bilgileri götürecek ve bilgiler paylaşım programına yüklenecek, hesaplama yapılacak ve paylaşım belge çıktıları alınacak,
    •Bina yöneticisine e-posta veya posta ile paylaşım belgeleri ulaştırılacak.
    Neresinden bakarsanız, 3-4 gün süre alır.

    İGDAŞ gaz sayacınızı okuma yapıp, doğalgaz faturasını bastıktan 10 gün sonraya son ödeme tarihi belirliyor. Bina yöneticisi bu sürede ödemeyi tamamlayamazsa gecikme cezasına muhatap oluyor. Bir de geç ödeme yapan daireleri düşünürsek, yöneticinin yerinde olmak istemem.

    Halbuki, bina olarak 200-250 € fazladan ödeyerek, GPRS modemli sistemi satın almış olsaydınız, binanıza okuma yapmaya kimse gelmeyecek, Yetkili Paylaşım şirketi, İGDAŞ dan fatura bilgilerini öğrenecek, bilgi işlem merkezlerinden okumaları, paylaşımları aynı gün veya en geç ertesi gün yapıp, paylaşım belgelerinizi e-posta ile sizlere ulaştıracak idi. Siz de bu sorunu yaşamayacaktınız.

    Ucuz etin yahnisi kara olur demişler..
    Saygılarımla.




  • Aman allahım ne dertleriniz varmış sizin ya siz ısı pay ölçer taktırmışssınızdırda ondan muzdaripsiniz,bizim sitede yeni yapıldı mütahit hepsini karşıladı,ve radyötöre felan ısı ölçer felan takılmadı sadece daire girişindeki daireye giriş borusuba ana kazandan gelen boruya bi T attı daireme suyun girmesi için vede üzerine kalorimetre taktı.
    Bende eve debi özellikli termostatik vana alacağım istediğim ayarda yanacak,istediğim zaman tamamen kapatabiliyorum vs. sorununuz ne ben şu anda mantolamalı dublex evde oturuyorum 15 adet en kısası 1m petekler var ama korkumdan yakamıyorum 4-5 petek maximımum ekoda yanıyor olmasına rağmen geçen sene 1600TL para harcamışım.
    Unutmayın 5cm 32 dansite serliğinde fonbort mantolama artı çatıyada 2cm fonbort art 8cm camyünü döşedim üzerine yinede 1600 4-5 petek yakmayla ve deecem 24-25 dereceyi gemiyordu ne ağlıyorsunuz ya ? allah allah..........
    Tabi işinize geliyordu değilmi eski sistem yak babam yak fiyat sabit..........ama unutmsyın bunda yazın para ödemiyeceksiniz ve kışında nekadar yakarsanız onu ödeyeceksiniz.
    sizler alışmışsınız eski bolluğa bu ağrınıza gidiyor dimi......


    @PimSever şu almanyadan gelen yakıt masrafını kısan pimi anlat yada bilen varsa türkiyede'de bu olay varsa bana PM atsın ilgimi çekti ne çekineceğim ya bu ülkede düdükleyen düdükleyene.........



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 29 Aralık 2012; 20:06:54 >




  • Yönetici arkadaşımın sorusunu iletiyorum:
    1)Apartman görevlisi dairesi 50 m2 olmasına rağmen buraya takılan pay ölçerler 300 tl gibi bir tüketim tespit etmiş.
    2)Apartman görevlisi termostatik vanaların petekler aşağıda olduğu için çalışmadığından dolayı hep 5. seviyede tutmak zorunda olduğunu söylemiş. Yoksa sistem çalışmıyormuş.
    3) Apartmanın ortalama tüketimi 240 tl civarında gelmiş. Bu durumda apartman görevlisine ihtar vermeli mi? Minimum ödeyen 140 tl ödediği için ortada ciddi bir sıkıntı söz konusu.
    4)Apartman görevlisi de bu durumdan rahatsız ama kendi inandığı her peteğin 5'de açılması gerektiği olduğu için bir şey de diyemiyor.
    5)Ben peteğin en fazla 3-4 de durması gerektiği konusunda ısrarcı oldum. Ama bu şekilde açmışlar ve petek ısınmamış. Bu durumda ortam sıcaklığı yeterlidir ve peteğe su normal olarak gitmiyordur dedim ama arkadaşımı ikna edemedim.

