Şimdi Ara

Windows'tan nefret ediyorum. Bana Linux'u anlatın.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
0
Favori
2.676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba. Bu sabah format attım. Formattan öncesini hızlıca özetlemek gerekirse aylardır format atmıyordum. Bilgisayarımın virüs içinde yüzme değil tüpsüz derin dalış yaptığının farkındaydım. Önce "Görev Yöneticisi" devre dışı kaldı, ardından "Kayıt Defteri" ve kaspersky 2009 beta'm exe'lerimi tehdit olarak görüp setuplarımı ve kurulu programlarımı bir bir silmeye başladı (alman.nab galiba). Kapadım ve bir daha açamadım. Bu şekilde uzun süre de antivirüs programım olmadan yaşadım tüm bilgisayar sorunlarıyla. Format atmadım çünkü çok yorucu ve kafayı yedirttiren bir işlemdi. Şimdiye kadar hiçbir formatım sorunsuz geçmedi nerdeyse; özellikle ağ bağlantısı kurma konusunda. Format sonrası onu yükle bunu yükle programlar yazılımlar çok uğraştırıcıydı, uzun saatler alıyordu ve açıkcası üşenmiştim. Yüklediğim programlar ilk açılışta çalışıyordu ve ikinciye açılmıyordu. Şöyle ki her birşey indireceğimde flashgeti baştan yükler, her film izleyeceğimde k-lite ı baştan kurardım. Issız adada survivor, bir bilgisayardan bu kadar çok çekilmez yani.

Neyse 3 gün önce donanımhaber'e giremez oldum. Birkaç arkadaştan yetkililere pm attım ve inci saldırısında benim hesabında gitmiş olduğunu öğrendim. 20 yaşındayım ve doğduğumda Amiga 500 'üm vardı 6 yaşında ilk PC'm alındı ve hâla evdeki günümün en az 10 saatini bilgisayar başında geçiren bir insan olarak hayatımda ilk kez bir hesabımın çalındığına şahit oldum. Bana olmaz diyordum, olmaz olmaz demeyeceksin demek ki. Neyse bu zaten taşmış olan bardağı hatta sürahiyi parçalayan son damla oldu. Hemen C:\ yedek aldım; Belgelerim, fotoğraflar, masaüstü ıvırzıvırları (exe yok) ve formata oturdum. Geceden beri uğraşıyorum Ağ kurmakla, internete bağlanmakla, flash player java firefox gibi gerekli yazılım programları indirip kurmakla. Karnıma ağrılar girdi artık. Biraz adam ettim yinede ve önemli şifrelerimi de değiştirdim. Sıra driverlara geçti;

VGA driver'ı kurdum, sesi bir türlü kuramadım. Kuruyorum kuruyorum işe yaramıyor. Kafayı yedirtti. WLM ile de bağlantı sorunları yaşadım. Eski kaspersky 2009 beta'mı yükleyemedim, hatta winamp bile eski diye yüklettirmedi kendini. Ve Sonuç olarak vardığım nokta: Görev yöneticim çalışmıyor, regedit yine devredışı kalmış, "Sorunlar ve Resimli Çözümler" başlığı altındaki düzeltme işlemleri işe yaramıyor, fena halde kafayı sıyırmış durumdayım. Param olsa bilgisayarı camdan aşağı atardım. Sanki format öncesine geri döndüm bu sefer silahsız ve programsız.

1'incisi C:\ D:\ ve 2'ncisi G:\ H:\ olmak üzere 2 hdd ve 4 bölümüm var. D:\ G:\ H:\ ağzına kadar dolu nerdeyse. Yani D:\ yi yedekleyebileceğim boş bir yerim yok. Bu yüzden yalnızca C:\ ye format atar ve windows kurarım. Bu genelde sorunlarımı hallederdi.

Gerçekten kafayı sıyıracağım artık. Herşeye lanet okumaya başladım. Daha önce Linux'e yazılmış olan bir virüsün olmadığını ve virüslerin Linux'u etkilemediğini falan duymuştum. Ne denli gerçek bilmiyorum gerçekten. Fakat burda da bunu diyen çıkarsa artık Linux'e geçmenin vakti gelmiştir. Hatta şimdi ki aklım olsa ilk andan itibaren Linux kullanırdım. Linux experleri lazım bu dünyaya.

Linux hakkında sorularım var tabi. Birincisi bu rekabet ortamı yüzünden oyunların Linux'e destek sunmadığını sanıyorum. Oyun oynamak istiyorsak özel olarak uğraşmak veya uğraşılmış şeklini bulmak gerek galiba. Fakat eskisi gibi oyun oynayan bir insan da değilim. Hatta neredeyse hiç oynamıyorum diyebilirim. Bu yüzden Linux'un bana bu konuda aşırı sorun yaratacağını düşünmüyorum.

