Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (289. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.475
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 287288289290291
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    AR-GE'mi,yoksa yeniden göze hitab eden bir R.T. yapımımı tercihde ister istemez AR-GE diyorum.Herhalde tiryakisi oldum.

    Niye diyorsunuz;Arkadaşlar;pazardan bir malzeme alacağımızda hani geleneksel olan,hem en iyisi,hem en ucuzu istenir ya.Aynen öyle,hem düşük dv.de voltajı yükseltiyorum hemde yüksek akım devam.
    Resimde durumu anlattım.Değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum.Elimde değişik kapasitelerdeki yapımı tamamlanmış 4-5 ad.alt. var bunlarıda yenilemek gerekecek.Bu mevcut yapımlar;max. 500W-1Kw.-2Kw. ve 4 kw. olan alt.ler.Oysaki bu alt.ler herkesin bildiği teknik çerçevesinde yapılmış ve test edilmişti.Görelim Mevlam neyler...
     Rüzgar türbünü yapıyorum




    malisert32 Dostum
    Sizin zaten en güzel tarafınız arge çalışmalarınız yaptıgınız çalışmanın verileri çok iyi gayet verimli.
    Yanlız bu güzel çalışmaları yeni direkte görmek isteriz hani derler,ya ye kürküm ye diye sizin çalışmalarada kürk giydirme zamanı gelmiştir bence.




  • sayın malisert bey

    ben resimden pek anlamadım,biraz izah edermisin.

    kolay gelsin
  • malisert bey

    tamam da kıyaslama yapabileceğimiz hiçbir veri yokki ortada !

    ne alternatörün ürettiği watı veriyorsun nede matkabın tükettiği enerjiyi

    hem sonra matkap tam olarak kaç devirde dönüyor bunuda söylemenlazım ki kıyaslama yapabilelim.

    örnek leme yapmam gerekirse alttaki resimde benim 1 kw lık alternatörün 24 volt 500 amper aku bankasını yük olarak kullanırken çıkış verileri var.

    üsteki akım alttaki volt. alternatör devri 500.(akımın noktası yanlış yerde 36.5 olacak)

    buna benzer veriler olursa daha rahat değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.

    kolay gelsin


     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 27 Mart 2011; 0:27:17 >




  • malisert bey

    Sizin bunca emek ve çalışmadan sonra alrtarnatorlerinizi test için aparat yapma zamanınız gelmiştir.

    220 volt ile çalışan invertörle devri ayarlanabilen 3 hp motor çektiği akımı gösteren amp metre alternatörün çıkış voltu ve amp için gösterge.

    Bunları tedarik edebilecek kadar piyasa bilginiz ve maddi durumunuz var diye düşünüyorum şiz bu işi başarırsınız ve sağlıklı sonuçlar alırsınız.

    Gözümüz sizin üzerinizde sizin yaptıklarınız türkiyeye örnek oluyor kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Macangur -- 27 Mart 2011; 9:25:00 >
  • malisert bey

    tamam işte bende onu diyorum.sen yaptığın alternatörlerin verimini rahatlıkla bilebilirsin ancak

    yukarıdaki gibi üstü kapalı cümleler topikteki kimseler için fazlabirşey ifade etmiyor.yoğun biçimde birşeyler yaptığın biliniyor ama sonuçları anlaşılamıyor.

    ben geçmiş sayfalarda deney düzeneği konusunda seni uyardığımı hatırlıyorum,hatta rüzgar ölçme aleti edinmen konusundada uyardığımı hatırlıyorum.

    zaman zaman sert rüzgarlarda .... aldım diyorsun .bu ifade de ne yazıkki ilimden uzak.bunuda ivedi biçimde ölçebilme yoluna gitmen şart..

    son olarak bir alternatörün verimli olup olmadığı o alternatörün belli bir watt çıkışı varken ihtiyaç duyduğu tork değerine göre değerlendirilir.

    ozaman şu sorulabilir,alternatörümüz hangi kritere göre verimli.bir öncekine göre ise öncekinin değerleri ne ?

    aşağıya x bir firmanın 1000 watlık alternatörünün verilerini kendine baz alabilirsin.

    kolay gelsin


     Rüzgar türbünü yapıyorum





     Rüzgar türbünü yapıyorum




  • serimi paralelmi derken seride karar kıldım paralelde dengesizlikten dolayı harmonik türevi dalgalanmalar olur gibime geliyor seride sarımlar farklı dahi olsa periyot aynı olmak şartıyla problem olmaz voltajlar toplanır makina dilinde aksi belirtilmedikçe söylenen değer milimetredir mıknatıslarda max sıcaklık 80 yeterli olur umarım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hesay

    Kanat çapı göründüğü gibi

     Rüzgar türbünü yapıyorum




    hesay ustam elinizdeki kanatları siz yaptınız galiba benim yaptıgım çalışmaya böyle büyük kanat takmak istiyorum acaba kanatlardan sizden alabilirmiyim.

