2010 - KPSS soru ve cavapları...
88 Cevap3773 Görüntüleme
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Seçkin Yorumlar Yazdır
Sayfa: [1]      >>
Arama Terimi: Yazarı:
Konu içi arama ayarları
Sadece Arananın bulduğu yerler
Arama terimleri En önemli Üst minimum sıralama: /1000

Arama tercihlerinizi belirlediyseniz yukarıdaki kutuya arama terimini yazıp "Konu içi ara" butonuna tıklayınız.
Giriş
Mesaj


516 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:36:39 

Kpss ye giren arkadaşlar ne yaptınız sorular cevapları burda paylaşalım Tv yi açtım ama yayınlayan yok :)
Aklıma gelen ilk soru mayıs 2010 da vizenin kalktığı ülke? Rusya olacaktı


_____________________________

3,2 liter 6 cylinder 338 horse power @ 7900 rpm Bu alana reklam verebilirsiniz :))) 0-100 km/h: 4.6 seconds top speed 303 km/h
length 4491 mm height 1372 mm weight 1,549 kg


8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:38:37 

Türkçe, coğrafya kolay, vatandaşlık tarih zordu ama ona rağmen türkçe ve coğrafyada belirleyici 2-3 zor soru vardı aynı şekilde tarih ve vatandaşlıktada 2-3 kolay soru vardı.

Çocuk üstündeki hak velayet miydi ?


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


2470 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:41:32 


quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

Türkçe, coğrafya kolay, vatandaşlık tarih zordu ama ona rağmen türkçe ve coğrafyada belirleyici 2-3 zor soru vardı aynı şekilde tarih ve vatandaşlıktada 2-3 kolay soru vardı.

Çocuk üstündeki hak velayet miydi ?


Aynen veliden çağrışım yapsın; Rusyaydı he! Tüh tarihinden tırstım da iişaretlemedim onu


_____________________________



8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:51:02 

Matematikte aşırı kolay bir soru vardı. Tablo verilmiş 5 işyerinde çalışan sayılarının 2004 ve 2005 yıllarına göre değişimi verilmişti, o grafiğin ilk sorusunda sondaki işyerinde çalışan sayısı 500 den 550 ye çıkmış yüzde kaç artış olmuştur diyordu cevabı %10. İlkokul seviyesinde bir soruydu :)


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


2470 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:52:42 


quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

Matematikte aşırı kolay bir soru vardı. Tablo verilmiş 5 işyerinde çalışan sayılarının 2004 ve 2005 yıllarına göre değişimi verilmişti, o grafiğin ilk sorusunda sondaki işyerinde çalışan sayısı 500 den 550 ye çıkmış yüzde kaç artış olmuştur diyordu cevabı %10. İlkokul seviyesinde bir soruydu :)


öbür ikisini yapmış mıydın;sonuncuyu yapamamıştım


_____________________________



8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:54:07 


quote:

Orijinalden alıntı: bigen




öbür ikisini yapmış mıydın;sonuncuyu yapamamıştım


Diğerlerine bakmadım valla, 90 tane top sorusu vardı onu 45 yaptım doğrumu yanlışmı bilmiyorum, 1 geometri 3-4 tane daha matematik yaptım.


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


2470 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:55:18 

HAdi hayırlısı inşllh kazanırız;cevaplar ne zaman açıklanır acaba?


_____________________________



974 Mesaj
10 Temmuz 2010; 12:56:52 

Memurlar.nette şuan bunlar tartışılıyor ve genel olarak güncel soruların kolay sorular olduğunu gördüm açıkcası.Hele vize sorusunu dh ye takılan herkes kolaylıkla cevaplardı hattı müdafaa sorusu ise ilkokuldan beri sorulup duran bir soru.Gerçi kolay sorular çok cevaplanır ve daha az puan getirir yine olay sıralamaya bakacak. Dile kolay bu sınava 800bin aday girmiş.


_____________________________



204 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:03:58 

1.meşrutiyet dönemi vardı onun cevabı çok partili olacaktı
top sorusu 76 olacak
kitabı yazan piri reis
pay ve paydayla ilgili soru x/y gelecekti
matematikte grafikle olan bi soru 40 olmalıydı
şimdilik aklıma gelen bunlar


_____________________________

5.Jandarma Eğt. Alay K.Lığı/KASTAMONU - İL Jandarma K.Lığı/BATMAN


1055 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:06:08 

arkadaşlar bu kpss sınavı 2 gün mü? yarın da var mı sınav???? yardımcı olursanız sevinirim.


_____________________________



8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:10:54 


quote:

Orijinalden alıntı: overlord

arkadaşlar bu kpss sınavı 2 gün mü? yarın da var mı sınav???? yardımcı olursanız sevinirim.


Oturumlarda hangi puanlar oluşacak?

Tüm adayların Cumartesi sabah oturumuna girmesi, yani genel kültür ve genel yetenek testini alması, zorunludur. Cumartesi sabah oturumuna girenler için KPSS3 puanı oluşacaktır. Bu puan ile müfettiş, uzman, denetmen yardımcısı gibi KPSS-A kadroları dışında kalan diğer tüm kadrolara başvurulabilecektir.

Cumartesi sabah oturumuna ilave olarak, Cumartesi öğleden sonraki eğitim bilimleri oturumuna katılanlar için ise KPSS3 puanı yayında KPSS10 gibi 2. bir puan daha oluşacaktır. KPSS10 puanı sadece öğretmenlik atamalarında kullanılacaktır. Adaylar KPSS10 puanını öğretmenlik atamalarında, KPSS3 puanını ise memur atamalarında kullanabilecektir.

Cumartesi sabah oturumuna ilave olarak Pazar günkü alan bilgisi testlerini alan adaylar için ise KPSS3 puanının yanısıra 100'e yakın KPSS puanı oluşacaktır. KPSS3 puanı dışında kalan diğer puanlar, müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcısı atamalarında kullanılacaktır. Hangi puanının hangi kamu kurumunun müfettiş, uzman, denetmen yardımcısı alımını ifade ettiği bilmek için, http://ilan.memurlar.net servisindeki arama bölümünden, geçmiş yıl ilanlarına bakmak gerekmektedir.

Pazar günkü oturumlara girmeli?

Yukarıda belirtildiği üzere Pazar günkü oturumlara müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcısı olmayı hedefleyen adaylar girmelidir. Bu mesleklere genel olarak İİBF ve SBF mezunları başvurabilmektedir. Ancak son yıllarda bazı mühendislik fakültesi mezunları ile sağlıkla ilgili bölüm mezunları da başvurabilir hale gelmiştir. Örneğin Çalışma Bakanlığı iş müfettiş yardımcılığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı uzman yardımcılığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettiş yardımcılığı gibi mesleklere mühendislik fakültesi mezunları da başvuru yapabilmiştir. Ancak bunlar çok yaygın uygulamalar değildir. Bu tür bir mesleğe girmeyi düşünen adayların ilan servisinden gerekli araştırmayı yapması uygun olacaktır.


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


1055 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:15:03 

teşekkürler kardeşim


_____________________________



2209 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:20:43 

GY iyiydi arkadaşlar GKten rezalettim ..
GY ile alan iyi yerler var mı ?



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozzyouz -- 10 Temmuz 2010; 13:45:40 >


_____________________________


LG HB966TRW Blu-Ray Ev Sinema Sistemi |Samsung 40F8000 Led TV |


8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:23:19 


quote:

Orijinalden alıntı: ozzyouz

GK iyiydi arkadaşlar GYten rezalettim ..
GK ile alan iyi yerler var mı ?


