Şimdi Ara

SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7.546
Cevap
73
Favori
550.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • GÜNCEL - Temmuz 2010



    Yazıya İlk Başladığımda araştırma yaptığım alan daha kısıtlıydı ve Intel'in X25-M modeli gercekten kötülenen SSD'ler arasında gösteriliyordu. Fakat daha detaylı araştırıp incelediğimde bu ürünün aslında küçük boyutlu dosyalarda rastgele erişim değerlerinde gerçekten en iyisi olduğunu gördüm. Alttaki alıntı makalede ürün biraz kötülenmiş ama firmware güncellemesi ile işler yoluna girmiş. Bu önemli noktayı belirtmek isterim. Ayrıca bilgilerin ilerleyen sayfalarda güncellendiğini hatırlatmak isterim. Sayfanın bi kısmını okuyup bırakırsanız yanlış bilgi edinmiş olursunuz


    ----------------------------------------------------------------------

    SSD nedir?

    SSD (İngilizce: Solid State Drive Türkçe: Katı Hâl Sürücüsü), veri depolamak için geliştirilmiş mekanik disklerin yerini alacak veri depolama aygıtıdır.

    2.5�boyutlarında geleneksel bir Sabit diskin açılmış hali(solda) ve bir Katı hal sürücüsü (sağda).Mekanik disklerdeki artan RPM (revolutions per minute) daha fazla performans ve beraberinde sıcaklık problemi de getirmiştir. Problemlerin çözümünde kullanılan teknikler artık son limitlerine gelmiştir. Mekanik diskler artık yerini yavaş yavaş kendisinden tamamen farklı ve potansiyeli oldukça yüksek olan SSD sürücülere bırakmaktadır.

    Hiçbir hareketli parça sahibi olmadıkları için sessiz ve daha az güç tüketimine sahip olan SSD'ler ayrıca daha fazla veri güvenliğide sunmaktadır. Mekanik disklere göre %150'ye varan daha hızlı çalışma performansına sahipler. Günümüzde şu ana kadar üretilen SSD'ler 1 TB'a kadar veri depolama kapasitesi sunmaktadırlar.

     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!
     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!


    #Avantajları:
    - Hızlı başlangıç.
    - Hızlı veri erişimi.
    - Hareketli parça olmadığı için sessiz çalışma şekli.
    - Az enerji tüketimi ve az ısınma.
    - Hareketli parçalar olmadığı için daha fazla mekanik dayanıklılık.
    - Normal harddiske göre daha az yer kaplama.
    - Yazma ve okumada daha az hata.



    SSD'ler Geleneksel Sabit Diskleri Tarihe Gömecek!

    * Veriye Çok Hızlı Erişim: Plakalı sabit disklerden farklı olarak SSD disklerde bir veriye ulaşmak için disk plakasının o noktaya gelmesini beklemeniz gerekmez, bu sayede disk üzerinde pek çok farklı nokta ya dağılmış olan verilere çok yüksek hızda ulaşabilirsiniz. İşletim sistemleri dahil pek çok uygulama düşük gecikmeli arama ve okuma zamanları sayesinde geleneksel disklerden çok daha hızlı açılır ve yükleme zamanları önemli ölçüde kısalır. Ortalama erişim süresi mekanik plakalı disklerde 12-14ms arasında iken bu süre SSD'de 0.1ms'nin bile altındadır.
    * Veriler Ömür Boyu Saklanabilir: SSD'lerin tahmini kullanım ömrü 2 milyon saattir. Bu tam 230 yıla denk gelmektedir. Geleneksel sabit diskler en fazla 10 yıla kadar dayanabilirken, SSD'ler sayesinde verilerinizi ömür boyu saklayabilirsiniz.
    * Yüksek Güvenilirlik: SSD diskler mekanik hiçbir parça içermediğinden sarsıntı ve çarpmalara karşı çok daha dayanıklıdır. Üstelik yüksek nem, ısı ve basınç gibi geleneksel sabit disklerin çalışmasını engelleyen pek çok durumda SSD diskler çalışmaya devam edebilir.1500G'lik şoka dayanım kapasitesi olan SSD ürünleri sağlam koruması sayesinde ısı ve nem gibi dış etkenlere karşı da yüksek ölçüde dayanıklıdır.
    * Sessizlik, Hafiflik ve Düşük Güç Tüketimi: SSD diskler mekanik parça içermediğinden sıfır ses ile çalışırlar, ayrıca geleneksel disklerden daha hafiftirler ve daha düşük oranda güç harcarlar.


    #Dezavantajları:
    - Pahalılar.
    - Normal harddisklere göre kapasiteleri az

    ----------------------------------------------------------------------


    MLC ve SLC yonga tipi nedir? :

    Single-level cell ya da kısa adı ile SLC flash bellek her bir hücrede 1 bit veri saklar. Multi-level cell ya da kısa adı ile MLC flash bellek her bir hücrede 3 ya da daha fazla bit veri saklar.

     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!


    SLC tabancı ürünler daha kısıtlı depolama alanı sağlarken , yüksek performans sunar.
    MLC tabanlı ürünlerin ise hacimleri SLC tabanlı ürünlere göre daha geniş fakat performans olarak daha düşüktür.

    -----------------------------------------------------------------------

    Önemli bir kuruluşun web sayfasından aynen aktarıyorum, makalenin 2009'un ikinci yarısında yazıldığını hatırlatarak...
    SSD'lerle ilgilenen arkadaşlar için önemli olabilir.

    SSD'lerde düzensiz performans sorunu nedir?

    SSD'lerin uzun süreli kullanımda hızla yıprandığını ve gittikçe yavaşladığını görecek oluruz.
    Flaş bellekler kullanımla birlikte yıprandıkça bazı hücreler bozulmaya başlıyor. İster SLC olsun, ister MLC, hücrelerin ancak belirli bir silme ve yazma işlemi kaldıracak kadar ömrü oluyor . Hücrelerin bozulmadan önce kaç silme ve yazma işlemi kaldırabildikleri değişiyor .

    Tüketicilere ulaşan SSD'lerde ortalama silme-yazma ömrü 10.000 işlem civarında. Eh SSD'lerin çok yüksek kapasiteli olmadığını ve bu yüzden dearşiv amaçlı alınmadığını, düşünürsek, sık sık yazma ve silme işlemi olacaktır. Bu da demektir ki bütün SSD kullanıcılarını derinden etkileyen bir sorunla karşı karşıyayız.

    Çözüm ise yükü bütün diske dağıtan bir aşınma seviyeleme sistemi oluyor. Orijinal ismi: Wear Levelling Algorithms.
    Yazılacak veriler, ne kadar dolu olursa olsunlar diskteki bütün hücrelere dağıtılıyor. Böylece belli hücrelerin erken yıpranıp bozulmasının önüne geçilmiş oluyor. Bir SSD'nin ömrü bu teknik sayesinde büyük miktarda uzatılabiliyor. Hücre doluluğunu ise birazdan anlatacağız.

