Şimdi Ara

Nvidia'nın Fermi X2 modeline GF104 GPU'sunun çifti güç verebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
3.476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj



  • En hızlı ekran kartı unvanını geri almak isteyen Nvidia'nın, çift grafik işlemcili yeni bir Fermi çözümü üzerinde çalıştığı uzun süredir biliniyor. Nvidia'nın Avrupa'daki en kıdemli ismi olan Luciano Alibrandi ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisi, Fermi mimarisinin her segmentte olacağını ve en hızlı modeli sunacaklarını ifade etmişti. Özellikle GeForce GTX 480'deki yüksek güç tüketim değerleri, Fermi X2 modeli için bazı soru işaretlerine neden olurken Nvidia yöneticileri, "GeForce GTX 295 için de yapılamaz deniyordu ama biz yaptık dolayısıyla Fermi X2 de ihitmaller dahilinde yer alıyor" açıklamalarında bulunmuştu. Tayvan'da düzenlenen Computex 2010 fuarında Galaxy'nin, kendi tasarladığı GeForce GTX 470 X2 modelini göstermesiyle birlikte GeForce GTX 470'in X2 modeline ilişkin ihtimaller güç kazanmış, çift GPU'lu Fermi X2 modeli için beklentiler artmıştı. Gerek performans gerekse de güç tüketim değerleriyle kendi fiyat segmentinde dengeleri değiştiren GeForce GTX 460'ın lanse edilmesi, Fermi X2'ye yönelik beklentileri de değiştirdi.


    GeForce GTX 460, 336x paralel işlem birimine sahip olsa da GF104'ün aslında 384x paralel işlemcili olacak şekilde tasarlandığı uzun süredir biliniyor. Birkaç ay içerisinde çıkacağı düşünülen Fermi X2 modelinde Nvidia'nın, 384x paralel işlemcili GF104 GPU'sunun çiftine yer vereceği tahmine diliyor. 256-bit bellek veri yolu desteği ve her GPU için 1GB GDDR5 bellek kapasitesi olmak üzere toplamda 2GB GDDR5 bellek kapasitesin sahip olması beklenen Fermi X2'nin TDP değeri hakkında henüz net bir rakamdan bahsetmek zor olsa da 192-bit bellek veri yolu desteğine sahip GeForce GTX 460'ın 150 Watt, 256-bit bellek veri yolu desteğine sahip GeForce GTX 460'ın ise 160 Watt TDP ile geldiğini biliyoruz. Fermi mimarisinin SLI başarımına güvenen Nvidia'nın nasıl bir yol izleyeceğini zaman gösterecek ancak yıl sonuna doğru lanse edilmesi beklenen ATi Radeon HD 6000 serisinden önce muhtemelen Eylül ayına doğru Fermi X2 modelinin pazara sunulması güçlü bir ihtimal olarak yorumlanıyor.








  • gtx495 için gf104 gpu'sunun tamamını kullanan 2 tane gpu'dan hazırlanması gerekir 2 veya 4 gb bellek gpu hızı 750 mhz civarı olmalı o.c ile 1ghz felan çıkmalı güzel olur
  • dikiş tutmaz diyorum ben
  • Resimdeki gibi dual 470 yapsalar daha iyi olurdu ama 2 dane gf104 yüksek başarımı soru işareti olabilir
  • Abi gpu çok büyük ya
    gf104 gpu su 384x işlemci ile dual fermi yaparsa ve saat hızlarını arttırırsa 5970i geçebilir ama çok geçmeden hd6000 ile ati yine liderliği geri alır diye düşünüyorum.
    amaa çift pcb olursa o kart s.çtı
  • GF104 çifti 5970den hızlı olurmuki? Bilemedim su anda ama çıksın tabi zira GTX 470den deneyimim o kartın GPUsu ile tek pcb çift GPUlu kart olmaz. Tekini bile taşımak zor çiftini aynı kart üzerinde hayal edemiyorum. GF 104 GF 100den çok çok daha iyi bir çekirdek gerek f/p için gerek güç tüketimi ısınma için.
  • Başka bir yerde yazmıştım. Aynen yapıştırayım:

    Öncelikle Nvidia'nın gtx460 ile performans liderliğini alması mevcut hâlde imkansız görünüyor. SLI şeklinde bir yapılandırma da bile hd5970, daha iyi performans sunuyor. Ayrıca güç tüketimi sebebiyle de 300w barajı aşılmış olur gtx460×2 ile. Isınma sorunu bir şekilde çözülebilir, zira gf104 çok sıcak bir gpu değil, ancak güç tüketimi oldukça önemli.

    Eğer hd5970'i geçmek istiyorsa Nvidia, hem kapalı gelen SM'yi açmalı hem de Fermi mimarisinin mevcut halinde oldukça önemli olan saat hızlarını yükseltmeli. Şuanki hâliyle bile oldukça fazla güç tüketen (hd5870 ile eşdeğer) gtx460 daha da hızlandırılmak isteniyorsa daha fazla güç çekmesi gerekecektir. Bu durumda PCI-E sertifikasını unutsun Nvidia. "E bu ürün prestij amaçlı yapılıyor sorun değil güç tüketimi" dersek, uluslararası en büyük gpu üreticisi olan bir firmanın prestij amacıyla üreteceği bir ürünün uluslararası bir sertifikayı alamayacak olması ve bunun sonucunda Avrupa'nın birçok ülkesinde satılamayacak olması, Nvidia'nın prestijine büyük darbe vuracaktır. Yani bu kartın hiçbir anlamı olmayacaktır ki kart o hali ile bile Ares gibi hd5870×2'lerden iyi olamayabilir.