Öyle birşey yokki, oturumlara göre puanın ortaya çıkıyor genel kültür ve genel yetenek sınavlarının yapıldığı cumartesi sabah ortak oturum sonucunda kpss3 puanın çıkıyor. Sadece genel kültür yaparak zaten iyi puan alamassın.


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


1510 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:24:58 

İngilizceye giren var mi? Cosmustu sorulari.Süre yetmedi bile.2008 deki ile daglar kadar fark var.


_____________________________



 
751 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:34:16 

(x-y) kaçtır sorusu vardı, matematikten bi onu yapamadım son saniyede deneyerek 3 dedim, cevabı kaçtı?? Tarihte osmanlıda resmi işleri kim yapardı tarzı bi soru vardı, onu cevabı ne olucaktı?


_____________________________



8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:35:32 


quote:

Orijinalden alıntı: gstrance

(x-y) kaçtır sorusu vardı, matematikten bi onu yapamadım son saniyede deneyerek 3 dedim, cevabı kaçtı?? Tarihte osmanlıda resmi işleri kim yapardı tarzı bi soru vardı, onu cevabı ne olucaktı?

Reisülküttap


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


 
751 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:37:46 

doğru sallamışım, birde türk-islam devletini zamanında yoktu vardı, o da kümbet mi olacaktı?


_____________________________



8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 13:40:26 


quote:

Orijinalden alıntı: gstrance

doğru sallamışım, birde türk-islam devletini zamanında yoktu vardı, o da kümbet mi olacaktı?


Kümbet yaptım bende ama araştırdığım kadarıyla yanlış, bazı kaynaklar islamiyet öncesinde yoktu sonrasında var diyor, bazı kaynaklar islamiyet önceside sonrasıda var diyor.


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


1532 Mesaj
10 Temmuz 2010; 14:35:27 

memurlar.net vermiş soruları.


_____________________________

PAMPAAA, DOKTOR DEĞİLİM AMA HASTAM ÇOK :)
(not; radyoterapi-radyasyon güvenliği soruları cevaplanır)
500pxcom/mertyucel


8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 14:48:04 


quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

memurlar.net vermiş soruları.


Soru moru yok kafasına göre herkes soruları cevaplamış.


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


1456 Mesaj
10 Temmuz 2010; 15:11:38 


quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123



Reisülküttap


vakanüvis olmasın


_____________________________



8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 15:13:43 

quote:

Orijinalden alıntı: zucchero




vakanüvis olmasın


Evet saçmalamışız, çalışmadan girince böyle oluyor Halbuki Reisülküttapta aynı görevleri yapıyor.



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 10 Temmuz 2010; 15:15:09 >


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


1456 Mesaj
10 Temmuz 2010; 15:19:20 


quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123



Evet saçmalamışız, çalışmadan girince böyle oluyor Halbuki Reisülküttapta aynı görevleri yapıyor.

bende piri reis i nasıl işaretlemedim ona yanıyorum :(


_____________________________



2276 Mesaj
10 Temmuz 2010; 15:26:01 

quote:

Orijinalden alıntı: zucchero



bende piri reis i nasıl işaretlemedim ona yanıyorum :(


Bende yanlış yapmışım bu soruyu.Seydi Ali Reisi işaretledim.



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lionheart -- 10 Temmuz 2010; 15:27:06 >


_____________________________

PSN : lionheart0183 [PES 2013 - OML]
Steam : lionheart_TR

Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
10 Temmuz 2010; 15:33:14 

Tarihçi demiyor muydu o soruda? Cevabı vakanüvis olacak...


 
1432 Mesaj
10 Temmuz 2010; 15:53:32 


quote:

Orijinalden alıntı: gstrance

(x-y) kaçtır sorusu vardı, matematikten bi onu yapamadım son saniyede deneyerek 3 dedim, cevabı kaçtı?? Tarihte osmanlıda resmi işleri kim yapardı tarzı bi soru vardı, onu cevabı ne olucaktı?



x-y nin cevabını 3 yaptım ben.
reisülküttab


_____________________________



1117 Mesaj
10 Temmuz 2010; 15:59:02 

rusya ile vize konusunda anlasma saglandi ama tam oalarak yururluge girmedi birkacgun once cnn turkte bir yorumcuda duymustum o yuzden ben rusya yapmadım gitti soru


_____________________________



8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 16:01:22 


quote:

Orijinalden alıntı: turexx

rusya ile vize konusunda anlasma saglandi ama tam oalarak yururluge girmedi birkacgun once cnn turkte bir yorumcuda duymustum o yuzden ben rusya yapmadım gitti soru


Zaten o tarihlerde sadece rusya ile vize kalkma konusu gündemdeydi, hatta ilk rusya ile kalkacaktı ordan hatırlamalıydınız.


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


1117 Mesaj
10 Temmuz 2010; 16:04:45 

hocam haklısında demek istedigim su an bir is adamı rusyaya vizesiz hala gecemiyor ne anladım ben boyle anlasmadan


_____________________________



 
1432 Mesaj
10 Temmuz 2010; 16:06:50 


quote:

Orijinalden alıntı: turexx

hocam haklısında demek istedigim su an bir is adamı rusyaya vizesiz hala gecemiyor ne anladım ben boyle anlasmadan



Ben Almanya yapmıştım


_____________________________



1117 Mesaj
10 Temmuz 2010; 16:11:12 


quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123




Zaten o tarihlerde sadece rusya ile vize kalkma konusu gündemdeydi, hatta ilk rusya ile kalkacaktı ordan hatırlamalıydınız.

bu arada mayır 2010 da pakistanlada vize kalktı ama yanılmıyorsam 12 mayıs 2010 diyordu rusya olacaktı off ya basit bir soruyu kacırdım


_____________________________



 
1432 Mesaj
10 Temmuz 2010; 16:29:24 

silindir şeklindeki tereyağını kaplamak için ne kadar ambalaj gerekir gibi bi soru vardı kaç olacaktı o?240+136 pi mi?


_____________________________



 
2441 Mesaj
10 Temmuz 2010; 17:36:25 

quote:

Orijinalden alıntı: Efe

silindir şeklindeki tereyağını kaplamak için ne kadar ambalaj gerekir gibi bi soru vardı kaç olacaktı o?240+136 pi mi?


Evet ben de öyle buldum.Eşkenar üçgenin olduğu soruda a'yı 8 buldum.

Bir de şeker oranını bulduğumuz bi soru vardı onu kaç buldunuz?

Bu arada ingilizce cidden zordu.Geçenlerde girdiğim Toefl daha kolay gelmişti:S



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mens Rea -- 10 Temmuz 2010; 17:39:10 >


_____________________________

There are,of course,those who do not want us to speak...
...while the truncheon may be used in lieu of conversation,words will always retain their power.
Words offer the means of meaning and,for those who will listen,the enunciation of truth.
And the truth is there is something terribly wrong with this country,isn't there?


401 Mesaj
10 Temmuz 2010; 17:49:25 

Şeker oranı 32 olması lazım onun dışında , 680-420-60-24- -2 -5 gibi cevaplar da vardı yanlış değilse.


_____________________________

Şampiyonluk şarkısı
düşmesin dillerden...


