Şimdi Ara

Nokia X6 ayrıntılı incelemem ve 5800 ile karşılaştırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
346
Cevap
0
Favori
44.059
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

@ asclepius verdiğin resimler silinmiş tinypic e upload edebilir misin resimlerin olduğu yerler 404 forbidden olarak gözüküyor

ascpleius un verdiği resimler silindiği için pcla-b dan resim çalmak zorunda kaldım birkaç tane (( web ve gps ))

Öncelikle konu hakkındaki resimlerin büyük çoğunluğunu bizle paylaşan asclepius ve Reis-i Eagles nick li arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim.

20 mayıs bugün ekleme yapıldı ve yazılımsal problemlerin olduğunu gördüm.Aşağılara yazılım ve stabilite bölümünde. Bir ekleme daha yapıldı X6nın eksileri ve artıları değerlendirildi... Aşağıda...

En başta şunu söyleyeyim bazı arkadaşlar X6 aldığımı sanarak ve benimde sagocu olduğumu bildiklerinden Ovi den sagonun yeni şarkısını indirmemi istediler. Arkadaşlar X6 almadım.Sadece 5 günlüğüne bayağı bir inceleme fırsatı oldu.Yani X6 almadım ama 1 ay kullanmış kadar oldum. Resimlerin çoğu screenshottur.asclepius tarafından sağlanmıştır.Bazı resimler ise alıntıdır.

Arkadaşlar birkaç saat önce tekrar uzun uzadıya inceleme fırsatım oldu bu sefer bayağı şey kaptım X6dan.Bir inceleme olacak.

Nokia X6 incelemem

Fiziksel özellikler

Telefonun önünde 3.2 inçlik ekran , üstünde ahize, kenarda ışık sensörü, sağında yakınlık sensörü, en sağda QCIF ön kamera bulunuyor.
    Ekranın altında üç tane tuş var.Bunlar dokunmatik değil.Arama,menü,kapama tuşları var.Aramalarda filan rahatlık sağlıyor tuşlu olması.

Sağında ses azaltma,artırma ve tuş kilidi bulunuyor.Kamera tuşu bulunuyor. Solunda SIM yuvası var.Kartı buradan çıkaramıyoruz sadece takıyoruz.Bu arada kamerayı koruyacak bir kapak yok.Ve LED flaş kullanıyor.Sağda iki tane stereo hoparlör var.

Arka kapak 5530 ve 5800daki gibi kırılacakmış gibi açılmıyordu.Gayet kolay açtım. Ha bu arada unutmadan ekleyim telefonda microSD yuvası yoktu bu kötü olmuş.16 GBdan yukarı çıkamıyoruz.

Ekran

Telefonda 3.2 inç kapasitif ekran var.Tırnak algılamıyor.Nokia'nın ilk kapasitif ekranlı telefonu.Bu arada dışarı çıktığımda güneşli havada ekranda pek birşey okuyamadığımı söylemeliyim.Gerçi bugün havada pek güneş yoktu ama yinede az okunuyordu.Kinetic kaydırma tüm menülerde bulunuyor.Ve şunu da ekleyim kapasitif ekran mükemmel çalışıyor.5800 da bildiğimiz gibi dirençsel bir ekran var.Yani bir baskı uygulamamız gerekiyor.X6nın ekranı daha iyi çalışıyor ama 5800ın dokunmatik performansı da asla yabana atılamaz onunda X6 kadar olmasa da gayet rahat bir dokunmatiği var.5800dan ve X6dan şüpheniz olmasın hassasiyet noktasında.Telefonda multitouch yok.Yani mesela iki parmağınızı kullanarak resimleri yakınlaştıramıyorsunuz.

Web

Tarayıcı flash desteği var ama flash video desteği tam değil.Bazı videoları gösteremedi.RAM sorunu 5800da olduğu gibi devam ediyor.Birkaç animasyonlu sekmedne sonra çat diye tarayıcı kapanıyor.

