Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (256. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 254255256257258
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sayın Teknisyen ve Malisert,cevaplarınız için teşekkür ediyorum.Sn. Malisert,cevabınızda yüksek devir sayısının fayda ve zararlarını nüve ve nüvenin yapısı üzerinden değerlendirmişsiniz.Bunlar çok değerli bilgiler.Fakat benim alternatörüm nüvesiz olduğu için,ben asıl aradığım cevabı alamamış oldum.
    Belki tahmin etmişsinizdir,ben hala yapmış olduğum alternatördeki üretim fazlasının nerden kaynaklandığını anlamaya çalışıyorum.Sizin yaptığınız akülü matkap testinin aynısını yaptım.Değişen bir şey yok.Matkap fazla çalışmaktan yanma noktasına gelene kadar tam 11 saat çalıştı,sonunda yanmasını engellemek için testi bitirmek zorunda kaldım.Akü değerlerinde ise herhangi bir azalma olmadı.
    Herkese çalışmalarında başarı temenni ediyorum
  • sayın teknisyen şebekeye enerji bastığınıza nasıl eminsiniz şebekeye bağlarsınız ama bu bastığınızı göstermez ha basmışta olabilirsiniz hatta almış bile olabilirsiniz o zaman sorayım ne kadar enerji bastınız çünkü bir top düşünün zıplatıyorsunuz uygun zamanda topa vurmazsanız top yükselmez(topa enerji yüklenirse top yükselir)
  • sayın teknisyen şöyle düşünün alternatif akımda voltaj daima değişir 220 denilen etkin değerdir yani öyle an vardır ki voltaj sıfırdır
  • sayın avşar ben 2kw trafoyla verdim denemek için tabiiki benim frekansim yüksekti öyle biraz bekledim bi sorun olmadı ama başka bi sorun yaratırmıydı bilmem fazla uğraşmadım tabiiki benim yaptığım tam nizami bi uygulama değil. Ben evin içerisinde denedim.....
  • quote:

Orijinalden alıntı: kudduz

Sayın Teknisyen ve Malisert,cevaplarınız için teşekkür ediyorum.Sn. Malisert,cevabınızda yüksek devir sayısının fayda ve zararlarını nüve ve nüvenin yapısı üzerinden değerlendirmişsiniz.Bunlar çok değerli bilgiler.Fakat benim alternatörüm nüvesiz olduğu için,ben asıl aradığım cevabı alamamış oldum.
    Belki tahmin etmişsinizdir,ben hala yapmış olduğum alternatördeki üretim fazlasının nerden kaynaklandığını anlamaya çalışıyorum.Sizin yaptığınız akülü matkap testinin aynısını yaptım.Değişen bir şey yok.Matkap fazla çalışmaktan yanma noktasına gelene kadar tam 11 saat çalıştı,sonunda yanmasını engellemek için testi bitirmek zorunda kaldım.Akü değerlerinde ise herhangi bir azalma olmadı.
    Herkese çalışmalarında başarı temenni ediyorum

üzerinde konuşmaya gerek yok .süper olmuş

bir iki de resim-video eklersen dadından yenmez.

kolay gelsin.....

• davetiyemi çoktan aldım sayın şefim inşallah başka bir işim çıkmaz saygılar
  • herkese selmlar...
    sayın şef ustam, fuara gelmeyi çok istiyorum fakat işlerimi uyduramıyorum eğer sizler benim gibi gelemeyenler için bol bol fotoğraf çekerseniz çok sevinirim.Malum iki işbirden zaman kalmıyordu şimdi birde okul çıktı başımıza bu yaştan sonra (gerçi sizlere göre çocuk kalırız ama okulun en yaşlısı sayılırım benden küçük öğretmen var : ) Allah izin verirse 2 sene sonra belgemi alcam elime
    bu aralar formdan uzak kaldık ama hergün takipteyim bi şeyler paylaşamıyorum canım sıkılıyor şu anda kanat yapımıyla uğraşıyorum çok iyi bi iş çıkarmak istiyorum yakında bitireceğim bol bol resim koymayı düşünüyorum
    herkese kolay gelsin iyi çalışmalar...

