Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (235. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10.310
Cevap
109
Favori
2.447.916
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 233234235236237
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sayin sef kardesim, bendeki dinamo ucken bagli idi ve her uc bobinin baslangic uclari birbirine bagliydi yani uc bobinden herhangi biri ters kutup degildi ,bu dinamodan randiman alabilirmiydim,rotorundaki bakir tel kalinligi 1mm 200 gramdi,bobinlerdeki tel kalinligi 1,5mm re 5 spil (overlap)yani iki oyuk rasinda da bobin sariliydi ,ugrasmamama degermiydi ,aydinlatici bilgiler icin tesekkurlerimi sunarim.
  • DUYURU

    arkadaşlar elinde elektirik üretebilicegim bir motor olan arkadaşımız varsa bana satmak isterse ben alırım
  • ARKADAŞLAR RÜZGAR TÜRBİNİ İÇİN 2. EL MOTOR ARIYORUM ( 2-3KW) TEŞEKKÜRLER.
    quote:

    Orijinalden alıntı: ibka

    Arkadaşlar ben bir evi besleyebilecek bir rüzgar türbünü yapmak istiyorum.Lütfen yardım
  • Teşekkürler Şef...Teşekkürler.
    Beni hiç cevapsız bırakmadın...
    Sana sormam gereken bir sorum daha var ama, şimdi soramıyorum.Sonra.
    Yarın sabaha iş yetiştirmem gerek.
    Ama meseleyi anladım...
  • Büyük yatırımlar için iyi ama,hazır bi sistem almaya kalkışırrsan çok tuzlu olur.Kendin yapmaya kalkışırsan hiç bilgin yoksa zorlanırsın bayağı bi..Proje sitelerinde bulabilirsin örnek devreleri vardır
  • Buda kaynattigim iskeleye turbunun baglanis sekli,yarinda ozel bir boya ( boya ve sertlestirici ikisi birlesipte boyandiginda kemik gibi bir satih olusuyor)ile turbunun kanatlarini boyayacagim saglamlik acisindan.
     Rüzgar türbünü yapıyorum
    quote:

    3 kişi halka oluşturup, elele tutuşsunlar. Burada insanları bobinler dersek, ellerimizin birleştiği noktalardan enerji çıkışı alıyoruz. Ters kutup olayınıda şöyle diyeyim. Bu 3 kişiden bir tanesi sağ eliyle soldakinin elini tutarken,sol eliyle de sağdakinin elini tutuyor. Ama diğer kişilere sırtını dönmeden. Herkesin yüzü birbirine bakıyor.

    yani 3 kisiden birisi sirtini donerek elele tutuyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulvi51 -- 14 Temmuz 2010; 1:23:08 >




  • Altta motorun idareten 100:20 disli ile monte edilmis hali ,su an alt yapisi ile mesgulum turbunun kanatlari renklendirilecek
    ortayada becerebilirsem kanatin bir yuzune u v 5 diger yuzunede l i 1 harflerini yazip dondugunde ulvi51 ismini tamamlayan
    animasyon(gif) yapmaga calisacagim,donerse tabiiki
    Edit :Elimle turbun kanatini bir hamle ile cevirmemde 19 volt,4 amper guc okuyorum multimetrede
    insallah bu kadar calismadan sonra turbunu direge monte ettigimde ruzgar gucu ile ,multimetrede okudugum gucu elde ederim..
     Rüzgar türbünü yapıyorum Rüzgar türbünü yapıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulvi51 -- 14 Temmuz 2010; 1:28:47 >




  • Bu 15-20 katlı bir apartmana yapılsa deniz seviyesinden yaklaşık 1km kadar yüksekte bir yere?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ŞEF34

    Sonucu heyecanla bekliyoruz Ulvi abi. Kolay gelsin.

    Sagolasin tesekkur ederim valla bende en az sizin kadar merak ediyorum neticeye ulasabilmek icin gec saatlere kadar ugrasiyorum.
    quote:

    Orijinalden alıntı: TürkBirDev

    Bu 15-20 katlı bir apartmana yapılsa deniz seviyesinden yaklaşık 1km kadar yüksekte bir yere?


    Ben bu yaptigim turbunu Ankarada 2metre uzunlugunda direkle zemin katinda randiman almaga cesaret ediyorum,sizin bahsettiginiz ortamda (1km deniz seviyesini bos verin 20x3 =60 metre yukarda olmaniz dahi yeterli) ben bu turbunle evimin butun elektrigini tedarik ederim.

