Şimdi Ara

iPhone 4'ün Retina ekranı gerçekten gözün sınırlarını aşıyor mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
145
Cevap
2
Favori
22.494
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz hafta WWDC 2010'la birlikte Apple, iPhone 4'ü gün yüzüne çıkardı. Bir senelik aranın ardından WWDC'de sahneyi Phil Schiller'den alan Steve Jobs, ortada 100'den fazla yeniliğin bulunduğunu ancak zaman sıkıntısından dolayıo bu yeniliklerden 8 tanesi üzerinde duracağını ifade etmişti. Neydi bu yenilikler kısaca hatırlayalım;



    • Yeni dizayn

    • Retina Ekran

    • A4 Yongası

    • Jiroskop Sensörü

    • Arka aydınlatmalı sensör destekli 5 Megapiksel çözünürlüğünde kamera

    • iOS 4

    • iBooks

    • iAd


    iBooks, iAd, Kamera ve diğer yenilikler bir yana iPhone 4 en çok "Retina Ekranı"yla dikkatleri üzerine topluyor. Apple mühendisleri bir pikselin genişliğini 74 mikrometreye kadar azaltarak 3,5 inçe 4 kat daha fazla piksel sığdırmayı başarmışlar ve yeni iPhone'un inç başına 326 piksel yani 960x640 piksel çözünürlük sunmasının altına imza atmışlardı. Elbette iPhone 4'ün ekranında farklılık çözünürlüğünden ibaret değil. Yeni iPhone 4'de özellikle renklerde canlılık ve geniş görüş açısı sağlayan IPS panel kullanılmış, aydınlatma içinde LED teknolojisinden yararlanılmış.


    iPhone 4'ün Retina ekranına kısaca değindikte sonra, retina ekranıyla iPhone 3Gs ve 3G'e kurduğu üstünlüğe görsellerle biraz daha yakından bakalım. İlk görselimiz, New York Times'ın sitesinin iPhone 4 ve iPhone 3Gs'in ekranlarında nasıl görüldüğünü gösteriyor;



    alt="iPhone 4'ün Retina ekranı gerçekten gözün sınırlarını aşıyor mu ?"


    Üstte iPhone 4, altta iPhone 3Gs. Retina ekranıyla iPhone 4, iPhone 3Gs'e netlikte büyük üstünlük kurmayı başarıyor.



    alt="iPhone 4'ün Retina ekranı gerçekten gözün sınırlarını aşıyor mu ?"


    iPhone 4'den alınani, 1:1 ölçülerindeki ekran görüntüsü. Apple mühendisleri bu çözünürlüğü 3,5 inçe sığdırmayı başarmışlar.


    Peki Apple, iPhone 4'ün ekranını neden Retina Ekran diye isimlendirdi ? Bu sorunun cevabını Steve Jobs, yaklaşık 10-12 inç için yani portatif bir elektronik cihazının ideal kullanım uzaklığında retinanın maksimum 300ppi'i algılaması olarak vermişti. Yani Apple, iPhone 4'ün ekranıyla insan gözünün sınırlarını aştıklarını iddia ediyor. Fakat bu iddia yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemiş durumda; İnsan gözünün kapasitesi...


    Apple'ın iddiasına itiraz görüntüleme teknolojileri üzerindeki çalışmalarıyla bilinen ve eğitimini Princeton ile Columbia Üniversitelerinde tamamlayan bir mühendisten geldi. Yaklaşık 21 sene önce DisplayMate şirketini kuran ve bu zamana kadar şirketin başkanlığını yöneten, bu alandaki uzman isimlerden, Dr. Raymond Soneira; iPhone 4'ün ekranının önemli bir adım olduğunu ancak Apple'ın retina hakkında ortaya attığı iddia doğru olmadığı söylüyor. Soneira'a göre yaklaşık 10-12 inç uzaklıktaki bir ekran için retinanın algıladığı piksel sayısı inç başına 447 yani iPhone 4'ün sahip olduğu piksel sayısından yaklaşık %37 daha fazla. Soneira, Apple'ın iddiasındaki 300ppi limitinin ancak 18 inç yani bir elektronik cihazın tutulabileceği ideal konumda daha fazla uzaklıkta geçerli olduğunu belirtiyor. Ancak Soneira Apple'ın iddialarına karşı yaptığı bu açıklamanın iPhone 4'ün kötü bir elektronik cihaz olduğu anlamına gelmeyeceğinin altını çiziyor.


    Soneira'nın bu açıklamaları sonrası kimi kesimler Apple'ın tüketiciyi yanlış bilgilendirdiğini ve önümüzdeki dönemde bununla ilgili tüketici dernekleri ile karşı karşıya kalabileceğini söylüyor.


    Fakat Soneira'nın bu açıklamalarına rağmen iPhone 4 ile iPhone 3Gs'i kıyaslama fırsatı yakalayan MacWorld ekibi, Retina ekranın farkının aşikar olduğunu ve Apple'ın iddia ettiği gibi iPhone 4 üzerinde piksel farkedemediklerini belirtiyor ve ekranla ilgili şunları söylüyor;


    "iPhone 3Gs'deki yazılar yeterince okunabilir ancak karelenmeler gözden kaçmıyor. Fakat iPhone 4'de pikselleri farketmek mümkün değil, yazılar aynı dergi okurken göründüğü gibi gözüküyor."


