Şimdi Ara

Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
0
Favori
10.747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci üreticileri arasındaki "MHz" yarışı önce çift hemen ardından da dört çekirdekli modellerin pazara sürülmesiyle birlikte kulvar değiştirmiş ve "çekirdek meydan savaşları" boy göstermeye başlamıştı. Maliyetlere bağlı olarak dört çekirdekli modellerle yola devam eden üreticiler, bir süre önce yeniden hız yarışına soyunmuş ve 3.4GHz gibi yüksek frekans değerlerine ulaşmayı başarmışlardı. Üretim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak hızla birlikte çekirdek sayısını da arttırmaya başlayan üreticiler, sunucu ve iş istasyonları için hazırladıkları modellerde önce 6 (Intel Dunington ve AMD İstanbul) yakın zamanda da 12 çekirdekli (AMD Magny Cours) işlemcilerini satışa sunarak rekabette öne geçmenin planlarını yapıyorlar. Kurumsal ihtiyaçlar için hazırlanan sunucu işlemcilerinden sonra, üreticiler son kullanıcılara yönelik masaüstü işlemcilerinde de çekirdek sayısını arttırmaya başlıyorlar. 6 çekirdekli işlemciler için yol haritalarını uzunca bir süre önce açıklayan üreticiler arasında somut ilk adım Core i7 980X modeliyle Intel cephesinden geliyor.


    alt="Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X"


    alt="Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X"


    Core i7 980X; Masaüstü sistemler için hazırlanan 6 çekirdekli ilk işlemci.


    32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı çift çekirdekli Core i3 ve Core i5 işlemcilerini Ocak ayında satışa sunan Intel, güncel yol haritasına göre en azından şu an için dört çekirdekli 32nm işlemci planlamıyor. Çift çekirdekten fazlasına ihtiyaç duyanları, 45nm fabrikasyon süreciyle hazırladığı Lynnfield ve Bloomfield işlemcilerine yönlendiren Intel, resmi satışına önümüzdeki günlerde başlayacağı Core i7 980X işlemcisini detaylandırdı. Gulftown kod adıyla anılan 6 çekirdekli işlemci, Intel'in güncel ürün gamındaki yeni amiral gemisi olacak ve yine mevcut yol haritasına göre, Sandy Bridge tabanlı yeni nesil çözümlere kadar pozisyonunu korumayı başaracak. 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve LGA1366 formunda olan Core i7 980X, sahip olduğu teknik özellikler itibariyle Intel'in masaüstü sistemler için hazırladığı en gelişmiş işlemci modeli olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor zira yeni model, 2008 sonundan bu yana satılmakta olan Core i7 900 serisi işlemcilere göre %50 daha fazla çekirdek, %50 daha fazla bellek ve %40 daha fazla transistör içeriyor.


    alt="Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X"


    alt="Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X"


    Standart olarak 3.33GHz'de çalışan Core i7 980X'in tek ve çift çekirdek hızı 3.6GHz'a kadar otomatik olarak çıkartılabiliyor.


    Çekirdek, bellek ve transistör sayısındaki ciddi artışa rağmen, 32nm üretim teknolojisiyle elde edilen nanometrik avantaj sayesinde Core i7 900 serisine kıyasla %9 daha küçük zar alanına sahip olan Core i7 980X, standart olarak 3.33GHz'de çalışıyor. Nehalem mimarisinin karakteristik özelliklerini ve Westmere jenerasyonun yeniliklerini bünyesine barındıran 6 çekirdekli yeni işlemci, Turbo Teknolojisi ile bir vea iki çekirdek frekansını Core i7 975 modelinde olduğu gibi 3.6GHz'e otomatik olarak çıkartabiliyor. İşlemci yük durumuna ve uygulama ihtiyacına göre tek çekirdek frekansını otomatik olarak arttıran işlemcide, 1333MHz'e kadar DDR3 desteği sunan üç kanal entegre bellek kontrolcüsü bulunuyor. Hyper Threading desteği ile çoklu izlek desteği sunan ve bu sayede her çekirdek için çift izlek işleyebilen Core i7 980X, SSE4.1 ve SSE4.2 komut setlerini destekleyen işlemcininısıl güç tasarımı 130 Watt olarak açıklanırken, LGA1366 formunda olduğu için uzun süredir satışta olan X58 anakartlarla BIOS güncellemesi ile kullanılabileceği de resmi olarak açıklandı.


    alt="Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X"


    Core i7 980X'in tanıtımı için Napoleon: Total War oyununu kullanıyor.


