Şimdi Ara

Amatör makine alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?Kaç mm lens ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
4.756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni doğacak bebeğim öncelikle olmak üzere çeşitli amaçlar için amatör bir makine alacağım. Daha ne alacağıma karar veremedim. Bir çok özellik var ve ben yavaş yavaş bütçeme göre istediğim kriterleri belirliyorum.

Örn:
    En az 5x optik zoom
    12mp ve üstü
    li-on şarj edilebilir.
    İnce ve büyük lcd ekrana sahip falan
    Video çekimleri hakkında bilgim yok.
    Fiyatıda 250 tl civarı.

Fakat kafamı karıştıran şu.Lensi 27mm 28 mm vs. makineler var. Amatör makinede lens mm az olması mı çok olması mı iyi?

Başka nelere dikkat etmeliyim?

Hangi markaları önerirsiniz?

Hatta makine önerisinde bulunursanız sevinirim.

• lensin mm'sini boşverin (çok fazla zoom cahil müşteri tuzağıdır) f değerine bakın. (lensin üzerinde 1:2.8-5.6 gibi falan yazar) o değer ne kadar düşükse lens o kadar kaliteli ve az ışıkta bile güzel çekim yapabilir demektir.

mesela geçen aradım f/1.8 kompak bir makine buldum bu tür makinelere örnek vermek için (ki f/1.8 harika bir lens demektir pek çok ciddi ciddi fotoğraf çekende bile böyle lens yoktur);
    http://www.dpreview.com/news/1002/10022005samsungex1.asp

şimdi madem yeni bebeğiniz doğacak, o zaman bu f değeri daha bir önem kazanıyor çünkü yeni doğan bir bebeğin suratına hem de yakın mesafeden flaş patlatmak çok zararlıdır bunu asla yapmamak lazım. flash kullanmadan en iyi fotoğrafları da bu f değeri düşük makineler ile çekebilirsiniz. gerçi piyasada böyle f/1.8 kompak bulmak zordur ama ararsanız f/2.0, en azından f/2.8 buşabilirsiniz. aldığınızda da herkesin hayran kalacağı bir fotoğraf makinesi sahibi olmuş olursunuz herkes çektiğiniz fotoğrafları beğeneceklerdir çünkü bu düşük f değeri sadece düşük ışıkta çekim yapmakla kalmaz, hızlı haraketleri net bir şekilde çeker, çektiğiniz şeyin net arkasının flu olmasını sağlar ve çekilen çoğu fotoğrafın güzel gözükmesini sağlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tarsusian -- 1 Eylül 2010; 21:58:13 >

• Çok ama çok teşekkür ederim çok değerli ve açıklayıcı bilgiler vermişsiniz.

Ben bu makineyi(Samsung ES73 12.2MP) beğenmiştim yorumlarını araştırıyordum. Fakat verdiğiniz f/ değerleri her şeyi değiştirdi.

1:3.5 - 5.9

f'nin açıklaması nedir?

- den sonraki 5.9 yazan kısım yüksek mi düşük mü olmalı?
  • Paraya kıyın panasonic tz10 alın .Uzun hd video çekimi, resim kalitesi çok yüksek değil idare eder, 12 x optic zoom var ve sesi "STEREO" kaydediyor .
  • Şimdi f değerini baz alırsak sizin vermiş olduğunuz panasonic için 1/3.3 yazıyor makinenin üzerinde.

İlk gözüme çarpanlar arasında Nikon Coolpix S570 daha iyiymiş gibi görünüyor.
  • f diyafram (aperture) değeridir. ne kadar küçük olursa lensten ışığın geçtiği delik o kadar büyük demektir. bu da daha fazla ışık almasını sağlar. 1:'den sonra gelen ilk değer lens en geniş açıdayken ışık geçen deliğin büyüklüğünü gösterir, ikincisi de en zoom yapıldığındaki değeri verir. çünkü lensler zoom yaptıktça mekanik zorluklardan ötürü diyafram yani delik çoğunlukla küçülür (bazı çok kaliteli lensler zoom yapmasına rağmen aynı kalırlar ama profesyonel makinelere takılır bunlar)

f değeri ile diyaframın açıklığı ters orantılıdır. yani sayı küçüldükçe açıklık artar ve daha çok ışık girer.

açıklayıcı bir grafik ararken aradığımdan da fazlasını buldum;

burada değerleri ve diyaframın açıklığını çok güzel göstermiş, üstelik bunla da kalmamış, diyafram büyüdükçe ve f değeri küçüldükçe nasıl sadece odak noktasındaki alanın net olup geri kalan yerlerin flu olduğunu da göstermiş. tabi siz her yeri net görmek istiyorsanız ve küçük diyafram/büyük f değeri kullanacaksanız merak etmeyin bu değerler sabit değil ve büyük f değerleri her makinede (en ucuz, en adi makinede bile) vardır. istediğiniz zaman kullanabilirsiniz, bulması zor olan küçük f değeridir.