 
2441 Mesaj
10 Temmuz 2010; 18:18:40 

Evet 420,-2 ve 60ı hatırlıyorum.Bir de minibüs mü otobüs mü ne alınıyodu bi soruda 18,24,42 yolcu kapasiteli onu da 24 yapmıştım.


_____________________________

There are,of course,those who do not want us to speak...
...while the truncheon may be used in lieu of conversation,words will always retain their power.
Words offer the means of meaning and,for those who will listen,the enunciation of truth.
And the truth is there is something terribly wrong with this country,isn't there?


1532 Mesaj
10 Temmuz 2010; 19:15:14 

2010 Vatandaşlık Soruları

1.Hangisi 1982 Anayasası’nın metnine dahil değildir?

Madde kenar başlıkları.

2.Bakanlar Kurulu hangi halde düşer?

Başbakanın ölümü

3.Tüzklerle ilgili doğrudur olan bilgi?

Tüzükleri sadece bakanlar kurulu çıkarabilir.

4.Hangisi mahalli idaredir?

Köy

5.Alacaklının borçludan isteyebileceği ve borçlunun da yerine getirmek zorunda olduğu davranış aşağıdakilerden hangisidir?

Edim

6.Ergin olmamış yada ergin olmuş ancak kısıtlanmış kişiler üzerindeki anne ve babanın gözetim hakkına ne ad verilir?

Velayet

7.Kişinin doğumundan ölümüne kadar ki sürecinin işlendiği kayıtlara ne ad verilir?

Doğum kütüğü

8.Aşağıdakilerden hangisine yargı yolu açıktır ?

Genel Kurmay Başkanlığı işlemleri .Yargı yolu açık.

9.Meclis Başkanı bir yasama döneminde kaç kez seçilir?

2 kez.

10.Avrupa Merkez Bankası Başkanı kimdir?

Jean-Claude Trichet

11.Ekonomik İşbirliği Teşkilatıı üyesi olmayan ülke?

Irak

12.30 günlük vize kaldırılan ülke?

Rusya

alıntıdır.
http://forum.memurlar.net/konu/964793/?page=23


_____________________________

PAMPAAA, DOKTOR DEĞİLİM AMA HASTAM ÇOK :)
(not; radyoterapi-radyasyon güvenliği soruları cevaplanır)
500pxcom/mertyucel


3221 Mesaj
10 Temmuz 2010; 19:20:05 

quote:

Orijinalden alıntı: Mens Rea



Evet ben de öyle buldum.Eşkenar üçgenin olduğu soruda a'yı 8 buldum.

Bir de şeker oranını bulduğumuz bi soru vardı onu kaç buldunuz?

Bu arada ingilizce cidden zordu.Geçenlerde girdiğim Toefl daha kolay gelmişti:S

terayağı sorusu dogru şekerli soru 32 olacak.

Şu başbakanın ölümü olan soru şaşıtmadır diye adalet bakanı istifasını işaretledim çok barizdi

7doğru 3yanlış 2hatırlamadığım soru üstteki cevaplara göre.yarım saat kadar bakmaya göre iyi



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RccP -- 10 Temmuz 2010; 19:25:36 >


_____________________________



3221 Mesaj
10 Temmuz 2010; 19:26:55 

2010 KPSS TARİH SORU VE CEVAPLARI

Soru: Kitab-ı Bahriye’nin yazarı ve haritalarıyla ünlü denizci kimdir?

Cevap: Piri Reis

Soru: Sivas Kongresi ve Erzurum Kongresi’nin ortak olmayan maddeleri nelerdir?

Cevap: Temsil Heyetinin sadece Doğu bölgeleri tarafından seçilmesi ve doğuyu temsil etmesi.

Soru: Misak-ı Milli’ye göre alınan karar hangisidir?

Cevap: Batı Trakya da halk oylaması yapılması.

Soru: Mondros’un geçersiz sayıldığı ve Doğu Trakya’nın savaşılmadan alındığı antlaşma?

Cevap: Mudanya Ateşkes Antlaşması

Soru: Türk – İslam mimarisinin temelini atan devler?

Cevap: Karahanlılar.

Soru: Osmanlı da resmi tarih yazıcılarına ne denir?

Cevap: Vakanuvis

Soru: İslamiyetin etkisiyle değişmeyen sistem hangisidir?

Cevap: Veraset

Soru: Moskova Antlaşması ile TBMM ve Rusya önceden imzalanmış antlaşmaları tanımayacaklarını bildirmişlerdir. Buna göre hangi antlaşma geçersiz sayılmıştır?

Cevap: Sevr Antlaşması

Soru: Hangileri Atatürk döneminde Yunanistan ile sorun olmuştur?

Cevap: Nufus mübadelesi

Soru: Hangisi Atatürk döneminde olmamıştır?

Cevap: Kore Savaşı

Soru: Köy Enstitüleri hangilerini hedeflemiştir?

Cevap: Köylünün üretime katılması ve köylünün becerilerinin geliştirilmesi.

Soru: 1961 anayasasında milli birlik ve beraberlik hangi ilkeye göre düzenlenmiştir?

Cevap: Milliyetçilik

Soru: Osmanlı Devleti gerileme döneminde toprak kaybettiği için hangileri yaşanmıştır?

Cevap: Sınırlar daraldı ve nüfus azaldı.

Soru: Kurtuluş Savaşı’nda Milli mücadeleyi destekleyen basın yayın organları hangileridir?

Cevap: Anadolu Ajansı, Hakimiyet-i Milliye, İrade-i Milliye

Soru: Bulgaristan neden Balkan Antantına katılmadı?

Cevap: Ege Denizi’ne inmek ve Romanya’dan Dobruca bölgesini almak için

Soru: “Hattı müdafa yoktur sathı müdafa vardır, o satıh bütün vatandır.” Sözü hangi savaş sırasında söylenmiştir?

Cevap: Sakarya Meydan Savaşı

Soru: Hangisi Türkiye’nin egemenlik haklarının korunmasıyla ilgili değildir?

Cevap: Dış borçlar meselesi

Soru: Atatürk’ün yaptığı konuşma hangi ilkeyle ilgilidir?

Cevap: Milliyetçilik.

Soru: 1-Türk TarihKurumu

2-Türk Dil Kurumu

3-Şapka Kanunu

Hangileri Milliyetçilik ilkesiyle ilgilidir?

Cevap: 1 ve 2 Milliyetçilik ile ilgili düzenlemelerdir.

Soru: Hangisi Atatürk döneminde değildir?

Cevap: Tek dereceli seçim.

Soru: Hangileri Cumhuriyetin ilanından sonra rejime karşı çıkan olaylardır?

Cevap: Menemen olayı ve Atatürk’e suikast girişimi.

Soru: Atatürk döneminde dış siyasette hangileri gözetilmiştir?

Cevap: Barışçıl ve bağımsızlık.

Soru: Ülke hanedanın ortak malıdır anlayışı nelere neden olmuştur?

Cevap: Taht kavgalarının yaşanması.

Soru: Hangisi Atatürk dönemindeki demokratikleşme adımlarındandır?

Cevap: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurulması ve Atatürk ilkelerinin anayasaya girmesi.

Soru: Hangisi 1. Meşrutiyet döneminde yaşanmamıştır?

Cevap: Siyasi partilerin kurulması.

Soru: Sanayi inkılabının Osmanlı’ya etkileri, arasında hangisi yoktur?

Cevap: İthalatın azalması.

Soru: Atatürk’ün Cumhuriyetçilik ilkesine göre ulusal egemenlik ve vicdan özgürlüğü haktır.Buna göre hangileri doğrudur?