    performansı nekadardır kaç devire kadar çıkar görünüşü çok iyi benim 3 kw yeni çalışmam var onu ancak böyle pervane çevirir yardımcı olursanız sevinirim




  • Değerli üyeler
    Bir süreden beri forum PMA (sabit mıknatıslı alternatör) yada flanş tipi alternatörlerin üstünlüğünün kıyasıya anlatıldığı bölüm haline dönüştü. Her iki alternatörün de birbirine göre üstünlükleri özellikle fiziki üstünlükleri olabilir. Flanş tipi tamamen amatörleri tatmin edecek herşeyi ayan beyan açıkta bakımı kolay üretmesi amatörlere zevk veren jeneratör tipidir. Hemen bütün rüzgar enerjisi siteleri bununla ilgilenmektedirler.

    Linki daha önce bir forum üyesinin vermiş olduğu sayfayı bu defa size ben sunuyorum

    www.6pie.com/faradayslaw.php

    incelendiğinde görülecektirki her iki sistemde elde edilen sonuç aynı görünmektedir. (dikkat sitedeki resimde bobin tur sayıları farklı verilerek sonuç biraz karıştırılmıştır.)

    Hem flanş tip hem de alternatör tipte önemli olan ise alınan VERİMdir. Malisert32 bunu vurgulamaya çalışmaktadır fakat bunu ancak ölçebildiği oranda
    tatmin edici olacaktır. Bilimin ıspatı ölçümdür ve hiç bir şekilde kimse aynı şartlarda farklı ölçüm yapamaz. Bu nedenle söz kargaşası yerine bir kaç cihazın sonuçları daha açıklayıcı olacaktır.

    bu konuda her kim uğraşıyor ise rüzgarın hızını tahmin yerine bir anemometre ile
    çekilen akımı bir ampermetre ile
    gerilim düşmesini bir voltmetre ile
    ve hatta harcanan gücü bir watmetre ile göstermek durumundadır. kısacası bir ölçüm ortamı oluşturmalıdır

    bunlar yapılmadığı sürece herkesin rüzgar tribünü çalışıyor deriz. kimisi 1 watt alır kimisi 2000 watt.

    Tekrar jeneratöre dönecek olursak daha çok karıştırmaya ve geliştirmeye müsait olan flanş tip olandır. Alternatör tipli olanlar da şüphesiz geliştirilebilir. Fakar amatör ortamda özellikle rotor kısmına yerleştirilecek mıknatıslar epey zorluk çıkarmaktadır. Çünkü rotorda kullanılan mıknatıslar yapıştırıldığında
    oldukça fazla boşluk oluşturmaktadır. Bu konuda size ileride resimli bir açıklama yapacağım

    İşin içine girmiş forum üyeleri üretimin ne kadar zor olduğunu görmüştür. Amaç önce elektriği elde edip ardından yüksek verime geçebilmektir.
    keşke herkesin balkonunda, penceresinde dönen minik rüzgar tribünlerini görebilsek.

    bol rüzgarlı çok verimli enerjiler

    not: hafta sonu rüzgar tribünü satan bir mağazayı ziyaret ettim. üretici ingiliz şirketi hem flanş hem alternatör cinsi küçük rüzgar tribünleri üretmişti. Fakat flanş tipi olanlar 200 euro daha pahalıydı sebebini öğrenemedim





  • Sayın draguman yapmış olduğum kanatları beyendiginize sevindim sizin altarnatörünüzde zevkle deneyebiliriz şayet olumlu sonuç alırsak
    sizede üretebilirim elimde daha büyük ve küçük olarak çeşitli kanatlarım var sonra resimlerini yüklerim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Özetle;güzel görünümlü,albenili pervaneye göre yüksek torklu pervaneyi(görünüş 2. planda olmalı) tercih ve tavsiye ediyorum,Alt. yapımında en kolay ve düşük maliyetle yüksek kapasite oto alt.lerini modifiye etmeyi tercih ve tavsiye ediyorum.İmkânlar ölçüsünde tabi.
    Sonuç paylaşıyorum ama zorla inandıracak değilim ya..Kısaca;üzerime düşen görevi (paylaşımı)yapayım,sorumluluğum bundan ibarettir,eyvallah.



    sayın malisert32 üstadım

    Anladığım kadarıyla hesay ustanın yapmı pervaneleri tercih etmiyorsunuz ama benim inçelemelerimde yatay turbinlerde üç kanatlı veya 5 kanatlı pervaneler var.

    Sizin tercih ettiğiniz pervaneler nasıldır siz yapıyormusunuz varsa resimleri veya temin edebileceğim yerler varsa bildirirseniz çok iyi olur.