    6 çekirdekli yapısı ve 3.33GHz'lik yüksek saat frekansına rağmen hem dört çekirdekli Core i7 900 hem de AMD'nin Phenom II X4 işlemcilerinden daha küçük zar alanına sahip olan işlemci, aynı zamanda yüksek performans segmentindeki pek çok işlemciyle aynı TDP değerine sahip. Tüm bu özellikleri 32nm üretim teknolojisinin bir mucizesi olarak gösterilen Core i7 980X, yukarıda da belirttiğimiz gibi Core i7 900 serisinin diğer üyelerine kıyasla %50 daha fazla bellek kapasitesine sahip. Açıklanan bilgilere göre mevcut işlemcilerde 42 döngülü 8MB L3 kapasitesine yer verilirken, Core i7 980X'de ise 48 döngülü 12MB L3 belleğe yer veriliyor. Erişim süresinde bir miktar kayıp yaşanmasına rağmen, kapasitenin %50 arttırıldığı dikkate alındığında, kaybın çok ciddi olmadığına dikkat çekiliyor. Bekleme durumunda 6.3 Watt güç çeken 6 çekirdekli işlemcinin dört çekirdekli Core i7 975 ile benzer bir karaktere sahip olduğu, yük altında ise 136.8 Watt ile sadece 3.2 Watt daha fazla güç çektiği ve performans çıtasını ciddi şekilde yükselttiği belirtiliyor.


    alt="Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X"


    Intel'e göre Core i7 980X, başta çoklu ortam uygulamaları olmak üzere hemen her kategoride kaydadeğer performans artışı vaad ediyor.


    Core i7 900 serisinin 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ilk temsilcisi unvanına da sahip olan Core i7 980X, Westmere tabanlı Lynnfield ve Clarkdale jenerasyonlarına göre önemli bir farklılık ta içeriyor. Bilindiği üzere Bloomfield tabanlı Core i7 900 işlemcilerinde, bellek kontrolcüsü resmi olarak 1066MHz'e kadar destek sunuyor. Lynnfield olarak bilinen ikinci nesil Nehalem işlemcilerinde ve 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Clarkdale işlemcilerinde ise bellek kontrolcüsünün resmi hızı 1333MHz'e çıkartılmıştı. Core i7 980X ise bellek kontrolcüsündeki bu güncellemeyi içermiyor yani resmi olarak 1066MH DDR3 spesifikasyonuyla geliyor ancak tahmin edilebileceği üzere kullanıcılar daha yüksek hızdaki bellek kitlerini de işlemciyle birlikte kullanabiliyorlar. 6 çekirdekli Core i7 980X işlemcisinin bir diğer önemli özelliği ise DBX-B adı verilen yeni bir işlemci soğutucusu ile gelmesi. Standart Intel soğutucusuyla kıyaslandığında profesyonel çözümleri hatırlatan DBX-B, resmi dökümanlara göre 800 devir'de 20 dbA, 1800 devir'de ise 35 dbA gürültü yaratıyor.


    alt="Intel'den masaüstü sistemler için 6 çekirdekli ilk işlemci: Core i7 980X"


    Intel, Core i7 980X ile birlikte DBX-B adı verilen yeni bir soğutucu tasarımına yer veriyor.