    Yükü dağıtan bu sistem olmasa, yoğun kullanılan bir SSD'nin ömrü 6 ay kadar kısa olabilir. Bu sistemle ise diskin ömrü 5 ila 10 yıla kadar uzuyor. Bu kazancın bedeli de veri sabit disk geneline dağıtıldığı için performans düşüşü oluyor. Anlayacağınız disk fragmantasyonu, farklı sebeplerden de olsa ne yazık ki SSD'leri de etkileyen bir sorun. Özellikle Intel'in X25-M modeli bundan oldukça kötü etkilenenler arasında yer alıyor.


     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!


    SSD performansını olumsuz etkileyen bir diğer etken ise flaş belleğin kendi iç yapısı ve düzeninden kaynaklanıyor. Her flaş bellek çipi bloklara bölünmüş durumda. Her blok da sayfalara ayrılıyor. Özellikler değişiklik gösterse de tipik bir örnekte her sayfada 4kb bellek ve bir blokta 128 sayfa yer alıyor. 512Kb kapasiteye sahip bir blok içerisine veri yazılırken blok her zaman tamamen dolmuyor.

    Disk nispeten boşsa kullanılmayan bloklar doldurulabilir ve performansta fark yaşanmaz. Ancak disk dolmaya başladıkça daha çok veri bu yarı dolu bloklara yazılmaya başlanır. Bu gerçekleştiğinde bütün blok ön belleğe atılır, blok silinir ve eski veriyle yeni veri birleştirilerek yeniden bu boş yere yazılır. Bu işlem de boş bir yere yazmaktan çok daha uzun zaman alır.

    Kusurlu aşınma eşitleme algoritmalarıyla bu tam blok yazma zorunluluğu birleştiği zaman, performans oldukça kötü etkilenebilir.

    Yine Intel'in X25-M'sini örnek vermek gerekirse, testler birkaç aylık kullanım sonunda yazma performansının 80Mbps'den 30Mbps'ye düştüğünü gösteriyor. Okuma hızındaki düşüş de korkunç, 250Mbps'den 60Mbps'ye!

    Gittikçe daha fazla takılan ve yazılım kurulumunda kullanıcıya kabuslar yaşatmaya başlayan SSD'lerin bu kötü özellikleri, ne yazık ki henüz sıradan kullanıcılar tarafından pek bilinmiyor. Ve ne yazık ki en sağlam testlerde bile ortaya çıkmıyor. Ancak ve ancak aylar süren pratik kullanım bu sorunları ortaya seriyor.

    Bu sorunların çaresi yok mu?

    Bu sorunların kaynağı flaş belleklerin yapısından kaynaklandığı için tamamen çözülmesi çok zor. Ancak şu da bir gerçek ki, aşınma eşitleyici algoritmalar ve hafıza yönetimi de en az donanım kadar önemli parçalar. SSD üreten firmalar sorunların farkında oldukları için bunlara çözüm üzerinde çalışıyorlar ve güncel firmware belki de hiçbir donanımda SSD'lerde olduğu kadar önemli olmamıştır. Üretilmesi çok zor olan SSD kontrol çipinin üreticileri yeni firmware'ler geliştirerek SSD'lerdeki yavaşlamaların önüne geçmeye çalışıyor.

    Okuma hızlarında yaşanan düşüşler firmware ile çözülebiliyor.
     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!

    ----------------------------------------------------------------------
    Aynı şekilde yazma hızlarıda firmware güncellemesi ile eski haline dönmüş.
     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!



    Kaynak Chip
    Kaynak Bit-Tech

    ----------------------------------------------------------------------

    TRIM Desteği Nedir?

    Windows 7'den önceki işletim sistemlerinde SSD ve sabit diskler üzerindeki dosyayı sadece sanal olarak silebilirsiniz. Gerçekte ise üzerine başka bir veri yazılıncaya kadar o dosyanın veri blokları diskte sürekli kalır. Geleneksel sabit disklerde silinmiş gibi görünen blokların üzerine rahatlıkla tekrardan veri yazılabilirken, SSD'lerde tekrar veri yazılabilmesi için 4KB'lık hücre bloklarının mutlaka boş olması gerekir. TRIM desteği olmadan yeniden yazma işlemi için öncelikle hücre bloklarındaki veriler okunmalı, sonra silinmeli ve en sonunda ise boşalmış olan hücrelere veri depolanmalıdır. Windows 7 ile beraber gelen TRIM komutu sayesinde diskteki dosyalar flaş yonga hücrelerinden tam anlamıyla silinir ve diskiniz bu işlemlerle uğraşarak zaman kaybetmez

    -----------------------------------------------------------------------


    Yazıya İlk Başladığımda araştırma yaptığım alan daha kısıtlıydı ve Intel'in X25-M modeli gercekten kötülenen SSD'ler arasında gösteriliyordu. Fakat daha detaylı araştırıp incelediğimde bu ürünün aslında küçük boyutlu dosyalarda rastgele erişim değerlerinde gerçekten en iyisi olduğunu gördüm. Üstteki alıntı makalede ürün biraz kötülenmiş ama firmware güncellemesi ile işler yoluna girmiş. Bu önemli noktayı belirtmek isterim. Ayrıca bilgilerin ilerleyen sayfalarda güncellendiğini hatırlatmak isterim. Sayfanın bi kısmını okuyup bırakırsanız yanlış bilgi edinmiş olursunuz


    -----------------------------------------------------------------------

    SSD’ye terfi etmek için 10 neden!

    SSD’nin mekanik sabit diskler karşısındaki üstünlüklerini duyduktan sonra terfi için kolları sıvayabilirsiniz.

    GEÇTİĞİMİZ birkaç yıla bakıldığında SSD (Solid State Disk) teknolojisi vitrinleri süslemenin ötesine pek geçemedi. Fakat 2008’le birlikte fiyatlar biraz olsun “alınabilir” seviyelere inmeye başladı. Elbette depolama kapasitesi açısından sabit disklerin halen belirgin bir üstünlüğü var; ancak SSD’ler de söz konusu fiyat karşılığında oldukça çarpıcı özellikler sunuyorlar. Önümüzdeki yıllarda fiyatların daha da düşeceğini ve birçok kullanıcının SSD’ye terfi edeceğini umuyoruz. Hatta geçtiğimiz yıl birkaç üretici, dizüstü bilgisayarlarında SSD alternatifini de seçenekler arasına dahil etmişti. Şimdi SSD teknolojisinin avantajlarına bir bakalım..

    1. Sabit diskler mekanik bileşenler içerir. SSD’ler ise hareket eden bir parça içermez. Mobil cihazlarda kullanılabilmek adına sabit disklerde boyutlar 3.5 inçten 2.5 ince, hatta 1.8 ince kadar indirilebilir. Müzik çalarlardaysa 1 inç boyuta ulaşmış sabit disklerle karşılaşabilmek mümkündür. Sabit disklerde boyut azaldıkça hassaslık artar. SSD’lerde ise boyutla hassasiyet arasında bir orantı yoktur; SSD’ler her koşulda daha sağlamdır.

