Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum Sayfa: <<   < önceki  4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
baudolino

5 Mart 2008; 14:06:57 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

mehmet bey kutluyorum sizi. gerçekten epey yol almış görünüyorsunuz. benim sormak istediğim iki şey var:

1. bitmiş halinin resmini yaynladığın 15-80 volt regüle devresinin şemasını aradım ama bulamadım forumlarda, mümkünse burada paylaşır ve bu devre ile ilgili gözlemlerini iletir misin? bu devre akü şarjına yaramayan enerjinin transtörler üzerinde ısıyla harcanmasına mı dayanıyor..

2.alternatör kullanmakla doğal mıknatıs kullanmak arasındaki farkı düşük akü yükündeki kasmayı bertaraf ederek aşmak mümkün değil midir, sonuçta doğal değilse de kontrollü bir sunni mıknatıs yaratmaktan başka bir şey değil rotora elektrik vermek... ve niye bu sistem verimsiz olsun diye düşünüyorum doğrusu (rotoru mıknatıslamak için harcanan enerjiyi bir yana koyarsak tabi..ama biz bu kadarlık enerji kayıplarını regülasyon için çoktan göze alıyoruz zaten). bu arada ilk deneme için çıkma bir şarj dinamosu araştırdım ve 30-80 ytl arasında fiyatlarla karşılaştım. ben denemek için en sessiz dönenlerden konjektörlü birini 35 ytl ye aldım izmir-de.

3. hatta üçüncü sorum da tüm arkadaşlara olsun..

biz genellikle türbinimizi koyacağımız yeri seçme şansına pek sahip olmadığımıza, dolayısıyla az rüzgarda yüksek verim planlamak çoğu yerde daha akıllıca olacağına göre, neden düşük hızlarda avantajlı olan dikey eksenli türbin üzerinde duracağımıza yatay eksenli türbinler üzerinde duruyoruz? yatay eksenli türbin düşük torktan dolayı şarj dinamosunu çevirmekte zorlandığı halde, bu dnamolarla çalışmayı yavaş rüzgarda yüksek tork yaratabilen dikey eksenli türbinler mümkün kılmaz mı?

bizim olanaksızlıklarımızda çok pahalıya gelen bir doğal mıknatıslı dinamo ve kontrol devreleriyle uğraşacağımıza hazır, seri üretilen, garantili şarj dinamoları kullanmaya olanak sağlayan bir türbin dizaynı daha akıllıca olmaz mı?

selamlar herkese..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baudolino -- 5 Mart 2008; 14:15:35 >

''biz şimdi gidiyoruz gibi ya dostlar
birgün döneriz elbet
acısız, adsız'' Arkadaş Zekai ÖZGER
KIZILÖTESİİ

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

Sisteme Gözat

5 Mart 2008; 17:35:46 

100 w lık bir ampülü çalıştırmak için nasıl bir motor alalım

Osmanlı ve Türk Tarihi Kulübü
Akıllı kimsenin lisanı kalbindedir. Düşünerek söyler.
Hz.Ali (r.a)

Türk Tarihinin En Büyük Kumandanı Fatih Sultan Mehmet Han

MEHMET TURHAN

5 Mart 2008; 22:27:28 

quote:

Orjinalden alıntı: baudolino

mehmet bey kutluyorum sizi. gerçekten epey yol almış görünüyorsunuz. benim sormak istediğim iki şey var:

1. bitmiş halinin resmini yaynladığın 15-80 volt regüle devresinin şemasını aradım ama bulamadım forumlarda, mümkünse burada paylaşır ve bu devre ile ilgili gözlemlerini iletir misin? bu devre akü şarjına yaramayan enerjinin transtörler üzerinde ısıyla harcanmasına mı dayanıyor..

2.alternatör kullanmakla doğal mıknatıs kullanmak arasındaki farkı düşük akü yükündeki kasmayı bertaraf ederek aşmak mümkün değil midir, sonuçta doğal değilse de kontrollü bir sunni mıknatıs yaratmaktan başka bir şey değil rotora elektrik vermek... ve niye bu sistem verimsiz olsun diye düşünüyorum doğrusu (rotoru mıknatıslamak için harcanan enerjiyi bir yana koyarsak tabi..ama biz bu kadarlık enerji kayıplarını regülasyon için çoktan göze alıyoruz zaten). bu arada ilk deneme için çıkma bir şarj dinamosu araştırdım ve 30-80 ytl arasında fiyatlarla karşılaştım. ben denemek için en sessiz dönenlerden konjektörlü birini 35 ytl ye aldım izmir-de.

