Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: yıldız5
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum Sayfa: <<   < önceki  13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
ilmenc

26 Temmuz 2008; 19:29:23 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Kudduz kardeş, neden alınayım, ben sadece biraz eksik tarif ettiğimi anladım o yüzden ayrıntı yazdım,

PVC profilden kanat tasarımı ile ilgili olarak;

Paylaşım sitesine eklemiş olduğum dosya size faydalı olur umarım, Sadece PVC Pervane yapımı değil, aynı zamanda tüm sistemin nasıl yapıldığını anlatıyor. İngilizce ama yinede görsel anlatım olduğu için kolay çözülür. Başarılar

>>>>>>>>>>>> PVC PROFİLDEN PERVANE KANADI YAPIMI VE AYRINTILAR <<<<<<<<<<<<

bedrim

27 Temmuz 2008; 0:59:20 

quote:

Orjinalden alıntı: rondo1194

kanat tasırımını kanat için kullanılan elemanla birlikte çizimini gösterebilirmisiniz,
mümkünse ölçüleri dahilinde,
pvc borudan nasıl oluyor nasıl kesiliyor,
birleşme noktasını nasıl yapıyorsunuz,
kaç kanat yapıyorsunuz,
teşekkürler

dostum şu anda bir seyahat dolayısıyla şehir dışındayım...bilgiler diğer bilgisayarda kaldı...Çalışmalarımı elimden geldiğince paylaşırım... Tasarım konusundada şunu söyleyebilirim. Tahmin edilebileceği kadar kolay bir iş değil. Çok çeşitli açılar işin içine giriyor. Ayrıca kısa bir bilgi elektrik üretme amaçlı yapılan türbinler 3 kanatlıdır bunun sebebi yüksek devir elde edilmek istenmesidir...Daha yüksek kanatlı türbinler ise su pompalama amaçıyla yapılırlar. Fazla kanadın amacı, tork kuvvetini arttırabilmektir(yani çekiyi arttırabilmektir). Kısa bir süre sonra elimden geldiğince çalışmalarımızı paylaşacağım..

Sevgi kar gibidir bütün kötülükleri örter...

bedrim

27 Temmuz 2008; 1:03:51 

quote:

Orjinalden alıntı: MEHMET TURHAN

çok kabaca söyleyeyim

oto alternatörlerini döndürmek sabit mıknatıslı bir alternatörü döndürmekten daha zor.(otomobildeki sistem taklit edildiğinde)çünki kendi manyetik alanını oluşturmak içinde kendi ürettüği elektiriğin bir kısmını kullanmak zorunda.birde orjinal halleriyle yüksek devir isterler.

saygılar

çok haklısınız araç motorlaro yaklaşık 900 dev/dk den sonra elektrik üretmeye başlıyorlar.Ve normal şartlarda bir türbinin 900 dev/dk dönmesi imkansız...Dişli veya kayış kasnak sayesinde devir arttırabilmemiz mümkün...Fakat bu seferde kanatlarımız küçük olacağından dolayı yeteri kadar döndürme kuvvetini sağlayamacaktır. Farklı yollara başvurmak en iyisi diye düşünüyorum....

Sevgi kar gibidir bütün kötülükleri örter...

kudduz

27 Temmuz 2008; 16:49:32 

Arkadaşlar Merhaba...Kamp ve karavan forumunda modifiye sinüs inverter lerin buzdolabı çalıştırmadığı ,hatta zarar verdiği konusunda bir görüş okudum. Buzdolabı için tam sinüs ınverter öneriliyordu.

Bu konuda bir fikri olan var mı aramızda? Çok önemli...

ilmenc

27 Temmuz 2008; 18:51:48 

Kudduz kardeş, aşağıda bahsettiğiniz konuda daha evvel tartışan kişilerin mesajları mevcut..

www.kampkaravan.org sitesinden alıntıdır.

Burada önemli bir noktaya bakmak lazım. Teknik olarak elektrik enerjisini endüktif olarak tüketen her türlü elektriksel cihazınızı "Modifiye sinüs" üreten bir evirici (inverter) ile endişelenmeksizin çalıştırabilirsiniz. Yani hepimizin anlayacağı şekilde modifiye sinüslü eviricinizi her türlü motor (buzdolabı dahil) ve transformatör içeren cihazınızda kullanabilirsiniz. Teknik olarak harmonikleri fazla olduğu için motor ve trafonuz biraz daha sesli çalışacak ve biraz daha fazla ısınacaktır. Buzdolabındaki asıl sorun sinüs olması veya olmaması değil ilk hareket esnasındaki çektiği aşırı akımdır. Bu akımı engellemek için ben de bir çalışma yapmayı düşünüyorum. "Ancak henüz büyük bir karavanım olmadığı için 12V ile çalışan kompresörlü bir buzdolabı kullanmadım". Bu akımı engellemek için gerilim ve frekansı sıfırdan 50Hz 220V'a birkaç saniyede yükseltmek bir çözüm olabilir. Bunun için küçük güçlü bir motor sürücüsünü modifiye edip kullanabiliriz. Denemek lazım. Başka çözümler üretenler de olabilir.

