Şimdi Ara

FreeNAS + Dark Mini Stor + Atom D510 = Muhteşem üçlü!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
4
Favori
9.673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar, sonunda mini ITX kasam ve anakartım geldi. Kasa + anakartı 310 tl gibi bir rakama aldım. Kasanın incelemesi şurada:
    http://www.pclabs.com.tr/2009/10/14/dark-mini-stor-incelemesi/

Kasa gerçekten sessiz, içindeki fanlar bana yeterince sessiz geldi. Intel atom çift çekirdekli D510 ise fansız olduğu için bir ses çıkarmıyor.
    Malesef aldığım 2 tane WD 2TB sata2 disk bozuk çıktığı için tam detaylı bir inceleme sunamıyorum size. Elimde bulunan başka diskleri freenas ile kurduğum NAS aygıtıma (Ağ depolama) bağlayarak bir iki ufak test yaptım. NTFS dosya sistemi ile formatlı diskimden kendi bilgisayarıma aktarma hızı olarak 37Mb/s elde ettim. Eğer disk UFS ile formatlanmış olsaydı muhtemelen 50Mb/s hıza çok rahat ulaşabilirdim. Bunun sebebi hem NTFS dosya sisteminin, hemde SAMBA nın çok işlemci gücü kullanmasıydı elbette. Samba değil de başka bir şekilde (FTP vs) ile dosya transferi yaparken bağlı harddisklerin max. okuma / yazma hızına ulaşabileceğimden eminim.

İlerleyen günlerde umarım daha detaylı bir inceleme + kurulum rehberi hazırlayabilirim. Kasa ve anakartı herkese önerebilirim. Hot swap gerçekten işe yarıyor ve müthiş. FreeNAS'ı ise sağda solda duran boş bir usb belleğe kurdum ve onun üzerinden boot ediyor. Unutmadan, piyasada satılan LinkSYS ve benzeri NAS cihazlarının hiç biri daha ucuza mal ettiğim bu sistemle hız konusunda yarışamaz. Sadece Qnap pro modelleri baş edebilir onlarda aşırı pahalı

• Hayırlı olsun. Bende böyle bir sistem düşünüyorum fakat 7/24 sürekli çalışan bir cihaz olacağı için enerji tüketimi benim için aşırı önemli. Bence tek disk olarak 20w enerji tüketimini geçmemeli (hatta ulaşmamalı). Forumlarda anladğım kadarı ile Atom 330 lu sistem 30-35w karar enerjü tüketimi mevcuttu. atom 510 lu sistem için de 35-40w enerji tüketimlerinden bahsedilliyor. Oysa enerji tüketimi düşeceği yerde artmış gibi. Acaba enerji tüketimini ölçmeniz mümkünmüdür?.
    Birde bu işe meraklı fakat yeterince bilgisi olmayan biri olarak (çevrende ilgilenen yok bu tür işlerle) tecrübelerinizden faydalanabilmeyi umuyorum. Linuxa yapancı olmama rağmen MsDosda komut yazarak işlem yapmasını çok severdim bir aralar. Sanırım bu Freenas Debian vs.. de bunun gibi bişiler.. Neyse. Bu FreeNas a istenilen linux eklentileri vs. kurulubilinoyrumu. Mesela Radius server (interneti ortak kullanıyoruzda herkez ayrı bir şifre ile internete / ağa dahil olsunlar diye) ve/veya usb camera ile harddiske kayıt. (Bazı NAS larda bu özellikler varmış)..
    SAMBA nın çok işlemci gücü kulandığını söylediniz. Bunu nasılk ölçeriz yada neden öğreniriz? SAMBA yı çok kullanıyorum. Bunu yerine FTP mi kullanmalı?
    Ducki 3.5'' USB2.0+NDAS2 LANdrive SATA Harddisk Kutusu na sahibim. Torrent olayı için kullanıyorum bu iş olarak oldukça memnunum. Ama Ethernet hızı ne yazıkki en fazla 4.5 MBayt/s geçmiyor. Bu düşük hız olayı ve diğer eklentiler yüzünden, Xtreamer eTRAYz veya Synology Disk Station DS110j gibi bişiler düşünüyordum. Tabi arada El yapımı atom işlemcili Gigabit ethernet anakartlarılı NAS da düşünüyordum. Ama bilgisizlik tecrübesizlik yüzünden pekte acele etmiyorum. kısaca bu başlığı açmanız benim için oldukça iyi oldu. Favorilerime ekledim. Gelişmeleri merakla bekliyorum..