    2. Sabit diskler dikey kayıt teknolojisinin günden güne geliştirilmesiyle sürekli olarak daha yüksek kapasitelerle kullanıcıların karşısına geliyor. Günümüzde SSD’lerin aynı hacimdeki sabit disklere göre bariz bir kapasite avantajı var. Yeni dedikodulara göre farkın önümüzdeki günlerde yine SSD lehine olması bekleniyor.

    3. Sabit disklerin mekanik bileşenlere sahip olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Modeline göre 4200, 5400 ya da 7200 devirle dönen disklerin 10.000 ve 15.000 devirli uç modelleri de var. Dönüş hızı ve plaka sayısının fazlalığına göre sıcaklık yer yer 60 dereceye kadar ulaşabiliyor. SSD’lerse düşük gerilim ihtiyaçları ve mekanik aksam içermemeleri nedeniyle neredeyse hiç ısınmazlar.

    4. Masaüstü bilgisayarlarda tercih edilen 3.5 inçlik sabit diskler bugün 700 gram ağırlığa ulaşabilmekte. Dizüstü bilgisayarlarda tercih edilen 2.5 inç yapısındaki disklerse 100 ile 120 gram arasında değişen ağırlıklara sahipler. Aynı boyutlardaki bir SSD, benzer kapasiteler sunmasına karşın neredeyse üçte bir ağırlığa sahiptir.

    5. Dizüstü bilgisayar sabit diskleri uyuma sırasında oldukça düşük enerji tüketirler. Söz konusu değerler bir SSD’nin tam verimle kullanılırken ihtiyaç duyduğu enerjiyle birbirine yakındır. Dizüstü bilgisayar diskleri özellikle okuma/yazma ve rastgele arama yaparken ciddi anlamda enerji tüketir. Dolayısıyla dizüstü bilgisayarlarda SSD tercih etmek batarya ile çalışma süresini de olumlu etkiler.

    6. Sabit disklerin motorları diske enerji gelmesiyle birlikte gürültü üretmeye başlar. Tabii gürültünün asıl kaynağı sadece motor değildir. Okuma ve yazma işlemleri sırasında kafa disk yüzeyi üzerinde hareket eder ve çeşitli temaslarda bulunur. Halk arasında “tıkır tıkır” olarak adlandırılan mekanik sabit disk seslerine SSD’lerde rastlanmaz.

    7. SSD’ler sabit disklere oranla kat kat daha performanslıdır. Günümüzde standart bir masaüstü bilgisayar diski saniyede 90 MB, dizüstü bilgisayar diski ise 50 MB okuma seviyesine ulaşabilmektedir. Standart bir SSD’de ise okuma hızı saniyede 200 MB seviyesindedir. (Sandforce kontrolcülü SSD'lerde ise bu değer 285mb!) Söz konusu değere masaüstü bilgisayar disklerinden 3 tanesinin RAID 0 performansıyla anca ulaşılabilir.

    8. Üretici firmalar sabit disklerine genelde 2 ile 5 yıl arasında değişen garanti sağlarlar. Bazı SSD’lerde bu süre “ömür boyu”dur. Nedeniyse firmaların SSD teknolojisine olan güveninden kaynaklanıyor. Sisteminizde elektriksel bir aksaklık olmadığı sürece SSD’lerin bozulması mümkün değildir. Sabit disklerse elektriğe ve çalışırken sarsılmaya karşı oldukça hassaslardır.

    9. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda IDE arabirimi artık çağdışı kaldı. Her iki platform için de sabit diskler artık SATA olarak üretiliyor. Yine de IDE olarak tek tük bazı alternatiflerle karşılaşabilmek mümkün. SSD’lerde tüm modellerde –özel olan birkaç alternatif dışında- bağlantı seçeneği SATA. Kimi modellerde SATA’nın yanı sıra USB 2.0 bağlantısını görebilmek de mümkün oluyor.

    10. Boyutlarında istenildiği gibi oynanma yapılabilen SSD’ler dizüstü bilgisayarlarda yer alan Express Card gibi arabirimlere ya da masaüstü bilgisayar anakartlarındaki PCI Express yuvalarına uygun tipte üretilebiliyorlar. SSD teknolojinin tek dezavantajı biraz yüksek olan fiyatı. İçerisinde bulunduğumuz yıl fiyatların çok daha makul seviyeye geleceğini umuyoruz.

    -----------------------------------------------------------------------

    Kaynak: PCNet
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Bu başlığı açma sebebim aslında SSD'ler ile ilgili toplu bilginin bulunmayışı. Dağınık başlıklar altında yayınlanan bilgileri tek başlıkta detaylıca görebilmek amacıyla açtım. Tabiki sizlerin yorumları paylaşımlarıyla olucak bu.
    Bir haber daha eklemek istiyorum. yine 02 Ekim 2009 yılında yazılmış bi makale :

    Windows 7 ile SSD performansı!

    Bugün sizlerle ilginç bir yazı paylaşacağım. Bundan yıllar önce :) darkhardware.com'da donanım incelemeleri yazardım. O yıllardan bu yıllara donanımdan iyice uzaklaştım diyebilirim fakat tabi ki bir bilgisayar kullanıcısı ne kadar uzaklaşabilirse ben de o kadar uzaklaşabildim. Tüm bunların bugünkü yazımla alakası ise bu yazıda kısmen bir donanım incelemesi ile karşınıza çıkacam olmam.

    SSD Dünyası!

    Solid State Disk olarak bir süre önce duymaya başladığımız yeni bir sabit disk tipi çok ilgi çekici bir şekilde ilerliyor. Mekanik herhangi bir parçası olmayan bu diskleri kabaca bilgisayarınıza sokulmuş USB hafıza kartları olarak düşünebilirsiniz. Durum böyle olunca tabi hem fiziksel hareketin yavaşlığından kurtulmak hem de bu hareket için gerekli enerjiyi harcamaktan kurtulmak mümkün. Standart SATA arabimini kullanan bu güzel disklerden birini bundan yaklaşık iki ay önce paraya kıyarak edindim. Bu yazıda da sizlerle deneyimlerini paylaşacağım.

    Daha uzun pil ömrü!

    Windows 7'nin de RTM olduğu döneme gelen bu upgrade senaryomda Windows 7 ile beraber laptop'umun pil ömrü yarım saat kadar artmıştı ki buna bir de SSD'nin katkısı gelince ortaya 1.5 saatlik bir fark çıktı. Tüm güç ayarlarını uygun şekilde yapıp hayati olmayan herşeyi kapatınca SSD ile 1 saatlik ekstra pil ömrü kazandım. Sanırım bu durum normal bir sabit diske göre ısınma anlamında da katkısını gösterdi ki artık AMD işlemcili laptopum (en azından) biraz daha soğuk.

