Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum Sayfa: <<   < önceki  5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
utopiautopia

1 Nisan 2008; 15:08:17 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

step motor buldum 35 v 1,1 amper denemelik bir türbin deneyeceğim yüke çok biniyor ilk defa bir step motor gördüm 50 cm lik kalın atık su borusundan kanat yaptım....motor ucunda sarı dişli var nasıl sabitleyecegigm kanatları duşunuyorum...4 cıkış var kırmızı kırmızıbeyaz yeşil yeşilbeyaz ...kırmızıbeyaz ve yeşilbeyazzı baağladım kırmızı ve yeşilden voltaj alıyorum dorumu bilmiyorum....rüzgara karşı dönebilen sistemde beni çok duşunduruyor voltajı 26-27 v a sbt lemeye çalışacağım teknik lise den yardım almaya çalışıyorum aydın merkezdeyim yeni başlamaya çalışıyorum ruzgar işine bana yardım ederseniz sevinirim...

kenakord08

1 Nisan 2008; 19:51:07 

Utopiautopia Kardeşim.. elindeki servo motoru yazında belirttiğin gibi bağlayamazssın ben sana bağlantı şemasını gönderiyorum.. çıkışı örneğin 24 volt AC olursa redresor den sonra + ve - uclarında DC 30 volt alırsın. voltaj sabitleme ancak bir şarj ünitesi kullanarak sağlayabilirsin tabii ki akü bağlı ıken. isterseniz n2 amper şarj ünitesi şemasınıda gönderebilirim.
Kolay gelsin Başarılar..

Ekteki dosya (1)

Kadişi bere - Hopuyi koçi
ŞEF34

2 Nisan 2008; 1:04:02 

quote:

Orjinalden alıntı: MEHMET TURHAN

buyrun BUNALMIŞ arkadaşın dizayn ettiği 15-80 volt arası çalışabilen 10amp. regüle şeması

Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın

Sayın arkadaşlarım !
Üzerinde çalıştığım dikey türbini bitirdim. Resmini çekip, buraya koyacağım. Şimdi sırada voltaj regülatörü var. BUNALMIŞ arkadaşımızın şemasını verdiği ve MEHMET TURHAN arkadaşımızın da yaptığı devreyi yapmak istiyorum.

Yalnız burada küçük bir konuda takıldım. Devre su ile soğutmalı olduğu yazıyor. Su ile nasıl soğutacağız ? Yani devreyi suyun içinemi sokacağız.

Birde şemada giriş ve çıkışları tam anlayamadım. Giriş ve çıkış aynı yerde görünüyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Yardım edecek herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞEF34 -- 2 Nisan 2008; 1:06:25 >

kenakord08

2 Nisan 2008; 9:20:07 

Şef 34 arkadaşım.. sisteminiz hayırlı olsun. şarj ünitesi olarak kullanacağınız sisteme mehmet kardeşimin verdiği şema pek uygun değildir. sana göndereceğim şarj ünitesi bu iş için özel tasarlanmış bir devredir bunu yapmanı öneririm. baskı devre ve şemasını da gönderiyorum. entegre karaköyde çığır elektronikte var 11 YTL. geri kalan elemanlar zaten her yerde var. transistörleri bilgisayar kasa fanı ile soğutman yeterlidir..yapımda kolaylıklar diliyorum. sormak istediğiniz olursa foruma yazarsınız.. Not Baskı devre PDF olduğu için Gitmedi isterseniz bana ulaşabilirsiniz.. Kolay Gelsin.

