- x
    Bunlarla Giriş Yapın: Facebook Google+ Twitter DH Giriş:
    ?
  • Hatırla
  • Yeni Kayıt
20 tane anlatım bozukluğu olan cümle!!!
13 Cevap4157 Görüntüleme
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Seçkin Yorumlar Linkli Mesajlar Yazdır
Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj


65 Mesaj
1 Mart 2010; 12:59:48 

arkadaşlar bana 20 tane anlatım bozukluğu olan cümle lazım. Lütfen yardım edebilirmisiniz.
...


_____________________________

SAMSUNG R520
Avatar : The Last Airbender Fan Club


6873 Mesaj
1 Mart 2010; 13:02:04 

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Genellikle kitap okuyarak vaktimi geçiriyorum.
B) Arkadaşlarımızın sorununa sahip çıkarak desteklemeliyiz.
C) Bu yıl,tatilimi İstanbul’da geçirmek istiyorum.
D) Orada, eski arkadaşlarımla görüşeceğim.
E) Onunla geçen yıl burada karşılaşmıştık.

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) İş konusunda ben onu, onu o da beni etkilemek istemez.
B) Onun bu durumda nasıl davranacağınısen benden iyi bilirsin.
C) Görüşlerinizi sözle değil, yazıyla belirmelisiniz.
D) Yazılarında ayrıntılara girmeyip konunun özünü vurgular.
E) Söylediği sözün doğruluğuna inanırsa onu asla geri almaz.

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Eldeki sonuçlar, bügüne geğin yanlış bir yol izlediğini açıkça ortaya koyuyor.
B) Olayla ilgili herkes başka başka şeyler söylüyor
C) Çoğu kişi, sorunun bir başka çözümünün olmadığı kanısında.
D) Bu tutumuyla ailesine zarar mı veriyor yarar mı anlayamadık.
E) Dostlrın birbirlerini eleştirmekten kaçınmaları gerektiğine inanıyorum.

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Böyle bir yarışmaya ilk kez katılıyorum
B) Yarışmaya katılmadan önce özel bir hazırlrk yapmadım.
C) Özel zevklerim arasında kitap okumayı severim.
D) Bu tür yarışmalarda sorulan souları kolay buluyorum.
E) Öteki arkadaşlara başarılar dilerim.

5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Okula yeni başlayan çocukların okulu sevmesinde öğretmenin rolü büyüktür.
B) Çocuklara, okula başlamadan önce aileler, okulda da öğretmenler okulun yaralarını anlatmalı.
C) İlk okula başlayan çocuklara, yeni arkadaşlar edinecekleri söylenmelidir.
D) Okula giden çocuk sonra anne-babasıyla olduğu gibi öğretmenleriyle de iletişim kurmayı öğrenir.
E) Anne ve babalar çocuklarıyla sürekli ilgilenmeli, öğretmenine durumunu sormalıdır.

6.Aşağıdaki dizelerin hangisinde özne-yüklem uyşmazlığı vardır?

A) Gözümün değdiği yere gül düşer.
B) Dinle de gönlümü alıver gitsin.
C) Yer yüzünde bir sen bir de ben varım.
D) İstersen dünyayı çağır imdada.
E) Arkandan gelecek hep ayak sesi.

7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözler gereksiz yere bir arada kullanılmıştır?

A) Kahvaltıdan önce tüm öğrenciler, ellerinde süpürgeler, derslikleri ve spor salonunu temizliyorlar.
B) Bu gençler, ölmek üzere olan, can çekişen bir sanat dalını canlandırmak için yetiştiriliyorlar.
C) Onlar, işyerlerini temiz ve düzenli tutmayı, vazgeçilmesi olanaksız bir görev bilmişler.
D) Öğrenciler öğretmenlerine ve arkadaşlarına her zaman saygılı davranıyorlar.
E) bu eğitim merkezinde, gençler oyma mobilya ve dekorasyon işleri öğretiliyor.

