Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.310
Cevap
109
Favori
2.447.709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • kardeşim evin müstakil mi , ova da mı , dağda mı , yamaçta mı ? , evde ne gibi elektrikli aletler kullanacaksın , istediğin akım ne vb. vb. vb.
  • Güneş enerjisi taktır ne türbünü yaw.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 17_Ocak

    kardeşim evin müstakil mi , ova da mı , dağda mı , yamaçta mı ? , evde ne gibi elektrikli aletler kullanacaksın , istediğin akım ne vb. vb. vb.

    sankı bılsen yapabılceksın ovaymış dağmışşş
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi duyan ve bu konu hakkında araştırma ve çalışma yapanların çoğalması son derece sevindirici.

    1. Öncelikle bulunduğunuz yerin rüzgar potansiyelini belirlemelisiniz. Bu iş için anomometre cihazına ihtiyacınız var. Bu cihazlar eskiden son derece pahalı cihazlardı. Ancak artık ucuzladılar ve fiyatları (portatif ve amatör kullanım için olanları) 100$'ın altına kadar düştüler.

    (Bknz.:http://www.accumall.com/categories/Windmeters.phtml?category_id=15&category=Windmeters&level=0&order_id=&session=0)

    Eğer bir anomometre kullanmak size uzak geliyorsa meterolojiden bulunduğunuz bölgenin rüzgar durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Veyawww.mynet.com hava durumu bölümünden bulunduğunuz ilin 7 günlük rüzgar hızı ölçümlerini alabilirsiniz. (Mynet.com'daki veriler km/saat cinsinden veriliyor)

    Ölçümlerinizin sonucu rüzgar hızının saniyede 5 metre veya daha fazlasını gösteriyor ise potansiyeliniz var demektir. Artık bir tüzgar türbini yapabilirsiniz.!

    Türbini yapmadan önce ihtiyaç duyduğunuz gücü hesaplamanız gerekiyor. Hesapladığınızı ve 4kw'lık bir ihtiyaç olduğunuz varsayalım (standart bir evin ortalama ihtiyacı 3kw civarı) 4kw'lık bir invertör yaptırdınız (piyasadan bir elektronikçi arkadaşa yaptırırsanız yaklaşık maliyeti 400 ytl civarı) ve bu invertöre 4 adet 12 volt 90 amper akülerinizi bağladınız (piyasadan tanesini ortalama 50 ytl’le bulabilirsiniz.) Invertörünüz akülerden beslenerek size 220 volt elektriğinizi verdi. Buraya kadar herşey tamam. Şimdi sorununuz akülerinizi güvenli ve sağlıklı olarak şarj edebilmek. İşte bu noktada iyi bir türbine ihtiyacınız var. İyi bir türbin ile kastımız illaki yurtdışından getirilmiş ithal bir ürün olmak zorunda değil. Pekala bu türbini kendiniz de yapabilirsiniz. Türbindeki en önemli sorununuz alternatör kısmı olacaktır. Öncelikle alternatör kısmına bir göz atalım:

    1. Yapacağınız alternatör min. 45 amper güç üretmeliki rüzgarın günde ortalama 8 saat verimli estiğini varsaydığımızda akülerinizi şarj edebilsin. Bu iş için araçlardaki şarj dinamolarını kullanamayacağınızı zaten biliyorsunuz. Bu nedenle alternatörü kendiniz yapacaksınız. (((Burada nasıl resim ekleneceğini bilmediğimden size teknik çizimlerini gönderemiyorum))) Alternatörünüz için muhtemelen 45cm çapında ve 8mm et kalınlığı olan 2 adet çelik alüminyum kullanacaksınız. Aldığınız alüminyumları herbirine 4x2.5x1cm boyutlarında 18 adet neodyum mıknatıs eşit olarak dağılacak şekilde kağıt üzerine çizecek, ve çizdiğiniz şablonla sanayi sitesindeki frezeciye gideceksiniz. Frezeci ustaya 40 dk kadar istediğiniz konuyu anlattıktan sonra mıknatısların yüzeyin 2mm dışında kalacağı şekilde alüminyum parçalarınızı oyduracaksınız. her bir oyuğun arka tarafında 20mm tığı ile birer delik açtırmayı da ihmal etmeyeceksiniz (belki mıknatısları çıkarmak isteyebilirsiniz) Önünüzde 2 günlük bekleme süreniz var. Bu sürede tabiki boş durmayacak ve derhal bobin sarımına başlayacaksınız. 45 amper elde edebilmek için elbetteki 1.3mm kalınlığından az olmamak kaydı ile her biri min. 250 spir olan ve son derece sıkı ve şekilli sarılmış bobinler saracaksınız. sardığınız 18 adet bobinin uçlarını bıçakla sıyıracak ve min 1.5mm kalınlığında kablolar lehimleyeceksiniz. Daha sonra tahtadan da yaprıtabileceğiniz bir kalıp içine bobinleri yerleştirecek ve bobinlerin üzerine lehimlediğiniz bölümlerde içinde kalacak şekilde polyester dökeceksiniz (polyester oto boya malzemeleri satan yerlerde 3-5 paraya bulunabiliyor). Polyester alırken hızlandırıcı almayı da ihmal etmeyeceksiniz. Döktüğünüz polyester birkaç saat sonra kemikleşecek ve kullanıma hazır hale gelecektir. Tabi polyesteri dökmeden önce bobinlerinizin polyesterin her iki yüzeyine eşit mesafede durmasına dikkat edeceksiniz. Bu iş için ben bobinlerin altına ince karton şeritler koymuştum. Döktüğünüz polyester sertleşmeye başladıkça biraz küçülebilir. (daha doğrusu kalıp olarak kullandığınız kabın yüksekliğinden daha aşağı bir seviyeye inebilir.) bu durumda da üzerine biraz daha polyester ilave ederek düz bir yüzey olmasını sağlayabilirsiniz. Polyesteriniz tam olarak kuruduktan sonra bir tornacıda bobinlere zarar vermemeye azami özen göstererek her iki yüzeyini de traş ettirebilirsiniz. Aman dikkat, ben ilk seferinde torna ustasını dinlemeyip 1mm daha al demiştim ve o çok emek vererek yaptığım bobinleri parçalamıştım. Ama siz aynı hayatı yapmadınız ve işte bobinlerinizin içinde dizili olduğu bir polyester elinizde duruyor.!
    2. Bobinleriniz hazır ve frezeciden de flanşlarınızı aldınız. Flanşlarınıza mıknatıslarınızı altlarına bir miktar yapıştırıcı sürerek yerlerine dizdiniz. Tabii dizerken sırasıyla bir N bir S kutup üste gelecek şekilde ayarladınız. Diğer flanşı da aynı sırayla dizdiğinizde elinizde birbirini gördükleri anda derhal yapışan 2 flanş oldu şimdi (AMAN DİKKAT!!! Neodyum mıknatıslar inanılmaz kuvvetlidir. Ben hazır 2 flanşı bir anlık dalgınlıkla yaklaştırdım ve öyle bir kuvvetle yapıştılar ki 2 kişi ayırmakta zorlandık. Eğer başparmağım arada kalmasa idi 2 kişi ile bile ayıramayabilirdik. Tabi olan başparmağım sinirlerine oldu!) Şimdi bu parçaları üzerine oturtacağınız bir yatak yaptırmalısınız. Bu yatağı ve diğer parçaların büyük bir çoğunluğunu alüminyumdan yaptırmamızın nedenini zaten biliyorsunuz. İşte şimdi yaptıracağımız alüminyum yatağın bazı püf noktaları olacak. Polyesterinizin kalınlığının 18mm olduğunuz varsayalım. Bu 18mm kalınlığındaki polyesteriniz sabit kalacak ve her iki tarafında da mıknatısların dizili olduğu flanşar dönecek. Bobinin sabit kalması için sabitleyici ayaklar yapacağız. Ama önce her iki flanştaki 2 mıknatısın arasındaki mesafeyi ölçelim. Bu mesafenin içinde bobinin mümkün olduğu kadar mıknatıslara yakın döneceğini hesaplayarak 2 flanş arasındaki olması gereken boşluğu hesapladıktan sonra alüminyum yatağımızı tornada yapalım. Bu yatağım her iki tarafına da somun dişleri açtırmayı da ihmal etmeyelim. Aksi taktirde flanşlarımızı orada sabitleyemeyiz. Aynı dişlere uygun somunlarımızı da yaptıralım (her bir somunun arkasına 1 adet daha somun kullanıyoruz. Böylece diğer somunun yüksek devirlerde gevşemesini önleyebilelim) Somunlarıda hallettikten sonra alüminyum yatağımızın en uç kısmına bir kasnak yaptırıyoruz ki ister direk türbine bağlayalım, ister redüktör kullanalım tahrik gücünü vereceğimiz yer bu kasnak olacaktır. Burada siz dişli veya triger dişli-kayışı da kullanabilirsiniz. Alüminyum yatağımızın içini 20mm kalınlığında baştan sona deldiriyoruz. Bu delikten 16mm kalınlığındaki ana yatak milimiz geçecek. Ekteki resimde bu anlatılanların çizimi mevcut. Ayrıca alüminyum yatağımızın her iki ucuna 24.2mm kalınlığında bilya yatakları açtırıyoruz ki buralara bilya çakalım ve içinden ana yatak milimizi geçirelim. Böylece ana yatak milimiz sabitken alüminyum yatağımız rahatça hareket edebilsin.
    3. Tüm bu parçaların hazırlanmasından sonra geriye bobinleri bağlamak kalacaktır. Bobinlerimizi yıldız bağlantı şekline göre bağladık ve gerekli elektronik malzemeleri de ilave ettik (köprü diyot gibi). İşte alternatörümüz hazır. Bu cihaz alacağı tahrik gücüne ve devrine göre ihtiyacımız olan enerjiyi (12-15 volt 35-50 amper arası tahmini değerler) üretecektir.
    4. Türbindeki alternatör sorununuzu çözdünüz. Şimdi karşınızdaki sorun rüzgarın az esmesi ve buna bağlı olarak ta türbinin, dolayısıyla alternatörün yavaş dönmesidir. Düşük devirlerde alternatörünüz ihtiyacınıza cevap veremeyebilir. Bu durumda devir sayısını arttırmalısınız. Bu iş için piyasadan alacağınız bir redüktör işinizi görecektir. Ben 1/16 bir redüktör kullanmıştım. Fakat redüktörler devir sayısını arttırırken türbin gücünü çok düşürürler. Bu durumda da türbininiz yavaş rüzgarlarda dönme zorluğu çekebilir. Ama başka da çareniz yok gibi. (Hem şarap içeyim, hem başım dönmesin diyemezsiniz!!!) Türbininizin bu güç sorunu ile başa çıkabilmesi için 3 blade’li bir türbin yerine daha çok güç için yapılan bir türbin kullanabilirsiniz. Eski amerikan filmlerinde sık sık gördüğünüz rüzgar gülleri düşük devirlerde dönen ama son derece yüksek tahrik gücü olan türbinlerdir. Bu türbinler metrelerce derinden su çekiyorlar ve günümüzde hala üretilip satılıyor. (Bknz.:http://www.genba.com.tr/eski/genbaw.pdf) Siz de benzer bir şekilde 16 blade olan bir türbin yaptırabilirsiniz veya modern bir blade tasarımı olan bir türbin tercih edebilirsiniz. Her iki durumda da kanat boyları 2.5mt'den az olmalalı ve olabildiğince yüksek bir noktada durmalıdırlar. Eğer modern bir türbin istiyorsanız kanat şekilleri ekteki dosyadaki gibi olmalıdır.
    5. İster klasik, ister modern bir türbin tercih edin. Neticede yaptığınız alternatör min. 1000rpm’lık bir hareket isteyecektir. Bu hareketi verebilecek bir türbin ile işte rüzgar türbininiz hazır.