Cevap: İbadet yapmak veya yapmamakta özgür olmak ve düşüncelerin ifade edilmesinde özgür olmak.

Soru: Tanzimat ve Islahat ile azınlıklara verilen hakları Rusya yetersiz bulmuş ve daha fazla haklar verilmesini istemiştir. Rusya’nın fazla hak istemesinin nedeni nedir?

Cevap: Osmanlı’nın etnik yapısının farklı olmasını kendi çıkarlarına göre kullanmak.

Soru: 1929 da çıkan dünya ekonomik bunalımının Türkiye dede etkileri görülmüştür. Türkiye bu etkileri azaltmak için hangi tedbirleri almıştır?

Cevap: Devletçilik İlkesinin uygulanmaya başlanması, Birinci beş yıllık kalkınma planı.


_____________________________



204 Mesaj
10 Temmuz 2010; 19:34:05 

1. Türk Devletinde

I. Taht kavgalarının ortaya çıkması

II. Ülke topraklarının bölümlere ayrılması

III. İstenilen dine inanılması

durumlarından hangileri ülkeninin hükümdara ait ortak malı sayılmasının sonuçlarından biridir? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I - II
E) I - II - III

Cevap: A

2. Türk İslam mimarisi aşağıdaki devletlerden hangisi ile başlamıştır? DATA Yayınları
A) Memluklar
B) Karahanlılar
C) Eyyübiler
D) Gazneliler
E) Selçuklular

Cevap: B

3.Aşağıdakilerden hangisi Türklerin İslam toplumuna katıldıktan sonra uygulamaya alınanlardan biri değildir? DATA Yayınları

A) Ahilik
B) Kümbet mimarisi
C) Arap alfabesi
D) Vakıf sistemi
E) Veraset sistemi

Cevap: E

4. XIX. YY ortalarından itibaren sanayi inkılabı osmanlı devletinde esnaf teşkilatının önemini azaltımıştır

Aşağıdakilerden hangisin bu durum ile ilgili gelişmlerden biri olduğu savunulamaz? DATA Yayınları

A) İthalatın azalması
B) İşsizliğin artması
C) Para değerinin düşmesi
D) Yerli malın iç pazarda sürümünün azalması
E) Üretimde kullanılan hammaddenin dışarıya çıkması

Cevap: A

5.Aşağıdakilerden hangisi I. Meşrutiyet Döneminin özelliklerinden biri değildir? DATA Yayınları

A) Mebusan Meclisi üyelerinin 4 yılda bir seçilmesi
B)Ayan Meclisi üyelerinin padişah tarafından seçilmesi
C) Mebusan Meclisinin padişahın izniyle kanun teklifi hazırlaması
D) Mebusan Meclisi üyelerinin halk tarafından seçilmesi
E) Birden fazla siyasi partinin kurulması

Cevap: E

6.Rusya, Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanında cinsiyet ve din farkı gözetmeksizin, kanunlar önünde eşit bir osmanlı tebaası meydana getirmek için konulmuş olan ilkeleri yeterli bulmamış, cemaatlerin mevcut imtiyazlarını göz önünde bulundurarak milliyetçilik esaslarına göre tekrar düzenlenmesini istemiştir.

Rusya bu tutumuyla Osmanlı Devleti'nde

I. Toprak bütünlüğünü korumak

II. Rejimini değiştirmeye çalışmak

III. Bünyesindeki etnik unsurlardan yararlanmak

gibi gelişmelerden hangilerini amaçlamıştır? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, II
E) I, II ve III

Cevap: C

7.Osmanlı zamanında Kitab-ı Bahriye adlı eseriyle ve haritacılık alanındaki çalışmalarıyla ünlü bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir? DATA Yayınları
A) Piri Reis
B) Ali Kuşçu
C) Seydi Ali Reis
D) Matrakçı Nasuh
E) Sabuncuoğlu Serefeddin

Cevap: A

8.Osmanlı Devletinde resmi tarih yazarlarına verilen ad nedir? DATA Yayınları

A) Mültezim
B) Mütevelli
C) Nişancı
D) Reisül'kütab
E) Vakanivüs

Cevap: X

9.Osmanlı imparatorluğunda 17 yy.da gerileme dönemine girilmesi, bu gerilemenin ....... duraklama döneminden sonra yıllar geçtikçe hızlanması;

Bu hızlanmayla birlikte Osmanlı İmparatorluğunda;

I. Sınırlar

II. Nüfus

III. Teokratik yapı

konularından hangilerinde değişme olmuştır? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, II
E) I, II, III

Cevap: D

10.

- Mondros Ateşkes Antlaşmasında geçersiz kılınmış

- Doğu Trakya'nın savaşılmadan alınmas

- Kurtuluş Savaşı'nın askeri bölümünün sona ermesi

gelişmeleri aşağıdaki hangisinin kazanımları arasındadır? DATA Yayınları

A) Gümrü
B) Kars
C) Mudanya
D) Moskova
E) Ankara

Cevap: C

11.Mustafa Kemal "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır, vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz" emriyle aşağıdaki savaşlardan hangisinin kaderini etkilemiştir? DATA Yayınları

A) I. İnönü
B) Sakarya
C) II. İnönü
D) Eskişehir Kütahya
E) Başkomutanlık

Cevap: B

12.

I. Anadolu Ajansı

II. İradeyi Milliye

III. Hakimiyeti Milliye

IV. Peyamı Sabah

Yukarıdakilerden hangileri kurtuluş savaşında milli birliği tehlikeye düşüren iç ve dış tehditlere karşı milleti uyaran basın yayın organlarındandır? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B)Yalnız II
C) Yalnız IV
D) III , IV
E) I, II, III

Cevap: E



13.Moskova Antlaşmasında yer alan "iki taraftan birinin tanımadığı antlaşmayı diğeri de tanımayacaktır" maddesi aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin yok sayıldığının göstergesidir? DATA Yayınları

A) Ankara
B) Sevr
C) Kars
D) Gümrü
E) Brest-Litowsk

Cevap: B

14.Aşağıdakilerden hangisi Erzurum ve Sivas Kongresinde alınan kararların ortak özelliği değildir? DATA Yayınları
A) Mustafa Kemalin kongre başkanlığına seçilmesi
B) Milli kuvvetlerin etkin, milli iradenin hakim kılınması
C) Vatanın parçalanmaz bir bütün olduğu
D) Temsil kurulunun doğu illerinin tamamını temsil ettiğinin kabul edilmesi
E) Azınlıkların siyasi egemenliği ve sosyal dengeyi bozacak imtiyazların verilmesine karşı çıkılması

Cevap: D

15.Aşağıdakilerden hangisi Misakı Millide yer alan kararlardan biridir DATA Yayınları
A) Batı cephesinin açılması
B) Düzenli Ordunun kurulması
C) Batı Trakyanın geleceğinin halk oylamasına sunulması
D) Temsilciler kurulunun ankaraya getirilmesi
E) Anadolu ve Trakyadaki Müdafai Hukuk cemiyetlerinin birleştirilmesi

Cevap: C

16.Atatürk "“ Bugüne dek izlenen eğitim ve öğretim yöntemlerinin, ulusumuzun gerileme tarihinde en önemli etken olduğu inancındayım. Onun için bir milli eğitim programından söz ederken geçmişin boş inançlarından ve yaratılışımızın nitelikleriyle ilgisi olmayan yabancı düşüncelerden, doğudan ve batıdan gelen tüm etkilerden büsbütün uzak, ulusal yaratılışımıza ve tarihimize uygun bir kültür düşünüyorum.
Atatürkün bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisine vurgu yaptığı söylenemez? DATA Yayınları