    Hız! Aslında herşey hız!

    Aslında bir SSD satın almanın tek nedeni ekstra hız oluyor. Özellikle developer gözü ile bakarsak aslında biz sürekli olarak ufak dosyaları editleyen, yaratan kullanıcılarız. Düşünün VB, HTML vs kodlarını yazdığınız dosyaların büyüklüğü hiç MB'ları buluyor mu? Tam aksine genelde 1-20 KB arası gidip gelirler hatta çoğunluğu 2-8 KB arasındadır. Durum böyle olunca ufak dosyalarla çalışabiliyor olmak ve en ufak Visual Studio solution'unda bile 20-30 tane 3KB'lık dosyayı hızlıca açabilmek ve bunları compile edebilmek çok önemli. Bu senaryoda SSD'ler bakalım işe yarıyor mu?

     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!


    Sanırım testler herşeyi gösteriyor. Sol tarafta klasik bir laptop diski olarak 5400 devirlik bir disk görebilirsiniz. Hemen ortada ise 7200 devir ile laptoplarda aslında ısı sorunları yaratan fakat developerın tek çaresi olan diske de baktığımızda aslında 4K dosya transferinde pek bir fark olmadığını görüyoruz. Hatta şansa 5400 rpm 4K'da dosya yazarken daha hızlı çıkmış. Oysa SSD tarafına geçtiğimizde ortada alenen belli performans artışı var. Büyük dosyaları geçip yine 4K'lık dosyalara baktığımızda 100 kata yakın performans farkı görülebiliyor.

    Bu performans farkı Windows'un gelen açılışından tutun Visual Studio'nun açılışına kadar herşeyi etkiliyor. Fakat SSD kullanırken ve satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

    SSD kullanırken nelere dikkat etmeli?

    Birincisi en önemli tavsiye aslında Windows 7 kullanmak. Çünkü şu anda SSD'leri tanıyarak ona uygun performans optimizasyonlarını otomatik yapabilen tek işletim sistemi Windows 7. O nedenle mümkünse hemen Windows 7'ye geçmek çoğu sorununuzu çözebilir. Bunlardan ilki Windows 7'nin TRIM özelliği. SSD'lerin iç yapılarına ve veriyi saklama şekillerine pek girmeyeceğim fakat bilinmesi gereken ufak bir senaryo var. Diyelim ki elinizde SSD'de yazılı bir dosya var ve bunda değişiklik yaptınız. SSD'lerin gelen işleyiş şeklinde bu dosya eski yazıldığı yerden alınır, değişiklik yapılır ve yepyeni bir yere yazılır! Eski yer ise öyle kalır! Taaa ki diskteki boş yer bitene kadar. Tabi burada "boş yer" derken fiziksel boş yerden bahsediyorum. Aslında dosyanın eski yeri "boş" olarak işaretlenmiştir fakat boş değildir. Durum böyle olunca disk tamamen bir kere kullanıldığında sonraki işlemlerde yavaşlamaya başlar çünkü artık "boş" yer kalmamış ve eskiden veri bulunan "boş" olarak işaretlenen yerler kullanılacaktır. Eh bu yerler kullanılırken ilk önce gerçekten silinmeli sonra yeni veri yazılmalıdır. Bu durum diskin bir süre sonra yavaşlamasına neden olur. TRIM işlemi diskteki "boş" olarak işaretlenmiş yerlerin gerçekten boşaltılması anlamına gelir. Bu işlem (SSD Firmware'i destekliyorsa) Windows 7 tarafından otomatik yapılır. Bazı SSD üreticileri ayrı TRIM programları veriyorlar ve onları belirli aralıklarla bilgisayarınızda çalıştırmanız gerekiyor.

    SSD alırken nelere dikkat etmeli?

    Tabi önce bir fiyatına dikkat etmeli :) Sonra kasadan dönmemekte fayda var. Hala epey tuzlu rakamlarla satılıyor ve eğer bir SSD sahibi olacaksanız elinizdeki 500GB'lık 5400 rpm'den vaz geçip belki de 64 GB'a geçmeyi göze almalısınız çünkü yüksek kapasitedeki SSD'ler daha da yüksek fiyatlarla geliyor.

    Kapasitesi aynı olup arasında büyük fiyat varkı olan SSD'ler bulmanız da olası. Bu SSD'lerin arasında en önemli fark genelde SLC (Single Level Cell) ve MLC (Multi Level Cell) kullanmaları oluyor. MLC'ler genelde daha ucuz, yüksek kapasiteli ve büyük veri yığınlarını saklamakta iyiyken SLC'ler ise daha pahalı ve veri yazmada daha hızlıdır. Ayrıca SLC'ler fiziksel anlamda da daha dayanıklı disklerdir ve daha az enerji tüketirler. Daha teknik detaya girmek gerekirse SCL'ler her bir cell'de 1 veya 0 şeklinde iki değer (1bit) saklanabilirken, MLC'lerde 00, 01, 10, 11 gibi dört durum (2bit) saklanabilir. Cell'lerde veriler elektriksel olarak saklandığında göre bu durum farklılıkları ancak elektriksek yük farkları ile oluşturulabilir ve durumlar arasında farklar MLC'lerde daha az tutularak 4 durum yaratılır oysa bu fark 2 durum oluşturulurken çok daha yüksektir. Bu nedenle SLC'ler daha güvenli ve hızlıyken MLC'lerde bir veriyi okumak için daha yoğun işlem yapılması gerekir. Unutmadan; MLC disklerin ömrü de genelde 10 kat daha kısa olur.

    *Bu kadar kötü konuştuktan sonra gerçeği de söylemek gerek sanırım :) Açıkçası ben MLC aldım :) Belki ileride SLC'ye geçiş yaparım. Yukarıdaki SSD testinde kullanılan da malum MLC bir disktir.