    Arkadaslar bu arada tesadufen boya macunu yapmayida ogrendim,plastik dokum isinde kullanilan toz plastik (un gibi )vardi elimde
    bunu sellozik boya ile karistirdigimda bir cesit celik macun olustu,sentetik boya ile yaptigimdada bir cesit cam macunu olustu ,
    sellozik boya ile yaptigim macunu turbunun kanatlarini cin mali manto( camelyafi file)ile yorgan gibi buzdurerek diktigimde olusan
    delik ve bosluklari doldurdum mukemmel oldu,su an kanatlari boyamakla mesgulum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulvi51 -- 15 Temmuz 2010; 1:58:42 >




  • yaptıgımız ruzgar turbini son durumu. 17,6 volt - 9A, ( 34V-20A, 50V-29A) voltaj 100v bile gördüğü oluyor, amper ise alıp başını gidiyor, şarz kartı dayandıramıyoruz. voltaj sınırlayıcı önerebileceğiniz bir sistem varmıdır.

    videosu:http://www.dailymotion.com/video/xdvo4k_ruzgar-turbini-kanatlary_tech

     Rüzgar türbünü yapıyorum




  • Merhaba,benimde birzamanlar böyle bir sorunum vardı halletmiştim,7815 voltaj sınırlayıcısını 2adet 2n3055 transistörünü sürerek kurtuldum,istediği voltaj olsun şarj akımından dolayı yüke binen dinamo voltajı transistörü yakamıyor,yapmanız gereken tekşey devrenizi aküden ayırmamakayırdıgınız an hemen yanar transistörleriniz,benim gibi devamlı elektrik alıyorsanız böyle yapın derim,tabi farklı yol ve yöntemlerde var enpratik yöntem budur.
  • slm.dikkatimi çeken birşey oldu size yazmak istedim,daha önce benimde böyle çalışmalarım çok oldu,bir sarımın tam voltaj üretimini saglamak için mıknatıs kutuplarının çizimdeki durumu biraz hatalı geldi bana,sadece tek oluk kenarlarını kapsayacak şekilde mıknatıs seçilmesi gerekiyor.
  • Selam arkadaşlar. Uzun uğraşmalardan sonra forumdan toparladığım bilgiler ışığında, bir flanş jeneratör yapmayı becerdim. Amacım epey bir zaman önce yaptığım bir dikey türbine adapte etmek idi. Fakat bazı şeyler yolunda gitmedi, istediğim bağlantıyı yapamadım.
    Amacım yaklaşık 150 devirde verim alabilmekti. Ama bu mümkün olmadı.Şimdi sizlere sormak istediğim başka bir şey var.
    Buna benzer bir soruyu bir süre önce ŞEF sormuştu,ben de heyecanla verilecek cevabı beklemiştim. Ama sanıyorum o sırada forumda sürmekte olan kargaşa ve tartışmalar nedeniyle kimseden cevap alamamıştı.
    Jeneratörden düşük devirde verim alamayınca, daha yüksek devirlerde deneme yapmayı sürdürdüm.Bunun için jeneratöre akülü matkap bağladım, yüksek devirlerde denedim ve kafamı karıştıran sonuçlar aldım. Son geldiğim noktada 3 fazın her birinden ayrı ayrı 18 V 5A kadar verim alabiliyorum. 2 Faza 12V,5A halogen ampuller bağladım pırıl pırıl yandı. Aynı anda 3 ncü faza bağlı multimetre 16 V gösteriyordu. Oysa akülü matkap 12V 1.2 A gücünde.
    Şimdi bu bilinen ve sık rastlanan bir durum mudur? ŞEF de daha önce bu soruyu sorduğuna göre demek o da böyle bir olayla karşılaştı.Onun da kafası benim gibi karışmış olmalı.

    Sizlerden alacağım cevaba göre denemelerimi farklı bir yönde sürdürmem gerekecek belki de. Herkese iyi çalışmalar diliyorum.




  • arkadayım öncelikle bilgini paylaştığın için teşekkür ederim ama ben dediğinizi anlıyamadım 2 adet 2n3055 transistör
    sürerek kurtuldum diyorsun benmi yanlış annladım yoksa sizmi yanlış aktardınız transistörmü 3 ayaklı entegremi
    bana mümkünse bağlantı şeklinin basit bir çizimini koyarsan çok memnun olurum
    saygılarımla.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DENİZCİ-1

    arkadayım öncelikle bilgini paylaştığın için teşekkür ederim ama ben dediğinizi anlıyamadım 2 adet 2n3055 transistör
    sürerek kurtuldum diyorsun benmi yanlış annladım yoksa sizmi yanlış aktardınız transistörmü 3 ayaklı entegremi
    bana mümkünse bağlantı şeklinin basit bir çizimini koyarsan çok memnun olurum
    saygılarımla.