A) Ulusal değerin korunması
B) Eğitim öğretimde çağdaşlaşma
C) Ulusal değerlere uygun eğitim modeli sunmaya
D) Toplum yapımımızın ihtiyaçlarını karşılama
E) Geçmişteki eğitim sistemini devam ettirmeye

Cevap: E

17.
I. Türk Tarih kurumunun kurulması

II. Türk Dil kurumunun açılması

III. Şapka giyilmesi hakkındaki kanun

Yukarıdaki gelişmelerden hangisi Atatürk milliyetçiliğinin gelişmesi ve hızlanmasında etkili olduğu söyelenebilir? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I , II, III

Cevap: D

18.Yeni Türk devletinde aşağıdakilerden hangisi ile yaşanan sorunun egemenlik anlayışından kaynaklandığı savunulamaz DATA Yayınları
A) Yabancı okullar
B) Osmanlı borçları
C) Kabotaj kanunu
D) Boğazlar
E) Kapitülasyonlar

Cevap: B

19. 1929-1930 yılları arasında dünya ekonomik bunalımının baş göstermiştir. Bu durum Türk devletinin ekonomisine yeniden yön vermesini gerekli kılmıştır
Bu gereksinim;

I. Devletçilik ilkesinin uygulanması

II. İlk beş yıllık sanayi planının hazırlanması

III. Teşviki Sanayi kanunun çıkarılması

gelişmelerden hangisine zemin hazırlmaştır? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I , II
E) II, III

Cevap: D

20.Yeni Türk devletinin;
I. Bağımsızlık

II. Barışseverlik

III. Devletçilik

ilkelerinden hangilerini uluslararası ilişkilerde temel aldığı savunulabilir? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I , II
E) I, II, III

Cevap: D

21. 1961 anayasası yeni türk devletinin bütün fertleri ile kaderde kıvançta ve tasada ortak kılmak, bölünmez bir bütün halinde milli bilinç ve ülkü etrafında toplamak biçiminde ifade edilen ilke aşağıdakilerden hangisidir? DATA Yayınları

A) Milliyetçilik
B) Halkçılık
C) Laiklik
D) Devletçilik
E) Cumhuriyetçilik

Cevap: A

22.Türk devriminin "laiklik ilkesi, saltanat ve hilafete karşıdır." yargısının;

I. Egemenliğin millete ait olması

II. Yönetimin din kurallarına dayandırılmaması

III. Azınlık okullarının öğretime devam etmesi

durumlarından hangileri ile ilgili olduğu savunulabilir? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, II
E) II, III

Cevap: D

23.Atatürk "düşüncede vicdan özgürlüğü haktır"

Bu yargının;

I. Kendine özgü siyasi ve felsefi bir düşünceye sahip olduğunu açıklayabilmesi

II. Bağlı olduğu dinin gereklerini yerine getirmemesi

III. Kendi etnik kökenini diğer etnik kökenlerden üstün görmeyi açıklayabilmesi

düşüncelerinden hangilerini desteklediği söylenebilir? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B)Yalnız II
C) I, II
D) II, III
E) I , II, III

Cevap: C

24.

I. Menemen Olayı

II. Atatürk'e suikast girişimi

III. İslam Teali Cemiyetinin kurulması

IV. Anzavur ayaklanması

Ulus egemenliğine dayalı rejime karşı bir tepki niteliği olma yolunda yukarıdaki gelişmelerden hangisi cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleşmiştir? DATA Yayınları

A) I , II
B) I, IV
C) II, III
D) III, IV
E) I, II, IV

Cevap: A

25.Bulgaristan balkan ülkesi olmasına rağmen Balkan Antantına girememiştir.

Bulgaristanın Balkan Antantına girememesinde;

I. Romanya'dan Dobruca'yı istemesi

II. Ege Denizine inmeyi amaçlaması

III. Rusya'nın bölgede savaş istememesi DATA Yayınları

A) Yalnız I
B)Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, II
E) I, II, III

Cevap: B

26.

I. Nüfus mübadelesi

II. Kardak kayalıkları

III. Karasularının 6 milden 12 mile çıkarılması

Yukarıdakilerden hangileri Atatürk döneminde Yunanistanla yaşanan sorunlardan biridir? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I, II
D) II, III
E) I, II, III

Cevap: A

27.

I. Seçmen yaşının 18 den 22 ye çıkarılması

II. Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesi

III. Tek dereceli seçim sisteminin getirilmesi

Yukarıdakilerden hangileri atatürk döneminde görülen değişiklikler arasındadır? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B)Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, II
E) I, II, III

Cevap: D

28. Atatürk döneminde;

I.Atatürk ilkeleri anayasaya girdi

II. Demokrat parti kuruldu

III. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kuruldu

gelişmelerinden hangisi demokrasinin gelişmesi amacıyla yapılmıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, II
E) I, II, III





29.











30.







COĞRAFYA

1.



İç Anadolu Bölgesinde yukarıdaki haritada gösterilen alanlardan hangisinde çoraklaşma nedeniyle tarımda yüksek verim alınması zordur? DATA Yayınları

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

Cevap: C

2. Türkiye'de zeytinliklerin çıkabildiği yüksek çığır kuzeye bakan yamaç larda genelde 200-250 m. yükseklikte güneye bakan yamaçlarda 500-600m yükseklikte yetiştiği bilinmektedir.

Bu duruma neden olan etmen aşağıdakilerden hangisidir? DATA Yayınları

A) Bakı durumu
B) Bağıl nem
C) Gündüz süresi
D) Toprak türü
E) Su kaynakları

Cevap: A

3.Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de tarımsal etkinliklerle ilgili doğru bir bilgidir? DATA Yayınları

A) Üretimin fazla olduğu tahıl ürünlerinin çoğu dış ülkelere ihrac edilir
B) Güney Doğu Anadolu'da sulamadan dolayı pamuk üretimi artmıştır.
C) İklim koşulları nedeniyle şeker pancarı yalnızca iç bölgelerde yetişir.
D) Tarımda makineleşmenin en yaygın olduğu yer Karadeniz bölgesidir.
E) İklimi uygun olduğu için incir en çok Akdeniz bölgesinde yetişir.

Cevap: B

4.

I. Turizm gelirleri en yüksek

II. Endüstri kuruluşları en fazladır.

III. Enerji tüketimi en fazladır.

IV. Ulaşımın imkanlarının en fazla olduğu yer

Yukarıdaki özelllikleri verilen bölge aşağıdakilerden hangisidir? DATA Yayınları

A) Akdeniz
B) Karadeniz
C) Marmara
D) İç Anadolu
E) Ege Bölgesi

Cevap: C

5.Aşağıdakilerden hangisi orta karadeniz ve iç batı Anadolu Bölgelerinin ortak özelliklerinden değildir? DATA Yayınları

A) Termal kaynakların yaygın olması
B) Fındık, mısır ve tütün üretiminin fazla olması
C) Linyit rezervlerinin yaygın olması
D) Büyükbaş hayvancılığın yaygın olması
E) Karayolu ulaşımında önemli kavşak noktalarına sahip olması

Cevap: B

6. Türkiye'nin orta kuşakta bulunması aşağıdaki ekonomik özelliklerden hangisi üzerinde etkili olmuştur? DATA Yayınları

A) Tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin olması
B) Kişi başı düşen ulusal gelirin büyük kentlerde daha yüksek olması
C) İşletilen maden yataklarının çeşitlilik bakımından zengin olması
D) Çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesi
E) Kara yolu ve demiryolu transit taşımacılığının gelişmiş olması

Cevap: D

7. Bir yerin endüsrisinin gelişmesi için hammaddeye yakınlık, enerji kaynaklarına yakınlık, işgücü ve ulaşım kolaylığı üretim araç ve hammadde temini kolaylığı gibi etmenler önemlidir.

