yelken bezinden ve aliminyum iskeletten yapsak hafif ve büyük yapabiliriz püf nokta göbekten mil uzatıp kanatlar desteklencek hiçbir yaratıcılık yok forumda hadi arkadaşlar yenilik devrim lazım
İyi akşamlar sayın erdembaba arkadaşım ! Son zamanlarda yüksek bilgilerinizden büyük ölçüde yararlanma fırsatı bulduk. Ben, sizden daha önce verdiğiniz bir bilgiyi biraz daha açmanızı rica edecektim. 5 Mayıs 2008 tarihli yazınızın bir bölümünde ;
Motorla ilgili testler yapmalısın... diye başlayan paragrafta ( Measured RPM/open volts = RPM per volt, Volts + (Amps * Ohms) = Open Voltage, Open voltage * RPM per volt = RPM ) kısmını biz çıraklıktan yetişenler için biraz detaylı açıklayabilirmisiniz.
Yeni yaptığım dinamo 100 d/dak. da boşta iken 30 v. veriyor. 12 v. 50 w. ampül taktığım zaman bayağı bir kasma oluyor ve 12 - 13 volta düşüyor. Bu dinamoyu sizin verdiğiniz formülle test etmek istiyorum.
yelken bezinden ve aliminyum iskeletten yapsak hafif ve büyük yapabiliriz püf nokta göbekten mil uzatıp kanatlar desteklencek hiçbir yaratıcılık yok forumda hadi arkadaşlar yenilik devrim lazım
Kanatlar iç kablo ile güçlendirilir, sorun değil!
Dünyada milyonlarca kişinin kafa yorduğu bir konuda, hem de burada devrim beklemek boşuna! Önce bir yakalayalım dünyayı, gelişmeyi patent sahibi arkadaş paylaşmak isterse öğreniriz!!
İyi akşamlar sayın erdembaba arkadaşım ! Son zamanlarda yüksek bilgilerinizden büyük ölçüde yararlanma fırsatı bulduk. Ben, sizden daha önce verdiğiniz bir bilgiyi biraz daha açmanızı rica edecektim. 5 Mayıs 2008 tarihli yazınızın bir bölümünde ;
Motorla ilgili testler yapmalısın... diye başlayan paragrafta ( Measured RPM/open volts = RPM per volt, Volts + (Amps * Ohms) = Open Voltage, Open voltage * RPM per volt = RPM ) kısmını biz çıraklıktan yetişenler için biraz detaylı açıklayabilirmisiniz.
Yeni yaptığım dinamo 100 d/dak. da boşta iken 30 v. veriyor. 12 v. 50 w. ampül taktığım zaman bayağı bir kasma oluyor ve 12 - 13 volta düşüyor. Bu dinamoyu sizin verdiğiniz formülle test etmek istiyorum.
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum.
Şef34 arkadaşım estağfurullah, hepimiz burada bilgi paylaşıyoruz..Hepimizin eksikleri var ve burada paylaştıkça bu bilgiler değerleniyor..
Sizin verdiğiniz dinamoda Measured RPM(Ölçülen Devir)=100, Open Voltage(Yüksüz durumdaki Gerilim)=30v değerleri çıkıyorsa devir ve gerilim doğru orantılı olarak yükseldiğinden 100/30=3,33rpm/v volt başına düşen devir değeridir..Bu değer bize dinamoyu ortalama kaç devirde çevirmemiz gerektiğini bulmak için lazım.. Ancak bir başka bilmemiz gereken değer de dinamonun direnci..Boşta iken bu direnci ölçerseniz sonra yapmanız gereken işlemler şöyle: Diyelim ki dinamomuzun direnci 0,6 ohm çıktı.. Bizim 12v luk akü grubunu paralel şarj edebilmemiz için 13,8v luk gerilim ve akü amper değerine göre de 10A lik akıma ihtiyacımız olsun.. Bu durumda 13,8 + (0,6*10A)= 19,8V çıkış gerilimine ihtiyacımız var..Yani aslında yük altında 13,8v verebilmesi için boştaki 19,8v verdiği devirde döndürmelisiniz...Bizim bu gerilimi de sizin dinamonuzla elde etmek için 3,33 devirle 1 volt elde ettiğimiz için 3,33*19,8= 65,934RPM yani yaklaşık 66 devir/dk ile döndürmeniz gerekiyor..Tabi bu 0,6 ohm luk direnç varsa..Direnç değerini ölçüp tekrar hesap yapmalısınız..
Bunlardan sonra seçeceğiniz kanat tipine göre verdiğim blade designer programıyla hangi rüzgar hızında kanatlar kaç devirde dönecek bulabilirsiniz..Kuracağınız yerdeki ortalama rüzgar değerini REPA'nın sitesindeki Türkiye Rüzgar Atlasından belirleyip o rüzgar hızında kanatların kaç devirle döneceğini bulabilirsiniz..Dinamoya aktarırken de 66 deviri yakalamak için kaçlık bir redüktör kullanmanız gerektiği ortaya çıkar..Muhtemelen redüktör kullanmanız gerekmeyecektir, o bahsettiğiniz yük altında kasma olayını da merak etmeyin..Kanatları takınca çok az etkisi oluyor..Ben frenleme için kullanmayı düşünüyordum ama pek bir etkisi olmayınca mekanik bir fren sistemi yapmaya karar verdim çok şiddetli rüzgarlar için..Elimden geldiğince basit anlatmaya çalıştım ama yine karmaşık oldu galiba..
Yaptığınız dinamonun değerlerini direnci 0,6ohm alıp blade designer programına girince aşağıdaki değerler çıkıyor..4,4 m/s lik rüzgarda 1,5m lik kanatlarla 199 devir elde edebiliyoruz..Bu da sizin ters oranlı yani 2/1 gibi bir redüktör kullanmanız gerektiğini gösteriyor..eğer 2,15/1 lik bir redüktör kullanırsanız elde edeceğiniz güç en sağ sütünda gösteriliyor..
Bu arada yaptığınız alternatörün değerleri çok güzel, düşük devirde yüksek volt veriyor..Rüzgar türbini için ideal..Nasıl yaptığınızı anlatabilir misiniz? Kolay gelsin..
ya eğer evinde şuan elektrik şebekesi varsa ve 0.22 ytl civarında kw ödüyosan hiç girme bu işe zararlı çıkarsın çok istersen bağlantıda olduğum bikaç firmavar onları vereyim sana 2 - 3 yıl geri dönüşümlü sistemler kuruyolar yani 2 bin euro verip 2kv full inventörlü sistem alıp 2 3 sene de parasını çıkarabilirsin kalan 10 sene ömrüde sana kar olarak geri döner :) ben öğrencilik hayatımın yarısını bu işe verdiydim :)
ya eğer evinde şuan elektrik şebekesi varsa ve 0.22 ytl civarında kw ödüyosan hiç girme bu işe zararlı çıkarsın çok istersen bağlantıda olduğum bikaç firmavar onları vereyim sana 2 - 3 yıl geri dönüşümlü sistemler kuruyolar yani 2 bin euro verip 2kv full inventörlü sistem alıp 2 3 sene de parasını çıkarabilirsin kalan 10 sene ömrüde sana kar olarak geri döner :) ben öğrencilik hayatımın yarısını bu işe verdiydim :)
Kardeş tabiki doğru söylüyorsun..Hazırını alıp dünya kadar para vermek çok daha kolay..Benim kurduğum türbin dışarıdan almama kıyasla 5te 1i fiyatına maloldu..Ve benim yaptığım sistem 16 ayda maliyetini amorti ediyor..Kaldı ki bu forumda hiç rüzgar türbini yapmayacak, sadece bilgisini paylaşmak için gelmiş olan arkadaşlar da var..Biz burada birşeyler üretelim diye uğraşıyoruz ve bunu birbirimizle paylaşıp yardımcı oluyoruz..Sen öğrencilik hayatının yarısını bu işe verip de "gidin hazırını alın" sonucunu çıkardıysan ben sana daha ne diyim?
