Şimdi Ara

Sierra Leone İç Savaşı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
7.821
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, az önce Sierra Leone İç Savaşı ile ilgili bir belgesel seyrettim ve biraz araştırayım dedim. Aşağıdaki bilgilerin ingilizcesine ulaştım ve sizinle de paylaşmak istedim. Ben çevirmeye üşenmedim, lütfen siz de okumaktan kaçınmayın. Bu yazının devamı var ama benim tekrar işlerimle ilgilenmem lazım. eğer çevirmek isteyen olursa, devamı için http://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Leone_Civil_War linkine tıklayabilir. Eğer isterseniz, ben daha sonra çevirmeye devam ederim.
    Bu konuda bildiklerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. Bu konuda bildiğim şeyler az değil aslında ama kaynaklara dayandırmadan paylaşmak niyetinde değilim.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sierra Leone İç Savaşı Foday Sankoh liderliğindeki RUF (Revolutionary United Front) tarafından 1991 yılında başlatılmıştır. 11 yıl süren çatışmalar sırasında 10.000'lerce insan hayatını kaybetmiş ve 2 milyondan fazla (nüfusunda 3'te 1'inden fazlası) insan komşu ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır.

    1985 yılında, asker kökenli Joseph Momoh başkan ilan edilmişti. Joseph Momoh iktidarına karşı Foday Sankoh, Abu Ahmed Kanu ve Rashid Mansaray'ın da aralarında bulunduğu, öğrencilerden oluşan bir muhalif grup oluştu. İktidara olan muhalefetlerinden dolayı bu öğrenciler Sierra Leone'den sınırdışı edildi ve önce Gana'ya, oradan da Libya'ya geçtiler. Burada kaldıkları süre boyunca Muammer Kaddafi'nin gizli servisi tarafından eğitildiler. Bu muhalif grup başlangıçta işsiz ya da öğrenci gençlerden oluşmaktaydı ama gittikçe büyüyen örgütlenmeleri ile kendi içlerinde çatışmalar yaşamaya başladılar ve grubun bir kısmı Gana'ya ve diğer bir kısmı da Sierra Leone'ye döndü. Ancak, başlangıçtaki çekirdek kadro hala devrime inanmakta ve yerlerini korumaktaydı. Bu grup daha sonra elmas madenlerinin olduğu Kono Bölgesi'ne geçti. Burada elmas madenlerindeki işçilerle devamlı görüşüp, onların durumlarının ne kadar zor olduğundan ve devrimci ideolojilerinden bahsettiler.

    Elmas madenlerinin kontrolü, Sierra Leone İç Savaşı'nın temel unsuruydu.
    RUF'un ilk kampanya faaliyetleri doğu Khailahun bölgesinde 23 Mart 1991 yılında başladı. İzleyen 4 ayda, 107.000 mülteci bu bölgedeki karmaşadan kaçarak Gine'ye sığındı. Foday Sankoh, RUF'un askeri kanadının lideriydi. Sierra Leone ve yazar Abdul Koroma'ya göre isyancılar vahşi yüzlerini kısa sürede göstermiş, topluluk liderlerinin kafalarını kesip kazıklara geçirmeye başlamışlardı.
    Daha sonra, çocukları asker yapma stratejisine başvurdular. RUF örgütünün entellektüelleri tarafından bu duruma karşı çıkılsa da, ilk yıl içerisinde Sankoh tarafından tüm yönetim ele geçirildi ve bu yöntemlere karşı çıkan örgüt üyeleri ortadan kaldırıldı. Sankoh bu duruma karşı çıkan iki dostunu da bu uğurda kurban etmişti.
     Sierra Leone İç Savaşı
     Sierra Leone İç Savaşı


    29 Nisan 1992'ye gelindiğinde, ülkeyi yöneten Momoh, Valetine Strasser adındaki bir komutan tarafından Gine'ye sürgüne gönderildi ve Strasser'in kurduğu NPRC (National Provisional Ruling Council) ülke yönetimini ele aldı. Fakat NPRC de Momoh hükümetinden çok da fazla etkili olamadı ve ülkenin yönetimi büyük oranda Sankoh'un RUF adlı örgütünün eline geçti. 1995 yılında ise artık ülkenin büyük bir kısmının yönetimi RUF'un yönetimine geçmiş ve örgüt başkent Freetown'ın kapılarına dayanmıştı.

    RUF'un terör taktikleri fiziksel sakatlıklar bırakmak üzerine kuruluydu. 20.000'den fazla sivilin elleri, kolları, bacakları, göz kapakları, kulakları ya da dilleri balta ya da kama kullanılarak kesildi. İzleyen aylarda savaş devam etti ve RUF elmas madenlerinin bulunduğu Kono Bölgesi'nin yönetimini ele geçirip Sierra Leone ordusunu Freetown'a kadar geriletti. RUF üyeleri ele geçirdikleri kasaba ve köylerdeki 7-40 yaş arasındaki birkaç kişi dışında herkesi öldürüyordu. Örgütten kaçmaya çalışan herkesi de öldürüyorlardı. Hayatta kalmalarına izin verdikleri köylüleri diğer köylere birer "uyarı" olarak gönderiyorlardı. Bazen de orduya karşı rehine olarak kullanmak üzere birkaç sivili yanlarında götürüyorlardı. Bir kasabadaki tüm kaynakları tükettikten sonra genelde o kasabayı yakıyor ve orada bulunan herkesi öldürüyorlardı.
     Sierra Leone İç Savaşı
     Sierra Leone İç Savaşı

    Uluslararası baskılar sonucunda NPRC yönetimi demokratik seçimlerle gelecek bir meclise bırakmayı kabul etti ve Nisan 1996'da seçim yapıldı. Birleşmiş Milletler'de 20 yıldan fazla çalışmış bir diplomat olan Ahmad Tejan Kabbah seçimlerden galip çıktı. Seçimlerden 2 ay sonra, iktidardaki SLPP ile RUF arasında barış görüşmeleri başladı ve bu görüşmeler sonucunda da 30 Kasım 1996 yılında Abidjan Barış Antlaşması imzalandı. Fakat RUF'un silah bırakmayı kabul etmemesi nedeniyle, antlaşma kısa sürede bozuldu.

    Binbaşı Johnny Paul Koroma tarafından yönetilen AFRC (Armed Forces Revolutionary Council) 25 Mayıs 1997 yılında başkan Kabbah iktidarına son verdi ve RUF örgütüne ülke yönetimini paylaşmayı teklif etti. 10 aylık askeri cunta yönetiminden sonra, Nijerya tarafından yönetilen West African States Monitoring Group güçleri tarafından ülke yönetimi ele geçirildi ve demokratik seçimler sonucu başkan seçilen Kabbah 25 Mayıs 1998'de tekrar başkan olarak göreve getirildi. Bu sırada RUF da Kailahun'a çekilmek zorunda kaldı. Johnny Paul Koroma Kailahun'a kaçtı ve orada kaldı. AFRC güçleri kuzeydeki Koinadugu'da SAJ Musa yönetiminde tekrar örgütlenmeye başladı ve Freetown'a doğru ilerlemeye başladı. AFRC ve RUF'un adalet sistemi aynıydı ve Bombali ile Port Loko üzerinden Freetown'a doğru ilerleyen AFRC birlikleri de her geçtikleri yerde toplu katliamlar va sakat bırakmalar ile yoluna devam ediyordu. SAJ Musa, 1998 yılının Ekim ayının sonlarına doğru Freetown yakınlarındaki bir patlamada hayatını kaybetti ve yerine "Gullit" lakaplı Alex Tamba Brima geçti. 6 Ocak 199'da Brima yönetimindeki AFRC Freetown'a tekrar saldırdı ve artık savaş Freetown sokaklarına kadar sıçradı. Bu çatışmalar, arkasında binlerce ölü ve yaralı bıraktı. Haftalar sonra, bu saldırı geri püskürtülmüştü.

    Uluslararsı güçlerin yardımıyla 7 Temmuz 1999 yılında başkan Kabbah ve RUF lideri Sankoh arasında Lomé Barış Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma sonucunda Sankoh başkan yardımcı olarak göreve başladı. RUF üyelerinin bir kısmı da devletin çeşitli kadrolarında göreve başladı. Birleşmiş Milletler tarafından 6.000 kişilik bir barış gücü Sierra Leone'ye gönderildi. Nijerya destekli birlikler de Nisan 2009 tarihinde ülkeyi terk etti. Bu antlaşmadan neredeyse hemen sonra RUF üyeleri antlaşmanın kurallarını çiğnemeye başladı. Birçok rehin alma ve bu rehinelerin çeşitli uzuvlarını kesme olaylarına karıştı. 8 Mayıs 2000'de, Sankoh'un evinin önünde bu şiddeti protesto edenlerin üzerine ateş açan RUF üyeleri en az 20 kişiyi öldürdü. Bu olay sonucunda Sankoh ve RUF'un diğer yöneticileri hapse atıldı, devlette görev alan tüm RUF üyelerinin görevleri iptal edildi. Mayıs 2000'de ülkede tekrar iç karışıklıklar başladı ve burada bulunan yabancıları korumak için İngiliz askerleri tarafından Palliser Operasyonu düzenlendi. Bu askerler sayesinde karışıklıklar yatıştı ve sivil savaş son buldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webbie -- 20 Şubat 2010; 1:54:34 >







  • çocuğun elindeki silah belçika malı
  • Sürekli Filistin İsrail felan gündeme geliyor ama Afrika tarihindeki iç savaşları ne okumaya nede izlemeye insanın içi elvermiyor. Bu linki okuyunca aklıma " Hotel Rwanda " filmi geldi yine Afrika/ Ruanda ' nın iç savaşlarını anlatıyordu.Batılı kan emicilerin gözleri doymadan durmayacak bu savaşlar.
  • Esasen bölgedeki kıyımların hemen hemen hepsi, birkaç ortak unsur üzerine kurgulanmıştır. Liberya, Sierra Leone ve daha niceleri.

    Bir şekilde ordunun bir bölümünün desteği almış, bir despot.
    Bu despotun karşısına çıkan, başka bir despot.
    Ortalık karşısınca azıcık kuvvet toplayıp, ava ve yağmaya çıkan bir başka despot.
    Ve tüm bunların kanını emmeye hazır emperyalistler, silah tüccarları, petrol şirketleri, din simsarları, insan kaçakçıları, organ mafyası, uyuşturucu kaçakçıları, ucuza maden yahut toprak kapatma derdinde olanlar. Tüm bunların yanında, ölen zenci yahut genel olarak Afrikalı olunca, üç maymunu oynayan dünya kamuoyu.

    Afrika birleş!
  • Toprak kayması olmuş 500 kişi ölmüş 1500 kişi kayıpmış. Neresi bu Sierra Leone diye bakayım derken kendimi burada buldum. Ülke resmen bir dram.

    Batılılar 12 yıllık iç savaş boyunca kılını bile kıpırdatmamış. Elmas madenlerini işletiyorlar burda.

    Şu insanların çektiyi çileye bakın arkadaş minicik el kadar bebelerin kolları bacakları kesilmiş.

    Allah herkesin vatanını kötülüklerden korusun. Her gün yatıp kalkıp Gazi Mustafa Kemal Reise şükür ediyorum. Ona buna satılan kolu bacağı kesilen köleler olabilirdik biz de.

    Bu arada bu ülkenin kadınlarını arap ülkeleri köle olarak satın alıp zevkine göre eziyet ediyorlarmış. Dini bütün müslümanlardan tam beklenecek işler.

    Yukarıdaki arkadaş doğru diyor. Afrikanın tek bir devlet olarak sosyalizm ülküsü altında birleşmesinden başka şansı yok. Kıtadaki tüm sömürgeci güçleri yok etmeleri gerek.




  • Sorun batılılılar falan değil. Batının gönderdiği yardımları cebe indiren de bunların açgözlü liderleri.
  • Yahu Sierra Leone adlı köy diye aratıyordum googleda aniden bunu mu demek istediniz bölümünde Sierra Leone katliamı belirdi ve gayriihtiyari ordadamı katliam yaptınız lan orul orull diye geçirdim içimden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kanlı elmas filmi geldi aklıma.
  • olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Bende diyorum bir yerden biliyorum burayı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.