Şimdi Ara

dc-dc konvertör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
6.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

benim 3-5 volt 2A max girişi 12V a çıkaran dc dc konvertör yapmam lazım, bazı denemeler yaptım fakat istediğim sonuçları alamadım. hazır entegre kullanmamam lazım, mosfet i pic ile tetikleyeceğim,
    kullanılacak malzemelerin hesabı ile ilgili yardıma ihtiyacım var, vede eleman seçimi tabi, ben 1N5820 diyot kullanmayı planlıyordum ama mosfet hakkında hiçbir fikrim yok, pic in pwm çıkışını direkt mosfete bağlamak istiyorum mümkün müdür bilmiyorum, elemanların gerilim düşümleri ve kayıpları küçük olmalı ki verim yüksek olsun (:

ben aşağıdaki devreyi kullanmayı planlıyordum fakat bu çok basit, illaki geliştirmeleri vardır, önerileriniz nelerdir, özellikle mosfet konusuna çok takıldım (:
    teşekkürler

• yapacağınız çevirici boost çeviricisi. ideal devre elemanlarıyla yapılan boost çeviricisi Vout/Vin = (1/1-D) çevirme oranına sahiptir. teorikte sonsuz gerilim kazancı verebileceği öngörülmesine rağmen ideal olmayan devre elemanlarıyla pratikte boost çeviricisinin vereceği maksimum gerilim kazancı 4 - 5 kat civarındadır. bu şu demek, boost çeviricisine verilen 40V'tan 200V'a kadar çıkış elde edilebilir.

sizin devrenizdeki giriş gerilimi ise oldukça düşük, sırf diyotta 0,5V düşeceği öngörülürse aslında minimum giriş geriliminiz 2,5V gibi farzedilebilir. bu da 12V için oldukça sınırda bir çalışma değeridir ama denemeye değer deyip elemanların hesabını vereyim

öncelikle frekans belirlemeniz gerekmekte. düşük güçte çalışacağından frekansın yüksek olmasına gerek yok, zaten endüktans ve kondansatörler az yer kaplayacaktır. ben size 100kHz çalışma frekansı öneriyorum.

diyot gerilim düşümünü çıkarırsak minimum giriş geriliminiz 2,5V sayılabilir. bu gerilim değerinin 12V'a çıkması için gerilim kazanç değerinin 5 olması gerekir. bu da Vout/Vin = (1/1-D) yani 5 = (1/1-D), dolayısıyla D = 0,8 verir. yani mosfete gelen PWM işareti, çeviricinin minimum giriş gerilimi maksimum çıkış akımı durumunda %80 ON / %20 OFF durumunda olmalıdır. bu değerlere dayanarak endüktans 50uH seçilebilir. kondansatörler için serbestsiniz, 470uF/16V yetecektir. mosfet için ise 75nf75 olabilir. benim ilk aklıma gelen bu oldu, mosfet için çok çok serbestsiniz, ON direnci küçük bir malzeme yeterli olacaktır, gerilim ve akım değerlerini yukarıda tutabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baskurtf -- 21 Nisan 2010; 19:00:29 >

• ayrıca kendini PIC le kısıtlamayabilirsin, bütün işleri hazır yapan entegreler var UC3843 en basiti ayrıca kontrolör tasarımı da yapmak zorundasın ki çıkış gerilimi yük durumuna göre değişmesin.

tabi ben hala bi şüphe içerisindeyim bu kadar küçük gerilimde başarılı bir çevirici olur mu diye ama denemeye değer. ayrıca 3-5V kaynağınız nedir?
    aslında durum şu, bize proje olarak 1 tane TEG verdiler. bu TEG ten gelen elektriği 12V a çıkarıp sonra batarya şarj etmemiz gerek. öncelikle TEG i denedik 150 derece ısı farkında 1.7 V açık devre gerilimi aldık, sonra elimizde variable load diye 1 cihaz var, onu bağladık dedik ki 2A akım çek 2A akımı çekince 1 volta yakın 1 çıkış değeri gözledik, ardından danışmana dedik elimizde sadece 1 tane TEG i 12 volta çıkaramayız, başka TEG varmı onlarda yok dedi, sonra dedik o zaman DC gerilim kaynağı bağlayalım min 3V vererek ve farzedelim ki 3 tane TEG i seri bağlamışız, tamam dediler, proje kağıdında beklentiler arasında bu TEG i 12V çıkarmak batarya şarj etmek vede en pis kısmı MPPT ( maxsimum power point tracker ) istediler. bunun için pic yada dijital sinyal prosesör ü kullanmamız istendi. ben daha önce pic kullanmıştım onun için pic kullanayım dedim, hazır entegre gerçekten güzel olurdu ama işte durum bu. yinede sorarım ama şu anda danimarkadayım erasmusla ve sadece bu üniversitenin kendi kendine öğren diye salak 1 sistem var, dersler sadece 1 buçuk saatlik slaytlardan oluşuyor ve en fazla 10 seans ta o ders o dönem için tamamlanıyor. onun için elden ne gelirse onu yapmaya çalışıyoruz.