    Termostatik vanalar petekten yukarıda olduğunda çalışmaz gibi bir durum gerçek midir? İnşaat mühendisiyim ve olmaz öyle şey diyorum ama yine de bu konuda deneyimli arkadaşlardan bilgi almak isterim. Kendi evimde iyi ki kombi var da bu dertleri çekmiyorum diye ilk defa sevindim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozdek

    Yönetici arkadaşımın sorusunu iletiyorum:
    1)Apartman görevlisi dairesi 50 m2 olmasına rağmen buraya takılan pay ölçerler 300 tl gibi bir tüketim tespit etmiş.
    2)Apartman görevlisi termostatik vanaların petekler aşağıda olduğu için çalışmadığından dolayı hep 5. seviyede tutmak zorunda olduğunu söylemiş. Yoksa sistem çalışmıyormuş.
    3) Apartmanın ortalama tüketimi 240 tl civarında gelmiş. Bu durumda apartman görevlisine ihtar vermeli mi? Minimum ödeyen 140 tl ödediği için ortada ciddi bir sıkıntı söz konusu.
    4)Apartman görevlisi de bu durumdan rahatsız ama kendi inandığı her peteğin 5'de açılması gerektiği olduğu için bir şey de diyemiyor.
    5)Ben peteğin en fazla 3-4 de durması gerektiği konusunda ısrarcı oldum. Ama bu şekilde açmışlar ve petek ısınmamış. Bu durumda ortam sıcaklığı yeterlidir ve peteğe su normal olarak gitmiyordur dedim ama arkadaşımı ikna edemedim.

    Termostatik vanalar petekten yukarıda olduğunda çalışmaz gibi bir durum gerçek midir? İnşaat mühendisiyim ve olmaz öyle şey diyorum ama yine de bu konuda deneyimli arkadaşlardan bilgi almak isterim. Kendi evimde iyi ki kombi var da bu dertleri çekmiyorum diye ilk defa sevindim.

    Ne alaka arkadaş birde inşat mühendisiymişssin (derlerde ya uyudun yada kopya çektin hehe,nasıl bilmessiniz böyle basit şeyleri) petekler normalde taban seviyesinde döşenir ne yani senin boyundamı petekleri döyeceklerdi allah allah,birde termostatik vana petek alçak olduğundan ötürü ısınmıyormuş kim anlatmış bu hikayeyi A.görevlisini resmen keklemişler.
    Termostatik vanayı yanlışlıkla peteğin altındaki diğer vanasına takmış olmuş olmasın ? üsteki vanaya takılacak !ve eğer su gitmiyorsa A.görevlisinin şebekesinde bir sorun var boruyu döşeyeni sıkıştırsın ve hesap sorsun olurmu öyle saçmalık !!!
    su gitmemesiyle termostatik vananın alakası yok,artı sizde kalorimetre yokmu sayın mühendis bey yoksa başka apartmandamı oturuyorsunuz ?
    A.görevlisine söyleyin şirketi çağırsın onun pay ölçeri kafayı yemiş.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozdek

    Yönetici arkadaşımın sorusunu iletiyorum:
    1)Apartman görevlisi dairesi 50 m2 olmasına rağmen buraya takılan pay ölçerler 300 tl gibi bir tüketim tespit etmiş.
    2)Apartman görevlisi termostatik vanaların petekler aşağıda olduğu için çalışmadığından dolayı hep 5. seviyede tutmak zorunda olduğunu söylemiş. Yoksa sistem çalışmıyormuş.
    3) Apartmanın ortalama tüketimi 240 tl civarında gelmiş. Bu durumda apartman görevlisine ihtar vermeli mi? Minimum ödeyen 140 tl ödediği için ortada ciddi bir sıkıntı söz konusu.
    4)Apartman görevlisi de bu durumdan rahatsız ama kendi inandığı her peteğin 5'de açılması gerektiği olduğu için bir şey de diyemiyor.
    5)Ben peteğin en fazla 3-4 de durması gerektiği konusunda ısrarcı oldum. Ama bu şekilde açmışlar ve petek ısınmamış. Bu durumda ortam sıcaklığı yeterlidir ve peteğe su normal olarak gitmiyordur dedim ama arkadaşımı ikna edemedim.

    Termostatik vanalar petekten yukarıda olduğunda çalışmaz gibi bir durum gerçek midir? İnşaat mühendisiyim ve olmaz öyle şey diyorum ama yine de bu konuda deneyimli arkadaşlardan bilgi almak isterim. Kendi evimde iyi ki kombi var da bu dertleri çekmiyorum diye ilk defa sevindim.