    Çok üstünkörü olarak anlatmaya çalıştığım rüzgar türbini ile ilgili detay bilgiler talep olması halinde bu forumda paylaşılabilir. Lütfen gördüğünüz eksikleri ve/veya yanlışları bildiriniz ki sonuca daha hızlı varalım.

    Adı geçen resimlerihttp://www.aktifbilgiislem.com/ruzgar_turbin.htm adresinden görebilirsiniz.
  • Arkadaşlar ben bir evi besleyebilecek bir rüzgar türbünü yapmak istiyorum.Lütfen yardım



  • Öncelikle heartlessss arkadaşı kınıyorum. Çünkü burası bir forum. Burada bazı şeyleri tartışmak gerekiyor. Her ne kadar bazı konular alışılmadık olsa bile... İkincisi; GÖKYAR arkadaşım Ç.Kale'den birinin bu iş için yatırım yaptığını söylemiş. O kişiyi de kutluyorum. Ben de Ç.kale'liyim ve halen Ç.kale'de oturuyorum. Burası inanılmaz derecede rüzgar alan bir yer. Senede sadece bir kaç gün rüzgarsız geçiyor. Hatta benim de çoğu zaman aklımdan geçti böyle bir şey yapmak. İnanınki eğer burada bir arazi üzerine devlet bir yatırım yapsa bu ilin tümünün elektrik ihtiyacını rüzgar enerjisi ile besler. Ne demek istediğimi Ç.kale'yi eğer ziyaret ederseniz anlarsınız. Saygılar...
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    paylaşmaya devam diyorsunuz
    konuda böyle bir yazı olmadığını sizde biliyorsunuzdur
    ortaya birşey söyleyip sonra topu taca atmak yanlış bence

    malisert32 @ 23 Ağustos 2014; 22:56:27

    Konuyu biraz daha açayım da herkes yaptığı alternatörleri sökmeye başlasın diyeceğim ama sizlerinde emeğinize yazık olur şimdi..

    Verim için sökmeye değer bence.Şu an elimde hazır 4 kw.lık alt. var,panel işlerim biterse sökeceğim.Bizim atladığımız konu; bizlerin büyük megawattlık türbinlerdeki gibi AC akım değil DC kullanacağımızı basit görmemiz,,,bu üstünlüğün inceliğini göremeyip sankü 380V 3 faz jeneratör hedefi var gibi devamlı 3 faz yıldız yada üçgen bağlı alternatör yapmaya çalışmamız bizleri(yani kendimi diyeceğim)kör etmiş arkadaşlar.

    Buyurun kendi alt.ünü yapanlar,,yapıp satanlar sizlere sesleniyorum;bir faz için sardığınız bobin grubunun kaç henri olduğunu bir hesaplayın.Hadi henriyi geçtim,,,uzunluğunu hesaplayın,,uzunluğu sonucunda iç direncini,,AC akımda verdiği tepkiyi bir hesaplayın.

    Altını çiziyorum;istenilen voltajı elde etme usülü,yöntemi sadece uzun tel değildir.Paylaşmaya devam inş.
  • Testler gayet güzel.,,,,,,,,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 31 Temmuz 2018; 11:8:46 >
  • quote:

    electrolojix Tarih 1 Mart 2008; 21:04:02
    Arkadaşlar ben 220 V 50 Hz i nasıl elde ettiğinizi merak ediyorum elektronik kullanmadan?





    iyide kardeş kimse 220 den bahsetmediki,onuda nerden çıkardın.aküden önceki sistemi verimli şekilde çalıştıralımda ....o sonraki iş.

    saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 4 Mart 2008; 10:01:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: trak_med

    hesay ustam iyi akşamlar,
    sizin yaptığınız dikey türbin ortalama kaç devirde dönüyor bana en az 300-400 devir yapan bişeylazım da



    sayın: trak_med

    Benim yaptığım dikey turbinlerden örnek vereyim 4 m/s 100 rpm şarja başlar 10 m/s 250 rpm 48 volt 15ah şarja ulaşır .

    Tabiki değişik kanat versiyonlarında daha düşük ve daha yüksek değerler çıkabilir.

    Size 300/400 rpm lazım olduğunu belirtmişsiniz kanat mili devrimi yoksa alternatör devrimi tam açarsanız dahada iyi yardımcı olabiliriz.
  • Ben - birinci tekil şahıs
    Sen - ikinci tekil şahıs
    O - üçüncü tekil şahıs
    Biz - birinci çoğul şahıs
    Siz - ikinci çoğul şahıs
    Onlar - üçüncü çoğul şahıs.

    Yukardaki bilgiler ilkokul 3. sınıfta öğretilen bilgilerdir. Şayet karşında bir kişi varsa ona sen diye hitap edilir. Kişinin şahsiyetinin değerine göre siz de denilebilir. Ayrıca burası Fransa değil. Benim yaşadığım şehrin kültürünü ve nezaketimi sen sorgulayamazsın. Bunu yapacak en son kişi bile değilsin.