Aşağıdakilerden hangisi endüstri kuruluşlarında diğerlerinden farklı bir etmene bağlıdır? DATA Yayınları

A) Adana ve çevresinde dokumanın gelişmesi
B) Edremit ve Ayvalıkta sıvı yağ üretiminin yapılması
C) Çanakkale'de konserve balıkçılığın yaygın olması
D) Seydişehir'de aliminyum tesislerinin kurulması
E) Bursa'da otomotiv endüstrisinin olması

Cevap: E

8.Aşağıdakilerden hangisi son yıllarda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısındaki artışı etkilememiştir? DATA Yayınları

A) 1. sınıf turistik tesislerin yaygın olması
B) Metropol kentlerde uluslararası kongreler ve fuarların düzenlenmesi
C) Turistik bölgelere nüfusun iç göçlerle artması
D) Formula 1 gibi spor organizasyonlarının yapılması
E) Yamaç paraşütü, kayak, rafting gibi etkinliklerin yapılmaya başlanması

Cevap: C

9. Son yıllarda Türkiye'de tarımsal bağlı olarak aşağıdakilerden hangisinde azalma olduğu söylenebilir DATA Yayınları

A) Tarımsal etkinliklerin iklime bağımlılığında
B) Tarımsal ürünlerin pazarlanması olanaklarında
C) Tarımsal ürünlerin tüketiminde
D) Tarımdan elde edilen gelirlerde
E)

Cevap: A

10.Benzer topografik ve klimatik özelliklere sahip olmalarına karşın İstanbul ili nüfus yoğunluğu Çanakkale ilinin 50 katıdır. Bu yoğunluk farkının oluşması aşağıdakilerden hangisinde daha fazla görünmektedir? DATA Yayınları

A) İstanbul'un kapladığı alanın küçük olması
B) İstanbul'un ticaret ve ekonomi bakımından çok gelişmiş olması
C) Çanakkale boğazının batı kısmında Gelibolu Milli Parkının olması
D) İstanbul'da kültür ve sanat etkinliklerinin fazla olması
E) Çanakkale'de tarım alanlarının geniş yer tutması

Cevap: B

11. Haritada gösterilen alanlardan hangisinde nüfus artışın temel nedeni doğurganlıktır? DATA Yayınları



A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

Cevap: E

12.



21 Haziranda haritada gösterilen kentlerin hangisinde Kırşehire göre hem gündüz kısa hem de güneş daha erken doğar? DATA Yayınları

A) Siirt
B) Antalya
C) Sinop
D) Artvin
E) Bolu

Cevap: A

13.Türkiyede bir yıla ait buğday ve arpa üretim miktarı ile ekim alanlarını illere göre gösteren bir grafikten yararlanılarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? DATA Yayınları

A) Buğdayda en yüksek verimin hangi ilden alındığına
B) Türkiye'nin yıllık toplam arpa üretim miktarına
C) Buğday üretimi için hangi illerden daha yüksek verimin alındığına
D) Hangi illerin ikliminin buğday üretimine daha uygun olduğuna
E) Arpa üretim miktarının en fazla olduğu ile

Cevap: X

14.Devlet Meteoroloji işleri genel müdürlüğü İstanbul'da yarın kuvvetli karayel ve şiddetli kar yağışı beklenmektedir uyarısı yapmıştır

Bu uyarı;

I. İstanbul'da kuzey sektörlü rüzgarların egemen olması

II. Kış mevsiminin yaşanması

III. Kuzey-batı yönünden gelen bir hava kütlesi olması

verilerinden hangilerine dayanılarak yapılmış olabilir? DATA Yayınları

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I, II
D) I, III
E) II, III

Cevap: X

15.Türkiye'nin aşağıdaki özelliklerinden hangisi yükseltisinin fazla olmasının sonucu değildir? DATA Yayınları

A) Bitkisel ürünlerinin zengin olması
B) Karayolu ve demiryolu yapım maliyetinin yüksek olması
C) Sıra dağların genelde doğu - batı yönünde uzaması
D) Nüfus dağılışının düzensiz olması
E) Yaylacılığın önemli bir etkinlik olması

Cevap: X

16.Çalışma çağı (15-64 arası) olan ve bir işte çalışan nüfusa aktif nüfus denir. Türkiye'de 1955 yılında nüfusun %82 si aktif nüfus iken, 2005 yılında bu oran %45 e düşmüştür.

Türkiyede kalkınma hızının ve kişi başına düşen ulusal gelirin artmasına karşın, aktif nüfusun azalması aşağıdakilerden hangisini etkilediği savunulamaz? DATA Yayınları

A) Kadının çalışma hayatında daha fazla yer bulması
B) Nüfusun bir kısmının çalışmak amacıyla yurtdışına göç etmesi
C) 15-25 yaş grubundaki öğrenci sayısının artması
D) İş oranlarındaki artışın nüfus artışından az olması
E) Makineli tarıma geçilmesi ile tarımda çalışan sayısının azalması

Cevap: X

17. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin ekolojik dengesini bozan etmenlerden değildir? DATA yayınları

A) Tarımda göl sularını aşırı kullanmak
B) Birçok hayvan türünün bilinçsiz avlanması
C) Kentlerin hızlı ve plansız büyümesi
D) Yeraltı sularının bilinçsizce yeryüzüne çekilmesi
E) Akarsu ağızlarında deltaların genişlemesi

Cevap: E

18.İskenderun, kendisi gibi bir liman kenti olan Sinop ve Trabzon'a göre daha fazla gelişmiştir.

Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? DATA yayınları
A) Korunaklı liman olması
B) Eski yerleşim yerlerine yakın olması
C) Gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olması
D) Ağır endüstri kuruluşlarının bulunması
E) Verimli tarım alanlarının bulunması

Cevap: C

ANAYASA SORULARI



1.Tüzük ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? DATA yayınları

A) Tüzük, kanunun ve yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak amacıyla çıkartılır
B) Hangi tüzüklerin Resmi Gazete'de yayımlanacağı kanunla belirtilir
C) Tüzük çıkarma yetkisi yalnızca Bakanlar Kuruluna tanınmıştır
D) Tüzüklerin anayasaya ve kanunlara uygunluğunun denetimini anayasa mahkemesi yapar
E) Tüzük tasarıları hakkında düşüncelerini bildirmek danıştayın idari görevleri arasında yer alır.

Cevap: C

2.1982 anayasasına göre, aşağıdaki idari birimlerden hangisi mahalli idareler içerisinde yer alır? DATA yayınları

A) Mahalle
B) Bucak
C) Köy
D) İlçe
E) Belediye

Cevap: X

3.

