Şimdi Ara

ygs puan türleri?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
13.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar bu sene ilk defa sınava girecem (ygs) benim anlamdığım kısım ise şu puan türleri konusu... hangi puan türünden nasıl sınav olacağız? daha doğrusu puan türünü nasıl seçiyoruz? sınav sonucuna göre sınavda girdiğimiz tüm derslerin olduğu ortak bir testten mi puan türleri ayarlanıyor?
    çok fena acemiyim bu konuda beni aydınlatacak biri varmıdır?



  • YGS puan türleri; AÖF önlisans programları, 2 yıllık MYO programları, 4 yıllık YO programları (Örnek: Hemşirelik YO, Havacılık Elektrik ve Elektroniği YO, Sivil Havacılık YO, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon YO, Bilişim Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri YO vb.) ve sadece YGS ile öğrenci alabilen bazı 4+ yıllık fakülteler (Örnek: BÖTE, Kimya Öğretmenliği, Elektrik Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği vb.) için gerekli.

    Bunlardan tercih yapmayacak olan adaylar için bu YGS puanlarının ve başarı sıralarının doğrudan bir önemi yok. Onları YGS+LYS'ler sonucu alınan MF (eski sistemdeki SAY-2), TM (eski sistemdeki EA-2), TS (eski sistemdeki SÖZ-2) ve DİL puan türleri ve başarı sıraları ilgilendirir.

  • YGS sonucu alınan 6 puan türü var: YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6. Bu puan türlerini, mezun olunan alan ne olursa olsun, YGS'ye giren herkes alıyor. Burada "Şu şu puan türünden sınav olmak." gibi bir şey yok. Sen YGS'ye gireceksin, bu puanları alacaksın, budur.

    YGS-1 ve YGS-2, eski ÖSS sistemindeki SAY-1'in karşılığı. Yani YGS'nin sayısal puanları. YGS-1'de Temel Matematik testi Fen Bilimleri testine göre, YGS-2'de ise Fen Bilimleri testi Temel Matematik testine göre daha ağırlıkta.

    YGS-3 ve YGS-4, eski ÖSS sistemindeki SÖZ-1'in karşılığı. Yani YGS'nin sözel puanları. YGS-3'te Türkçe testi Sosyal Bilimler testine göre, YGS-4'te ise Sosyal Bilimler testi Fen Bilimleri testine göre daha ağırlıkta.

    YGS-5 ve YGS-6 da eski ÖSS sistemindeki EA-1'in karşılığı. Yani YGS'nin eşit ağırlık puanları. YGS-5'te Türkçe testi Temel Matematik testine göre, YGS-6'da ise Temel Matematik testi Türkçe testine göre daha ağırlıkta.

  • YGS için 2 tane baraj puanı belirlendi: 140 ve 180.

    140'ın altında alanlar hiçbir şey tercih edemeyecek. (Sadece meslek liselilerin alanlarıyla ilgili MYO'lara sınavsız geçiş hakkı var.)

    140-180 arasında alanlar sadece 2 yıllık olan AÖF önlisans programlarını ve MYO programlarını tercih edebilecek.

    180'in üstünde alanlar ise bunların yanında, ilk paragrafta anlattıklarımın hepsini tercih edebilecek. Ayrıca 4+ yıllık fakültelerin çoğu için gerekli olan LYS aşamasına girme hakkını da bu 180'i aştığın zaman elde edebiliyorsun.

  • Kontenjan sınırı bulunan AÖF programları için o programla ilgili olan YGS puan türünden 140 barajını aşmak gerekiyor.

    Kontenjan sınırı olmayan AÖF önlisans programları için de YGS sonucu alınan bu 6 puan türünün en az birinden (Herhangi biri olabilir, farketmez.) 140 barajını aşmak gerekiyor.

  • 4+ yıllık lisans programlarını içeren fakültelerden (ilk paragrafta saydığım bazıları hariç) çoğunu tercih edebilmek için de LYS şart.

    Mühendislik, hukuk, tıp, iletişim, İİBF, eczacılık, veterinerlik, fen/edebiyat/fen-edebiyat, DTCF, fizik öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, matematik öğretmenliği...


  • Puan türlerini, testlerin puan türlerine göre yüzdelik ağırlıklarını, hangi bölümün hangi puan türüyle aldığını ÖSYM'nin 2010-ÖSYS başvuru kılavuzunda ayrıntılarıyla bulabilirsin.

    Hâlâ başvuru dönemindeyiz. Eğer almamışsan ki alıp okuduysan bu konuyu açmazdın (), hafta içi yakınındaki bir liseden (İnşallah kalmıştır.) bu kılavuzu 2 TL karşılığında alabilirsin.

    Veya ÖSYM'nin Web sitesinde de bulabilirsin:

    http://www.osym.gov.tr/Genel/dg.ashx?DIL=1&BELGEANAH=35213&DOSYAISIM=2010_OSYS_BASVURU_KLVZ.pdf




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.