İtalyan otomobil üreticisi Fiat’ın CEO’su Lorenzo Sistino tarafından “dünyanın en ekolojik benzinli motoru” olarak tanıtılan ve TwinAir kod adını taşıyan 2 silindirli, 85 HP’lik turbo motor, Kasım ayında Türkiye’de de pazara sunulacak.
Fiat Powertrain Technologies (FPT) imzasını taşıyan TwinAir kod adlı yeni motor teknolojisi, Eylül ayında merkez Avrupa lansmanın ardından Kasım ayından itibarende Türkiye’de yerini almaya hazırlanıyor. 80. Cenevre Otomobil Fuarı’nda Fiat CEO’su Lorenzo Sistino tarafından “dünyanın en ekolojik benzinli motoru” olarak tanıtılan TwinAir teknolojili 0.9 cc’lik küçük turbo motor, ilk olarak Fiat 500 modeli ile Türk müşterilerle buluşacak.
Öncelikli olarak 85 HP’lik versiyonuyla boy gösterecek TwinAir motorun ilerleyen dönemlerde 65 ve 105 HP’lik iki ayrı versiyonu daha Fiat modellerinde kullanılmaya başlanacak. Fiat’ın performanstan ve sürüş keyfinden taviz vermeden, benzinli bir motorun sahip olabileceği en düşük CO2 emisyon seviyelerini (95 g/km kadar) sunan ekolojik motoru, Fiat’ın 1.2 litre hacimli motoruna göre % 15 daha az yakıt tüketirken, % 25 daha fazla performans gösterebilmektedir. Bununla birlikte yakın parallellikte performans ve sürüş keyfi sunan 1.4 litrelik benzinli motor ile karşılaştırıldığında ise yakıt tüketimi anlamında % 30 gibi dikkate değer oranda daha da tasarruflu olmasıyla dikkat çekiyor.
Fiat, iki silindirli motorlar konusunda eskiye dayanan bir geleneğe sahip olup ilk olarak 1936 yılında Topolino modelinde 569 cc’lik 13 HP güç üreten bir motor kullanmıştı. Daha sonra yine 13 HP güç üreten ve 479 cc’lik bir başka 2 silindirli motoru da 1957 yılında tanıtılan Fiat 500’de kullanmaya başlayan İtalyan üreticinin son tanıttığı 2 silindirli motor ise 31 HP gücünde ve 704 cc silindir hacmindeydi.
Eko-Teknolojik Motor: TwinAir
FPT (Fiat Powertrain Technologies = Fiat Aktarma Organları Teknolojileri) tarafından geliştirilen ve patenti alınan TwinAir teknolojisi, en iyi düzeyde yakıt verimliliğini elde etmek için ideal seviyeye çıkarılan özel akışkan dinamikleri ile birleştirilen devrimsel nitelikli Multiair sisteminden yararlanmaktadır. Fiat’ın yeni TwinAir güç ünitesi, motor küçültme konseptini uç noktaya taşımaktadır: Küçük hacimli bir motorun, yeni nesil bir turbo besleme ile birleştirilmesi, daha büyük bir motora eş değer, hatta ondan daha iyi bir performans vermekte ancak bunun yanında daha az yakıt tüketimi ve daha düşük emisyonlar sergilenmesine olanak vermektedir. Ayrıca turbo sistemi , azami torku önemli ölçüde artırarak, geleneksel soğutmalı motorlarla karşılaştırıldığında daha yüksek bir esneklik ve rakipsiz düzeyde seri hızlanma özelliği sunabilmektedir.
Yeni teknolojili Fiat motorunun düşük sürtünmeli dâhilî parçalarla birleştirilen temel iki silindirli yapısı, bu motorun tüm dünyada “sürtünme” sınıfının en iyisi olmasını sağlamaktadır. Üstelik termo-dinamik verimlilik açısından mümkün olan en iyi standart hacim ve MultiAir sisteminden en iyi randımanı almak ve bu sistemi ideal düzeye çıkarmak adına da en iyi akışkan dinamik konfigürasyonunu tespit etmek için bilgisayar simülasyonları kullanılmıştır. Son olarak, NVH konusuna da (Noise, vibration, harshness = Gürültü, titreşim ve sertlik) özel önem verilerek, aynı performansa sahip ancak karakteristik bir sesi olan dört silindirli bir motora, en azından denk bir titreşim performansı garanti edilmiştir. Bu amaçla, rölanti hızından azami hıza kadar, motorun bütün çalışma koşullarında ideal titreşim seviyelerini korumak için dengeleyici bir karşı mil kullanılmıştır.