I. Cumhurbaşkanın tek başına yaptığı işlemler

II. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararları

III. Genelkurmayın tek başına yaptığı işler

IV. Yüksek Askeri Şura kararları

Yukarıdaki idari işlemlerden hangisine karşı anayasa ile yargı yolu kapatılmıştır?DATA yayınları

A) I, II
B) II, IV
C) III, IV
D) I, II, IV
E) I,II,III,IV

Cevap: X

4.Aralarında var olan borç ilişkisi dolayısıyla alacaklının borçludan isteyebileceği, borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu davranış biçimine ne ad verilir? DATA yayınları

A) İş
B) Edim
C) Çalışma
D) Alacak
E) Sözleşme

Cevap: B

5.Bir gerçek kişinin doğumu ve soybağıyla ilgili kayıtları içeren kütüğe ne ad verilir? DATA yayınları

A) Doğum kütüğü
B) Evlenme kütüğü
C) Boşanma kütüğü
D) Ölüm kütüğü
E) Yerdeğiştirme kütüğü

Cevap: A

6.Henüz ergin olmamış veya ergin olmakla birlikte kısıtlanmış olan çocuk üzerinde medeni kanun tarafından ana ve babaya tanınan haklara ne ad verilir? DATA yayınları

A) Velayet
B) Vesayet
C) Veraset
D) Soy bağı
E) Evlat edinme

Cevap: A

7.1982 anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi ile hükümetin (Bakanlar Kurulu) görevi sona erer? DATA yayınları

A) Adalet bakanının istifası halinde
B) Cumhurbaşkanının görevden ayrılması halinde
C)Milli Savunma Bakanın istifası halinde
D) Genelkurmay Başkanının istifası halinde
E) Başbakanın ölümü halinde

Cevap: E

8.1982 anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi anayasa metnine bağlı değildir?

A) Başlangıç kısım
B) Anayasanın ilk dört maddesi
C) Anayasanın geçici maddeleri
D) Anayasa bulunan madde kenar başlıkları
E) Anayasanın 175. maddesi

Cevap: D

9.1982 anayasasına göre TBMM başkanlık divanı için bir yasama döneminde kaç defa seçim yapılır?

A) 1
B)2
C)3
D)4
E)5

Cevap: B

10.Avrupa Merkez Bankası başkanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ben- beinonke
B)Jean Claude Trichet
C)Paul W.F. Witz
D) Rodrig de Rota
E) Donique Srauss - Kahn

Cevap: B

11.Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin de üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatına (EİT) üye değildir?

A) Azerbaycan
B) Afanistan
C) Tacikistan
D) İran
E) Irak

Cevap: E

12.12 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ile imzalanan bir antlaşma ile 30 günü geçmeyen seyahatler ve 180 gün için 90 günü aşmayacak şekilde vize uygulamasını karşılıklı kaldıran ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rusya
B) Yunanistan
C) Brezilya
D) Almanya
E) İran

Cevap: A



arkadaşlar bulabildiklerim bu kadar :)


_____________________________

5.Jandarma Eğt. Alay K.Lığı/KASTAMONU - İL Jandarma K.Lığı/BATMAN


204 Mesaj
10 Temmuz 2010; 19:39:59 

umarım iyidir



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fırtan -- 10 Temmuz 2010; 19:42:54 >


_____________________________

5.Jandarma Eğt. Alay K.Lığı/KASTAMONU - İL Jandarma K.Lığı/BATMAN


974 Mesaj
10 Temmuz 2010; 19:42:29 

buyrun arkadaşlar pdf ye bastırdım genel kültür sorularını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz

http://www.endir.az/uploads/genel_k__lt__r.pdf




< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdenar -- 10 Temmuz 2010; 19:44:50 >


_____________________________



204 Mesaj
10 Temmuz 2010; 19:56:57 


1. %25'lik 45 gr şekerli su karışımın 4/5'i şeker oranı %50 olan 14 gr şekerli suyun karıştırılması sonucu karışımın şeker yüzdesi kaçtır?

A) 32
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

2. Bir deponun önce %30'u kalanın %20'si dökülür. depoda 42 lt su kaldığına göre deponun tamamı kaç lt'dir? A)
B)
C)
D)
E) 75

Cevap:E

3.a’daki işçi sayısı b’deki işçi sayısının 3 katı olup a’daki işçi sayısının 12 tanesini B’ye verirse a’daki işçi sayısının yarısı b’deki işçi sayısına eşit olduğuna göre a’da kaç işçi vardır?

A) 108
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

4.

A-B=C
A+B+C=34
A=?

A) 17
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

5.



A) 8
B)
C)
D)
E)

Cevap: X

6.


A) 10
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

7.


A) 5
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

8.İki basamaklı AB sayısı 4 ile tam bölünebilmekte 10 ile bölündüğünde 2 kalanını vermektedir.
Buna göre A+B kaç farklı değer alabilir?
A) 5
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

9.



A) 2
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

10.



A) -2x
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

11.



ifadesi x türünde eşiti nedir?

A) 8-x
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

12.



A) 2
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

13.



A) 32
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

14. Ali 7 kardeşi x yaşındadır. Ali 21 yaşına geldiğinde kardeşi 8x yaşında olduğuna göre x=?

A) x=2
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

15. Bir torbada 1’den 90’a kadar numaralandırılmış top vardır. En az kaç top çekelimki kesinlikle bir tanesi 6’ya tam bölünsün?

A) 76
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

16. 18, 24, 42 kg’lık un kapları bulunmaktadır. bu kaplardan en az birertane bulunmak şartıyla 30 kap alınıyor ve toplamı 1140 olduğuna göre
42’lik kaptan kaç tane vardır?

A) 24
B)
C)
D)
E)

Cevap: X

17.



ABC eşkenar üçgen ve taralı alan

ise a kaçtır?

A) a=8
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

18. 9 kişinin yaş ortalaması x, bu gruba 3 kişi daha katılınca yaş ortalaması 3x/2 olduğuna göre ,bu 3 kişinin yaş ortalaması kaçtır?

A) 3x
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

19. Bir işi Ayşe ve Meral birlikte 11 günde Meral ve Orhan birlikte 9 günde Ayşe ile Orhan 8 günde bitirebildiğine göre işi bitirme hızları arasındaki ilişki nasıldır?

A)
B)
C)
D)
E)

Cevap: X

20.



A ve B’den aynı yönde hareket eden iki araç C’de karşılaştıklarına göre |BC|=?

Cevap:|BC|=420 km

21.



Yukarıdaki silindirin yüksekliği 30 cm, yarıçapı 4 cm dir.



Silindir şekildeki gibi bıçakla ikiye yarıldığında yarım silindiri tamamen kaldıracak şekilde kullanılan folyo miktarı en az ne kadardır?

A) 136π + 240
B)
C)
D)
E)

Cevap: A





Beş şirketin 2004-2006 yıllarındaki işçi sayıları verilmiştir.

B ile D şirketlerindeki işçi sayısındaki artış aynıdır.
2004'deki Toplam işçi sayısı 2006'e göre fazladır


22,23,24. soruları yukarıdaki tablo ve grafiğe göre çözünüz.



22. 2006 yılı personel sayısına göre %10 artan şirket hangisidir?

A) E şirketi
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

23.2006 yılında A şirketinin personel sayısı 2004 yılına göre azalma gösterdiğine göre 2004 personel sayısı kaçtır?

A) 600
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

24.2006 yılında A şirketinin personel sayısı 2004 yılına göre azalma gösterdiğine göre 2004 personel sayısı kaçtır?

A) 600
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

25. B şirketinin 2006 yılındaki işçi artış miktarı kaçtır?

A) 60
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

26.Bir işçi maaşına yapılan 40 TL zam yerine %6 zam istediğine göre bu işçinin maaşı en az kaç TL'dir?

