Şimdi Ara

Karşınızda 3D gözlük olmaksızın 3D görüntü sunan 70 inç'lik HDTV

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
13.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • alt="Karşınızda 3D gözlük olmaksızın 3D görüntü sunan 70 inç'lik HDTV"


    Son dönemlerde 3D teknolojisi ile ilgili kaydedilen gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Bilindiği üzere Sharp ve Hitachi firmaları 3D gözlük gereksinimi ortadan kaldırmaya yöneli girişmlerde bulunmuş ve bu doğrultuda küçük boyutlara sahip prototip olarak nitelendirilebilecek LCD panellerini tanıtmışlardı. Günümüzde 3D desteğinin 3D gözlükler ile sağlandığını biliyoruz fakat 3D gözlükle desteklenen teknolojinin zamanla yetersiz olacağı su götürmez bir gerçek olarak görünüyor. Gerek kişisel kullanım nedeniyle birden fazla 3D gözlük ihityacından kaynaklanan 3D gözlüklerin maliyeti gerekse bu teknolojinin günlük kullanıma hitap etmeyişi, 3D gözlüklerin ortadan kaldırılması gerekliliğini ortaya çıkardı.


    Sitemizde de yayınladığımız haberlerde Sharp ve Hitachi, bu konudaki yapılacak olan hareketlerin öncüsü olarak kabul ediliyor. Her ne kadar tanıtımını yaptıkları paneller taşınabilir cihazlar için üretiliyor olsa da diğer firmaların bu konuda bulunacağı girişimlere kaynak olarak kabul edilebilir. Ev elektroniği ve evlerde kullanılacak LCD TV'lerde 3D gözlük olmaksızın 3D görüntü sağlayabilecek ilk HDTV tanıtıldı.


    alt="Karşınızda 3D gözlük olmaksızın 3D görüntü sunan 70 inç'lik HDTV"


    Japonya merkezli bir firma olan Newsight 70 inç boyutlu 3D gözlüklere ihtiyaç duymadan 3D görüntü verebilen HDTV'lerini duyurdu. Newsight'ın duyurduğu 70 inç'lik HDTV ile çıplak gözle 3D keyfinin yaşanabileceği iddia ediliyor. Newsight firmasının üreteceği HDTV'lerde "Parallax Barrier" adı verilen bir teknoloji kullanılıyor. Bu teknolojiye kısa değinmek gerekirse,Parallax Barrier, LDC TV'nin panelinin önüne yerleştirilen fazladan bir panel ile 3D etkisini yaratan bir teknoloji olarak nitelendirilebilir.


    alt="Karşınızda 3D gözlük olmaksızın 3D görüntü sunan 70 inç'lik HDTV"


    Parallax Barrier teknoloji sayesinde LCD panelin önüne yerleştirilen bir diğer panel ile 3D etkisi ve derinlik hissi sağlanıyor. Normal şartlarda sağ ve sol göz için tek bir görüntü işlenirken, bu teknoloji ile sağ ve sol göz için ayrı ayrı görüntü oluşturuyor ve beyin bu ekrandaki görüntüde derinlik hissini algılıyor.


    Newsight firmasının 70 inç boyutunda üreteceği 3D gözlük gereksinimi ortadan kaldıran HDTV'sinin teknik özellikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Çıplak gözle 3D görüntüyü sağlayacak olan TV'ler sadece tek bir açıdanmı bu etkiyi yaratacak yoksa serbest oturma imkanımı sağlayacak henüz bilinmiyor fakat bu bilgilerinde önümüzdeki haftalarda açıklığa kavuşması bekleniyor.


    Sonuç olarak 3D teknolojisinin 3D gözlüklerden kurtulması için yapılan hamleler gün geçtikçe artıyor. Öncelikle küçük boyutlu panellerle başlayan bu girişimlerin aradan çok uzun bir süre geçmeden 70 inç boyutuna taşınması çıplak gözle 3D keyfinin yakın zaman içerisinde yaygınlaşacağına işaret olarak görünüyor.


     


     


     


     









  • 3d görüntüleme için bu zamana kadar yapılmış gelişmelerden bence en iyisi ve en sevindiricisi bu!!
  • Türk pazarında 3D Shutter Gözlük gereksinimli versiyonlar yıllarca satıldıktan sonra sahip olunabilecek bir teknoloji olduğunu düşünüyorum...

    Derinlik hissinin daha iyi hissedilmesi için sanırım, normal izleme mesafenize uygun boyutun en az bir büyüğünü almak gereksinim olacak....
  • Henüz gözlükle sağlanan 3D teknolojisinin üzerinden belli bir zaman geçmeden böyle bir teknolojinin ortaya çıkması mükemmel bir gelişme.. Yalnız ben yinede dezavantajları olacağı kanısındayım... yani 3D gözlüğün verdiği etkiyi acaba birebir verebiliyor mu??
  • En azından nintendo 3ds el konsolunu bu sene çıkartırsa gözlüksüz 3 boyutun nasıl olduğunu az çok bilgi sahibi olabiliriz gibi geliyor.Çünkü oda Parallax Barrier teknolojisini kullanıcağı yazıyordu.
  • Başta fotoğraflara baktığımda neden 3B göremiyorum diye bir yanılgıya düşmüştüm :) Ama bunun gerçekleşmesi için ilk önce çekilen fotoğrafların / görüntülerin de 3B çekilmesi gerektiğini anladım. Yani 3B görüntüleri çekecek kamerada 2 tane lens olması gerekiyor. Tabi benim ekranımın da 3B olması şart. Gözlüksüz 3B'nin yaygınlaşmasıyla 3B çekim yapabilen kompakt fotoğraf makineleriyle de tanışacağız galiba.
  • yakında bombelı ekranlar yıne cıkabilir ancak bunlar daire seklınde bombelı olabır, ornegın arkada duz duvar warsa kenarlar temas edip orta kısım 10 cm uzakta olabılır
  • işde beklediğim bir durumdu bir anda bayağı bir basamak atlandı.
  • herkes gözlük olmasın istiyoda ,gözlük olmadan pencereden bakiyomussunuz hissi verebilir anca,yani sinemadaki 3d'ler gibi olmaz,elinizi uzatsaniz dokunacakmissiniz gibi algilayamazsiniz.
  • Bende bazı bilgiler ilave edeyim o zaman;

    -AUO/Taiwan ilk Lenticular panel+filter v.s üretti bile

    -Bu arada bu iş için yeterli beyin-göz çalışması/algılaması oluşabilmesi için ebat ciddi olarak büyük olmak zorunda(bu şuandaki teknoloji itibarıyla!!!)
    70" ve üstü gibi ama 103"/108" dahada OK gibi

    Not;dediğim gibi bu tekniğin "bugün için" durumu budur! ilerleyen zamanlarda elbette ebat ufalması olabilir!

    70" ise klasik Modül bile çok çok pahalı

    Lenticular çalışması ise maliyeti aşırı yükseltiyor!

    -Üreticiler;ben bunu buldum/yaptım demesi başka sizin bunları alabilmeniz ise çok çok başkadır!!
    Sharp XS1 de yaptı ama alanı yok gibi

    -Hitac böyle bir çalışmaya epeyi bir zaman önce başlamıştı,ISF/Japan işini Pany ye bıraktıktan sonra,ancak asıl Modülün de SHARP tarafından
    üretileceğide belliydi

    -Ancak burada hem hile var hemde insan gözü limitleri göz önüne alınmadan bazı şeyler yapılıyor;örneğin "ebatın büyük" olması gibi

    Gözlüklü^3D ve bu "algılama" hissi veren teknikleri aynı zamanda ciddi birer Göz ve yorgunluk kaynaklarıdır!!! özellikle çıplak gözle
    3D dahada ciddi sorundur,insan gözü Kartal gibi Zoom yapamaz!! öyle bir hissi bile her insan aynı anlamaz/anlıyamazda
    ve göz-beyin çalışması burada hiç düşünülmediğide aşikar!

    -Ancak bu üreticilerin asıl düşündüğü;yukarıda yazdığım gibi "ben bunu yaptım" olayıdır yoksa pazarda satılır/satılmaz onları ilgilendirmez ve ana üreticilerin
    arasında bu savaş hep vardır,bir arada Pany ile Sharp en "büyük benimki" diye panel yarışı yaparlardı
    ++
    Sn.LET haber için teşekkürler+




  • ben real 3d teknolojisini beğendim, gözlükle katlanılabilir. ama o da feci göz yoruyor. bi 5 yıl lazım sanıyorum adam gibi oturması, göz yormaması ,yan etkilerinin olmaması için..

    haber için let. ve bilgiler için albaniye teşekkürler ++ :)
  • bu teknoloji ilgili guzel bi acıklama...
    http://www.stuff.com.tr/mini_haber.asp?haber_id=1307
  • çok güzel haberler hatırlarmısınız bilmiyorum visa kart reklamı vardı çölde iki sevgili sinemaya gidelip deyip
    taktıkları dijital gözlüklerle sanki filmin içindeymiş gibi film izliyorlardı.. şimdilik bilim kurgu gibi sanırım ama
    sonuçta varılacak nokta o olacak inç falan hükmünü yitirecek takacağımız bir gözlük ile sınırsız inç ve derinlikle film ve görüntü izleyebileceğiz
    ama bunu için epey daha zamana ihtiyaç var ......
  • 70'' olması son kullanıcı için alınabilir olmasını yitiriyor bana kalırsa tabi fiyatıda en önemli etken
  • Aslıdan Byle Birşey İyi Olmuş Hatta Ben Bile Gozlüksüz Yapsalar Süper Olur Diyordum ve Yaptılar Güzel Oldu.Ama Ülkemize Gelirmi Belirsiz Çünkü Daha 3D Sinemalar bile Azken TV ler mi Gelecek??
  • iki yıl önce fuarda görmüştüm. 1 dakika izledim sadece. başınız ağrıyacak, bir süre etrafı normal algılayamayacaksınız, hatta kontrolü kaybetme hissi uyandıracak. belki birgün bu etkileri azaltacaklar ancak ilk yapılan 50 Hz tvlerin zararının bugün anlaşıldığı gibi 3D lerin de gelecekte bilinecek.
  • Bu teknoloji güzel gibi ama yinede tam işlevini yapabilecek gibi görünüyor. Sadece bir açıdan izlenebilecek, 2 kişi aynı izleyemeyecek gibime geliyor. Yine böyle kısıtlamalar olacaksa gözlükten ne farkı kaldı. Gözlük teknolojisine çalışsınlar iyileştirsinler. birini bitirmeden diğerine başlamanın anlamı da yok.
  • İmkansız.
  • Bu konuda zaten Türkiye'de Bilkent Üniversitesi Elektronik Bölümü patent almış durumda. Başarıyla gözlüksüz 3D olayını gerçekleştirdiler hemi de birkaç sene evvel ! Ancak son kullanıcıya ürün olarak gelmesi için biraz daha çalışılacağı söyleniyordu. Sonra ne oldu bilmem , akibeti !
  • 3d gözlüklü modelleri eritip bitirmeden yedirtmezler bu gözlüksüz panelleri

    albani nin dediği gibi de hemen üretildi 1 yıl sonra seri üretime geçer diye bişey mümkün değil.

    bence bu minik ledtvlerle olacak iş değil. projeksiyon şart o büyüleyici görüntü hissiyatı oluşabilmesi için

    42"den yukarısı pahalılaşıyor 3d için değil normal lcdler de öyleydi belli boyuttan sonrası pahalılaşıyor oldukça.

    ama projeksiyon müthiş bir büyük ekran keyfi sağlıyor. 60" bil bu 3d için küçük gelir gözümüze realD ve Xpand sinemalardaki o tadı aldıktan sona...

    sony ve panasonicden üst seviye 3d projeksiyon bekliyorum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.