    Kaynak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 27 Nisan 2010; 18:54:00 >




  • kapasitelerinin az ve fiyatlarının oldukça fazla olması gibi etkenler yüzünden zaten bir çok kişi ssd alamıyor bu yüzden yaygınlaşması zorlaşıyor ilerde daha ucuz mal edilebilinirse belki yaygınlaşır ve bu teknoloji biraz daha ilerler ama zaten genel olarak veri depoloma teknolojileri biraz yavaş ilerliyor diğer teknolojilere göre bence
  • E-bay ve Amazon dan araştırdığım kadarıyla aşağı yukarı;

    intel 160gb x25-m 'ler 400$-450$

    kingston 128gb v series'ler 300$-350$
  • Kesinlikle ssdler yeni bir devri başlatacak, masaüstü bilgisayarlar için pek bir aciliyeti yok çünkü raid yapabilme gibi olanakları var ama özellikle notebook kullananlar için raid yapmanın zorluğu nedeniyle tek yol ssdler. Raid yapılan notebooklar var ancak fiyatları 5.000 tl den başlıyor. Bunun haricinde yüksek konfigürasyonlu ancak raid yapılamayan notebooklarda zaman zaman gerçek performansı göremiyorsunuz, hatta birçok arkadaş yüksek konfigürasyonlu notebook aldıktan sonra o kadar para verdim ama hala takılıyor, bazen ağırlaşıyor gibi serzenişlerde bulunuyorlar, bunlara bende dahilim. Ancak biraz düşünüp buna hangi donanımın neden olduğunu araştırdığımızda karşımıza çıkan harddisk oluyor, bilgisayarın takıldığı anlarda performans grafiklerine bakıldığında harddiskte yoğun kullanım olduğunu görüyouz, yani bu bilgisayarların performansını durduran tek donanım harddisklerdir, 5400 yada 7200 rpm olması pek fark etmiyor. Gönül ister ssd takmak ama orta halli bir sıfır notebook parası veremez herhalde çoğu kimse.




  • Fiyatları çok uçuk daha zamanı var ssdlerin
  • notebook un hddsini çıkarıp ssd takanlar delirmişler şöyle kabaca araştırıyorum da. demekki bugüne kadar loading denen durumun tek sebebi harddiskmiş. i7 de bile loadingler uzun sürerken ssd ye geçenler 2saniyede geçiyor diyolar wow un 14saniyede hazır hale geldiğini, en ağır oyunların 4 5 saniyede hazır olduğunu okuyorum. müthiş gerçekten. demekki darboğaz konusunda işlemciyle ekran kartını kapıştıran insanlar SSD kullanımı görünce şaşıcaklar

    dilerim kısa zamanda 128lik bi tane edinebilicem




  • Arkadaşlar ssd'mi yoksa raidmi 2x500 gb wd black ile yapılmış raidmi yoksa 30 gblık bir ssd diskmi? tek amacım hız
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NEANDARTEL

    Arkadaşlar ssd'mi yoksa raidmi 2x500 gb wd black ile yapılmış raidmi yoksa 30 gblık bir ssd diskmi? tek amacım hız


    Daha az ısınma, daha az enerji çekilmesi gibi avantajlar ile ssd.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NEANDARTEL

    Arkadaşlar ssd'mi yoksa raidmi 2x500 gb wd black ile yapılmış raidmi yoksa 30 gblık bir ssd diskmi? tek amacım hız


    ssd lerin yazma hızları 120gb a kadar olanlarda düşük. 128gb ve üstü modellerde yazma hızlarıda yükseliyor.
    örneğin 30gb lık bi ssd nin okuma hızı 150 yazma hızı 50
    fakat 128 veya 256nın okumasıda yazmasıda 280 olanlar var.

    okuma hızı olarak küçük ssd lerde işinizi görür. ama yazma hızı olarak yetersiz kalabilir. Kİ HDD 'YE nazaran yine kat kat hızlı. fakat 200dolar verince insanın gözünüde doyurması gerekiyor hızın

    bol bol testler mevcut googledan araştırıp bulabilirsiniz. raid in cazip tek tarafı FİYATI ssd devri başladı bile yurtdışında. tr için henüz fiyat barajı yüksek. o sebebten biz bu devirde yaşamıyoruz

    yurtdışından ürün getirebilicek olanlar için şiddetle tavsiye ederim 128lik bir ssd. sistemde kurulur. 4 5 oyunda. 3bin 5bin şarkıda. hertürlü işinizi görür bence. çıkardığınız 320liği yada 500lüğüde arşiv niyetiyle kullanırsınız.

    rakamlar korkunç ssd lerin. ama büyük olanlarda. 128lik TRIM destekli güzel bi ssd yurtdışı fiyatı 250 300$. bana kalırsa çokta pahalı değil. 2000- 3000 dolar toshibaya verenler var ekran kartı 3650 olup

    haksızmıyım?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 2 Mayıs 2010; 15:04:08 >




  • Forumda ssd kullanan bir arkadaşla pm'den yazışmıştım. burada paylaşmak istedim. win puanıda 5.6-5.8 den 7.0 - 7.4 arası bir değere yükseliyor

    1.

    Öncelikle merhaba.Ben bigboy g-II serisi ssd'sini kullanıyorum.Okuma hızı oldukça yüksek neredeyse alalı 1 ay oldu.Bir düşme yok.Normal hhd'ler en fazla 20-50mb/s okurken İyi bir ssd 240mb/s okuyor.Yani aradaki farkı siz anlayın.Diskbirleştirme ve benzeri programların kapatılması gerekir ssd ömrü için.Lakin Windows 7 ssd'yi otomatik algılıyor ve gereken her şeyi kendi kapatıyor.Burada en önemli nokta TRIM desteği.Bu özellik sadece windows 7'de var.Şu anlama geliyor.SSD bu özellik sayesinde 2 kat hızlı çalışıyor.Dosyaları daha hızlı düzenliyor.Tabi Windows 7'nin verdiği bu TRIM desteğini SSD'nin anlaması lazım.Yani SSD'nin TRIM desteği olması lazım.Yoksa bir işe yaramaz zamanla performans kaybı olur.Bu özellik benim kullandığım SSD'de mevcuttur.1 aydır da sorunsuz çalışmaktadır.Wİndows 7 seagate 500gb 7200 devir hhd'imde 42 sn'de açılırken ssd'im ile sadece 15 sn'de açılıyor.Dierk zaten içine takıyorsunuz.SSD'ler sata-2 girişli.Hiçbir sorun çıkarmıyor takarken.Başka yardımcı olabileceğim konu varsa sorun cevaplarım.Ayrıca ssd kullanacaksanız mutlaka WİNDOWS 7 kullanın.

    2.

    Rica ederim ne demek.Ben full kullanıyorum üzerine işletim sistemi kurdum güncellemeleriyle beraber 17 gb falan diyebilirim.64gb'lık alaın var o yüzden en fazla 2 oyun kuruyorum.Bitirince siliyor yenisini yüklüyorum.SSD için de çıldırmamak mümkün değil.Gerçek yaşam testi yaptım.Arkadaşımın dört çekirdekli bilgisayarı ile yan yana koyup açtık.(Benim laptop p8700 işlemcili)Benim bilgisayarımdan tam 37 saniye sonra kullanılabilir hale geldi :D o derece hızlı yani.Size de şimdiden hayırlı olsun diyeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 2 Mayıs 2010; 15:09:29 >




  • AKLIMA Takılan sorular var arkadaşar !
    ben ssd yi xpde kullanabilirmiyim?
    10 bin yazma ve silmeden bahsediliyor şu anda bu disklerin ömrü bu kadar kısamı?
    ayrıca raid diyorum 105 tlden 2 wd black bana 210 liraya maal olcak belki okadarda hızlı olamicak.'
    cooler master rc690 kasaya nasıl takılır bu sorun olurmu aparata ihtiyaç varmı yani extra ücreti varmı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NEANDARTEL