A) 680
B)
C)
D)
E)

Cevap: X

27.Bir kesrin payına paydasının %x’i ve paydasına da payının %y’si eklenirse kesir değişmediğine göre kesrin karesinin eşiti nedir?

A) x/y
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

28.



ABCD dikdörtgeninde taralı alan ne kadardır?

A) 60
B)
C)
D)
E)

Cevap: A

29.



Yukarıda beş ürünün alış şatış grafiği verilmiştir. Toplam zararın 14 TL olması için 5. ürünün satış fiyatı ne kadar olmalıdır?

A) 32
B)
C)
D)
E)

Cevap: A


_____________________________

5.Jandarma Eğt. Alay K.Lığı/KASTAMONU - İL Jandarma K.Lığı/BATMAN


 
1432 Mesaj
10 Temmuz 2010; 20:05:38 


quote:

Orijinalden alıntı: Mens Rea



Evet ben de öyle buldum.Eşkenar üçgenin olduğu soruda a'yı 8 buldum.

Bir de şeker oranını bulduğumuz bi soru vardı onu kaç buldunuz?

Bu arada ingilizce cidden zordu.Geçenlerde girdiğim Toefl daha kolay gelmişti:S


evet ingilizce tabiri caiz ise kol gibiydi.Bölümüm ingilizce ve 2 yıl hazırlık okumama rağman oldukça zorlandım.

şeker sorusu sanırım doğru hatırlıyorsam %50ydi ama tam olarak hatırlamıyorum.soruyu görünce aklıma gelir


_____________________________



 
6569 Mesaj
10 Temmuz 2010; 20:14:58 


quote:

Orijinalden alıntı: Efe




evet ingilizce tabiri caiz ise kol gibiydi.Bölümüm ingilizce ve 2 yıl hazırlık okumama rağman oldukça zorlandım.

şeker sorusu sanırım doğru hatırlıyorsam %50ydi ama tam olarak hatırlamıyorum.soruyu görünce aklıma gelir


şeker sorusunun cevabı 32 kardeş.


_____________________________


Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
10 Temmuz 2010; 20:19:29 

toplam zararı 14 olan soru 40 değilmi?


974 Mesaj
10 Temmuz 2010; 20:24:30 

%25'lik 45 gr şekerli su karışımın 4/5'i şeker oranı %50 olan 14 gr şekerli suyun karıştırılması sonucu karışımın şeker yüzdesi kaçtır?

45 gr şekerli suyun 4/5 i 36 gr şekerli su karışımı yapar.

36 x %25 = 9 gr şeker
36-9 = 27 gr su

diğer karışım 14 gr imiş ve %50 lik olduğuna göre 7 gr su ve 7 gr karışımıdır.

ikisi karışıtırılırsa (27+7) 34 gr su ve 9+7) 16 gr şeker karışımı oluşur

orantı kurarsak

50 de 16 gr şeker varsa
100de x gr şeker vardır
-------------------------------

x=32


_____________________________



 
1432 Mesaj
10 Temmuz 2010; 20:43:09 


quote:

Orijinalden alıntı: onboardx




şeker sorusunun cevabı 32 kardeş.



_____________________________



 
1432 Mesaj
10 Temmuz 2010; 20:45:19 


quote:

Orijinalden alıntı: onboardx




şeker sorusunun cevabı 32 kardeş.



evet 32ydi aklımda sorudaki %50 kalmış zatenne yaptığımı tam hatırlamıyorum demiştim

evet ingilizce tabiri caiz ise kol gibiydi.Bölümüm ingilizce ve 2 yıl hazırlık okumama rağman oldukça zorlandım.

şeker sorusu sanırım doğru hatırlıyorsam %50ydi ama tam olarak hatırlamıyorum.soruyu görünce aklıma gelir


_____________________________


Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
10 Temmuz 2010; 20:56:28 

Yukarıda beş ürünün alış şatış grafiği verilmiştir. Toplam zararın 14 TL olması için 5. ürünün satış fiyatı ne kadar olmalıdır?
arkadaşlar bu sorunun cevbını ben 40 buldum ama burada açıklanan anahtarda 32 denmiş.yardımcı olurmusunuz.ayrıca x-y farkını isteyen çarpanlara ayırma sorusunuda 3 buldum.buradaki cevap anahtarında cevabı 3 olan bir soru göremedim.bunuda biri açıklayabilirmi,teşekkürler.


204 Mesaj
10 Temmuz 2010; 21:01:29 

arkadaşlar biraz reklam olacak ama sorular ve cevaplar http://www.data-yayinlari.com (aradaki - işaretini kaldırın) da yayınlanıyor eğitimde 43. soruda


_____________________________

5.Jandarma Eğt. Alay K.Lığı/KASTAMONU - İL Jandarma K.Lığı/BATMAN


 
45 Mesaj
10 Temmuz 2010; 21:09:21 

Arkadaşlar link fake değil içindeki sorular gerçektir kendim indirip baktım merrakta kalanlar için.

Cografya anayasa ve tarih soruları mevcut..

http://hotfile.com/dl/5...ru_Ve_Cevaplar.rar.html


_____________________________



 
1426 Mesaj
10 Temmuz 2010; 21:51:54 

sorular neden açıklanmadı? ayrıca sınavda toplu kopya çekerken yakalanmış bazıları. iptal olur mu sınav?



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reactor1111 -- 10 Temmuz 2010; 21:53:20 >


_____________________________

i want to play a game
make your choice... live or die

Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
10 Temmuz 2010; 22:00:55 


quote:

Orijinalden alıntı: reactor1111

sorular neden açıklanmadı? ayrıca sınavda toplu kopya çekerken yakalanmış bazıları. iptal olur mu sınav?


eğer öyle bişe olursa basarım ösym yi.olmaz bence.


 
2815 Mesaj
10 Temmuz 2010; 22:04:39 


quote:

Orijinalden alıntı: reactor1111

sorular neden açıklanmadı? ayrıca sınavda toplu kopya çekerken yakalanmış bazıları. iptal olur mu sınav?



kopyacılar benim yanımdaki okulda sınavdaymışlar insan bizede bikaç cevap atardı yaw


yukarıda verilen cevaplarda grafik yorumlamada 600 cevabı bence yanlış bunun doğruluk kesinliği nereden acaba


_____________________________

Nikon D80 Body + Nikon Nikkor 50 mm 1.8 D


8914 Mesaj
10 Temmuz 2010; 22:31:41 

quote:

Orijinalden alıntı: reactor1111

sorular neden açıklanmadı? ayrıca sınavda toplu kopya çekerken yakalanmış bazıları. iptal olur mu sınav?


Toplu kopya değil, mini kamerayla falan soruları bir yere aktarıp ordan cevapları falan alıyorlarmış bugün haberlerde çıktı ama endişelenmeye gerek yok hepsini almış polis içeri. Soruların açıklanmama nedeni diğer oturumların beklenmesi. Hemen komplo teorileri yazmaya bayılıyoruz.



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 10 Temmuz 2010; 22:32:48 >


_____________________________

İntel Core i7 4790k OK - Seasonic X-750 OK - Cooler Master 212X OK - Samsung pro 840 256 gb OK - Asus Sabertooth Z97 Mark 1 Bekleniyor - Corsair Obsidian 750D - Bekleniyor


 
30 Mesaj
10 Temmuz 2010; 23:33:19