    Termostatik vananın petekler aşağıda olduğu için çalışmaması diye bir kavram olmaması lazım, o zaman 10 katlı bir apartmanda da en alt katlardaki dairelerin peteklerinde basınç çok daha yüksek olduğu için çalışmaması gerekir, basınç yüksekliği nedeniyle olsa olsa kapama yapamaması lazım. Benim anlamadığım apartman görevlisinin dairesinin bu kadar küçük olmasına rağmen çok fazla tüketim göstermesi. Birkaç olasık var ya o daire gerçekten çok ısı kaybediyor, ya görevli hamam gibi evde oturmaya alışmış, ya da payölçerler yanlış ayarlanmış. Birde apartman görevlisinin dairesinin yakıt parası ortak giderlerden ödendiği için %30 olarak belirlenen değerin içinden ödeme yapılacak bu durumda sadece kontrol amaçlı pay ölçer takılmış olmuyor mu? Apartman görevlisi dairelerini bilirsiniz genelde apartmanın en kötü yerinde ve şartlarda olur adam sonuna kadar açmakta haklıda olabilir, şartlarını bilemediğimiz için bu konuda yorum yapamıyoruz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: somniferum

    quote:

    Orijinalden alıntı: ozdek

    Yönetici arkadaşımın sorusunu iletiyorum:
    1)Apartman görevlisi dairesi 50 m2 olmasına rağmen buraya takılan pay ölçerler 300 tl gibi bir tüketim tespit etmiş.
    2)Apartman görevlisi termostatik vanaların petekler aşağıda olduğu için çalışmadığından dolayı hep 5. seviyede tutmak zorunda olduğunu söylemiş. Yoksa sistem çalışmıyormuş.
    3) Apartmanın ortalama tüketimi 240 tl civarında gelmiş. Bu durumda apartman görevlisine ihtar vermeli mi? Minimum ödeyen 140 tl ödediği için ortada ciddi bir sıkıntı söz konusu.
    4)Apartman görevlisi de bu durumdan rahatsız ama kendi inandığı her peteğin 5'de açılması gerektiği olduğu için bir şey de diyemiyor.
    5)Ben peteğin en fazla 3-4 de durması gerektiği konusunda ısrarcı oldum. Ama bu şekilde açmışlar ve petek ısınmamış. Bu durumda ortam sıcaklığı yeterlidir ve peteğe su normal olarak gitmiyordur dedim ama arkadaşımı ikna edemedim.

    Termostatik vanalar petekten yukarıda olduğunda çalışmaz gibi bir durum gerçek midir? İnşaat mühendisiyim ve olmaz öyle şey diyorum ama yine de bu konuda deneyimli arkadaşlardan bilgi almak isterim. Kendi evimde iyi ki kombi var da bu dertleri çekmiyorum diye ilk defa sevindim.

    Ne alaka arkadaş birde inşat mühendisiymişssin (derlerde ya uyudun yada kopya çektin hehe,nasıl bilmessiniz böyle basit şeyleri) petekler normalde taban seviyesinde döşenir ne yani senin boyundamı petekleri döyeceklerdi allah allah,birde termostatik vana petek alçak olduğundan ötürü ısınmıyormuş kim anlatmış bu hikayeyi A.görevlisini resmen keklemişler.
    Termostatik vanayı yanlışlıkla peteğin altındaki diğer vanasına takmış olmuş olmasın ? üsteki vanaya takılacak !ve eğer su gitmiyorsa A.görevlisinin şebekesinde bir sorun var boruyu döşeyeni sıkıştırsın ve hesap sorsun olurmu öyle saçmalık !!!
    su gitmemesiyle termostatik vananın alakası yok,artı sizde kalorimetre yokmu sayın mühendis bey yoksa başka apartmandamı oturuyorsunuz ?
    A.görevlisine söyleyin şirketi çağırsın onun pay ölçeri kafayı yemiş.