3. hatta üçüncü sorum da tüm arkadaşlara olsun..

biz genellikle türbinimizi koyacağımız yeri seçme şansına pek sahip olmadığımıza, dolayısıyla az rüzgarda yüksek verim planlamak çoğu yerde daha akıllıca olacağına göre, neden düşük hızlarda avantajlı olan dikey eksenli türbin üzerinde duracağımıza yatay eksenli türbinler üzerinde duruyoruz? yatay eksenli türbin düşük torktan dolayı şarj dinamosunu çevirmekte zorlandığı halde, bu dnamolarla çalışmayı yavaş rüzgarda yüksek tork yaratabilen dikey eksenli türbinler mümkün kılmaz mı?

bizim olanaksızlıklarımızda çok pahalıya gelen bir doğal mıknatıslı dinamo ve kontrol devreleriyle uğraşacağımıza hazır, seri üretilen, garantili şarj dinamoları kullanmaya olanak sağlayan bir türbin dizaynı daha akıllıca olmaz mı?

selamlar herkese..

rica ederim. teveccüğünüz.iki yıldır bu konuda araştırma ve deneyler yapıyorum.her halde buyüzden elde tutulur donelerimin olması.şimdi size dönelim.

1-)resimdeki regüleyi geçen yıl yapmıştım.(biarkadaş yardımıyla)evet sizinde söylediğiniz gibi fazla gelen enerjiyi ısı enerjisine çevirerek bertaraf etme pirensibine göre çalışıyor.ancak bir kaç kere aşırı enerji sonrasında veriminin kısa süreliğine %95 düştüğünü farkettim.sonra tekrar normale dönsede güvensiz oldugu kanısına vardım.tabii bu durum benim hatamdanda kaynaklanıyo olabilir.bide zaten 30-50 amp.bi üreteç yapıp 10 amp.lik regüle bağlamak ta komik olur .ama şemasını bulursam eklerim tabii.

2-)elbette doğalda olsa elektroda yaptıkları iş manyetik alan yaratmak.ancak aralarında fark doğal mıklatısa birkere enerji verilerek manyetikleştirilip bunu sürekliliğini sağlanır.elektro mıknatısta ise sürekli bir enerji aktarımı sözkonusu olmaktadır,ki buda sürekli tüketim manasına gelir.bildiğim kadarıyla araç alternatörlerinde bu akım 5 ampere kadar çıkmaktadır.buda şu demek oluyor aynı hızlarda dönen doğal mıknatıslı alternatör 4.99 amp üretirken elektro mıknatıslı bir diğer alternatör daha üretime başlamamış durumda bulunacaktır.tabii birde devir problemi var hazır alternatörlerde.araç alternatörleri minimum 600 devirde ihtiyaç duyarlar.bu durum bu tip alternatörleri rüzgar jeneratörlerine DİREK adapte edilemez duruma getirmektedir.ancak bu durumu asla olamaz diyerek kesip atamayız.aşırı rüzgarlı bölgelerde uygulama şansı olabilir.bu tip alternatörleri kullanmanın yegane yolu pervane şaft ı ile alternatör arasına 1/10-15 (redüktör) şanzuman uygulamaktır.buda pervane çapının artması ve redüktör maliyeti gibi sorunları beraberinde getirmektedir.benim bu güne kadar olan deneylerimde alternatörün orjinalliğini bozmadan bi sonuç elde edemedim.ama kontrol açısından elektromıknatıstı alternatörler süper kolaylık.
3-)henuz dikey eksenli türübün deneyi yapmadım.aklımda mutlaka denemelerim olacak yakında.ama yatay eksenli türbünler toplam verimlilikte (enerji verimi,kapladığı alan,uygulanabilirliği gibi )daha iyi gibi .

