Şimdi Ara

**AVR HAKKINDA TEKNIK YARDIM**

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
228
Cevap
1
Favori
9.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kullanmış olduğum sinema sistemim henüz 2.sistemim.Yeni yeni teknik anlamda duyduklarımı adlandırabiliyorum.Tabiki bu çaylaklıktan dolayı 3. sistemimde çok yol almış olmak istiyorum.Bu yüzdende mevcut cihazlarımla ufak ufak adımlarla ve her adımda keyif alabileceğim noktalara ulaşma hedefindeyim.Mesela daha kablolarımı dahi değiştirmedim:)Onların değişiminde dahi beklentilerim var çünkü.Ama bunun için cihazlarımı %100 tanımam gerekiyor.Bunun için temel bir kaç sorum var yardımcı olmanızı istediğim...Bu sorular okuduklarımdan dolayı kafamı karıştıran yada hiç bilmediğim noktalar içeriyor.

1. >Avr lerde çektiği güç 300w ise 7.1 avr kanal başı 140w @ 6ohm vermesi mümkünmüdür?Değilse böyle bir spec verilmesindeki sebep nedir?Veriyorsa nasıl?Ve cihazın 9kg olması bu kanal başı 140w @ 6ohm u yalanlar mı?(Rated Power Output 140W per channel ibare var)

1a.>http://www.rotel.com/UK/products/ProductDetails.htm?Id=475&Tab=2&Pic=1 Bu cihazı örnek olarak veriyorum.Fiyatı veya başka detayı konusunda bilgim yok.Sadece 7 kanala ekstra güç kaynağı olarak kullanılabileceğini düşündüm.Hatta bu cihazla bi amp denen olay gerçekleştirilebilir mi?

2. >Gerçekten spec.lerdeki gibi yazan değeri hop.lere veremiyorsa avr ye güç takviyesi yapılabilir mi?Evet ise nasıl/ne şekilde?;(deftechin power speaker ları avrden bağımsız güç alıyorlar tamamen değil mi?)

3. >Stereo dinlemek istediğimde pure direct yapmam fayda sağlar mı?Sağlayacağı fayda ne boyutta olacaktır?

4. >Pure direct ile avr stereo anfi vazifesi görecek şekilde diğer tüm vazifelerini sonlandırır mı?(Radyo buna dahil diye biliyorum ama diğer yandan normal olarakta radyo pure directde aktif.Yanlış anladığım/bildiğim yada yaptığım nedir burada?)

Bu soruların cevabı neticesinde kablolarımı değiştirmenin ötesinde daha neler yapabilirim onu öğreneceğim.En azından yapabileceğim birşey olmayacaksa dahi cevaplar sonunda,bu soruların cevabını öğreneceğim.Belki öğrenecek arkadaşlarda olacaktır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rdegerli -- 21 Temmuz 2010; 2:54:57 >

• Merhaba,

Bildiklerimi kısaca yazayım.

1. Bildiğim kadarı ile mümkün değil. Öncelikle verim konusu var, yani 300 watt enerji kullanımı gözüküyor ise bunun belirli kısmı zaten trafo veriminden dolayı düşecektir. Ayrıca AVR kullanığı bu gücü sadece yükseltme işleminde değil ayrıca diğer bölümlerinin çalışması için de kullanacaktır. Aşağıda sn. altanpsx hatırlatmış, d class ile mümkün, ben bunu yazarken klasik tipteki amplifikasyon işlemini düşünmüştüm.
    1a. AVR de tüm kanallar için preout var ise kullanılabilir.
    2. AVR re güç takviyesi yapılması sanırım preout çıkışından power amp bağlayarak yapılabilir. Deftech in sadece woofer kısmı aktif (dahili ampli üzerinden beslenir), mid/tiz üniteleri pasif yani harici ampiden/avr beslenir.
    3. Stereo dinleme de pure direct kesinlikle fark yaratıyor, deneyip zaten farkı kendinizde anlayabilirsiniz.
    4. Source direct Akustik eq, bas yönetimi, tone kontrol,
    ek olarak Pure direct tüm video giriş/çıkışarı (daha az noise için) ve ekran devre dışı kalıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 14 Haziran 2010; 12:04:06 >

• 1. Amfi D Class ise mümkün(300 w çekip 1500 w üretmek vs). Ağırlık üretilen güç ile doğrudan veya %100 alaklı diyeceğimiz bir konu değil.
    1a. Örnek amfi 7 kanal bir power amfi. Nasıl ve neyle bi amp yapacağınızı anlamadım. Sn. K Dundar'ın dediği şekilde kullanacaksanız, avr nizin 7 kanal pre-out'ı varsa bağlayabilirsiniz, yada bir ssp(surround sound processor) e bağlayabilirsiniz.