8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Üyelerimize derneğimizin çalışmaları konusunda bilgi vermek istiyoruz.
B) Bu yılki etkinliklerimiz arasında çeşitli geziler de yer alacaktır.
C) İşte bu yüzden dolayı sizleri buraya toplamış bulunuyoruz.
D) Çevre ile ilgili çalışmalarımızda başarıya ulaştığımız söylenebilir.
E) Bu komuları yeni üyelerimizle ayrıca görüşmeyi düşünüyoruz.

9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Türkiye’nin birkaç bölgesi hariç henüz kar görmedi.
B) Hava sıcaklığının bir kaç derece daha düşmesi bekleniyor.
C) Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için belirli saatlerde dışarıya çıkmak gerekir.
D) Şiddetli rüzgârın deniz trafiğini aksattığı söyleniyor.
E) Kar yağışı sürerse okulların tatil edilmesi düşünülebilir.

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Çocukların eğitiminde hem ailenin hem de okulun önemli rolü vardır.
B) Okuma sevgisi konusunda çocukların en çok anne ve babalarını örnek aldıkları unutulmamalıdır.
C) Çocuklara, yeteneklerini geliştirmek için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.
D) Çocuklar bundan en az zarar ya da hiç zarar görmeden kurtarılmalıdır.
E) Oyuncak seçerken çocuğun yaşına uygun olanlar tercih edilmelidir.

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Toplantıya katılırsak biz de düşüncelerimizi açıklayacağız.
B) Sorunu çözebilmek için sizden de bilgi isteyeceğiz.
C) Bu konuyla ilgili açıklamayı yarın yapacağız.
D) Oraya zamanında varabilmek için erkenden yola çıkacağız.
E) Bu haberin ne kadar doğru olup olmadığını öğreneceğiz.

12.(1)Bu dönem tiyatro yazarları, okunsun diye değil sahnede oynansın diye oyun yazarlardı.(2)Tiyatro oyunları, değerli edebiyat örnekleri sayılmadığı için bunlar genellikle yayımlanmazdı.(3)Bugün çoğunluk için film senaryoları neyse, o sıralarda yazılan tiyatro oyunları da oydu.(4)İşte bu yüzden o çağda üretilen tiyatro oyunlarının çoğu yok olup gitti.(5)O dönemde yazılanlardan elimizde sadece bu oyunlar kaldı.

Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangilerinden, altı çizili sözcüğün atılması cümlede anlam değişmesine yol açar?

A) 1.ve 2. B) 1.ve 3. C) 2.ve 3. D) 3.ve 4. E) 4.ve 5.

13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Şiirlerinde bol bol abartılmış sözcükler seçmesi yüzünden hitabet havası taşımaktadır.
B) Günümüzde dergiler ve gazeteler, deneme türünün gelişip yaygınlaşmasına uygun bir ortam hazırlamaktadır.
C) Osmanlı İmparatorluğunda Lale Devrinde çeviri çalışmaları yapıldığı biliniyor.
D) Bence edebiyat eleştirisinin edebiyat incelemesiyle bir arada, iç içe düşünülmesi gerekir.
E) Sanatın başlıca amacının güzellik olduğunu savunan yazarın, bu konuda söylediklerine bir göz atalım.



14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu işi onun başaracağını sanıyorum.
B) Yapılanları doğru bulmadığıma inanıyorum.
C) Alınan kararları sana da bildiriyorum.
D) Yaptıklarının yeterli olmadığını anlatmaya çalışıyorum.
E) Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum.

15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu, cümlenin uygun bir yere ‘onu’ sözcüğü eklenerek giderilebilir?

A) Elbiseler dolaplara özenle yerleştirilir, güve yemesin diye elbise aralarına naftalin konurdu.
B) Çocuk biryandan yaralı kuşa korkuyla bakıyor; bir yandan da onu sevmek istiyor.
C) Annesi çocuğun aç olmadığını biliyor; ama yinede pastadan yemesini istiyor.
D) Ali, arkadaşı Mustafa’yı hem çok seviyor, hemde kimi davranışlarından dolayı kızıyor.
E) Otobüsler buraya gelince duruyor, bekleyen yolcular bindikten sonra yeniden yola koyuluyor.

16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘aşağı yukarı’ sözü gereksizdir?

