Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: mbilek
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> Cevap: Rüzgar türbünü yapıyorum Sayfa: <<   < önceki  10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
kzengin

29 Haziran 2008; 12:19:39 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

quote:

Orjinalden alıntı: kenakord08

Yok canım... O kadar da değil....???????????????

quote:

Orjinalden alıntı: EyLanxtiN

Onu inşa etmek için harcayacağın parayla 10 yıllık elektrik faturan ödenir

Kardeş bu froumda bazı mesajlara cevap vermemek lazım. Rüzgar jeneratörünüz çok güzel olmuş söylenecek söz yok tebrikler.

14 Makam aracını geri verdi. Okluk'taki yazlık köşke hiç gitmedi. Oğlunu evlendirdi, elektrik parasına kadar cebinden ödedi. Eşi düştü, bileğini kırdı; hastaneye sivil araçla götürdü, röntgen için kuyruğa girdi, sıra bekledi.Kendisine tahsis edilen "kafana göre harca" denilen ödeneği de harcamadı.Hediyeleri bıraktığı gibi...Papelleri de bıraktı.46 trilyon liracık!Yeminini tuttu...Hukuku üstün kıldı.
E haliyle...Sevilmedi. Sevilmez.

kenakord08

29 Haziran 2008; 12:32:51 

Teşekkürler ....

Kadişi bere - Hopuyi koçi
dhan000

29 Haziran 2008; 14:35:21 

quote:

Orjinalden alıntı: kudduz
Ben bir tasarımcıyım ve orta boy bir dikey calışan (VAWT) farklı bir sistem ürettim. Bozcaadada yaptığım yüksüz rüzgar testlerinde oldukça umut verici sonuçlar aldım.Şimdi artık sıra sistemin alternatör, batarya, inverter ve diğer elektrik donanımlarına geldi.

Dediğim gibi ben bir tasarımcıyım, kanatları tasarlayabilirim ama işin elektrik ve elektronik ile ilgili bölümünde bilgim çok yetersiz.Bu forumdan toparladığım bilgilerle bir yere varmaya çalışıyorum.Şimdiden teşekkür ederim.

hocam resimleri veya şekli şemali hatta ayrıntılı ölçülü çizimleri varmı foruma koyabilirmisiniz...bende bir tane vawt denilen tipta yapmak iztiyorum lenz tipi ama sorun kanat tasarımı nette ayrıntılı rastlamadım..
klay gelsin...

imac 20" mac os x 10.5.3 Leopard
uzayy

29 Haziran 2008; 18:36:32 

kenakord08 ve mehmet hocam ellerinize sağlık süper olmuş darısı bizlerin başına

kudduz

29 Haziran 2008; 20:16:13 

Merak ediyorum. Forum katılımcısı arkadaşlar arasında, alternatörden elde edilecek elektrik gücünü hidrojen elde etmekte kullanarak hidrojeni depolayıp daha sonra bu hidrojeni, yakıt hücreleri vasıtası ile AC elektrik akımına çevirmeyi düşünen ve araştıran oldumu ?

Bilemiyorum ama belkide enerjiyi bataryalarda depolamaktan daha kolay ve ucuz bir yöntemdir.

Herkese selamlar....

dhan000

29 Haziran 2008; 21:20:19 

haklı olabilirsiniz ve elektroliz için sabit akım yada gerilime ihtiyaç yok diye düşünüyorum.. ama hidrojen teknolojisi henüz pek kullanılmayan en azından izim için vede malzeme temin etmenin zor oldugu bir kulvar ama şu anki mevcut sistemleri heryerde ve her ilde bulmak çokta zor olmasa gerek..
kolay gelsin

imac 20" mac os x 10.5.3 Leopard
kzengin

29 Haziran 2008; 22:16:14 

quote:

Merak ediyorum. Forum katılımcısı arkadaşlar arasında, alternatörden elde edilecek elektrik gücünü hidrojen elde etmekte kullanarak hidrojeni depolayıp daha sonra bu hidrojeni, yakıt hücreleri vasıtası ile AC elektrik akımına çevirmeyi düşünen ve araştıran oldumu ?

Bilemiyorum ama belkide enerjiyi bataryalarda depolamaktan daha kolay ve ucuz bir yöntemdir.

Herkese selamlar....