    Merhaba,ben şuanda pratikte kullandıgım bir devrenin şemasını veriyorum,bu devreyi genelde hiç kullanamazlar nedeni 7815 ler fazla voltaja dayanıklı değiller maximum 35volt sanırım,akım değerleride çok düşüktür yani alternatörünüzden gelen voltajı akü bağlantısı olmadan baglarsanız devreniz hemen yanacaktır.
    />




  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Sn.nec5;Galiba alt. yapımındaki paylaştığım resimden bahsediyorsunuz.Sadece 1 oyuk miktarı(genişliği)mık. hesabı yaptığınızda;ya faz sayısını yada bobin sayısını değiştirmek zorundasınız demektir.Sizin hesaba göre 36 mık.lı bir alt. olur.En önemliside oyuk başı mık. olduğu için aşırı VİBRASYON.Ben böyle biliyorum.Doğrusunu yada anlatmak istediğinizi resimle burada paylaşırsanız hem ben öğrenmiş olurum hemde bilgi alış verişi yapmış oluruz.Detaili açıklayınki en doğrusunu öğrenelim,öğretelim.

    Merhaba melisert32,sizin çalışmalarınızıda takip ediyorum,burada maksat tabiki teori ve pratikteki paylaşımlardır,sizden ve forumdaki arkadaşlardan epeyce şeyler ögrenmedim dersem yalan olur.ilk atternatör sarımı yaptıgımda diğer yabancı sitelerdeki takiplerim sonucu verimli oldugunu düşündüğüm sarım şekli 1 - 4 adımla sarım şeklidir,bu şekilde sarılıp yerleştirilen bobinin bir tarafı N birtarafıda S oldugundan zaten arada fazla boşlukda kalmıyor,kalan boşlukta manyetik alan içerisinde oldugundan kayıpda azoldugunu düşünüyorum,bununla ilgili yaptıgım çalışmanın açık resimini kısa zaman içerisinden burayada koyarım,hepberaberde inceleriz verimliligini.elle bile çevirdigimde 12v 21w ampülü çokaz yük hissederek yakabiliyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Paylaşmaya devam,sırada 3 faz bir alt.ün sarım tekniği var.Bu örnekte 36 ankuşlu nüve ama aynı tekniği 24 ankuşluda uyguluyoruz.Yıldız bağda;1a+2a+3a beraber bağlı 1b,2b,3b uçları ise faz çıkışları olarak alıyoruz hepsi bu.Görüldüğü gibi 36 ankuşlu nüvede faz başına 6 bobin,buna göre 24 ankuşluda faz başına 4 bobin,48'de ise faz başına 8 bobin düşüyor.Bağlantıda;Mık.ların o andaki durumuna göre 1.faz(yeşil)sıfır,2.faz S+N,3.faz N+S.İşte mevcut alternası tam verimli yani alt.ü tam kapasite çalıştırmak istiyorsak girişler yıldızda bir bağlı olmalı.1 fazı ters bağladığımda illaki kutuplarda çakışma olur ve verim 2 fazlıya düşer,onlarca defa denedim bu sonuca vardım.
    Alt.yapımında altın kural;Arkadaşlar yapacağınız alt. için AC motor seçerken oyuk sayısı çok önemli değil,önemli olan nüve uzunluğu.Çünkü kısa nüvede çöp bobin(bobinin nüveden dışta kalan kısmı)çok olacağından direnç yükselerek aşırı verim kaybına neden olur.Yani kısa nüvelide 50 spir yerine uzun nüvelide 15-20 spiri tercih ve tavsiye ederim.
    Ne oluur ne olmaz,bu açıklamamı ve resimi belgelerinize kayıt etmenizi tavsiye ederim.Unutmadan öyle 4-5 kw.lık AC motor aramanıza gerek yok uzun nüveli 1,5-2 kw. bir AC motor 2 evi idare eder.Paylaşmaya devam inş.Sırada Ş.Ü.leri var ama en ekonomik ve en kolay şekilleriyle.Hayırlı günler dilerim.

     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum


    Tekrar selamlar,nette bir stator resmi bularak üzerinde anlatmakta istedim,araba alternatörleri ve dc alternatörlerinde böyle sarıldıgını biliyorum,bende sarım şekline bakıncada ister yıldız ister üçgen bağlayıp akımı yada voltajı yükek alabilme şansımızın oldugunu gördüm,teşekkürler.
     Rüzgar türbünü yapıyorum




  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Merhaba kudduz usta;Anladığım kadarıyla 1 verip 2-3 alıyorum bu nasıl olur?demek istiyorsunuz.Önce verim testini netleştirelim sonra sonuçlara göre değerlendirelim.Öncelikle halojen 5A.lik lambalar pırıl pırıl yanıyordur ama tüketimi önemli olan.Yani canlı yanar ama 2A çeker,ışık bizi aldatabilir.Siz ayrı ayrı yerine en garantisi;1=kullandığınız matkaba mümkünse A.metre ve V.metre bağlayın yani sarfiyatı netleştirin.2=Çıkışları doğrultup doğru akım sarfiyatını ölçerseniz işte verilen ve alınan o zaman belli olur.AC akım bizi kesinlikle yanıltır çünkü değişkendir.Bunlarıda yaptıktan sonra harcanan 15 W alınan 40-50W ise mükemmel bir iş başardınız demektir.Kolay gelsin.