• Evet, nihayet diskler elime geçti. 2 tane 2TB lik diski UFS (FreeBSD dosya sistemi) ile formatladım. İlk testlerim sırasında 60 mb/s yazma hızı ölçtüm. NTFS olmadığı için daha yüksek performans elde etmem normal tabi. SAMBA / Ağ paylaşımı üzerinden edilen bir hız için gayet tatmin edici geldi bana.

@mehmet_alp
    bence hiç disk kutularına para verip paranızla rezil olmayın. Benim aldığım sistem ile istediklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak radius yok, onun için daha kapsamlı bir linux dağıtımı kurmanız gerekli. Ubuntu server ile hem NAS, hemde radius vb ihtiyaçlarını giderebilirsiniz ancak 2.ci bir ethernet gerekebilir internet paylaşımı yapacaksanız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratremix

Evet, nihayet diskler elime geçti. 2 tane 2TB lik diski UFS (FreeBSD dosya sistemi) ile formatladım. İlk testlerim sırasında 60 mb/s yazma hızı ölçtüm. NTFS olmadığı için daha yüksek performans elde etmem normal tabi. SAMBA / Ağ paylaşımı üzerinden edilen bir hız için gayet tatmin edici geldi bana.

@mehmet_alp
    bence hiç disk kutularına para verip paranızla rezil olmayın. Benim aldığım sistem ile istediklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak radius yok, onun için daha kapsamlı bir linux dağıtımı kurmanız gerekli. Ubuntu server ile hem NAS, hemde radius vb ihtiyaçlarını giderebilirsiniz ancak 2.ci bir ethernet gerekebilir internet paylaşımı yapacaksanız.

Sistem tamamlandı gibi..
    60MB/s oldukça yüksek bir değer.. Bu hız harddisk yazma okuma hızımı? yoska ethernetten PC ye aktarım hızımı? Ben laptoptan PC ye Gigabit CAT6 ile ortalama 35MB/s ile dosya kopyalaması olmuştu (NTFS)...
    Birde Linux Ext3 kullanmıyormu? UFS daha yeni duydum (Normaldir tabi deryaya yavaştan giriyoruz)
    Anakartı eBay danmı aldınız. en ucuzları olarak "Intel D510MO mini-ITX Dual Core 1.66GHz Atom D510" görünüyor...

• Linux ext2/ext3 kullanır. FreeBSD UFS. UFS pek çok bakımdan daha üstün bir dosya sistemi.
    Anakartı ve kasayı hızlı al dan aldım.
    60 mb/s gigabit ethernet (hub üzerinden) ile pc den NAS a dosya kopyalama hızım.
  • hizlial sitesine baktım. ebay dan daha ucuza geliyor. :) Yanlız açıklamada 100Mbit ethernetten bahsediyor. Birde resimde mini-pcix soket görünmüyor? ama siz 60MB/s ile ağ üzerinden aktarım yaptığınıza göre 1GBitlik etherneti vardır diye düşünüyorum ana kart 160 lira olduğuna göre kasayıda 150 civarı aldınız (Anakart fiyatına yani.) Kasa fanlarını kapatsanız bir problem olurmu?
  • hizli al yanlış yazmış. Intel D510mo da gigabit ethernet var. PCI-E yok ama PCI slotu var. mini pci-e ssd ve wifi kartlar için düşünülmüş. Kasayı 150 civarı aldım evet. Kasa fanlarını kapatmak pek akıl kârı olmaz bu yaz sıcaklarında.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yazma hızı 70mb/s lere çıktı bu arada. Dreambox dan sürekli kayıt yaptırdığım için ethernet bağlantısını biraz fazla meşgul ediyormuş meğer. Onu kapatınca hız daha da arttı :)
  • n-draft router mevcutmu sizde? Gigabit hub matkası nedir?
    Birde cihazın güç tüketimin ölçmeniz mümkünmü?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_alp -- 11 Mayıs 2010; 19:36:58 >
  • n-draft yok malesef. gigabit hub markası hatırlamıyorum ama 3com filan değil.
    cihazın güç tüketimini ölçebileceğim bir alet yok ancak AtomD510, N330 dan daha az elektrik çekiyor. Ağır yük altında Toplamda 40w ı geçeceğini sanmıyorum.
  • hortlatalım belki bilgi gelir hala freenas kullanmaya devam ediyormusunuz
    ben de aynı sistemi kurdum ama OS konusunda kafam karışık artı ve eksilerini
    kullanıcı olarak en iyi siz bilirsiniz
  • freenas a devam ediyorum. göze batan tek eksisi, 2 diski SAMBA ile paylaşınca kalan disk alanını bir kaç Mb gösteriyor. teracopy ile dosya kopyalama yaparken ignore diyince halloluyor o ayrı.