SAYGILAR

SORUN YOK;ER YADA GEÇ HALLEDERİZ
MEHMET TURHAN

5 Mart 2008; 23:24:26 

buyrun BUNALMIŞ arkadaşın dizayn ettiği 15-80 volt arası çalışabilen 10amp. regüle şeması

Resmin büyük halini görebilmek için tıklayın

ŞEF34

6 Mart 2008; 0:00:42 

Değerli arkadaşlarım.
Bu konuyla bende ufak ufak ilgileniyorum. Şimdiye kadar pek sesim çıkmadı ama bundan sonra fikir alışverişine katılabilirim. 3 kanatlı kanat çapı 2 m. olan bir türbin yaptım. En hafif rüzgarda bile çok rahat dönüyor. Yalnız henüz bir dinamo bağlayıp enerji almadım. Kendim bir dinamo yapmaya çalışıyorum. 72 oyuklu, 24 kutuplu ve sabit mıknatıslı bir dinamo yapıyorum. Stator sargılarını sardım fakat rotor mıknatısları elimde yoktu. Bugün sırf mıknatıs almak için Adapazarına aksa magnet'e gittim. 32 adet 50 * 25 * 10 ölçülerinde neodyum mıknatıs aldım. İnşaallah en kısa zamanda çalıştırmayı düşünüyorum. Mıknatısları tanesi 6 ytl' den aldım.

Bu arada İstanbul'dan Adapazarı'na giderken tem yolunun kenarında Gazilerde olduğunu bahsettiğiniz rüzgar türbinini gördüm. Nazlı nazlı dönüyordu. Zaman tuttum dakikada takriben 50 d/dak dönüyordu.

MEHMET TURHAN

6 Mart 2008; 0:11:16 

ok.ist neresindesin.ben hergün selanik pasajına kadar gidiyorum motorumla

ŞEF34

6 Mart 2008; 0:16:18 

Evim çağlayanda, işim kemerburgaz göktürk köyünde. Ben de haftada 1 veya 2 kez malzeme ihtiyacı olduğunda karaköye inerim.

MEHMET TURHAN

6 Mart 2008; 0:40:43 

bak senle 2 ortak yönümüz var. 1.adımız,2. perpadaki süleyman abi

baudolino

6 Mart 2008; 4:16:59 

mehmet arkadaşa yanıtları için teşekkürler..

Bugün sırf mıknatıs almak için Adapazarına aksa magnet'e gittim. 32 adet 50 * 25 * 10 ölçülerinde neodyum mıknatıs aldım. İnşaallah en kısa zamanda çalıştırmayı düşünüyorum. Mıknatısları tanesi 6 ytl' den aldım.

demiş şef34 arkadaş.. bu fiyatlar n42 mıknatıs için oldukça ehven görünüyor. aşağıdaki firmanın daha güçsüz n38 ler için münihte teslim fiyatlarını karşılaştıınca aradaki fark bariz. (50X20X5 N38 5,63 yuro ki münihten buraya gelene kaça katlar bilinmez)

http://www.ndfebmagnets.de/Block_NdFeB.htm

bu adreste 40X20X5 fiyatı 25-lik parti için tanesi 2,46 yuro
http://www.supermagnete.de/eng/magnets.php?group=blocks_big

tabi bunlar avrupadaki perakende fiyatı.. yani avrupadaki adam için türkiyedeki adama aksa magnetin 6 ytl sinden ucuz da olabilir bilmiyorum.

bu arada ben izmirdeyim ve burada çok güçlü mıknatıs yapan bir imalatçı olduğunu duymuştum soyut enerji müdürünün bir röportajında.. foruma katılan arkadaşlardan bilen var mı bilmiyorum bu üreticiyi....

aramızda hazır doğal mıknatıslı jenaratör imalatçısı araştıran bulan varsa bildirsin lütfen..

birgün döneriz elbet
MEHMET TURHAN

6 Mart 2008; 9:40:33 

baudolino

sen hangi maksatla sordun bilmiyorum ama daha önceki yorumlarımı okuduysan ben seri üretebilmek için araştırma yapıyorum.

baudolino

6 Mart 2008; 14:38:38 

ben kendi rüzgar türbinimde kullanmak için sormuştum.

seri üretme fikrin çok iyi bir fikir. dilerim başarılı olursun. türkiye bu konuda geri demeyeceğim, sıfır durumunda..