Kardeş tabiki doğru söylüyorsun..Hazırını alıp dünya kadar para vermek çok daha kolay..Benim kurduğum türbin dışarıdan almama kıyasla 5te 1i fiyatına maloldu..Ve benim yaptığım sistem 16 ayda maliyetini amorti ediyor..Kaldı ki bu forumda hiç rüzgar türbini yapmayacak, sadece bilgisini paylaşmak için gelmiş olan arkadaşlar da var..Biz burada birşeyler üretelim diye uğraşıyoruz ve bunu birbirimizle paylaşıp yardımcı oluyoruz..Sen öğrencilik hayatının yarısını bu işe verip de "gidin hazırını alın" sonucunu çıkardıysan ben sana daha ne diyim?
Biz üretmek için buradayız. Kendi ihtiyacımız olan cihazı yapmak, daha ucuza maletmek, eğer bu projeyi ticari yapmak isteyen varsa, yardımlarla cihazı yurtiçinde yapması ve artı değerin yurtiçinde kalması amacımız.
2-3 yıl önce şarj ve deşarj kontrol eden cihazın fiyatı 1 000 £ civarındaydı. Bu parayı neden yurtdışına kaçıralım?
Bu cihaz burada yapılmalı, yurda katkı sağlamalı!!
Enerjinin gitgide değer kazandığı bu çağda, çok geç kaldık! Arayı hızla kapatmalıyız!
1000 £'e satılan cihazı 500'e maledebiliyorsak, 700'e bütün dünyaya neden satmayalım ?
Herşeyi devletten beklemektense, neden bu işlere girişmeyelim?
Değerli bilgileriniz için tekrar çok teşekkür ediyorum sn. erdembaba ! Yazınızı bugün gördüm, onun için önceden cevap yazamadım. Bahsettiğiniz formüllerle inşallah yarın deneyeceğim. Bu dinamoyu aslında rüzgar türbininde kullanmak için yola çıkmıştım. Fakat başarılı olduğunu görünce başka amaçla kullanmayı düşünüyorum. Birde yapmayı düşündüğüm projenin ( tabi ki yapmayı başarırsam) patentini almayı düşünüyorum. Onun için beni anlayışla karşılamanızı istiyorum. Daha sonra resimlerle birlikte detaylı olarak anlatırım inşallah.
Değerli bilgileriniz için tekrar çok teşekkür ediyorum sn. erdembaba ! Yazınızı bugün gördüm, onun için önceden cevap yazamadım. Bahsettiğiniz formüllerle inşallah yarın deneyeceğim. Bu dinamoyu aslında rüzgar türbininde kullanmak için yola çıkmıştım. Fakat başarılı olduğunu görünce başka amaçla kullanmayı düşünüyorum. Birde yapmayı düşündüğüm projenin ( tabi ki yapmayı başarırsam) patentini almayı düşünüyorum. Onun için beni anlayışla karşılamanızı istiyorum. Daha sonra resimlerle birlikte detaylı olarak anlatırım inşallah.
Rica ederim, umarım başarırsınız da bizim de patentli bir dinamomuz olur..Gelişmeleri merakla bekleyeceğiz..İyi çalışmalar..