Ekteki dosya (1)

kenakord08

2 Nisan 2008; 9:23:18 

Diyor köprü diyottur ve 35 amperlik soğutucu tipli diyottur. bu şarj ünitesi baskı devresi ve yapılmış hali bende mevcuttur.. ancak yapacak arkadaşların bana kaç Amperde şarj yapacaklarını bildirmeleri lazım ona göre güç transistörleri ayarlanacaktır.

dhan000

2 Nisan 2008; 10:10:28 

bunalmış hocamızın yapmış oldugu devre su tankına monte edilecektir. su sogutmadan kasıt budur. bu şekilde ısı olarak atılan enerji su ısıtmada kullanılacktı..ve 12 voltun altında elektrik üretildiginde şarj olamayacagı için bu yetersiz enerjide su ısıtmada kullanılacktı..
kolay gelsin

imac 20" mac os x 10.5.3 Leopard
MEHMET TURHAN

2 Nisan 2008; 11:54:45 

quote:

Orjinalden alıntı: dhan000

bunalmış hocamızın yapmış oldugu devre su tankına monte edilecektir. su sogutmadan kasıt budur. bu şekilde ısı olarak atılan enerji su ısıtmada kullanılacktı..ve 12 voltun altında elektrik üretildiginde şarj olamayacagı için bu yetersiz enerjide su ısıtmada kullanılacktı..
kolay gelsin

arkadaş doğru söylemiş
buradaki devre tasarımı yapılırken soğutmak yerine ısıtmak hedeflenmiştir.daha doğrusu soğuturken ısıtmak amaçlanmıştır.ancak devre sadece 15-80 volt arası regülasyon yapmaktadır.bu tip devrelere muhakkak akü şarz kontrol devresi ilave edilmesi gerekmektedir.aksitaktirde rüzgar çokken aküler aşırı şarzdan bozulacak rüzgar yokkende devre akülerden akım sömürerek kayıplara neden olacaktır.ufak tefek eklemelerle durum düzeltilmeye çalışılsada daha komplike üniteye ihtiyaç duyulmaktadır.işte tam buradada kenakord08 abimizin tasarladığı sistem devreye giriyor.ihtiyaçlara göre güç tespiti yapılıp amperajı ayarlandığında bu sistem her şeyi kontrol altında tutacak ve zararlı akımları bertaraf edecektir

SAYGILAR

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEHMET TURHAN -- 2 Nisan 2008; 11:59:10 >

SORUN YOK;ER YADA GEÇ HALLEDERİZ
ŞEF34

2 Nisan 2008; 20:21:54 

Sayın kenakord08 arkadaşım !
İlgin için çok teşekkür ederim. Benim için oturup şema çizmişsiniz. Bu şemayı yapmaya çalışacağım. Takıldığım yerde destek alırım. Tekrar teşekkür ediyorum.

Sayın dhan000 arkadaşım ve sayın adaşım ! Açıklamalarınız için sizede teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar ! Yaptığım çalışmayı bugün video ya kaydettim. Youtube'a göndermek istiyorum ama bu konuda hiç bilgim yok. Bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum. Sayın adaşım siz daha önce göndermiştiniz galiba. Benim anlayacağım şekilde tane tane izah edebilirmisiniz. Hepiniz sağlıcakla kalın.

kenakord08

3 Nisan 2008; 9:46:10 

Selamlar .... Arkadaşlar rüzgar türbinini yapmak mekanik olarak oldukça hassas ve dikkat bilgi isteyen bir iş olup iş sadeve bununla bitmiyor. Elektronik sistemleri çok önemli. yani elde edeceğiniz AC 220 volt enerjinizi elde etmek için gerekli olan ve alternatörden elde ettiğiniz AC stabil olmayan geriliminizi akülere hiçbir zarar vermeden istenilen değerlerde şarj etmek için kullanılan sistemdir.
bunun için iyi bir redresör, şarj kontrol ve şarj ünitesi ile koruyucu sigortaların seçimi, ve bu şarj ünitesinin akülere göre kalibrasyonu işin uzun süreli sıhhati için çok önemli. inverter olarakta türbin generatörünün gücünün 2/3 oranında fazlası olarak seçilmeli ve kullanacağınız cihazların sıhhat ve selameti açısından SMPS olarak 50 HZ sinüs olanını kullanmak gereklidir tabiiki bunların bir bedeli ve maliyeti vardır ancak yapacağınız sisteminiz profesyonel ve kaliteli baba bir sistem olacaktır.. Saygılarımla..... KENAN

Ekteki dosya (1)

ŞEF34

3 Nisan 2008; 21:21:17 

Değerli arkadaşlarım !