    Yarım saat içinde 4 yazı yazmışsın, dördü de birbirinden çelişkili. Ben yaptıklarımı herkesle paylaşırım, bildiklerimi öbür tarafa götürecek değilim derken hemen peşinden benden öğrendiklerinden bana caga satarlar diyorsun. (Onun doğrusu caga değil caka dır ). Sözde yaptıklarını şifreli istediğin kişilere veriyorsun. Aradan 1 hafta geçmeden Yaa arkadaşlar önceki yaptığımı yanlış yapmışıyım (doğrusu yapmışım olmalı) deyip, daha sonra aklınca doğrusunu yaptığını sanıp yeni birşeyler yazıp, çiziyorsun. Onun da ömrü 1 ya da 2 hafta sürüyor. Doğrusunu bir türlü bulamıyorsun.

    Aramıza yeni katılan arkadaşlar bilmeyebilir. Ama kimin kimden ders aldığını, kimin kime bildiklerini öğrettiğini eski üyeler çok iyi biliyor.

    Birde şu takvim yaprağının arkasında okuduklarını burada yazarak " bakın ben ne kadar inançlı bir müslümanım, ne kadar çok dini bilgim var " havasından vazgeçersen iyi olur. Burası ilahiyat forumu değil. Bu konuları tartışacağın, bilgi alacağın çok sayıda forum var.
  • Arkadaşım,bahsettiğim cihaz evet o cihaz.Yazdığım gibi bendeki analog.
    Yalnız Almanca bilsenizde cihaz hk. yanlış biliyorsunuz.
    Bu yanlış;bendeki analog cihazlar bir günde 10 defa değil 48 defa açıp kapatmaya kurulabilir.

    Yine de anlatımınızdan dolayı teşekkür ederim.

    Resim yine yüklenmedi,bende hızlıresim'e yükledim.Bendeki linkteki cihaz.
    Ayrıca bu cihazları 15 tl'den başlayan fiyatlarla ülkemizde de bolca bulunabilir.
    [link]http://m1308.hizliresim.com/1d/k/rl8yk.jpg[/link]
  • quote:

    Orijinalden alıntı: abdulvatan

    adem kardeşim bu benim yaptığım flanş alternatörü

    yaptığınız çalışma güzel görünüyor.. emeğinize sağlık
  • arkadaşlar konuyla alakasız olacak ama.bazı arkadaşlar rüzgar türbini yapacak arkadaşlarla dalga geçmişler biri güneş pili taktır demiş biri on yılda anca amorti eder demiş ve gülmüş.
    şimdi sözüm ona siz embesillere sesleniyorum rüzgar türibini ve güneş pili ile elektrik sağlamak çok zekice bir projedir. 24v 100 amperlik iki adet jel akuyle gün boyu elektrik depolayıp bedavaya kullanabilirsiniz.siz gibi geri zekalılar evde yatın ve face ve tivitlerize bakıp pc den pornonuzu izleyin böylece ülkemize çok daha faydalı olursunuz yeterki üretken insanlara karışmayın.
  • atasan2006 A kullanıcısına yanıt
    Atasan merhaba... videoyu izledim...şarj ünitesi ve akü grubu olmadan direk şebekeye mi veriyorsun elektriği? bunu nasıl yaptın açıklarsan memnun olurum

    bende su anda çok düşük devirli 3 faz sarımlı ancak bağlantıları 2+1 fazlı jeneratörümü bitirmek üzereyim.benim elektrik hesap değerlerim yüksüz

    2 fazlı..... 600 devirde 11330,43 W ; 1699,67 V ; 6,666 A (şaşırtıcı gelebilir ama ufak testlerde hesaplarımın doğruluğunu gördüm)
    1 fazlı..... 600 devirde 5665 W ; 850 V ; 6,666 A
    TOPLAMDA.............. 17 KWA

    2 fazlı..... 60 devirde 115,9 W üretim hesabı veriyor jeneratörüm.
    1 fazlı..... 60 devirde 58W
    TOPLAMDA.............. 175 W

    ürettiğim elektriği şebekeye verip ufakda olsa gelir elde etmeyi düşünüyorum.İlerleyen safhalarda jeneratörümün videosunu ekleyeceğim inşallah.
    Her bir parçasını sıfırdan yaptıgım alternatörümün resmi ekte..stator çapı 16 cm kadar rotor çapı 19 cm ve 144 adt n52 50*10*5 mm mıknatis kullanılıyor.