neyse devreye dönelim, elimde 120uH, 47uH ve 10uH bobinler var, alırken 2.5 amperlik diye sipariş ettirdik, kullandığım o diyot 1n5820 iyimidir ?
    vede en önemli soru, mesela diyelim girdik 2.5volt 2A = 5watt çıkışta 12V olacak buda 0.41A demek hadi olsun 0.3A.
    ben 0.3 A i bu aletten çektiğimde yine 12volt kalacak mı? yoksa orda bizim pic mi devreye girecek ? vede elinde varsa formüller bobin i nasıl hesapladın, kondansatörün minimum değerini belirten formül varmıdır, çünkü bulamadım onları ve projeye yazmam gerekecek, vede bu ripple olayı nedir ?

tekrar çok teşekkür ederim (:

• devre teorik olarak bu şekilde olabilir. micro işlemci feedback'deki gerilimi sürekli izleyip bu değeri 2.5 voltta tutmak için pwm çıkışını ayarlayacak.

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/2300/501448_DS.pdf

bu dökümanda 9.sayfada calculations bölümünde bazı hesaplamalar var umarım yardımcı olur.

dc-dc konvertör

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 22 Nisan 2010; 21:50:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Paft

öncelikle çok teşekkür ederim,
    aslında durum şu, bize proje olarak 1 tane TEG verdiler. bu TEG ten gelen elektriği 12V a çıkarıp sonra batarya şarj etmemiz gerek. öncelikle TEG i denedik 150 derece ısı farkında 1.7 V açık devre gerilimi aldık, sonra elimizde variable load diye 1 cihaz var, onu bağladık dedik ki 2A akım çek 2A akımı çekince 1 volta yakın 1 çıkış değeri gözledik, ardından danışmana dedik elimizde sadece 1 tane TEG i 12 volta çıkaramayız, başka TEG varmı onlarda yok dedi, sonra dedik o zaman DC gerilim kaynağı bağlayalım min 3V vererek ve farzedelim ki 3 tane TEG i seri bağlamışız, tamam dediler, proje kağıdında beklentiler arasında bu TEG i 12V çıkarmak batarya şarj etmek vede en pis kısmı MPPT ( maxsimum power point tracker ) istediler. bunun için pic yada dijital sinyal prosesör ü kullanmamız istendi. ben daha önce pic kullanmıştım onun için pic kullanayım dedim, hazır entegre gerçekten güzel olurdu ama işte durum bu. yinede sorarım ama şu anda danimarkadayım erasmusla ve sadece bu üniversitenin kendi kendine öğren diye salak 1 sistem var, dersler sadece 1 buçuk saatlik slaytlardan oluşuyor ve en fazla 10 seans ta o ders o dönem için tamamlanıyor. onun için elden ne gelirse onu yapmaya çalışıyoruz.

neyse devreye dönelim, elimde 120uH, 47uH ve 10uH bobinler var, alırken 2.5 amperlik diye sipariş ettirdik, kullandığım o diyot 1n5820 iyimidir ?
    vede en önemli soru, mesela diyelim girdik 2.5volt 2A = 5watt çıkışta 12V olacak buda 0.41A demek hadi olsun 0.3A.
    ben 0.3 A i bu aletten çektiğimde yine 12volt kalacak mı? yoksa orda bizim pic mi devreye girecek ? vede elinde varsa formüller bobin i nasıl hesapladın, kondansatörün minimum değerini belirten formül varmıdır, çünkü bulamadım onları ve projeye yazmam gerekecek, vede bu ripple olayı nedir ?

tekrar çok teşekkür ederim (:

47uH / 2.5A bobin işinizi görür. kullandığınız diyot da uygun görünüyor, 0.5V gerilim düşümüne sahip bir schottky. belki 0.3V düşüme sahip olanlar bulunabilir incelemek lazım.