Önceden bahsettiğim rüzgar türbini için yaptığım alternatörü bitirdim ve denemesini yaptım. Rüzgar türbini olarak dikey eksenli LENZE türbininde denedim. Zaten yaptığım alternatörü yatay türbinde denemek zor olurdu, biraz büyükçe de. Görüntü olarak öyle pek motora, alternatöre filan benzemiyor. Alüminyum dökümden yapılmış bir pano içine monte ettim.

nec5 arkadaşımız önceki bir yazısında dikey eksenli türbinlerden LENZE türbinini kastederek ' ben bunu beğeniyorum ' demişti. Gerçekten çok kuvvetli bir türbin. En hafif rüzgarda bile çok rahat dönüyor. Gövdeyi ince alüminyum sactan yapacaktım ama saca para vermeden denemek için branda bezi gerdim. Onun için görüntü pek hoş olmadı. Bugünde rüzgar olmadığı için denemeleri atölye ortamında el gücü ile yaptık. Zaten ben türbinden ziyade dinamoyu denemek için çalıştım.

Aşağıdaki linkte yaptığım çalışmalar var. Kolu el ile dakikada 60 devirle çevirdim. Milin aşağısındaki dişli ile dinamoya bağlı olan dişli oranı 1/2.6 Yani kolu 60 d/dak. çevirdiğimde motor 156 d/dak. ile elektrik üretimi yaptı. Yanan lamba ise 12 v. 20 w. nokta halojen.

www.youtube.com/watch?v=1zXs1hFUzmY
www.youtube.com/watch?v=x6hFeJFD76I

Videoları youtube'a gönderme konusunda bana çok yardımcı olan çok emeği geçen MEHMET TURHAN arkadaşıma çok çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca çektiğim bazı resimleride göndermeye çalışacağım. HOŞÇAKALIN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞEF34 -- 3 Nisan 2008; 22:32:02 >

ŞEF34

4 Nisan 2008; 0:17:58 

quote:

Orjinalden alıntı: kenakord08

Şef 34 arkadaşım.. sisteminiz hayırlı olsun. şarj ünitesi olarak kullanacağınız sisteme mehmet kardeşimin verdiği şema pek uygun değildir. sana göndereceğim şarj ünitesi bu iş için özel tasarlanmış bir devredir bunu yapmanı öneririm. baskı devre ve şemasını da gönderiyorum. entegre karaköyde çığır elektronikte var 11 YTL. geri kalan elemanlar zaten her yerde var. transistörleri bilgisayar kasa fanı ile soğutman yeterlidir..yapımda kolaylıklar diliyorum. sormak istediğiniz olursa foruma yazarsınız.. Not Baskı devre PDF olduğu için Gitmedi isterseniz bana ulaşabilirsiniz.. Kolay Gelsin.

Sayın kenan arkadaşım !
Şemasını verdiğin devrede diyot renklerini ve ne işe yaradığını tam anlayamadım. Bir tanesi yeşil power, bir tanesi kırmızı şarj, bunları anladım. Diğer ikisinin rengi ve ne işe yaradığı net okunmuyor. Bunları açıklarsan sevinirim. HOŞÇAKAL

kenakord08

4 Nisan 2008; 8:33:21 

Mehmet kardeşim... en baştaki led turuncu renkte olup Akü şarjının tam dolu olduğunu gösterir
Yanındaki led turuncu leddir ve akünün 1/2 (Yarım Dolu) olduğunu gösterir
üçumcu led kırmızıdır ve akünün akım çektiğini ve şarj olduğunu gösterir
son led yeşil dir bu da sistemin normal çalıştığını belirten power göstergesidir.
NOT : yanlız bu sisteme 45 voltun üstünde DC voltaj uygulanamaz yoksa entegre sizlere ömür olur...
kolay gelsin.

MEHMET TURHAN

4 Nisan 2008; 11:11:05