Şimdi Ara

Ünlülerin Ses Oktavları (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
136
Cevap
4
Favori
267.405
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konuyu hortlatmak o kadar içimden geldi ki anlatamam... Yazdıklarım için n'olur kusura bakın çünkü sert konuşucam!

    Türkiye'deki şan hocalarından tutun sanatçılara kadar bu işin tekniğini gerçek anlamda bilen kişi sayısı parmakla gösterilecek kadar az sayıda. Ne oktavın ne olduğu biliniyor ne de kafa sesinin. İnternet öyle bir çöplük ki özellikle Türkiye piyasasında kafa sesinin ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Örneğin bu konuda kafa sesiyle ilgili yazdığınız bütün her şey yanlış diyip tepkileri üzerime çekerek başlamak istiyorum. Bu noktada açıklamam gereken temel tiplemeler var. İngilizcede register olarak bilinen (Türkçe'ye nasıl çevrilir tam bilmiyorum ama ben ses tipi diyecem) pesten tize doğru sıralanan 4 adet temel ses tipi var:

    1- Göğüs Sesi
    2- Kafa Sesi
    3- Falsetto(Falset)
    4- Whistle

    Şimdi sizin burada aylarca konuştuğunuz yanlış terimlerden bahsedeyim. Sizin 'kafa sesi' olarak nitelendirdiğiniz ses aslında 'falset'tir. Dünkü O Ses Türkiye programını dikkatli izleyenler varsa Murat Boz ve Hadise'nin de bu işi bilmediğini net olarak söylüyorum. İkisi de kafa sesi ile falsetin aynı şey olduğunu söylediler. Oysa ki oldukça farklı kavramlardır, bunu aşağıda vereceğim egzersizde 6 oktava kadar çıkabilen Brett amcanın linkinde anlayabilirsiniz. Kafa sesi ile falsetin temel farkı bu sesler çıkarken ses tellerinin aldığı pozisyondan kaynaklanmaktadır. Sağlıklı bir ses için konuşursam; kafa sesi çıkarken ses telleri tam olarak kapanır, falsette ise ses telleri arasında aralık kalır ve bu nedenle ses hava kaçağı ile beraber çıkar. Bu nedenle İtalyanca'dan gelen falsetto(yanlış) şeklinde adlandırılmıştır.

    Burada anlattığınız bir başka olay ise; kafa sesinin oktava katılmaması demişsiniz. Buradaki yaptığınız hata çok basit: falseti kafa sesi ile karıştırdığınız için kafa sesi oktava katılmıyor diyorsunuz. Çünkü bir sesin oktava katılabilmesi için kendinden önceki yada sonraki sesin ve oktava katılacak sesin düzgün olarak basılabilmesi gerekiyor. Yani; siz C3'ten C5'e kadar sorunsuz çıkarabilirken D5'i çıkaramayıp F5'ten F6'ya kadar inceltmeye devam edebiliyorsanız işte F5-F6 arasını oktava katamazsınız. Bu ise; yine sağlıklı bir ses için konuşursam kafa sesini kullanamadan falset ile bunu yapanlar için geçerlidir. Örneğin; Cem Adrian kafa sesi kullanmasını bilmez, göğüs sesinden sonra kullandığı bütün tiz ve bayan sesleri falsettir. Bu nedenle Cem Adrian'ın oktavını tek bir rakamla değil, bas-baritonda şu kadar mezzosoprano ve sopranoda şu kadar şeklinde değerlendirmek gerekir.

    Göğüs sesini ve falsetto'yu bu işin eğitimini alan yada almayan herkes çıkarabilir. Ses aralığı eğitime göre değişir değişmez orasını bilemem. Kafa sesi ve whistle için ise ciddi çalışmalar yapmak gerekmektedir. Ancak; kimi insanlar vardır ki bu işi doğalında çözüp uygulayabilmektedirler. Bu nedenle sağlıklı ve eğitim almış bir ses göğüs sesinden kafa sesine çok ufak bir kırılma yada hiç kırılma olmadan geçebilmektedirler. Dolayısıyla göğüs sesi ile kafa sesi bağlı ses olarak duyulacağından bu durumda kafa sesi oktava sayılabilmektedir.

    Falset; bambaşka bir konudur. İşin doğalında kafa sesinden daha tiz seslerde tercih edilen bir register iken günlük hayatta ünlemler dahil olmak üzere birçok yerde kullanmaktayız. Normalde kafa sesiyle çıkarılabilen notalar, falset ile hiçbir çaba sarfetmeden(ses telleri gevşekken çıkabiliyor) çıkarılabilir. Ancak; kafa sesinden daha tiz bir notaya gidilmek istendiğinde falsete geçmeniz gerekiyor ve bu sefer en az kafa sesi kadar(belki daha da fazla) ciddi anlamda enerji harcamanız gerekiyor. Falset'ten sonra ise; çok nadir kullanılabilen whistle ile devam edebiliyorsunuz.