• öncelikle selamlar...
    elimde 2 tane elektrikli scotoor larda kullanılan 24v 250 watt 2750 d.dk. motor var. cevresinde 4 adet ferrit sanırım (sıyah) mıknatıs ve 4 kömür var elle cevırdigimde cok kolay dönmesine ragmen 1 adet beyaz led (diyot) bile yakamıyor .bu motoru neodyum mıknatısla upgrade etme yada bobin tellerini daha ince telle sarıp 300 -400 devirde 12 volt 1 amper alma ihtimalim varmı acaba ???..
    ege bölgesinde ve sahil kenarında yasadıgım içim cevremde oldukca fazla türbün mevcut... is yerime gıdene dek 12 adet elektrik üretimi yapan türbün ve sulama icin kullanılan kanat sayısı 9 ila 12 arası bircok türbün göruyorum. bunların hepsı yere paralel duruyor. fakat aynı ruzgarda bunların hicbiri dönmezken cep telefonu santrallerine kurulan türbünler fevkalede dönuyor.fakat bunlar yere paralel durmuyor tam acısını bılmıyorum ama en az 10-15 derece acıyla yukarı bakıyor bunun nedenı nedır acaba ???? ustalara gönul veren ve cevaplayan herkese sımdıden tesekkurler...

• sayın şefim iyi akşamlar,
    ben 2 yıllık muhasebe okumuştum şimdi 2 yıllık elektrik okuyorum bu yıl başladım pratikte zaten yıllardır bu işi yapıyorum ama teoride sıfır sayılırım babadan ne gördüysek oydu şimdi biraz geliştiriyorum kendimi sabahtan öğlene kadar okul öğlenden akşama kadar elektrikçi akşamdan gece yarısına oyun salonu yatmaya vakti zor buluyorum desem yalan olmaz... hem hocalardan da türbin meraklısı varmış bi çok konuda destek verecekler oradanda fayda görmeyi umud ediyorum :)
  • Merhaba Abiler Kardeşler,

Bu konuyu hemen hemen en başlarından beri okuyor, takip ediyorum. Benim de danışmak istediğim bir şeyler var. Bu konu başlığında yazan kişileri yani sizleri birbirinize karşı gayet seviyeli ve samimi bulduğum için öncelikle biraz kendimden bahsedeyim. Ben elektirik heveslisi biriyim. Marmara Üniversitesi tarih bölümü mezunuyum, aile şirketlerini kurumsallaştırmak üzere danışmanlık yapan bir firmada eğitim sorumlusu(kurumsal eğitimler) olarak çalışıyorum. Aynı zamanda otomobillerin marş motorlarının ve şarj dinamolarının satışını da ek iş olarak yapıyorum. (İhtiyacınız olursa en ekonomik rakamlardan yardımcı olmaya çalışırım)

Şimdi yapmak istediğim şu; Şarj dinamosunu, sabitlenmiş (arka tekeri yerden kesilecek şekilde askıya alınmış) bir bisikletin lastiğinden tahrik alacak şekilde bir düzenek-sehpa yapacağım ve 18 vitesli bisikletin yüksek viteslerindeki arka teker devir sayısının yüksekliğini kullanarak, şarj dinamosunun şarj edebilmek için ihtiyaç duyduğu(min. 800-1000 rpm/dk) devire ulaşacak ve aküyü şarj edeceğim. Hem teorik hem de pratik olarak sizler kadar bilgi sahibi değilim. Bu yapmayı düşündüğüm düzenek de sıfırdan bir alternatör yapmak gibi bir şey değil zaten, yani çok da uzmanlık gerektiren bir iş değil. Yine de bu olabilir mi, yanlış düşündüğüm veya yanlış bildiğim bir şey var mı?

İstanbulda ikamet ediyorum ve oturduğum yerde sürekli rüzgar yok o nedenle tek başına rüzgar trübünü yapmanın anlamı olmayacaktır ve bu yapmayı düşündüğüm işi de hobi olarak yapacağım. Bitirip çalıştığını gördüğümde bir şey düşünüp onu üretmiş olmanın hazzını duyacağım. Pedalları çevirmeye başladığımda akünün şarj olduğunu, bağlı ledlerin yandığını görünce mutlu olacağım diyebilirim.. Belki ilerde buna bir patent alıp "sağlıklı bir hayat için bisiklete binin aynı zamanda pillerinizi, ışıldak akülerinizi şarj edin" sloganıyla satılacak ticari bir ürüne de çevirebilirim.. Aslında yaz kış şöyle hatırı sayılır miktarda elektirik üretmesi için hem güneş paneli hem de rüzgar trübünü yapıp akü gruplarını şarj ettirip invertörle bunu AC ye çevirip evin ihtiyacını karşılamak istiyorum ama maliyeti biraz fazla oluyor ve şu aşamada daha öğrenmem gereken şeyler var ama bunu da ilerde yapacağım inşallah.

Bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi paylaşıp bana yardımcı olursanız sevinirim, herkese teşekkürler.