GPS

İşin en ilginci burada.5800 ile aynı anda GPS leri açtım 5800 50 saniyede falan uydu bulurken X6 15-20 saniyede buldu.Ama sonraki denememde 5800 daha hızlı uydu buldu.Bu konuda bir şey söyleyemeyeceğim.İkisinde de A-GPS var.Uydu bulma süreleri aynı gibi.

Müzik

Aşağıda belirttiğim gibi X6 BANA göre bassları 5800ım dan daha güçlü verdi ama ses kalitesinde 5800ı daha çok beğeniyorum.Kapalı odada yaptığı yankı harika.Ses yüksekliği olarak aynı gibiler.

Kutuda beyaz kulaklıklardan var.Kulak içi.Üstünde üç tuş var.Durdur-yürüt,ileri sar-sonraki şarkı,geri sar-önceki şarkı . Bu kulaklıklar 5800ın kutusundan çıkan siyah kulaklıklardan daha fazla ses veriyor.İkisinde aynı creative kulaklıkları kullandığım zaman 5800 daha yükses ses verdi bariz belli oluyor.

Telefonda diğer dokunmatik modellerden farklı olarak Comes With Music diye bir şey var.Tam ayrıntılı bakmadım ama bildiğim kadarıyla 1 yıl boyunca istediğiniz şarkıyı ücretsiz indirmenizi sağlıyor.Güzel bir şey aslında.Ama ücreti fazla.Sanırım ayda 69 liraydı.

Amaç sadece müzikse bence 5800 daha iyi bir seçenek.Sonuçta yüksek bass ses kallitesini bozar ve X6da da bu durumu yaşadım.5800 ses kalitesi olarak bence daha iyi.

Kamera

5 MP LED flaşlı kamera var.Koruma kapağı yok.Bir Xenon koymuyorlar yav sinir oluyorum. Kamera gerçekten iyi çekiyor.Resim kaliteleri çok güzeldi.Ama bir N82 kadar değil.Telefonda geotagging desteği bulunuyor.5800daki gibi video çekerken flaşı kullanabiliyorsunuz video kalitesi iyi.

İşlemci

Telefonda 434 Mhz işlemci var.5800da ise 444 Mhz.Aslında 5800ın daha hızlı olmasını beklerdim ama galeri gibi karmaşık yerlerde X6 biraz daha hızlıydı.

Telefonda mesaj yazmak çok kolay.Ekran kapasitif ve qwerty klavyeyi açtığınızda aşırı hızlı yazabiliyorsunuz.5800dan sonra bayağı ilginç geldi açıkçası.
    Telefonda Office geliyor ama sadece görüntüleme için kullanılıyor.

Oyun uygulama

Telefonda Spore adlı bir oyun vardı çok beğendim onun dışında DJ mix tour ve asphalt 4 var.Diğer dokunmatik Nokialarda olduğu gibi pek çok oyun uygulama yükleyebiliyorsunuz.Ha şunuda ekleyim 5800ın oyun açma ve loading hızları X6dan daha iyiydi.Bu da garip olan başka bir şey.

Şarj

Şarj konusunda diyecek bir şeyim yok 1 gün bile kullanmadım zaten telefonu.Ama farklı sitelerde okuduğuma göre şarj süresi iyi değilmiş 2 günü pek aşmıyormuş.Yoğun kullanımda 1 gün gidiyormuş.1320 mah lık pil kullanıyor.