• Örnek resim üzerinde düşük olması gereken değer kırmızı işaretlediğim yer değil mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • evet aynen orası. nasıl otomobil konusunda son sürati pek birşey ifade etmez de (hatta spor araba değilse bilgiler kısmında son sürati yazılmaz bile) beygir gücüne bakılırsa bu da fotoğrafçılıkta öyle birşey. zoom'una değil lensin ışık gücüne bakmak lazım.
  • bebek fotoğraflarında flaş kullanmak istemezsiniz, bu yüzden f değeri 2.8 ve altı lensler veya ISO başarımı yüksek makine gerekli. Hayyam veya Doğubank'ta Canon S90, Canon G11, Panasonic LX-3 almaya bakın derim
    veya ikinci el Canon 350D, 400D ve 50mm f1.8 lens de olabilir, eğer ucuza bulunursa
  • Fakat inceliyorum 300 TL lik makinede f değeri 1:2.7

1000 TL lik kompakt başka bir makinede F 1/3.3 veya daha yüksek.

Demek ki başka özellikleri ağır basıyor. Fiyatı arttıran sebepler benim tahmin ettiğim Mega pixel ,lens markası, makinenin inceliği vs. Bilmediğim başka nedenler mutlaka vardır. Fiyatı arttıran bilmediğim nokta var ise aydınlatırsanız sevinirim.

Ayrıca:

Kompakt makine alırken resmi flu yapmama izin verecek ve ya diğer manuel ayarların olup olmadığını kolayca nasıl anlarım? Döndürülebilir tuşu var ise ve üzerinde M harfi olan bölüm var ise bu ayarlar yapılabiliyormuş. Ya döndürülebilir butonu yok ise?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 1 Eylül 2010; 23:17:27 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

bebek fotoğraflarında flaş kullanmak istemezsiniz, bu yüzden f değeri 2.8 ve altı lensler veya ISO başarımı yüksek makine gerekli. Hayyam veya Doğubank'ta Canon S90, Canon G11, Panasonic LX-3 almaya bakın derim
    veya ikinci el Canon 350D, 400D ve 50mm f1.8 lens de olabilir, eğer ucuza bulunursa

gerçekten Panasonic LX-3 harika bir kompakt makineymiş, eğer bulabilirseniz ben de bunu tavsiye ederim. hem algılayıcısı normal kompaktlara göre daha büyük (iso başarısı daha yüksek olur ve bu sayede de düşük ışıkda daha iyi fotoğraf çeker) hem de en zoom halinde bile f/2.8 f değeri veriyor (en küçük değeri f/2.0 ki bu da çok güzel, f/1.8 ile çok yakın). bence bulursanız kaçırmayın.

---ek---
    hem de raw da çekiyormuş. üstelik saniyede 2.5 kare çekim yapabiliyor. harika bir alet bu. artık kompakt tavsiyesi isteyenlere kesin bunu önerecem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tarsusian -- 1 Eylül 2010; 23:23:55 >

• 3 yaşını doldurana kadar, flaş kullanmanın tehlikeli olduğunu duymuştum. Göz bebeklerinin yetişkinler gibi ışıkta büyüyüp küçülememesi sebebiyle.

Ben Hepsiburada ya da bilinen tekno marketlerden almayı düşünüyorum. İkametim zaten Denizli. Yeni kriterlerle seçeneklerimi daraltıp tekrar size danışırım.
  • Evet algılayıcı ccd ya da sensör adı verilen parçanın değerinin 1e yakın olması tavsiye ediliyordu. Örn. 1: 1.6 gibi. Bunu da kriterlerimin arasına koyayım. Fiyatlar özellik arttıkça yükseliyor ama makinem profosyonelleşecekse görmezden geleceğiz. Çünkü iyi bir hobiye ihtiyacım var.