A) Bu işyerinde aşağı yukarı üç dört yıldan beri çalışıyorum.
B) aşağı yukarı beş yıl önce yine böyle şiddetli bir kış yaşamıştık.
C) Buralarda ekinler, aşağı yukarı biçilecek duruma geldi.
D) Şubat ayı sonunda bu ağaçların aşağı yukarı hepsi kesilecek.
E) O gün sınıfın aşağı yukarı yarısı tören alanında toplanmıştı.

17.Elbette onunla birlikte gitmiş olabilir.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Öğe eksikliği
B) Özne yüklem uyuşmazlığı
C) Öznenin belirtilmemiş olması
D) Aynı anlama sözcüklerin birlikte kullanılması
E) Anlamca çelişen sözcüklerin birlikte kullanılması

18.Bu konuda gençleri azımsamak doğru değildir.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir.

A) Gereksiz sözcük kullanılması
B) Bir sözcüğün anlam bakımından yanlış kullanılması
C) Tamlamanın yanlış yapılması
D) Ekeylemin yanlış kullanulması
E) Yüklemine göre olumsuz cümle olması

19.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sorunlara, onun daha nesnel bir tavırla yaklaşacağını ve çözüm getireceğini umuyordum
B) Son günlerde tanık olduğum bazı, olaylar, onunla igili görüşlerimin değişmesine yol açtı.
C) Amaçlarına ulaşabilmek için her türlü engeli aşmaya çalışan bu gençlere nimreniyorum.
D) Araştırmamı istediğim yönde sördüre bilmem için öncelikle, yaralanacağım kaynakları saptamalıyım.
E) Bu soru ben ve benim gibi sınava girmiş olan bir çok kişinin kafasını karıştırdı.


20.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Dürüst biri olduğundan dün de bugün de kuşkuya düşmüyorum.
B) Hukukçu olmadığımdan, işin bu yönünü sizinle tartışamam.
C) Bu konuda bir araştırma yapılmasını,hazırlanacak raporun ilgili kuruluşlara gönderilmesini istedi.
D) Ben, öyle olduğunu düşünüyorum, öyle olduğuna inanıyorum.
E) Anımsanacağı gibi, bir yıldan beri bu konuda yazılar yazıyor, ilgilileri uyarıyorum.



1.B’deki cümlede nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.Cümle ‘onları desteklemeliyiz’şeklinde düzeltilmelidir.

Cevap : B

2.Anlatım bozukluğu A’dadır.Cümlede iki şahıs vardır yüklem ‘istemeyiz’ yapılırsa cümle düzeltilebilir.

Cevap : A

3.D’deki cümlede bir anlatım bozukluğu var yarar verilmez sağlanır yani cümle’zarar mı veriyor, yarar mı sağlıyor’şeklinde olmalıydı.

Cevap : D

4.C’de bir anlatım bozukluğu vardır.Cümlenin sonu’...kitap okumakta vardır.’şeklinde olmalıdır.

Cevap : C

5.E’de bir anlatım bozukluğu vardır.’onların durumu’şeklinde düzeltilebilir.

Cevap : E

6.C’de bir anlatım bozukluğu vardır.Özne yüklem uyuşmazlığı görülmektedir.

Cevap : C

7.B’de aynı anlama gelen sözcükler bir arada kullanılmıştır.’can çekişmek’veölmek üzere olmak’aynı anlamdadır.

Cevap : B

8.Anlatım bozukluğu C’de vardır.Gereksiz sözcük kullanmaktan kaynaklanmaktadır.

Cevap : C

9.Anlatım bozukluğu A’da vardır.Cümlede öznenin eksikliği anlatım bozukluğuna sebep olmuştur.

Cevap : A

10.Anlatım bozukluğu D’de yzpılmıştır.Bozukluğun nedeni eylem eksikliğidir.

Cevap : D

11.Anlatım bozukluğu E’de yapılmıştır.Cümlede’ne kadar’sözü gereksizdir.

Cevap : E

12.3. cümledeki ‘yaxılan’sözü ‘sözlü tiyatro oyunları olduğundan.4. cümledeki ‘üretilen’ sözü öncekilerden kalan oyunlar da olabileceğinden gereklidir.