    quote:

    Orijinalden alıntı: kudduz

    Bunun için jeneratöre akülü matkap bağladım, yüksek devirlerde denedim ve kafamı karıştıran sonuçlar aldım. Son geldiğim noktada 3 fazın her birinden ayrı ayrı 18 V 5A kadar verim alabiliyorum. 2 Faza 12V,5A halogen ampuller bağladım pırıl pırıl yandı. Aynı anda 3 ncü faza bağlı multimetre 16 V gösteriyordu. Oysa akülü matkap 12V 1.2 A gücünde.
    Şimdi bu bilinen ve sık rastlanan bir durum mudur? ŞEF de daha önce bu soruyu sorduğuna göre demek o da böyle bir olayla karşılaştı.Onun da kafası benim gibi karışmış olmalı.

    Sizlerden alacağım cevaba göre denemelerimi farklı bir yönde sürdürmem gerekecek belki de. Herkese iyi çalışmalar diliyorum.




    Sayın Malisert,bu meseleyi foruma yazmadan önce, sorunumun yazmaya değer olup olmadığına emin olmak için uzun süre sormayı ertelemiştim (işin içinde komik bir duruma düşmek de vardı çünkü) ve bu arada cevabınızda yapmamı söylediğiniz şeylerin bazılarını yapma zamanım zaten olmuştu.Öncelikle bir yazım hatamı düzelteyim. Fazlara bağladığım halojenler 5A değil 4A.Yanlış yazmışım.
    Söz konusu halojenleri bağlamadan önce zaten her bir fazı tek tek doğrultup defalarca DC ölçüm yaptım,yukarıda sözünü ettiğim değerleri multimetrede gördüm.3 adet multimetrem olmadığı için ve bütün fazları aynı anda görebilmek için, bir denemeyi de ampullerle yaptım.Doğrultulmuş 2 faza birer ampul ve üçüncüye bir multimetre bağladım. Sonuçlarını yazmıştım zaten.Diğer tavsiyeniz olan, matkabın değerlerini araştırmak açıkçası hiç aklıma gelmedi. Matkabın ve aküsünün gücü ve enerji kullanım değerleri her ikisinin üstünde ayrı ayrı belirtilmiş,12V,1.2A.Bu da taş çatlasın 15W eder.Teknik olarak bunun daha yukarıya çıkması mümkün mü? Akünün kapasitesi bu zaten.
    Bu konuda bir fikri olan herkesten görüş bekliyorum.
    ŞEF daha önce bu soruyu sordu ama cevap alamadı demiştim. Arkasını getirmediğine bakılırsa belki de cevabı buldu. Bana söyleyecekleri olabilir.ŞEF oradamısın?




  • merhaba kudduz usta; makaleni okudum benim aklıma şöyle bir soru geldi acaba 12V 1.2A olan aküyü çıkartıp ona harici bir adaptörden besleme yapıp sistemini tekrar çalıştırsan ve bu arada matkabın çektiği amperi ve watt ı gözlemlesen daha etkili bir sonuç alabilirmisin?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Sn.nec5;eğer sarımınız bu şekilde ise emeğinize yazık.Hiç zorlanmadan yakıyor diye sarımınızın hatasınıda söylemişsiniz aslında.Resime bakınca hatayı ben hemen anladım ama her neyse sizde öyle yapın.Sizin resimdeki sarımı tekrar tekrar gözden geçirmeniz,hatanın ne olduğunu yakalamanız temennisiyle.

    Selam,cevabınızı görünce şaşırdım bana şarj amaçlı alternatörlerin nasıl sarıldığını şemayla burda gösterirseniz sizin bilginiz doğru diyecemayrıca bu sarım teknigi yanlışsa neden araba alternatörleri ve bazı jeneratör modelleri uyartım sargılarını besleyen kısım neden böyle sarılıyor?sizin sarım tekniğinize gelince iki oyuka denk gelen tek mıknatıs var,sanırım fizik kurallarındandı hatırladıgım kadarıyla,burda sizin istediginiz kadar sargı kullanın manyetik kuvvet çizgilerinizin gücü kadar diğer adıyla uyartabildiğiniz kadar alırsınız,birde aklıma gelmişken söylim bir alternatör ucundaki lambayı yakmak için nekadar az kuvvet uyguluyorsanız okadar iyidir.




  • 
Sayfa: önceki 233234235236237
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.