Şimdi Ara

Intel Sandy Bridge mimarisinde tik-tak modelinin dışına çıkabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Intel'in Sandy Bridge çalışmaları devam ediyor.


    İşlemci tasarımlarında tik-tak iş geliştirme modelini takip eden ve iki yıllık döngüler içerisinde önce yeni bir üretim teknolojisine hemen ardından da yeni nesil mikroişlemci mimarisine geçiş yapmayı hedefleyen Intel, 2006 yılından bu yana adeta nokta atışı yaparcasına öngördüğü tarihlerde nanometrik gelişme veya mikroişlemci güncellemesi yaparak dikkatleri üzeirne çekmişti. Ancak gelen yeni haberlere göre firma, Sandy Bridge mimarisi ile ilk defa tik-tak modelinin dışına çıkarak gecikme yaşayabilir.


    2009 sonu itibariyle 32nm üretim teknolojisine geçiş yaparak üretime başlayan ve hazırladığı yeni işlemcileri bir süre önce pazara sunan Intel'deki yeni hedef, Sandy Bridge mimarisine geçiş yapmak. Nehalem mimarisinden sonraki en büyük mimari güncelleme olarak gösterilen Sandy Bridge, aynı zamanda AMD'nin entegre grafik özellikli Fusion işlemcilerine karşı Intel'in ilk büyük cevabı olacak. 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Clarkdale ve Arrandale işlemcilerinde entegre grafik birimini kullanmaya başlayan Intel, bilindiği üzere işlemci zarı ve entegre grafik birimini tek bir çatı altında iki ayrı yapı olarak sunuyor.


    AMD'nin açıklamalarına göre henüz piyasaya çıkmayan ancak 2011 başında hazır olması beklenen Fusion işlemcileri, doğal tasarım anlayışıyla geliştiriliyor yani işlemci zarı ve entegre grafik birimi bütün bir yapı içerisinde bir araya getiriliyorlar. Bu noktada Intel'in yanıtı ise Sandy Bridge jenerasyonu olacak. Fusion gibi monotilik bir yapıda hazırlanan Sandy Bridge tabanlı yeni nesil Intel işlemcilerin ilk etapta çift ve dört çekirdekli modellerden oluşacağı ve Core serisinin mevcut üyelerinde (i3, i5 ve i7) olduğu gibi entegre bellek kontrolcüsünü de sahip olacaklar.


    Sunucu sistemler için bir süredir 6 çekirdekli işlemci sunan, masaüstü bilgisayarlar için hazırladığı 6 çekirdekli ilk işlemcisini ise Mart ayında lanse etmeye hazırlanan Intel, Sandy Bridge jenerasyonunu ise ilk etapta çift ve dört çekirdekli işlemcilerle başlatacak. Ancak 6 ve 8 çekirdekli modeller için beklentinin yüksek olduğunu özellikle 22nm üretim teknolojisine geçiş ile birlikte yeni nesil çok çekirdekli işlemcilerin yaygınlaşması bekleniyor.








  • rakibin yoksa neden yeni ürün çıkarasın ki
    biraz daha mevcudun kaymağını yiyelim yeniler nasıl olsa beklemede
  • Düzeltme: 50 milyar doların üzerinde gayrimenkulü olan bi dev e yakışmayacak bir gecikme olur. Sanırım bu gecikme entegre grafiğin performansını arttırmak için yaşanıyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neowho -- 5 Şubat 2010; 9:39:16 >
  • Haber için teşekkürler @neowho

    quote:

    Sanki yazılanları fx57 hocam yamamış gibi...



    ... Core serisi entegre bellek kontrolcüsü?

    ... FusionFuzion?
    Benim bilgiğim fx57 yabancı sitelerden türkçeye çevirip yayınlıyor çok güzel çeviriyo ama türkçeye haber bülteni gibi :D
  • sandy bridge mimarisi ile 945 serisindeki ekran kartlarından kurtulmuş olacağız 65 nanometreyi zaten işlemci içerisine koyarak ne yapmaya çalıştıkları belli değildi. Artık işlemci ile aynı nanometrik boyutlarda bir ekran kartı geliştitirler belki.
  • Kasıtlı bir gecikmedir, Intel'in mühendislik örnekleri bile ellerindedir şu anda,1-2 yıl önceden çıkan bilgiler ile çıkan bilgiler bire bir aynı oluyor, daha çok Nehalem'in ömrünü uzatmak için ve tekrardan soket değişimi ile tepki almamak için olaiblr.
  • @Reddemon35



    İşlemci ile aynı zarda olacak olan grafik çekirdeğinin 1.4 Ghz hızda çalışacağı ve GF 9300 (Ion) ile aynı başarımı sergileyeği tahmin ediliyor.
  • AMD Intel'i resmen uyutuyor. Intel hala AMD işlemcileri ile yarışıyor. Oysa Intel'in gerçek rakibi GPU oldu GPU!
  • demek intelin su koyuverdiği yer Sandy Bridge olcakmış :))

    Ben daha çok fusion'u merak ediyoum.. iyide olsa kötü olsa bir devrim olcak gibi.. aynı zar hem CPU hemde GPU görevini üstlenecek.. bu arada işlemciler birbirlerine yardım ederlerse yani sinerji oluşturabilirlerse bu işi başarırlar yoksa intelin yaptığı gibi koy CPU nun yanına gpu'yu ne anladık o işten?? hemen cevap veriyim kendime.. çok daha komppakt ve düşük enerjili yüksek performanslı PClerin önünü açar bu.. yani geleceğin tablet PCleri için mükemmel tercih olabilirler.. aslında o dia nın içerisine birde sistemin bellek ihtiyacını karşılayacak RAM koyabilseler tadından yenmezdi..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.