Cevap : D

13.A’daki cümlede özne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.Cümleye ‘şiirleri’ şeklinde özne konmalıdır.

Cevap : A

14.Anlatım bozukluğu B’dedir.Kişi bir durumu ya doğru buluyor ya da bulmuyordur.Kendi kararına inanmaması münkün olmaz.’Yapılanları doğru bulmuyorum’demelidir.

Cevap : B

15.’Onu’ sözü cümlede dolaylı tümleç eksikliğinin olduğu yere getirilmelidir.Bu da D’dedir.’kızıyor’sözünden önce’ona’ sözü getirilmelidir.

Cevap : D

16.’Aşağı yukarı’sözü cümleye ihtimal anlamı katar.A’da ‘Üç dört yıldan beri’sözü zaten yaklaşıklık anlamı katıyor.Aynı anlamı sağlaynn’aşağı yukarı’sözü bu cümlede gereksizdir.

Cevap : A

17.Örnek cümlede ‘ellbette’ sözü cümleye kesinlik ‘olabilirler sözü ihtimal anlamı katmaktadır.Bu iki anlam aynı cümlede kullanılmaz aksi taktirde çelişki olur.

Cevap : E

18.Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni’azımsamak’sözcüğünün yanlış anlamda kullanılmasıdır.’küçümsemek’ sözcüğü getirilmelidir.

Cevap : B

19.Seçenekleri incelediğimizde E’de bir yapısal bozukluk görüyoruz.’Bu soru benim kafamı karıştırdığı gibi benim gibi sınava girmiş bir çok kişinin kafasını da karıştırmış’şeklinde düzeltilebilir.

Cevap : E

20.Anlatım bozukluğu A’da yapılmıştır.’Kuşkuya düşmüyorum’ sözü şimdiki zamanda olan bir durum için söylenebilir.’Dün kuşkuya düşmüyorum’ denemez .

Cevap : A


_____________________________



EP35C DS3R - E8400 3.00@ 4.51Ghz + CM HYPER 212 - CORSAIR Dominator 2*2 1066@1150 CL5 - POV 9600GT HD + ZEROtherm GX815 + LG M2762D 27" HD - WD Green 1 TB - CoolerMaster RC 690 - Logitech Z5500 + Creative X-FI Surround 5.1 Pro

MSI GE620DX FHD ~ Corsair Force GT SSD

Cevizin kabugunu kiramayan, cevizi sadece kabuk zanneder...

Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
1 Mart 2010; 13:04:09 

Arda arkadaşının moralini yükseltmek için takam kafana kanka diyerek onu teselli etmeye çalışıyordu.


3373 Mesaj
1 Mart 2010; 13:04:12 

ALINTI (morikanteden)

" Hocam şu sınavdan nasıl kaldın anlatıver hele.Etrafta motora ilk yardıma giren birçok kişi gördüm sınav esnasında.Ama cesaret edip birine soramadım.Adam zaten stresli ters teper falan "


anlatım bozukluğuna iyi örnek oldu sanırım..


_____________________________

Dünya sevgisi bütün hataların başıdır.
İşler yolunda gittiği zaman mutlaka bir terslik vardır.
Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur.
Yakınınızda herkesin çok sevdiği bir kişi var ise dikkat edin, belki de en tehlikeli kişi yakınınızda olabilir..(Kelebek gibi uçar arı gibi sokar.)
Canınız mı sıkıldı? | | Foruma tekrar giriş yapmak için tıklayınız..

Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
1 Mart 2010; 13:49:43 

Alkollü araç sahibi kaza yaptı.


 
4544 Mesaj
1 Mart 2010; 13:54:03 

Her Allah'ın günü ders olur mu? [ "Her", "Allah'ın" kelimesinden sonra gelmeli ]



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yekialem -- 1 Mart 2010; 13:56:12 >


_____________________________


İşbu dogtag; sadece 36 kişide açık olup, birinin sahibi bu imzayı kullanmaktadır.


65 Mesaj
1 Mart 2010; 13:59:51 

bizim orada ölü ölmüş aklıma şimdi geldi :D


_____________________________

SAMSUNG R520
Avatar : The Last Airbender Fan Club


6873 Mesaj
1 Mart 2010; 14:01:23 


quote:

Orijinalden alıntı: yükselenay

bizim orada ölü ölmüş aklıma şimdi geldi :D



_____________________________



EP35C DS3R - E8400 3.00@ 4.51Ghz + CM HYPER 212 - CORSAIR Dominator 2*2 1066@1150 CL5 - POV 9600GT HD + ZEROtherm GX815 + LG M2762D 27" HD - WD Green 1 TB - CoolerMaster RC 690 - Logitech Z5500 + Creative X-FI Surround 5.1 Pro

MSI GE620DX FHD ~ Corsair Force GT SSD

Cevizin kabugunu kiramayan, cevizi sadece kabuk zanneder...


145 Mesaj
1 Mart 2010; 14:04:36 

Acı haberi alınca kendini intihar etti.

intihar zaten insanın kendi yaptığı bir eylemdir kendini diye belirtmeye gerek yok gereksiz kelime kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu


_____________________________

say hello my little friend

Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
1 Mart 2010; 14:20:27 

Kullandığın dil için ne yardım istiyorsun anlamadım. Sen yanlış şeyler kullanarak anlatım bozukluğu yapacaksın"IZ".


1671 Mesaj
1 Mart 2010; 14:26:00 

Kazma adam yerine Hacı kazma olabilir.


_____________________________

Dr.Adolf Mogolo'n Kesin kilo aliyoruz bitkisel karişimlari v12345 cikti !http://pspicin.blogspot.com.tr/


5134 Mesaj
1 Mart 2010; 14:40:10 

Soruyu sorarken anlatım bozukluğu yapmışsın.

20 tane anlatığım bozukluğu olan cümle demek farklı şey demek anlatığım bozukluğu olan 20 cümle demek farklı şey.

Birinde 1 cümle istiyosun, diğerinde 20 cümle..


_____________________________



1119 Mesaj
1 Mart 2010; 14:51:15 



Dayı: Gobadmomosszı gheregen bissey

Muhabir: Özgürlükleri kısıtlıyormu?

Dayı: Özüzürezi gzızd gzızdlıyolar zözgütleri(Dış ses duyulur)

Muhabir: Efendim?

álim: Bu ne olüyör?

Muhabir: Press T.V.

álim: Uuh

-Çhog iyide oldu çog güzelde iyi oldu damammı, şimdi meselam, türban olayını çog garıştırdılar.. Haa aralarında bi farg galdı, o fharglan çok guzel oldu. Meselam hergezin hayadına gimse garışamaz. Ahm nası garışamaz, ben bu şegil geyinirim, bu bayan şu şegil geyinir, Şu şekil geyinir. Aağa gimse gimseye garışmaya bi haggı yogh. Özgürlüü bidir. Haa baş örtü, gurban oldugum YaResulallahtan gelebilir am-ma lakingki öyle değildir. beim youllamam bogadar.
Haydı hayırlı işler!


_____________________________



2286 Mesaj
1 Mart 2010; 15:06:19 

Kapı sonuna kadar aralıktı, heycanla elimde kalan bir kaç mumun üçünü yaktım, etraf o kadar aydınlandıki neredeyse tamamen içerisini görebiliyordum.

al üste 3 adet cümle uydurdum


_____________________________

Playstation sosyal medyası olarak beni takip edebilirsiniz :) >>>> https://twitter.com/serhat_oden

Playstation 4 oyunları incelemelerim bir oyun almaya değer mi değmez mi hemen öğrenin:>>>> http://psorigins.tumblr.com/
Sayfa:   [1]
Tüm forumlar » [Konu Dışı / Off Topic] » Konu Dışı » 20 tane anlatım bozukluğu olan cümle!!!
Sayfa: [1]
Foruma Git
Bölümde Ara
Başa Dön


 
Reklamlar


DH VİDEO

 



Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET

Bu sayfanın mobil sürümü / tablet sürümü / mini sürümü.



0.367