Ben bu hidrojen konusunu araştırmıştım. Hatta hidrojenin elde edilmesi ile ilgili Vestel in çok yüksek verimli bir sistem üzerinde çalıştığını öğrenmiştim. Son durumu ne oldu acaba bilemiyorum. Yalnız hidrojenin dezavantajları sözkonusu. Hidrojen doğadaki en hafif element olduğu için depolamak sıkıntı yaratıyor. Depolamak için çok yüksek basınçlarda sıkıştırmanız gerekiyor. Sıkıştırmak için de bir enerji harcamak zorundayız. Bu da hesaplamalarda verimi düşüren bir kayıp olarak karşımıza çıkıyor. Yada çok düşük sıcaklıklarda sıvılaştırmak ki bu çok daha zor bir olay. Şimdi bazı arkadaşlar şunusöyleyecek bor ile hidrojen depolanabiliyor deyecekler ama bu da pratikte birçok sorunu olan bişey o kadar derinlere inmeyelim en iyisi.

Ben enerji depolamada şöyle birşey düşünüyorum. Belki kullanılıyordur bilemiyorum. Hidrojen üretip onu sıkıştırmaya çalışmak yerine bildiğimiz havayı sıkıştıralım. Örneğin 300 bar gibi yüksek basınçlarda çalışan hermetik kompresörler var. Bu şekilde sıkıştırılmış 100 litrelik bir depo düşünün. Bence bu enerji 40 litrelik bir otogaz tüpü kadar enerjiye eşdeğerdir. Neden derseniz 1 litelik tüpgaz patladığında yaklaşık 200 litrelik bir gaz ortaya çıkıyormuş. Üstelik içten yanmalı motorlarda çıkan ısıyı yine motorun kendi enerjisini kullanarak soğutmaya çalışıyoruz. Sıkıştırılmış hava ile çalışan bir motorda böyle bir dezavantaj da olmayacak.

14 Makam aracını geri verdi. Okluk'taki yazlık köşke hiç gitmedi. Oğlunu evlendirdi, elektrik parasına kadar cebinden ödedi. Eşi düştü, bileğini kırdı; hastaneye sivil araçla götürdü, röntgen için kuyruğa girdi, sıra bekledi.Kendisine tahsis edilen "kafana göre harca" denilen ödeneği de harcamadı.Hediyeleri bıraktığı gibi...Papelleri de bıraktı.46 trilyon liracık!Yeminini tuttu...Hukuku üstün kıldı.

ŞEF34

29 Haziran 2008; 23:21:45 

kzengin arkadaşıma aynen katılıyorum. Bu hidrojen elde etmek ve depolamak sanıldığı kadar kolay bir şey değil. Basit bir elektroliz setiyle elde ettiğim hidrojeni eski bir motosiklet motorunda kullanayım dedim ve motoru patlattım. Elim yüzüm yandı. Arkadaşlar hidrojen gazı amatör bilgilerle kullanılacak bir gaz değil. Net te yaptığım araştırmalarda bu işler için çok büyük yatırımlar ve ar-ge gerekiyor.

Aslında ben hidrojeni önceden elde edip, sonra depolayıp kullanmak yerine motor üzerinde elde edip, hemen kullanmayı düşünüyorum. Yani bir depoya gerek kalmadan şarj dinamosunun ürettiği elektikle elektroliz yapıp, üretilen gazı hemen motorda kullanmak daha pratik gibi geliyor bana.

Bu arada kenan hocam ve Mehmet TURHAN ustamın yaptıkları son çalışmadan dolayı ikisini de tebrik ediyorum. Güzel bir iş çıkarmışsınız. Artık amatör işi olmaktan çıkmış. Elinize sağlık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞEF34 -- 29 Haziran 2008; 23:39:04 >

MEHMET TURHAN

29 Haziran 2008; 23:49:21 

quote:

Orjinalden alıntı: ŞEF34

kzengin arkadaşıma aynen katılıyorum. Bu hidrojen elde etmek ve depolamak sanıldığı kadar kolay bir şey değil. Basit bir elektroliz setiyle elde ettiğim hidrojeni eski bir motosiklet motorunda kullanayım dedim ve motoru patlattım. Elim yüzüm yandı. Arkadaşlar hidrojen gazı amatör bilgilerle kullanılacak bir gaz değil. Net te yaptığım araştırmalarda bu işler için çok büyük yatırımlar ve ar-ge gerekiyor.

