Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (127. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.432
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 125126127128129
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar resimdeki motor matkapla cevrilince normal ampulu yakıyor rüzgar tribününde kullanıla bilirmi yardımcı olursanız sevinirim (koşobandı motoruymuş)
    http://image1.sahibinden.com/photos/183/13175351_1050012_j9y5183.jpg
  • kullanılmaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi latif.07 -- 23 Mayıs 2009; 20:40:56 >
  • kenakord08 teşekkür dereyim açıklamalı olduğu için ben uzun zamandır formu takip ediyorum tabiki okuduklarımızın bazılarınıda atlamış olabilirim artık kusuruma makmazsınız sanırım şu anda 3 lü pervane 3,2 diametre olacak şekilde yaptım az rüzgarda dahi iyi dönüyor tabi rüzgar ölçer olmadığı için hızını yazamadım videosunu çektim resimleride var yüklemeye çalışacağım selamlar
  • burda yapım resimleri var
    http://www.trtube.com/izle.php?v=avkhvtrlzo
  • Bekir kardeş önce motoru temin etmeniz gerekiyor. bilinen veya denenmiş bir modelse arkadaşlar nasıl bir kanat modeli oldugunu söyler ,her motorun moment olarak değeri farklıdır yeni tip su borusunda verim nasıldır bilmiyorum. 300/400w lık bir motor için düz pvc de 70/75 cm olarak yaparsınız,hızı yakalamıyorsanız 5cm kısaltarakyada uçlara doğru incelterek, uygun degeri bulursunuz,
    rüzgarın geçiş korüdoru binalardan 1,5/2m üstünde olmalı.
    morgali servo motor öncelikli olarak ac ,yüksek akım10a yüksek en fazla 1500rpm.ve 4-6v olan modelleri direk kullanırsın her bir çıkış 200 devirde 30 v un üstüne çıkar
  • Arkadaşlar forumu uzun zamandan beri takip etmekteyim.Pek bir yerlere geldiğimiz söylenemez.Özellikle şarj kontrol devresinde;bu alıntı yaptığım devre bize çok zaman kazandıracağını düşünüyorum.Ama yardımınıza ihtiyacım var.Ben bu devreyi yaptım ama bir türlü .hex kodunu oluşturup pic e yükleyemedim.Hadi hepimize hayırlı olsun.Beraber çalışmamız lazım.Yardımlarınızı bekliyorum...

    http://www.thebackshed.com/windmill/charger1.asp

    bunyocan26@hotmail.com
  • Arkadaşlar forumu uzun zamandan beri takip etmekteyim.Pek bir yerlere geldiğimiz söylenemez.Özellikle şarj kontrol devresinde;bu alıntı yaptığım devre bize çok zaman kazandıracağını düşünüyorum.Ama yardımınıza ihtiyacım var.Ben bu devreyi yaptım ama bir türlü .hex kodunu oluşturup pic e yükleyemedim.Hadi hepimize hayırlı olsun.Beraber çalışmamız lazım.Yardımlarınızı bekliyorum...

    http://www.thebackshed.com/windmill/charger1.asp

    bunyocan26@hotmail.com

     Rüzgar türbünü yapıyorum






  • Şef34, tebrikler !
    sonuçların iyi görünüyor. Angorapardus'un dediği gibi azami çıkış alabilmek için kaynağın direnci kadar yük ile devreyi kapatmalısın.
    Bu karmaşık hesabı yapmak yerine pratikten ayni devirde elindeki 220Vluk lambalarınla bir dizi test yap. Lamba uçlarında elde ettiğin voltajı ve içinden geçen akımı kaydet. P=V x I oldundan her ölçümde farklı bir güç göreceksin. en büyük değeri gösteren lambanın direnci civarında max. güç transferini elde ettiğini göreceksin. Lambanın direnci R bilindiği üzere P = I x I x R den hesaplanacaktır.
    Örnek olarak 250devir/dak sabit hızda doğrultucu çıkışına elindeki lambaları sırayla 200W,..300W,...500W,... 500+200W,...500+300W... bağlayarak elde ettiğiniz akım ve gerilimleri not ediniz. Bakalım ne sonuç alacaksınız?
    (Bunu işlemi hem yıldız bağlantıda hem de üçgen bağlantıda ayrı ayrı deneyerek not ediniz.)
    Kolay gelsin.
    Ü.E




  • quote:

    Orjinalden alıntı: boldor

    Arkadaşlar forumu uzun zamandan beri takip etmekteyim.Pek bir yerlere geldiğimiz söylenemez.Özellikle şarj kontrol devresinde;bu alıntı yaptığım devre bize çok zaman kazandıracağını düşünüyorum.Ama yardımınıza ihtiyacım var.Ben bu devreyi yaptım ama bir türlü .hex kodunu oluşturup pic e yükleyemedim.Hadi hepimize hayırlı olsun.Beraber çalışmamız lazım.Yardımlarınızı bekliyorum...

    http://www.thebackshed.com/windmill/charger1.asp
    bunyocan26@hotmail.com


    devrede kullanılan picaxe28x nerden temin ettiniz..bu cip normal bir pic olmasına karşın kendi üzerinde özel bir kodla gelir..o yüzden bunun için yazılmış bir kod deiger piclerde çalışmaz..siz bunun yerine başka bir pic mi kullandınız merak ettim..




  • Arkadaşlar...Küçük bir sorum olacak.

    Dinamo yapımında bobin sararken, bakır telin uzun olmasının fazla voltaj, telin kalın olmasının da fazla akım,amper anlamına geldiği daha önce forumda yazılmış idi. Bunlar önemli detaylar. Ama bir de dinamonun dönüş hızı var.
    Acaba dinamonun dönüş hızının üretime yararları veya zararları konusunda bilgisi olan var mı? Örneğin yüksek dönüş hızı dinamoyu yakar mı? Bu hızın yada devir sayısının üst sınırı var mı? Varsa nedir?

    Bu bilgi benim için çok önemli. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
  • Sayın dhan000 picaxe28X i araştırdım 16F873A olarak gözüküyor.Denemeleri bu pic le yaptım ama başarılı olamadım.Sebep bahsettiğiniz gibi içinde özel bir yazılım olması olabilirmi.Artı bu olayı nasıl aşabiliriz.Yardımınızı rica edebilirmiyim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: boldor

    Sayın dhan000 picaxe28X i araştırdım 16F873A olarak gözüküyor.Denemeleri bu pic le yaptım ama başarılı olamadım.Sebep bahsettiğiniz gibi içinde özel bir yazılım olması olabilirmi.Artı bu olayı nasıl aşabiliriz.Yardımınızı rica edebilirmiyim.


    malesef bildigim kadarıyla bu yazılım kırılabilmiş degil..ya gerçek bir tane picaxe28x bulacaksınız yada 16f873a pic için yeniden kod yazacaksınız...
  • Teşekkür ederim angorapardus. Cevabın bazı şeyleri biraz olsun anlamama yardımcı oldu. Ancak bu durum yeni sorulara yol açacak gibi. İlerde tekrar başını ağrıtabilirim.
  • Sayın cengizumur,

    Devreyi inceleyip fikrinizi yazdığınız için teşekkürler.
    Size kesinlikle katılıyorum.
    Ancak bir rüzgar türbünü kontrol devresinden daha neler istenmeli
    Şarj voltajı,amperi-yük voltajı,akü voltajı düşük uyarısı en önemliside fırtınada yada akü dolu olduğunda rüzgar türbününü rezistansa bindirip
    hayatını kurtarması,voltajların 0.1 hassasiyetinde ayarlanabilmesi gibi özelliklerin olduğu bu devre bence çok güzel bir devre.
    Ama sizin açıkladığınız gibi picaxe olayı sorunlu.Pek olacak gibide de durmuyor;anca basic den anlıyan bir arkadaş bize yardım edebilirmi.
    Sizin paylaşmak istediğiniz bir devre varsa bekleriz.

    Selamlar...
  • cengizumur
    yorumlarınız için teşekkürler
    neden alınalımki burada var olma nedenimiz bilgi paylaşımı ve yardımlaşmak değilmi
    yukarıdaki bahsettiğiniz şarz kontrol ile trübün kontrol sistemi farklılığı bugün piyasada
    gördüğümüz trübünlerde yani küçük trübünlerede görüldüğü durumda.
    yorumlarınıza ilave olarak 3faz ac pmg alternatörü olan küçük bir trübün düşünelim
    rüzgar hızının zarar verici boyutlara geldiği anda kontrol ünitesinden kendisine dc gerilim verelim
    sürtünme olmayan manyetik bir fren yapmış olalım evet mevcut kazanılmış enerjiyi biryerde
    deşarz yapmış oluyoruz ama tüm sistemi korumak açısından daha karlı olmazmıyız.
    elimde bulunan bir şarz kontrol ünitesinin bağlantı şeması ve resimi.