EKLEME: 20.05.2010 Yazılım ve stabilite

Arkadaşlar dün gittim biraz daha inceledim X6da maalesef yazılımsal problemlerin bulunduğunu gördüm.10-15 tane oyun uygulama yüklüydü.Oyunları açarken ilk başta ekranda kaymalar oluyor görüntüler birbirine karışıyor sonra oyun açılıyor ve bu oradaki diğer X6 da denedim.Hepsinde öyleydi.Galeriyi açarken 1-2 saniye veri yok gibisinden bir şey diyor sonra görüntüler geliyor.Mesela bir menüdeyken hızlı hızlı geri tuşuna bastığımızda ekran karman çuman oluyor telefon kafayı yiyor donuyor.Ve bu benim denediğim tüm X6larda böyleydi.İnşaallah yeni yazılımlarla düzeltilir.Evet ilk başta buraya pek donma takılma olmuyor demiştim ama bugünkü tecrübem fikrimi değiştirdi.Telefon boşken içinde bir şey yüklü değilken böyle yapmıyor ama 10-20 tane oyun yükleyin böyle oluyor.Belki yeni verisonlularda düzeltilmiştir.Bunların verisonları hakkında bir bilgim yok

Genel olarak

Bazı sorunları gidermişler donanımsal olarak biraz güçlenmiş kapasitif ekran gelmiş ama aradaki 400-500 liralık farka deyer mi? Bence hayır. Çünkü o kadar bir fark yok 5800 lar arasında.Karar size kalmış.Ama sırf o güzel tasarımı için bile alacaklar olacaktır.Hatta ben bile biraz düşündüm 5800 ile X6yı takas etsem mi diye sırf tasarımı güzel diye.Ama tabi sonra vazgeçtim ne kadar saçma olduğunu anladım o kadar fiyata deymezdi sırf tasarım için.

Ayrıca X6 5800,5530,5230,N97,N97 mini'de olduğu gibi S60V5 işletim sistemi kullanıyor.Birinde çalışan bir uygulama diğerlerinde de çalışıyor.

X6 nın artıları

++ 5800a göre iyi bir malzeme kalitesi (( ama 1 2 kere düştüğü zaman arka kapak oynamya başlıyor diğer telefonlara göre daha güçsüz aslında zaten burada 5800a göre karşılaştırdım sadece X6yı düşünürsek malzeme kalitesi orta seviyede diyebiliriz))
    ++ Mükemmel kapasitif ekran
    ++ 5 MP kameranın gayet güzel çekmesi
    ++ Hoparlör sesinin bazı şarkılarda 5800ın önüne geçmesi (( ama yinede 5800ın hoparlörleri daha iyi.Kapalı odada karşılaştırın farkı anlarsınız.Çoğu şarkıda 5800 daha iyi ve kaliteli ses çıkarıyor. ))
    ++ Tasarım
    ++ 5800daki bazı sorunların giderilmesi
    ++ Kapasitif ekran sayesinde çok kolay mesaj yazılıyor

X6 nın eksileri

-- En ufak düşmede arka kapağın oynamaya başlaması (( X6 konusunda çok şikayet var bunla alakalı ama 5800a göre iyi ))
    -- Yukarıda 5800ın bazı hataları giderilmiş demiştim ama onun üstüne bazı hatalar eklenmiş telefonun menü geçişlerinde yavaşlaması ve ekranın karman çuman olması telfonun 1-2 saniye kendine gelmeye çalışması (( sanırım maalesef 5800dan kötü problemler bizi bekliyor ))
    --5800dan pek bir farkı olmaması (( farkları kamera ve ekran )) ve buna rağmen 800-900 TL aralığında yani 5800dan 2 katı fiyatına satılması
    --Hoparlör sesinin tiz seslerde pek iyi olmaması

Nokia X6 & 5800 karşılaştırma

Geçen haftasonu Saturn e gittim ve yeni gelen X6yı uzun uzun inceledim.5235e de biraz göz ettım ama göz atacak bir şeyi yoktu 5230un aynısıydı.Bir inceleme yazmayacağım ama kafanızda bir şey oluşması için konu açmak istedim.

