Şimdi Ara

AMD, Intel ve Nvidia rekabeti: Rakamlarla grafik pazarında ilk çeyrek sonuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
0
Favori
7.825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 6 milyondan fazla DirectX 11 ekran kartı sattığını açıklayan AMD, DirectX 11 destekli GeForce GTX 470 ve GTX 480 modellerini pazara sunan Nvidia ve entegre grafik işlemcili 32nm işlemcilerini Ocak ayından bu yana satan Intel... Dünyanın en büyük yarıiletken üreticileri arasındaki grafik savaşı, ilk çeyrekte de hız kesmeden devam etti. Yeni ürünlerle şekillenen pazarda, firmalar arasındaki dengelerde bazı değişiklikler olması kaçınılmazdı. Piyasa analizleri yapan bağımsız araştırma kuruluşlarından Jon Peddie Research, ekran kartı dünyasındaki ilk çeyrek sonuçlarını masaya yatırarak AMD, Nvidia ve Intel arasındaki pazar savaşını elde ettiği rakamlar çerçevesinde ortaya koydu.


    Jon Peddie Research tarafından yayınlanan rakamlara göre PC grafik pazarında ilk çeyrek itibariyle 104.62 milyon grafik yongası (GPU ve IGP) satıldı. Bir önceki çeyrek ile kıyaslandığında satışlar %18 düşmüş olmasına rağmen, bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında satışların %44 arttığı belirtiliyor. Küresel ekonomik iklimdeki toparlanmayı işaret eden rakamları detaylandırdığımızda ise firmalar arasında rekabeti daha yakından gözlemleyebilme fırsatı yakalayabiliyoruz. Tahmin edilebileceği üzere Intel'in grafik pazarındaki liderliği sürüyor. Entegre grafik birimini işlemci üzerine alarak uzun vadede pazar payını arttırması beklenen firma, ilk çeyrekte kayıp yaşamaktan kurtulamadı.


    alt="AMD, Intel ve Nvidia rekabeti: Rakamlarla grafik pazarında ilk çeyrek sonuçları"


    Pazarın genelinde Intel'in hakimiyeti sürerken, harici ekran kartı arenasında ATi ve Nvidia rekabeti devam ediyor.


    Açıklanan rakamlara göre 45.49 ünite satan Intel'in pazar payı, bir önceki çeyreğe göre %51.1'den %43.5'e düşmüş durumda. AMD ve Nvidia cephesinde ise özellikle AMD'nin pozisyonu merak konusuydu zira DirectX 11 cephesinde aylar süren rakipsizliğin verdiği avantajla firmanın durumu ne ölçüde değerlendirebileceği hakkında farklı senaryolar yazılıyordu. Elde edilen rakamlara göre AMD, bir önceki çeyrekte %21.7 olan pazar payını %2.3'lük bir artış ile %24'e çıkartmayı başardı. DirectX 11 cephesinde şu an için sadece iki modeliyle var olan üstelik bu modelleri de sınırlı adetlerde satılan Nvidia ise ilk çeyrekte en büyük sıçramayı göstererek pazar payını %5'lik bir artışla %26.5'dan %31.5'a çıkarttı.


    Daha düşük maliyetli DirectX 11 kartlarını Haziran ayı ile birlikte pazara sunması beklenen Nvidia'nın güçlü performansında, Optimus teknolosijiyle mobil GPU satışlarında kazandığı ivmenin etkisi olabileceği üzerinde duruluyor. Tüm bu gelişmelere ek olarak Nvidia'nın %90'nın üzerindeki pazar payı ile profesyonel grafik kartı pazarına hakim olduğu da biliniyor. AMD, Nvidia ve Intel'in dışında kalan Matrox, SiS ve VIA/S3 gibi isimlerin sahip olduğu toplam pazar payı ise %1 kadar. Bu üreticilerden Matrox, CeBIT 2010 fuarında yeni nesil çoklu monitör çözümlerini sergilelerken, S3'ün ise Chrome eH1 serisi endüstriyel grafik yongalarını duyurması bekleniyor. Bu üçlü arasında sesi hiç çıkmayan firma ise SiS.








  • Nvidia'yı tebrik ederim, çok eleştirilen dx11 kartlar piyasaya sürmesine rağmen pazar payını artırmış.
  • cok ilginc
  • Bunda en büyük pay mobil gpu çözümü olsa gerek

    Bizleri ilgilendire Sadece masaüstü harici orta üst düzey gpu satış grafiği ne alemde acaba
  • nVidia quadrolarla işi götürdü heralde gene. Fire PRO serisi fıs kalıyo yanında.
  • intelin satışlarını saymayız artık.. adamlar işlemcinin yanında grafik yongasınıda veriyorlar sonra işte grafik yongası sattık diyorlar.. olmaz böyle..
  • Ferminin ilk çeyrekle alakası yok...

    İntelinde profesyonel kartlarla işi yok...