    Herhalde anlamadınız ama ben olmaz öyle şey dediğimi belirttim ;) Apartman benim apartmanım değil onu da belirttim. Bende kombi mevcut kafam rahat.
    Apartman görevlisinin payölçerleri bozuk falan değil adam sonuna kadar açıp oturuyor bu durumda sürekli petekleri sıcak. Herhalde fazla sıcak olunca da camları falan açmaya alışmışlar.
    Teşekkürler cevabınız için. Bir genel kültür öğesi olarak da bunu bir makine mühendisi sorsa derslerde uyudun mu denir de inşaat mühendisi sorunca normal karşılanır onu da belirteyim. Zaten kendi aklımla olmaz öyle şey diye yorum yapabiliyor yine de uygulamalı bilenlerden yorum istiyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kir-pi

    quote:

    Orijinalden alıntı: ozdek

    Yönetici arkadaşımın sorusunu iletiyorum:
    1)Apartman görevlisi dairesi 50 m2 olmasına rağmen buraya takılan pay ölçerler 300 tl gibi bir tüketim tespit etmiş.
    2)Apartman görevlisi termostatik vanaların petekler aşağıda olduğu için çalışmadığından dolayı hep 5. seviyede tutmak zorunda olduğunu söylemiş. Yoksa sistem çalışmıyormuş.
    3) Apartmanın ortalama tüketimi 240 tl civarında gelmiş. Bu durumda apartman görevlisine ihtar vermeli mi? Minimum ödeyen 140 tl ödediği için ortada ciddi bir sıkıntı söz konusu.
    4)Apartman görevlisi de bu durumdan rahatsız ama kendi inandığı her peteğin 5'de açılması gerektiği olduğu için bir şey de diyemiyor.
    5)Ben peteğin en fazla 3-4 de durması gerektiği konusunda ısrarcı oldum. Ama bu şekilde açmışlar ve petek ısınmamış. Bu durumda ortam sıcaklığı yeterlidir ve peteğe su normal olarak gitmiyordur dedim ama arkadaşımı ikna edemedim.

    Termostatik vanalar petekten yukarıda olduğunda çalışmaz gibi bir durum gerçek midir? İnşaat mühendisiyim ve olmaz öyle şey diyorum ama yine de bu konuda deneyimli arkadaşlardan bilgi almak isterim. Kendi evimde iyi ki kombi var da bu dertleri çekmiyorum diye ilk defa sevindim.

    Termostatik vananın petekler aşağıda olduğu için çalışmaması diye bir kavram olmaması lazım, o zaman 10 katlı bir apartmanda da en alt katlardaki dairelerin peteklerinde basınç çok daha yüksek olduğu için çalışmaması gerekir, basınç yüksekliği nedeniyle olsa olsa kapama yapamaması lazım. Benim anlamadığım apartman görevlisinin dairesinin bu kadar küçük olmasına rağmen çok fazla tüketim göstermesi. Birkaç olasık var ya o daire gerçekten çok ısı kaybediyor, ya görevli hamam gibi evde oturmaya alışmış, ya da payölçerler yanlış ayarlanmış. Birde apartman görevlisinin dairesinin yakıt parası ortak giderlerden ödendiği için %30 olarak belirlenen değerin içinden ödeme yapılacak bu durumda sadece kontrol amaçlı pay ölçer takılmış olmuyor mu? Apartman görevlisi dairelerini bilirsiniz genelde apartmanın en kötü yerinde ve şartlarda olur adam sonuna kadar açmakta haklıda olabilir, şartlarını bilemediğimiz için bu konuda yorum yapamıyoruz.

    Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Daire toprağa oturuyor o yüzden ısı kaybının çok olmaması lazım ama psikolojik olarak fazla sıcakta oturmaya alıştıklarını düşünüyorum.
    Pay ölçer tamamen kontrol amaçlı olarak takılmış durumda. Zaten ısınmasını daire sayısına bölerek karşılıyorlar fakat yönetici bu dairenin de tüketimini 20 yıldır ilk defa yayınlayabildiği için apartman görevlisi de bu durumdan rahatsız ama kendi kafasındaki hikayeye inanıyor.
    Yani apartman sakinleri de rahatsız 145 tl ödeyen var ve adam tasarruflu kullanıyor ama apartman görevlisi 300 tl harcıyor(petekleri hep sonuna kadar açık kullanıyor). En fazla ödeyen çatı katı bile 290 tl ödeyecekmiş düşünün artık.
    Apartmanın bütçesinden bir termometre alıp ortam sıcaklığına bakılmasına karar verdiler en son. İçerisi muhtelemen 23-24 derece ya da daha yüksek çıkacak. Eğer petekler max olmasına rağmen içerisi 20 dereceyse zaten yapacak bir şey olmadığına karar verecekler. Buradaki rahatsızlık noktası herkes bir şekilde tasarruf odaklıyken apartman görevlisinin adam sen de diyerek petekleri sonuna kadar açması ve sonucu... Petekleri okuyan firma ortalamadan fazla çıkan kısmı maaşından kesin genelde böyle uygulanıyor demiş ama yönetici böyle bir şey yapmayacağını iletti o yüzden gerçeğe ulaşmak için benden yardım istedi. Gerçi apartmandan baskı çoğalırsa yapmak zorunda kalır o da ayrı konu. En az ödeyen adam yöneticinin kapısına gelip ne oluyor böyle diye hesap sormuş.