Ayrıca yukarıda virüsler hakkında sorduğum sorumu tekrarlamak istiyorum. Linux işletim sistemine geçtiğimde virüs saldırılarından kurtulacak mıyım?

Ayrıca Linux'de en çok kullandığım şeylerden biri olan Messenger'ı kullanabilecek miyim? Sonuçta Windows malı messenger.

Firefox falan da var mı Linux için?

Linux'a bir anti-virüs yazılımı gerek mi?

Arayüzün farklı olduğunu biliyorum fakat Kullanım açısından nasıl?

Yükleme işleminden sonra driverları kurarken bir sorunla karşılaşmamam için birşey yapmam gerek mi? Yani driver cd'lerinin Linux'u desteklememesi gibi bir sorunla karşılaşır mıyım? Kurulumdan önce driverları önceden indirip diğer diske yedeklemeliyim mi?

"Linux, Unix, Ubuntu, Pardus" Bildiğim tek şey hepsinin temelinde Linux olduğu ama gerçekten bunların ayrımını yapabilecek durumda değilim? Aralarındaki farkı bilmiyorum.

Sizin öneriniz nedir? Linux'u anlatın. Belki Linux'da da sorunlarla karşılaşacağım ama sistem sorunu çözülmez değildir. Windows'da ise virüslerle destekleniyor tüm sorunlar. Ne kadar uğraşsam da virüsün kökünü kazımadıkça bir sonuç alamıyorsunuz. Her seferinde programları baştan yüklersiniz, regeditleriniz görev yöneticileriniz kapanır ve açılmaz... binbir türlü dert.

Lütfen beni sorundan ve beladan kurtarın. Şimdiden teşekkür ederim.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haplo -- 30 Haziran 2010; 9:37:09 >

• Arkadaşlar bende linuxe geçmeyi düşünüyorum yukarıdaki sorulara ilave olarak bir sorum olacak; linux'un performansını WinXP'nin performansına oranlarsak sonuç ne olur?

İyi forumlar.
  • bir linux dagitimina virus bulassa muhtemelen dunya capindaki haber sitelerinde haber olarak goruyor olurduk. yillardir kullaniyorum ve forumlarda kullanicilarin yazdiklarini okuyorum, tek bir virus olayi bile duymadim.
    bu demek degil ki %100 guvenlidir. boyle bir seyi dunya uzerindeki hic bir yazilim icin soyleyemeyiz. yine de bu risk yok denecek kadar az ve anti-virus kullanmak da su asamada gereksiz olur.

cogu dagitimda suruculerin cok buyuk bir bolumu kernel icine gomulu olarak geliyor. genellikle ekran kartini elle yuklemek gerekiyor.

firefox ayni linux gibi acik kaynakli tarayici, bu sebeple linux dagitimlarinin cogunda varsayilan olarak geliyor.

live messenger'in linux surumu microsoft tarafindan ne sunuldu ne de ileride sunulacak gibi geliyor. msn hesabini kullanabilen cesit cesit alternatif mesajlasma yazilimlari mevcut. tek dezavantaj kamerali gorusme oluyor bazen.
  • @positroN
    Teşekkür ederim. Tek dezavantaj kameralı görüşme oluyor mu olmuyor mu? Olmuyor diyecektiniz galiba? O da kadı kızında da olur. Windows'da da olmuyordu zaten. Ben şu zorla değiştirtmeye çalıştıkları sürümü değiştirmeyip kullanmaya devam ettiğim için sesli görüşme özelliklerini kullanamıyordum. Önemli değil anlayacağınız.

Birçok isim ve birçok sürüm var. Kendime en uygun olanını nasıl seçeceğimi bilmiyorum. Linux tabanlılar hakkında daha çok bilgiye ihtiyacım var. Tabi bu yolun sonunda da bilgisayarıma nasıl linux kuracağım var.
  • kurulum oldukca basittir. cd imajini usb bellege yazdirip boot edince bir yukleme ekrani degil de masaustu gelir. bu sayede kurulum yaprken internette gezinmek bile mumkun. mesela ubuntu'yu yuklemek 7 adim, cogu da saat ayari, kullanici ismi gibi basit adimlardan olusuyor. en onemli kismi hard disk bolumlendirmesi.
  • Eee benim harddisklerim zaten önceden bölümlendirilmiş. Linux yüklediğimde bölümlenmeyi algılayamayacak ve dosyaları birbirine mi karıştıracak? İçi dolu olan bir harddiski nasıl bölebilirim ki? Sanırım yükleme aşamasına geçmeye yakın bunu öğrenirim. 4GB bi usb flash'ım var. Bunu kullanabilirim yükleme aşamasında.