    AKLIMA Takılan sorular var arkadaşar !
    ben ssd yi xpde kullanabilirmiyim?
    10 bin yazma ve silmeden bahsediliyor şu anda bu disklerin ömrü bu kadar kısamı?
    ayrıca raid diyorum 105 tlden 2 wd black bana 210 liraya maal olcak belki okadarda hızlı olamicak.'
    cooler master rc690 kasaya nasıl takılır bu sorun olurmu aparata ihtiyaç varmı yani extra ücreti varmı?




    quote:

    Orijinalden alıntı: NEANDARTEL

    AKLIMA Takılan sorular var arkadaşar !
    ben ssd yi xpde kullanabilirmiyim?
    10 bin yazma ve silmeden bahsediliyor şu anda bu disklerin ömrü bu kadar kısamı?
    ayrıca raid diyorum 105 tlden 2 wd black bana 210 liraya maal olcak belki okadarda hızlı olamicak.'
    cooler master rc690 kasaya nasıl takılır bu sorun olurmu aparata ihtiyaç varmı yani extra ücreti varmı?


    1. ssd için windows 7 kullanılmasını öneriliyor. çünkü ssd lerde tam performans alabilmek için windows 7 tam destek veriyor. ayrıca TRIM desteğide sağlıyor. hemen kısaca TRIM nedir açıklıyım. ssd lerde bilgiler hücrelere yazılıyor. ve içindeki bilgi silindiğinde TRIM komutu bu hücrenin boşaldığını sisteme söylüyor. trim desteği olmadığında ssd nin ömrü 6ay dan fazla gitmiceği yazılmış çoğu forumda.
    2. trim destekli ssd lerin ömürleri 1.000.000 - 2.000.000 (1 milyon - 2 milyon) saat olarak söyleniyor üreticiler. bu da yaklaşık 100 - 200 yıl demek yani ömürleri kısadır, henüz gelişmediler gibi hurafeleri çürütecek kadar hizmet edebilirler
    3. raid sistem kurulduğunda yazma okuma hızı gayet tabi yükselir. fakat ssdnin en çok fark yarattığı konu erişim süresi. 0.1ms lik erişim süresi günlük kullanım için en fazla etkiyi yaratıyor. yani sürekli dosya aktarıp program kurmuyorsan, sistemi oyun günlük işler için kullanıcaksan ssd nin en cazip yönü erişim süresi ayrıca ssd ile raid sistemlerin karşılaştırmaları bolca mevcut google yardımı ile ulaşabilirsin. ben yinede bi kaç test ekliyim ;

    bu sıradan bir ssd nin hdd ye ne kadar fark atabiliceği ile ilgili bir test.

    Kaynak : PC LABS

    4. 15tl ye alabiliceğiniz bir aparatla masaüstü bilgisayar bağlanabiliyor. normal harddiskler gibi.

    sonuc olarak: 20 25 saniyede açılan bir windows. ağır photoshop uygulamalarının 3 4 saniyede açılması. oyunlardaki loading kısımlarının sadece bir kaç saniye ile geçmesi. ve normal harddisklerden 6 kat fazla okuma hızı. ve daha fazla yazma hızı ile gerçekten alınılması gereken bir parça




  • Çok güzel bilgiler bunlar. Alıcam bir tane SSD Tek sıkıntı fiyatı 64GB 128GB göre uygun fakat 64GB benim gibi oyun oynayan ve bol miktarda oyun yükleyecek olan birisi için sıkıntı cıkarıcaktır. Bakalım. İlk Etapda bir 64GB alıp. İlerleyen Dönemde yükseltme yoluna giderim artık. Sizce aşağıdaki ürün nasıldır. Yada tavsiye edebileceğiniz bir marka

    Intel® X25-M SSD
    # 160GB SATA II 2.5"
    # MLC
    # 34nm Urun serisi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReBRooW -- 5 Mayıs 2010; 15:39:32 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vapor.Experience



    1. ssd için windows 7 kullanılmasını öneriliyor. çünkü ssd lerde tam performans alabilmek için windows 7 tam destek veriyor. ayrıca TRIM desteğide sağlıyor. hemen kısaca TRIM nedir açıklıyım. ssd lerde bilgiler hücrelere yazılıyor. ve içindeki bilgi silindiğinde TRIM komutu bu hücrenin boşaldığını sisteme söylüyor. trim desteği olmadığında ssd nin ömrü 6ay dan fazla gitmiceği yazılmış çoğu forumda.
    2. trim destekli ssd lerin ömürleri 1.000.000 - 2.000.000 (1 milyon - 2 milyon) saat olarak söyleniyor üreticiler. bu da yaklaşık 100 - 200 yıl demek yani ömürleri kısadır, henüz gelişmediler gibi hurafeleri çürütecek kadar hizmet edebilirler
    3. raid sistem kurulduğunda yazma okuma hızı gayet tabi yükselir. fakat ssdnin en çok fark yarattığı konu erişim süresi. 0.1ms lik erişim süresi günlük kullanım için en fazla etkiyi yaratıyor. yani sürekli dosya aktarıp program kurmuyorsan, sistemi oyun günlük işler için kullanıcaksan ssd nin en cazip yönü erişim süresi ayrıca ssd ile raid sistemlerin karşılaştırmaları bolca mevcut google yardımı ile ulaşabilirsin. ben yinede bi kaç test ekliyim ;

    bu sıradan bir ssd nin hdd ye ne kadar fark atabiliceği ile ilgili bir test.

    Kaynak : PC LABS

    4. 15tl ye alabiliceğiniz bir aparatla masaüstü bilgisayar bağlanabiliyor. normal harddiskler gibi.

    sonuc olarak: 20 25 saniyede açılan bir windows. ağır photoshop uygulamalarının 3 4 saniyede açılması. oyunlardaki loading kısımlarının sadece bir kaç saniye ile geçmesi. ve normal harddisklerden 6 kat fazla okuma hızı. ve daha fazla yazma hızı ile gerçekten alınılması gereken bir parça


    Benim bi sözüm var hep bu durumlarda dile getirim! nedemek hiç anlamadım şimdi 300- 400 tl vericem xp'de 6 ay kullanıcam mekanik hddleri anlatmaya luzüm yok servisten biri gelmeden bir diğeri pert oluyor Teknoloji Geliştikce her şeyin bir ömrü var sanki hepsine bir ömür biçiyorlar ! lcd alırsan şu kadar saat çalışır hdd alırsan bu kadar saat döner vs gibi