endüktans hesabı bir kaç parametreye bağlıdır. öncelikle frekansınız belli olacak, minimum giriş gerilimi, maksimum çıkış akımı durumlarındaki duty cycle'ı hesaplamanız lazım. yine çok önemli bir faktör olarak endüktans akımı dalgalılığı belirlemeniz lazım, bunun anlamı ise şu, endüktans üzerinde akan akımın ortalaması atıyorum 2Amper olsun, endüktanstan bu akımın dümdüz akabilmesi için endüktansın sonsuz olması gerekir, bu da pratikte mümkün olmadığından belli bir yüzde değer seçilir, endüktans akımının bu yüzde değer kadar ortalama değerin altında ve üstünde değişebilmesi için gereken değerler bulunur. aşağıdaki resimde anlatmaya çalıştım...

/>

endüktans akımı ripple'ı için %20 değer alabilirsiniz. yani ortalama akım 2A ise toplam ripple 0.4A olabilir. bu da resimdeki maksimum noktanın 2.2A, minimum noktanın 1.8A olması demektir. boost çevirici devresi için endüktans ise şu formülle hesaplanabilir...

Vmin = minimum giriş gerilimi / Imax = maksimum giriş akımı / f = frekans / D = duty cycle / %ripple = ripple oranı

L = ( Vmin ) * ( D / f ) / ( %ripple * Imax )

tabi bir de burada geçen ripple kelimesi endüktans akımı ripple'ı için geçerli. çıkış gerilimi ripple'ı ayrı birşey, hesaplanması da ayrı.. karıştırmamak lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baskurtf -- 23 Nisan 2010; 17:27:10 >

• @nowanda

dostum çok teşekkür ederim, yanlız o devrenin girişi 1.5 volt mu 15 mi ? gerçi devre boost bu durumda 15 olmaması gerekiyor. bide o bobin 330 mikroH değil mi, çünkü devrede m yazıyor, aklıma mili geldi gerçi o çok yüksek 1 değer ama olsun sorayım dedim (:

@baskurtf

tekrar teşekkürler, elinize sağlık, resimleri sabırsızlıkla bekliyorum (:
    12v dc motor seçimi?
    11 yıl önce açıldı
    12 v dc motor sarımı hak.
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • devre beslemesi 5V olacak. "V1=5V" anlamında. bobin uH olacak evet yanlış yazılımış

ayrıca 47uH / 2.5A yeterli bir bobin, 330uH gereksiz yere büyük, sargı sayısı fazla olduğu için endüktansın direnci de artar, zaten 2.5V var, onu da heba etmeyelim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baskurtf -- 23 Nisan 2010; 17:26:10 >
  • hmm peki şimdi devreyi kurunca istediğim gibi 12V gibi bir değer alacağım fakat, oraya yük bağladığım zaman mesela atıyorum max çıkış akımını hesapladım 0.4A diye oraya öyle 1 yük bağlarım 0.4A akım çeker peki bu durumda benim 12V yine 12V olarak kalır mı yoksa düşermi ? eğer düşerse orada mikrodenetleyici devreye giriyor ? gerçi şimdilik sinyal generatör kullanıyoruz deneme amaçlı devre tamam olunca pic için kod yazıp birde öyle deneyeceğim, birde bu mosfet e pic in pwm çıkışını direk bağlayabilir miyim ? yoksa arada mosfet sürücü mü artık nasıl deniyor bilmiyorum transistörlerle yapılan birşey var ondan mı bağlamak lazım ?

dc-dc konvertör

dc-dc konvertör

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paft -- 23 Nisan 2010; 17:34:55 >

• evet resim olayı çalışıyormuş (:
    tekrara 12V olduğunda yeniden pwm azaltacak vs.
    sonunda bu bir denge olayı ,hep 12V da dengelenecek. bu nedenle voltajda bi düşme gözlenmez. micro düzeyde bakarsan ,
    küçük dalgalanmalar görürsün. bu zaten ripple olayıdır.
    mosfetler transistorlar gibi kontrol ünitesinden akım çekmezler. voltajla kontrol edilirler. bu nedenle pic çıkışına hiçbir şekilde yük binmez.
    stabilite için belki g-s arasına 10k-100k arası bir direnç konabilir (pwm çıkışı 1'den 0'a indiğinde,mosfet akım çekmediği için buradaki gerilimi bir an önce sıfırlamak için)
    i love you mosfet)
    picten akım çekerse bu direnç çeker o da pic için sorun olmaz.

• valla hocam benim bi resmime karşı resmen bağışıklık geliştirdi site, kabul etmiyor ama başka resimleri alıyor neyse bi şekilde yükledim yine yukarıya...

evet iyi hatırlattın PIC ile direk mosfet sürülmez. mosfet sürücü kullanman gerekli, internette LOW SIDE MOSFET DRIVER diye aratırsan boost çeviricisi için gerekli olan entegreleri bulabilrisin. yüklediğinde tabii ki 12V olarak kalmayacak azalma eğilimi gösterecek, onu da çıkış gerilimini bölüp mikroişlemciye vereceksin, ardından kontrol parametrelerini girip gerilimi belli değerde tutmaya çalışacaksın. işte bu yüzden hazır entegreler kullanmanı önerdim, çünkü bu anlattığım tüm birimler tek entegre içerisinde var. ama PICle de yapılabilir, ben sadece o alanda çalışmadım o yuzden entegre öneriyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

bobinin değerini hesaplamadım. direk simulasyonuna baktım sorun olmayınca o şekilde bıraktım. tekrar değerlendirebiliriz.
    çıkış uçları boşta iken ,gerilim 12V olduğunda pic 2.5V okuyacak ve pwm genişliğini en düşüğe alacak ,hatta tamamen kesebilir.
    akım çekilmeye başladığı zaman 12V düşmeye başlayacak ,pic dolayısıyla bunu 2.5 hattında düşme olarak gözleyecek ve pwm genişliğini arttırmaya başalayacak,
    tekrara 12V olduğunda yeniden pwm azaltacak vs.
    sonunda bu bir denge olayı ,hep 12V da dengelenecek. bu nedenle voltajda bi düşme gözlenmez. micro düzeyde bakarsan ,
    küçük dalgalanmalar görürsün. bu zaten ripple olayıdır.
    mosfetler transistorlar gibi kontrol ünitesinden akım çekmezler. voltajla kontrol edilirler. bu nedenle pic çıkışına hiçbir şekilde yük binmez.
    stabilite için belki g-s arasına 10k-100k arası bir direnç konabilir (pwm çıkışı 1'den 0'a indiğinde,mosfet akım çekmediği için buradaki gerilimi bir an önce sıfırlamak için)
    i love you mosfet)
    picten akım çekerse bu direnç çeker o da pic için sorun olmaz.

hocam mosfet akım çekmez olur mu, mosfet bildiğimiz kapasitedir, ve gerilim uygulanan ilk anda kısa devre olduğundan neredeyse sonsuz akım çeker ancak bu akımın süresi çok kısadır. kapasitesi dolduğu anda akım çekmez. mosfet driverlara bakın isterseniz her biri akım değeri verir. max source current (sürme akımı) 3A, max sink current (boşaltma akımı) 2A gibi... kesinlikle mosfet driver kullanılacak, ve GS arasına 10k direnç bağlanacak dediğin gibi.

işte 12V tutmak için gerekli olan kontrolor yapısı örneğin PI mı olacak PID mı olacak bunları iyi ayarlamak lazım. işlemci de bu yapıya uygun davranarak duty cycle kısacak yada büyütecek. ama şu var ki bu devrede çok yüksek akımlar söz konusu değil, dolayısıyla yüklenmeyle gerilim düşümü oldukça az olur... ama yine de kontrolör konulması işi garantiye alır.

• arkadaşlar çok teşekkürler,

bu PI ve PID nedir ? birde bize MPPT koyun dediler artık çıkış voltajını sabit tutttuğumda heralde o da mı olmuş olur ? bana kalsa hazır entegreyi hemen takarım ama işte proje kağıdında öyle yazmıyor :D yoksa derler niye kullanmadınız felan sınavdan geçmememiz için bahane olabilir, gerçi olmayadabilir ama işte daha iyi olur sonuçta kağıda öyle yazmışlar :)
    peki bu kondansatör olayı ne olacak ? bana sınavda sorarlar niye bunu taktın diye, hani elimde 1 referans veya formül olsa söylerim derim min. bu gerekiyordu felan bende bunu taktım,

bide bazen bu mosfet lerin D si ile S i arasında diyot oluyor, o ne işe yarıyor çözemedim, gereklimidir ? bazı mosfetler zaten kendi içinde içeriyor onu, onlardan mı kullanmak lazım ?
  • Mosfet'in içinde vardır diyot, ters bağlamalara karşı bir önlemdir. Sizin için hangisi uygunsa onu seçin, ona uygun da bir diyot bağlarsınız gerekirse; ama mosfetler diyot içerir kendi içinde; çok dert etmeyin.
    Ayrıca Mosfet'in giriş direnci çok büyük olduğundan akım çekmiyor gibi de kabul etmek pek sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aspci -- 23 Nisan 2010; 22:10:04 >

Biz iki hırsız arasında kendimizi feda ederiz. Düne ait üzüntülerle yarına ait korkular. (Fulton Cursier)

Fo+oğraf | 6GEN Fotoğraf Dergisi
  • hocam mosfet driver kesinlikle gerekli, belkisi falan yok yani. akım çekilmez demek çok yanlış bir ifade, anlık olarak kısa devre olur ki zaten gate'e bağlanan direnç o kısa devreyi sınırlamak içindir. PIC bacağı 20ma akım sağlayabilir. 20ma ile de mosfet sürülmez. ha sürülür ama yüksek frekanstan bahsediyoruz mosfet iletime geçene kadar birsürü PWM darbesi kaçar gider.

PI/PID kontrol yapılarıdır. "Proportional Integral" / "Propostional Integral Derivative" kontrollerinin kısaltılmış halleridir. bu kontrol yapıları için internette çok bilgi bulabilirsiniz. "SMPS control techniques" diye aratmanız yeterli. ben yine analog olarak kontrolör tasarımı biliyorum, PICle ilgili bir bilgim yok..

MPPT olayının bu anlattıklarımızla hiç ilgisi yok. mppt, güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin gerilim-akım grafiklerinden ortaya çıkmıştır. bu kaynaklar belli gerilim değerlerinde belli akımı sağlayabildiklerinden, her gerilimde kullanılmaları verimli olmaz. örneğin bir güneş paneli 0-10V arasında gerilim üretebilsin. ama 0-3V arasında 0.2A üretebiliyorken, 3-6V arasında 0.4A, 7-8V arasında 1A ve 9-10V arasında 0.4A üretebilsin. MPPT kontrolü de güneş panelini sürekli 7V civarında tutmaya çalışır ki çekilen güç maksimum olsun.

ya şimdi senin devren boost devresi, yani mosfet iletimdeyken yükü sadece kondansatör besliyor. çıkış akımının maksimum değeri, duty cycle'ın da maksimum değeri alınır. çünkü kondansatörün en zorlanacağı durum odur. senin devrende maksimum duty 0.8, maksimum akım 0.5A diyelim. bu 0.8 duty cycle lık zaman içerisinde çıkış akımı olan 0.5A kondansatörden çekilecek.

dV/dt = I/C kondansatör formülünden...

dt = zaman değişimi = 0.8/100000
    dV = gerilim ripple'ı = %1 * 12 = 0.12V (gerilim dalgalılık oranını %1 olarak belirledim)
    I = 0.5A

C = 0.8 * 0.5 / 0.12 / 100000 = 33uF daha yükseğini koyabilirsin tabii ki de...

• Doğru diyorsunuz da seçtiği mosfet genelde 20kHz anahtarlama için gerekli değerleri sağlayacaktır (bu seçimden seçime değişir o ayrı). Sürücü konsa iyi olur tabi ki, olmaz diye birşey yok.

Biz iki hırsız arasında kendimizi feda ederiz. Düne ait üzüntülerle yarına ait korkular. (Fulton Cursier)

Fo+oğraf | 6GEN Fotoğraf Dergisi
  • şimdi bu durumda ben yinede sürücü koyayım, işim sağlam olsun yani ne olur ne olmaz, bide hangi mosfet i kullanayım, 75nf75 mi ? elimde FDN339AN diye bi mosfet var ama bunu sipariş ederken paketine bakmayı unutmuşum, bu mosfet super sod-3 paketinde :D buna soğutucu felan olmaz karınca kadar birşey, hatta bunu kullanmak doğru olmaz değil mi ? gerçi 3A lik diye geçiyor bu tam karar veremedim, bu arada mosfetin iletim ve kesim durumunu incelediğimde mosfetteki gerilim düşümünün çıkış voltajına 1 etkisi yok diye görünüyor, doğrumudur ? sadece bobin ve diyotta bir gerilim düşümü yaşanacak.

herkese yardımlarından dolayı tekrar sonsuz teşekkürler :)
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.