    E bir de işin süreç boyutu var. Nvidia bu kadar vakit kaybettikten sonra gtx460×2 gibi bir kart çıkarsa bile kart anca Eylül ayında çıkar ki o zaman AMD'den de misilleme olarak yeni Ati serisi kartların haberleri gelmeye başlayacaktır.

    Olumsuzluklardan bir diğeri ise Nvidia'nın MS sorunu. Ati kartlarda oldukça yol katedilmiş durumda ancak gtx470 sli yapılandırmasının MS durumu incelendiğinde inanılmaz boyutta bir MS sorunu var sistemde. Yani ortak çalışma oranı çok yüksek olsa bile akıcılık hissini veremeyecek bir yapı ne kadar mantıklı olur bilemem.

    Sonuç olarak Nvidia gtx460×2 gibi bir kart yapabilir, Evet. Ancak bu kart AMD'nin bilerek boş bıraktığı segmenti doldurmak ve kâr yapmak amacında olur. Aynen gtx460'ın piyasaya çıkışında olduğu gibi.

    Şuanki masaüstü gpu piyasasını analiz edebilirsek, durumu daha iyi anlarız diye düşünüyorum.

    Ekleme: Bir diğer beklentim ise gtx485 ve gtx475 adında kartların piayasaya sunulması. GF100'de ve GF104'te kapalı gelen SM'lerin açılması ve biraz da saat hızı takviyesi ile yapılmayacak iş değil. Sonuçta daha pahalıya satılıp kâr edilebilir kartlar olurlar.

    Ek olarak: "GeForce GTX 295 için de yapılamaz deniyordu ama biz yaptık dolayısıyla Fermi X2 de ihitmaller dahilinde yer alıyor"

    O yapılamaz diyenlerden biri de bendim. Yapılamadı da zaten. 55nm ile üretilen gt200b gpu'su ile anca üretilebildi ki o bile sorunlu bir kart oldu. Şimdi hd5970'in çıkışı üzerinden 9 ay geçmiş durumdayken, 28nm'ye geçiş için hâlâ kesin bir tarih verilmemişken, mevcut Fermi mimarisi aşırı miktarda güç tüketip, ısınırken, gtx460'ın performansı oradayken; Nvidia neyin mücadelesini veriyor... Hemen yarın 28nm'ye geçilecek olsa bile Nvidia'nın Fermix2 bir kart üretmesi zor. Çünkü şuanki üst seviye gpu'ları gtx200 serisinden daha beter durumda. O dönemde bile nanometrik küçülme ile anca yapılan kartın bir yenisinin yapımı şimdi daha da zor görünüyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 15 Temmuz 2010; 13:56:11 >




  • umarım su nanometre işinede bir el atarlarda tam olur bir bakıyormusuz 15nm ile gelmiş yeni gpular :D:D
  • nvidia 5970i gecemeyen çift gpu lu kart pazara surmez bu saatten sonra. Bu durumda 2 x gf104 5970 u kıl payıyla geciyor demektir. zaten guc tuketim degerlerine bakınca da en mantıklı seçim bu. yalnız saat hızları arttırılmış gelir diye dusunuyorum.
  • Konuyla alakası olmadığının farkındayım ancak, artık her konuda "FELAN , YANE" gibi garip ve dilimizle alakası olmayan cümleler içeren yorunları okumaktan sıkıldım ve belirtmek istedim.
  • @ anni ile görüşümüz bu şekilde idi uzunca süre çıkmamasının sebebide buydu gtx 495 2tane g104olcak melez bir gpuda olabilir...
  • Ancak bu GPU ile yapılabilirdi zaten Yalnız kartların kafa kafaya gitme olasılığı var.
  • 600-700 shaderla 5970'u geçmek zor. En az 480x2 shader olmalı ve kartın gerisi GF104 gibi olabilir. Ben öyle bir kart bekliyorum.
  • Soğutmasının nasıl olacağını merak ediyorum ve bu ms olayını düzeltirlerse bir tane almayı düşünüyorum
  • böle bir kart cıkarsa kesinlikle kulanıcaıların en az 1200w pwsup

    lazım olcak boyuda 40cm olur harelde :)
  • 2x gf104 ün 5970 i geçebilmesi gerçekten zor. çift pcb ile olucaksa diğer arkadaşların dediği gibi güç tüketimi mevuzuatına pci-e sertifakası olayı nv'nin canını sıkabilir.
  • tutar mı acaba orası muallak
  • GTX460 fazla fark atamaz nvidia zaten testlerdede görduk bunu GTX470 cpu olmalıydı bence
  • asus ares gibide birde sogutu takardınız tam olurdu
  • 28nm olursa belki zotac ampların soğutucusu gibi 3 slot yerkaplayan bir soğutucu ile ısıyla başa çıkılabilir ancak. 40nm çıkarsa başa çıkılamaz. bence nvidia elindeki imkanların tümünü bu karta yöneltmiştir. zira sırf prestij için çıkacak bir ürün ati 600 serisi arefesinde çıkmaz diye düşünüyorum. areste o devasa ve üzerinde 6 ay çaılışılmış() soğutucu ile sıcaklık konusunda (özellikle boşta sıcaklık) pek başarılı olamadı. nvidia da eğer nm küçültmezse ve ısı ve güç tüketimi konusunda çareler bulmazsa 6000 serisnin prestijini söndüreceği bir ürünü prestij ürünü olarak piyasaya sürmez. ve 6000 serisinin kesinlikle 28nm ile geleceği kanısındayım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.