2. Bunun cevabı bir öncekinde. Yani bir power amfi bağlanarak (avr de pre-out olduğu varsayımı ile) güç takviyesi değil ama ekstra güç eklenebilir. Misal frontları ayrı bir power ile sürersiniz.

3. AVR den avr ye değişen, kişinin tecrübe ve beklentisi ilede değişecek bir cevap olur farkın ne kadar olduğu. Ama fark olacaktır. Pure Direct vs. avr nin görüntü işleme devrelerini kapatıp sesin bu devrelerden olumsuz etkilerini engellemeye yarıyor diyebiliriz kabaca.

Kablo değişimi bir sistemde bence en son düşünülmesi gereken bileşen. Önce sisteminizi tanıyıp, düşündüğünüz noktaya getirip daha sonra kablo ile neyi değiştirebilirim yada neyi daha iyi yapabilirim diye oynanacak bir konu. Çözünürlüğü yüksek bir sistemde neredeyse hoparlör değişimi kadar etki yaratabiliyor bir hoparlör kablosu+interconnect uyumu.

• Sn.kdündar ve Sn.altanpsx,

Vermiş olduğunuz yanıtlar için teşekkür ederim.Bu cevaplar neticesinde;avr de sadece SW preout olduğunu ve ilave güç kaynağı kullanamayacağımı öğrendim 7 kanal içinde.Bildiğim kadarı ile D class anfilerde markaların üst serilerinde mevcut.
    Biamp derken bi wire bağlantı yapar gibi ancak ekstra bir anfi ile bu bağlantıyı yapmak olarak biliyorum.Böylece alt ve üst frekansları ayırarak daha belirgin ses alınabileceiğini biliyorum.Yanlış isem düzeltin lütfen.

Pure direct olayında ise çok belirgin bir fark algılamadım.Bunu tekrar deneyeceğim.Sadece kumanda üzerinden pure direct seçip osd de pure direct yazması bunun aktif olduğu anlamına geliyor değil mi?Ekstra başka bir işlem yapmam gerekiyor mu bununla birlikte?

Bu yüzden mevcut durumu haliyle değerlendirerek iyileştirme çalışamlaraı yapabilirim.Belki bu kısıtlayıcılık birçok şey daha öğretecektir

• quote:

Orijinalden alıntı: Rdegerli

Sn.kdündar ve Sn.altanpsx,

Vermiş olduğunuz yanıtlar için teşekkür ederim.Bu cevaplar neticesinde;avr de sadece SW preout olduğunu ve ilave güç kaynağı kullanamayacağımı öğrendim 7 kanal içinde.Bildiğim kadarı ile D class anfilerde markaların üst serilerinde mevcut.
    Biamp derken bi wire bağlantı yapar gibi ancak ekstra bir anfi ile bu bağlantıyı yapmak olarak biliyorum.Böylece alt ve üst frekansları ayırarak daha belirgin ses alınabileceiğini biliyorum.Yanlış isem düzeltin lütfen.

Pure direct olayında ise çok belirgin bir fark algılamadım.Bunu tekrar deneyeceğim.Sadece kumanda üzerinden pure direct seçip osd de pure direct yazması bunun aktif olduğu anlamına geliyor değil mi?Ekstra başka bir işlem yapmam gerekiyor mu bununla birlikte?