    Masaüstü sistemler için hazırlanan 6 çekirdekli ilk işlemci olarak teknik özellikleriyle etkilemeyi başaran Core i7 980X performans değerleriyle de heyecan yaratmayı başarıyor. Intel'den yapılan açıklamaya göre Core i7 980X, video düzenleme uygulamalarında %34, 3D render uygulamalarında %37 ve oyun/grafik testlerinde %49'a varan oranda daha yüksek performans vaad ediyor. Tabii performans noktasındaki en büyük problem oyun ve uygulamaların çok büyük bir kısmında çok çekirdekli işlemcilere yönelik optimizasyon içermemeleri. Core i7 980X işlemcisinin potansiyelini göstermek isteyen Intel'in en büyük yardımcısı 26 Şubat'ta yayınlanan Napoleon: Total War isimli oyun. Çok çekirdek optimizeli motor kullandığı belirtilen oyunun fizik, yapay zeka ve animasyon işlemlerini farklı işlemci çekirdeklerine dağıtarak daha yüksek animasyon detayı ve bu sayede gerçeğe daha yakın görüntüler vaad ettiği belirtiliyor. Extreme Edition serisinin şimdiye kadar hazırlanmış en heyecan verici üyesi olduğu belirtilen Core i7 980X, 999$ seviyesinden satışa sunuluyor.








  • işlemci güzel fiyat da güzel
  • 975'in 999 dolara satılmasını göz önüne alırsak fiyat oldukça uygun.
  • render işiyle uğraşmayanlar için gereksiz
  • işlemci ve fiyat iyi konumlandırırmıs en önemli fark ise cpufan olmuş
  • oyun fiziklerini ve yapay zekayı işlemci mi yaratıyor?Yani mesela oyunda karşımızdaki yapay zeka sapıtırsa sorun oyunda değil işlemcide mi? 49% game physics and AI diyor da kafama takıldı..
  • İntel yine yapmış yapacagını fiyatı bol önbelleği bol işlemci alacak arkadaşlara şimdiden hayırlı olsun kaya gibi işlemci
  • hiç performanslı deil guru3d testlerine baktım istenildiği performansı vermiyor ve ayrıca daha 6 cekirdek destekleyen cok fazla uygulama olmadığı için bir işe yaramayacak.unreal tournament 3 testi yapmak lazım aslında orada etkili olabilir
  • Soğutucuyu beğendim..
  • i7 975 e göre fiyat ı gayet iyi
  • Fanı değiştirmeleri kadar mantıklı bişey olamaz
  • Nedense yeni işlemci aldıktan sonra, piyasaya çıkan yeni işlemcilere sinir oluyorum, bu işin sonu yok biliyorum ama her zaman yenisini ve güçlüsünü isterim ama işte para durumu :/
  • Güzel işlemci :D
  • çok pahalı ..
  • elin gavuru alır şimdi bunu 1000dolara, bize gelince zart vergisi zurt vergisi, hortlama vergisi, kazık artı kdv = alınamayacak bir cpu.

    ...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tolga*

    Fanı değiştirmeleri kadar mantıklı bişey olamaz


    Yıllardır İntelin stok fanı AMD'nin de anakartlardaki soket yuvası hepimizi deli ediyor.
    İntel stok fanında bir kaç seride güncellemeye gitti sıra AMD'nin soket yuvasında.

    6 çekirdekte i9ları görmek lazım zaten 6 çekirdeği düzgünce kullanan bir uygulama yok heralde.
    Bulldozeri bekleneni verirse 2011de oluşacak rekabetten belki intel ya da AMD 6 çekirdekli sistem
    dizebiliriz.




  • Çok güzell yaaa ama çok pahalı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tolga*

    Fanı değiştirmeleri kadar mantıklı bişey olamaz


    Kesinlikle katılıyorum. Ama şu an için bence hiç gereği yok 6 çekirdekli bir işlemci satın almaya.. Kullanabileceğimiz bir uygulama yok bildiğim kadarıyla..
  • fan guzel gorunuyor nihayet intel..

    darısı diger cpu ların basına..
  • Oyunlar ve software lerede fazla çekirdek için destek koysalar ne güzel olçak..
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.