Ortalama ne kadar yer kaplıyor işletim sistemi?
  • hd de ayırdığınız bir bölüm varsa bunu grafiksel olarak görüp o bölümü silip yerine 2 partition oluşturmanız gerekir ( aslında tek bölümde çalışır ama 2 bölüm oluşturmak iidir) bunlardan 1i swap yani takas alanı olarak geçer bunun amacı ramin yetmediği koşullarda ram e yazılması gereken veriler buraya yazılacaktır. bunu ramınız 1 2 gb ise toplam raminizin iki katı olacak şekilde ayarlayabilirsiniz büyük ise 4 gb gibi o zaman ram kadar bir alan vermeniz yeterli olur. geri kalan alanı ise verilerinizin saklanacağı alan olarak kullanılacaktır oldukça basit ve grafik arayüzünden yapılan bir işlemdir.

benim tavsiyem bu işlemleri algılayabilmeniz için internetten indiridiğiniz iso ile bilgisayarınıza kuracağınız sanal bir pc programı ile denemeler yapın bunun için virtual box yada ms nin ücretsiz virtual pc programları vm ware gibi yazılımlarını kullanabilirsiniz.

NAsıl birşey olduğunu merak edip kurmadan kullanayım derseniz de ubuntu cdlerinin açılışında var olan seçenekle hdye kurulum yapmadan işletim sistemini kullanabilirsin. programları kullanıp linux kullanımı hakkında bilgi edinebilirsin. kurulum esnasında fark etmeden yapacağın bir hata ile windows bölümüne zarar verebilirsin o yüzden virtual pc de kurulum ypmayı öğren çalışabilir cdler ile de linuxu kurcala aklına yatarsa öğrendiğine emin olduğunda kurulumunu yap sorunsuz kullan derim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Linux için bir disk bölümü açtıysanız, oraya kurarsınız ve diğer tüm disk bölümleriniz otomatikman algılanıp kullanıma hazır olacaktır. Tahminen en az sorun yaşayacağınız hatta yaşamayacağınız durum budur. Yani disk bölümlendirme yapmasını biliyorsanız sorun yok diyebiliriz

Linux tabanlı işletim sistemleri ile şuan için oyun hariç birçok işinizi halledebilirsiniz. İnternet, sohbet, film-müzik, ofis, yazılım geliştirme vs. Şuan için GNU/Linux'da Firefox, Chromium ve Opera bulunmaktadır.

Temkinli yaklaşıyor ve deneme yapmak istiyorsanız size tavsiyem; indirdiğiniz kalıp dosyasını (Ubuntu'yu indirmenizi tavsiye ederim) boş bir CD'ye düşük hızda kalıp yazdırma şeklinde yazdırın ve bilgisayarı o CD ile açın. Ubuntu, CD üzerinden çalışacak, hiçbir yere kurulmadan anabelleğe yüklenip bir işletim sistemi gibi kullanıma hazır olacaktır.

Ekleme: MSN üzerinden kameralı sohbet yapılabiliyor ama sesli yapılamıyor. Ama Skype kullanırsanız her türlü görüşme yapabilirsiniz, bunda hiçbir problem yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvinous -- 30 Haziran 2010; 11:55:48 >

• Teşekkür ederim. Bir göz gezdirmek için kalıbı diske yazdırayım en iyisi. Ama kararlıyım. Zaten yeni oyun kaldırcak bir bilgisayara sahip değilim artık. Birde ubuntuyu tavsiye etmişsiniz galiba. Linux'un tüm kolları bedava sanıyorum. Öyleyse tavsiyeniz olan kalıbı indirmek için kullanabileceğim bir link var mı?
  • Ben size durumu kısaca özetleyeyim:

Linux bir işletim sistemi değildir. Sadece bir işletim sistemi çekirdeğidir. Windows NT çekirdeği gibi düşünün. Özgür yazılımdır ve açık kaynak kodludur. Ve bedavadır.

Genel anlamda Linux çekirdeğini ve GNU yazılımlarını kullanan özgür işletim sistemlerine GNU/Linux dağıtımı denir. Ama artık genel anlamda hepsine Linux veya Linux dağıtımı deniyor.

Ubuntu, Pardus, Mandriva, openSUSE vs. bunların hepsi aynı şekilde geliştirilen ama amaçları farklı olduğu için altyapıları da farklı olan Linux dağıtımlarıdır. Birisi ile yapabileceğin diğeri ile yapamayacağın hiç birşey yoktur.

