Şimdi Ara

UZAY ARAÇLARI UZAYDA NASIL HAREKET EDER?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
26.355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğiniz üzere uzay boşluk hem de sonunu bilemediğimiz bir boşluk. Eğer uzay tamamen boşsa, ve hiç birşey yoksa(Uzayda düşün yoğunlukta gaz olduğunu duymuştum gibi hatırlıyorum), uzayda uzay araçları nasıl hareket ediyorlar.
    Bilen varsa paylaşabilir mi?
    İtici motorlarla demeyin çünkü onu zaten biliyorum ama bu itici motorlar (uzay tamamen boşsa) neyi geri itiyorlar ki araç ileri gidiyorlar.
    Belki, basit birşey ama, bilmiyorum ayıp değil ya! öğrenmek istiyorum.

dünyada bi ittiriyo o gazla aya kadar gidiyo.

hani f=0 ise a=0 v=sabit olayı vardı ya lise2 fizikte o hesap
  • Açık uzaya çıktı, yönü aya doğru, işini bitirdi, geri dönecek bir şekilde 180 derece dönmesi lâzım. Sonra dünyaya doğru tekrar harekete geçmesi lâzım. Uzayda istediği yerde durması içinde bir güç lâzım.

şaka bir yana ben de bilmiyorum bilgili bi arkadaş açıklasa da öğrensek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 1 Eylül 2005, 18:03:15 >
  • yok abi bu uzay araçları uzayda sürtünme olmadığından dünyadan ayrıldığı hızla uzayda devam ediyor yani bu uzay araçları gücünü sadece uzaydan çıkana gkadar harcıyo

Orjinalden alıntı: Sasha Turetskiy

Açık uzaya çıktı, yönü aya doğru, işini bitirdi, geri dönecek bir şekilde 180 derece dönmesi lâzım. Sonra dünyaya doğru tekrar harekete geçmesi lâzım. Uzayda istediği yerde durması içinde bir güç lâzım.

mutlaka bir açıklaması vardır. Bunu yapıyorlar. Uzayda da hareket ediyorlar.
  • Öncelikle uzay kesinlikle boş değildir.Tıkabasa elektromanyetik alanlar,kozmik partiküller,gaz ve toz parçacıkları gibi envai çeşit madde ve enerji yapılarıyla doludur.Yani tam tersi uzayın hiçbir noktası boş değildir.
    Atmosferin ulaştığı son noktaya kadar roketlerin itki sistemlerinde bir sorun yok,peki sonra nasıl gidiyor diye merak ediyorsun sanırım.
    Dünyanın yörüngesinde oturan uydular ve mekikler hala atmosferin sınırları dahilinde yörüngede seyrediyorlar,zaten dünyanın çekim alanı onların fazladan bir enerji harcamasına gerek bırakmıyor.
    Dünya yörüngesi dışına yapılan seyahatlerde ise yine çekim alanları kullanılarak bir tür sapan etkisiyle uzay araçları yolculuklarına devam edebiliyorlar.Yani çekim kuvvetleri bu işin püf noktası.Hem gezegen atmosferlerinin ulaştığı sınırlar sanılanın aksine oldukça fazla.Yani boşluk olmadığı için itki sistemlerinin çalışması için gerekli alanların mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

• Mühendisin birisi sormuş:

Merhaba 26 yaşında bir makine mühendisiyim. Öncelikle siteniz için sizleri tebrik ediyorum. Oldukça faydalı bilgilere siteniz aracılığı ile ulaştım. Ben yarı amatör, yarı, mesleğim gereği astronomi, fizik ve matematik ile ilgilenen bir kişiyim. Orta okul zamanlarımdan itibaren uzay bilimleri ile ilgili çeşitli kaynaklardan yaralanmama rağmen bir konuda halen yeterince bilgim yok. Size sormak istediğim soru da bu yönde olacak. Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Sorum şu şekilde: Dünya atmosferinde çalışan roketler, otomobiller, gemiler kısacası benim bildiğim tüm araçlar etki-tepki prensibine göre çalışıyor. Otomobiller lastikleri yardımıyla yeri ittirerek, gemiler suyu ittirerek, roketler de havayı ittirerek kendilerine bir tepki kuvveti oluşturuyor ve böylelikle hareket edebiliyor, durabiliyor veya hareket yönlerini değiştirebiliyor. Yani araçlar dışında sürtünme kuvveti oluşturacak bir madde olmazsa, biz hiçbir aracımızı ivmelendiremez veya yönünü değiştiremeyiz. Peki uzay boşluğunda yani sürtünmenin olmadığı ortamda herhangi bir insanlı veya insansız uzay aracı nasıl yavaşlayabiliyor, hızlanabiliyor, veya yönünü değiştirebiliyor? Beni sürtünmesiz ortamdaki hareketin dinamiği konusunda mümkünse formüllendirerek bilgilendirmenizi rica ediyorum. Teşekkür ederim, Saygılarımla. (Burçin Kaymak)

Konusunda bilgili uzman cevaplamış:

Boşlukta hareket eden cisimler Newton’un, “etki eşittir tepki” şeklinde özetlediğiniz üçüncü yasasını, hedeflenen ivmenin tersi yönde bir miktar kütle ‘fırlatarak’ kullanır. Örneğin, kütlesi m olan bir roket, yerde sabit duran birine göre v hızıyla hareket ediyor olsun. Diyelim Δt kadar süre içerisinde geriye doğru, kendisine göre u hızıyla, küçük bir miktar, Δm kadar gaz fırlattı. Gazın rokete göre fırlatılma hızını, roket motorlarının yapısı ve gücü belirler. Yerdeki kişiye göre bu hız (v-u)’dur. Roketin kütlesi Δm kadar azalacak ve momentum korunmak zorunda olduğundan, hızı da bir miktar artacak, diyelim v+Δv olacaktır. Fırlatmadan önceki toplam momentum m.v, sonraki ise (m-Δm).(v+Δv)+Δm(v-u) olduğuna göre; m.v=(m-Δm).(v+Δv)+Δm.(v-u)=m.v+m.Δv-Δm.v-Δm.Δv+Δm.v-Δm.u olması gerekir. Ki bu da, m.Δv=Δm.Δv+Δm.u eşitliğini verir. Eğer Δm çok küçükse, burada sağdaki birinci terim, ikinci terime oranla gözardı edilebilir. Yani yaklaşık olarak, m.Δv=Δm.u’dur. Eğer her iki tarafı da Δt’ye bölüp, Δt’yi sıfıra doğru, çok küçük bir diferansiyel dt’ye gönderirsek, şu tam eşitliğe doğru gideriz: (1/u)dv/dt=(1/m)dm/dt. Dikkat edilecek olursa; bu ifadede soldaki m roketin kütlesi iken; sağdaki dm, fırlatılan gazın kütlesindeki son artıştır. Dolayısıyla, roketin kütlesi dm kadar azalmıştır. Eğer sadece roketin kütlesiyle ilgili bir denklem istiyorsak, sağdaki dm yerine –dm, yani (1/u)dv/dt=-(1/m)dm/dt yazmamız gerekir.

Yani; (1/u)dv/dt = -(1/m)dm/dt

Sağ taraf m’nin doğal logaritmasının türevi olduğuna göre; (-1/u)dv/dt = d(lnm)/dt.

Her iki tarafın t=0’dan t=t1’e kadar integralini alırsak; (1/u)[v(t1)-v(0)] = -lnm(t1)+lnm(0) = ln[m(0)/m(t1)].

Roketin başlangıç hızını v(0)=0 varsayar ve m(0)’ı da m0 olarak gösterirsek; v(t1) = u.ln[m0/m(t1)] olur.

Durağan halden kalkıp, sabit u hızıyla gaz fırlatarak yol alan bir roketin kütlesi sürekli azalır ve herhangi bir t1 anındaki hızı, u.ln[(m0/m(t1)]’e ulaşır.

Tabii, gazın fırlatıldığı yönü değiştirmek suretiyle, roketin ivmelenme yönünü değiştirmek mümkün.