bu arada rüzgar türbinini pahalı bulan arkadaşlar için tüm enerji dallarında çok deneyimli olan abd'nin bir kuruluşunun raporlarından yararlanılarak yapılmış bir araştırmayı okumalarını dilerim şu adresten:

mimar ve mühendisler odası yapmış çalışmayı:

http://www.mmo.org.tr/muhendismakina/arsiv/2002/ocak/makaleruzgartur.htm

doğal mıknatıslı jenaratör için çinde bir kaç imalatçıya fiyat sorduruyorum ben de. elbetteki eşitler arasından hatta biraz pahalı olsa da ülkemiz ürününü tercih etmek ister insanlarımız.

birgün döneriz elbet
utopiautopia

8 Mart 2008; 22:24:51 

bende 4-5 amperlik bir step motor arıyorum hurdacılarda vızır vızır...

aydındayım o verdiğiniz semayıda yapabilecek bir arkadastan yardım alarak 50 amper akü ile bu sistemi gerçekleştirmeye çalısacağım...

dikey sistem deneyeceğim

dikeyde şimdilik vitesli bir bisikleti yan yatırıp 1. viteste motoru lastiğe dundurterek denemek ama sürtunme çok olacak bunu bir kasnağa ve kayısa çebirebilirim...

26 jant bir bisiklet 2-3-4, viteste bir araba alternatörüne tam devir verdirebilirmi....
evde ben binerek sarjdan yanayımda onuda denicem...bu hesabı birlikte bir yapsak ...

arka lastiği sokup jant tellerini çıkartacağım 4 tane ince demiri + seklinde kaynattırıp jantı bir kasnak gibi kullanmayı düşünüyorum jant tellerini çıkartmam gerek kayışı kesebilir araba alternatörünü de bu kayısa dahil edip yada bi kaç araba alternatörünü akü sarj edebilirmiyim diye düşündüm bi yardım edin hesaplamada sağolun..

Sefid.dL

8 Mart 2008; 22:45:17 

quote:

Orjinalden alıntı: mustafakavci

Arkadaşlar,

"Rüzgar Türbini" ile ilgili birçok arkadaşımızın çalışması, araştırması veya en azından konuya ilgi veya sempatisi var. Donanım Haber forum'dan konu ile ilgili o kadar çok arkadaşla yazışma ve görüşmeler yaptım ki artık sayısını hatırlamıyorum. Bu görüşmeler sonucunda ortaya çıkan sonuç ise maalesef konu hakkında hiçbirimizin yeterli bilgisi bulunmamakta. Bu nedenle bazı konularda sizi kısıtlı bilgilerim ölçülerinde aydınlatmak istiyorum.

1. Türkiye'de alternatif enerji (yenilenebilir veya Türk Dil Kurumu'nun tavsiyesi Yinelenebilir Enerji Kaynakları) olarak adlandırılan kaynakların en popüler olanı Rüzgar Enerjisi. Rüzgar enerjisini bu kadar popüler yapan sebeplerin başında da öncelikle şahsım ve benim gibi ar-ge ve girişimcilik ruhu taşıyan insanlar (ki toplumda deli emin deniliyor) tarafından biraz emek ve biraz para ile kolayca yapılabilir(!) olması.

2. Türkiye'de rügar enerjisi ise ilgili birçok kimse kulaktan duyma ve eksik/yanlış bilgilere sahip. Bu karışıklığı çözmek için aşağıdaki detayları okumanızı tavsiye ederim:

RÜZGAR TÜRBİNİ YAPIYORUM / YAPACAĞIM AMA ŞU KONULARDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ DİYEN ONLARCA ARKADAŞ İLE VE TÜRKİYE'NİN BİRÇOK BÖLGESİNDEKİ GİRİŞİMCİ ARKADAŞLARLA YAPTIĞIM GÖRÜŞME / ÇALIŞMA VE DENEYLERDEN SONRA ORTAYA ÇIKAN BAŞLIKLAR İSE ŞUNLAR:

BİİİİRR: 3 TANE TENEKEYİ BÜKÜP KANAT YAPARAK VE ALTINA ŞARJ DİNAMOSU BAĞLAYARAK BU İŞ OLMAZ
İKİİİİİ: UÇURTMA UÇURDUĞUMUZ RÜZGARLARLA TÜRBİN ÇALIŞTIRILMAZ
ÜÜÜÇÇ: UPS AKÜLERİNİ ŞARJ EDİYİM DE EVİMDE EN AZINDAN TV ÇALITIRAYIM UPS AKÜLERİNİ DE PARALEL BAĞLADIĞIM BİSİKLET DİNAMOLARI İLE ŞARJ EDİYİM OLMAZZ
DÖÖÖRT: NEODMİYUM MIKNATIS ALAYIM DA 0.90 BAKIR TELDEN BOBİNLER SARIP ETRAFINDA MIKNATIS DÖNDÜRİYİM BU DA BANA AKIM ÜRETSİN DE BEN DE AKÜ ŞARJ EDİYİM OLMAZZ
BEEŞŞ: GİRİP PARAYA KIYARIM SİPARİŞLE GETİRTİRİM İÇİNİ AÇAR BAKARIM AYNISINI YAPARIM OLMAZZ
ALTII: SU BORUSUNDAN KULA YAPARIM ETRAFINA DA HALAT ATIP Bİ YERE BAĞLARIM ÜZERİNE DE Bİ TÜRBİN KOYARIM OLMAZZ
YEDİİ: BEN BOBİN SARDIM ALİ ABİ'NİN TORNASINDA DENEDİM 14V VERİYOR BEN BUNLA AKÜ ŞARJ EDERİM OLMAZZ
SEKİZZ: "ELİN GAVURU YAPMIŞ İŞTE HACI SENDE OLMAZ DEYİP DURUYORSUN BAK BEN YAPIYİMDE GÖR NASIL OLMAZMIŞ" DEMEK HİÇ OLMAZ
DOKUUZ (ve son): E MADEM ÖYLE OLMAZLAR ÇOK FAZLA O ZAMAN BU İŞLE UĞRAŞMAYALIM GİDİP DIŞARDAN ALALIM İSE OLMAZ OĞLU OLMAZZZ

PEKİ NASIL OLUR?

1. GERÇEKTEN CİDDİ OLARAK BU İŞE SPONSOR OLACAK BİR KİŞİ/KURUM/KURULUŞ OLACAK
2. BU KİŞİ/KURUM/KURULUŞ EN AZ 1 YIL HİÇBİR KAZANÇ BEKLEMEDEN AR-GE ÇALIŞMASI YAPABİLİR KAPASİTEDE OLACAK
3. BU İŞE İLGİ DUYAN, BİLGİLİ VE TECRÜBELİ CİDDİ BİR EKİP OLACAK (TEK BAŞIMA YAPARIM DİYENLER SÖZÜM SİZE)
4. ÇOK CİDDİ BİR ATÖLYE OLACAK
5. ÖZEL SEKTÖRDEKİ FİRMALARIN POTANSİYELİ GÖRÜP YATIRIM YAPMALARI İÇİN DEVLET DESTEĞİ OLACAK
6. 49 YILLIĞINA YABANCI FİRMALARA KİRALANMIŞ OLAN VE TÜRKİYE'MİZİN RÜZGAR POTANSİYELİ EN YÜKSEK BÖLGELERİ YABANCI TEKELLERDEN GERİ ALINACAK (ÖRN. BELEN - HATAY, NURDAĞI - GAZİANTEP, YUMURTALIK - ADANA, KARATAŞ - ADANA V.S.)
7. KONU BİREYSEL VE AMATÖR ÇALIŞMALARDAN ÇOK BİLİMSEL VE ÖRGÜTSEL BİR ÇALIŞMAYLA AÇILACAK
8. KONU CİDDİYE ALINACAK (ÖRN. MERSİN'DE YAPILAN YEKSEM-2005 KONFRANSINDA TÜRKİYE'DE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI KONUSUNDA EN ÜST NOKTALARDAN BİRİ OLAN ÇALIŞMALARINI AVRUPA'DAKİ BENZER STATÜDEKİ BİRİMLERLE BİRLİKTE YÜRÜTEN GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTÜTİSİ BİR BRİFİNG VERMİŞTİ. BU BRİFİNG SIRASINDA ÖNCE 45 DK. ÇALIŞMALARINI ANLATTILAR. TAMAM DEDİM OLAY BUDUR BİZ BU İŞİ ÜLKE OLARAK BAŞARACAĞIZ. AMA BRİFİNG SONUNDA ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜNTÜLER KISMINDA RESMEN HAYATIMIN DUMURLARINDAN BİRİNİ YAŞADIM. OLAY ŞUYDU: BİR PROF.'MUZ ÇALIŞMALARI CİDDİYETLE ANLATIRKEN ÜZERİNDE ÇALIŞTIKLARI ALTERNATÖRDEN BAHSEDİYORDU VE SLAYT GÖSTERİSİNDE ALTERNATÖRÜN RESMİ VARDI. ALTERNATÖR NASIL BİRŞEYMİYDİ? SÖYLEYEYİM: MERCEDES VİTO MARKA ARACIN ŞARJ DİNAMOSU!!! GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTÜTİSİ (YÜKSEK TEKNOLOJİ) ALTERNATÖR OLARAK BİR ŞARJ DİNAMOSU KULLANACAKMIŞ :p) KISACA İŞ CİDDİYE ALINACAK.