Bu yüzden mevcut durumu haliyle değerlendirerek iyileştirme çalışamlaraı yapabilirim.Belki bu kısıtlayıcılık birçok şey daha öğretecektir

Nasıl bi-amping yapmak istediğinizi ben de anlamadım açıkçası. Benim bildiğim bi-amping destekleyen avr lerde zaten menüden seçilebiliyor. Genellikle multizone desteklilerde olabiliyor bu özellik. 2. zone hoparlör bağlatıları da hoparlörünüze bağlıyor ve bi-ampingi aktif hale getiriyorsunuz.
    Evet puredirect mod sadece komut ile seçiliyor, cihazın kendi ekranı kapanıyor değil mi?

yalnız benim sn. altanpsx den farklı düşündüğüm bir nokta var. Kendisi şu noktada kablo değişimi önermemiş ancak sisteminizin şu anki düzeyini iyice analiz edebiliyorsanız kablo farklılıklarını ayırt etmeniz zor olmaz. Gidin kimber select ks3038 alın demiyorum ama frontların kablolarını upgrade etmek stereo anlamında çok farklılık yaratabilir. Kabloda uyum yakalanırsa uygun maliyeti ile güzel bir upgrade olabilir.
    Yakın zamanda kuzenimde marantz sr7001 in frontlarını basit 2x2,5 kablolar ile beslerken dinlenecek gibi olmayan müzik performansı vdh magnuma geçince dinlenebilecek seviyeye geldi diyebilirim.
    kablolarınız nedir bu arada?

• İlk bi wire ve biamp için okuduğum yazı bu idi.Bu sizce doğru mu?
    http://www.audiophilemania.com/forum/f10/bi-wiring-bi-amp-nedir-nasil-yapilir-yarar-78/

Diğer yandan pure direct mode a aldığımda cihazın ekranı kapanmıyor.Sestede bir pozitif bir gelişme farketmedim.Aksine sesin önüne perde çekmişcesine bir ses aldım:s İmzamda mevcut zaten kullandığım avr.Nerede yanlış yapıyor olabilirim ki?

Not:Unutulan link eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rdegerli -- 14 Haziran 2010; 22:50:26 >

İlk bi wire ve biamp için okuduğum yazı bu idi.Bu sizce doğru mu?
    http://www.audiophilemania.com/forum/f10/bi-wiring-bi-amp-nedir-nasil-yapilir-yarar-78/

Diğer yandan pure direct mode a aldığımda cihazın ekranı kapanmıyor.Sestede bir pozitif bir gelişme farketmedim.Aksine sesin önüne perde çekmişcesine bir ses aldım:s İmzamda mevcut zaten kullandığım avr.Nerede yanlış yapıyor olabilirim ki?

Not:Unutulan link eklendi.

Burada bahsedilen şekilde bi-amping yapmak için avr nizin pre katından direk çıkış alabilmeniz lazım. Yani frontlar için preout lazım...
    Önüne perde çekilme meselesine gelince tone control ve eq sesi sizin daha çok hoşunuza gidecek şekilde değiştiriyor ise bahsettiğiniz şekilde bir anlam çıkarıyor olabilirsiniz. Yoksa pure direct modda aldığınız sonucun, kaynakta olan sese daha yakın bir ses olması gerekir.

AVR nizin kullanım kılavuzunun linki varsa buraya koyarsanız bende bakıyım pioneer de pure direct ve source direct nasıl etkiler yapıyor diye.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Evet avr de sw haricinde preout olsa idi bu şekilde takviye güç kaynağı ile biamp yapmk isteyecektim ama işte 2.sistemimdede atladığım önemli noktalar olmuş
    http://pioneer.ipapercms.dk/Manuals/VSX_919AH_K_XRB3105_manual/

Hdmi ile denedim,optic ile denedim hani bir farkı olurmu diye ama nafile.Pure direct yazıyor avr ekranında ama ses azalıyor.Yani ses doğallıktan uzak adi bir ses.Mutlaka yanlış yaptığım yada anladığım nokta var...