hız vs konusunda en ufak sıkıntı yok. WD TV Live ilede Samba üzerinden filmlerimi sorunsuzca izliyorum.
  • teşekkürler hafta sonu sistem biter freenas yada openfiler biriyle başlayacam
    aslında evde bu tip sistemler kurmak isteyen arkadaşlar için çok fazla kaynak yok
    güzel bir incelemeye zamanınız yok sanırım
  • üye bir arkadaşın konusunda daha önce yazdığım üzere 500gb ve üzeri harici hdd ler pahalıya geldiği için bir kereye mahsus ihtiyaca uygun NAS çözümüne para yatırmakta fayda var.

özellikle ağ kurulumu mümkün olmayan durumlarda biraz daha fazla paraya kıyıp kablosuz NAS almak ev ve iş yerleri için çok güzel olur

bu nedenle kurduğunuz sistemin maliyeti ve ne kadar geliştirilebilir olduğu çok ilgimi çekiyor...

bu konularda ayrıntılı bilgi verebilir misiniz??
  • Selam uzun süredir böyle bir arayıştaydım, bende 7 adet harici hdd oldu bunlarda bir kasa kadar yer tutuyor,
    artı pratik değil, nas cihazlara bakmaya başladım kullanılabilir olanlar 2 bin ile 4 bin arasında fiyatlarla tüketiciye
    sunuluyor şimdi marka vermeyecem bir ürün var bizdeki fiyat 3500 TL civarıyken yurtdışında 839 USD
    fiyatla satıldığını görünce vazgeçtim almaktan, oysa makul fiyattan satılsa daha çok kullanıcıya erişebilecekler
    nihayetinde kullanılan donanım ve fiyatı ortada, peki kullanılan yazılım okadar edermi tartışılır

nihayet ''muratremix'' arkadaşımızın bu başlığını görünce neden olmasın dedim ve bende başladım parça aramaya
    bu defada m-ITX kartların satasında takıldım çünki hep iki girişliydi taki Point Of View ION Mini ITX Anakart+Cpu Wi-Fi bulana kadar
    bu kartta dört sata girişi var fiyatı diğerlerine göre biraz tuzlu ama hiç olmazsa ilerde iki hdd daha takabilirim
    ayrıca 2GB ram aldım buraya kadar iyi, sorun kasa bulmakta neticede m-ITX kasalar genelde bir yada iki hdd alıyor
    yada benim bulduklarım öyleydi ilerde sorun oluşacak kesin, Dark Storda karar kıldım 3 hdd kapasiteli şimdi 6 TB cepte
    görünüyor çünki raid yapmayacağım maliyete gelince Anakart 264 TL Kasa 166 TL Kingston 2GB Ram 77 TL toplam 507 TL
    tuttu, HDD hariç, 2 adet 2 TB WD Caviar Black 3.5 alındı 560 TL verildi neticede 1067 liraya cihaz tamam
    linux OS zaten bedava birde rcool arkadaşımızdan alıntı yaparak bitirelim şimdilik

quote:

Orijinalden alıntı: rccol

Merhabalar.
    Tüm bu hız testlerine bir katkım olabilir diye evimdeki eski bir kasaya 4 adet 500 gb diski kullanarak bir sistem kurdum.

http://www.openfiler.com/ adresinden ücretsiz bir uygulama olan Openfiler nas, san yazılımını indirdim.
    Buradan sol köşedeki Download kısmından x86 ISO image dosyasını indirip imgburn tarzı bir programla cd ye kaydettim.

Kasaya 80 gb lık bir IDE disk ve 4 adet 500 Gb.lık disk taktım.
    Cd den boot ederek kurulumu IDE disk üzerine yaptım.

Zaten belli bir aşamaya kadar ekrandaki yönergeleri takip ederek kolayca gidebiliyorsunuz.
    Ben makinaya 192.168.5.7 ipsini verdim.

Kurulum tamamlandıktan sonra yönetimihttp://192.168.5.7:446 adresini kullanarak başka bir makinanın iexplorer penceresinden yaptım.