Bununla birlikte modifiye sinüs üreten inverterinizi asla basit ve ucuz şarjlı aletlere takmayınız (ışıldak gibi). Bu tip cihazlar trafo içermiyor ve kondansatör ile akımı sınırlayıp aküyü dolduruyor. Tabii ki kondansatör patlıyor. -Denenmiştir. Taşınabilir bilgisayarımın, cep telefonu şarjımın anahtarlamalı güç kaynağı ise herhangi bir zarar görmeden çalışıyor.

buzdolabı haricinde herşey düz veya modifiye sinüs inverterle çalışır,buzdolabı için kesinlikle tam sinüs gereklidir.
normal inverterlerde elekrik dalgası testere dişi gibi kırık kırık gelir termostat atınca dalga yay gibi kapanır,sinüs kenarları oval olan dalga boyudur yüke bindiği zaman yay gibi kapanır ama hiçbir zaman kırılmaz, bunu ancak elektriğe osiloskop bağlarsanız gözle görebilirsiniz....yani kırılmayan dalga boylu elektrik kaliteli elektrikdir, akü bitinceye kadar aynı voltajı verir.....

quote:

Orjinalden alıntı: kudduz

Arkadaşlar Merhaba...Kamp ve karavan forumunda modifiye sinüs inverter lerin buzdolabı çalıştırmadığı ,hatta zarar verdiği konusunda bir görüş okudum. Buzdolabı için tam sinüs ınverter öneriliyordu.

ilmenc

27 Temmuz 2008; 18:54:43 

Arkadaşlar,

7mm çapındaki DC motor milini pervane kısmına bağlayabilmek için nasıl bir sistem uyguladığınızı anlatabilirmisiniz. Çünkü 7mm lik mili pervanelere sağlıklı bir şekilde bağlamak önemli.

Ayrıca yabancı siteleri inceliyorum bizim burda iyi paralara satılan inverterler gerçekte oldukça ucuz cihazlar.

http://cgi.ebay.com/2000-4000-Watt-Power-Inverter-12V-DC-to-220-240V-AC_W0QQitemZ110271811861QQihZ001QQcategoryZ85805QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/1200-2400-Watt-Power-Inverter-12V-DC-to-220-240V-AC_W0QQitemZ120286020412QQihZ002QQcategoryZ85805QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/3000-6000-Watt-Power-Inverter-12V-DC-to-220-240V-AC_W0QQitemZ130239741760QQihZ003QQcategoryZ85805QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,

Engin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilmenc -- 27 Temmuz 2008; 18:56:32 >
kudduz

27 Temmuz 2008; 21:05:47 

quote:

Orjinalden alıntı: ilmenc

Kudduz kardeş, aşağıda bahsettiğiniz konuda daha evvel tartışan kişilerin mesajları mevcut..

www.kampkaravan.org sitesinden alıntıdır.

Burada önemli bir noktaya bakmak lazım. Teknik olarak elektrik enerjisini endüktif olarak tüketen her türlü elektriksel cihazınızı "Modifiye sinüs" üreten bir evirici (inverter) ile endişelenmeksizin çalıştırabilirsiniz. Yani hepimizin anlayacağı şekilde modifiye sinüslü eviricinizi her türlü motor (buzdolabı dahil) ve transformatör içeren cihazınızda kullanabilirsiniz. Teknik olarak harmonikleri fazla olduğu için motor ve trafonuz biraz daha sesli çalışacak ve biraz daha fazla ısınacaktır. Buzdolabındaki asıl sorun sinüs olması veya olmaması değil ilk hareket esnasındaki çektiği aşırı akımdır. Bu akımı engellemek için ben de bir çalışma yapmayı düşünüyorum. "Ancak henüz büyük bir karavanım olmadığı için 12V ile çalışan kompresörlü bir buzdolabı kullanmadım". Bu akımı engellemek için gerilim ve frekansı sıfırdan 50Hz 220V'a birkaç saniyede yükseltmek bir çözüm olabilir. Bunun için küçük güçlü bir motor sürücüsünü modifiye edip kullanabiliriz. Denemek lazım. Başka çözümler üretenler de olabilir.