İlk olarak tasarımı çok güzel duruyor.Malzeme kalitesi çok güzel 5800daki gibi arka kapakta olan hafif gıcırtılar olmuyor.Ele iyi oturuyor.Tasarımını beğendim.Bazılarımız sırf tasarımı için bile bu telefonu alacaktır sanırım

5800ım ile X6yı yan yana koydum ekran olarak X6 çok azcık daha parlak gibi geldi bana yada göz yanılması da olabilir ama kaliteleri aynı.Sonuçta aynı ekran var.

Dokunmatik performansı harika.Kapasitif ekran çok güzel olmuş.Tabiki iPhone kadar hassas olamamış.Ama özellikle qwerty klavyede süper derecede hızlı yazdım 5800ım da bu hızı yakalayamazdım.

Menüler aynı.Bir fark yok.Ama standart tema çok hoşuma gitti.Kullanım aynı.Zaten aynı işletim sistemini kullanıyorlar.

Müziğe gelirsek.X6 nın hoparlör ses çıkışları biraz aha büyük 5800dan.Tabi önemli olan bu değil.. Önce benim telefondan bir şarkıyı bluetooth yoluyla X6ya attım.İkisindede son ses müzikleri açtım.5800 çok azıcık daha yükses veriyordu.Ses kalitesi olarak bence aynı sadece basslar X6da sanki biraz daha gürdü.

Kamera 5 MP bildiğimiz gibi.Bayağı iyi çekiyor kamerasını beğendim.Ama tabi bir N82 N79 kadar değildi.Merceğide diğerlerine göre biraz daha küçüktü.Video kalitesi 5800 ile aynı.

Gelelim stabiliteye.Evet 5800 N97 5230 vs. hepsi aynı işletim sistemini kullanıyorlar ama reyondaki hiçbirşey yüklenmemiş bir 5800la karşılaştırınca X6 biraz daha hızlı geldi kendi telefonumla ve reyondaki başka bir 5800la karşılaştırdım sonuç aynıydı X6 biraz daha hızlı menü geçişlerinde.Aynı anda 3 sekmeli bir internet sayfası,arkada 2 oyun açık,ve o sırada müzik çalarken mesaj yazıyordum bütün bunların hepsini takılmadan yaptı.Aynı şeyi 5800ımda denedim.Donmalar oldu geçişler yavaşladı ama X6da bu çok olmadı. İkiside aynı işletim sitemi kullanıyor ama neden böyle oldu bilmiyorum.X6 daha yeni olduğundan daha iyi bir sistemle gelmiş olabilir.

EKLEME 20.05.2010 : Arkadaşlar dün gittim biraz daha inceledim X6da maalesef yazılımsal problemlerin bulunduğunu gördüm.10-15 tane oyun uygulama yüklüydü.Oyunları açarken ekranda kaymalar oluyor görüntüler birbirine karışıyor ve bu oradaki diğer X6 da denedim.Hepsinde öyleydi.Galeriyi açarken 1-2 saniye veri yok gibisinden bir şey diyor sonra görüntüler geliyor.Mesela bir menüdeyken hızlı hızlı geri tuşuna bastığımızda ekran karman çuman oluyor telefon kafayı yiyor donuyor.Ve bu benim denediğim tüm X6larda böyleydi.İnşaallah yeni yazılımlarla düzeltilir.Evet ilk başta buraya pek donma takılma olmuyor demiştim ama bugünkü tecrübem fikrimi değiştirdi.

Aslında 5800la karşılaştırmayacaktım ama millet genelde aradki fiyat farkına değer mi soruları sorunca hazır telefonda yanımdayken karşılaştırayım dedim. Bana sorarsanız aradaki fiyat farkına deymez.Farklar tasarım,kamera,hafıza ve ekran. 400-500 liralık farka deymez bence arakadaşlar.

Bu arada ses ve ekran karşılaştırmalarında bayağı kafa yordum olabildiğince doğru ve objektif yazmaya çalıştım

X6 için product code'lar (( güncelleme için )) @ aresmar'a teşekkürler.

quote:

Orijinalden alıntı: aresmar

X6 nın
    RM-559 kodlu olanının son versiyonu: 21.0.4
    RM-551 var bi de onun son versiyonu: 20.2.5

Türkiyedekiler RM-559 sanırım. yani 21.0.4 var en son.