BİRAZ GAYRİCİDDİ BİR TAVRIM OLDUĞUNU DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ BELKİ AMA İNANIN RÜZGAR TÜRBİNİ KONUSUNDA CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPACAKSANIZ KARŞILAŞACAĞINIZ EN CİDDİ ÖRNEKLER MAALESEF BUNLAR OLACAK. HATTA BİR DEFASINDA ADINI BURADA SÖYLEMEYE UTANDIĞIM BİR ÜNİVERSİTEDEKİ TOPLANTIDA KURUL BAŞKANI OLAN PROF'UN ÇALIŞMALARIMI DİNLEDİKTEN SONRA BANA SÖYLEDİKLERİNİ HİÇ UNUTMUYORUM. İBRET-İ ALEM OLSUN DİYE UTANARAK BURAYA DA YAZACAĞIM. KONUŞMA AYNEN ŞÖYLE BİTTİ:

M.K.: EVET HOCAM AZ ÖNCE DE ARZ ETTİĞİM GİBİ ÇALIŞMALARIM SONUCUNDA KONU HAKKINDA BAŞARILI VE CİDDİ ÇALIŞMALAR VERDİĞİM ÖRNEK VE RAKAMLARDAN DA ANLAŞILIYOR. BU DURUMDA ÜNİVERSİTENİZ İLE NASIL BİR ÇALIŞMA YAPABİLİRİM? BANA BİR DESTEK VEREBİLECEKMİSİNİZ?
PROF: (KISA BİR TEBESSÜMDEN SONRA) YA OLUM BIRAK BU HAVADAN SUDAN İŞLERİ DE GİT Bİ YERDE ÇALIŞ!!!!!

"RÜZGAR ENERJİSİ" PROF'UMUZ İÇİN "HAVADAN" BİR İŞ'MİŞ.....

ASLINDA DAHA DA UZUN YAZABİLİRİM AMA NEYSE. KONU HAKKINDA BİLGİ İSTEYEN ARKADAŞLAR OLURSA ELİMDEN GELDİĞİ KADAR YARDIM EDEBİLİRİM. RÜZGAR TÜRBİNİ KONUSUNDA AKLINIZA GELEBİLECEK HER TÜRLÜ KONUDA DANIŞABİLİRSİNİZ. TABİİ SORULARIN DETAYLI AÇIKLAMA İLE BİRLİKTE GELMESİ DURUMUNDA CEVAP VERECEĞİM.

AŞAĞIDA KONUYU CİDDİYE ALAN ARKADAŞLAR İÇİN BİRKAÇ SATIRLIK BİLGİLER VAR. İNCELEMELERİ FAYDALI OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

SAYGILAR

MUSTAFA KAVCI
ADANA

NOT: KARIŞIK KAYNAKLARDAN DERLENMİŞTİR. ANCAK HER BİR KAYNAĞI AYRI AYRI YAZAMIYORUM. İSTEYEN ARKADAŞLARA İLGİLİ KONUDA KAYNAK GÖSTEREBİLİRİM:

NOT 2: MESAJIN EN ALTINDA KONU HAKKINDA TÜRKİYE'DE VE YABANCI ÜLKELERDE ÇALIŞMA YAPAN BAZI FİRMALARIN WEB ADRESLERİ VAR. BU SİTELERİ DE İNCELEMENİZDE FAYDA VAR