Kaynak:http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/tum_sorular.php

• quote:

Orjinalden alıntı: trackfind500

Mühendisin birisi sormuş:

Merhaba 26 yaşında bir makine mühendisiyim. Öncelikle siteniz için sizleri tebrik ediyorum. Oldukça faydalı bilgilere siteniz aracılığı ile ulaştım. Ben yarı amatör...................................., sabit u hızıyla gaz fırlatarak yol alan bir roketin kütlesi sürekli azalır ve herhangi bir t1 anındaki hızı, u.ln[(m0/m(t1)]’e ulaşır.

Tabii, gazın fırlatıldığı yönü değiştirmek suretiyle, roketin ivmelenme yönünü değiştirmek mümkün.

budur cevap

daha basit şekilde de şöyle anlaşılabilir::

akışın olmadığı bir gölde,,,sabit duran bir salın üzerindesiniz.hareket yok yani..

eğer yanınızda bulunan farzedelim 5kg kütleyi doğuya fırlatırsan,,,sen de başka bir hızla batıya hareket edersin.mantık bu.
    (senin hızın ile taşın hızı arasında da kütlelerinizin belli bir oranı şeklinde bağıntı vardır.)

cevabımı ukalaca bulan arkadaşlar olabilir,ama art niyet yok
    sadece basit olsun dedim

Türkiyede üç büyük uyuşturucu vardır 1- Magazin 2- Diziler 3 - Futbol. Uyanın, uyandırın.[selenvirüsten alıntıdır :D]

• Yok sal örneği çok açıklayıcı oldu. İnsanın aklına , gitmek için yakıt (ağırlık ) boşaltınca yakıt çok çabuk tükenir gibi geliyo ama uzayda enerji kaybı olmadığı için sürtini kaybetmiyor.

Orjinalden alıntı: neverlate

Yok sal örneği çok açıklayıcı oldu. İnsanın aklına , gitmek için yakıt (ağırlık ) boşaltınca yakıt çok çabuk tükenir gibi geliyo ama uzayda enerji kaybı olmadığı için sürtini kaybetmiyor.

onun mahiyetini bilmiyorum.
    sadece gaz mı???
    yakıt mı???
    ne??

bu konuda bilgisi olan var mı???

Türkiyede üç büyük uyuşturucu vardır 1- Magazin 2- Diziler 3 - Futbol. Uyanın, uyandırın.[selenvirüsten alıntıdır :D]

• Uzay mekiklerinde kullanılan yakıtların özelliği ve içerikleri nedir?

Normal koşullarda gaz halinde olan oksijen ve hidrojen, düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında, birbirlerinden ayrı bölmeler içerisinde sıvı halde bulundurulur. Bu bölmeler, uzay mekiğine bağlı bulunan ve aslında mekikten daha geniş hacimli olan bir tankın içerisinde tutulur.
    Sıvı oksijen ve hidrojenin, uzay mekiğinin iki yanında bulunan kapsüller içerisinde reaksiyona girip tutuşması sonucu açığa çıkan enerji, mekiğin hareketini sağlar. Gaz yerine sıvı fazda oksijen ve hidrojen kullanılmasının sebebi ise, maksimum miktarda yakıtı minimum hacimde depolamaktır.

Yukarıdaki sitede o kadar çok bilgi var ki hepinize tavsiye ederim.Sizlerde soru iletebilirsiniz...Ayrıca bu sitedeki soruları bu bölümde tartışmakta hoş olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iZCi_500 -- 2 Eylül 2005, 3:01:48 >

• Uzayda araçlar yakıt sistemi sayesinde haraket edebilmekte sağa sola dönüş yapabilmekte zaten..
  • zaten yukarıda yazılmış ama ben tekrar edeyim. bir kütleyi atarsanız siz de o kütleyi atmak için kullandığınız kadar bir kuvvetle "atılırsınız" ama kuvvetin yönü sizin attığınız kütleye uygulanan kuvvetle 180 derecelik açı yapar ve yine yukarıda belirtildiği gibi sizin ve attığınız maddenin kütlesi ile ters orantılıdır.

f= m(madde) * a(madde) = m(siz) * a(siz) formülünden yola çıkarak size uygulanan kuvvetin büyüklüğünü hesaplayabilirsiniz.