    Macworld'ün açıklamalarını bir kenara bırakırsak özellikle Amerika'da Apple'ın yıllar önce iPod ile karşı karşıya kaldığı tüketici davalarını göz önüne alırsak, Soneira'nın açıklamaları sonrası Apple'ın Retina iddiasıyla ilgili başının ağrayabileceğini söylememiz yanlış olmayacaktır. Ancak Soneira'nın dediği gibi bu davalar iPhone 4'ün ekranının kötü olduğu anlamına gelmediğini ve iPhone 4'ün ekranının görüntüleme açısından önemli bir adım olduğunu belirtmemizde fayda var.









  • yok arkadaş bunun sonu gelmez :D


  • ne oyun oynanır bu ekranda jiroskop da var off



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinuhe.s -- 14 Haziran 2010; 16:19:17 >
  • Bu jireskopun ivme ölçerden farkı nedir?
  • her yöne hükmedebilirsin ..oyunlarda yani fps oynadığını düşün



    çalışma prensibi

    buda kısa bilgi

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Jiroskop




  • apple mühendisleri şöyle yapmış böyle etmiş deniyor da kendi mi üretmiş apple acaba o paneli merak ettim.
  • bu aletin kaç para olacağı hakkında bi bilgi sağlayabilen var mı? alacağımdan değil ama merak eden arkadaşlara ön bilgi açısından faydalı olabilir diye düşünüyorum
  • 16gb 1550-1700 arası

    32gb 1800--1950 arası

  • quote:

    Orijinalden alıntı: fraktron

    apple mühendisleri şöyle yapmış böyle etmiş deniyor da kendi mi üretmiş apple acaba o paneli merak ettim.


    Seri üretim kendilerine ait değil ancak geliştirme süreci Apple tarafından yapılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 14 Haziran 2010; 16:58:22 >
  • fotoğraflardan bariz bir fark görülmekte hayırlısı bakalım diyoruz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Shady

    quote:

    Orijinalden alıntı: fraktron

    apple mühendisleri şöyle yapmış böyle etmiş deniyor da kendi mi üretmiş apple acaba o paneli merak ettim.


    Seri üretim kendilerine ait değil ancak geliştirme süreci Apple tarafından yapılıyor.


    bir lcd nin üretim aşamasını bilmiyorum. ancak geliştirme süreci derken zaten var olan IPS ve ve LED arka aydınlatmanın ve lcd ekranda grid şeklinde dizilmiş piksellerin yerleşimi dışında - ki standardın dışında bir piksel dizilimi görülmüyor - panel tasarımına Apple mühendislerinin katkısı nedir veya ne olabilir ?
  • resmen yuh
  • Yahu nefret ediyorum şu satış politikasından.. 4G Tanıtım Videosunu izlemiştim, izleyenler bilir, 3GS ile 4G arasında bi farkı gösteriyordu.. Neymiş, internette bi sayfadaki yazılara sonuna kadar zoom yapıyor, A harfi netliği kaybediyor, okunmayacak hale geliyor ama 4G hala full çözünürlük.. Sırf merak edip, 3GS ile denedim, ve hiçbirşekilde çözünürlük kaybı olmadan, tek harfe kadar zoom yaptım.. Hala full çöz. tü.. Yahu tamam güzel alet yapıyorsunda, ötekisini niye kötülüyorsun be adam..
  • Gormeyeli Apple muhendisleri LCD panel de gelistirmeye/uretmeye baslamislar, bravo onlara..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimakkaya -- 14 Haziran 2010; 17:46:25 >
  • Galaxy S ve Wave'deki ekran teknolojisi Apple'ınkinden daha iyi.
  • Apple Mühendisleri




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Neytiri

    Galaxy S ve Wave'deki ekran teknolojisi Apple'ınkinden daha iyi.

    super amoled di sanırım.
  • Kimsenin birşeyi kötülediği yok ki... Bu model eskisinden daha iyi diyorlar. Daha keskin görüntü oluşturmak için ne yaptıklarını anlatıyorlar. Adam kendi cihazını kötülermi hiç? Bu da iyi ama bu ondan daha iyi diyorlar. Buda normal, yeni birşey yaptıysan eskisinden iyi olması gerekir değilmi?

    Anladığım kadarıyla sen 3GS'i yeni aldın iPhone 4 çıkınca da biraz canın sıkıldı.. Neyse boşver, banada 3GS çıkınca aynısı olmuştu zamanla geçer.
  • bu adamlar sanki bu teknolojileri başka dünyadan getiriyorlar gibi








    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Echoes -- 14 Haziran 2010; 17:52:52 >




  • Bu arada SJ nin iddiasi yanlis 447 ppi gerekli diyen adam da , afedersiniz ama, agziyla konusmamis ..

    http://www.engadget.com/2010/06/10/iphone-4s-retina-display-claim-put-under-the-math-microscope/

    burda bu iddialara karsi bir cevap mevcut zaten. Goz gorusu mukemmel olan kisi icin belki bu soylenen gecerli olabilir, ancak bu kisiler bile pixelin nerde baslayip bittigini farkedemezler. kaldiki cok buyuk bir cogunluk zaten bu mukemmel goruse sahip degil .. (yazidan toparladim benim yazdiklarim degil..)

    populer olmak isteyenler camur atiyor herhalde . :)




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.