57. Rüzgar Enerjisi - Kuşaklar Boyu Temiz Güç
58.
59. Rüzgar enerjisi aslında yeni değildir – 2000 yıl önce su ve rüzgar değirmenleri dünyanın ilk endüstrilerine güç sağlamıştır. Günümüzde, yeni teknoloji ve yeni malzemelerle, rüzgar türbinleri bizlerin aydınlatma, ısıtma, soğutucular ve diğer ev aletleri için gerek duyduğumuz en temiz elektriği üretmek için kullanılmaktadır. Rüzgar enerjisinin kanıtlanmış bir başarısı vardır ve kullanımı artmaktadır. Halen dünyada 20,000 ’in üzerinde türbin elektrik üretmektedir. Bunların birçoğu, rüzgar çiftlikleri denen, belli bir kapasitede elektrik üreten rüzgar türbin grupları olarak çalışmaktadır.
60.
61. Avrupa’da Rüzgar Enerjisi
62.
Geçtiğimiz altı yıl boyunca Avrupa’da kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi yılda %40 oranında artmıştır. Bugün Avrupa’daki rüzgar enerjisi projeleri 5 milyon civarında insanın yerel gereksinimlerini karşılayacak yeterlilikte elektrik üretmektedir.

Avrupa’da Rüzgar Enerjisi

Ülke Eylül 1999 sonu kurulu kapasite (MW) 2003 için öngörülen kapasite (MW)
Danimarka 1606 2645
Finlandiya 32 218
Fransa 22 621
Almanya 3817 6774
Yunanistan 79 265
İrlanda 73 344
İtalya 227 872
Hollanda 405 1179
Portekiz 60 221
İspanya 1180 5580
İsveç 197 896
İngiltere 350 1313
Diğer Ülkeler 91 905
Toplam 8139 21833

Rüzgar enerjisi endüstrisi Avrupa için 2010 yılına kadar 40,000 MW rüzgar enerji kapasitesi kurmak üzere bir hedef koymuştur. Bu hedefe ulaşılmasıyla yaklaşık 50 milyon insana elektrik sağlanacaktır. “2010 da 40,000 MW” kampanyası, Avrupa Komisyonu’nun “AB ‘deki Yenilenebilir Enerji Kaynakları için Beyaz Rapor” ‘u tarafından da desteklenmektedir. Bu raporda yapılan değerlendirme bu hedeflere erişilebileceğini göstermektedir.

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliğinin Hedefleri
Yıl Kurulu Kapasite
2000 8,000MW
2010 40,000 MW
2020 100,000 MW

63.
64. 20 türbinden oluşan tipik bir rüzgar çiftliği yaklaşık 1 km2 (100 hektar) lik alana kurulabilmektedir. Diğer güç istasyonlarına nazaran rüzgar çiftliği, bulunduğu alanın sadece % 1’ini kullanır. Tarım alanlarında çiftçilik faaliyetleri türbinlerin hemen altında yapılabilmektedir.
65.
66. Türbinler çalışma hyatlarının sonuna geldiklerinde kolayca sökülebilmekte ve bulundukları alan eskiden kullanıldığı hale dönüştürülebilmektedir. Türbinlerin sökülmesinin maliyeti genelde trbinlerin arta kalan parçaların parasal değeri ile karşılanabilmektedir

şimdi gelelim ülkemizdeki duruma:

Türkiye’de Acil Olarak Rüzgar Enerjisine Neden İhtiyaç Vardır?

Rüzgar güç sistemleri acilen yeni kapasiteye kurmaya gerek duyan gelişmekte olan ülkelerin gereksinimleri için birebirdir. Temel elektrik altyapısı ve gücün taşınması için şebeke yatırımları gerektiren büyük güç santralları ile karşılaştırıldığında, göreceli olarak daha ucuz ve hızlı bir şekilde devreye sokulabilirler. Rüzgar enerjisi fosil yakıtların tarafından üretilmek durumunda olan gücün miktarını azaltmak üzere mevcut elektrik sistemlerine entegre edilebilir. Bu zehirli gazların emisyonunu durduracaktır.

Türkiye’deki Rüzgar Enerjisi Kaynakları

Türkiye’deki rüzgar enerjisi kaynakları teorik olarak Türkiye’nin elektriğinin tamamını karşılayabilecek yeterliliktedir. Fakat rüzgar enerjisinin sisteme girişinin tutarlı bir biçiminde gerçekleşmesini kolaylaştırmak üzere gerekli altyapı tasarımlanmalıdır. EİKT Avrupa Ülkelerinde Rüzgar Enerji Potansiyelinin bir özeti aşağıdaki Tabloda verilmiştir. Tabloda da görüldüğü gibi Türkiye Avrupa’da rüzgar enerjisi potansiyeli en ümit verici olan ülkedir.

Türkiye’nin teknik potansiyeli 83,000 MW dır. Bu, Türkiye’nin biran önce kullanması gereken önemli bir rüzgar enerjisi potansiyeli olduğunu göstermektedir.

Türkiye’nin Anadolu ve Rumeli kısımlarına dengeli bir dağılımla seçilen 20 meteorolojik istasyon çevresinde Türkiye Rüzgar Atlası çalışmaları Dr. Tanay Sıdkı Uyar ve çalışma arkadaşları tarafından 1989 yılında tamamlanmıştır. Bu çalışma meteoroloji istasyonlarında toplanan verilerin rüzgar enerjisinden yararlanmak amacıyla yapılacak çalışmalarda kullanılabilecek düzeyde temsili olmadığını kanıtlamıştır.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB’ in kuruluşundan sonra yatırımcılar, akademisyenler, imalatçılar ve diğerleri Türkiye’de rüzgar enerjisi gelişimini desteklemek üzere bir araya geldiler.

1996 yılında da ETKB’ nin Türkiye’de rüzgar enerjisi kullanımına ilişkin politikası pek iyimser değildi. Resmi açıklamalar Türkiye’de rüzgar enerjisi gelişimine çok şans tanımıyorlardı.

Son üç yıldır, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin çabaları ve ETKB ile Elektrik İşleri Etüd İdaresinin (EİEİ) TUREB çalışmalarına katılımı sonrası Türkiye’deki rüzgar enerjisi potansiyeli kabul görmeye başlamıştır.

Türkiye’de rüzgar enerjisinin gelişiminin önündeki sorunları belirlemek üzere İberotel Sarıgerme Park Ortaca’ da Kocaeli Üniversitesi Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri Araştırma Birimi tarafından 3 adet Uluslararası Rüzgar Enerjisi Atölye Çalışması düzenlenmiştir. Bu atölye çalışmalarına katılanlar daha sonra uzun süreli ortaklıklar kurmuş ve Türkiye’de rüzgar enerjisi kullanımı çalışmaları yaygınlaşmıştır.

Kocaeli Üniversitesi YEKAB birimi tarafından İstanbul’da koordinasyonu ve tasarımı yapılan 2 adet uluslararası enerji teknolojileri fuarı kamuoyu ve karar vericilere modern rüzgar türbinlerinin gelişmişliğini göstermiştir.

Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Gelişiminin Mevcut Durumu

Bugüne kadar ETKB tarafından değerlendirilen 39 adet Rüzgar Çiftliği projesi bulunmaktadır. Bu projelerin toplam kapasitesi 1370 ila 1440 MW ’dır. Bu 39 projenin, 215 MW ’lık kapasiteye sahip 8 tanesinin yatırımcılarla yapılan görüşmeleri sonuçlandırılmıştır.

Türkiye’de Kurulma Hazırlıkları Sürdürülen Rüzgar Güç Santralları

Projenin Adı Başvuran Firma Yeri Gücü
Çeşme Alaçatı Rüzgar Santralı ARES A.Ş. İzmir-Çeşme Alaçatı 7.2 MW
Kocadağ Rüzgar Santralı AS MAKİNSAN İzmir-Çeşme Kocadağ 50.4 MW
Çanakkale Rüzgar Santralı AS MAKİNSAN Çanakkale 30 MW
Bozcaada Rüzgar Santralı DEMİRER HOLDING A.Ş. Çanakkale Bozcaada 10.2 MW
Mazıdağı Rüzgar Santralı DEMİRER HOLDING A.Ş. İzmir-Çeşme Alaçatı 39 MW
İntepe Rüzgar Santralı INTERWIND Çanakkale-İntepe 30 MW
Datça Rüzgar Santralı DEMİRER HOLDING A.Ş. Datça-Muğla 28.8 MW
Datça Rüzgar Santralı ATLANTIS TİCARET Muğla-Datça 12.54 MW
Yalıkavak Rüzgar Santralı ATLANTİS TİCARET Muğla-Bodrum Yalıkavak 7.92 MW
Bandırma Rüzgar Santralı ATLANTİS TİCARET Balıkesir-Bandırma 15 MW