Başka bir arkadaşta denonunda pure direct aktif iken ekran vb kapandığını sormuş/söylemiş...Ah benimde aynısı olsa ya

• pure direct te denonlarda ekran kapanıyor yaklasık 3 4 tane model kullandım hepsinde kapanıyordu çok enteresan kapanmaması yarın ayarlara bakıp yardımcı olmaya çalışırım

Orijinalden alıntı: nuribaras

pure direct te denonlarda ekran kapanıyor yaklasık 3 4 tane model kullandım hepsinde kapanıyordu çok enteresan kapanmaması yarın ayarlara bakıp yardımcı olmaya çalışırım

Söylenene göre banada garip geldi.Ama benim hatam vardır % 100.Ya kulağım berbatyada ayarlarda hatam var.Bu arada ilgin için teşekkür ederim nuri hocam
  • Sayın Rdegerli,yazdıklarınızdan Pioneer avr'nizden memnun olmadığınız gibi bir sonuç çıkardım,acaba yanlışmı yorumladım?Eğer memnun değilseniz ne bakımdan değilsiniz merak ettim.Ben de Pioneer vsx-919 avr almayı düşünüyorum da,yorumlarınız benim için önemli.Cevaplarsanız çok memnun olurum.Saygılar...

quote:

Orijinalden alıntı: nuribaras

pure direct te denonlarda ekran kapanıyor yaklasık 3 4 tane model kullandım hepsinde kapanıyordu çok enteresan kapanmaması yarın ayarlara bakıp yardımcı olmaya çalışırım

Söylenene göre banada garip geldi.Ama benim hatam vardır % 100.Ya kulağım berbatyada ayarlarda hatam var.Bu arada ilgin için teşekkür ederim nuri hocam

Manuelinde yazdığına göre pure direct hoparlör seçimi, kanal seviyesi, hoparlör uzaklığı, akustik kalibrasyon eq ve x-curve devre dışı bırakıyor. Video tarafı ve ekrana bir etkisi yok yazdığına göre.
    Yalnız daha önce söylediğim gibi sinyal işlemi ile ilgili olan detaylar kapandığında ses hoşunuza gitmedi ise, sizin beklediğiniz veya beğendiğiniz ses dsp den geçen ses. Bas/tiz dengesi, kanal seviyesi, eq ile sesi kulağınızın hoşuna gidecek şekilde yapılandırdıktan sonra işlemsiz ses size daha kuru gelmiş olabilir.

• Evet dün açıklamalarınızdan sonra bende göz attım anladığım kadarı ile bahsettiğiniz gibi osd falan kapanmıyor.Yanlız hergeçen gün bu ses olayın yeni birşeyler öğrenmek,bişeylerin farkına varmak şaşırtıyor beni artık:)Önce ses bu herkesin faklı beğenisi vardır dendiğinide tam anlamlandıramıyordum.
    Bugün geldiğim noktada ise anlamlandırdığımda şaşırıyorum resmen.Çünkü yardımlarınız sonucu ortaya şöyle bir sonuç çıkardım;

Dediğiniz gibi pure direct çalışıyor ve benim sesin doğal halinden uzak oluşuna alışmakmı demeliyim onu daha sonra öğreneceğim ama begenimin oluşması,pure direct mode u yadırgamama sebep oldu.Bunuda kendimce şöyle açıklıyorum;Dinlemiş olduğum müzik türü ve speakerlarımdan dolayı(detay oynamaları katmıyorum kablo,akustik gibi)pure direct hoşuma gitmedi.Sebebide aslında ters bir durum ama speakerlara giden gücün azaldığını hissetmem.Aslında tam tersi olması gerekiyor.
    Yazdıklarım karışık geliyorsa kusura bakmayın.Çünkü bu sanırım benim bir noktadan bir noktaya geçiş dönemim.Ve bu noktaları henüz adlandıramıyorum dahi
    Neyseki yoğunlamşam gereken kriterleri daha iyi tanıma fırsatım oluyor böylelikle.Şimdi nasıl gönderebileceğimi söylerseniz sizinlede paylaşmak istediğim ultimate analog record teknolojik bir cd yi pure direct ve normal stereo olarak dinleyeceğim.Ozaman daha netleşecek bu durum.

