Şimdi Ara

2020 yılına kadar TeraFLOP seviyesinde cep telefonları görebiliriz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.116
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Tennesse Üniversitesine bağlı Bilgi Teknolojileri Araştırma Merkezi ve Yenilikçi İşlem Laboratuvarı direktörü doktor Jack Dongarra, süperbilgisayarlar ve yüksek performanslı bilgi-işlem sistemleriyle ilgili görüşlerini açıkladı. Teknolojinin çok hızlı geliştiğini ve 15 yıl önce sadece hayal edilen işlem gücünün, bugün dizüstü bilgisayarlardan elde edilebildiğini belirten Dongarra, 2020 yılına kadar cep telefonlarının 1 TeraFLOP, dizüstü bilgisayarların da 10 TeraFLOP seviyesinde işlem gücü sunacağını öngören dikkat çekici açıklamalarda bulundu. IBM, Sony ve Toshiba tarafından geliştirilen Cell mimarisi için geliştirme çalışmalarının durduğunu yani efektif olarak mimarinin öldüğünü belirten Dongarra, dolayısıyla Cell tabanlı yeni süperbilgisayar olmayacağını belirtiyor.





    Sundukları ilgi uyandırıcı performans ve mütevazi maliyetler sayesinde grafik işlem birimlerinin süperbilgisayarlarda yer bulduğunu belirten Dongarra, zor olan kısmın ise yazılımsal olduğunu zira CPU ve GPU kullanan bir sistemde hem CPU hem de GPU için uygulama yazılıması gerektiğini söyledi. Öte yandan süperbilgisayarlarda ciddi miktarda veri transferi gerçekleştiğini ancak CPU ve GPU arasındaki ince hattın efektif kullanım için sıkıntı yarattığını belirten Dongarra, tek sokette bir araya gelecek CPU ve GPU'nun (ed: AMD Fusion gibi) bu problemi aşacağını söyledi. Nvidia Fermi mimarisiyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Dongarra, yüksek performanslı bilgi işlem için Fermi mimarisinin önemli avantajlara sahip olduğunu ifade ediyor ve L1 & L2 bellek yapısı, çift hassasiyetli IEEE kayar nokta hesaplama yeteneği ile ECC bellekler için tam destek gibi özelliklerin altını çiziyor. Çin'in Nebulae isimli en güçlü süper-bilgisayarında Fermi kullanıldığını söyleyen Dongarra, önümüzdeki yıllarda ciddi sayıda HPC sistemin, muhtemelen Fermi GPU'su içereceğini söylüyor.


    Doktor Dongarra, 2020 yılı için Top500 süperbilgisayar listesndeki tüm sistemlerin en az PetaFLOP seviyesinde olacağını, Çin'in süperbilgisayar arenasında baskın olacağını ve ExaFLOP seviyesindeki bazı sistemlerin kullanılacağını tahmin ediyor.








  • Cepte TeraFLOP
  • 10 Yıllık bir periyottan bahsediliyor ben o kadar süreceğinden şüpheliyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacano -- 8 Temmuz 2010; 22:04:14 >
  • Ne 10 yılı bunların dünyadan haberi yok. Psp2 de kullanılan gpu powervr sgx543mp8. 8 çekirdekli bu gpu 400 mhz de çalışıyor. Poligon performansı saniyede 532 milyon. Karşılaştırma yaparsak hd5830 un 500 milyon/sn. Zaten bu gpu nun gtx260 ayarında olduğunu açıkladılar.
    Birde bunun 16 çekirdekli olanı var sgx543mp16 onu var sen hesap et. Boyutu ise 12.5 mm2.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektro_gadget

    Ne 10 yılı bunların dünyadan haberi yok. Psp2 de kullanılan gpu powervr sgx543mp8. 8 çekirdekli bu gpu 400 mhz de çalışıyor. Poligon performansı saniyede 532 milyon. Karşılaştırma yaparsak hd5830 un 500 milyon/sn. Zaten bu gpu nun gtx260 ayarında olduğunu açıkladılar.
    Birde bunun 16 çekirdekli olanı var sgx543mp16 onu var sen hesap et. Boyutu ise 12.5 mm2.

    Hocam bunun dokümanı var mı? Varsa yazarsan sevinirim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Alper#

    Hocam bunun dokümanı var mı? Varsa yazarsan sevinirim

    İstediğin teknik döküman ise herkese vermiyorlar. Üyelik falan gerekiyor uzun iş. Ama konuyla ilgili resmi yazı şu.
    http://www.imgtec.com/news/Release/index.asp?NewsID=449

    Haber olarak ise daha önce dh dede verildi.
    http://www.donanimhaber.com/Sony_PSP2de_cok_cekirdekli_yeni_nesil_GPU_kullanabilir-16253.htm

    Aslında psp2 de bu gpu olacağı kesin değil ama sonuçta mobil gpu, cep telefonunda bile kullanılabilir.




  • Tamam Teraflop'a erişicez cep telefonunda ama, şu an kasamda durmakta olan tereflopluk işlem gücünü neden halen normal/gündelik işlerim için kullanamıyorum? Tüm yazılımları sadece GPU üzerinden çalışacak hale getirsinler o zaman sadece CPU yerine... CPU koordinasyonu sağlasın...
  • notebooklar 10Tflop cep telefonları 1Tflop... 10da biri kadar işlem gücü bence oldukça orantısız... yani biraz uçuk olmuş...
  • teknoloji yıllar geçtikçe daha hızlı gelişmekte 10 yıl önce bukadar sık ekran kartı cıkmıyordu yada işlemci ne olursa olsun yıllar geçtikçe gelişme hızıda arttı ama tabiki bu birazda arz talep meselesi teraflop seviyesindeki telefonlara ilerdeki yıllarda ihtiyaç duyarmıyız yoksa gerek duymazmıyız şuanlık kestirebilmek oldukça zor
  • bencede saçma şurda 5 yılı ver enfazla .. firmalar beliki 5 yıl veya daha sonrsını düşünüyor ..fermiye bağlı bir gelişme olmayacak bence ..insanların dikkatini kendi ürettikleri ürüne odaklandırmaya çalışıyorlar ama öyle olmayacak..
  • cep telefonunda teraflopluk güç olsa ne olmasa ne ,sadece flash uygulamalarda ve oyunlarda farkeder sanırım , tabi şuda bi gerçekki hiçbir cep telefonunun oyun tadı ps3 le kocaman bir ekranda gta4 oynamak kadar tat vermez :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.