---edit---

ooo! 1400 TL den bahsediliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 1 Eylül 2010; 23:28:59 >
  • aslında bu tip elektronik ve optik ürünleri fırsat varsa yurtdışından almak çok daha mantıklı. hadi vergi falan diyorlar ama bazen öyle fiyatlar çıkıyor ki vergiyle falan açıklanması mümkün olmayan fiyatlar karşımıza çıkıyor.

daha bu akşam buna bir örnek gördüm;

http://www.bhphotovideo.com/c/product/606792-GREY/Nikon_2183_AF_S_Nikkor_35mm_f_1_8G.html

http://www.bhfotomarket.com/NIKKOR_35mm_f1.8G__AF_S_DX_U10988.html

adamlar bir de utanmadan yabancı sitenin ismini çalmışlar, "belki fiyatlar konusunda da esinlenmişlerdir" dedim ama ne gezer. resmen 3 katı fiyata satıyorlar.

• ne yazıkki böyle compact makinelerde sensörler mincik kaliteli sensörlü makineler ne yazıkki pahalı
    işiniz zor
    aslında bütçeniz olsa alın dicemde.
    o fiyatlarda ne önerilir bilmiyorum. kolay gelsin
  • Panasonic Lumix LX3 gerçekten kompakta son nokta denilebilecek bir makineymiş.

Ben gibi büyük bir Slr makine taşımak istemeyip, amatör fotografçılağa başlamak için biçilmiş kafan sanırım.

Fakat fiyatı 1300 TL. Bu makine için bütçe ayarlaması yapmak şart ve yakın tarihte sahip olmam zor olur. Bir yandan 1300 TL verip "neden bunu aldın, keşke ..." gibi cümleler duymak da pek istemem.

Manuel ayarlamalar yapabileceğim daha uygun fiyatlı alternatif makine kullanan var ise marka model açıklarlarsa sevinirim.

İntenetten araştırıyorum fakat, hala incelediğim makinenin manuel ayarlamaya izin verip vermediğini anlayamıyorum.

Ne gibi manuel ayarlara izin verir bu kompak makineler?
  • Lx3 ün spot fiyatı 700 küsür lira ama lx5 te çıktı çıkacak onuda düşünmek gerekir
  • evet ben de gitti gidiyordan baktım 700 küsür falandı panasonic lx3'ün fiyatı ki fena değil. bence de bir komakt makineye 1300 vermeyin. o paraya çok rahat bir dslr alınabilir.

"manuel mode" konusunda;
    dediğiniz gibi mod tekeri manuel olma ihtimalini gösterir. o tekerde P-S-A-M gibi ibarelere dikkat etmek lazım. manuel modlar bunlardır.

P: program modu. neredeyse otomatik gibi ama tam değil iso'yu falan siz belirleyebiliyorsunuz
    S: shuter öncelikli mod. makinenin saniyenin kaçta kaçında çekim yapacağına siz karar verirsiniz diyaframı sizin için makine belirler.
    A: aperture öncelikli mod. diyaframa siz karar verirsiniz enstantaneyi (shuter) makine belirler.
    M: herşey manueldir herşeye siz karar verirsiniz ama hata yapma olasılığı çoktur ve deneme yanılmayla doğruyu bulursunuz bunun yerine S ve A modlarını kullanmak daha doğru olur.

• hocam ben sana fuji s1800 tavsiye ederim ama gece çekimleri nasıl tam bi bilgim yok yakın zamanda bende almayı düşünüyorum fiyat aralıgı 300-500 civarı bilen arkadaşlar yorumlarlarsa benim açımdanda senin açındanda iyi olur

makinenin teknik özellikler:

http://www.letsgodigital.org/tr/camera/specification/2414/show.html

http://www.letsgodigital.org/tr/25078/fujifilm-finepix-s1800/

• Aşağıdaki kompak makine için yorumlarınızı alabilir miyim?

Canon Powershot SX120 Is 10MP 3.0” LCD Dıjtal Fotograf Makinesi 500 TL civarı

1/2,5" CCD
    Odak Uzaklığı 6,0 - 60,0 mm (35 mm eşdeğeri: 36-360 mm)
    ZoomOptik 10x. Dijital yaklaşık 4x (Dijital Tele Dönüştürücü ile yaklaşık 1,4x veya 2,3x ve Güvenli Zoom¹)². Birlikte yaklaşık 40x
    Maksimum f/sayısı f/2,8 - f/4,3

Ürünün Ayrıntılı Teknik Özellikleri(tıklayın)

Uygun fiyatlı bir alternatif de buldum.
    CANON POWERSHOT A590IS TAM MANUEL ve 229 TL

Üstteki ile kıyaslanamaz ama amatörlüğü atmak için uygun bir alet sanırım.

Çok uçuk fiyatlı olmayan alternatiflere açığım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 4 Eylül 2010; 0:56:34 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.