@Ghasqalchi ,

Avr den memnunum.Ama üstteki yazılanlardan anlayacağınız üzere kötü avr yok.Kullanıcısına göre değişiyor işte.İlk etapta pure direct in tam anlamıyla nasıl çalıştığını biliyor olsaydım belkide tercihim daha farklı olacaktı.D class trnsstörün ne olduğunu bilseydim yine tercihim daha farklı olabilirdi.919 u önerirdim bugüne kadar.Önceki mesajlarıma denk gelirseniz göreceksinizdir.Ancak bu dakikadan sonra bir marka modeli tavsiye etmemin sağlam bir dayanağı yok kendi durumumu görünce.Tavsiye edeceğim şey alacağınız sistem parçalarının tüm özelliklerini tek tek tanıyarak,dinleyerek ve araştırarak(ne işe yaradıklarını)almanız.İlk sistem daima şaşırtıcı olacaktır ama gün geçtikçe bir şeyleri öğrenince,yanlış bildiklerinizi düzeltince aslında çokta şaşırlımayacak şeyler olduğunu görerek şaşırıyorsunuz

• Bashi geçen pure direct mode u Ultimate analog record tech diye bahsettiğim cd yi dinleyerek denedim.Bu noktadada öncelikle kaynağın daha sonra kayağın ilk çıktığı birimin ne derece önemli olduğunu daha iyi anladım.Yani cihazda sanırım sorun yok.Sorun tamamen benim:)Çok ilginçtir ki bana öyle geldi en azından;cd playerım olmadığından hd dvd playerdan dinleme yapıyordum cdlerimi.Bu sefer ps3 den bu cd yi dinlediğimde dahi fark algıladım.Bu fark 1 kademe ama anlaşılmayacak gibi değil.Kayıt kalitesinden dolayı detayı daha iyi ayırabildim bu sefer ve normal stereo bir adım geride kaldı pure directe göre.Placebo mu diye düşünmedim değil ilk başta ama sonra fark algılanıyor.
    Şimdi bu UART kayıtı upload ediyorum sizlerle paylaşacağım.Sizlerinde fikirlerini öğrenmek istiyorum...Eminim benim kulağımdan ve sistemimden daha iyilerine sahip olduğunuzdan çok daha detay yakalayıp değerlendirebileceksinizdir...

Benim bir tecrübemi paylaşmak istiyorum ilgilenirsen.

Elimizde marantz sr7001 avr ve dali royal menuet tower hoparlör vardı. Teker teker aşamaları ve sonuçları aktarmaya çalışayım.

1. kablo inakustik star

kaynak htpc - hdmi ile bağlı

medya flac kayıtlar

dsp açık

bu durumda ben kendi adıma müzik dinlemenin pek mümkün olmadığı sonucuna vardım.

2. kablo inakustik star

kaynak htpc - monster hdmi ile bağlı

medya flac kayıtlar

pure direct

bu durumda dsp moduna göre ses daha doğal ve dinginleşti ancak hala temel stereo performansı yok denecek kadar az.

3. kablo inakustik star

kaynak marantz cd7001 cd player - vdh ın giriş seviyesi bir interconnect ile bağlı

medya cd

pure direct

bu durumda avr nin dacı devre dışı kalıp cd den analog bağlantı kullandığımızda ciddi fark oldu. özellikle sahnesel gelişme farkedilir düzeyde idi.

4. kablo vdh magnum

kaynak marantz cd7001 cd player - vdh ın giriş seviyesi bir interconnect ile bağlı

medya cd

pure direct

bu durumda bir öncekine göre aşağı yukarı tüm frekans aralığında olumlu gelişme oldu, detaylar duyulabilir hale geldi.

5. kablo vdh magnum

kaynak chordette gem - vdh ın giriş seviyesi bir interconnect ile bağlı

medya studio master flac

pure direct

bu durumda cd playerdan daha iyi sonuç almakla beraber studiomasterlardan dolayı detay ciddi biçimde arttı, sahne yerleşimi belirginleşmeye başladı, müzikalite arttı.

6. kablo vdh magnum

kaynak chordette gem - silversonic airmatrix ile bağlı

medya studio master flac

pure direct

sadece bir interconnect değiştirerek bas kontrolü arttı, sistemin akıcılığı önemli ölçüde olumlu etkilendi.

