Şimdi Ara

Model Helikoptere yeni başlıyorum ne yapmalıyım ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
2
Favori
7.582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni başlayacak arkadaşların ortak sorusudur bu. Bu sebeple çok ayrıntıya girmeden model helikopter uçurmak isteyen arkadaşların faydalanacağı temel bir yazı yazmak istedim. Bu yazının sizlerin, bizim yaptığımız hataları yapmamanızı sağlayacağını dolayısıyla zaman ve para kaybınızı azaltacağını düşünüyorum.

Yazımı daha akılda kalıcı olması açısından tavsiyeler şeklinde yazdım. Bu yazıda bahsettiğim konular CCPM helikopterler geçerlidir. Co-axial tarzda olan ya da diğer 2-3-4 kanallı, model olmaktan çok oyuncak kategorisine daha yakın olan helikopterler için bu yazı anlamlı değildir lütfen okurken buna göre değerlendirin. Yazıda mecburen kullandığım bazı tanımları yeni olduğunuz için bilmiyor olabilirsiniz. Bu tanımları öğrenmek için bu konu ile ilgili aşağıdaki linke bakabilirsiniz.

http://www.heliteknik.com/forum/yeni-baslayanlar/509-temel-rc-helikopter-tanimlari.html

Genel olarak modelcilikte hava araçları, diğer model türlerine göre kullanması daha zor olarak bilinir. Bu doğrudur. Hava araçlarında ise helikopter, donanım olarak en karmaşık ve uçurması en zor modeldir. Montaj, ayar, tamir ve pilotaj konularında helikopter modelcisinin kendini yetiştirmesi gerekir. Bunlar için ise sabır, zaman, para ve çalışmaya (simülatör ve uçuş çalışmaları) ihtiyacımız var. Bu iş çok geniş bütçe ile yapılabileceği gibi sınırlı imkan ve bütçe ile de yapılabilmektedir.

Bu hobide; her hareketimizde ve her zaman EMNİYET unsurunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Aksi halde sonu ölüme kadar gidebilecek çok ciddi kazalara sebebiyet verebiliriz!

Helikopterlerimiz birçok irili ufaklı parçadan meydana gelir. Bunlar arasında basit vidalardan çeşitli elektronik cihazlara kadar değişik parçalar bulunur; bu sebeple havada her an bunlardan birisi veya birkaçı sorun yaratıp kırım ve kazaya sebep olabilir. Unutmayın helikopterimizin ana ve kuyruk palleri (yeni başlayanlar tanımları bilemeyebilir onun için pervane diyelim) çok süratli devirlerde dönerler ve bazı durumlarda aşırı yük altında kalabilirler; patlar motor titreşiminden dolayı parçalar gevşeyebilir. İşte bütün bu ve buna benzer sebepler helikopterlerimizin pilotaj hatası olmasa bile her an kaza ve kırım riski altında bulunmasının nedenidir.

Yeni başlayacaklara:

ilk Tavsiyem:

Bu işe başlarken tecrübeli pilotlardan yardım istemeniz ve onların tecrübelerinden faydalanmanızdır. Bulunduğunuz yerde yardım edecek kimseler yoksa forumumuzdan yardım isteyebilirsiniz. Tecrübeli pilotlarla training sistemi (Eğitici ve öğrencinin kumandalarını birbirine bağlayarak gerektiğinde eğiticinin kumandayı öğrenciye verip alabileceği sistem) kullanarak ilk uçuş denemenizi yapmak en iyisidir.

İkinci ve En Önemli Tavsiyem:

Kaliteli bir simülatör programı edinerek çalışmaktır.

Simülatörün birçok faydası vardır; bunları kumanda alışkanlığı kazandırma, yön duygusu edinme (Göz-Beyin-El koordinasyonu kazanma), kırım masrafından ve stresinden uzak çalışma imkanı sağlama, yakıt ya da pil şarj derdi olmadan uzun süreler uçuş çalışması yapabilmenize imkan vermesi olarak sayabiliriz.