4 diski Raid 5 olarak kurdum ve toplamda 1,5 tb disk alanı oluştu.

Raid tabiki software olarak yapılıyor. Yani bir Raid kartı kullanmadım.

Openfiler programı normalde bedava bir uygulama.
    Ancak desteği paralı veriliyor.
    Bu bedava programın yapabildiklerini görünce çok şaşıracaksınız.
    Cihaz bu hali ile NAs, San , Snapshot vb.. bir çok ihtiyaca gayet başarı ile cevap veriyor.

Asıl bomba ise şimdi geliyor.

Makinayı 100 Mbit olarak switch 'e bağladım. Diğer makinam ise aynı switch'e gigabit olarak bağlıydı.
    Sonra biir mkv dosyasını gigabit makinadan Openfiler daki paylaşıma açılmış klasör altına kopyaladım.
    Sonuç aşağıda.

Şaka gibi değilimi?
    Saniyede 80 hatta 90 Megabyte hız ile kopyaladı dosyayı.
    Performans mükemmel.

Evinde eski makinası olan ve değerlendirmek isteyen arkadaşlarım bir medya sunucusu yapmak için kullanabilir belki diyerek paylaşmak istedim.
    Sağlıcaklı kalın.

Not:
    Ahmet hocam , Performansı görünce Qnap 809 Pro için ödediğim para birden gözümün önüne geldi.
    Ulen , Ulen dedim kendi kendime.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi newfel -- 28 Ekim 2010; 0:07:32 >

• geçen gezinirken gördüm, eğer yer problemin yoksa 4 hot sap yuvalı server görünümlü şu kasada fena değil gözüküyor.

http://www.teknobiyotik.com/dark-arena-4-hotswap-disk-yuvali-ve-3-mavi-led-fanli-game-server-kasa.html

• Kullandığım dark mini stor a zorlayarak 4 disk takmak mümkün. 2 hot swap, 1 dahili 3.5", 1 de dvd yuvası var orayada 5.25" boyutunda hdd soğutucular ile disk takılabilir.
    D510 anakartta 2 sata var ancak PCI s-link sata kartı mevcut. SATA1 hızında 2 disk takılabiliyor ve freenas tarafından destekleniyor. Böylece 4 disk ile NAS kurabilirsiniz. Vatanda var Slink. 3 sata, 1 IDE portlu kart.
  • quote:

Orijinalden alıntı: newfel

teşekkürler hafta sonu sistem biter freenas yada openfiler biriyle başlayacam
    aslında evde bu tip sistemler kurmak isteyen arkadaşlar için çok fazla kaynak yok
    güzel bir incelemeye zamanınız yok sanırım

Openfiler linux bazlı olduğu için daha çok işlevli ancak USB stickten çalıştırmak için binbir takla atmanız gerekiyor. Halbuki freenas direkt olarak USB bellekten çalışmak için tasarlanmış ve çok kolay bir şekilde USB diske imajı yazılıp çalıştırılabiliyor. Mini ITX sistemlerde zaten sata port sıkıntısı varken disklerden birini openfiler için harcamaya gönlüm elvermiyor. Bu nedenle freenas ı seçtim.
  • Anakart arayanlar http://www.akortek.com/product_info.php?cPath=82&products_id=1030

linkteki modeli de incelesinler.. Amaç sadece nas cihazı kurmaksa depo amaçlı atom anakartlar gayet iyi performans veriyor ama yok ben multimedya amaçlı aynı zamanda lcdye bağlayıp 1080p film de izlerim diyorsanız ozaman bu anakartı listenize ekleyin.. Anakarta takacağınız en düşük İ3 işlemci bile 1080p film izlemek yeterli.. Ayrıca ekran kartı bağlanabilirliği de pozitif bir özellik.. Dahili wireless ı saymıyorum bile.. Ki 6 adet de sata girişi mevcut yani yok yok.. Mini itxlerde açık ara lider görünüyor..

• önerileriniz için teşekkürler arkadaşlar ama kasa büyük zotac kartta 6 sata port var ama 6 hdd takılabilecek m-ITX kasa yok
    iki bu iş için ayrıca işlemci almak gibi bir niyetim yok dark stor zaten 3 hdd alıyor birde aklıma şötle bir çözüm geldi popcorn sitesinde satılan
    3.5 hdd 2.5 dvd rack mount var bunu kasada kullanabilirsem 4 hdd olurki tadından yenmez o zaman ne dersiniz bu rack olurmu

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.