    Ben evimi yeni değiştirdim ve şansa kombili bir eve çıktım. Bu payölçer muhabbeti gerçekten sağlam kafayı karıştıran bir mevzu onu çok yakından görüyorum.

    Teşekkürler cevabınız için birazdan konuyu ileteceğim en azından bu ay farklı bir yol deneyecekler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozdek

    Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Daire toprağa oturuyor o yüzden ısı kaybının çok olmaması lazım ama psikolojik olarak fazla sıcakta oturmaya alıştıklarını düşünüyorum.
    Pay ölçer tamamen kontrol amaçlı olarak takılmış durumda. Zaten ısınmasını daire sayısına bölerek karşılıyorlar fakat yönetici bu dairenin de tüketimini 20 yıldır ilk defa yayınlayabildiği için apartman görevlisi de bu durumdan rahatsız ama kendi kafasındaki hikayeye inanıyor.
    Yani apartman sakinleri de rahatsız 145 tl ödeyen var ve adam tasarruflu kullanıyor ama apartman görevlisi 300 tl harcıyor(petekleri hep sonuna kadar açık kullanıyor). En fazla ödeyen çatı katı bile 290 tl ödeyecekmiş düşünün artık.
    Apartmanın bütçesinden bir termometre alıp ortam sıcaklığına bakılmasına karar verdiler en son. İçerisi muhtelemen 23-24 derece ya da daha yüksek çıkacak. Eğer petekler max olmasına rağmen içerisi 20 dereceyse zaten yapacak bir şey olmadığına karar verecekler. Buradaki rahatsızlık noktası herkes bir şekilde tasarruf odaklıyken apartman görevlisinin adam sen de diyerek petekleri sonuna kadar açması ve sonucu... Petekleri okuyan firma ortalamadan fazla çıkan kısmı maaşından kesin genelde böyle uygulanıyor demiş ama yönetici böyle bir şey yapmayacağını iletti o yüzden gerçeğe ulaşmak için benden yardım istedi. Gerçi apartmandan baskı çoğalırsa yapmak zorunda kalır o da ayrı konu. En az ödeyen adam yöneticinin kapısına gelip ne oluyor böyle diye hesap sormuş.

    Ben evimi yeni değiştirdim ve şansa kombili bir eve çıktım. Bu payölçer muhabbeti gerçekten sağlam kafayı karıştıran bir mevzu onu çok yakından görüyorum.

    Teşekkürler cevabınız için birazdan konuyu ileteceğim en azından bu ay farklı bir yol deneyecekler.


    Daire toprağa oturuyorsa muhtemelen taban hep soğuktur en çok üşüyen yerlerde ayaklar olduğu için sanki olduğundan daha soğukmuş gibi algılanabilir, ölçüm yapacaklarsa hafızalı termometrelerden almalarını tavsiye edin böylece gün içindeki değişikliklerde anlaşılabilir, bunun dışında ben olsam termemetreyi bir tabana, bir orta yükseklikte bir yare ve birde tavana yakın bir yere koyarak değişik ölçümler yapardım, taban çok soğuksa yine yapacak çok şey olamayacaktır ancak tabana yalıtım malzesi serilip daha uygun bir ortam oluşturulabilir.




  • Valla herkafadan bir ses kimileri diyorki eskiden ısı ölçer yoktu az yakanada çok,çok yakanada aynı para geliyordu diye şikayet ediyorlardı,artı yaz kış sabit fiyat ödeyip duruyoruz iyiki kalorimetre çıktıda kim nekadar yakıyorsa okadar ödüyor ve yazlarıda para ödeme yok deniliyor.
    Anlayacağınız sizlere altından tepsi sunulsa yine bir kusur görürsünüz,sende mühendis bey kat kaloriferine geçtim diye çok sevinme bende kombili evde oturuyorum soğuk bir kış geçir hele evinde yalıtımsız olsun ozaman seni göreyim ''oh be kombiliye geçtim'' muhabbetini ozaman görürsün hehe...........