Piyasadaki kaliteli birkaç simülatör:
    1.Phoenix
    2.Reflex
    3.Realflight
    Olarak sayılabilir.(Sıralama kalite sıralaması değildir rastgele yazılmıştır)

Bu simülatörleri kullanmak veya edinebilmek için aşağıdaki konuyu okuyunuz.

Phoenix RC

Üçüncü Tavsiyem:

İmkanınız varsa uçuş buluşmalarına katılın. Bu size tecrübe ve pilotaj olarak çok şey katar.

http://www.heliteknik.com/forum/etkinlikler-bulusmalar/

Dördüncü Tavsiyem:

Gerçek çalışmalarınızı insanların olmadığı, dikkatinizi dağıtabilecek gürültü ya da görsel bir uyarıcının (elektrik direkleri, ağaç, kaya vb. gibi uçuş esnasında tedirginlik yaratabilecek nesneler) olmadığı geniş ve açıklık alanda yapmanızdır.

Beşinci Tavsiyem:

Asla tek başınıza uçmayın. Bunun en önemli sebebi: olmasını istemeyiz ama bu olmayacağı anlamına gelmez; bir yaralanma durumunda size yardımcı olabilecek birinin yanınızda bulunmasıdır. Diğer bir sebep ise yanınızdaki kişinin siz helikopterinize konsantre olmuşken sizi çevreden gelen dış etkenlere karşı uyarma imkanı sağlamasıdır. Örneğin bazı insanlar merak sebebiyle size ya da helikoptere tehlikeli mesafede yakınlaşmak isteyebilir. Yandaki kişi hem sizi gelenlere karşı ikaz hem de yaklaşmaya çalışan kişileri tehlike konusunda ikaz edebilir.

Altıncı Tavsiyem:

Model alırken tipinden çok başlangıç için uygun olup olmadığına, modelin ülkemizde kullanım yaygınlığına, kırım sonrası tamir için yedek parça temin imkanına ve fiyatlarına bakmanızdır. Bu konuda yardım ve tavsiye almak için forumumuzdaki tecrübeli arkadaşlara danışabilirsiniz. Şahsi düşüncem olarak bu işe başlamak için en uygun model 30-50 kasa modellerdir. Ayrıca başlangıç modelinizin elektrikli olması yakıtlı motor ayarı ve diğer birçok ekipmanla (Yakıt pompası, buji, buji ısıtıcı, starter, ısı ölçer vb.) uğraşma derdini ortadan kaldıracağından dolayı size kolaylık sağlayabilir. Trex 600 ESP modeli oldukça uygundur başlamak için çünkü ülkemizde kullanıcısı çoktur herhangi bir konuda yardım alma imkanınız olur, yurt içi ve yurt dışında parça temini kolaydır, boyutları sebebiyle oldukça stabildir ayrıca elektrikli olduğu için biraz önce açıkladığım sebeple işinizi daha kolaylaştıracaktır.

Yedinci Tavsiyem:

Uçuşa hazır (RTF) olarak almış olsanız bile kutudan çıktığı şekilde kumandadan gaz verip helikopteri uçuracağınızı zannetmeyin. Tecrübeli pilotlar belki uçurabilir belki ama siz uçuramazsınız. Helikopterimiz monteli gelmiş ise uçmadan önce tüm vidaları sökülüp loctite (vida gevşemesini önleyen sıvı) kontrolü yapılmalıdır. Loctite yoksa sürülüp tekrar sıkılmalıdır. Bu iş bittikten sonra kumanda ayarları ve helikopteriniz üzerinde bulunan gyro ve esc gibi elektroniklerin ayarlanması gerekir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, ilerleyen zamanlarda eklemeler yapabilirim.