Ubuntu için indirme linkini mi istemiştin? Al sana daha fazlası :

http://forum.donanimhaber.com/m_39472608/mpage_1/key_/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvinous -- 30 Haziran 2010; 12:20:25 >

• quote:

(başlık)

Bana esmeyii anlat... Banas sevmeyii anlat... Bana esmeyi anlat, esii pigeçmeyii anlat...
  • quote:

Orijinalden alıntı: tumra

quote:

(başlık)

Bana esmeyii anlat... Banas sevmeyii anlat... Bana esmeyi anlat, esii pigeçmeyii anlat...

• Bu arada Swap bölümü için çok fazla yer ayırmana gerek yok, zaten orası hiç kullanılmıyor. 2-3 gb ram' in varsa 256 mb Swap ayırsan yeter, gerisi hard diskin fuzuli harcanmasına neden oluyor.
  • bunu dene istersen virüslerden çökmelerden sonsuza kadar kurtulursun hem linux a da üç numara büyük gelir
    http://www.youtube.com/watch?v=Iu9uybj6HPg
  • her işletim sisteminin kendine göre zorlukları kolaylıkları vardır
    linux çekirdeği üzerindeki işletim sistemlerinin sayıcı çokluğu bazen seçmeyi zorlaştıracak kadar vardır
    kabaca iki çeşit sistem var
    birincisi temel kurlulm yapar eklentileride sen kurarsın mesela ubuntu redhat slackware
    ikincisi bunları baz alan veya temeli farklı olan sürümler ki bunlarda ek lenti kurman gerekmez hepsi birlikte kurulur mesela pardus , ultimate edition
    eklenti ne demek onuda diyim
    mp3 çalmak veya filim oynatmak flash gibi eklentiler ve bazı ekran kartı driverleri

iki şekilde dağıtımlar vardır live cd denen cd den veya usb den çalışan
    diğerleride kurulan yani win gibi cd yi takıp kurarsın

kurarken takılacağın tek konu vardır harddiskin bölümlendirilmesi
    gerçi kurulum esnasında türkçe kurulum olduğundan(tüm linux sürümleri hemen hemen)
    bölümleme kısmında dikkatli okursan zorluk çekmezsin
    TEK DİKKAT ETMEN GEREKEN ŞEY LİNUXTA BÖLÜMLERİ BOYUTLARINI DAHA ÖNCEDEN BİLSEN
    HANGİ PARTİTİONDA HANGİ BÖLÜMÜN OLDUĞUNU ANLARSIN VE O BÖLÜME DOKUNMAZSIN
    LİNUXTA PATİTONLAR BİRER KLASÖR GİBİDİR
    ÜÇ TEMEL BÖLÜMÜ VARDIR
    1-SWAP GEREĞİNDE RAMLE BİRLİKTE KULLANILAN VE RAMİN 2 KATI BOYUTTA OLMASI GEREKEN BÖLÜM
    2-HOME YANİ BELGELERİM MANASINA GELEN BÖLÜM
    3- VE / İLE GÖSTERİLEN SİSTEMİN KURULDUĞU BÖLÜM
    BU BÖLÜMLERİ DEPO VE VERİLERİNİ KULLANMADIĞIN WİN PARTİTİONLARII SİLEREK ORALARA KURABİLİRSİN
    AMA HEPSİNİ KURMA ZORUNLULUĞN YOKTUR
    SADECE / BÖLÜMÜNÜ KURMAN BİLE YETERLİDİR
    kuracağın dağıtımın forum ve wiki sitelerini dolaşıp bilgi aldıktan sonra kurmanı tavsiye ederim
    naçizane tavsiye pardustur

• 1 driverler le ilgili sorunun olmaz artık hemen hemen her hardwarenin linux driveri var
    2-firefox tek değil opera ve chromeninde linux versiyonları var ayrıca gerekirse explorer bile kuruluyor
    3-msn için çok sayıda program var wim live messengere en çok benzeyen amsn bunun hariicinde emesene kopete vesaire kullanabilirsin
    4-msn için sesli görüntülü görüşme mevcut amsn de
    5-virüs kavramı linuxa yabancıdır demek yanlış olmaz yapısı gereği vürsleri barındırmaz
    win virüsleri çalışmaz yani kendini kopyalamaz
    6 linuxta virüs tarayıcıları vardır standart olarak kurulmazlar ve win virüslerini bulmak için kullanılırlar
    7-pardusta knazar diye bir koruyucu vardır çalıştırdınmı pc ni kem gözlerden bile korur :))
  • Windows'dan nefret ediyorum, Windows ölsün istiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvinous -- 2 Temmuz 2010; 19:50:34 >
  • yok işkence çeksin sürünsün yerlerde kalsın kimse kaldırmasın falan filan :))))
  • Viva Windows
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.