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi somniferum -- 30 Aralık 2012; 13:02:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: somniferum

    Valla herkafadan bir ses kimileri diyorki eskiden ısı ölçer yoktu az yakanada çok,çok yakanada aynı para geliyordu diye şikayet ediyorlardı,artı yaz kış sabit fiyat ödeyip duruyoruz iyiki kalorimetre çıktıda kim nekadar yakıyorsa okadar ödüyor ve yazlarıda para ödeme yok deniliyor.
    Anlayacağınız sizlere altından tepsi sunulsa yine bir kusur görürsünüz,sende mühendis bey kat kaloriferine geçtim diye çok sevinme bende kombili evde oturuyorum soğuk bir kış geçir hele evinde yalıtımsız olsun ozaman seni göreyim ''oh be kombiliye geçtim'' muhabbetini ozaman görürsün hehe...........





  • Yönetim olarak, kapıcı dairesinin zemini ve eğer daire toprağa gömülü ise duvarları da mutlaka hem su hem de ısı yalıtımı yaptırılmalıdır. Eğer ortamda rutubet var ise, oturanlar daha fazla üşüyebilir. En azından, zemine 2 cm sert strafor döşetin, üzerine tutkallı veya clikli laminat parke döşetin. 50 m2 için fazla bir para tutmaz. Yükseklikten 3-4 cm kaybedersiniz ama kapıcının üşümesini ortadan kaldırırsınız. Daha sonra, kapıcıya apartmandaki dairelerin ödemelerinin m2 ye düşen ortalaması x 50 m2 gibi, kapıcı dairesi ile ilgili bir maksimum harcama belirleyin. Kapıcıya bu enerji harcama sınırından fazla harcarsa, fazlalığını kendisinin ödeyeceğini kendisine söyleyin. Aksi takdirde, apartmanda oturanlar tasarruf eder ama kapıcı tasarruf etmez, kapısını penceresini açar.
    Bir şey daha belirtmek isterim, kapıcının harcaması % 30 zun içinde değil. Yönetim başka bir fondan kapıcının yakıt parasını, ayrıca ödeyecek. (Yanlış bilineni düzeltmek istedim)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: EFES12

    Biraz ucuz diye el terminali ile okuma yapan firmanın pay ölçerini alırsanız, neticesi budur.

    Olayı hep beraber düşünelim.
    •Binaya doğalgaz faturasının geldiği gün, apartman görevlisi yöneticiye bilgi vermeye çalışacak,
    •Yönetici devamlı evde değil ya, aynı gün veya ertesi gün yönetici paylaşımı yapacak firmaya telefonla bilgi verecek,
    •Yetkili paylaşım şirketi, en erken haberi aldığı günden bir gün sonra okumayı yapabilecek,
    •Okumaları yapan servis görevlisi, aynı gün akşamı firmasına bilgileri götürecek ve bilgiler paylaşım programına yüklenecek, hesaplama yapılacak ve paylaşım belge çıktıları alınacak,
    •Bina yöneticisine e-posta veya posta ile paylaşım belgeleri ulaştırılacak.
    Neresinden bakarsanız, 3-4 gün süre alır.

    İGDAŞ gaz sayacınızı okuma yapıp, doğalgaz faturasını bastıktan 10 gün sonraya son ödeme tarihi belirliyor. Bina yöneticisi bu sürede ödemeyi tamamlayamazsa gecikme cezasına muhatap oluyor. Bir de geç ödeme yapan daireleri düşünürsek, yöneticinin yerinde olmak istemem.

    Halbuki, bina olarak 200-250 € fazladan ödeyerek, GPRS modemli sistemi satın almış olsaydınız, binanıza okuma yapmaya kimse gelmeyecek, Yetkili Paylaşım şirketi, İGDAŞ dan fatura bilgilerini öğrenecek, bilgi işlem merkezlerinden okumaları, paylaşımları aynı gün veya en geç ertesi gün yapıp, paylaşım belgelerinizi e-posta ile sizlere ulaştıracak idi. Siz de bu sorunu yaşamayacaktınız.

    Ucuz etin yahnisi kara olur demişler..
    Saygılarımla.