    Aşağıdaki iki videoyu izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz:

    http://www.youtube.com/watch?v=VAeYPg6AccI
    http://www.youtube.com/watch?v=Jtcp6yBb-nk



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Imploser -- 23 Ocak 2012; 16:41:45 >




  • izleyin ve ağlayın liseliler
  • Sesin kalitesi oktavına göre ölçülmüyor bence de,Çok yüksek olabilir ama bunu kontrol etmesi de önemli ve insanlara hoş gelmeli,Şebnem Ferah türkyede eşsiz bence...
    Canlı performans kayıtlarında en müthiş kısımları kestim bir araya getirdim..alttaki kaydı oluşturdum...Canlı performans konusunda üzerine tanımıyorum..Hazır bu cuma konseri de var iyi olacak..





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B6C467102 -- 30 Nisan 2012; 17:21:24 >




  • Kimse Rob Halford'ı söylememiş ilginç. O listedeki tiplerle adını aynı yere yazmaman daha iyi olmuş gerçi hakaret olurdu. İlgilenenler Judas Priest şarkılarını dinleyebilir.
  • Bu konudan anladığım kadarıyla oktav, sesin gücünü değil aralığını ifade ediyor... Yani bilmem kaç tane sesi verdikçe oktav sayısal değer olarak büyüyor... Yine buradan çıkarttığım sonuç geniş ses aralığına sahip olmak sesin güzelliğini, çok iyi şarkı söyleyebilmeyi ifade etmiyor. Cem Adrian daha geniş bir ses aralığına sahip olmasına rağmen, asla İbrahim tatlıses kadar iyi şarkı söyleyemez... 5-6-7 oktav diye lanse edilenlerin videolarını bulup dinlediğimde bu seslere ancak çığlıkvari, derinden, ciğerden yüklendiklerinde ulaşabildiklerini gördüm. Lakin çok anlamam ama şarkı söylerken, yani sözler devreye girdiğinde bu geniş aralığın pek mümkün olmadığını da gördüm. İşin özü şu anladığım kadarıyla; bir top canbazı, Messi'den daha uzun süre top sektirebilir, daha farklı şekillerde topu saydırabilir lakin sahaya çıkıp top sürmeye geldiğinde aynı beceriyi gösteremez... Bu da bunun gibi bir şey...




  • impolser'ın anlattıklarının ilkokul versiyonu şudur arkadaşlar

    gövedede ses 2 yerden çıkar,göğüs kafesindeki veya kafatasındaki titreşimlerden

    göğüs sesi normal konuşmamız gibi olan sestir,yapılırken ses telleri kapanır,göğüs kafesinde oluşur
    falset (ing:falsetto) kafamızda oluşan sestir,ses telleri kapanmaz,ses dışarıya hava ile verilir,o yüzden dolu bir ses değildir,zayıf çıkar (çoğu insan kafa sesini bu zannediyor)
    kafa sesi (ing:head voice) da kafamızda oluşan bir sestir,ses telleri kapanır,kafatası göğüs kafesinden daha küçük olduğu için daha tiz sesler çıkar,scream ve growl tarzı vokaller bununla yapılır

    ses telleri kapanmadığı için en ince sesler falset ile çıkar,en kalın sesler ise göğüsten çıkar

    ses aralığınız kafa sesi veya göğüs sesi ile arada boşluk olmadan çıkarabildiğiniz en ince ile en kalın sesin arasıdır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DonkeySpeed -- 30 Nisan 2012; 1:31:14 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: m4y

    quote:

    Orijinalden alıntı: JDaniels

    quote:

    Cem Adrian:5 oktav/ses grubu:Bas,bariton,tenor,alto,soprano,koleratur soprano (Bütün ses gruplarındaki sesleri çıkarabiliyor)


    Bu adamı kötüleyenler utansın hala.

    10 yıl sonra unutulup gidecek birisini çok büyütüyorsunuz.

    Benim favorim Freddie Mercury ve Mikael Akerfeldt.

    2005 yılından beri sektörde niye kimse unutmadı ? Bundan daha önemlisi piyasada o kadar çok sanatçı var ki gündemde kalmak için yapmadık şeyi bırakmayan... Cem Adrian'ın böyle bir kaygısı dahi olmadan 7 senedir piyasada.Bence büyütülmeyi hakediyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: DonToucHim

    quote:

    Orijinalden alıntı: m4y

    quote:

    Orijinalden alıntı: JDaniels

    quote:

    Cem Adrian:5 oktav/ses grubu:Bas,bariton,tenor,alto,soprano,koleratur soprano (Bütün ses gruplarındaki sesleri çıkarabiliyor)


    Bu adamı kötüleyenler utansın hala.