Helal olsun. İnşallah bu motorun 1,2lt 120 hp civarında güç üreten versiyonları da piyasaya sürülür de vergiden de yırtılır birazcık.
Fiat'ın motor devrimleri devam ediyor.
bize işlemez bu motor bu gelene kadar benzinin litresi 5 lira olur zaten
Herifler bizim için didiniyorlar ne motorlar üretiyorlar devrim yapıyorlar , bizde bu araçları kullanamamak için bu araçlardan faydalanamamak için akaryakıt fiyatlarını en üst seviyede tutuyoruz.
quote:
Orijinalden alıntı: ~Trabzon61~
Herifler bizim için didiniyorlar ne motorlar üretiyorlar devrim yapıyorlar , bizde bu araçları kullanamamak için bu araçlardan faydalanamamak için akaryakıt fiyatlarını en üst seviyede tutuyoruz.
Benzin zamları da olmasa otomotiv endüstrisi nasıl gelişecek? Benzin zamlarından dolayı adamlar ne yapsak da daha ucuza götürsek diye uğraşıyorlar. Aslında zam,bilimi gizlice desteklemek oluyor...
çok çok güzel ve kullanışlı bir araç fakat yurdum insanı bis gözüyle bakcak gene
bize işlemez bu motor bu gelene kadar benzinin litresi 5 lira olur zaten
Tüp takarsın tadından yenmez
araç'a bayıldım tam istedim gibi
ufacık tefecik içi dolu fıçıcık
Bunun 105hp olan versiyonunu Bravo'da kullanırlarsa satışları bayağı etkiler. Ayrıca bu 80hp versiyon Grade Evo için de oldukça ideal bir motor olmuş.
Fiat için çok güzel bir yatırım; bu motoru kullanacağı modelleri de artırırsa, başarı elde edebilir.
Zaten küçük modeller üretiyor Fiat genelde;bu motor da aşağı yukarı her modelde kullanılır diye bekliyorum.
Yanlız 2 silindir+Turbo=85 Hp. Yakında tek silindir+turbo'ları da görümeye başlarız bu gidişle..
evet hele bi tcye gelsin forumdan birileri alsin yakit tuketimini ozman gorecez.
icine 4 kisi binip(sigabiliyolarsa) otobana cikinca abi 12 litrenin altina dusmuyor nasil ekonomik araba bu diyenler olacak mi?
arac zaten 500kg bos aracla 90km/h sabit hizda yakit tuketim testi yaparlar.o agirliktaki araci 90kmde sabit hizda tutmak icin gerekn guc 10bgin altinda.evet sehirici tekkisilik su kucuk smart tarzi kullanimlar icin mantikli ama icine ailecek binip otobana cikmak icin yapilmamis bu arac.bu aracla da yazin ailecek yazliga ekonomik olarak gitmeyi planlayanlar varsa yeniden dusunsun.cunku otobanda diger arabalarin arkasinda kalmamak icin gaza abandiginizda benzinli motor icin ekonomik olmayan kosullrda gitmeye baslarsiniz hele bi de turbo kendini gostermeye baslayinca gereksiz yere cok yuksek basinca cikarilan karisim uzerinden enerjisi alinmadan egzozdan enerji patlamasi sesinde atmosfere salinacaktir.
fiatın teknoloji geliştirme hızı gerçekten takdir edilecek kadar hızlı bu yüzden fiatı tebrik ediyorum ancak kötü de bir huyu var bu teknolojiyi mevcut araçlara uyarlama işte bu konuda çok sıkıntı var nedense eski arabalara yeni motor koymuyolar örnek doblo classic palio albea
sonuçta bunlarda kul yapısı elbette bozulacak, şimdi ustalar motor indirmek için calaska yı yanaştırırya, biran gözümde canlandı, yakında şanzuman ebatlarında motor çıkacağı için misal yaris 1.0 lt motoru 64 kg idi sanırım, usta artık şöyle seslenecek, usta bi el atıver şu motoru in-direlim, 50 kg falanda bu motor olur herhal, fiat ın motoru yani
yaris 1.0 lt motoru
85 hplik motor ne beklenirki.. tabiki az yakacak
Küçümsemeyelim arkadaşlar. Bu modelinde illaki alıcısı olur. İhtiyacını karşılayacak bir araç diye alacak olur. Unutmayınki kör atında kör alıcısı olur.
Fiat üzerinde az daha modifikasyon yaparsa motorda 110-120 hp civarına gelirse(tabiki silindir hacmi de büyüyecek 1.1-1.2 civarı) fiat ı sonra kimse tutamaz gibime geliyor.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme