Şimdi Ara

SESSİZ VE SOĞUK BİR BİLGİSAYAR İSTEYENLER BAŞLIK AÇMADAN ÖNCE OKUSUN!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
11.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sessiz, soğuk, gürültüsüz, sıcaklık, sessizlik, fan sesi, soğutma, sessiz soğutma.
    arama yapıldığında çıkması açısından kelimeleri ekledim.

    Bu konuda çok soru geliyor sanırım herkesin ortak sorunu bu yüzden birtakım önerilerde bulunmak istedim.

    Gürültü kirliliği:Günümüz bilgisayar parçaları artan performansla birlikte daha çok ısıyıda beraberinde getiriyor parçalarımızı soğutmak için kasamızı donattığımız fanlar ise yüksek gürültüleriyle bazen çekilmez oluyorlar. Dönen fanlar elbetteki gürültü yapacaklardır ama amaç bu fanları mümkün olan en az gürültüde çalıştırmak.
    Gürültü çıkaran fanların çıkardığı gürültülerin bir takım sebebleri var bunları sıralayacak olursak:
    1) Fanın dönmesinden kaynaklanan bilyelerinden gelen sesler(genelde ucuz fanlarda karşılaştığımız bir sorun ucuz fanlar az iş çok gürültü yapıyorlar maalesef.)
    2) Fan ile bağlı bulunduğu yerden kaynaklanan titreşimden oluşan gürültü :fanlar hızlı devirde dönüyorsa birtakım titreşimler oluşturur bu titreşimler monte edildiği kasa kapağı,heatsink üzeri,ön panel,arka çıkış yeri gibi alanları titreştirerek tırıltı şeklinde gürültünün oluşmasına sebep olurlar. (mümkünse fanı monte etmeden önce ince musluk contası veya ona benzer yumuşak bir takım materyalleri vidayı sıkmadan önce herbir vida için vidanın altına koyarsak bu materyaller titreşimi absorbe edecek ve titreşimden kaynaklanan gürültüyü azaltacaktır.)
    3) Fanın bulunduğu yerdeki hava geçen boşlukların düzeni:
     SESSİZ VE SOĞUK BİR BİLGİSAYAR İSTEYENLER BAŞLIK AÇMADAN ÖNCE OKUSUN!!!

    fanınız ne kadar kaliteli ne kadar sessiz olursa olsun titreşim ne kadar az olursa olsun. Fanınız dışarıdan havayı çekerken yada hava üflerken hava bu aralıklardan geçecek ve uğultu gibi bir ses oluşturacaktır. Ben çözümü bu kısmı keserek hallettim. Fanın açıkta kalarak tehlike oluşturmaması içinse ince tel şeklindeki fan ızgaralarını kullanabilirsiniz.
     SESSİZ VE SOĞUK BİR BİLGİSAYAR İSTEYENLER BAŞLIK AÇMADAN ÖNCE OKUSUN!!!

    4) Küçük çaplı fanların sebep olduğu gürültü: Fanlarınızın boyutu ne kadar küçükse o kadar devirli dönecek ve o kadar ses yapacaktır. Fanlarda çap büyüdükçe devir sayısı daha az olur ama yinede gerekli havayı sağlayacaklardır. Mümkün olduğunca büyük çaplı fanlar kullanmanız daha düşük devir ve daha az ses anlamına gelmektedir
    5) Kirli ve tozlu fanlar: Üzerinde toz birikmiş fanlarda gürültü miktarı arttırdığı gibi hava üfleme miktarıda azalmaktadır. Fanlarınızı düzenli olarak temizleyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bu işlemi elektrik süpürgesi veya nemli bezle yapabilirsiniz.

    Bunların dışında piyasada bulunan fan kontrolörlerde fan seslerini kısmada oldukça etkililer bazen sistemimizle benchler alır oyun oynar sıkıştırma encoding işler yaparız. O zaman fan sesinede bir nebze katlanılabilinir. Ama gecenin 2 sinde download yaparken uyumaya çalışmak kadar sinir edici bir durum yoktur. Bu durumda makinamız zaten minumum yükte çalışacağından çok fazla ısınmayacak ve soğutma ihtiyacı duymayacaktır. Gün içinde sadece internette sörf yaparkende aynı durum geçerli. İşte fan kontrolor bu gibi durumlarda devreye sokarak bazı fanlarımızı tamamen kapatarak bazılarını minumum devire ayarlayarak seside en aza indirebiliriz.

    Fan kotrolorümüz yoksa: Küçük bir ipucu molex bağlantılı fanlarımızın hızını azaltıyoruz.
    Molex kablolar normalde 12 voltla çalışır küçük bir hile ile bağlantını birini ters bağlayarak 12-5=7 voltla çalışmasını sağlayacağız.
    Bunun için molekslerde sıralı 4 renk kablo var bunlar
    Sarı,kahverengi,siyah ve kırmızıdır
    Şimdi burada küçük bir iğne vb yardımı ile kırmızı ve kahverengi renkli olan kabloları çıkarıyoruz ve kahverengi olan yere kırmızıyı kırmızı olan yere ise kahverengiyi takıyoruz. Artık 7 voltla çalışan daha sessiz bir fanımız var.
    (tarafımdan defalarca denenmiştir. hiçbir sorunla karşılaşmadım. Herkesin kendi sorumluluğundadır.)


    geleneksel ısı sorunları için
    Bir çok arkadaş sistemlerinin aşırı ısınmasında şikayetçi. Aşırı ısınında birtakım sebepleri ve çözümleri var bu konuda izlenecek bir takım yollar var.
    Yüksek ısının en büyük sebeplerinden biri yetersiz kasa havalandırılmasıdır. Sıcak bir kasa sadece işlemci değil ekran kartı ramler chipset ve harddiskinde daha sıcak olmasına yol açacaktır. Bunu engellemek için öncelikle kasamız içinde bir hava yolu oluşturmalıyız. Bu yüzden fanlarımız gelişi güzel konumlandırılmamalıdır. İçerideki devamlı hava sirkülasyonu kasanın içinin çok daha serin olmasını sağlayacaktır. Bunun için en çok kullanılan yöntemlerden biri kasanın ön panelindeki ve yankapaktaki fanlarla içeri hava alınması tüm parçaların ve işlemcinin üzerinden geçerek ısınan havanın kasanın arka tarafındaki eksoz fanı ile dışarı atılmasıdır.
    Bir çok kişi yazın kasa kapağını açarak kasasının daha serin olduğunu düşünmekte ama bu genelde yanlış bir uygulama, çünkü yeterli bir hava sirkülayonu olan kapalı kasa açık bir kasadan çok daha serin olacaktır.
    Bilindiği üzere ısınan hava yukarı yükselir bazı arkadaşlar kasanın üst tarafına fan deliği açarak buraya dışarı doğru üfleyen bir fan koymaktadır. Bu son derece doğru bir davranıştır. AMA birazda zahmetlidir.

    İşlemci ısınması: Üzeri toz bağlamış dönmekte bile zorlanan bir fan ve alüminyumun gri renginden veya bakırın sarısından eser kalmamış bir heatsinkten(demire benzeyen işlemci fanının hemen altındaki ağır metal) işlemcinizi düzgün soğutmasını bekleyemezsiniz. Temizlik ilk kural.
    Olası diğer ısı sorunlarından bazıları.
    1) Heatsinkin işlemci üzerine tam oturmamış olması işlemcinin heatsinki işlemcinin ısısını tam olarak alamayacağından işlemcinin çok ısınmasına sebep olacaktır. Bazen taktığınız heatsinkin yönü bile ısınmada büyük rol oynamaktadır. Eğer bu parçayı çıkardıysanız yerine mümkün olduğunca özen göstererek takmaya yeni aldıysanız kullanım klavuzundaki tüm yönergelere dikkat ederek takmaya özen göstermelisiniz.
    2) Termik macun kullanılmaması: en çok yapılan hatalardan biridir. Macun sürülmediği taktirde hiçbir işlemci soğutucusu görevini layıkıyla yerine getiremez. Burada macunun görevi işlemci ile heatsink arasındaki en küçük boşlukları dahi doldurarak mükemmel ısı iletimi sağlamasıdır. Macunumuzu işlemcimizin üzerine sürerken mümkün olduğunca ince bir tabaka halinde yaymaya özen göstermeliyiz daha çok macun daha çok soğutma demek değildir.
     SESSİZ VE SOĞUK BİR BİLGİSAYAR İSTEYENLER BAŞLIK AÇMADAN ÖNCE OKUSUN!!!

    Yukarıdaki tablonun hernekadar abartıldığını düşünsemde termik macunun soğutmaya etkisi sanılanın üzerindedir.
    3) oem işlemci aldıysak veya yeni bir soğutucu alacaksak: Eğer oem işlemci aldıysak bize işlemci ile birlikte bir soğutucu verilmez. Kendi soğutucumuzu kendimiz seçeriz. Çok ucuz dandik fanlı takoz gibi soğutucular yüksek hıza sahip işlemcimizi tam anlamıyla soğutamayabilir. Soğutucularda genellikle bakır yada alüminyum kullanılır. Bakır ısı iletkenliği alüminyumdan çok daha fazla olan bir maddedir. Bakır soğutucular daha iyi performans vereceklerdir. Ayrıca heatsink üzerindeki yüzey alan ne kadar fazla ise fan o kadar yere hava üfleyecek ve sıcaklığı ona göre dağıtacaktır. Alacağınız soğutucunun üzerindeki yapraklar ne kadar sık ve yüzey alanı nekadar fazla ise işlemciniz o kadar soğuk olur.
    4) Fanın heatsinke montajı: Fan bir taraftan üflerken diğer taraftan hava çeker. Bazı arkadaşlar fanın işlemcinin üzerinden hava çekilerek daha iyi soğuyacağını düşünmekte veya yanlışlıkla fanı heatsink üzerine ters takabilmektedir. Ben tüm denemelerimde işlemci üzerine üfleyen bir fanın daha serin bir işlemci sağladığını gördüm.


    Yazacaklarım şimdilik bu kadar yapıcı olan hertürlü eleştiriye açığım yardımlarınızla değiştirmeler eklemeler,çıkarmalar yapabiliriz kendimce en çok sorulan konular hakkında yardımcı olmaya çalıştım. Herkese serin bilgisayarlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supremum -- 9 Aralık 2005, 18:20:48 >







  • Kardeş yeni öğrenenler için çok iyi bir pratik olmuş ilgin ve duyarlılığın için teşekkürler. bu konuda çok fazla başlık açılıp gereksiz yere ve bazende bilinçsizce bilgilendirmeler olabiliyordu.
    Soracak olan arkadaşlar için.. Tabiki bakır heatsink ve Hava soğutmada Hangi cpu soğutucusu iyi ve sessizdir diyenlerede bir öneri benden ZALMAN 7000 - 7700 B-CU gerçekten görevini iyi yapıyor.. ayrıca ThermalRight XP 90 ve 120 ninde bu konuda çok iyi olduğunu belirtmekte fayda var..
  • eline sağlık , bende 2 tane macun var otekini deneyim bidaki sefere
  • quote:

    Soracak olan arkadaşlar için.. Tabiki bakır heatsink ve Hava soğutmada Hangi cpu soğutucusu iyi ve sessizdir diyenlerede bir öneri benden ZALMAN 7000 - 7700 B-CU gerçekten görevini iyi yapıyor.. ayrıca ThermalRight XP 90 ve 120 ninde bu konuda çok iyi olduğunu belirtmekte fayda var..


    evet bunu biliyorum xp90 veya xp120 birer istisna zaten. yazıdaki genel amaç daha ucuza daha iyi soğutma ve daha az ses olduğu için 90-120 ytl arasında satılan thermalrightlardan bahsetmedim. bu arada xp 90 nın bakırıda var yanlız tr de yok alüminyum modelden daha iyi soğutuyormuş.
  • Çak yararlı bi çalışma olmuş tebrikler genç
  • eline sağlık, güzel toparlamışsın
  • gerçekten güzel bir yazı olmuş herkese faydalı olucağı kanısındayım
    istek: üst konu yapılmalı
  • işte aradığım bilgiler sağol
  • gusel yapmişsin herkesin işine yarayan bilgileri yasmişşsin yarali bi çalişma olmuş
  • Bu tür faydalı konular üst konu olması yeni başlayan ! çoğu arkadaşa faydalı olur kanaatindeyim

    Emeğine sağlık

    Saygılar ....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firaz -- 8 Eylül 2005, 16:46:14 >
  • bir süredir foruma çok sık giremediğim için topice yazılmış cevapları kaçırmışım.
    teşekkür eden herkese saygılarımı sunuyorum.

    quote:

    gerçekten güzel bir yazı olmuş herkese faydalı olucağı kanısındayım
    istek: üst konu yapılmalı

    üst konu olmasa bile aramaya girildiğinde "sessiz, soğuk, gürültüsüz, sıcaklık, sessizlik, fan sesi, soğutma, sessiz soğutma" kelimelerinden herhangi biri yazıldığında direk çıkması açısından konu başına ekleme yaptım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: supremum

    bir süredir foruma çok sık giremediğim için topice yazılmış cevapları kaçırmışım.
    teşekkür eden herkese saygılarımı sunuyorum.

    quote:

    gerçekten güzel bir yazı olmuş herkese faydalı olucağı kanısındayım
    istek: üst konu yapılmalı

    üst konu olmasa bile aramaya girildiğinde "sessiz, soğuk, gürültüsüz, sıcaklık, sessizlik, fan sesi, soğutma, sessiz soğutma" kelimelerinden herhangi biri yazıldığında direk çıkması açısından konu başına ekleme yaptım.