    Ürünü aldığımız firmanın Bulunduğumuz şehirde servisinin olması önemlidir bence. Neticede Kurulan gprs ünitesinin yada ısı payölçer sistemindeki herhangi bir arızada bunu gprs sistemi ile düzeltemeyecektir. İstanbul , Ankara vs merkezli hizmet veren firmaların gelip bu sistemi düzeltmeleri bahsettiğiniz gecikmeden çok daha uzun sürecektir ve daha masraflı olacaktır. Hatta o firmayı bir payölçer cihaz arızası için getirtmek uğraştırıcı olacaktır. Ayrıca Okuma adımları sizin yazdığınız şekilde olmuyor. En azından bulunduğum şehirde sizin yazdığınız gibi değil. Zaten okuma dönemini biliyor servis . Bize verdiği süre fatura okunmasından en geç 48 saat içinde gelecekleridir. Biz sorun yaşadık ama okuma servisi ile değil, okuma servisi faturanın geldiği ertesi gün gelip okudu. Bize fatura çıkmasında gecikme oldu , onun içinde mazaret bildirdi firma. Ayrıca da benden okuma ücreti alacak firma ,sistemini kendi kurması lazım, servisi olan okuyan servise prim ödüyor neticede. Sizin bahsettiğiniz firmanın hem okuma ünitesinin parasını ben vereceğim hem okuma ücreti ödeyeceğim.
    Okuma hizmetini servislerine yaptırıyorlar, yerinde okuma hizmeti yoksa servisi de yok demektir. Bu durum sizin bahsettiğniz gecikme sorunundan çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir.
    Saygılarımla;




  • Haklısınız, ürünü aldığınız firmanın bulunduğunuz şehirde mutlaka bir bayisi, servisi veya şubesi olmalı. Bildiğim kadarı ile bu zaten yönetmelikte de var.
    Ancak, benim yapmakta olduğum hesap şu;
    İlgili firmalar, daire başına yaklaşık 4-5 TL okuma ücreti istiyorlar. 10 daireli bir apartman için talep ettikleri ücret 40 ila 50 TL/Ay oluyor. Her binanın ilgili firmanın hemen yanında olacak hali olmadığına göre, okuma yapacak firma elemanının sizin binaya gelip gitmesi için dahi 10-20 TL taksi masrafı olacaktır. Posta- kargo masrafı 5 TL desek, bu işte çalışacak elemanların maaşları, sigortaları, bilgisayar masrafları, büro kiraları diye bir hesap yaparsak, aldıkları paradan çok masrafları olacaktır. Hiç bir ticari firma kar etmeden ticari faaliyetlerini sürdüremeyeceğine göre, para kazanmadan bu işi nasıl devam edecekler? Ya bu işi yapmaktan vaz geçecekler, veya okuma ücretlerini arttıracaklar, diye düşünüyorum. Hâlbuki, sistemleri GPRS modemli firmaların işlerinde, hiç olmazsa yol parası ve okuma eleman masrafı olmayacaktır. Bir miktar para kazanma imkanları olacağı için, okuma ve servis hizmetlerini sürdürülebileceklerdir.
    Bildiğiniz gibi, bu kanun çıkmadan önce de Türkiye'de pay ölçer sistemi var idi. O zamanki teknolojiye göre, elektronik pay ölçer değil, sıvılı tip pay ölçer kullanılıyor idi. Benim bildiğim, yurt dışından gelen 5-6 firma, Türk ortaklarla bu işi yapmaya çalıştı. Hatta bir firmanın Harbiye’de tanıtım toplantısına bende katılmıştım. Ancak bu firmalardan maalesef hiç bir tanesi şu anda Türkiye'de değil. Cihazlarını satıp, okuma-paylaşım hizmetlerini sürdürmeden firmalarını kapattılar. Yalnız bir tek Türk firması 40 yıldır bu iş yapmaya devam ediyor. Şimdi de, GPRS modemli elektronik pay ölçeri Türkiye'de imalata başladılar. Ocak ayında da piyasaya çıkıyorlar. Biz kendileri ile anlaştık, sistemi ilk kuracakları apartmanlardan biri de bizim apartman olacak.
    Benim korkum, kar edemeyecek olan yabancı firmalar, daha önce olduğu gibi Türkiye’deki firmalarını kapatıp gidebilirler. Gerçi daha önce, pay ölçer kullanımını mecbur tutan veya teşvik eden böyle bir kanun yok idi. Yaşayıp göreceğiz.
    Saygılarımla..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: EFES12