    3 KW Enerjiyi araba alternatöründen alabilirim diyorsunuz yanlış anlamıyorsam. Sayenizde kısayoldan enerjiyi cırt pırt hemen elde edeceğiz.

    Bizde boşuna asenkron motorlarla alternatör yapalım diye uğraşıp duruyoruz hangi arabanın alternatörünü tavsiye edersiniz bende 126 bis alternatörü var olurmu.

    Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Draguman -- 29 Mart 2011; 0:19:31 >




  • Hakkın Rahmetine Kavuşan Merhum Kayın pederinize Yüce Allah’tan rahmet , kederli ailesine sabırlar diliyorum. Yeri Nur Mekanı Cennet olsun..Başınız sağolsun Sayın Mehmet Ali Kardeşim
  • Başın sağolsun Mehmet Ali bey kardeşim,Allah rahmet eylesin....
  • Sayın malisert32 Üstadım Bu acılı gününüzde acınızı paylaşıyor Kayınpederiniz’e Allahtan rahmet, kederli Ailesine ve size sabırlar diler Allah geride kalanlara Uzun Ömürler Versin Tekrar Başın Sağolsun Kendini fazla Üzme
  • Başınız Sağolsun Malisert32 Hocam.
  • Malisert32 Hocam başınız sağ olsun merhuma allah rahmet eylesin toprağı bol olsun geride kalanlara sabılar versin.
  • Biz motorumuza göre ister çok kanatlı büyük bir pervane, ister tek kanatlı büyük bir pervane, isterse küçük bir pervane kullanalım.
    Çevremizdeki rüzgar durumu ve motorumuzun verimli olduğu devir aralığına uygun dönme hareketini elde ediyorsak, maksimum gücü üretiyoruzdur.
    O pervane çapıyla rüzgarın bize verdiği enerji standarttır.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:NASA_Mod_1_wind_turbine.jpg

    2 MW mış bu.

    nasa 2 kanat seçmiş genellikle. çok kanatlı pervaneler sadece ilk kalkış için avantajlı görünüyor. Bir devir hızından sonra rüzgar arasından geçip gidemiyor, bir nevi set oluşturuyor ve daha hızlı dönmesi kendi kendince engelleniyor. verimi düşüyor.
    2 kanatlılarında pal açılarının kolayca ayarlanabileceği bir mekanizma yapmak kolay görünüyor. Kanat yüzeyleri geniş tutularak hem kalkış için hem de pal açısı değiştirildiğinde hızlı bir dönüş elde edilmesi için uygun duruyorlar.

    3. kanat bu düzeneğin çok daha karmaşık olmasını gerektiriyor. öyle olunca düzgün çalışması şansa kalıyor. böyle uzun ömür, bakımsızlık isteyen bir iş için pal açıları değişebilen 3 kanatlılar uygun değil.




  • bu öyle ben yaptım oldu gibi bir durum değil.

    basit şekildede olsa herkezin kullandığı ölçüm metodlarını kullanmak gerekli....

    buyrun aşağıda bir kıyas tablosu ekliyorum.

     Rüzgar türbünü yapıyorum
  • kanat ucu hızı / rüzgar hızı yukarıdaki grafikte verilen lamda yı verir.

    kanat ucu hızı (m/s) /rüzgar hızı (m/s) = 4*pi/kanat sayısı

    Bu şekilde rüzgar hızı ve kanat sayısına göre maksimum gücü elde edebileceğimiz kanat çapını yaklaşık bulabiliriz.


    mesela sizde 3 kanat vardı, rüzgar hızınızda diyelim 10 m/s idi. buradan kanat ucu hızınızın 42 m/s olması gerektiğini görüyoruz.
    kanat ucu hızı = 2*pi*R*Saniyedeki devir sayısı ( frekans)
    R : kanat yarıçapı , 1 m alalım.
    42=2*3.14*1*Saniyedeki Devir sayısı
    buradan Saniyedeki devir sayısını = 6.7 devir buluyoruz. buda dakikada 60*6.7 : 400 Devir demek.
    kanadı 0.7 metre yaparsanız 570 devir de aynı gücü üretebilirsiniz.
    bu; o rüzgar şartlarında, o kanat çapıyla ve sayısıyla üretebileceğiniz en iyi güç için gerekli devirdir. motor buna uygun olursa iyi olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aktuz -- 29 Mart 2011; 11:03:32 >




  • Sn.Aktuz hocam, aslında bana göre hesaplamalarda es geçilen bir ayrıntı var. Formüllere verileri girip sonuçta alabileceğimiz gücü ,deviri hesaplıyoruz ama bu verimi verebilecek kanat yapısı nasıl olması gerekiyor ?
    Mesela ben pvc den yaptım oldu ? Olmasına oldu ama kanat aslında hesaplamalara hiç uygun değil. Kanat kökü-kanat ortası-kanat ucu arasındaki hız ilişkisi direk açı ilişkisi ile uyumlu olması gerekir. Oysa pvc de bu kesinlikle yok ve diğer arkadaşların yaptığı düz aliminyum kompozit malzemeden yapılmış kanatlarda da yok.
    Basit amatörce yaptığımız bu kanatlar rüzgardan aldığı enerjinin bir kısmını kanatların açısı uygun olmayan kısımlara harcayarak verimi düşürüyor. Kendi enerjisini kendisi harcıyor. Belki yakaladığı enerjinin %30 u açı bozukluğuna gidiyor.

    Bu arada hocam , tavsiye ve taktikleriniz doğrultusunda Coslight markalı 6-GFM-100C modeli 100 amperlik kuru akü aldım. Akü zaten dolu olduğundan direk deşarj denemesi yaptım ve 8 saat boyunca 10 amperi verdi. Voltaj 12.90 dan 11.30 düştü ve bıraktım. Bırakmasam sanırım 2 saat daha 10 amper verirdi. Kısaca taktikleriniz mükemmel sonuç verdi çok teşekkür ederim. Dikkatimi çeken ise araba aküleri gibi voltajı çabuk düşmedi. 12.10 volta barikat kurmuş gibi rahatlıkla 4-5 saat 10 amper vermeye devam etti.
    Hocam şu adrestehttp://www.cncoslight.com/English/6gfmc.asp ingilizce genel bilgileri ve şu adreste ;http://www.cncoslight.com/tablepdf/6-GFM-C/100C.pdf akünün datasheet'i var. Bir zahmet aküyü daha uzun ömürlü kullanmam için nelere dikkat etmem gerektiğini belirtirseniz memnun olurum.

    Saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XDiscovery -- 29 Mart 2011; 12:05:48 >




  • Aküye sevindim Sn XDiscovery. Hayırlı olsun. Şarj devreniz 13.5 14.1 V arasında gerilime ayarlıysa tamamdır. Evet starter aküden farkı budur zaten, siz de tecrübe etmişsiniz. Fakat bu akü de bir marş dinamosunu starter akü kadar güçlü çeviremez. Yine de otomobillerde kullanılabilir.
    Siz derin deşarj mümkün oldukça yapmayın. ya da % 50 civarında düşünün bunu. yani 10 saat değilde 5 saati geçmeyin. ( 10 A için)
    15 A den fazla sürekli akım çekmemeye çalışın. tekrar hayırlı olsun.


    quote:

    Orijinalden alıntı: XDiscovery

    Sn.Aktuz hocam, aslında bana göre hesaplamalarda es geçilen bir ayrıntı var. Formüllere verileri girip sonuçta alabileceğimiz gücü ,deviri hesaplıyoruz ama bu verimi verebilecek kanat yapısı nasıl olması gerekiyor ?
    Mesela ben pvc den yaptım oldu ? Olmasına oldu ama kanat aslında hesaplamalara hiç uygun değil. Kanat kökü-kanat ortası-kanat ucu arasındaki hız ilişkisi direk açı ilişkisi ile uyumlu olması gerekir. Oysa pvc de bu kesinlikle yok ve diğer arkadaşların yaptığı düz aliminyum kompozit malzemeden yapılmış kanatlarda da yok.
    Basit amatörce yaptığımız bu kanatlar rüzgardan aldığı enerjinin bir kısmını kanatların açısı uygun olmayan kısımlara harcayarak verimi düşürüyor. Kendi enerjisini kendisi harcıyor. Belki yakaladığı enerjinin %30 u açı bozukluğuna gidiyor.

    Bu arada hocam , tavsiye ve taktikleriniz doğrultusunda Coslight markalı 6-GFM-100C modeli 100 amperlik kuru akü aldım. Akü zaten dolu olduğundan direk deşarj denemesi yaptım ve 8 saat boyunca 10 amperi verdi. Voltaj 12.90 dan 11.30 düştü ve bıraktım. Bırakmasam sanırım 2 saat daha 10 amper verirdi. Kısaca taktikleriniz mükemmel sonuç verdi çok teşekkür ederim. Dikkatimi çeken ise araba aküleri gibi voltajı çabuk düşmedi. 12.10 volta barikat kurmuş gibi rahatlıkla 4-5 saat 10 amper vermeye devam etti.
    Hocam şu adrestehttp://www.cncoslight.com/English/6gfmc.asp ingilizce genel bilgileri ve şu adreste ;http://www.cncoslight.com/tablepdf/6-GFM-C/100C.pdf akünün datasheet'i var. Bir zahmet aküyü daha uzun ömürlü kullanmam için nelere dikkat etmem gerektiğini belirtirseniz memnun olurum.

    Saygılar






  • 
Sayfa: önceki 287288289290291
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.