     Rüzgar türbünü yapıyorum




  • markası ve modeli;
    TRACE C40

    12-24-48 volt seçenekleri var campırlarla kurulum anında seçilebiliyor lvr hassas ayarlanabiliyor
    lcd panelindede aynı seçenekler campırlarla yapılabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yıldız5 -- 28 Mayıs 2009; 11:57:45 >
  • Yıldız üsdadım, Cengiz umur bey bu görüşe tamamen katılıyorum (Evet manyetik frenleme oncelikle kullanilmali. Bu en problemsiz frenleme cinslerinden biri. Statora DC uygulamak Bunu gerceklestirir. Sonucta butun sistemi korumak acisindan bir miktar sarj kaybetmek kotu bir sey degil. Hatta madem o kadar cok ruzgar var, bir sure manyetik frenleme ile sarj kaybettikten sonra yine bir sure fren brakilip sarja gecilir fakat turbin hizlandikca yine fren yapilir, akude korunmus olur, bu pespese tekrar edilebilir. Ihtimaller sonsuz, buda isin guzel yani. )
    şimdilik uygulamaya koyabildiğimiz kadarıyla,video daki devre ile işimizi halletme yoluna gidiyoruz,Akü doluma yakın iken (13,8v)yada aşırı voltaj geldiğinde türbin voltajı yüke yönleniyor,yük türbini zorlayınca dönü azalıyor, tekrar şarj devam ediyor,türbündeki duraklama fasılası yük olarak kullanılan lambanın gücü ve iletken kablonun uzunluğu ile ilğili kolay gelsin
    http://video.donanimhaber.com/?v=702




  • Mehmet Turhan beyin eksikliği hissediliyor...
    Yorumlarda azalma oldu. "Yaz geldi rüzgarın gücü azaldı, metal yorgunluğu başladı" diyemeyiz herhalde...
    Son yorumlar tamamen doğruyu yansıtmıyor. Rüzgar şiddeti arttığında pervane kanatçıklarının kırılmaması için en iyi çözümün manyetik frenleme olduğu yaygın bir kanı değil. Aküden türbine şarj basmak yerine türbinden gelen alternatif akımın(doğrultmadan önce) kısa devre edilmesi ile ayni frenlemenin elde edilebileceği teorik olarak kabul edilmiştir. Ancak pratikte, kısa devre yapmak sargıları zayıf olan türbin bobinlerin aşırı ısınmaya maruz kalması ve bu ısıyı dışarı transfer edememekten dolayı kavrulma oluşacaktır.
    Bunun yerine en yaygın frenleme şeklinin yerçekimi kuvvetinden yararlanarak türbini rüzgar ekseninden uzaklaştırmak olduğu belirtilmektedir.
    Bu, türbini düşey yada yatay yönde rüzgar etkisinin artışı oranında sağa/sola döndürme mekanizmasıyla yapılır.(Yay kuvvetinden de yararlanılabilir ama uygun sorunları vardır.) Rüzgar enerjisinin momentine karşılık, kuyruk ağırlığının momentinin dengelenmesi prensibine dayanır.
    U.E




  • arkadaşlar merhaba

    3 mesajda adım geçmiş,dahil olmak istedim.

    topiğe şu aralar mesaj yazmasamda olan biteni,yazılanları (çokenerjiğinde yaptığını düşündüğüm gibi) takip ediyorum .

    ben verdiğim zekat'ın hayırlı işler için kullanılmasını isterim.birinin yaralanmasına veya mağdur olmasına neden olacaksam ne zekat veririm nede hayır işlerim,kendi imkanlarımı kendime saklarım.

    aynı nedenle bildiklerimi paylaşırken,çözüm getirecek sorularımı sorarken insanlara zarar değil fayda getirmesini şart koşarım.

    bu topikte uzun zamandır yazıyorum(her ne kadar bildiklerim bir dosya kağıdına sığacak kadar olsada !).ülkesine faydalı olmaya çalışan nadir insanlardan biriyim.topiğe yazan diğer arkadaşlarında bu sorumluluğu taşıdığını düşünüyorum .ancak bunun kontrollü biçimde olmasından yanayım.

    bu sebebten dolayı yakın zamanda art niyetli bir topik kullanıcısını; ortak payede buluştuğumuz diğer arkadaşlarında haddim olmadan arkamda olabileceğini düşünerek kınamıştım.evet. haddim değilmiş.kimseden bu görüşlerimi destekleyici mesajı olmayınca kendimi topiğin dışında tutma gereksinimi duydum.


    not:zamanım kısıtlı olduğu için konu ile fikirlerimi sonraki mesajımda ele alacağım!


    saygılarımla




  • 
Sayfa: önceki 125126127128129
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.