Aslında ben hidrojeni önceden elde edip, sonra depolayıp kullanmak yerine motor üzerinde elde edip, hemen kullanmayı düşünüyorum. Yani bir depoya gerek kalmadan şarj dinamosunun ürettiği elektikle elektroliz yapıp, üretilen gazı hemen motorda kullanmak daha pratik gibi geliyor bana.

Bu arada kenan hocam ve Mehmet TURHAN ustamın yaptıkları son çalışmadan dolayı ikisini de tebrik ediyorum. Güzel bir iş çıkarmışsınız. Artık amatör işi olmaktan çıkmış. Elinize sağlık.

TEŞEKKÜR EDERİMZ

SORUN YOK;ER YADA GEÇ HALLEDERİZ
erroraesthumanum

29 Haziran 2008; 23:59:52 

quote:

Orjinalden alıntı: kzengin

quote:

Herkese selamlar....

Ben bu hidrojen konusunu araştırmıştım. Hatta hidrojenin elde edilmesi ile ilgili Vestel in çok yüksek verimli bir sistem üzerinde çalıştığını öğrenmiştim. Son durumu ne oldu acaba bilemiyorum. Yalnız hidrojenin dezavantajları sözkonusu. Hidrojen doğadaki en hafif element olduğu için depolamak sıkıntı yaratıyor. Depolamak için çok yüksek basınçlarda sıkıştırmanız gerekiyor. Sıkıştırmak için de bir enerji harcamak zorundayız. Bu da hesaplamalarda verimi düşüren bir kayıp olarak karşımıza çıkıyor. Yada çok düşük sıcaklıklarda sıvılaştırmak ki bu çok daha zor bir olay. Şimdi bazı arkadaşlar şunusöyleyecek bor ile hidrojen depolanabiliyor deyecekler ama bu da pratikte birçok sorunu olan bişey o kadar derinlere inmeyelim en iyisi.

Ben enerji depolamada şöyle birşey düşünüyorum. Belki kullanılıyordur bilemiyorum. Hidrojen üretip onu sıkıştırmaya çalışmak yerine bildiğimiz havayı sıkıştıralım. Örneğin 300 bar gibi yüksek basınçlarda çalışan hermetik kompresörler var. Bu şekilde sıkıştırılmış 100 litrelik bir depo düşünün. Bence bu enerji 40 litrelik bir otogaz tüpü kadar enerjiye eşdeğerdir. Neden derseniz 1 litelik tüpgaz patladığında yaklaşık 200 litrelik bir gaz ortaya çıkıyormuş. Üstelik içten yanmalı motorlarda çıkan ısıyı yine motorun kendi enerjisini kullanarak soğutmaya çalışıyoruz. Sıkıştırılmış hava ile çalışan bir motorda böyle bir dezavantaj da olmayacak.

O zaman neden elektrikle uğraşıyoruz? Rüzgarla direkt kompresörü çevirip, havayı sıkıştırabiliriz?

Ortada yine regülasyon sorunu kalıyor, elektrik üreteceksek gerilim, kompresör çevireceksek devir??!!

Korkarım bu, sade Gölköylülerin değil, umumumuzun
Sade küçüklerimizin değil, büyüklerimizin de
Düştüğü bir tarihsel yanılgı
Çünkü sünnet değil, farzdır cumhuriyet!
kzengin

30 Haziran 2008; 0:04:13 

quote:

Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

quote:

Orjinalden alıntı: kzengin

quote:

Herkese selamlar....

O zaman neden elektrikle uğraşıyoruz? Rüzgarla direkt kompresörü çevirip, havayı sıkıştırabiliriz?

Ortada yine regülasyon sorunu kalıyor, elektrik üreteceksek gerilim, kompresör çevireceksek devir??!!

Hayrı dikkat ederseniz hermetik kompresör dedim. Yani bunlar vidalı falan oluyorlar ister yavaş dönderin ister hızlı içeri hava pompalıyor. Geri kaçırma olmuyor.

kudduz

30 Haziran 2008; 9:27:53 

Cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim. Sadece bilmek istemiştim.

avsar35

30 Haziran 2008; 9:45:54