    Sene 1992 ilk okula gidiyordum o yılarda babam müzik seti almayı kafasına koydu cd'li setlerde o zaman yok ilk seri felan müzik setini alsan
    cd yok kasete taliim o zamanlar o sete setti kumandası vardı tıkladığında cd rafı ileri doğru hareket ediyordu tıpkı şimdiki pclerdeki dwd sürücüler gibi o zamanlarki aklın almayacağı bir özellik daha laf aramızda hala o sistemi keşif edemedim nasıl oluyor sesi kumandadan açınca hani o setlerdeki yuvarlak ses açma kapama kısmı oluyorya orası 360 derece dönüyor sesi açtıkca çok hoş bir ses eşliğinde zıvvvv die insan hayran kalıyor sözün özüne gelicek olursan 92'de almış olduğumuz o set hala çalışmakta çift kaset çaların 1 tarafı bozuldu ama yıllarca okadar hor kullandıkki yanii çalışması birazda mucize hatta şu anda hoparlörlernini pcde kullanıyorum adamlar öyle bir teknoloji uygulamışlarki yıllarca dayandı taaki miyadı dolana dek o zaman markalar vardı sony alırdık japonyadan gelirdi phılıps alıdık hollanda malıydı tredüt yaşamazdık şimdi sorsak yok slovakya malı yok macar malı yok çin malı hepsinin kalitesi ayrı ayrı resmen silahsız soygun Bu TRIM Nedirki tamamen oyun xpye 200-300 mblık bir yama ile enjekte edilemezmi inanın edilir ama niye etsinle WİN 7 satıcaklar danışıklı dövüş ben win7 kullanmak istemiyorum bu demek oluyorki benim iş yatar öylemi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: NEANDARTEL

    Benim bi sözüm var hep bu durumlarda dile getirim! nedemek hiç anlamadım şimdi 300- 400 tl vericem xp'de 6 ay kullanıcam mekanik hddleri anlatmaya luzüm yok servisten biri gelmeden bir diğeri pert oluyor Teknoloji Geliştikce her şeyin bir ömrü var sanki hepsine bir ömür biçiyorlar ! lcd alırsan şu kadar saat çalışır hdd alırsan bu kadar saat döner vs gibi

    Sene 1992 ilk okula gidiyordum o yılarda babam müzik seti almayı kafasına koydu cd'li setlerde o zaman yok ilk seri felan müzik setini alsan
    cd yok kasete taliim o zamanlar o sete setti kumandası vardı tıkladığında cd rafı ileri doğru hareket ediyordu tıpkı şimdiki pclerdeki dwd sürücüler gibi o zamanlarki aklın almayacağı bir özellik daha laf aramızda hala o sistemi keşif edemedim nasıl oluyor sesi kumandadan açınca hani o setlerdeki yuvarlak ses açma kapama kısmı oluyorya orası 360 derece dönüyor sesi açtıkca çok hoş bir ses eşliğinde zıvvvv die insan hayran kalıyor sözün özüne gelicek olursan 92'de almış olduğumuz o set hala çalışmakta çift kaset çaların 1 tarafı bozuldu ama yıllarca okadar hor kullandıkki yanii çalışması birazda mucize hatta şu anda hoparlörlernini pcde kullanıyorum adamlar öyle bir teknoloji uygulamışlarki yıllarca dayandı taaki miyadı dolana dek o zaman markalar vardı sony alırdık japonyadan gelirdi phılıps alıdık hollanda malıydı tredüt yaşamazdık şimdi sorsak yok slovakya malı yok macar malı yok çin malı hepsinin kalitesi ayrı ayrı resmen silahsız soygun Bu TRIM Nedirki tamamen oyun xpye 200-300 mblık bir yama ile enjekte edilemezmi inanın edilir ama niye etsinle WİN 7 satıcaklar danışıklı dövüş ben win7 kullanmak istemiyorum bu demek oluyorki benim iş yatar öylemi?


    Hayy senin ölmüşlerine rahmet. Teknoloji ne kadar gelişti ise ahlak olarak o kadar geriledi insanlar. Büyük balık küçük balığa kazık atma derdinde herkes. Benim dayımın 25 yıl önce Arabistan'da getirdiği JVC marka müzik seti hala çalışıyor ve şimdiki müzik setlerine taş çıkartıyor. Teknoloji geliştikçe, hayat ilerledikçe insanlarında; ürünlerinde kaliteleri düşüyor. İnsanların herşeye güveni bitiyor ve bu çok çok kötü bir durum. Doğa dengesinide bozduk kendimizide bozduk.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KiLLeR©


    quote:

    Orijinalden alıntı: NEANDARTEL

    Benim bi sözüm var hep bu durumlarda dile getirim! nedemek hiç anlamadım şimdi 300- 400 tl vericem xp'de 6 ay kullanıcam mekanik hddleri anlatmaya luzüm yok servisten biri gelmeden bir diğeri pert oluyor Teknoloji Geliştikce her şeyin bir ömrü var sanki hepsine bir ömür biçiyorlar ! lcd alırsan şu kadar saat çalışır hdd alırsan bu kadar saat döner vs gibi

    Sene 1992 ilk okula gidiyordum o yılarda babam müzik seti almayı kafasına koydu cd'li setlerde o zaman yok ilk seri felan müzik setini alsan
    cd yok kasete taliim o zamanlar o sete setti kumandası vardı tıkladığında cd rafı ileri doğru hareket ediyordu tıpkı şimdiki pclerdeki dwd sürücüler gibi o zamanlarki aklın almayacağı bir özellik daha laf aramızda hala o sistemi keşif edemedim nasıl oluyor sesi kumandadan açınca hani o setlerdeki yuvarlak ses açma kapama kısmı oluyorya orası 360 derece dönüyor sesi açtıkca çok hoş bir ses eşliğinde zıvvvv die insan hayran kalıyor sözün özüne gelicek olursan 92'de almış olduğumuz o set hala çalışmakta çift kaset çaların 1 tarafı bozuldu ama yıllarca okadar hor kullandıkki yanii çalışması birazda mucize hatta şu anda hoparlörlernini pcde kullanıyorum adamlar öyle bir teknoloji uygulamışlarki yıllarca dayandı taaki miyadı dolana dek o zaman markalar vardı sony alırdık japonyadan gelirdi phılıps alıdık hollanda malıydı tredüt yaşamazdık şimdi sorsak yok slovakya malı yok macar malı yok çin malı hepsinin kalitesi ayrı ayrı resmen silahsız soygun Bu TRIM Nedirki tamamen oyun xpye 200-300 mblık bir yama ile enjekte edilemezmi inanın edilir ama niye etsinle WİN 7 satıcaklar danışıklı dövüş ben win7 kullanmak istemiyorum bu demek oluyorki benim iş yatar öylemi?