7. kablo vdh magnum

kaynak chordette gem - silversonic airmatrix ile bağlı

medya studio master flac

pure direct

bu durumda gemi akü ile besledik. bir önceki duruma göre ciddi anlamda sistemde rahatlama ve temiz ses alınmaya başlandı.

gördüğünüz gibi her yapılan değişikliğin olumlu / olumsuz etkileri oluyor. benim burada anlatmaya çalıştığım müzik dinlemek için avr ile devam edeceğim kararı verirseniz mutlaka ama mutlaka kaynağınızı ve kablolamanızı gözden geçirin.

• Evet yaptığım değişiklikler şuan için çok amatörcede olsa yine sanırım amatör boyutta farklılıklar algılayabiliyorum.Tabiki bu çok yeni yeni olan birşey benim için.Bilmemenin,bu hoby içerisinde maddi açıdan büyük boyuıtlara ulaşabilen zararlar doğurabileceğini Sn.altanpsx in bir yazısından (yanlış hatırlamıyor isem)okumuştum.
    Tabiki sinema için kurduğum sistemde müzik dinlemeye başlamak,farklı bir lezzet tadmış olmak adına çok keyiflendirdi beni.Dinlemediğim müzik türleri dahi bi farklı gelmeye başladı.Konser biletlerini araştırırken buldum kendimiÇünkü Sn.Adnan Arduman dan öğrendiğim ,"sistemi kıyaslarken orjinali ile kıyaslamanın doğru olacağı.Farklı sistemler kıyaslanarak sonuç alınamacayacağı bazı tür müziklerinde"diye.
    Gel gelelim şimdiki soruya,mevcut sistemimden stereoya geçiş yapmam ne denli mantıklı olacaktır ?müzik dinlerken daha keyif almamı sağlamak için.Yada stereoya geçiş yaparken nereden başlamalıyım ki mantık kabul görsün geçişi?Yani avr ile devam edip bir cd çalar ilavesi ardından anfiyi stereo ile değiştirmek mi?Yada sizin asıl konuyla ilgili tavsiyeniz?

• quote:

Evet yaptığım değişiklikler şuan için çok amatörcede olsa yine sanırım amatör boyutta farklılıklar algılayabiliyorum.Tabiki bu çok yeni yeni olan birşey benim için.Bilmemenin,bu hoby içerisinde maddi açıdan büyük boyuıtlara ulaşabilen zararlar doğurabileceğini Sn.altanpsx in bir yazısından (yanlış hatırlamıyor isem)okumuştum.
    Tabiki sinema için kurduğum sistemde müzik dinlemeye başlamak,farklı bir lezzet tadmış olmak adına çok keyiflendirdi beni.Dinlemediğim müzik türleri dahi bi farklı gelmeye başladı.Konser biletlerini araştırırken buldum kendimiÇünkü Sn.Adnan Arduman dan öğrendiğim ,"sistemi kıyaslarken orjinali ile kıyaslamanın doğru olacağı.Farklı sistemler kıyaslanarak sonuç alınamacayacağı bazı tür müziklerinde"diye.
    Gel gelelim şimdiki soruya,mevcut sistemimden stereoya geçiş yapmam ne denli mantıklı olacaktır ?müzik dinlerken daha keyif almamı sağlamak için.Yada stereoya geçiş yaparken nereden başlamalıyım ki mantık kabul görsün geçişi?Yani avr ile devam edip bir cd çalar ilavesi ardından anfiyi stereo ile değiştirmek mi?Yada sizin asıl konuyla ilgili tavsiyeniz?

Sistemleri birbiri ile değil gerçeği ile kıyaslamak lazım zaten yoksa çok yanıltıcı olur sonuçlar. Mümkün olduğu kadar canlı performanslar dinleyerek kulak referansınızı geliştirebilirsiniz.

Stereo konusu tamamen bütçe, emek, zaman ve hedefler doğrultusunda size kalmış. Burada alınacak sonuç için bir üst sınır yok benim bildiğim, her elektroniğin kendi aralarında kombinasyonu sonuçları çok yukarı veya aşağı taşıyabiliyor.

Tamamen kendi görüşüm olarak savunduğum bir nokta var. Evet zevkler tartışılmaz herkes farklı ekipmanları beğenebilir. Yalnız öncelikle stereo müzik için temel parametrelerin karşılanması lazım diye düşünüyorum, sonra beğeni devreye girmeli.