    Haklısınız, ürünü aldığınız firmanın bulunduğunuz şehirde mutlaka bir bayisi, servisi veya şubesi olmalı. Bildiğim kadarı ile bu zaten yönetmelikte de var.
    Ancak, benim yapmakta olduğum hesap şu;
    İlgili firmalar, daire başına yaklaşık 4-5 TL okuma ücreti istiyorlar. 10 daireli bir apartman için talep ettikleri ücret 40 ila 50 TL/Ay oluyor. Her binanın ilgili firmanın hemen yanında olacak hali olmadığına göre, okuma yapacak firma elemanının sizin binaya gelip gitmesi için dahi 10-20 TL taksi masrafı olacaktır. Posta- kargo masrafı 5 TL desek, bu işte çalışacak elemanların maaşları, sigortaları, bilgisayar masrafları, büro kiraları diye bir hesap yaparsak, aldıkları paradan çok masrafları olacaktır. Hiç bir ticari firma kar etmeden ticari faaliyetlerini sürdüremeyeceğine göre, para kazanmadan bu işi nasıl devam edecekler? Ya bu işi yapmaktan vaz geçecekler, veya okuma ücretlerini arttıracaklar, diye düşünüyorum. Hâlbuki, sistemleri GPRS modemli firmaların işlerinde, hiç olmazsa yol parası ve okuma eleman masrafı olmayacaktır. Bir miktar para kazanma imkanları olacağı için, okuma ve servis hizmetlerini sürdürülebileceklerdir.
    Bildiğiniz gibi, bu kanun çıkmadan önce de Türkiye'de pay ölçer sistemi var idi. O zamanki teknolojiye göre, elektronik pay ölçer değil, sıvılı tip pay ölçer kullanılıyor idi. Benim bildiğim, yurt dışından gelen 5-6 firma, Türk ortaklarla bu işi yapmaya çalıştı. Hatta bir firmanın Harbiye’de tanıtım toplantısına bende katılmıştım. Ancak bu firmalardan maalesef hiç bir tanesi şu anda Türkiye'de değil. Cihazlarını satıp, okuma-paylaşım hizmetlerini sürdürmeden firmalarını kapattılar. Yalnız bir tek Türk firması 40 yıldır bu iş yapmaya devam ediyor. Şimdi de, GPRS modemli elektronik pay ölçeri Türkiye'de imalata başladılar. Ocak ayında da piyasaya çıkıyorlar. Biz kendileri ile anlaştık, sistemi ilk kuracakları apartmanlardan biri de bizim apartman olacak.
    Benim korkum, kar edemeyecek olan yabancı firmalar, daha önce olduğu gibi Türkiye’deki firmalarını kapatıp gidebilirler. Gerçi daha önce, pay ölçer kullanımını mecbur tutan veya teşvik eden böyle bir kanun yok idi. Yaşayıp göreceğiz.
    Saygılarımla..


    Farklı bir bakış açısı, Bu firmalar ısı payölçer sistemleri zorunlu olmadan önce bu işi yapıp , okuma işinden de para kazanıyorlardı ki yıllardır faaliyet gösteriyorlar. Şimdi zaten müşteri sayıları çok arttı ki önceden kazanıyorlarsa şimdi zaten kar ediyorlardır. Biz Bir daire için aylık 4 TL + kdv okuma ücreti ödüyoruz.( Okuma sezonunca 5-6 ay). Düşüncem şu ki gprs sistemlerininde getireceği ayrıca maliyetler de olacaktır. Bu konudaki büyük firmalar bunun hesabını fazlasıyla yaptıklarını düşünüyorum. GPRS okuma sistemi daha karlı ve sorunsuz olacaksa o sisteme geçerlerdi diye kanaatindeyim. Siz o sistemi yaptırdıktan sonra fayda ve sakıncalarını yazarsanız , daha sağlıklı bir karşılaştırma yapabiliriz.
    saygılarımla;




  • Eski sıvılı tip pay ölçerlerde, kış başında cihazların sıvı tüpleri değişiyor, kış sonunda da okumaları yapılıyor idi. Senede bir sefer okuma yapılıp, tüm kış dönemi için paylaşım belgeleri yazın dağıtılıyor idi. Ancak apartmandaki tüm daireler her zaman evlerinde olamadıkları için, okumalar yapılamıyor, hesaplamalar yapılamıyor ve paylaşım belgeleri bazen 2-3 ay geç dağıtılabiliyor idi. Bu aksaklıklardan dolayı sistem pek iyi çalışamadı. Yanlış hatırlamıyorsam, daire değil, radyatör başına 4,75 TL+KDV cıvarında hizmet bedeli alınıyordu. Radyatör sayısına göre, yıllık 24-38 TL+KDV tutuyordu. Yani, yeni sistem hizmet bedelinden de fazla idi.
    Yeni sistem tabiki çok daha iyi olacaktır. Dairelerin içine girilmeyecek, her ay ne harcandıysa görebileceğiz.
    Yeni pay ölçerlerimiz takılsın, gözlemlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
    Saygılarımla..
  • 
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.