    10 yıl sonra unutulup gidecek birisini çok büyütüyorsunuz.

    Benim favorim Freddie Mercury ve Mikael Akerfeldt.

    2005 yılından beri sektörde niye kimse unutmadı ? Bundan daha önemlisi piyasada o kadar çok sanatçı var ki gündemde kalmak için yapmadık şeyi bırakmayan... Cem Adrian'ın böyle bir kaygısı dahi olmadan 7 senedir piyasada.Bence büyütülmeyi hakediyor.

    Büyütülmese bile yeterince büyük biri.




  • http://youtu.be/pc3Xg2o26IE?t=1m15s

    ayrıca en yüksek vokal nota rekoru da bu adamın elindedir. Tiz olarak Piano nun üstüne çıkabilmektedir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Stanislas Xavier

    Sesin kalitesi oktavına göre ölçülmüyor bence de,Çok yüksek olabilir ama bunu kontrol etmesi de önemli ve insanlara hoş gelmeli,Şebnem Ferah türkyede eşsiz bence...
    Canlı performans kayıtlarında en müthiş kısımları kestim bir araya getirdim..alttaki kaydı oluşturdum...Canlı performans konusunda üzerine tanımıyorum..Hazır bu cuma konseri de var iyi olacak..




    aynen canlı performansta sesi şekilden şekle giriyor kadının ya




  • Bülent ersoyun sesi erkek mi kadın mı hangisi ?
    Kalın bayan sesi: Alto
    Kalın erkek sesi: Bass


  • bu nedir yaw?




  • Konuyu pek bilmiyorum ama bişey sormak istedim. Miljenko Matijevic hakkında ne düşünüyorsunuz ?

    Steelheart Sheila acustico 3:26
    She's Gone 3:14
    Steelheart-She's Gone




  • oktav diyince aklıma hep Cem Adrian gelir.. bilkentte Fazıl Say'la birlikte sahnedeydi çok eskiden.. youtube dan izleyin
  • Peki arkadaşlar Gültekin Gönülaçar'ın sesi kaç oktav olabilir acaba? Oldukça dik bir sese sahip ama oktav karşılığı ne olabilir bilemiyorum...


  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kürşat.

    Kimse Rob Halford'ı söylememiş ilginç. O listedeki tiplerle adını aynı yere yazmaman daha iyi olmuş gerçi hakaret olurdu. İlgilenenler Judas Priest şarkılarını dinleyebilir.

    Haklısınız Halford gibi bir efsane kimseyle kıyaslanamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beyler zorlanmadan 2 oktava çıkabiliyorum, daha nasıl açabilirim sesin aralığını? bir de brutal vokal için gırtlak kullanmak gerekiyo, onu da nasıl yaparım? bilen varsa pm'den ulaşabilir mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dynas-ty-rant

    beyler zorlanmadan 2 oktava çıkabiliyorum, daha nasıl açabilirim sesin aralığını? bir de brutal vokal için gırtlak kullanmak gerekiyo, onu da nasıl yaparım? bilen varsa pm'den ulaşabilir mi?

    Acamazsin insanlar sinirlarla dogar eger ergensen ergenlik bitince kucuk bi ihtimal acilabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vai.


    quote:

    Orijinalden alıntı: dynas-ty-rant

    beyler zorlanmadan 2 oktava çıkabiliyorum, daha nasıl açabilirim sesin aralığını? bir de brutal vokal için gırtlak kullanmak gerekiyo, onu da nasıl yaparım? bilen varsa pm'den ulaşabilir mi?

    Acamazsin insanlar sinirlarla dogar eger ergensen ergenlik bitince kucuk bi ihtimal acilabilir

    kardeşim, müziğe başlamadan önce 1 oktav bile zor çıkıyordu. gidebileceğim en son sınırı öğrenmek istiyorum, yoksa şükür piyasadaki şarkıcıların %90'ının sesine çıkabiliyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dynas-ty-rant

    quote:

    Orijinalden alıntı: Vai.


    quote:

    Orijinalden alıntı: dynas-ty-rant

    beyler zorlanmadan 2 oktava çıkabiliyorum, daha nasıl açabilirim sesin aralığını? bir de brutal vokal için gırtlak kullanmak gerekiyo, onu da nasıl yaparım? bilen varsa pm'den ulaşabilir mi?

    Acamazsin insanlar sinirlarla dogar eger ergensen ergenlik bitince kucuk bi ihtimal acilabilir

    kardeşim, müziğe başlamadan önce 1 oktav bile zor çıkıyordu. gidebileceğim en son sınırı öğrenmek istiyorum, yoksa şükür piyasadaki şarkıcıların %90'ının sesine çıkabiliyorum

    Turk piyasasi ise haklisin ama yurtdisinda 2 oktav dusuk bir rakam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.