Herkese kırımsız ve emniyetli uçuşlar

Kaynak: airßorne / HeliTeknik.com

• Teşekkurler yenı başlıcak arkadaşlar için oldukça yararlı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tgye155 -- 10 Temmuz 2010; 5:03:27 >
  • Kendi başlangıç zamanlarımızı düşünüyorumda ...
    Bu kadar bilgiye ulaşmanın imkanı yok gibiydi.
  • bizler şanslıyız o zaman en yakın zamanda bende model araba alıcam inşallah

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tgye155 -- 10 Temmuz 2010; 23:10:55 >
  • Model arabınızı alırsanız mutlaka burda bilgilerini paylaşın
  • Bana da bi heli hediye geldiydi. Adı da : Syma 3D 30 - 40 cm var. Fena değil gibi ama çok ta iyi birşeye benzemiyor . :D Var mı bu ürün hakkında bilgisi olan?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Forever79

Model arabınızı alırsanız mutlaka burda bilgilerini paylaşın

inşallah almak için xboxımı sattım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tgye155 -- 18 Temmuz 2010; 9:06:29 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler hocam.
  • Bu konu aslında önemli.
    Bir çok arkadaşımız için yol gösterici olabilir.
  • Selamlar bende rc helikopter olayına başlamak istiyorum. Çok fazla araştırma yapmamıştım ama 2-3-4 kanal olaylarından haberdardım. PC oyunlarında (GTA tarzı) 4 kanal olarak helikopteri istediğim şekilde kullanabiliyorum. Tabi PC oyunlarının gerçekle çok farklı kontrol olanaklarına sahip olduğunun farkındayım ;) fakat oldukça zevkli. Aynı şekilde 2-3 kanal değilde 4 kanal bir rc helikopter almak istiyorum, 2-3 kanal helikopterlerde dilediğim gibi kontrolde bulunamayacağım. İnternette biraz araştırma yaptım 4 kanal helikopter daha mantıklı görünüyor, aksi halde oyuncak almış olacağım. Kısa araştırmam sonucunda bu ilanda karar kıldım.

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-hobi-oyuncak-rc-model-arac-iste-gercek-4-kanalli-helikopter-servolu-ve-gyrolu-30858556/detay

Yarın gidip biraz daha detaylı incelemede bulunacağım. Sizlerin görüşleri nelerdir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uygar2580 -- 13 Ekim 2010; 0:14:42 >

• Aldım, ilk şarjını yapıyorum, daha sonra ilk uçuşlarıma başlayacağım :)
  • Bu modelde 4 kanallının oyuncak sınıfına gireni sayılır. Ama olsun, çok önemli değil.
    4 kanal pilotajınızı mutlaka geliştirir.
    Önemli olan yedek parçalarına ulaşabilmeniz.
    Onuda bir şekilde hallederiz. Yurtdışından vs. gibi.
    Model helikoptercilikle ilgileniyorum diyorsanız bundan sonra daha sık görüşelim.
  • İlginize teşekkürler. 5-6 kez uçurma şansım oldu. Kontrolümü epey ilerletmiştim ki ileri geri hareketini sağlayan mekanizmada bir kilitlenme oldu sanırım. Helikopter yerdeyken trim ayarı yapamadığımı daha sonra ileri geri komutu hiç çalışmadığını farkettim. 1 saat civarında kilitlenmeye neyin neden olduğunu çözmeye çalıştım. Küçük bir dişlili motor ve dişliye bağlı vidali yukarı aşağı hareketini sağlayan bir parçada sıkışma olduğunu anladım, vidası parçanın biraz üst taraftan dışarı çıkmış olduğunu gördüm tabi alttan da dişlisi düştü sonradan. Dişlisi çıktığında motor serbest kalıp gyro komutasında dengeyi yakalamaya çalışıyordu anladığım kadarıyla. yukarı-aşağı hareketi sağlayan parçadaki (adını bilmiyorum :) ) kilitlenmeyi diş ipi vs gibi teknik ekipmanla vidayı yerine oturtarak hallettiğimi düşünürken artık motorunda hiç çalışmadığı farkettim. Sanırım serbest olarak uzun süreli çalışan ( birkaç saniye ) denge motoru arızalandı veya bağlantılarında temassızlık var. Aldığım kişiye götürdüm yine yarım saat kadar uğraştık mekanizmayı söktük geri taktık herhangi bir kilitlenme yok şuanda sanırım ama motor çalışmadığı için anlayamıyoruz. Ziyaret için istanbuldaydım, artık Kayseriye geldim. Motoru bir elektronik tamircisine gösterme kararı almıştım kayseride modelci yoktur diye fakat araştırmamı yaptım hms model diye biryer varmış, pazartesi götüreceğim bakalım teknik servisimiz var dediler. Yedek parça mevcut dediler ama benimki herhangi bir markaya dahil olmadığı için yedek parçası yoktur sanıyorum. Yukarıda anlattıklarımı sözlü olarak anlatmak ve anlamak biraz zor o yüzden birde çizim yapıp ekliyorum.