    on grid inverterle şebeke baglantılı sistem tecrübesi olan arkadaslar yada ongrid inverterler hakkında bilgisi olanlar varsa aramızda bu konuda aydınlatıcı bilgilerini paylaşırlarsa memnun olacağım.. dediğim gibi
    urettiğim elektriği şebekeye vereceğim ve rüzgarın değişken hızlarında üretilen elektriği depo etmeden şebeke sistemine verirken voltaj değişimleri on grid inverter çalışmasına dezavantaj
    oluştururmu ?.. ne kadar sağlıklı bir baglantı olur sistemin ömürü açısından... bilenlerin bilgisini bekliyorum...

    bu arada bir öneri olarak 3 faz baglantılarınızı 2+1 e cevirin bence...cok daha fazla üretim olduğunu göreceksiniz... bosta bir sarım gibi duran notr baglantılar sisteme
    %30 direnç artışı vermekte...deneyinfarkı görün. :)

    Eger 3 fazlı tek çıkışlı bağlantı yapacak olursam çıkış değerleri;

    3 fazlı..... 600 devirde 7553,623 W ; 1699,67 V ; 4,444 A elde edecektim.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdd -- 1 Kasım 2014; 11:49:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    quote:

    Orijinalden alıntı: atasan2006

    yani 1 watt bile üretsem şebekeye basıyorum

    Merhaba,güzel iş yapmışsınız,elinize sağlık.Mevcut sayacınızı değiştirdinizmi,,dağıtım şirketinden izin alırken neler isteniyor,,izin almaya gerek kalmadan kullanıyormusunuz gibi bilgileri verebilirmisiniz?Hatda biraz daha ileri gideyim,,kendi sayacınızı geri çevirirken video çekip bizimle paylaşabilirmisiniz?

    İşin aslı,,bizler her ne kadar kendi alt.ünü yapmak,sınırsız gibi 100-200amper akımı kontrol eden devreler tasarlamak ve uygulamaya geçirmek,tam sinüs inv. yapmak gibi becerilerimiz olsa da şebekeye akım basabilecek kadar başarı elde edemedik.Daha açıkçası,üretim varken şebekeye akım basmak gerçekten kayda değer ilerleme,kayda değer başarıdır.

    merhaba mehmet bey uzun zamandır çeşitli yazılarınızı okudum yazışmak bu güne nasipmiş mevcut tesisata hiç mudahelem olmadı inverterin yanındaki sayacın türkiye eletrik kurumuyla alakası yok ben türbinin ne kadar üretim yaptığını görmek için kendim bağladım türkiyedeki sayaçların geri sayması yok olursa kaçak elektrik kullanmaktan yargılanırsınız su sayaçlarında dahi ters kullanımı engellnmiştir benim tedaşa baş vurum oldu bana verilen cevap türbinin projesini getirin mühendislerimiz ve belediye inceleme yapsınlar onaylanırsa sayacınızı çift yönlü sayaçla değiştiririz dediler şu anlarda proje çizdiriyorum bakalım ne olucak eğer elektronik bilginiz ileri düzeydeyse inverteri söküp içinin yakın resimlerini paylaşırım saygılar
  • Gereksiz tartışma çıkaranlar cezalandırılacaktır, bilginize.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lethegraff

    araştırma yaptım bıraz hocam. monofaz bır alternatör yaptım dıyelım. tel sarım ve mm ıle mı bulacağım ben vereceğı voltajı wattı amperı? nasıl hesaplayabılırım en basıt?
    En verimsiz alternatör en kral dc motorlara taş çıkartır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 31 Temmuz 2018; 11:15:41 >
  • uzun zamandır bende okuyup takıp edıyorum konuyu evde tadılat nedenı ıle bıraz ara vermıstım ve
    odanın bırını atölyeye cevırdım atölye var ama suan yaptığım bısı yok
    bos duruyor benımde kanıma gırıyorsunuz bır turbün de benmı yapsam dıyıp duruyorum :)))

    nasıp olursa başladığımda ben hazır motor degılde bobın telini sarıpta polyesterden yaptıkları kalıba dokup yapılıyor ya ondan yapmak ıstıyorum

    isimlerini bilmiyorum kusura bakmayın

    başladığımda hemen hemen her aksam yapım aşamaları ıle bılgı alısverısı yapacağım arkadaşlar arkadaşlardan sımdıden yardım
    bekliyorum

    simdiden saygılar
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.