ERDEM BAB YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALARI GEÇTE OLSA İNCELEDİM VE İLK GÜNDEN BERİ YAZILANLARI OKUDUM BENDE YENİ BU İŞ İÇİN BEYİN CİMLASTİĞİ YAPIYORUM HER ŞEYİ PLANLADIKTAN VE ÇİZİMLERİNİ YAPTIKTAN SONRA YAPMAYA BAŞLIYACAĞIM İNCELEMELERİM SONUCUNDA YAPILAN KANAT PROFİLLERİNİDE BİR HAYLİ İNCELEDİM VARDIĞIM KANI ŞUDUR Kİ KANATLAR TEK BİR PROFİL ETRAFINDA YAPILMIYOR GENİŞ AÇIKLIKTAN BAŞLAYIP DARALARAK PALİN SONUNA KADAR NİİNYOR BUDA UCLARDAKİ GERİLİM FAZLALIĞINI AZALTMAK İÇİN FAKAT BİRBİRİNİN TIPATIP AYNI OLAN KANATLARI AĞIRLIK VE YOĞUNLUKLARININ AYNI OLARAK YAPILMASI OTOMASYON OLMADAN ZOR BENİM FİKRİM TEK BİR KANAT YAPILIP ONUN KOPYA DİŞİ KALIBI POLYESTERDEN ÇIKARILDIKTAN SONRA DİREK POLYESTER + POLİÜRETAN VE MONTAJ PARCALARI DAHİL YAPARAK BİREBİR ŞİRBİRİNİ AYNI KANATLAR YAPMAK
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bekiralkanat -- 18 Mayıs 2008; 23:05:35 >
ERDEM BAB YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALARI GEÇTE OLSA İNCELEDİM VE İLK GÜNDEN BERİ YAZILANLARI OKUDUM BENDE YENİ BU İŞ İÇİN BEYİN CİMLASTİĞİ YAPIYORUM HER ŞEYİ PLANLADIKTAN VE ÇİZİMLERİNİ YAPTIKTAN SONRA YAPMAYA BAŞLIYACAĞIM İNCELEMELERİM SONUCUNDA YAPILAN KANAT PROFİLLERİNİDE BİR HAYLİ İNCELEDİM VARDIĞIM KANI ŞUDUR Kİ KANATLAR TEK BİR PROFİL ETRAFINDA YAPILMIYOR GENİŞ AÇIKLIKTAN BAŞLAYIP DARALARAK PALİN SONUNA KADAR NİİNYOR BUDA UCLARDAKİ GERİLİM FAZLALIĞINI AZALTMAK İÇİN FAKAT BİRBİRİNİN TIPATIP AYNI OLAN KANATLARI AĞIRLIK VE YOĞUNLUKLARININ AYNI OLARAK YAPILMASI OTOMASYON OLMADAN ZOR BENİM FİKRİM TEK BİR KANAT YAPILIP ONUN KOPYA DİŞİ KALIBI POLYESTERDEN ÇIKARILDIKTAN SONRA DİREK POLYESTER + POLİÜRETAN VE MONTAJ PARCALARI DAHİL YAPARAK BİREBİR ŞİRBİRİNİ AYNI KANATLAR YAPMAK
Evet,haklısın..Kanadın ucuna doğru hem kanat açısı hem de kesidi küçülüyor..Kesit küçülmesinin tek sebebi ağırlık merkezini rotor merkezine daha yakın bir noktaya çekip balansı sağlamak ve dediğiniz gibi gerilimleri azaltmak..Fikir oluşturması için daha önce yaptığım bazı çizimleri buraya koyuyorum..Bunlar NACA 4412 profili baz alınarak tezim için yaptığım çizimler..GOE 611 profili daha verimli ancak onun çizimlerini henüz yapamadım..Son iki resimde özellikle seçilen 5 kesitteki profillerin boyutu ve açılarındaki farkı göstermeye çalıştım..
Ayrıca ben de malzeme olarak fiberglass düşünüyorum..Çeliğin kopma mukavemeti 520N/mm2 iken fiberglass gibi hafif bir malzemenin kopma mukavemeti 420N/mm2..Yalnız tek sorun elastisite katsayısında(Çelik:210kN/mm2 Fiberglass:15kN/mm2)..Yani bu malzeme çok sert,esnemiyor ya da başka bir deyişle gevrek..Karbon Fiber+Epoksi karışımı yüksek bir elastisite veriyor ancak o da çok pahalı..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdembaba -- 19 Mayıs 2008; 0:00:29 >
EVET BU YAPTIĞIN ÇİZİMLER ÇOK GÜZEL OLMUŞ AYRICA YARDIMI OLACAKSA NACİZANE FİKRİM 3.ÇİZİMDEKİ RÜZGAR AÇISI GÖRDÜĞÜM KADARI İLE ÇOK GÜZEL AYRICA YAPILACAK KANAT İÇİNE KROM SAÇ ÖNKALIP KONULUP ÜZERİ FİBERGALSLŞA KAPLANDIKTAN SONRA İÇİNE BİZİM BASİTÇE BİLDİĞİMİZ SIVI KÖPÜK SIKILACAK ADERANSI YÜKSEK TİPLERİDE VAR 1/10 ABTINDA BÜYÜME YAPIYOR KALIBA BU DÖKÜLÜP BİRZ SU İLAVESİYLE KENDİ ŞİŞİYOR DAHA ARAŞTIRMANIN BAŞINDA OLDUĞUM İÇİN TEKNİK BİLGİM BUKADAR SELAMLAR
ŞÖYLR BİR TOPARLIYALIM KIRMIZI GÖZÜKEN YER POLİ ÜRETAN SIVI KÖPÜK KOYU GRİ OLAN KISIM KROM SAÇ+FİBERGLASS AÇIK GRİ GÖZÜKEN KISMIN BİRKISMIİÇERİYE GİRECEK ŞEKİLDE DAYANIKLI TİK YAPILABİLİR İLK ÖNCE SAÇ BÜKÜLÜR DAHA SONRA FİBERGLASS DİŞİ KALIBIN ALTINA 7-8 KAY FİBERGLAS SERİLİ TABİKİ SAÇIN TAMAMINI KAPATECAK ŞEKİLDE UZUN BIRAKILARAK DAHA SONRAKALIBIN İÇİNE KROM SAÇ KONULUR VE UZUN BIRAKILAN CAMELYAFI YAPRAKLARI İLE KAPATILARAK ÜZERİNE POLYESTER SÜRÜLEREK KAPATILIR (YENİ ÖĞRENDİĞİM Jelkot İSİMLİ MALZEMEDE PRÜZSÜZ BİR YÜZEY ELDE EDİLİYORMUŞ ARAŞTIRACAĞIM) KURUMA İSLEMİ BİTTİKTAN SONRA KALIPTAN CIKAN KANATÇIĞIN İÇİ SIVI KÖPÜKLE DOLDURULUP MONO BLOK HALE GELİR BU İŞLEM FAZLA MASRAFLIDA DEĞİL FİBERGLASS İÇİ BOS OLUNCA KIRILİMININ KOLAY FAKAT DOLDURULUNCA KIRILIMIN ZORLAŞTIĞINI TAMİRCİ ARKADAŞLARDAN ÖĞRENMİŞTİM AYRICA POLYESTERE SERTLEŞTİRİCİSİ İLE BİR MADDE DAHA KATARAK POLYESTERİ ESNEK YAPABİLİRİZ BUNU 10 SENE ÖNCE OKUMUŞTUM OMADDEYİDE ARAŞTIRIP YAZAYIM SELMLAR
polyester için ilave bilgidir= Jelleşme süresi ve "Egzoterm Pik" tayini 50 mm çapında bir beherglasa konan 100 g reçineye 25°C'de % 0.25 oranında % 6'lık Kobalt Naftanat ve % 2 oranında % 50 aktif Metil Etil Keton Peroksit ilave edilmesinden sonra yapılır.
sayın arkadaşlar formlarınızı ilgiyle okudum inanın çok etkilendim .bu işe yeni başlayan arkadaşlarla bildiklerimi paylaşmak istiyorum.yaklaşık 20 yıl önce rüzgardan 24v.dc üretip telsiz şarjında kullandık.piyasadaki normal şarz dinamoları ile bu iş çok zor devir tuttumak çok güç ve zor mıknatıslı dinamo kullanmak gerekiyor. Eski askeri ünümork araçlarının bir kısmında bu dinamodan var çok istikrarlı. birde eski kamyonların cam silgi motorlarıda aynı tip hurdacıları dolaşmak lazım . birde yeni motosikletlerin dinamoları 14v 3,5amp 35 ytl bu güzel bir regülasyonla iş görür. bahçeme rüzgarla çalışan bir tulumba yaptım elektirikte ürettecegim görüşmek üzere hepinize saygılar