Biraz zamana bırakın bunları bence, belli noktada sisteminizin size yetmediğini anlarsanız o zaman arayışlara başlayın. Şu anki durumunuzdan memnun iseniz, bu şekilde devam edin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 15 Haziran 2010; 20:18:56 >

• Sn. Rdegerli,

Bir şeyler yapmak isteyip, aslında ne yapmak istediğinizide tam anlayamadığınız bir sürecin içindesiniz diye düşünüyorum. Bence kendinize biraz zaman tanıyıp, konserlere gidip, dinletiler yapıp, denemeler yapıp kendinize yatırım yapın derim. Hedeflerinizi daha sağlıklı belirlediğiniz zaman ekipmanlara yatırım yaparsınız. Bunlar en zevkli süreçler, zaten tadını çıkarıyor görünüyorsunuz devam edin.

Yinede bir hareket yapacaksanız şunu sorgulamanızı tavsiye ederim. Amaç nedir ? AVR den stereo performans almak mı ? (yalan dolan işler) Yoksa AVR nizden alabileceğiniz stereo performansı en üst noktaya taşımak mı ? Yada stereo bir sistem kurmak mı?

Bir kaç çelişkili ve yanlış yönlendirici yoruma açıklık getirmek gerekir diye düşünüyorum.

* Konser dinletileri size doğru fikir verecek diye bir kural yoktur! Çoğu konser de en sevdiğiniz şarkıcının sesini neredeyse çok kötü diye değerlendirdiğiniz olur. Her konser'in bulunduğu mekana göre hatta o anki hava durumu ve sıcaklığına göre bile, akustik ses karakteri değişir. Hatta neredeyse tüm konserlerde, akustik sorunların envai çeşidine rastlamak mümkündür. O sebeple, konserlere gitmek bir kıstas olarak ele alınmamalı.

* İyi bir kaydı anlamak için, müzik aletlerinin kendi doğal seslerini iyi tanımak ve hem şarkıcının, hem de tüm müzik aletlerinin doğal haliyle hangi ortam da kulağa nasıl geldiğini bilmek gerekir. Bunun için en iyisi, ek cihaz kullanılmadan (Amfi mikrofon mikser, EQ vs. olmadan) verilen oda konserleridir. Bu tür dinletiler, kulak referansınız için çok daha doğru örneklerdir.

Ayrıca daha önce de bir çok yazımda da bahsettiğim gibi, evdeki sisteminizde dinlediğiniz kayıt onlarca değişik etkiye maruz kalarak kayıt edilmiş materyal haline gelir ve siz evinizdeki sisteminiz de tüm bu etkiler sonucu, kayba, değişikliğe, tonmaister'in ayar zevkine göre yapılmış bir kayıt dinlersiniz. Tüm bunların üstüne de, evinizdeki dinleti mekanının akustiği, odanızın her frekans için verdiği ayrı tepki, cihazlarınızın ses imza karakteri bu etkilerin telaffuz edilen yönlerinden bir kaçıdır. Sizin ruh sağlığınız, tansiyon durumunuz bile yaptığınız dinletiye etkendir!belki de yüzbinler ff

Belki de yüzbinlerce dolar harcayan ve ukala bir tavırla ahkam keserek akıl veren pek çok Hi-Fi, High-End sistem kullanıcısının varlığından bile haberdar olmadığı bu detaylara dikkat etmeden ve bu sorunları aşmadan müzik dinliyorum diyenler, bir kaç yüz bin dolar dahi harcamış olsalar, bana göre tam bir ot sistem dinlerler.

"Hi-Fi da en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta, 100.000 dolar harcayarak elde edebileceğin sesi 10.000 dolar harcayarak elde edebilmektir."

Ancak maalesef 100.000 dolar harcayarak 1.000 dolarlık ses dinlediğinden haberi bile olmayanlar var bu camia da.

İnsanların, pahalı mal her zaman iyidir, mantığından kurtulması gerekir!

• Burada önerilen konserler zaten akustik performanslar. Ben içine mic., hoparlör, eq girmiş bir konserden bahsetmemiştim...
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.