    Hayy senin ölmüşlerine rahmet. Teknoloji ne kadar gelişti ise ahlak olarak o kadar geriledi insanlar. Büyük balık küçük balığa kazık atma derdinde herkes. Benim dayımın 25 yıl önce Arabistan'da getirdiği JVC marka müzik seti hala çalışıyor ve şimdiki müzik setlerine taş çıkartıyor. Teknoloji geliştikçe, hayat ilerledikçe insanlarında; ürünlerinde kaliteleri düşüyor. İnsanların herşeye güveni bitiyor ve bu çok çok kötü bir durum. Doğa dengesinide bozduk kendimizide bozduk.


    elbette herşeyin ömrü olucak ne enterasan bi görüş sizinkisi. hiç bi kurum müşteriye yaranamıyo. benimde böyle durumlarda söylediğim sözler vardır! xp ye destek istiyorsunuz halen. üzerine vista çıktı. yetmedi kusursuz bir windows 7.
    2001 yılında çıkan bi ürünle 2010 yılının ürünün nasıl bir olabilir. 9 yıllık teknoloji farkını nasıl halen 2dk lık programcık yazarak halledebilir ama yapmıyorlar diye abaküs hesaplaması meselesine çeviriyosunuz. servise mekanik hdd nin biri gidiyor biri dönüyormuş. nasıl kullanıyosunuz siz bu parçaları. set üstü fırında falan mı. ben neden bugüne kadar 5 harddisk eskittim hiçbirinde problem yaşamadım. üstelik 1 tanesi quantum idi. toplatılan hatalı olduğu söylenilen marka.
    windows 7 kullanıpta xp ye dönen nadir insan tanıyorum. onlarda sırf oyunlarda 3 5 fps fazla alayım derdinde. donanım desteklememe sorunu olabilir ama win7 büyük ölçüde bunu da aştı.
    Destek istiyorsunuz 2008 yılında çıkan service pack 3 var. ben bu yorumu yapıyorum ama benim bile çenemi kapıyor microsoft. al diyor! yıl 2008 ben sana hala destek veriyorum. sp3 çıkardım. daha ne? nedir bu yeniye olan düşmanlık. yok kaset çalarım vardı 15 sene geçti hala kullanıyorum falan espri kabul ediyorum bu yorumları.
    ayrıca topic i tartışma platformu hazırlamak için değil sadece bilgi paylaşımı için açmıştım. bundan sonraki okuyan arkadaşlarımızın dikkatine. zira ssd hakkında herkesin 3 5 diyecek lafı olmalı.
    windows xp ye medeniyet meselesine döndü artık resmen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 6 Mayıs 2010; 1:57:13 >




  • Bana pc'yi xp sevdirdi belki ondandır Hocam sinire gerek yok ben xp kullanmak istiyorum zevk meselesi ayrıca ram ve işlemci düşmanı vistayı kurupta napıcam Q9450 2.66 GHZ 12 mb cacheli İşlemcili ddr3 1333 mhz ramli sistemi yere seriyor resmen win 7 hakkında pek bilgim yok 1 kaç kez test ettim bir kez korkuttu beni vista 3-4 ay kullandım berbat bana saçma gelen ssdlerde win 7 şartı konulmuş olması bana desin performans alamazsın %100 değilde %60 la kullanırsın desin canımı yesin yok 6 ay ömür yok 3 ay ömür tamamen düzmece bir durum bu bence benim set örneğimi vermemdeki kasıt mekanik hddlere atıfta bulundum şu an 1 tanesi elimde 1 tanesi serviste 2 tane bozuk hdd var sanki eskiden üretilen her ne olursa olsun ileri dönük olarak sağlam üretiliyorlardı kasıt buydu..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: NEANDARTEL

    Bana pc'yi xp sevdirdi belki ondandır Hocam sinire gerek yok ben xp kullanmak istiyorum zevk meselesi ayrıca ram ve işlemci düşmanı vistayı kurupta napıcam Q9450 2.66 GHZ 12 mb cacheli İşlemcili ddr3 1333 mhz ramli sistemi yere seriyor resmen win 7 hakkında pek bilgim yok 1 kaç kez test ettim bir kez korkuttu beni vista 3-4 ay kullandım berbat bana saçma gelen ssdlerde win 7 şartı konulmuş olması bana desin performans alamazsın %100 değilde %60 la kullanırsın desin canımı yesin yok 6 ay ömür yok 3 ay ömür tamamen düzmece bir durum bu bence benim set örneğimi vermemdeki kasıt mekanik hddlere atıfta bulundum şu an 1 tanesi elimde 1 tanesi serviste 2 tane bozuk hdd var sanki eskiden üretilen her ne olursa olsun ileri dönük olarak sağlam üretiliyorlardı kasıt buydu..


    vista ile win7 arasında tek benzer nokta görsellik geri kalan herşey devrim niteliğinde yani win7 e terfi etseniz pişman olmazsınız. ayrıca 6ay ömür biçilme konusunda;
    trim desteği ssd lerin depoları olan hücrelerin boşaldığını yada dolduğunu sisteme bildiren bir uygulama. yani trim desteği yok ise işletim sisteminde , ssd sahip olduğu hücrelerin boşaldığını yada dolduğunu takip edemiyor. yada boşalan hücrelerin boş olduğunu idrak edemediğinden sürekli yeni hücrelere yazmakla meşgul oluyor. son noktaya geldiğinde ise 64lük ssd nin 15gb ında bilginiz bulunduğu halde , daha evvel silinen dosyaları tanımlamadığı için ssd kendini dolu zannnediyor olay bu kabaca ve insani vasıflar yükleyerek anlatmak istersek

    bu da TRIM desteği ile düzeltilebilinen bir mesele. kaldıki ssd üreticileri ürünlerini 2 kategoride üretiyor. trim desteği sunan ve sunmayan. yani burada şayet bir suçlu yada sorumlu aramak istersek bunun son davalısı microsoft olmalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 6 Mayıs 2010; 12:01:06 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: AaXRoNn

    Çok güzel bilgiler bunlar. Alıcam bir tane SSD Tek sıkıntı fiyatı 64GB 128GB göre uygun fakat 64GB benim gibi oyun oynayan ve bol miktarda oyun yükleyecek olan birisi için sıkıntı cıkarıcaktır. Bakalım. İlk Etapda bir 64GB alıp. İlerleyen Dönemde yükseltme yoluna giderim artık. Sizce aşağıdaki ürün nasıldır. Yada tavsiye edebileceğiniz bir marka

    Intel® X25-M SSD
    # 160GB SATA II 2.5"
    # MLC
    # 34nm Urun serisi



    intel in ürünlerinde yazma hızları yerlerde sürünüyor desem yeridir. yurtdışından getirme imkanınız varsa ridata veya crucial önerebilirim. ürünleri kaliteli ve yüksek performans vaat ediyor.
    Şuanda gb/$ olarak pek uygun değil ssd ler. (TÜRKİYE PAZARINDA) Yurtdışında gayet alınabilir düzeyde. türkiye şartları göz önünde bulundurulduğunda ssdler depolama amacı ile değilde sistem kurulumu ve ofis uygulamaları için tercih edilmeli. hdd ler arşivciler için hala hizmet veriyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 6 Mayıs 2010; 13:30:40 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.