    Bu da demek oluyor ki intelin oran olarak nvidia'ya kaptırdığı pay mobil gpu (ion dahil) piyasasına ait...

    Ha birde hiç zannetmiyorum ama quadro ve teslalarında bir miktar katkısı olabilir. (Böyle bir şey varsa pazarda büyümede var demektir, zira işlemciye hesaplatmak yerine tesla'ya hesaplatmak pek bir popülerleşti)


    Edit : Amd'nin giriş seviyesi gpuları bence çok başarılı fakat amd mobil cpu'da hayatta olmadığı için pazar payını yükseltemiyor. Eğer seneye yeni mimariyle ortaya cpu ve gpu ve yonga'dan oluşan iddialı bir mobil platform oluşturursa pazar payını çok yükseltir.

    Zaten gma'lar tek satılsaydı kimse almazdı. Buda gpulara cpu ve platform desteğinin önemini gösteriyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 26 Nisan 2010; 22:02:25 >
  • çok saçma bir tablo.
  • folding'çilerin tercihi genelde nvidia, yurtdışında oldukça popüler bir konu..
  • foldingle felan alakası yok nvidia igplerden iyi kazandı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eric13

    foldingle felan alakası yok nvidia igplerden iyi kazandı


    tablodaki verilerin foldingle alakası varmı yok mu bilemem ama Megailker kardeşin söyledikleri doğru...
  • lol 6 milyon gpu sattı % olarak gelen kara bak daha çok ekmek yemesi lazım nvidia sömürmüş her tarafı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StreamRolleR -- 26 Nisan 2010; 23:26:19 >
  • Hocam bu listeden intel'i çıkarın artık.Adamlar zorla işlemci+gpu satıyo.tabii onlara gpu denirse.Kötünün en kötüsü intel.
  • Nvidia ion tegra ve teslaya dua etmeli bence
  • Atinin tek amacı oyun kartı satmak nvidia ise çok yönlü her türlü alana giriyor

    nvidia nın en kötü hali bile atiyi ezer

    5-10 yıl sonra ati nvidia nın yanında sinek olur ( nvidia isterse ) çünkü nvidia yeniliklerin peşinde iletişim sanayi ...... birçok sektöre el attıyor

    Bu formda birçok kişi ekran kartıyla nvidia nın batacağını zanneden ..... insanlar var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenerbalcı -- 26 Nisan 2010; 23:51:43 >
  • bikaç ay önce i7 li bi dizüstü aldığımda nvidia da zorla verildi,kimse bana nvidia mı ati mi diye sormadı bunu istiyosan nvidia alıcan dediler aldık
    şimdi i7 ile birlikte ati seçenekleride var
  • intel denen firma harici ekran kartı piyasasına girecekti ati-nvdia dan iyi korktu geri çekildi.Keşke şu anda intelde olsa aralarında,fiyatlar bu kadar uçuk olmazdı.Diğer firmaların zaten gücü kalmamış %1 olmuyor toplamları.amd birazda işlemciye yoğunlaşsa güzel olur
  • Fermileri kim aldıda bu kadar sıçrama yaptı nvidia? Bana biraz şişirme geldi rakamlar..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yenerbalcı

    Atinin tek amacı oyun kartı satmak nvidia ise çok yönlü her türlü alana giriyor

    nvidia nın en kötü hali bile atiyi ezer

    5-10 yıl sonra ati nvidia nın yanında sinek olur ( nvidia isterse ) çünkü nvidia yeniliklerin peşinde iletişim sanayi ...... birçok sektöre el attıyor

    Bu formda birçok kişi ekran kartıyla nvidia nın batacağını zanneden ..... insanlar var





    ATI+AMD olduğunu unuttun sanırım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yenerbalcı

    Atinin tek amacı oyun kartı satmak nvidia ise çok yönlü her türlü alana giriyor

    nvidia nın en kötü hali bile atiyi ezer

    5-10 yıl sonra ati nvidia nın yanında sinek olur ( nvidia isterse ) çünkü nvidia yeniliklerin peşinde iletişim sanayi ...... birçok sektöre el attıyor

    Bu formda birçok kişi ekran kartıyla nvidia nın batacağını zanneden ..... insanlar var





    nvidianın gelirlerinin %30'u yonga setlerinden geliyor. intelle olan anlaşmasının iptal omasından dolayı yonga seti pazarından çekilmek zorunda kaldı. x86 lisansından dolayı cpu pazarına da giremiyor. rakipleri amd-ati fusion ile intel'de larrabee ile tümleşik çözümlerle pazara girmeye çalışıyor. nvidia'nın ise bu durumda yapabileceği hiçbir şey yok. uzun vadede nvidia'yı zor günler bekliyor. nvidia sevmediğim bir firma olsa da batması hiçbir bilgisayar kullanıcısının işine gelmez. gpu pazarı tekel haline dönüşür.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.