motorlarda kullanılan yakıta gelince... kalkış için katı yakıt kullanılır. çok ilginç bir macundan yapılıyor bu katı yakıt. o mekiklerin yanlarında duran iki tane silindir alınır, içlerine güzelce karıştırılmış katı yakıt macunları dökülür, sonra içine bi girintili çıkıntılı çubuk sokularak yüzey alanı arttırılır ve katılaşmaya bırakılır. bu tankları bir defa yaktımı geri dönüşü yoktur. inanılmaz bir ısı ile yanmaya başlarlar ve ekzostan çıkan gazlar ile yukarı doğru itilirler. tabi bu yanma sadece atmosferde olabilir çünkü oksijen gereklidir.

uzayda iken sıvı oksijen yakılır (yanlış bilmiyorsam). mekiğin altına bağlı (aslında mekiğin üstünde bağlı olduğu demek daha doğru) koca turuncu tankta sıvı oksijen bulunur. hatta bi mekik kazası bu tank yüzünden olmuştu. tank soğuk olduğu için üzerinde oluşan buz tabakaları kalkıta kopup mekiğin kanadındaki ısı kalkanlarına zarar vermiş, mekik atmosfere giriş yaparken de aşırı ısı yüzünden patlamasına sebep oluştu.

neyse efenim, uzayda iken oksijen yakılır ve yüksek ısı ile dışarıya fırlayan gaz sayesinde arka itiş sağlanır. yana ve kendi ekseni etrafında dönmek vs için ise doğrudan gaz püskürtülür yakmadan.

konu açılmışken, o ısı kalkanları o kadar etkilidir ki bilmem kaç bin derecelik bir fırından akkor halinde çıkardığınız malzemeyi anında çıplak elle tutabilirsiniz. ısı iletimi o kadar zayıf yani...

benim bildiklerim böyle...

• Ben bu soruyu üniversitede hocama sormuştum 15 sene önce adam 3 gün sonra -kendi bıraktığı gaz muhtemelen oksijen-üzerine etki yaparak hareket ettiğini söylemişti... ben ikna olmuştum.

fırlatma rampası olmadan aydan kurtulabilir mi acaba?

bu mekik aya iniş yapabilir mi?

amerikalılar aya gitti mi?

35 yıldır neden gitmediler bir kez daha ?

Orjinalden alıntı: Deep Impact

aya iniş yapan bir mekik ;

fırlatma rampası olmadan aydan kurtulabilir mi acaba?

bu mekik aya iniş yapabilir mi?

amerikalılar aya gitti mi?

35 yıldır neden gitmediler bir kez daha ?

Aydanda dünyadan kalktıgı gibi kalkabilir roket. Yukarda nasıl olabileceği anlatılmıs gördüğün gibi. Etki tepki.

Aya rahatlıkla iniş yapabilir.

Gidip gitmedikleri mechul. Kanıtları varmı yokmu bilmiyorum.

Kuzey kutbuna ilk varıldıgında ve bayrak dikildiğinde birdaha uzun süre kimse gitmedi. Neden gitsinlerki. O bir yarıstı ve kazanan belli oldu. Daha dünya yörüngesinde bir üs kuramıyoruz dogru düzgün calısan. Hem aya insan göndermek hala %8 tehlike içermekte. Bu çok büyük bir oran. Sen bir ülke olsan ve gönderdiğin astronotların bu oranda ölme sansı olsa gönderirmisin .. Soguk savas zamanı cok farklı bir ortam benim babam senin babanı döver hesabı komunizmle demokrasi arasındaki savaştı. O zaman biraz daha sürse marsa bile giderlerdi. Kac tane astronotun öleceği kac mekiğin parcalanacagı önemli değil ... Her zaman savaşlar teknolojinin ve bilimin tetikleyici etkeni olmustur. Şimdi soguk savas sürüyor olsaydı hala ve önümüzdeki 50 yıl daha sürecek olsaydı Jupiterin uydusu europaya bile birkac yıl içinde insanlı cıkarma yaparlardı.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.