    Düşüncede sınır yok. Eline sağlık.




  • hocam psu ya fan deviri ayarlanabilen revoltec fan taktım fakat mn 2300 rpm de çalışıyor bun bu deviri arttırdığımda (max 3500) orantılı olarak psu sıcaklığı da artıyor. bu devirli fanı koymamdaki sebep içimi rahat ettirmekti çünkü orjinal fanı baya bi hızlı dönüyodu. şimdi benim bu yeni fan ters tepti yüksek devirde. ama alçak devirde memnunum sessiz. neden boyle oluyor psu dan çektiği güçle ısı yapıyor ama sağladığı soüutma onun yanında yetersiz kalıyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bjv16

    hocam psu ya fan deviri ayarlanabilen revoltec fan taktım fakat mn 2300 rpm de çalışıyor bun bu deviri arttırdığımda (max 3500) orantılı olarak psu sıcaklığı da artıyor. bu devirli fanı koymamdaki sebep içimi rahat ettirmekti çünkü orjinal fanı baya bi hızlı dönüyodu. şimdi benim bu yeni fan ters tepti yüksek devirde. ama alçak devirde memnunum sessiz. neden boyle oluyor psu dan çektiği güçle ısı yapıyor ama sağladığı soüutma onun yanında yetersiz kalıyor

    fanı hızlandırdığında hava akımının artmasına rağmen psu sıcaklığını düşük devire göre daha da yukarı çıkması bana ilginç geldi.
    düşük devirde yeterli geliyorsa bırak öyle çalışşsın. Açıkçası bu ters işe benim aklım ermedi. Okuyan diğer arkadaşların fikirleri olacaktır sanıyorum.




  • hocam deviri arttırıyorum anında artıyo sıcaklık. şimdi çıkarttım o fanı yan kasa fanı olarak taktım on/off swtich bağladım ve rpm ayar düğmesi bağlı zaten. şu anda coolar master 2000 rpm de soğutuyo psu yu sıcaklık 19 derece acaba yeterlimidir. tereddütüm şu yüzden imzadaki ekran kartı garantide onu getirip taktığımda psu da aşırı ısınma olurmu?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bjv16

    hocam psu ya fan deviri ayarlanabilen revoltec fan taktım fakat mn 2300 rpm de çalışıyor bun bu deviri arttırdığımda (max 3500) orantılı olarak psu sıcaklığı da artıyor. bu devirli fanı koymamdaki sebep içimi rahat ettirmekti çünkü orjinal fanı baya bi hızlı dönüyodu. şimdi benim bu yeni fan ters tepti yüksek devirde. ama alçak devirde memnunum sessiz. neden boyle oluyor psu dan çektiği güçle ısı yapıyor ama sağladığı soüutma onun yanında yetersiz kalıyor


    psu fanını doğru yönde taktığından emin misin.?dışarı üfleyecek şekilde olmalı.

    bir de tam sessizlik ve performans istiyorsan,fsp nin altan 12 cm fanlı modelleri vardı.onlardan almalısın.ben kullandım gayet sesiz ve performaslılar.bazen fanın çalıştığından emin olmak için psu'nun
    içine bakıyodum




  • Gereken bilgiler temel donanım ve overclock a giriş için gerçekten çok iyi de, şu reklam amacı güden ve dergiden scan edilmiş şu kolpa çizelgeyi kolmasaydın daha aydınlatıcı olurdu kanımca.. Zira yeteri kadar kontak sağlandığı takdirde hiçbir macunun fazladan 20°C lik bir fark yaratmayacağını da bilmeyen yoktur sanırım.
  • Bence gayet ii ve yeterli bi çalışma olmuş.Reklam olayında ise okudum o kısmı ama macunun adı aklımda bile kalmadı.Yani eğer reklam amaçlanmış ise (ben emin değilim) iyi bir reklam olmamış
    İyi bir çalışma olmuş bence
  • teşekür ettim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Acharad

    Gereken bilgiler temel donanım ve overclock a giriş için gerçekten çok iyi de, şu reklam amacı güden ve dergiden scan edilmiş şu kolpa çizelgeyi kolmasaydın daha aydınlatıcı olurdu kanımca.. Zira yeteri kadar kontak sağlandığı takdirde hiçbir macunun fazladan 20°C lik bir fark yaratmayacağını da bilmeyen yoktur sanırım.



    hocam şaşırma ya ne reklamı.adam ol sende böyle yararlı şeyler anlat.ellerine sağlık dostum çoooook güzel bir çalışma




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.