Navifirm'den baktım.

X6 Türkiye kodları:

059B015: Nokia X6 RM-559 Country Variant Turkey TR 16GB Black Black CWM V1 - MR
    059C9W0: Nokia X6 RM-559 Country Variant Turkey TR 8GB Azure V1_COLOR
    059C9W1: Nokia X6 RM-559 Country Variant Turkey TR 8GB Black V1

059B7P4: RM-559 CTR 8GB EURO2 AZURE TURKEY
    059B7P4: RM-559 CTR 8GB EURO2 AZURE TURKEY

059B1J1: RM-559 CTR 8GB EURO2 BLACK TURKEY
    059B1J1: RM-559 CTR 8GB EURO2 BLACK TURKEY

En üstteki 3 tane country variant diyor yani turkcell e özel product code olabilir ama sonuçta onlarada var firmware update yoksa çıkmazdı listede.

X6 2 yıl KVK garantili en ucuz olarak Kadıköy Söğütlüçeşme CepMarket bayisinde gözüküyor.Bilgi için @ zizitolga ya teşekkürler.

/>

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NomadCRY -- 5 Ağustos 2011; 11:42:02 >

• X6'da daha sonra çıktığı için işletim sistemleri aynı olsa bile fark olabilir cihazlarda. X6'nın sistem arayüzü daha yeni ve 5800'daki kronik sorunlar temizlenerek çıkarılmış bir cihaz. Karşılaştırma küçük de olsa iyi olmuş. Iki cihaz arasında kalanlar için yol gösterici nitelikte.
  • bugünde birisi soruyordu,bende n8 i bekle dedim belki gördünüz.5800 satılıpta x6 ya geçmek bence abes olur.aralarında adamakıllı fark yok,xenon flaş bile yok.sırf kapasitif ekran var,kamera 5 mp var diye geçilmez.zaten megapikselin bir anlamı yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sugar_klavyeci

X6'da daha sonra çıktığı için işletim sistemleri aynı olsa bile fark olabilir cihazlarda. X6'nın sistem arayüzü daha yeni ve 5800'daki kronik sorunlar temizlenerek çıkarılmış bir cihaz. Karşılaştırma küçük de olsa iyi olmuş. Iki cihaz arasında kalanlar için yol gösterici nitelikte.

Evet bende senin dediğin gibi düşünüyorum hiç hataya rastlamadım X6 da.Karşılaştrıma küçük oldu evet çünkü çok fazla inceleme frsatım olmadı zaten sadece bir izlenim dedim ileride belki bir inceleme karşılaştırma da yaparım

Bu arada buraya yazmayı unuttuğum şeyler vardır mutlaka.Aklınıza takılan soru varsa sorun cevaplamaya çalışırım inşaallah.
  • x6 gayet güzel bir telefon.Ancak yeni çıkıtğı için fiyatı (bence) ederinden yüksek.
    şöyle 4-5 ay sonra gayet ideal bir telefon olacak gibi
  • güzel telefonlar vede fiyatlılar ama almak isteyen bi şekilde alır mutlaka..
  • Benim kendi yorurum ise X6 sadece görüntüsüyle göz dolduracak ama içiyle birebir (neredeyse) 5800 olan bir telefon...

Ekstra özelliklerde sadece kapasitif ekran ve 5mp kamera mı?? Pehh..

Aynı işletim sistemi, aynı menüler, aynı içerik ve en kötüsüde aynı işlemci hızı... Şaka mı bu?? Gerçi yeni firmware'lar ile artırabilirler ama bilmem.

Valla şahsi düşüncem, ben beklerim arkadaş daha 5800'ım için v51, v60 falan, sonra sıkılırda cicigini çıkartırsam telefonun, ancak o zaman değiştiririm...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @ sserdar

Kesinlikle haklısın.Fiyatı normalden pahalı.İleride düşecektir

@ side_effect

Evet bende bundan bahsediyorum çok bir fark göremedim hatta kamerasının 5 olduğunu bilmesem hiç fark yok sanardım.

Bu arada ayrıntılı bir inceleme yazdım arkadaşlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: TIMERIDER

bugünde birisi soruyordu,bende n8 i bekle dedim belki gördünüz.5800 satılıpta x6 ya geçmek bence abes olur.aralarında adamakıllı fark yok,xenon flaş bile yok.sırf kapasitif ekran var,kamera 5 mp var diye geçilmez.zaten megapikselin bir anlamı yok.

Ama 5800 ı RDS sorunu ve kasa açıklığı gibi sorunlardan dolayı iade edip gelen parayla X6 alabiliriz değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: DigitalWorld

quote:

Orijinalden alıntı: TIMERIDER

bugünde birisi soruyordu,bende n8 i bekle dedim belki gördünüz.5800 satılıpta x6 ya geçmek bence abes olur.aralarında adamakıllı fark yok,xenon flaş bile yok.sırf kapasitif ekran var,kamera 5 mp var diye geçilmez.zaten megapikselin bir anlamı yok.

Ama 5800 ı RDS sorunu ve kasa açıklığı gibi sorunlardan dolayı iade edip gelen parayla X6 alabiliriz değil mi?

O dediğin iki sorun bende olmadığına göre X6yı almamıza gerek yok öyle değil mi .. Hatırlarsam sende de RDS sorunu yoktu forumun birkaç yerine yazmıştın şimdi buraya gellip RDS sorunundan bahsetmenin amacı nedir

• Vatanada world kartla 860 lira fiyata var nasıl sizce , telefonu değişmek istiyorum ama Sonyericsson XPERIA X10 var birde aklımda
  • quote:

Orijinalden alıntı: swatcamgoz

Vatanada world kartla 860 lira fiyata var nasıl sizce , telefonu değişmek istiyorum ama Sonyericsson XPERIA X10 var birde aklımda

Dostum kamera senin için o kadar önemli değilse 350 lira daha ucuz olan 5800ı öneririm.Aralarındaki fark sadece kamera ve kapasitif ekran bu iki şey için 350 lira fazla verilmez. Ama tabi karar senin. Sony Xperia yı ise tavsiye etmem pek fiyatı çok fazla olacak. Hem şu nada satışta mı ki. Ondan bile haberim yok.

Dediğim gibi kamera ve tasarım senin için o kadar da önemli değilse kesinlikle 5800. O kadar verceğin paraya yazık
  • oda 500 450 ye duser galıba 5 6 aya
  • quote:

Orijinalden alıntı: i Am Not Dead

oda 500 450 ye duser galıba 5 6 aya

e tabi o kadar olacaktır
  • biraz daha bekleyip 3-4 ay falan bu telefonu almak daha mı iyi olur acelem yok 5800 almayı düşünüyorumda
  • quote:

Orijinalden alıntı: denixex

biraz daha bekleyip 3-4 ay falan bu telefonu almak daha mı iyi olur acelem yok 5800 almayı düşünüyorumda

Konu açmışsın cevap yazdım oraya
  • eyvallah sağol
  • NomadCRY kardeş senin telefon 5800 mı? eğer 5800 sa beğeniyor musun telefonun + ve - yönleri nedir?
  • Kibar hoş bir telefon, 5800dan illa ki bir adım öndedir ama öyle çok bir farklılığın olduğunu da düşünmüyorum.
  • bidaha alıcagım telefon E serisi olacak batarya ve işlemci hızı cok iyi bu telefonlara göre yada HTC hd2 almayı dusunuyorum yine takmnıslar 128 ramı neyine yetiyosa
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.