• Bu da benim çektiğim bir video, helikopter bozulmadan 1 saat önce

http://www.facebook.com/video/video.php?v=446124992769

videoda toplam 20dklık tecrübem olmuştu kumandalı helikopterde.

Bundan edindiğim tecrübe, küçük helikopterlerin onarımı gerçekten zor, yedek parça temini için markalı ürün kullanmak. Aldığım kişide büyük helikopterler de vardı, yedek parça uygulamak ve onarmak daha kolay görünüyordu onlarda Kullanım açısından büyük helikopterler daha stabil uçuyordur eminim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uygar2580 -- 16 Ekim 2010; 21:21:15 >

• herkese iyi günler
    2 yıldır model helikopter kullanıyorum 6kanallı
    e-sky honey bee cp2

fakat aldıktan 1süre sonra ilgilenemedim pilinin şarj olmadığını gördüm
    muhtemelen içinde kalan enerji %15den azdı.
    şimdi 3 sorum var sizlere
    1.. pili kurtarma şansım nedir ??
    2.. pil almam gerekiyor ise şu an üzerindeki pil 11.1V 1000mah 10C motor ise 370lik sanırım 7.5amper
    uçuş süresini uzatmak için mAh değeri yüksek pil almayı tercih ederim , alacağım pil 2200-4000 mAh aralığında olacaktır
    ağırlık ve C değeri olarak verebileceğiniz bir tavsiye varmı?
    3.. yazılanları okuduğum kadarı ile motorun maximum amper ihtiyacından fazla bir amper değerine sahip pil motora
    zarar vermemektedir fakat tersi olduğunda motor pili bozmaktadır doğrumu :S ?

şimdiden teşekkürler...
  • quote:

Orijinalden alıntı: esword

herkese iyi günler
    2 yıldır model helikopter kullanıyorum 6kanallı
    e-sky honey bee cp2

fakat aldıktan 1süre sonra ilgilenemedim pilinin şarj olmadığını gördüm
    muhtemelen içinde kalan enerji %15den azdı.
    şimdi 3 sorum var sizlere
    1.. pili kurtarma şansım nedir ??
    2.. pil almam gerekiyor ise şu an üzerindeki pil 11.1V 1000mah 10C motor ise 370lik sanırım 7.5amper
    uçuş süresini uzatmak için mAh değeri yüksek pil almayı tercih ederim , alacağım pil 2200-4000 mAh aralığında olacaktır
    ağırlık ve C değeri olarak verebileceğiniz bir tavsiye varmı?
    3.. yazılanları okuduğum kadarı ile motorun maximum amper ihtiyacından fazla bir amper değerine sahip pil motora
    zarar vermemektedir fakat tersi olduğunda motor pili bozmaktadır doğrumu :S ?

şimdiden teşekkürler...

Şansınız varsa kurtarabilirsiniz ama çok sağlıklı birşey olmayabilir.
    Hobbyking de çok uygun fiyata istediğiniz pili stoklarda bulabilirsiniz. 3s hücreli 2200 mah kapasiteli 15-20c piller yeterli gelecektir size.

• Bu model cok hosuma gitti Turkiye'de bulabilir miyiz acaba , ya da getirtmek mumkun mudur?

http://www.xheli.com/s009g-gyroapache.html
  • Paypal ile ilgili bilginiz varsa yurtdışından rahatlıkla alabilirsiniz.
    Yurtiçinden ise şurdan alabilirsiniz:
    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-hobi-oyuncak-rc-model-araclar-apache-ah-64-rc-helikopter/detay?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Forever79 -- 22 Kasım 2010; 12:39:43 >
  • güzel bilgiler...
  • elinize sağlık
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.