Bununla birlikte modifiye sinüs üreten inverterinizi asla basit ve ucuz şarjlı aletlere takmayınız (ışıldak gibi). Bu tip cihazlar trafo içermiyor ve kondansatör ile akımı sınırlayıp aküyü dolduruyor. Tabii ki kondansatör patlıyor. -Denenmiştir. Taşınabilir bilgisayarımın, cep telefonu şarjımın anahtarlamalı güç kaynağı ise herhangi bir zarar görmeden çalışıyor.

buzdolabı haricinde herşey düz veya modifiye sinüs inverterle çalışır,buzdolabı için kesinlikle tam sinüs gereklidir.
normal inverterlerde elekrik dalgası testere dişi gibi kırık kırık gelir termostat atınca dalga yay gibi kapanır,sinüs kenarları oval olan dalga boyudur yüke bindiği zaman yay gibi kapanır ama hiçbir zaman kırılmaz, bunu ancak elektriğe osiloskop bağlarsanız gözle görebilirsiniz....yani kırılmayan dalga boylu elektrik kaliteli elektrikdir, akü bitinceye kadar aynı voltajı verir.....

quote:

Orjinalden alıntı: kudduz

Kamp karavan.org`da okuduğum yazı bu değildi. Başka bir yazı idi. Ama kafam fena halde karıştı, bu iki görüş birbiri ile tamamiyle çelişiyor. Hangisine inanalım?

ilmenc

27 Temmuz 2008; 21:22:48 

Sayın Kudduz kardeş,

Bence en iyisi hazır bir invertör almak, sana durumu şöyle izah edeyim:

Şu anda devre şeması temin edilebilen invertörler 100w ile 500w arasında değişiyor, üstelik koruma ve soğutmalarınında yeterli olabileceğini düşünmüyorum. İnvertörü hazır alalım dersek bu sefer işin içerisine, yüksek değerlere satılan invertörler giriyor. örneğin: Adamlar 2kw lık bir invertöre 600$-800$ para istiyor, mantık olarak insan düşünüyor, yav bu invertör ün içerisinde 600$-800$ edecek kadar parça mevcutmu? diye..Mantıksız,

Bu arada bir önceki mesajımda bazı linkler verdim, bu linklerden; aslında invertörlerin gerçekte o kadar pahalı olmadığı açıkça görülüyor, üstelik 2kw değil, 3kw-4kw-6kw invertörlerde var. Hesap ettim yurt dışı kargo masrafını bile eklesek yine pahalı olmuyor.

iyi çalışmalar,

Engin
ilmenc

27 Temmuz 2008; 21:26:40 

Sayın arkadaşlar, PVC borudan yapılan kanatlar ile ilgilenen arkadaşlar için, aşağıdaki linklere eklediğim dosyalar size yardımcı olabilir, saygılar

http://www.dosya.cc/PVC_Blade_Sample.jpg.html
http://www.dosya.cc/HowToMakePVCWindTurbineBlades.doc.html
http://www.dosya.cc/Wind_Turbines.doc.html
http://www.dosya.cc/wind_turbine_with_PVC_Blade.doc.html
ŞEF34

27 Temmuz 2008; 22:00:37 

Sayın arkadaşlarım !
Pvc borudan yapılan kanatların merkeze bağlantı noktalarından kırıldığını görüyoruz. Ben bunu düşünerek yaptığım kanatlarda, kanat altlarına 20 * 20 mm profil destek koyarak sağlamlaştırdım ve çok sağlam oldu. En kuvvetli rüzgarda bile banamısın demedi. Kanat altında görülen siyah şerit 20 lik profildir.

Ufaltılmış ön izleme resmi

Ekteki dosya (1)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞEF34 -- 27 Temmuz 2008; 22:03:51 >

tkurt

28 Temmuz 2008; 18:24:09 

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar.Daha önce birki mesajım olmuştu,orada deiğim yasa çıktı.Kendi evinde ürettiğin elektriği devlete satabileceğiz.Benim beklediğim buydu.Depolamayla uraşma yok.Şimdi yasal prosedür ve şartları,gerekli donanımı örenip imalat ve montaj zamanı.Senkroçek,uyartım gerilim akım koruma gibi.
Birde PVC kanat için 210litre PVC bidonlar var iki parçadan içi boş kanat yada şaseli düşünüyorum.

''bilene kolay bilmeyene zor''ben öğrenmeye çalışıyorum
ilmenc

29 Temmuz 2008; 9:13:13 

Şef üstadım merhaba,

Peki bu yapmış olduğunuz rüzgar türbininin alternatör kısmı ve diğer ekipmanlarını nasıl ayarladınız, bize bilgi vermeniz mümkünmü acaba? Örneğin: Bir dc motormu, değerleri, veyahut elle yapılan bir bobin ise kendinizmi tasarladınız yoksa bir şema mevcutmu? Şarj ve invertör kısımlarını hangi değerlerde ayarladınız. Ayrıca Profil kanatların ölçüsünüde bildirebilirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar,

Engin

quote:

Orjinalden alıntı: ŞEF34

Sayın arkadaşlarım !
Pvc borudan yapılan kanatların merkeze bağlantı noktalarından kırıldığını görüyoruz. Ben bunu düşünerek yaptığım kanatlarda, kanat altlarına 20 * 20 mm profil destek koyarak sağlamlaştırdım ve çok sağlam oldu. En kuvvetli rüzgarda bile banamısın demedi. Kanat altında görülen siyah şerit 20 lik profildir.

Ufaltılmış ön izleme resmi