Saygılar

•  Rüzgar türbünü yapıyorum

malisert32 ve ŞEF34 İlginize teşekkür ederim.. Düşündüğüm düzenek bu kabaca bir çizimle..

malisert32, evet çevirmenin zor olacağı benim de aklıma geldi ama bisikletin vites sistemi sayesinde ve tekerleğin çapının büyük, dinamo kasnağı çapının küçük olmasının katkısıyla çok zorlanmadan pedal çevrilebileceğini düşündüm, ama tabi denemeden göremeyeğim galiba..

Şef34, araç alternatörlerinde sargılar çevrede, mıknatıslar rotor (otomotivciler kollektör diyor) üzerinde ve dönüyor. Bunun tersi durumda daha az devirle aynı enerjiyi elde etmek mümkün oluyor diye anladım, doğru anlamış mıyım? Elimizde eski yeni çok çeşitli dinamo mevcut, siz nasıl bir şey soruyorsunuz, gerçi ben ezberden bilemem ama teknik elemanlarımıza sorarım.

• Biliyorum doğrudur, yükte değilken rahat dönüyor ama yüke binince zorluyor zaten kayışı gevşeyen araçlardaki kayışın sıyırma sesi de alternatörün zor dönmesinden kaynaklanan kasnak-kayış sıyırmasından ötürüdür.

Madem durum böyle o halde eski bir yazıcımı tozlu rafından indirip kalbini sökeceğim.. HP nin 690 C yazıcısı vardı Türkiyedeki ilk yazıcılarından biri diye biliyorum.. Onun motorunun büyüklüğü nedir görmedim bilmiyorum ama o yazıcı 30 Volt(DC) luk adaptörle çalıştığına göre işe yarar bir şey gibime geliyor.. Bir onu söküp durumuna bakalım belki bu düzeneği ilk önce onunla deneriz..
  • sayın müverrih sizin düzeneğin biraz değişiğini ben denedim malisert kesinlikkle haklı step motor olabilir fakat akım olarak fazla bir akım alamazsınız step motorun büyüklüğüne göre 1 2 anper alabilirsiniz saygılar
  • Sn, caylak1 ilginiz için teşekkür ederim..

Siz de araç alternatörü ile mi denemiştiniz? Sonuç ne oldu?

Eğer dc step motor kullanacaksam aslında bisiklete luzum yok gibi, you tube da gördüğüm mıknatıs motorlarından yapıp step motorun miline ondan tahrik alarak dönderebilirim diye aklıma bir fikir geldi, siz ne dersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Müverrih -- 25 Kasım 2010; 16:25:38 >
  • sayın metin abim siz şebekeye basma işininide halledersiniz eminim bu konu önemli çünkü yasa çıkarsa(çift yönlü sayaç ) bizim sistemlerin cazibesi baya bi artacak gibime geliyor ama hazır biz sadece enerji girişi yapıp gerisini halleden yani şebekeye basma işini gören cihaz piyasada varmıdır (bilen varsa yazsın lütfen) bu aralar herşey ters gidiyor benim için onun için yazamıyorum kaldıki kendimide veremiyorum olaylara
  • sayın müverrih evet çok önceden araç alternatörüne 12 volt verdim rotorun elle bile çevirememiştim vazgectim çıkma bir alternatördü o zamanlar pek bilgim yoktu fakat yinede yüke bindikçe çoık kasma olaçağını garanti ederim modifiye ettiğim motora kıyasla söylüyorum
  • http://www.datakom.com.tr/files/data_sheets/705_TAN.pd
    sayın avşar35 isterseniz şu lngi bi inceleyın.....
  • lingi verdim ama ordan acmadi DKG-705 şebekeye basma ünitesi olarak googleye yazınız belki bi fikir verır size...
  • genelde dinlemeyi sectıgım ıcın forumda online olmama ragmen mesajım yoktur .deger vermıs malısert uyemiz( abim yada kardesim ) sagolsun yanıtlamıs mesajımı.ama ben elektrık teknısyenı ve mesaı satlerı harıcınde led pano yapıp gecimini saglayan bırı olarak.. ustalara tek bı soru sordummm ve hala yanıtlayan olmadııı.... tekrar soruyorummm bu türbünlerde %100 turk malııı.neden yapılan türbünler solo takılırken bu turbunler cayır cayır elektırk uretıyorrrrrrr????
  • malisert32, eski yazıcımı aradım ama bulamadım daha sonra daha geniş çaplı bir aramayla bulurum inşallah. Onu bulamadım ama elimde 2000W lık profesyonel saç kurutma makinesinin motoru vardı onu buldum.. Bu motor resimde görünen mavi kablolarını direk prize sokunca yani alternatif akımla çalışıyor. Bu motor haricen çevrildiğinde geri akım verir mi? verirse direk alternatif akım mı verir?

Saygılar

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

• 
Sayfa: önceki 254255256257258
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.