meraba arkadaşlar öncelikle plc nedir plc le neler yapılr bunları öğrenmek istiyorum plc yi öğrenmek için ne yapmak lazım ve hangi proğramlama dilini öğrenmem şart bana kursuna git demeyin kursuna gidemem bunu internet ortamında öğrenebilirmiyim münkünmü çünkü ortalama hergün 6 saat internet ortamındayım ve azimliyim bana şu anda gerekli olan nerden başlamam gerektiği ve dökümanlara nerden ulaşabilirim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim amacım iyi bir plc proğramcısı olmak tabi bunu bana yardımcı olacak arkadaşlar sayesinde başarabilirim.
Fabrikalarda çalışan pekçok makinanın kontrolü PLC ler ile yapılmaktadır.
Çok kısa bir tanım ile plc , programın yüklendiği ve bu programın çalıştığı CPU ünitesi, cpuye ve diğer kartlara enerji sağlayan güç kaynağı, ve uygulamanın ihtiyaçlarına göre seçilen giriş, çıkış, sıcaklık, haberleşme, hızlı sayıcı kartları... gibi donanımlardan oluşur.
Program yazılmadan önce uygulanın ihtiyaçlarına göre ihtiyaç duyulan modüller bir araya getirilir ve cpu üniteside bağlanır. Programlamaya bu aşamadan sonra geçilir.
Programlamada ise yaygın olarak ladder programlama mantığı kullanılır. Her marka plc üreticisi kendi programlama yazılımı kendisi ücretli veya ücretsiz olarak sağlar.
Öğrenme aşamasında öğrenmek istediğin markaya ait editörü edinmen gerekir. Bazı editörlerde simülasyon özelliğide bulunmaktadır. Yazdığın programı bir plc ye ihtiyaç duymadan pc ortamında çalıştırabilirsin.
Çeşitli plc markaları, Omron, Siemens, Telemecanique....
Fabrikalarda çalışan pekçok makinanın kontrolü PLC ler ile yapılmaktadır.
Çok kısa bir tanım ile plc , programın yüklendiği ve bu programın çalıştığı CPU ünitesi, cpuye ve diğer kartlara enerji sağlayan güç kaynağı, ve uygulamanın ihtiyaçlarına göre seçilen giriş, çıkış, sıcaklık, haberleşme, hızlı sayıcı kartları... gibi donanımlardan oluşur.
Program yazılmadan önce uygulanın ihtiyaçlarına göre ihtiyaç duyulan modüller bir araya getirilir ve cpu üniteside bağlanır. Programlamaya bu aşamadan sonra geçilir.
Programlamada ise yaygın olarak ladder programlama mantığı kullanılır. Her marka plc üreticisi kendi programlama yazılımı kendisi ücretli veya ücretsiz olarak sağlar.
Öğrenme aşamasında öğrenmek istediğin markaya ait editörü edinmen gerekir. Bazı editörlerde simülasyon özelliğide bulunmaktadır. Yazdığın programı bir plc ye ihtiyaç duymadan pc ortamında çalıştırabilirsin.
Çeşitli plc markaları, Omron, Siemens, Telemecanique....
teşekürler kardeş beni baya aydınlattın bildiğim kadarıyla siemens in plc leri türkiyede baya yaygın o yüzden kendimi siemens in ürettiği modellerde geliştirmek istiyorum bunun için gerekli dökümanları nerden bulacağım konusunda yardımcı olursan sevinirim. ayrıca pascal proğramınında da plc de kullanıldığını duydum pascal öğrenmem şartmı
PLC PROGRAMLAMANIN CESİTLİ YOLLARI VAR BENCE EN KOLAY LADDER DİYAGRAMDIR.ÖGRENMESİ VE CÖZMESİ DAHA KOLAY YANİ.BEN SANA SİMENS LOGO VEYA LADSİM ÖNERİRİM BUNLARI BULABİLİRSEN BİLGİSAYARDA SİMÜLASYON DA YAPABİLİRSİN. LOGO YAKLASIK ÖGRETİM SETİ FİYATI 300 DOLAR. LADSİMİ İNTERNETTEN BULABİLİRSİN
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astral32 -- 3 Ekim 2005, 12:18:43 >
arkadaşlar hepiniz beni biraz aydınlattınız ama sorumun cevabını tam alamadım plc ile ilgili şöyle sıfırdan eğitim veren hiç site yokmu ben bulamadım eğitim amaçlı hiç döküman yokmu bu konuda bilgisi olanlardan yardım bekliyorum
PLC KONUSUNDA KİTAP ÖNERİSİ OLAN VARMI YANİ KİTABI VE KİTAP LARIN İÇİNDEKİ ÖRNE4KLERİ BİTİRDİKTEN SONRA BEN PLC BİLİYORUM DEDİREBİLECEK BİR KİTAP ÖNERİSİ OLAN VARMI
walla öle kitaplar zamanında bende aramıstım,ama bulamamıstım,tabi o zamanlar plc hakkında pek bişey bilmiyordum.suanda iiyim diyemem ama kitapla olacak bişey degil plc,onu ögrendim.oturup yazıcaksın ufak dan ufaktan programlar,kagıt üzerinde geliştirilebilicek bi olay deil mesela su Salman Kurtulan ın "plc ile endüstiyel otomasyon" isimli kitabı war bende,ama tatminkar degil.daha dogrusu kitap uygulamaya piyasaya göre degilde daha cok akademik bi kitap.zaten ülkemizde yazılan kitapların cogusu bu durumda kalıyo,cok tatminkar olamıyo malesef.bilmem yanlısmı düşünüyorum
Siemens S7-200 için hazırlanmış kalınca bir kitap var şuan ismini hatırlamıyorum ama ön kapağında Siemens S7-200 yazıyordu. Sıfırdan başlayanlar için oldukça uygun tabiki ileri düzeyde olanlar içinde uygun. Bayaa kalın ve ebat olarakta büyük bir kitap renk olarakta mavi idi. Kadıköyden 1 sene önce 22YTL ye almıştım. Herkese tavsiye ederim..